Ethics code: IR.LUMS.REC.1399.386
Beyranvand R, Hosseini S M, Mirnasouri R, Abdipour Monfared M H. Designing, Fabricating, and Testing the Validity and Reliability of the Digital Headband for Cervical Proprioception Assessment: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 21 (9) :911-922
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6714-fa.html
بیرانوند رامین، حسینی سید محمد، میرنصوری رحیم، عبدی پور منفرد محمد حسین. طراحی، ساخت و تعیین روایی و پایایی هدبند دیجیتال ارزیابی حس عمقی گردن:
مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (9) :911-922
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6714-fa.html
دانشگاه لرستان
متن کامل [PDF 357 kb]
(605 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1156 مشاهده)
متن کامل: (609 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، آذر 1401، 922-911
طراحی، ساخت و تعیین روایی و پایایی هدبند دیجیتال ارزیابی حس عمقی گردن:
مطالعه توصیفی
رامین بیرانوند[1]، سید محمد حسینی[2]، رحیم میرنصوری[3]، محمدحسین عبدیپور منفرد[4]
دریافت مقاله: 06/07/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/08/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 16/09/1401 پذیرش مقاله: 19/09/1401
چکیده
زمینه و هدف: دقت اطلاعات حس عمقی نقش بسیار مهمی در کنترل حرکات سر و گردن بر عهده دارد. تاکنون از روشهای متعددی به منظور ارزیابی دقت اطلاعات حس عمقی بهعنوان عاملی جهت پیشگیری از بروز آسیب و یا بازتوانی ناحیه گردنی استفاده شده است. هدف از مطالعه حاضر معرفی ابزاری جدید جهت ارزیابی دقت اطلاعات حس عمقی گردن به همراه تعیین روایی و پایایی آن میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 40 نفر از مردان 60-18 سال بر اساس معیارهای ورود و خروج از تحقیق بهعنوان آزمودنی انتخاب شدند و خطای بازسازی زوایای گردنی آنها به وسیله هدبند دیجیتال و دستگاه کروم (Cervical Range of Motion; CROM) بهعنوان یک استاندارد طلایی در سنجش زوایای گردنی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از جمعآوری اطلاعات مورد نیاز از ضریب همبستگی Pearson به منظور تعیین روایی همزمان و از ضریب همبستگی درونطبقهای (Intra-class correlation coefficient; ICC) برای تعیین پایایی درونآزمونگر و بینآزمونگر استفاده شد.
یافتهها: نتایج بهدست آمده از تحقیق حاضر نشان داد که دستگاه هدبند دیجیتال از روایی بسیار بالا (89/0-84/0:r) و همچنین پایایی درونآزمونگر و بینآزمونگر بسیار بالایی (به ترتیب 94/0-89/۰:ICC و 93/0-87/۰:ICC) در ارزیابی دقت حس عمقی گردن برخوردار میباشد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: دستگاه هدبند دیجیتال بهعنوان یک ابزار دقیق، مقرون به صرفه و با کاربری آسان، اطلاعات مربوط به دقت حس عمقی گردن را در کمترین زمان برای آزمونگر فراهم میکند و میتواند جایگزین مناسبی برای سایر روشهای ارزیابی حس عمقی گردن باشد.
واژههای کلیدی: هدبند دیجیتال، حس عمقی، گردن، روایی، پایایی
مقدمه
حس عمقی یک زیرمجموعه از سیستم حسی پیکری به شمار میرود که نقش عملکردی مهمی در کنترل حرکات هدفمند بر عهده دارد [1]. مطالعات نشان میدهند که قبل از شروع حرکت، اطلاعاتی که از طریق حس عمقی در مورد وضعیت بدن و اندامها نسبت به هدف حرکت فراهم میشود، میتواند بهعنوان پایه و اساس برنامهریزی دستورات حرکتی مورد استفاده قرار بگیرد [2]. در همین راستا گزارش شده است که عملکرد مناسب سیستم حس عمقی در ناحیه سرویکوسفالیک نقش بسیار مهمی در احساس حرکات و همچنین توانایی ایجاد و حفظ وضعیت صحیح سر و گردن بر عهده دارد [2]. از طرفی عدم ارسال اطلاعات صحیح از حس عمقی گردن موجب بروز خطا در قرارگیری موقعیت فضایی سر بر روی ستون فقرات میشود که پیامدهایی از جمله ابتلاء به ناهنجاریهای ناحیه گردن، بروز درد و همچنین ناتوانی در اجرای حرکات را به دنبال دارد [3].
تاکنون از ابزار و روشهای مختلفی برای ارزیابی دقت حس عمقی در ناحیه سر و گردن استفاده شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از دستگاه کروم (Cervical Range of Motion; CROM) [3]، روش عکسبرداری [4]، دستگاه شیبسنج [6-5]، استفاده از لیزر [7، 2]، سیستم آنالیز حرکت [10-8] و یا تکنولوژی واقعیت مجازی [11] اشاره کرد.
بهطور کلی، بررسی گزارشات پیشین نشان میدهد که هر کدام از ابزار و روشهای مذکور با وجود اینکه امکان ارزیابی حس عمقی گردن را فراهم میسازند، اما برخی محدودیتها را نیز برای ارزیابی به همراه دارند. بهعنوان مثال در اغلب این روشها به منظور ارزیابی دقت حس عمقی گردن از آزمودنی خواسته میشود که پس از بازسازی زاویه هدف از واژهای مثل "رسیدم" استفاده کند تا آزمونگر بتواند زاویه بازسازی شده را ثبت کند؛ چنانچه این امکان وجود میداشت که آزمودنی دقیقاً در لحظهای که احساس میکند به زاویه هدف رسیده است خودش میتوانست با استفاده از یک ریموت آن زاویه را ثبت کند، اطلاعات به سادگی و با دقت بالاتری جمعآوری شده و سرعت عمل یا دقت آزمونگر هیچگونه تأثیری بر نتایج آزمون نمیگذاشت. این در حالی است که اغلب ابزار موجود از این قابلیت بیبهره هستند و بر همین اساس در فاصله زمانی که بین احساس رسیدن به زاویه هدف (توسط آزمودنی) و ثبت آن زاویه (توسط آزمونگر) وجود دارد ممکن است تغییراتی در زاویه بازسازی شده صورت بگیرد که نتایج آزمون را تا حدودی با خطا همراه میسازد.
همچنین، در اکثر روشهای موجود پس از اجرای هر آزمون میبایست از محاسبات ریاضی به منظور دستیابی به نتایج ارزیابی استفاده شود. بهعنوان مثال میبایست هر بار تفاضل زاویه بازسازی شده و زاویه هدف مورد محاسبه قرار بگیرد تا میزان دقت حس عمقی گردن گزارش شود. البته در برخی از این روشها مانند عکسبرداری یا استفاده از لیزر، دادههای حاصل از ارزیابی حتی میبایست مورد آنالیزهای بیشتری نیز قرار بگیرد تا دقت حس عمقی گردن بر اساس تحلیلهای ریاضی که بعد از اجرای آزمون صورت میگیرند محاسبه شود [8، 4]. مسلم است که در چنین شرایطی امکان دسترسی سریع به نتایج آزمون امکانپذیر نخواهد بود. لازم به ذکر است که استفاده از برخی تجهیزات پیشرفته مانند دستگاههای ایزوکینتیک، سیستم آنالیز حرکت و یا تکنولوژی واقعیت مجازی قادر به پوشش برخی از محدودیتهای ذکر شده میباشند [13، 11-9]، اما هزینه بالای استفاده از این ابزار بهعنوان محدودیتی به شمار میرود که اکثر محققین را از قابلیت دسترسی به آنها محروم میسازد.
با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد، ضرورت ساخت ابزاری که بتواند ضمن کاهش هزینهها در سنجش حس عمقی گردن، دقت و سرعت اجرای ارزیابی را نیز به حداکثر برساند احساس میشود. از همین روی محققین بر آن شدند تا با طراحی و ساخت "هدبند دیجیتال ارزیابی حس عمقی گردن"، نقاط ضعف این آزمون با استفاده از روشهای پیشین را پوشش دهند. لذا هدف از تحقیق حاضر تعیین روایی همزمان دستگاه هدبند دیجیتال بهصورت بررسی همبستگی نتایج آن با ابزار CROM بهعنوان یک استاندارد طلایی در ارزیابی زوایای گردن [14] و همچنین تعیین پایایی درونآزمونگر و بینآزمونگر آن میباشد.
مواد و روشها
تحقیق حاضر از نوع توصیفی میباشد که جامعه مورد بررسی آن را مردان 18 تا 60 ساله شهرستان خرمآباد در سال 1400 تشکیل میداد. با توجه به فراخوان عمومی که از طریق شبکههای اجتماعی صورت گرفته بود تعداد 80 نفر از افراد واجد شرایط بهصورت داوطلبانه برای شرکت در تحقیق حاضر اعلام آمادگی کردند که این افراد بهعنوان جامعه آماری تحقیق در نظر گرفته شدند. در ابتدا تمامی افراد نسبت به تکمیل فرم رضایتنامه و همچنین پرسشنامه ثبت اطلاعات فردی مربوط به تحقیق اقدام کردند. این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی لرستان به شماره ثبتی IR.LUMS.REC.1399.386 میباشد.
معیارهای ورود به تحقیق حاضر شامل مرد بودن و قرار داشتن در محدوده سنی 18 تا 60 سال بود. از طرفی وجود گردن درد حاد، سابقه آسیب تروماتیک گردن، رادیکولوپاتی یا میلوپاتی گردن، مشکلات نورولوژیک، اختلال در سیستم وستیبولار و همچنین ناهنجاریهای گردنی بهعنوان معیارهای خروج از تحقیق در نظر گرفته شد [15، 1]. برای تعیین حجم نمونه از نتایج مطالعات مشابه قبلی و همچنین فرمول آماری زیر استفاده شد [16]:
n =1 + 2 (Zα+ Zβ)2 kIn C02 (k-1)