Ethics code: (IR.RUMS.REC.1401.211)
دهقانی سلطانی سامره، تقوی محمد محسن، بابائی عبدالرضا. وضعیت قرارگیری دندان آسیای سوم و مجاورت آن با مجرای مندیبولار در یک استخوان فک تحتانی خشک: یک گزارش مورد. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (7) :777-784
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6981-fa.html
گروه آموزشی علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
متن کامل [PDF 316 kb]
(406 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1032 مشاهده)
متن کامل: (400 مشاهده)
گزارش مورد
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، مهر 1402، 784-777
وضعیت قرارگیری دندان آسیای سوم و مجاورت آن با مجرای مندیبولار در یک استخوان فک تحتانی خشک: یک گزارش مورد
سامره دهقانی سلطانی[1]، محمد محسن تقوی[2]، عبدالرضا بابائی[3]
دریافت مقاله: 27/02/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 15/05/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 27/06/1402 پذیرش مقاله: 03/07/1402
چکیده
زمینه و هدف: دندان آسیای سوم دارای متنوعترین وضعیت ریشه در بین تمام دندانها میباشد. یکی از خطرهای ذاتی در مورد کشیدن این دندان در فک تحتانی، وارد شدن آسیب به عصب آلوئولار تحتانی میباشد. به دلیل تفاوت در زاویه قرارگیری و عمق دندانهای نهفته، احتمال آسیب به عصب آلوئولار تحتانی در برخی بیماران بیشتر میباشد. با در نظر گرفتن واریاسیونهای مختلف موقعیت قرارگیری دندانها، هدف این مطالعه گزارش و شرح وضعیت قرارگیری دندان آسیای سوم و مجاورت ریشه آن با مجرای مندیبولار در یک استخوان فک تحتانی خشک میباشد.
شرح مورد: در زمان بررسی استخوانهای فک تحتانی موجود در موزه آناتومی، یک مورد غیر معمول شامل قرارگیری دندان آسیای سوم سمت چپ به صورت افقی مشاهده شد. طول دندان از بخش رأسی کاسپها تا انتهای ریشه 21 میلیمتر و ضخامت بخش فوقانی دندان 9 میلیمتر بود. همچنین، فاصله ریشه دندان تا رأس زایده زبانی (Lingula)، 19 میلیمتر بود. بر اساس دادههای حاصل از تصویر رادیوگرافی، فاصله ریشه دندان تا مجرای مندیبولار 2 میلیمتر بود.
نتیجهگیری: آگاهی از واریاسیونهای آناتومیکی دندان آسیای سوم، در جراحیهای مرتبط با این ناحیه و جلوگیری از آسیب به عصب آلوئولار تحتانی مفید واقع خواهد شد. همچنین، از آنجایی که تا به حال وضعیت قرارگیری این دندان و مجاورت ریشه آن با مجرای مندیبولار بر روی نمونه استخوانی مستند نشده است، این گزارش حائز اهمیت میباشد.
واژههای کلیدی: دندان آسیای سوم، مجرای مندیبولار، واریاسیون، عصب آلوئولار تحتانی، دندان نهفته
مقدمه
اندازهگیری ابعاد مختلف بدن انسان و ارزیابی واریاسیونهای مرتبط با آن در علوم مختلفی مانند پزشکی قانونی، باستانشناسی و آنتروپولوژی به طور گستردهای کاربرد دارد. علاوه بر این، به دلیل وجود تفاوتهای نژادی در جمعیتهای مختلف، جمعآوری اطلاعات آنتروپومتری مختص هر جمعیت به منظور استفادههای بالینی نیز بسیار حائز اهمیت میباشد [3-1]. یکی از موارد مهمی که در آنتروپومتری مورد استفاده قرار میگیرد، فکتحتانی و دندانها میباشد. مطالعات متعددی ابعاد و واریاسیونهای اجزای مختلف فکتحتانی و دندانها را در نژادها و کشورهای مختلف مورد ارزیابی قرار دادهاند
[5-4].
دندان آسیای سوم که به عنوان دندان عقل نیز شهرت دارد، دارای متنوعترین وضعیت ریشه در بین تمام دندانها میباشد. در بسیاری از موارد این دندان در نهایت نیاز به کشیدن پیدا میکند. یکی از خطرهای ذاتی در مورد کشیدن دندان آسیای سوم در فک تحتانی، وارد شدن آسیب به عصب آلوئولار تحتانی میباشد که این عصب به طور معمول پایینتر از ریشه دندان قرار دارد [6]. از ریسک فاکتورهای مهم مرتبط با آسیب به عصب آلوئولار تحتانی در حین کشیدن دندان آسیای سوم، میتوان به عواملی مانند سن بالای بیمار، عمق نهفتگی دندان، زاویه قرارگیری دندان، نیاز به برش زدن و برداشتن استخوان و نیز میزان تجربه جراح اشاره کرد [7]. به دلیل تفاوت در زاویه قرارگیری و عمق دندانهای نهفته، احتمال آسیب به عصب آلوئولار تحتانی در برخی بیماران بیشتر میباشد [8].
تا به حال واریاسیونهای متعددی در ارتبااط با مجرای آلوئولار تحتانی شامل، تنگ شدن کانال، انحراف مسیرکانال و مجاورت نزدیک با ریشه دندان گزارش شده است [10-9]. همچنین واریاسیونهای ساختاری و موقعیتی گزارش شده در مورد دندان آسیای سوم فک تحتانی شامل مواردی از جمله تنگی کانال ریشه، دو شاخه بودن بخش رأسی ریشه، انحراف ریشه [12-11] و درجات مختلف نهفتگی دندان و زاویه قرارگیری آن میباشد [14-13].
اگرچه چندین مطالعه بر مبنای ارزیابی تصاویر رادیولوژیک، وضعیت قرارگیری دندان آسیای سوم فک تحتانی و موقعیت ریشه آن نسبت به مجرای آلوئولار تحتانی را گزارش کردهاند، اما بر اساس دسترسی و جستوجوی ما، هیچ مطالعهای وضعیت این دندان را بر روی استخوان فک تحتانی خشک مورد ارزیابی قرار نداده است. برای دندانپزشکان و جراحان در بسیاری از موارد، آگاهی از واریاسیونهای مختلف در ارتباط با دندای آسیای سوم بسیار حائز اهمیت میباشد. با توجه به مطالب ذکر شده و با در نظر گرفتن واریاسیونهای مختلف موقعیت قرارگیری دندانها، هدف اصلی این پژوهش گزارش کردن و شرح وضعیت قرارگیری دندان آسیای سوم و مجاورت ریشه آن با مجرای مندیبولار در یک استخوان فک تحتانی خشک میباشد.
شرح مورد
در زمان بررسی استخوانهای فکتحتانی موجود در موزه آناتومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، یک مورد غیر معمول شامل قرارگیری دندان آسیای سوم سمت چپ به صورت افقی و مجاورت بسیار نزدیک آن با مجرای مندیبولار مشاهده شد. در ابتدا با استفاده از دوربین دیجیتالی به دقت از این مورد عکسبرداری صورت گرفت و پس از آن جزئیات آناتومیکی قابل مشاهده، با استفاده از کولیس به دقت اندازهگیری شد و ثبت گردید. اندازهگیریها توسط دو فرد به صورت جداگانه صورت گرفت و در نهایت میانگین اعداد به دست آمده از اندازهگیریها گزارش شد. لازم به ذکر است این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی IR.RUMS.REC.1401.211 میباشد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که طول دندان از بخش رأسی کاسپها (که ظاهر سالم و بدون پوسیدگی داشت( تا انتهای ریشه 21 میلیمتر و ضخامت بخش فوقانی دندان که بیرون از فک قرار داشت 9 میلیمتر بود. همچنین، فاصله قسمت انتهایی ریشه دندان تا رأس زایده زبانی (Lingula) 19 میلیمتربود. همچنین، از استخوان مورد نظر یک تصویر رادیوگرافی نیز تهیه گردید. بر اساس دادههای حاصل از تصویر رادیوگرافی، فاصله ریشه دندان تا مجرای مندیبولار 2 میلیمتر بود. علاوه بر این، بر طبق مشاهدات انجام شده صفحه زبانی (Lingual plate) استخوان قشری در جسم فک تحتانی نسبت به صفحه بیرونی (Buccal plate) نازکتر بود (شکل 1).
