Ethics code: IR.UMA.REC.1401.036
Akhavi Samaraein Z, Ahmadi S, Pourzargar R. The Model of Structural Relationships of Cyber Aggression Based on Self-Control with the Mediation of Mobile Phone Addiction in Adolescents:
A Descriptive Study. JRUMS 2023; 22 (1) :3-18
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6855-fa.html
اخوی ثمرین زهرا، احمدی شیرین، پورزرگر رعنا. الگوی روابط ساختاری پرخاشگری سایبری بر اساس خودکنترلی با میانجیگری اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (1) :3-18
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6855-fa.html
دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
متن کامل [PDF 357 kb]
(709 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1317 مشاهده)
متن کامل: (1054 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، فروردین 1402، 18-3
الگوی روابط ساختاری پرخاشگری سایبری بر اساس خودکنترلی با میانجیگری اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان: یک مطالعه توصیفی
زهرا اخویثمرین[1]، شیرین احمدی[2]، رعنا پورزرگر[3]
دریافت مقاله: 01/11/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 23/11/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/12/1401 پذیرش مقاله: 24/12/1401
چکیده
زمینه و هدف: به طور فزآیندهای، پرخاشگری سایبری به پدیده رایجی تبدیل شده است که محیط رسانههای اجتماعی را فرسایش میدهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط ساختاری پرخاشگری سایبری بر اساس خودکنترلی با میانجیگری اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری شامل دانشآموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 که از این جامعه، به روش نمونهگیری در دسترس نمونهای به تعداد 190 نفر انتخاب شد و به پرسشنامههای خودکنترلی، پرخاشگری سایبری و اعتیاد به تلفن همراه پاسخ دادند. دادههای به دست آمده با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که خودکنترلی با مقدار ضریب 15/0- به صورت مستقیم با پرخاشگری سایبری ارتباط معنادار دارد، همچنین خودکنترلی با مقدار ضریب 25/0- با میانجیگری اعتیاد به تلفن همراه به صورت غیرمستقیم با پرخاشگری سایبری ارتباط معناداری دارد.
نتیجهگیری: به طور کلی با توجه به نتایج پژوهش حاضر، برگزاری کارگاههای آموزشی جهت آموزش آگاهی اخلاق سایبری، همراه با آموزش خودکنترلی و مدیریت استفاده درست از تلفنهای همراه پیشنهاد میشود.
واژههای کلیدی: پرخاشگری سایبری، اعتیاد به تلفن همراه، خودکنترلی، نوجوانان
مقدمه
تکثیر خارقالعاده پلتفرمهای رسانههای اجتماعی (فیسبوک، توییتر، یوتیوب) حالت ارتباط مردم را به طرز چشمگیری تغییر داده است. این پلتفرمها به رسانهای بالقوه برای بیان نظرات مردم در مورد موضوعات مختلف مانند مذهب، امور مالی، ورزش و سایر رویدادهای اجتماعی تبدیل شدهاند [1]. اطلاعات به اشتراک گذاشته شده در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی این قدرت را دارد که در مدت کوتاهی به میلیونها نفر برسد. این رشد سریع اطلاعات نه تنها منجر به تبادل اطلاعات مثبت شده است، بلکه به گروهی از کاربران اجازه میدهد تا محتوای تهاجمی، توهینآمیز و سایر موارد غیرقانونی را منتشر کنند [2]. اصطلاح پرخاشگری سایبری (Cyber-aggression) بهعنوان «یک عمل تهاجمی و عمدی که توسط یک گروه یا یک فرد، با استفاده از اشکال مختلف تماس الکترونیکی، بهطور مکرر و در طول زمان علیه قربانی که بهراحتی نمیتواند از خود دفاع کند، انجام میشود» تعریف شده است [3]. Grigg چنین اعمال عمدی را توهینآمیز، آسیبرسان، تحقیرآمیز، مضر یا ناخواسته میداند که ممکن است اشکال مختلفی ازجمله پرخاشگریهای کلامی (شفاهی یا کتبی)، استفاده از تصاویر تمسخرآمیز، جعل هویت و غیره داشته باشد [4].
پژوهش در زمینه سایبری، متغیرهای شخصیتی ازجمله خودکنترلی (Self-control) را بهعنوان پیشبینی کننده بالقوه پرخاشگری سایبری تحلیل میکند [5]. طبق مدل مفهومی ارائه شده توسط R:union:s خودکنترلی بعد مهمی در پرخاشگری سایبری محسوب میشود [6]. ظرفیت به خدمت گرفتن خودکنترلی نهتنها لزوماً خشم و میل بهتلافی را کاهش میدهد، بلکه پاسخ تهاجمی فرد را به تأخیر میاندازد [6] Zhang و همکارش در بخشی از یافتههای خود نشان دادند که بین خودکنترلی و پرخاشگری سایبری ارتباط وجود دارد [7].
به نظر میرسد یکی از متغیرهای که میتواند به عنوان متغیر میانجی در ارتباط خودکنترلی با پرخاشگری سایبری نقش داشته باشد، اعتیاد به تلفن همراه (Smartphone addiction) است. در پژوهشهای متعددی مشخص شده است نوجوانانی که ساعات بیشتری در روز از اینترنت استفاده میکنند، بیشتر متجاوز سایبری هستند [9-8]. اعتیاد به تلفن همراه بهعنوان یک نوع اعتیاد رفتاری «از دست دادن کنترل به دلیل غوطهور شدن بیشازحد و وسواس در استفاده از گوشی هوشمند و در نتیجه، اختلال روزانه ناشی از عصبی بودن و اضطراب و تمایل به دنیای مجازی که با گوشی هوشمند لذتبخشتر از دوستان به نظر میرسد» تعریف شده است [10]. تلفن همراه از نظر عملکرد به تدریج بسیاری از وظایف مشابه یک رایانه متصل به اینترنت را تکمیل میکند. به طور خاص، با توسعه سریع تجارت الکترونیک در سالهای اخیر، تراکنش آنلاین با استفاده از تلفن همراه (مانند خرید آنلاین، پرداخت، انتقال و غیره) به طور گسترده پذیرفته شده است و به بخشی ضروری از زندگی روزمره افراد تبدیل شده است [11]. بهطور خاص، فراوانی ارتباطات آنلاین و اعتیاد به استفاده از دستگاهها و شبکههای اجتماعی یک عامل خطر برای پرخاشگری سایبری است [12]. بهطوری که در تحقیق Wright نشان داده شد که بین اعتیاد به تلفن همراه با پرخاشگری سایبری ارتباط مثبتی وجود دارد [13]. نتایج پژوهش Woo و همکاران نشان میدهد که استفاده بیشازحد از تلفنهای هوشمند تأثیر مستقیمی بر پرخاشگری و زورگویی سایبری دارد [14]. در پژوهش Nuri و همکاران نیز اعتیاد به تلفنهای همراه خصومت، پرخاشگری فیزیکی، پرخاشگری کلامی و خشم را پیشبینی میکند [15]. در مطالعه JinJeong و همکاران مشخص شد که خودکنترلی نوجوانانی که کمتر از تلفن استفاده میکردند و کمتر آن را کنترل میکردند بالاتر و از نظر آماری معنیدار بود [16]. خودکنترلی و سطح اضطراب دانشآموزان بر اعتیاد به گوشیهای هوشمند تأثیر دارد [18-17].
به طور کلی استفاده از تلفن هوشمند را میتوان ویژگی بارز نوجوانان و جوانان امروزی نامید [19]. از اینرو، شناسایی و بررسی عوامل پیشبینی کننده اصلی پرخاشگری سایبری، ازجمله عوامل خطر و حفاظت، میتواند با کمک به فهم بهتر نوع مشکل، راه را برای پیشگیری و یا غنی ساختن برنامههای مداخله هموار سازد [13]. علیرغم افزایش پرخاشگری سایبری در میان نوجوانان تا به امروز، مطالعات برای شناسایی عوامل اصلی پیشبینی کننده این موضوع محدود بوده است. لذا، پژوهش حاضر با هدف الگوی روابط ساختاری پرخاشگری سایبری بر اساس خودکنترلی با میانجیگری اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان انجام گرفت.