جلد 21، شماره 7 - ( 7-1401 )                   جلد 21 شماره 7 صفحات 714-699 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR-UU-AEC 1378/DP/3


XML English Abstract Print


دانشگاه ارومیه
چکیده:   (1167 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: دیابت از شایع­ترین اختلالات متابولیسمی با آثار سوء بر کبد می‌باشد. مطالعه در زمینه یافتن عوامل مفید بر عملکرد کبد در بیماری دیابت حائز اهمیت است. هدف مطالعه حاضر، تعیین اثرات سرکه سیب بر شاخص‌های کبدی موش‌های صحرائی دیابتی بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 28 سر موش صحرایی نر با میانگین وزنی 200 گرم به 4 گروه شامل کنترل، دیابتی، دیابتی دریافت‌کننده سرکه سیب 5/0 درصد یا 5 درصد تقسیم شدند. محلول­ها با حجم 4 میلی­لیتر/کیلوگرم به­مدت شش هفته به­صورت خوراکی تجویز گردید. دیابت با تزریق درون‌صفاقی 50 میلی­گرم/کیلوگرم استرپتوزوتوسین القاء شد. سرکه سیب با روش سنتی از Malus domestica تهیه و به­صورت تازه استفاده شد. در پایان، سطوح سرمی کلسترول، تری‌گلیسرید، low-density lipoprotein (LDLhigh-density lipoprotein (HDL)، پروتئین‌تام، آلبومین و آنزیم‌های aspartate transaminase (ASTalanine aminotransferase (ALTalkaline phosphatase (ALP) و بیلی‌روبین اندازه‌گیری شدند. بافت کبد به‌روش هماتوکسیلین-ائوزین مطالعه گردید. داده‌ها با آنالیز واریانس یک‌طرفه و پس‌آزمون Tukey تجزیه­ و تحلیل شدند.
یافته‌ها: در موش‌های مبتلا به دیابت در مقایسه با موش‌های سالم به­طور معنی‌داری سطوح قند خون، کلسترول، تری‌گلیسرید، LDL، AST، ALT، ALP و بیلی‌روبین سرم و فیبروز، سیروز، دژنراسیون و التهاب در بافت کبد افزایش (05/0p<) و وزن بدن، HDL، پروتئین تام و آلبومین سرم کاهش یافت (05/0p<). سرکه سیب 5/0 درصد یا 5 درصد این شاخص­ها را تعدیل و اختلاف معنی‌داری با گروه دیابتی ایجاد کرد (05/0p<).
نتیجه‌گیری: سرکه سیب با کنترل قند خون و پروفایل لیپیدی باعث تعدیل عوارض کبدی ناشی از دیابت می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: دیابت، سرکه سیب، پروفایل لیپیدی، آنزیم‌های کبدی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 1059 kb]   (412 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (840 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1401/4/17 | پذیرش: 1401/6/29 | انتشار: 1401/7/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.