Ethics code: IR.UMA.REC.1400.045
Basharpoor S, Ahmadi S, Heidari F. The Pattern of Structural Relationships of Mobile Phone Addiction in Male Students Based on Negative Excitement and Boredom Proneness with the Mediating Role of Self-Monitoring: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 21 (5) :497-514
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6596-fa.html
بشرپور سجاد، احمدی شیرین، حیدری فاضله. الگوی روابط ساختاری اعتیاد به تلفن همراه در دانشآموزان پسر بر اساس هیجانپذیری منفی و استعداد کسالت با نقش میانجیگری خودنظارتی: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان 1401; 21 (5) :514-497
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6596-fa.html
محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 510 kb]
(343 دریافت)
|
چکیده (HTML) (418 مشاهده)
متن کامل: (224 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، مرداد 1401، 514-497
الگوی روابط ساختاری اعتیاد به تلفن همراه در دانشآموزان پسر بر اساس هیجانپذیری منفی و استعداد کسالت با نقش میانجیگری خودنظارتی: یک مطالعه توصیفی
سجاد بشرپور[1]، شیرین احمدی[2]، فاضله حیدری[3]
دریافت مقاله: 04/04/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 25/04/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 22/05/1401 پذیرش مقاله: 23/05/1401
چکیده
زمینه و هدف: وابستگی به تلفن همراه به دلیل میزان بالای وقوع، نرخ رشد سریع و پیامدهای نامطلوب جدی آن به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط ساختاری اعتیاد به تلفن همراه در دانشآموزان پسر بر اساس هیجانپذیری منفی و استعداد کسالت با نقش میانجیگری خودنظارتی انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی بود و جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400 تشکیل داد. از این جامعه، نمونهای به حجم 170 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامههای اعتیاد به تلفن همراه، استعداد کسالت، هیجانپذیری منفی و خودنظارتی پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که هیجانپذیری منفی با مقدار ضریب 38/0، استعداد کسالت با مقدار ضریب 27/0 به صورت مستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه تأثیر معنادار دارند، همچنین هیجان پذیری منفی با مقدار ضریب 20/0 و استعداد کسالت با مقدار ضریب 12/0 با میانجیگری خودنظارتی به صورت غیرمستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه تأثیر معناداری دارند (001/0>p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، مداخلات مربوط به کسالت، هیجان پذیری منفی و خودنظارتی جهت آموزش تسهیل فعالیتهای ارزشمند، مدیریت هیجانات منفی و تمرین منظم خودنظارتی پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: اعتیاد به تلفن همراه، خودنظارتی، هیجانپذیری منفی، استعداد کسالت، دانشآموزان، اردبیل
مقدمه
امروزه در سراسر جهان با گسترش و محبوبیت سریع فناوری اینترنت و هوش مصنوعی و استفاده گسترده از این تکنیکها در تجهیزات ارتباطی سیار، تلفن همراه به عنوان یک محصول الکترونیکی مهم در زندگی روزمره، به طور فزآیندهای مورد استقبال تعداد زیادی از افراد قرار گرفته است [1]. با پیشرفت علم و فناوری، تلفنهای همراه به بخشی ضروری از زندگی روزمره تبدیل شدهاند. با این حال، با افزایش تعداد کاربران تلفن همراه، تعداد فزآیندهای از افراد، زندگی بدون تلفن همراه خود را دشوار میدانند و در نتیجه اعتیاد به تلفن همراه پدیدار میشود [2]. اعتیاد به تلفن همراه (Mobile phone addiction) به عنوان استفاده اجباری از تلفن همراه با ویژگیهای اشتیاق، وابستگی، تحمل، از دست دادن کنترل و افزایش استفاده برای رسیدن به رضایت تعریف میشود [3]. تلفنهای همراه یکی از بزرگترین اختراعات در جامعه مدرن هستند که زندگی ما را به روشهای مختلف بهبود میبخشد. با این حال، تلفن همراه نیز میتواند عوارض جانبی نامطلوبی داشته باشد. وابسته شدن تعداد فزآیندهای از نوجوانان به تلفن همراه به موضوع مهمی تبدیل شده است [4]. شواهد پژوهشی نشان داد که نوجوانان نمیتوانند بدون تلفن همراه زندگی کنند [5] این نوجوانان علائم مشابهی از اعتیاد غیرعادی را در استفاده از تلفن همراه نشان دادند [6].
یکی از متغیرهایی که به نظر میرسد میتواند در اعتیاد به تلفن همراه نقش داشته باشد، هیجانپذیری منفی (Negative excitement) میباشد، هیجانپذیری منفی یک حالت عاطفی است که افراد اغلب در زندگی روزمره خود تجربه میکنند [7]. برخی از نظریهها و تعداد زیادی شواهد تجربی نشان دادهاند که هیجانات منفی یک محرک کلیدی برای اعتیاد به تلفن همراه است [8] اخیراً، یک مطالعه طولی نشان داده است که افزایش خلقهای افسردگی به طور مثبت اعتیاد به تلفن همراه را پیشبینی میکند [9]. Elhai و همکاران در پژوهش خود گزارش دادند که افراد دارای هیجان پذیری منفی شدید ممکن است دچار اعتیاد به تلفن همراه شوند [10].
یکی از متغیرهای دیگر که به نظر میرسد میتواند در اعتیاد به تلفن همراه نقش داشته باشد، استعداد کسالت (Boredom Proneness) میباشد، برخلاف بیحوصلگی، کسالت یک ویژگی شخصیتی است [11]. کسالت حالتی تنفرآمیز است که در آن افراد قادر به درگیر شدن با اطلاعات درونی یا بیرونی نیستند و بنابراین از هیچ فعالیتی رضایت پیدا نمیکنند [12]. نشان داده است که کسالت میتواند اعتیاد به تلفن همراه را پیشبینی کند؛ یکی از مسیرهای برونگرایی است که در اعتیاد به تلفن همراه نقش دارد [13]. Xiao و همکاران گزارش دادند که استعداد کسالت با اعتیاد به تلفن همراه ارتباط مستقیم دارد [14]. علاوه بر این، Li و همکارش دریافتند که کسالت یک محرک مهم برای اعتیاد به اینترنت است ازاینرو، رابطه بین تنهایی و اعتیاد به تلفن همراه ممکن است با تمایل به کسالت میانجیگری شود [15]. در نهایت، تمایل به کسالت با پیامدهای اعتیاد به تلفن همراه مرتبط است[16] و همچنین به طور کلی با استفاده از اینترنت مشکلساز مرتبط است [17].
در نهایت یکی از متغیرهای که میتواند به صورت میانجی در اعتیاد به تلفن همراه نقش داشته باشد، خودنظارتی (Self-monitoring) میباشد، Snyder در سال 1974 مفهوم خود نظارتی را برای توضیح ویژگیهای شخصیتی و رفتار بیانی افراد معرفی کرد [18]. به گفته Snyder نظارت بر خود به میزانی اشاره دارد که افراد در هنگام نمایش خود به دیگران رفتارهای خود را تحت نظر دارند (مشاهده و کنترل میکنند). خود نظارتیهای بالا نسبت به بیان و ارائه دیگران حساس هستند و میتوانند خود را تنظیم کنند و بیاموزند که خود را برای مناسب بودن و تأثیرگذاری بیان کنند. آنها میتوانند نمایش خود را در موقعیتهای اجتماعی مختلف نظارت و مدیریت کنند [18]. خود نظارتی عنصر اصلی خودتنظیمی و خود مدیریتی است که در طیف وسیعی از شرایط مزمن به کار میرود [19]. تحقیقات در مورد رابطه بین خود نظارتی و استفاده اعتیادی از تلفن همراه کمیاب است؛ یافتههای پژوهشPornsakulvanich نشان داد بین خودنظارتی و اعتیاد به فیسبوک ارتباط وجود دارد [20]. خود نظارتی با مصرف مواد مخدر و عوامل مرتبط با تلفن همراه در میان بزرگسالان ارتباط دارد [21]. شواهد پژوهشی نشان دادند که هیجانات منفی به عنوان مثال اضطراب و افسردگی با خودنظارتی ارتباط معناداری دارد [23-22].
اعتیاد به تلفن همراه، به عنوان یک عامل خطر مهم سلامت روانی نوجوانان، نگرانی مشترک محققان و عموم را برانگیخته است بنابراین، شناسایی متغیرهای محافظتی که ممکن است به اعتیاد به تلفن همراه کمک کنند بسیار مهم است [24]. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط ساختاری اعتیاد به تلفن همراه در دانشآموزان پسر بر اساس هیجانپذیری منفی و استعداد کسالت با نقش میانجیگری: خود نظارتی در قالب مدل مفهومی زیر (نمودار 1) انجام گرفت.
