noroozi M, Nazari M, Chahardoli M, Hajizadeh M R, Mirzaei M R, Assadollahi Z et al . The Effect of Hydroalcoholic Extract of Capparis Spinosa Fruit on Key Enzymes of Glucose Metabolism Pathways in the Liver Cells of Diabetic Rats: An Experimental Study. JRUMS 2023; 22 (2) :161-174
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6783-fa.html
نوروزی مژگان، نظری محمود، چهاردولی مهدی، حاجی زاده محمدرضا، میرزایی محمد رضا، اسداللهی زهرا و همکاران.. تأثیر عصاره هیدروالکلی میوه گیاه کور بر آنزیمهای کلیدی مسیرهای متابولیسم
گلوکز در سلولهای کبدی موشهای صحرایی دیابتی: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (2) :161-174
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6783-fa.html
مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، پژوهشکده علوم پایه پزشکی،
متن کامل [PDF 370 kb]
(231 دریافت)
|
چکیده (HTML) (389 مشاهده)
متن کامل: (316 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، اردیبهشت 1402، 174-161
تأثیر عصاره هیدروالکلی میوه گیاه کور بر آنزیمهای کلیدی مسیرهای متابولیسم
گلوکز در سلولهای کبدی موشهای صحرایی دیابتی: یک مطالعه تجربی
مژگان نوروزی، محمود نظری، مهدی چهاردولی، محمدرضا حاجیزاده، محمدرضا میرزایی، زهرا اسداللهی، مهدی محمودی
دریافت مقاله: 8/9/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 24/10/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/2/1402 پذیرش مقاله: 23/2/1402
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اینکه یافتن داروهای جدید با عوارض جانبی کمتر برای کاهش قند در افراد دیابتی ضروری به نظر میرسد، هدف مطالعه تعیین تأثیر عصاره میوه کور بر آنزیمهای کلیدی مسیرهای متابولیسم گلوکز در سلولهای کبدی موشهای نر دیابتی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، تعداد 60 سر موش صحرایی به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. گروههای 1 تا 3 به ترتیب حیوانات نرمال که آب مقطر، غلظت 200 و 800 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره، و گروههای 4 تا 6 موشهای صحرایی دیابتی که آب مقطر، غلظت200 و 800 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره را به ترتیب دریافت کردند. القاء دیابت با تزریق درون صفاقی ماده استرپتوزوتوسین با دوز 50 میلیگرم بر کیلوگرم صورت گرفت. اندازهگیری هورمون انسولین و گلوکز سرم با کیت مربوطه، فعالیت آنزیمهای گلوکوکیناز و هگزوکیناز به روش دستی و بیان ژن فسفوفروکتوکیناز و گلوکز 6 فسفاتاز به روش Real Time-PCR صورت گرفت. دادهها با استفاده از آزمون ناپارامتریک Kruskal-Wallis و آزمون تعقیبی Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: تجویز عصاره، سطح سرمی گلوکز را کاهش و سطح سرمی انسولین و گلوکیناز و میزان بیان ژنهای فسفوفروکتوکیناز-1 را در تمام گروههای دریافت کننده عصاره نسبت به گروههای کنترل افزایش داد و میانگین فعالیت آنزیم هگزوکیناز و بیان ژن گلوکز 6 فسفاتاز در بین بیشتر گروهها اختلاف معنیداری نشان داد (001/0>P).
نتیجهگیری: تیمار حیوانات دیابتی با عصاره گیاه کور باعث کاهش معنیدار قند خون و افزایش میزان انسولین سرمی گردید و همچنین منجر به بهبود وضعیت فعالیت آنزیمهای دخیل در گلیکولیز شد. بنابراین، به نظر میرسد که مصرف این میوه اثرات مفیدی بر روی قند خون و ترشح انسولین و همچنین متابولیسم قند داشته باشد.
واژههای کلیدی: کور، موش صحرایی دیابتی، متابولیسم، گلوکوکیناز، هگزوکیناز
مقدمه
بیماری دیابت شیرین یک بیماری شایع در دنیا است که با افزایش گلوگز خون، اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و لیپید همراه میباشد. تخمین زده میشود تعداد افراد دیابتی در دنیا از 17 میلیون در سال 2000، به 366 میلیون در سال 2030 میرسد [1]. کمبود و یا کاهش نسبی میزان انسولین در این بیماری با عوارض متابولیکی حاد و مزمن همراه میباشد [2]. یکی از مهمترین پیامدهای بیماری دیابت پیدایش شرایط استرس اکسیداتیو در بیماران است [3]. مطالعات گذشته نشان دادهاند که افزایش تولید رادیکالهای آزاد در پاتوژنز و ایجاد عوارض دیابت و فشارخون بالا دخیل هستند [6-4]. همچنین، در مطالعات گوناگون نشان داده شده است که استرس اکسیداتیو در دیابت نقش مؤثری در ایجاد عوارض بیماری دارد [7]. عوامل مختلفی در تولید و افزایش رادیکالهای آزاد در بیماران دیابتی شناخته شدهاند و یکی از مهمترین این عوامل، هایپرگلیسمی است که از چندین مسیر باعث افزایش اکسیداسیون گلوکز شده و منجر به تولید رادیکالهای آزاد بیشتر میشود. سطوح برخی پرواکسیدانها مثل فریتین و هموسیستئین در دیابت افزایش مییابد. ارتباط مشخصی بین سطوح هموسیستئین و لیپید پراکسیداسیون در بیماران دیابتی وجود دارد و احتمالاً هموسیستئین از طریق سیستمهای مرتبط با افزایش تولید رادیکالهای آزاد اکسیژن، در ایجاد آسیب عروقی در دیابت مؤثر است. همچنین، رابطه مستقیم میان کنترل ضعیف گلوکز و عوارض دیگر دیابت همچون رتینوپاتی و نفروپاتی نشان داده شده است و در مقابل کنترل دقیق گلوکز خون منجر به تاًخیر در بروز عوارض میکرو واسکولار میگردد [8]. در بیماری دیابت، تعادل میان آنتی اکسیدانها و رادیکالهای آزاد از بین میرود و با توجه به افزایش اکسیدانها در بدن، روند ایجاد عوارض بیماری دیابت تسریع میشود [11-9].
امروزه جهت درمان دیابت داروهای شیمیایی متعدد مورد استفاده قرار میگیرد، هر چند داروهای شیمیایی اثرات مفید بسیاری دارند، اما دانش فارماکولوژیک و داروشناسی معتقد است هیچ داروی شیمیایی وجود ندارد که بدون عارضه و زیان باشد. بنابراین، دانش داروسازی به دنبال راههایی است که بتواند به داروهایی دست یابد که حداقل عوارض را داشته باشند [12]. در حال حاضر استفاده از داروهای گیاهی و طبیعی به جای داروهای شیمیایی موضوعی است که اهمیت به سزایی یافته است. امروزه مشخص شده است که گیاهان دارویی دارای ترکیبات بیشماری هستند، این ترکیبات در کنار یکدیگر وضعیت بسیار متعادلی را به وجود میآورند و خواص یکدیگر را تعدیل میکنند، بعضی از ترکیبات دقیقاً وظیفه خنثی کردن عوارض دیگر ترکیبات را دارند [12].
گیاه کبر یا کور با نام محلی هندوانه وحشی (Capparis spinosa) متعلق به خانواده کبر (کور) (Capparidaceae) میباشد (شکل 1). گیاه کور دارای ترکیبات آروماتیک میباشد که به صورت وحشی در مناطق گرم و خشک مانند غرب و مرکز آسیا و منطقه مدیترانه میروید [13]. گیاه کور در نواحی مختلف ایران از جمله دامنه های البرز، شمال شرقی هرزویل، کرمان، بلوچستان و شیراز میروید. قسمتهای مورد استفاده گیاه جوانهها یا تکمههای مولد گل آن است که معمولاً پس از چیدن در حدود سه ماه در سرکه قرار داده میشود و یا آنکه در آب شور نگهداری شده سپس مصرف میگردد. میوه، ریشه و پوست آن بیشتر به مصارف درمانی میرسد؛ ماده مؤثره این گیاه، کوئرستین است [13]. نتـایج بررسـی ترکیبات شیمیایی اسانس میوه گیاه کبر نشان داد ترپنوئیدها و ترکیبات گوگردار ترکیبات اصلی اسـانس بودنـد. تیمـول (1/24 درصـد) بیشـترین ترکیـب ترپنوئیدی را شامل میشد. انواع مختلف ایزوتیوسـیاناتها (2/29 درصـد) در اسانس مشاهده شد که عمدتاً شامل متیل سولفونیل هپتیل ایزوتیوسیانات (5/12 درصد)، ایزوپروپیل ایزوتیوسیانات (1/6 درصد) بود [14]. در طب سنتی از این گیاه به عنوان مدر، درمان نقرس، روماتیسم و حالات عصبی و امراض کبدی استفاده میگردد [15].
با توجه به اینکه یافتن داروهای جدید با عوارض جانبی کمتر، اثر بخشی بیشتر و هزینه کمتر برای کاهش قند و چربی خون در افراد دیابتی ضروری به نظر میرسد و با توجه به اینکه تاکنون تحقیقات بسیار محدودی بر روی خواص گیاه کور صورت گرفته است [15-13]، در نتیجه این مطالعه با هدف تعیین اثر عصاره هیدرو الکلی میوه گیاه کور بر آنزیمهای کلیدی مسیرهای متابولیسم گلوکز در سلولهای کبدی موشهای صحرایی دیابتی انجام گردید.