جلد 22، شماره 12 - ( 12-1402 )                   جلد 22 شماره 12 صفحات 1258-1237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.1438


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghaei Hashjin A, Farrokhi P. Opportunities and Challenges of Universities of Medical Sciences in Achieving Sustainable Development Goals: A Qualitative Study. JRUMS 2024; 22 (12) :1237-1258
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7192-fa.html
آقایی هشجین عسگر، فرخی پوریا. فرصت‌ها و چالش‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی در دست‌یابی به اهداف توسعه پایدار: یک مطالعه کیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (12) :1237-1258

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7192-fa.html


گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
متن کامل [PDF 330 kb]   (580 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1355 مشاهده)
متن کامل:   (1682 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، اسفند 1402، 1258-1237









فرصت­ها و چالش­های دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار: یک مطالعه کیفی





عسگر آقایی هشجین[1]، پوریا فرخی[2]






دریافت مقاله: 14/08/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/10/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 14/11/1402 پذیرش مقاله: 16/11/1402



چکیده
زمینه و هدف: دستور کار ۲۰۳۰ سازمان ملل، با ۱۷ هدف در هسته اصلی خود، راهنمای مقابله با مهم­ترین چالش­های جهان است. با توجه به نقش مهم دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار، این مطالعه با هدف شناسایی فرصت­ها و چالش­های موجود برای دانشگاه­های علوم پزشکی جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار انجام گرفته است.
مواد و روش­ها: پژوهش کیفی حاضر به‌صورت اکتشافی در سال 1401 در دانشگاه­های علوم پزشکی ایران انجام گرفت. مصاحبه­های نیمه ساختاریافته هدف­مند با 38 نفر از مدیران و کارشناس­های شاغل در معاونت­های مختلف انجام و تا مرحله اشباع ادامه یافت. تحلیل داده­ها به روش تحلیل محتوای قراردادی Graneheim و Lundman انجام گرفت.
یافته­ها: تعداد 25 فرصت برای دانشگاه­های علوم پزشکی کشور در مسیر دست­یابی به اهداف توسعه پایدار در چهار دسته شامل نیروی انسانی، ارائه خدمات، سرمایه­گذاری و ارتباطات و هماهنگی شناسایی شد. هم­چنین، تعداد 35 چالش در پنج دسته شامل نیروی انسانی، ارائه خدمات، نظارت و کنترل، همکاری و تعاملات و تأمین مالی شناسایی شدند.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می­گردد سیاست­گذاران و مدیران سلامت در جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار استخدام و نگه­داری افراد متخصص در حوزه­های مختلف، به­کارگیری مشوق­های کافی و مناسب، سرمایه­گذاری کافی در حوزه مراقبت­های بهداشتی اولیه (Primary health care; PHC)، استفاده از سیستم­ها و تجهیزات مدرن مخصوصاً در حوزه ثبت داده­ها و بهبود روابط بین معاونت­ها و دانشگاه­های علوم پزشکی با یک‌دیگر و با سایر سازمان­ها را در دستور کار خود قرار دهند.
واژه­های کلیدی: اهداف توسعه پایدار، دانشگاه­های علوم پزشکی، پژوهش کیفی، فرصت­ها، چالش­ها

 
مقدمه
اهداف توسعه پایدار (Sustainable development goals) یکی از مهم‌ترین توافقات جهانی است که پیوستگی اهداف در بخش­های مختلف مانند پیوند بین آموزش، جنسیت و سلامت را نشان می­دهد [2-1]. از دهه 1990، بر آموزش به‌عنوان یکی از حقوق اساسی بشر تأکید شد. در همین راستا، اهداف توسعه هزاره (Millennium development goals)، با ضرب‌الاجل دست­یابی تا سال 2015، اهداف مربوط به آموزش ابتدایی و متوسطه را شامل شد [3]. از بین 17 هدف توسعه پایدار، هدف شماره 4 در رابطه با آموزش می­باشد و در زیرمجموعه این هدف یعنی 4-3 و 4-ب مستقیماً به آموزش عالی اشاره شده است. هدف 4-3 به‌طور خاص بر ایجاد دسترسی برابر به آموزش فنی، کار و دانش و دانشگاهی، از جمله حضور در دانشگاه­ها برای تمامی زنان و مردان تا سال 2030 تأکید دارد [6-5]. هم‌چنین، در هدف 4-ب بر گسترش چشم­گیر شمار بورس‌های تحصیلی در سطح جهانی برای کشورهای در حال توسعه، به­ویژه کشورهای کمتر توسعه یافته، جزایر کوچک در حال توسعه و کشورهای آفریقایی، جهت ثبت نام در آموزش عالی، از جمله آموزش­های فنی و حرفه­ای و فن­آوری اطلاعات و ارتباطات، برنامه­های فنی و مهندسی در کشورهای توسعه یافته و دیگر کشورهای در حال توسعه تا سال 2020 تأکید شده است [8-7].
در پی همه‌گیری کووید-19، مشخص شد که پیوندهای قوی‌تر و ضروری­تری بین مؤسسات آموزش عالی در سراسر جهان و هم­چنین رویکردی فعال­ برای ایجاد مشارکت‌های جهانی برای تضمین و اجرا اقدامات در راستای رسیدن به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل مورد نیاز است [9]. آموزش عالی علاوه بر سرمایه­گذاری بر روی نسل آینده و ارائه راه‌کارها برای مشکلات جامعه، تفکر عملیاتی و تعامل انتقادی در مورد موضوعات اهداف توسعه پایدار را درجهت بهبود وضعیت حال تشویق می­کند [10]. بنابراین، اقدام مؤثر در جهت اهداف توسعه پایدار مستلزم همکاری بین دانشگاه‌ها است که متخصصان از صنایع و حوزه‌های مختلف تربیت (یادگیری بین رشته‌ای) و همکاری لازم را با یکدیگر داشته باشند [11، 9].
دانشگاه­ها ظرفیت تولید، ترجمه و انتشار دانش مرتبط با دست­یابی به اهداف توسعه پایدار رادارند. آن‌ها می­توانند به سیاست‌گذاران و سایر ذی­نفعان برای شناسایی اولویت­ها، مشکلات، ارزیابی گزینه­های سیاستی، اجرای راه‌حل‌ها و ارزیابی سیاست­ها کمک کنند. مهم­تر از همه، آن‌ها می‌توانند با تطبیق فعالانه سرمایه جامعه با اولویت­های سیاست عمومی و تسهیل در دسترسی به دانش و منابع برای دولت و جامعه، به تبدیل اهداف توسعه پایدار به اهداف قابل اندازه‌گیری کشور کمک کنند. علاوه بر این، دانشگاه‌ها ظرفیت و توانایی نقشه‌برداری، ردیابی و مستندسازی سیستماتیک تلاش­ها، شناسایی، اندازه­گیری و گزارش‌دهی شاخص­های معتبر درجهت پیوند دادن پژوهش به سیاست و عمل را دارند [12، 1]. هم­چنین، می­توان با ادغام اهداف توسعه پایدار در برنامه­های درسی، دانش و مهارت­های مورد نیاز برای اجرا و ارزشیابی بهتر این اهداف رهبران آینده را توانمندتر ساخت [13].
دانشگاه­ها در مسیر رسیدن با اهداف توسعه پایدار با چالش­هایی مواجه هستند. مطالعه Singh و همکارش در کشور امارات، مهم­ترین چالش­ها را عدم اولویت‌بندی اهداف، عدم همکاری و ارتباط ضعیف بین دانشگاه­ها و وجود موانع فرهنگی و اجتماعی گزارش کردند [14]. هم‌چنین، یافته‌های مطالعه Wolhuter در سال 2022 نشان داد که اکثر دانشگاه­ها هنوز برای کمک به تحقق اهداف توسعه پایدار آماده نیستند [15]. از بین دانشگاه­های مختلف، دانشگاه­های علوم پزشکی دارای نقش بسیار مهمی در رسیدن جوامع به اهداف شماره 3 و 4 دارای تأثیر مستقیم و در رسیدن به سایر اهداف تأثیر غیرمستقیم دارند. در نتیجه دانشگاه­های علوم پزشکی می‌توانند در تدوین سیاست­ها، استراتژی­ها، دستورالعمل­ها و ارائه خدمت از طریق مراکز بهداشتی درمانی، در رسیدن یک جامعه به اهداف توسعه پایدار دارای نقش بسیار مؤثری باشند. بر اساس آخرین دانش نویسندگان، مطالعه حاضر اولین مطالعه در کشور ایران می­باشد که با هدف شناسایی فرصت­ها و چالش­ها موجود برای دانشگاه­های علوم پزشکی در جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار انجام گرفته است.
مواد و روش‌ها
مطالعه حاضر به‌صورت کیفی در سال 1401 انجام گرفت. مطالعه حاضر مصوب دانشگاه علوم پزشکی ایران با کد اخلاق به شماره IR.IUMS.REC.1399.1438 می­باشد. در این مطالعه سعی شد که مصاحبه­ها با افراد کلیدی از طریق نمونه‌گیری هدف­مند و با حداکثر تنوع، با مدیران و کارشناسان صاحب‌نظر در معاونت­های مختلف شامل معاونت بین‌الملل، بهداشت، آموزش، تحقیقات و فناوری، توسعه و مدیریت منابع، درمان و غذا و دارو از دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور انجام گیرد. تنوع مصاحبه شوندگان بر اساس ویژگی­هایی مانند رشته تحصیلی، سطح تحصیلات و سمت سازمانی تعیین گردید. در ابتدا پژوهش­گران بر اساس سابقه کاری افراد در سمت­های سازمانی مختلف و رزومه علمی آن‌ها، افراد مناسب جهت انجام مصاحبه­ها را انتخاب ‌کردند. بسیاری از افراد شرکت‌کننده در مطالعه با استفاده از روش گلوله برفی (معرفی از طرف سایر خبرگان) وارد مطالعه شدند.
معیارهای ورود افراد به مطالعه شامل تجربه و دانش مرتبط با اهداف توسعه پایدار، دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی، دارای سمت سازمانی در یکی از معاونت­های دانشگاه­های علوم پزشکی و تمایل به شرکت در مطالعه بود. هم­چنین، معیارهای خروج از مطالعه شامل سابقه کار کمتر از پنج سال، عدم تمایل به مشارکت و عدم برخورداری از دانش و تجربه مربوطه بود. مصاحبه‌ها تا زمان اشباع یعنی زمانی که مفهوم یا کد جدیدی استخراج نمی‌شد، ادامه داشت. در مجموع تعداد 38 نفر از مدیران، متخصصین و افراد باتجربه از دانشگاه­های مختلف علوم پزشکی کشور شامل دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، شهید بهشتی، تبریز، مشهد، اصفهان و شیراز در مطالعه مشارکت داشتند.
گردآوری داده­ها با استفاده از مصاحبه­های نیمه ساختاریافته عمیق و انفرادی در محلی مورد توافق شرکت‌کنندگان با تعیین وقت قبلی انجام گرفتند. هر مصاحبه به‌طور میانگین 45 دقیقه (حداقل 34 و حداکثر 72 دقیقه) طول کشید. در صورت عدم امکان مصاحبه حضوری (مانند مسافت طولانی، مشغله زیاد مصاحبه شونده)، مصاحبه‌ها به‌صورت غیرحضوری از طریق نرم‌افزارها و برنامه‌های مبتنی بر وب مانند گوگل میت، اسکایپ و غیره برگزار شد.
جهت انجام مصاحبه­ها از فرم راهنما حاوی سؤالات بسته شامل جنسیت، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی، سمت سازمانی، سن و سابقه کار و سؤالات اصلی در راستای اهداف پژوهش استفاده گردید. فرم مربوطه بر اساس بررسی متون و نظر تیم پژوهشی طراحی گردید. در نتیجه مصاحبه‌ها با سؤالات جمعیت شناختی آغاز گردید و در ادامه سؤالات اصلی پرسیده می­شد. دو سؤال اصلی پژوهش شامل "به نظر شما مهم­ترین فرصت­های دانشگاه­های علوم پزشکی کشور در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار کدامند؟" و "به نظر شما مهم‌ترین چالش­های دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در دست‌یابی به اهداف توسعه پایدار کدامند؟" بود. در ابتدای مصاحبه­ها به شرکت‌کنندگان در مورد اهداف پژوهش و محرمانگی داده­ها توضیحات کافی ارائه گردید. کسب رضایت شرکت‌کنندگان، حفظ محرمانگی داده­ها، حق کناره‌گیری مشارکت‌کنندگان از ادامه همکاری در هر مرحله از پژوهش، از ملاحظات اخلاقی رعایت شده در پژوهش بودند.
تحلیل داده­ها به روش تحلیل محتوای قراردادی و مطابق با روش استقرایی هم‌زمان با جمع­آوری داده­ها و بر اساس رویکرد Graneheim و Lundman در پنج گام انجام شد [16]. در گام اول پیاده­سازی کل مصاحبه کلمه به کلمه بلافاصله بعد از انجام هر مصاحبه انجام شد. در گام دوم کل متن برای درک کلی از محتوای آن مرور گردید. در گام بعدی به واحدهای معنایی برچسب مناسب داده شد و کدگذاری اولیه انجام شد؛ واحدهای معنایی شامل کلمات، جملات یا پاراگراف­هایی بودند که دارای جنبه­هایی مرتبط از نظر محتوا و زمینه بودند. مدیریت داده­ها با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA نسخه 12 انجام گرفت. در گام چهارم با انجام مقایسه مداوم و در نظر گرفتن شباهت­ها و تفاوت‌ها، کدهای اولیه مشابه در طبقات کلی‌تر طبقه‌بندی گردیدند و در مرحله آخر با مقایسه زیر طبقات با یکدیگر و تأمل عمیق و دقیق، محتوای نهفته در داده­ها به‌عنوان طبقات اصلی معرفی گردید. جهت اطمینان از صحت و پایایی داده­ها، از معیارهای دقت علمی در تحقیقات کیفی ارائه شده توسط Guba و Lincoln استفاده شد. این معیارها شامل چهار مرحله مقبولیت یا قابلیت پذیرش، قابلیت اعتماد و وابستگی داده­ها، قابلیت تأیید و قابلیت انتقال است [17].
نتایج
بر اساس جدول 1، در این مطالعه تعداد 25 نفر زن (7/65 درصد)، تعداد 18 نفر دارای تحصیلات کارشناسی ارشد (3/47 درصد)، تعداد 10 نفر از رشته تحصیلی بهداشت (3/26 درصد) و تعداد 17 نفر (7/44 درصد) از مشارکت‌کنندگان در سازمان خود به‌عنوان کارشناس در حال ارائه خدمات بودند.
 

جدول 1- مشخصات دموگرافیک شرکت‌کنندگان از دانشگاه­های علوم پزشکی ایران در سال 1401 (38=n)
متغیرهای کیفی تعداد درصد
جنسیت مرد 13 2/34
زن 25 7/65
سطح تحصیلات کارشناسی 10 3/26
کارشناسی ارشد 18 3/47
دکتری 10 3/26
رشته تحصیلی پزشکی 9 6/23
بهداشت 10 3/26
مدیریت، سیاست­گذاری و
 اقتصاد سلامت
7 4/18
سلامت و بلایا 3 8/7
سایر* 9 6/23
سمت سازمانی مدیر 9 6/23
معاون 7 4/18
کارشناس 17 7/44
سایر** 5 1/13
متغیرهای کمی
حداقل حداکثر میانگین انحراف معیار
سن (سال) 32 65 43 2/2±
سابقه کار (سال) 10 32 7/23 1/3±
* شرکت‌کنندگان از سایر رشته­های تحصیلی مانند تغذیه، فناوری اطلاعات و غیره.
** شرکت‌کنندگان با سمت سازمانی خارج از موارد ذکر شده مانند هیأت علمی، ارزیاب داخلی و غیره
 
فرصت­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار
فرصت­ها و پتانسیل­های دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار در چهار درون‌مایه اصلی شامل نیروی انسانی (آموزش و انگیزه)، ارائه خدمات (اثربخشی و دسترسی)، سرمایه­گذاری (مشارکت بخش خصوصی و مشارکت بخش دولتی)، ارتباط و هماهنگی (بهبود تعامل) تقسیم شدند (جدول 2).
 

جدول 2- فرصت­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی ایران در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار در سال 1401
درون‌مایه اصلی (4=n) درون‌مایه فرعی
(7=n)
کدهای نهایی (25=n)
پتانسیل­­ها و فرصت­های موجود نیروی انسانی آموزش استفاده از نیروی انسانی کارآمد، متخصص، متعهد و پرتلاش
استفاده از افراد و آموزش‌دهندگان توانمند
وجود فرصت­های آموزشی در کل سطح ارائه خدمات مخصوصاً از طریق شبکه­های بهداشتی درمانی
انگیزه استفاده از ابزارهای مختلف برای افزایش انگیزه پرسنل
پرداخت به‌موقع و مبتنی بر عملکرد حق‌الزحمه‌ها
ارائه خدمات اثربخشی طراحی بسته­های خدماتی مناسب برای گروه­های هدف
ارائه خدمات به مهاجران افغانه
بهبود ثبت داده­ها و مستندسازی درست
تقویت نظارت کافی بر اثربخشی خدمات
ارائه خدمات رایگان به جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی اولیه
دسترسی وجود تعداد مراکز کافی جهت ارائه‌ هنده خدمات
در دسترس بودن پرونده جمعیت تحت پوشش جهت شناسایی مشکلات
دسترسی راحت عموم مردم به خدمات سلامت
برخورداری مراکز بهداشتی درمانی از فضاهای کافی
وجود پایگاه­ها و مراکز بهداشتی در شهرها و روستاها (توزیع مراکز)
ارائه خدمات مدون
وجود برنامه­های اجرایی مناسب
تقویت و گسترش شبکه PHC در کشور
سرمایه‌گذاری مشارکت بخش خصوصی جلب مشارکت خیرین و واقفین
جلب مشارکت جمعی از طریق همکاری با سایر سازمان­های غیر علوم پزشکی برای سرمایه­گذاری
مشارکت بخش دولتی سرمایه­گذاری بیشتر وزارت بهداشت و درمان در زمینه بهداشت و آموزش
تأمین زیرساخت­ها و منابع لازم برای تقویت شبکه­ها
ارتباطات و هماهنگی بهبود تعاملات بهبود تعاملات و هماهنگی­های بین­بخشی
استفاده از دوست­داران محیط ‌زیست در دانشگاه
توسعه و گسترش برنامه­های حوزه سلامت
 
مصاحبه شوندگان اذعان داشتند که از مهم‌ترین منابع جهت رسیدن به اهداف توسعه پایدار برخورداری از نیروی متخصص است که متأسفانه در سال­های اخیر شاهد میزان بالای مهاجرت و خروج این افراد از کشور هستیم. استفاده و به­کارگیری نیروی انسانی متخصص موجود در کشور یکی از مهم‌ترین پتانسیل­های موجود در حال حاضر می­باشد.
"برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار بهتر است که دانشگاه­های علوم پزشکی در جذب افراد نهایت تلاش خود را داشته باشند، بنده در یک ­سال گذشته متأسفانه شاهد این بوده‌ام که افراد توانمند از رشته­های مختلف به کشورهای مختلف مهاجرت کرده­اند که بسیار ناراحت کننده است. دانشگاه­های علوم پزشکی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار به تخصص این افراد نیاز دارند که باید با فراهم سازی شرایط مناسب نهایت تلاش خود را در جهت حفظ این افراد به کارگیرند." (شرکت ‌کننده 1)
 "در حوزه آموزش به نظرم متخصصین ملی و بین‌المللی بسیار توان­مندی داریم که به حاشیه کشیده شده‌اند، نقش این افراد متخصص باید بیشتر شود. تجربیات و دانشی که دارند را باید با ارائه‌دهندگان، مدیران و سیاست­گذاران در قالب جلسات ماهانه یا سالانه به اشتراک بگذارند که بشود از آن‌ها استفاده کرد." (شرکت‌ کننده 6)
اختصاص بودجه بیشتر به امور بهداشتی و آموزشی از دیگر فرصت­های موجود است که می‌تواند دانشگاه‌های علوم پزشکی را در رسیدن به اهداف توسعه پایدار کمک کند.
"به نظر بنده مدیران باید به جذب مشارکت خیرین و واقفین توجه ویژه­ای داشته باشند. با مشارکت خیرین می‌توان سرمایه زیادی را به سیستم بهداشت و درمان از طریق دانشگاه­های علوم پزشکی تزریق کرد، البته این نکته حائز اهمیت است که اگر نتوانیم این افراد را مدیریت کنیم، می‌تواند یک تهدید محسوب شود، زیرا خیرین با عقیده و برداشت شخصی خودشان مشارکت خواهند کرد و ممکن است دست روی مواردی بگذارند که نیاز کشور نیستند." (شرکت‌ کننده 8)
"شاید بتوان گفت که در هر سازمان یا سیستمی وجود منابع مالی جزء اولین اقدامات است، چون هر اقدامی که بخواهیم انجام بدهیم اول باید به جیبمون نگاه کنیم. برای همین جلب توجه بیشتر در این مسیر مهم است. دولت باید بیشتر از گذشته به بخش آموزش و بهداشت در کشور اهمیت بدهد که بتوانیم یک کشور با جمعیت سالم داشته باشیم، در غیر این صورت در مرحله درمان بیماری‌ها نمی‌توانیم ادعای رسیدن به اهداف توسعه پایدار را داشته باشیم." (شرکت‌ کننده 11)
با توجه به شرایط اقتصادی حاکم در کشور، دانشگاه‌‌های علوم پزشکی و مراکز بهداشتی درمانی می‌توانند با استفاده از اهرم مشوقات به­عنوان یک فرصت در جذب و نگه‌داری نیروی انسانی مناسب اقدام کنند.
"به نظرم یکی از مهم‌ترین فرصت‌ها این است که از مشوق‌های درست در زمان­های صحیح استفاده کنیم. در حال حاضر که اکثر مردم با مشکلات اقتصادی دست ‌و پنجه نرم می‌کنند، تعویق و تأخیر در پرداختی­ها واقعاً نباید اتفاق بیفتد و در حد امکان به افرادی که در ارائه خدمات یا توسعه و تحقیق برای سازمان خود یا حتی دانشگاه دستاورد دارند، پرداختی بیشتری صورت بگیرد" (شرکت‌ کننده 2)
هم­چنین، مصاحبه شوندگان شبکه بهداشت و درمان در کشور ایران را به‌عنوان یکی از مهم­ترین پتانسیل‌های موجود می‌دانستند که ارائه طیف گسترده خدمات در دورترین نقاط کشور آن هم به‌صورت رایگان از مهم­ترین ویژگی‌های این سیستم یاد شد. این سیستم می­تواند با ارائه خدمات بیشتر و هدف­مند به گروه­های آسیب‌پذیر مانند پناهندگان و مهاجرین تقویت گردد.
"در جهت رسیدن به اهداف توسعه پایدار بهتر که در مسیر ارائه خدمات تغییراتی ایجاد گردد چون به‌هرحال با ارائه استراتژی یا برنامه­های جدید مسیر جدید نیز احتیاج است که گام­های درست را در مسیر درست برداریم، به نظرم در همین راستا بهتر است که خدمات را هدف­مندتر به گروه‌های آسیب‌پذیر به‌صورت مدون و مستمر ارائه بدهیم." (شرکت‌ کننده 19)
"با توجه به این­که بحث افغان­ها در ایران امروزه یک بحث داغ است و همه تهدید می­دانند به نظر مسئولین و مدیران این اتفاق را می­توانند به‌عنوان فرصت ببینند چون سلامتی این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. بعضی از سازمان‌های بین‌المللی مثل کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، یونسکو و غیره به این موضوع بسیار اهمیت می­دهند و می‌توان با ارائه مستندات واقعی و تنظیم شده بودجه خوبی برای دانشگاه­ها دریافت کرد و از این طریق در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار بهتر عمل کرد." (شرکت ‌کننده 13)
همکاری بین بخشی و درون بخشی همواره از مهم‌ترین پتانسیل­های موجود است که دانشگاه­های علوم پزشکی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار باید از آن استفاده کنند.
"میزان موفقیت دانشگاه­های علوم پزشکی در مسیر رسیدن به اهداف پایدار بسیار نیاز به همکاری‌های بین بخشی دارد. به جزء هدف شماره 3 و 4 که به‌طور مستقیم مرتبط با آموزش عالی و دانشگاه­های علوم پزشکی مرتبط است، به‌عنوان مثال برای رسیدن به اهداف 12، 13 و 6 دانشگاه­ها باید با شهرداری­ها، سازمان جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و غیره در ارتباط باشند و تبادل نظر و اطلاعات داشته باشند که البته نیازمند وجود سازمان بی­طرف و ناظر در برقراری این روابط نیز احساس می‌شود." (شرکت ‌کننده 9)
چالش­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار
چالش­ها و موانع یافت شده در ارتباط با نقش دانشگاه­های علوم پزشکی در دست‌یابی به اهداف توسعه پایدار به ترتیب مربوط به حیطه نیروی انسانی (تأمین نیروی انسانی، انجام وظایف و انگیزه)، ارائه خدمات (شرایط محیط کار، تجهیزات و فرایند ارائه خدمات)، نظارت و کنترل (ابزار نظارت و ارزیابی و تداوم نظارت و کنترل)، همکاری و تعاملات (ارتباطات درون بخشی و همکاری بین بخشی) و تأمین منابع (تخصیص منابع و پرداختی­ها) بود (جدول 3).
 
جدول 3- چالش­های موجود در دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار در سال 1401
درون‌مایه اصلی (5=n) درون‌مایه فرعی
(12=n)
کدهای نهایی
(35=n)
چالش­ها و موانع موجود نیروی انسانی تأمین نیروی انسانی تأمین نامناسب و ناکافی نیروی انسانی
عدم‌حمایت از توانمندسازی پرسنل
عدم توجه به تخصص­های مورد نیاز در فرآیند جذب نیرو انسانی
انجام وظایف فشار کاری زیاد از سطوح بالادستی
حجم بالای وظایف محول شده به واحدها
عدم آگاهی کارکنان محیطی نسبت به اهداف توسعه پایدار
انگیزه عدم تشویق و تقدیر به‌موقع از کارکنان
انگیزه پایین کارکنان در بخش دولتی
عدم وجود اهرم­های مناسب تشویق و تنبیه
ارائه خدمات شرایط محیط کار بی‌توجهی به نوآوری در محیط­های کاری
بی‌توجهی به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت
وجود بروکراسی و سلسله مراتب بیش‌ازحد
تجهیزات عدم تأمین و به­روز کردن تجهیزات دانشگاه­های علوم پزشکی و مراکز ارائه‌دهنده خدمات
ضعف در حفظ و نگه­داری تجهیزات
فرایند ارائه خدمات عدم وجود سیستم­های مناسب ثبت داده­ای
عدم توجه به موانع اجرایی و ناتمام ماندن طرح­ها
عدم تحلیل و تفسیر اطلاعات جمع‌آوری شده از فعالیت­های قبلی
نظارت و کنترل ابزار نظارت و ارزیابی عدم کنترل بر بخش خصوصی
تأکید بیش‌ازحد به اعداد و ارقام
نادیده گرفتن گزارشات
توجه بیش‌ازحد به کمیت و فراموش کردن کیفیت انجام فعالیت­ها
تداوم نظارت و ارزیابی نظارت و ارزیابی­های نامنظم
ضعف در مستندسازی و گزارشات سالیانه
عدم استفاده از متخصصین باتجربه در ارزیابی فرایند ارائه خدمات
همکاری و تعاملات ارتباطات درون بخشی عدم همکاری معاونت­های فناوری (واحدInformation Technology; IT ) با معاونت بهداشت
محدودیت در دسترسی به شبکه­های اجتماعی
عدم تناسب بین اطلاعات تیم سلامت و محورهای اهداف توسعه پایدار
همکاری بین بخشی عدم همکاری کافی سایر سازمان­ها با دانشگاه­های علوم پزشکی
فراهم نبودن زیرساخت­ها جهت همکاری­های بین‌المللی
عدم وجود فرهنگ مشارکت جمعی
عدم مشارکت بین بخشی دانشگاه­های علوم پزشکی با یکدیگر
تأمین منابع تخصیص منابع کمبود منابع و اعتبارات تخصیص داده‌شده
عدم توجه به جنبه بهداشت نسبت به درمان
پرداختی­ها عدم پرداخت بودجه­های پیش‌بینی‌شده در راستای اجرای برنامه­های دانشگاه
کمبود و کاهش درآمد مالی در فرایند دست­یابی به اهداف
 
یکی از مهم­ترین چالش­هایی که شرکت‌کنندگان به‌صورت مکرر به آن اشاره کردند، نبود منابع مالی و انسانی کافی بود. در به­کارگیری نیروی انسانی متخصص باید همواره توجه داشت که نیروی انسانی دارای چه تخصص و سطح دانشی می­باشد که سازمان به­کارگیرنده بتواند بهترین جایگاه را برای افراد مختلف در نظر بگیرد. به همان میزان که جذب نیروی انسانی مهم است، آموزش و نگه­داری نیروی انسانی نیز حائز اهمیت می­باشد. استفاده از اهرم­های مختلف مانند تشویق‌ها، تنبیه­ها، استقبال از ایده­ها، ارتقاء کارکنان و غیره باید به‌درستی و کاملاً مدیریت شده انجام گیرد.
"یکی از چالش­هایی که اخیراً با آن مواجه هستیم استفاده از نیروی انسانی است که بعضی از نیروهای جدید متأسفانه دارای تخصص مرتبط و کافی برای پست­ها و جایگاه خود نیستند. این مشکل وقتی بیشتر نمایان خواهد شد که افراد بدون تخصص کافی در جایگاه­های مدیریتی قرار بگیرند و دیدگاه­های متعصبانه خود را در رابطه با مشکلات و اهداف تعیین شده اعمال کنند." (شرکت ‌کننده 23)
"تشویق و دادن امتیازات و تسهیلات به نیروی انسانی به نظرم از مهم­ترین موجبات انگیزه می­باشد. به‌هرحال، هر فردی دارای نیازها و احتیاجات شخصی خود می­باشد و اگر سازمان به­کارگیرنده در پرداختی­ها تأخیر داشته باشد یا پرداختی کمتری نسبت به سایر سازمان­ها داشته باشد کم‌کم نیروی انسانی دچار ناامیدی و کاهش بهره­وری خواهند شد." (شرکت‌ کننده 20)
از دیگر چالش­های موجود در دانشگاه­ها و مراکز بهداشتی درمانی در جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار حیطه ارائه خدمات بود. در این رابطه شرکت‌کنندگان اذعان داشتند که مراکز بهداشتی درمانی نباید با کمبود نیروی انسانی و تجهیزات مواجه شوند، به­گونه­ای که استفاده از به­روزترین تجهیزات و امکانات یکی از مهم­ترین ابعاد ارائه خدمات باکیفیت، اثربخش و کارا می­باشد. استفاده از سیستم‌های جدید ثبت داده­ای از دیگر موارد مهم است که در تهیه گزارشات و اطلاعات مورد نیاز می­تواند به سیاست­گذاران و مدیران کمک کند. در نهایت کارکنان دانشگاه و مراکز وابسته به دانشگاه­های علوم پزشکی باید نسبت به سیاست­های کلان و میانی آگاهی داشته باشند. آگاهی و اطلاعات از اهداف کلان می­تواند منجر به هماهنگی بیشتر بین کارکنان شود و به آن‌ها جهت حرکت در مسیر درست کمک نماید.
"در مسیر رسیدن به هر هدفی وجود تجهیزات کافی بسیار مهم است، در سیستم بهداشت و درمان ایران متأسفانه حرکت هم­زمان با پیشرفت­های تکنولوژی بسیار سخت است. به نظرم سازمان­ها برای داشتن عملکرد بهتر باید در خرید و استفاده از تجهیزات و تکنولوژی جدید بهتر عمل کنند و در ادامه در حفظ و نگه­داری آن‌ها کوشا باشند." (شرکت‌ کننده 21)
"از مهم­ترین چالش­های موجود در ایران بهره گرفتن از سیستم­های ثبت داده­ها می­باشد. اگر سیاست­گذار یا مدیری بخواهد تصمیمی بگیرد باید بر اساس اطلاعات موجود باشد. این در حالی است که داده­های بهداشت و درمان به­خوبی جمع­آوری، تحلیل و استفاده نمی­شوند." [28]
از دیگر چالش­های موجود عدم نظارت و کنترل کافی است. ارزیابی و پایش صحیح فرایندها می­تواند در تعیین میزان پیشرفت، اعمال اصلاحات و قدردانی از سازمان­ها یا افراد مسئولیت­پذیر کمک ‌کننده باشد.
"برای اطمینان از جلو رفتن سازمان در مسیر تعیین شده، وجود یک سازمان نظارت‌کننده ضروری است. ارزیاب یا ناظر باید در درجه اول فاقد تعارض منافع باشد و بر اساس چارچوب و مؤلفه­های صحیح و مناسب ارزیابی انجام شود. متأسفانه ارزیابان در حال حاضر بر اساس گویه­ها و شاخص­های صرفاً کمی در حال ارزیابی هستند و کیفیت را در نظر نمی­گیرند." [4]
دیگر چالش موجود که قدمت دیرینه دارد عدم وجود همکاری و تعامل مناسب بین دانشگاه­های علوم پزشکی با یکدیگر و سایر سازمان­ها می­باشد. در صورت تبادل به­موقع اطلاعات و کمک به یکدیگر در جهت رسیدن به یک هدف، امکان دست­یابی و موفقیت افزایش خواهد یافت.
"برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار باید دانشگاه­های علوم پزشکی با یکدیگر همکاری داشته باشند و هماهنگ باشند. سازمان­هایی مانند کمیته امداد، بهزیستی، بیمه و غیره باید با دانشگاه­های علوم پزشکی در ارتباط باشند و با هماهنگی مناسب در جهت رسیدن به اهداف توسعه پایدار اقدام کنند." (شرکت‌ کننده 5)
"وجود همکاری در بین دانشگاه­های علوم پزشکی برای اطلاع از میزان پیشرفت در زمینه ارائه خدمات، آموزش، پژوهش و غیره بسیار مهم است. درسته که بعضی از اطلاعات محرمانه و جنبه رقابتی داره ولی در اشتراک‌گذاری اطلاعات و داده­های عمومی نباید سخت­گیری­های بی­مورد صورت گیرد." (شرکت ‌کننده 29)
حمایت و تأمین مالی کافی در جهت پیش­برد اهداف سازمان بسیار حائز اهمیت می­باشد و این عامل می­تواند کل سازمان و افراد آن را تحت تأثیر قرار دهد.
"عدم حمایت­های مالی کافی از دانشگاه­ها هم یک چالش مهم است که دارای تاریخچه طولانی می­باشد. وقتی برای دانشگاه­ها اهداف و برنامه­هایی مشخص می­گردد باید از آن‌ها هم حمایت کرد. در خیلی از موارد بشخصه شاهد تخصیص بودجه ناکافی و تأخیر در تخصیص بودجه بوده­ام." (شرکت ‌کننده 22)
بحث
مهم­ترین پتانسیل­ها و فرصت­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار در ابعاد نیروی انسانی، ارائه خدمات، سرمایه­گذاری و ارتباطات و هماهنگی تقسیم شدند. دانشگاه­های علوم پزشکی این فرصت را دارند که از بین فارغ‌التحصیلان موجود، افراد توان‌مند، متعهد و مسئولیت‌پذیر را در سیستم خود جذب کنند. هم­چنین، بر اساس به­روزترین روش­های مدیریت منابع انسانی و پرداختی­های مناسب، نیروی انسانی خود را وفادار به سازمان نگه­دارند. در همین راستا، تحقیقات نشان داده است سازمان­هایی که برنامه‌های استخدام ویژه، سیاست‌های دوست­دار خانواده، و شرح شغلی که شامل ارزش‌های سازمانی همراه با حمایت از تنوع فرهنگی هستند، احتمال بیشتری دارد که استخدام‌های موفق‌تری داشته باشند
 [19-18].

از دیگر فرصت­های موجود برای دانشگاه­های علوم پزشکی مربوط به ارائه خدمات می­باشد. دانشگاه­ها برای افزایش اثربخشی و دسترسی در ارائه خدمات بهداشتی درمانی می‌توانند از بسته­های خدماتی منطبق بر مشخصات دموگرافیک جمعیت و بار بیماری‌ها هدف‌مند کنند. هم‌چنین بهبود در ثبت داده­ها، تداوم ارائه خدمات اولیه رایگان، حفظ موقعیت و پراکندگی جغرافیایی مراکز بهداشتی درمانی و تقویت شبکه PHC در کشور از مهم­ترین فرصت‌های موجود برای حرکت بهتر به سمت اهداف توسعه پایدار می‌باشند. مطالعات، استراتژی­های مختلفی را پیشنهاد دادند که از مهم‌ترین آن‌ها می­توان به تقویت یا ایجاد برنامه‌های بهداشت جامعه‌محور یا مداخلات مبتنی بر جامعه، تغییر کاربری داده‌های ثبت‌نام پزشک و ادغام سنجش‌ از دور و GIS (Geographic information system) اشاره کرد [22-20]. ثبت‌نام بیمار یک ابزار است که می‌تواند در تداوم بهتر مراقبت از طریق ارائه‌دهندگان مراقبت­های اولیه که مراقبت‌های منطبق با نیازها و ترجیحات بیمار را ارائه و نظارت می­کنند، فراهم کند [23].
دیگر فرصت­های موجود مربوط به بعد سرمایه‌گذاری است. در این حیطه سرمایه­گذاری در هر دو بخش خصوصی و دولتی احساس می­گردد. برای جذب سرمایه­گذاری، دانشگاه‌ها می‌توانند با سایر سازمان­ها مانند انواع بیمارستان‌ها، شرکت‌های دارویی و مؤسسات تحقیقاتی همکاری داشته باشند. به‌عنوان مثال، دانشگاه بیرمنگام با شرکای خود برای جذب سرمایه‌گذاری جهانی با پردیس نوآوری در بهداشت و درمان کار می­کند [24]. دانشگاه­های علوم پزشکی چندین جریان درآمد، به‌ویژه بودجه تحقیقاتی را در اختیار دارند که می‌تواند منبع درآمد قابل توجهی برای دانشگاه­ها باشد. دانشگاه­ها می‌توانند با استخدام استعدادهای برتر در رشته­های مربوطه و انجام تحقیقات پیشرفته، بودجه تحقیقاتی را افزایش دهند. هم­چنین، می­توانند از طریق ارائه خدمات بالینی باکیفیت و مدرن به بیماران داخلی و خارجی درآمدزایی داشته باشند [25]. دانشگاه­ها می­توانند با جوامع محلی خود برای جذب سرمایه­گذاری و مشارکت در تعامل باشند. با مشارکت با سازمان­های محلی و رسیدگی به نیازهای بهداشتی جامعه می­توانند اعتماد ایجاد کنند و خود را به‌عنوان منابع ارزشمند جامعه معرفی کنند [26].
در نهایت بهبود تعاملات و ارتباطات می‌تواند یک فرصت برای دانشگاه­های علوم پزشکی محسوب گردد که بتوانند با هماهنگی­های لازم، برنامه­های حوزه سلامت را بیشتر توسعه و گسترش بدهند. به‌عنوان مثال، توسعه خدمات پیراپزشکی یک استراتژی است که هدف آن آماده‌سازی نیروی کار برای بهبود نتایج بهداشت عمومی است. این برنامه بر گسترش در دسترس بودن متخصصان بهداشتی مانند فیزیوتراپیست‌ها، کار درمانگران و گفتار درمان­ها تمرکز دارد تا دسترسی به خدمات مراقبت­های بهداشتی را بهبود بخشند [27]. در همین راستا، ­در یک خلاصه سیاستی از برنامه توسعه جامعه و سلامت صحبت شده که هدف آن گسترش دسترسی به خدمات مراقبت­های بهداشتی با ادغام خدمات پزشکی، دندان‌پزشکی، رفتاری و سایر خدمات مراقبت­های بهداشتی است که نیازمند همکاری چند سازمان ازجمله وزارت کار، کشاورزی و بهداشت و درمان می­باشد [28].
بر اساس یافته­های مطالعه حاضر مهم­ترین چالش­ها و موانع در پنج درون‌مایه اصلی شامل نیروی انسانی، ارائه خدمات، نظارت و کنترل، همکاری و تعامل و تأمین منابع دسته‌بندی شدند. از مهم­ترین منابع موجود در دانشگاه‌های علوم پزشکی جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار نیروی انسانی می­باشد. منابع انسانی در دانشگاه‌ها با ترویج دیدگاه­های اخلاقی و جهانی و ترکیب شیوه‌های پایداری، نقش مهمی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار ایفا می‌کند [29]. در مطالعه Aedi و همکارش، بر اهمیت نیروی انسانی شاغل در دانشگاه جهت رسیدن به توسعه پایدار تأکید شده است. نیروی انسانی خوب و متخصص می­تواند در انجام وظایف، تربیت سایر نیرو انسانی، برقراری ارتباط مؤثر با سایر افراد و سازمان‌ها، تحلیل و تفسیر نتایج به‌دست آمده از اقدامات و اعمال اصلاحات لازم جهت بهبود مسیر ارائه خدمات برای دانشگاه­های علوم پزشکی کمک‌کننده باشند [30]. هم­چنین، هسته اصلی همکاری بین دانشگاه­ها و شرکت­ها برای توسعه پایدار در اقتصادهای مدرن را منابع انسانی تشکیل می­دهند [31]. نیروی انسانی کافی باید بر اساس تخصص در جایگاه شغلی مناسب قرار بگیرند. همه این موارد مستلزم مدیریت منابع انسانی درست در سازمان­ها می‌باشد. در مطالعه Chams و همکارش نیز تأکید شده است که برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار باید مدیریت منابع انسانی پایدار داشته باشیم، زیرا این کار منجر به ایجاد و توسعه یک محیط کاری پایداری خواهد شد [32].
هم­چنین، نتایج نشان داد که فشار کار زیاد و عدم مشوق‌های کافی و به‌موقع از دیگر چالش­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی برای رسید به اهداف توسعه پایدار هستند. مطالعه­ای در مورد کاربرد مدیریت پاداش در مدیریت سازمانی بیمارستان­های دولتی در چین اشاره کرد که مشوق­های ضعیف می­تواند تأثیر منفی بر تحقق اهداف سازمانی داشته باشد. در نتیجه بهبود سیستم حقوق و دستمزد و مشوق­ها می­تواند به غلبه بر بی‌انگیزه بودن کارکنان کمک کند [33]. هم­چنین، افزایش وظایف محول شده و فشار کاری می­تواند تأثیر مستقیم بر رضایت شغلی و استرس شغلی کارکنان داشته باشد. یک مطالعه بر روی متخصصان مراقبت‌های بهداشتی نشان داد که استرس شغلی کارکنان می­تواند تأثیر منفی بر کیفیت مراقبت از بیمار و کیفیت انجام وظایف داشته باشد. علل مختلف استرس شامل ساعات کاری متنوع، بارهای کاری سنگین، شیفت­های شبانه منجر به محرومیت از خواب، عدم تعادل بین کار و زندگی، انزوا طلبی، و حداقل کنترل بر محل کار همراه با حداقل استقلال می­شود [34].
از دیگر چالش­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی جهت رسیدن به اهداف توسعه پایدار مربوط به حیطه ارائه خدمات می­باشد. از مهم­ترین موارد گزارش شده می‌توان به عدم توجه به نوآوری و خلاقیت در محیط کار، وجود بروکراسی و سلسله مراتب زیاد، عدم استفاده از تجهیزات به‌روز و نگه‌داری نادرست آن‌ها، عدم وجود سیستم­های ثبت داده­ای مناسب و استفاده نکردن از اطلاعات جمع‌آوری شده اشاره کرد. جهت افزایش میزان نوآوری، دانشگاه­ها می­توانند برای افراد دارای مدرک تحصیلی بالاتر به‌صورت دوره­ای زمانی را برای ابراز دیدگاه در نظر بگیرند. یک مطالعه موردی بر روی معلمان دبیرستان­های شهر گرگان نشان داد که میانگین نمرات نوآوری برای مردان و زنان با مدارک دانشگاهی بالاتر، افزایش می‌یابد. هم‌چنین، این مطالعه نشان داد که آموزش می‌تواند در ارتقاء نوآوری و خلاقیت در محیط کار نقش اساسی داشته باشد [35]. هم‌چنین، مطالعه‌ای با هدف تعیین سبک‌های رهبری و محیط‌های فیزیکی جهت افزایش خلاقیت و نوآوری در محیط کار نشان داد که رهبری تحول‌آفرین و محیط فیزیکی حمایت‌کننده می‌توانند خلاقیت و نوآوری را افزایش دهند [36]. منافع اقتصادی می­تواند مانعی برای رسیدگی به مسائل محل کار مانند تجهیزات و نگه­داری باشد. دانشگاه­ها ممکن است با محدودیت­های بودجه­ای مواجه شوند که توانایی آن‌ها برای سرمایه­گذاری در تجهیزات جدید یا تعمیر و نگه­داری آن‌ها محدود می­کند. بااین‌حال، مهم است که دانشگاه­ها با استفاده از تجهیزات به‌روز و نگه­داری مناسب، رفاه و ایمنی کارکنان و ارائه خدمات اثربخش را در اولویت قرار دهند [37].
ضعف در همکاری و تعاملات از دیگر چالش­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی جهت دست­یابی به اهداف توسعه پایدار بود. عدم همکاری­های معاونت­های مختلف دانشگاه با یکدیگر، فراهم نبودن زیرساخت­ها مانند محدودیت در دسترسی به شبکه­های اجتماعی، نبود یا کمبود ارتباط درون بخشی و بین بخشی بین دانشگاه‌ها و سایر سازمان­های داخلی و خارجی از مهم­ترین موارد این حیطه بودند. مطالعه­ای در کشور هند در مورد بین‌المللی شدن آموزش عالی و چگونگی واکنش دانشگاه­ها نشان داد که اگرچه چند دانشگاه اقدام به درک اهمیت و اجرای تعاملات بین‌المللی کرده‌اند، اما بین‌المللی سازی هنوز به‌طور یکسان در آموزش عالی هند ادغام نشده است. علت این امر تنوع از نظر تعداد انواع مؤسسات آموزش عالی، تنوع برنامه‌های تحصیلی، عدم یکنواختی بین تعداد دانشجویان ورودی و خروجی و نوع نگرش نسبت به بین‌المللی شدن در بین ساختارهای مختلف دانشگاه عنوان شده است [38]. هم­چنین، در یک مطالعه تأکید شد که جهت رسیدن به اهداف توسعه پایدار دانشگاه­ها باید از حالت جزیره­ای خارج شوند و تعاملات و همکاری­های خود با سایر دانشگاه­ها و سازمان­ها را افزایش دهند. افزایش همکاری­های بین بخشی صرفاً محدود به ارتباط دانشگاه‌ها با یکدیگر نمی‌شود بلکه همکاری دانشگاه‌ها با سایر سازمان‌ها و وزارت خانه­ها در داخل و خارج از کشور را نیز شامل می­شود [39].
در نهایت آخرین چالش مربوط به تأمین مالی بود که کمبود منابع و اعتبارات، عدم توجه به تخصیص بودجه کافی به حوزه بهداشت و عدم دریافت به‌موقع بودجه­ها و اعتبارات در راستای اجرای برنامه­های دانشگاه از مهم­ترین موارد بودند. کمبود منابع و اعتبارات در دانشگاه­ها می­تواند تأثیر به­سزایی بر کیفیت آموزش و پژوهش داشته باشد. در همین راستا یک مطالعه در ارومیه اهمیت محدودیت منابع و امکانات تولیدی و تأثیر آن بر ارتقاء بهره‌وری در بخش‌های مختلف نظام سلامت را مورد تأکید قرار داده است [40]. در تخصیص منابع دولت در حوزه بهداشت درمان، هزینه‌ فرصت­ها باید با جدیت مورد تأکید قرار گیرند. با تخصیص منابع برخی از بیماران تحت درمان قرار می­گیرند و عمر طولانی­تری خواهند داشت، درحالی‌که برخی دیگر پیش از موعد می­میرند. بنابراین، مهم است که اطمینان حاصل شود که مزایای سرمایه­گذاری در یک حوزه مراقبت­های بهداشتی به‌اندازه کافی زیاد است تا مزایای ازدست‌رفته ناشی از عدم سرمایه­گذاری در حوزه دیگر را توجیه کند [41]. هم­راستا با این مطالعه، نتایج یک پژوهش نشان داد که محدودیت منابع و مشکلات بودجه­ای از چالش­های مهم در دانشگاه­ها برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار محسوب می­گردد [42].
یکی از مهم­ترین محدودیت­های مطالعه حاضر، عدم توجه به دیدگاه سایر متخصصین در دانشکده­ها و مراکز ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی درمانی مانند اعضای هیأت علمی و کارشناسان و مدیران اجرایی بود. هم­چنین، با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور ایران احتمال می‌رود بعضی از شرکت‌کنندگان نسبت به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل (مانند برابری جنسیتی) دیدگاه مثبتی نداشته‌اند که می‌تواند نتایج مطالعه را تحت تأثیر قرار دهد. پیشنهاد می‌گردد در پژوهش­های آتی، برای هر کدام از اهداف توسعه پایدار یک جامعه هدف مناسب انتخاب گردد. علاوه بر این، جهت جلوگیری از هرگونه تورش و نگرش منفی نسبت به اهداف توسعه پایدار، اطلاعات کافی درباره اهداف مطالعه به شرکت‌کنندگان ارائه گردد. نتایج مطالعه حاضر می‌تواند مبنایی جهت طراحی و تدوین یک پرسش‌نامه استاندارد در زمینه شناسایی و اولویت‌بندی مهم‌ترین چالش­ها و فرصت‌ها در دانشگاه­های علوم پزشکی کشور ایران باشد.

نتیجه‌گیری
در مطالعه حاضر مهم­ترین فرصت­ها و چالش­های موجود در دانشگاه­های علوم پزشکی در دست­یابی به اهداف توسعه پایدار مشخص شدند. برای حرکت در جهت رسیدن یا نزدیک شدن به اهداف توسعه پایدار باید از فرصت‌ها و پتانسیل­های موجود استفاده و موانع و چالش­ها رفع گردند. به سیاست‌گذاران و مدیران سلامت توصیه می­گردد که در مسیر ارائه خدمات و دست­یابی به اهداف توسعه پایدار استراتژی­های مناسب جهت استخدام و جذب افراد متخصص در حوزه­های مختلف، به­کارگیری مشوق­های کافی و مناسب، سرمایه­گذاری کافی در حوزه بهداشت و شبکه PHC، استفاده از سیستم­ها و تجهیزات مدرن مخصوصاً در حوزه ثبت داده­ها و بهبود روابط بین معاونت­ها و دانشگاه­های علوم پزشکی با یکدیگر و با سایر سازمان­ها را در دستور کار خود قرار دهند.
تشکر و قدردانی
پژوهش حاضر با حمایت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انجام گرفت. پژوهش­گران از تمامی مصاحبه شوندگان که وقت ارزشمند خود را در اختیار ایشان قرار دادند و در مطالعه مشارکت و همکاری نمودند، تشکر و قدردانی می­نمایند. هم­چنین، نویسندگان از داوران محترم مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که با انتقادات سازنده و بیان نظرات کارشناسی خود به ارتقاء کیفیت این مقاله کمک کردند، تشکر می­کنند.
 


References
 
[1] El-Jardali F, Ataya N, Fadlallah R. Changing roles of universities in the era of SDGs: rising up to the global challenge through institutionalising partnerships with governments and communities. Health Res Policy Syst 2018; 16(1): 38.
[2] Council IS. A Guide to SDG Interactions: from Science to Implementation 2017 [Available from: https://council. science/publications/a-guide-to-sdg-interactions-from -science-to-implementation/.
[3] Ashida A. The Role of Higher Education in Achieving the Sustainable Development Goals. In: Urata S, Kuroda K, Tonegawa Y, editors. Sustainable Development Disciplines for Humanity: Breaking Down the 5Ps—People, Planet, Prosperity, Peace, and Partnerships. Singapore: Springer Nature Singapore; 2023; p: 71-84.
[4] Schreiber B, Torabian J. Student Development in Higher Education in the Era of the Agenda 2030 and the UN’s Sustainable Development Goals: Towards SDGs 2.0. Journal of College and Character 2023; 24(1): 61-8.
[5] Owens TL. Higher education in the sustainable development goals framework. Eur J Educ 2017; 52(4): 414-20.
[6] Heleta S, Bagus T. Sustainable development goals and higher education: leaving many behind. J High Educ 2021; 81(1): 163-77.
[7] Sinha S, Lutchman V. Transdisciplinary Education: Enabling the Sustainable Development Goals Using the Fourth Industrial Revolution. In: Leal Filho W, Pretorius R, de Sousa LO, editors. Sustainable Development in Africa: Fostering Sustainability in one of the World's Most Promising Continents. Cham: Springer International Publishing. Africa: Academic; 2021; P: 149-61.
[8] Bongolan VP, Soria SC, Rivera RLK. Sustainable Development Goal Target Interactions in the Philippines: A Two-Method Approach. JARPA 2022; 12(2): 22-34.
[9] Althonayan A, Tarasova EE, Isaenko EV. The Role of Higher Educational Institutions in the Implementation of UN Sustainable Development Goals (SDGs). Globalistics and Globalization Studies 2021. p. 217-27.
[10] Wright C, Ritter LJ, Wisse Gonzales C. Cultivating a Collaborative Culture for Ensuring Sustainable Development Goals in Higher Education: An Integrative Case Study. Sustainability 2022; 14(3): 1273.
[11] Rabbani F, Shipton L, White F, Nuwayhid I, London L, Ghaffar A, et al. Schools of public health in low and middle-income countries: an imperative investment for improving the health of populations? BMC Public Health 2016; 16(1): 1-12.
[12] Greenhalgh T, Jackson C, Shaw S, Janamian T. Achieving research impact through cocreation in communitybased health services: literature review and case study. Milbank Q 2016; 94(2): 392-429.
[13] Kestin T, van den Belt M, Denby L, Ross K, Thwaites J, Hawkes M. Getting started with the SDGs in universities: A guide for universities, higher education institutions, and the academic sector. SDSN Publications 2017.
[14] Singh A, Blessinger P. Examining the Role and Challenges of Sustainable Development Goals for the Universities in the United Arab Emirates. Sustainability 2023; 15(20): 15123.
[15] Wolhuter C. The sustainable development goals as criteria for the global ranking of universities. Perspectives in Education 2022; 40(3): 1-13.
[16] Graneheim UH, Lundman B. Qualitative content analysis in nursing research: concepts, procedures and measures to achieve trustworthiness. Nurse Educ Today 2004; 24(2): 105-12.
[17] Hsieh H-F, Shannon SE. Three approaches to qualitative content analysis. Qual Health Res 2005; 15(9): 1277-88.
[18] Sarah Bray, Abigail J. Stewart, Valian V. Recruiting Diverse and Excellent New Faculty 2018 [Available from: https://www.insidehighered.com/ advice/ 2018/07/19/advice-deans-department-heads-and-search-committees-recruiting-diverse-faculty.
[19] Larive CK. Statement of contributions to diversity, equity, and inclusion for senior leader recruitments 2022 [Available from: https://chancellor.ucsc.edu/ recruitment/diversity-equity-inclusion-contributions-statements.html.
[20] Gizaw Z, Astale T, Kassie GM. What improves access to primary healthcare services in rural communities? A systematic review. BMC Prim Care 2022; 23(1): 313.
[21] Cooper IR, Lindsay C, Fraser K, Hill TT, Siu A, Fletcher S, et al. Finding Primary Care—Repurposing Physician Registration Data to Generate a Regionally Accurate List of Primary Care Clinics: Development and Validation of an Open-Source Algorithm. JMIR Formative Research 2022; 6(6): e34141.
[22] Ramzi AI, El-Bedawi MA-L. Towards integration of remote sensing and GIS to manage primary health care centers. Appl Comput Inform 2019; 15(2): 109-13.
[23] Marchildon GP, Brammli-Greenberg S, Dayan M, De Belvis AG, Gandré C, Isaksson D, et al. Achieving higher performing primary care through patient registration: A review of twelve high-income countries. Health policy 2021; 125(12): 1507-16.
[24] Tickell A. How the University of Birmingham is working with partners to attract global investment to its new Healthcare Innovation Campus 2023 [Available from: https://www.hepi.ac.uk/ 2023/03/24/ how-the-university-of-birmingham-is-working-with-partners-to-attract-global-investment-to-its-new-healthcare-innovation-campus/.
[25] Kiley K. Several prominent universities, driven by revenue and prestige concerns, are building or merging with medical schools at a furious pace. 2012 [Available from: https://www.insidehighered. com/news/ 2012/09/20/med-schools-are-target-universities-seeking-prestige-and-new-revenues.
[26] Center CUIM. Study Identifies Need for Greater Investments in the Public Health Workforce 2023 [Available from: https://www.publichealth. columbia. edu/news/study-identifies-need-greater-investments-public-health-workforce.
[27] Dalton LM, Hills AP, Jayasinghe S, Strong K, Hyland P, Byrne NM. The Allied Health Expansion Program: Rethinking how to prepare a workforce to enable improved public health outcomes. Front Public Health 2023; 11(3): 11-26.
[28] Cassidy A. Community Development and Health 2011 [Available from: https://www. healthaffairs.org /do/ 10.1377/hpb20111110.912687/.
[29] Acevedo-Duque Á, Prado-Sabido T, García-Salirrosas EE, Fernández Mantilla MM, Vera Calmet VG, Valle Palomino N, et al. Postgraduate trends in the training of human talent for sustainable development. Sustainability 2022; 14(21): 14356.
[30] Aedi N, Herawan E, editors. Sustainability of Human Resources Development in Higher Education. 2nd International Conference on Research of Educational Administration and Management (ICREAM 2018); 2019: Atlantis Press.
[31] Duong PT. The collaboration between universities and enterprises in training high quality human resources. HUFLIT International Conference On Ensuring A High-Quality Human Resource In The Modern Age-Oct 16, 2020.
[32] Chams N, García-Blandón J. On the importance of sustainable human resource management for the adoption of sustainable development goals. Resour Conserv Recycl 2019; 141: 109-22.
[33] Shi H, editor. Analysis of the Application of Compensation Management in the Enterprise Management of Public Hospitals. 2018 2nd International Conference on Management, Education and Social Science (ICMESS 2018); 2018: Atlantis Press.
[34] Salam A, editor. Job stress and job satisfaction among health care professionals. Qatar Foundation Annual Research Conference Proceedings. HBKU Press Qatar 2016: 16(1): 23-38.
[35] Khodami S, RanjbarVandi S, Kohestani S. Creativity and Innovation in Workplace (A Case Study: High Schools of Gorgan City). J Appl Environ Biol Sci 2014; 4(3): 13-6.
[36] Kober E. Leadership Styles and Physical Environments that Support and Advance Creativity and Innovation in the Workplace 2014 [Available from: https://conservancy.umn.edu/handle/11299/174952.
[37] Glickman LB. A living wage: American workers and the making of consumer society. Class: The Anthology 2017; 12(4): 57-67.
[38] Kirloskar P, Inamdar N. International Cooperation among Universities: Accommodating Diversity Within Indian Higher Education. JHEPALS 2022; 3(2): 72-83.
[39] Diamadopoulos E. What is the role of universities in fulfilling the United Nations Sustainable Development Goals? 2021 [Available from: https://www. eurecapro.eu/what-is-the-role-of-universities-in-fulfilling-the-united-nations-sustainable-development -goals/.
[40] Mokhtari A, Nabilou B, Aghlmand S, Yusefzadeh H. Productivity Analysis of Medical Record Department in Hospitals Affiliated with Urmia University of Medical Sciences. EBHPME 2022; 6(2): 100-9.
[41] Roadevin C, Hill H. How can we decide a fair allocation of healthcare resources during a pandemic? J Med Ethics 2021; 47(12): e84-e.
[42] Thukia W. The role of universities in Sustainable Development Goals: The Erasmus program focus 2019 [Available from: https:// zenodo.org/record/3483970/files/The% 20Role %20of%20Universities % 20in%20Sustai_ nable%20Development%20Goal.pdf.
 
[1]- استادیار، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) دکتری تخصصی، گروه مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
تلفن: 86702030-021، دورنگار: 86702030-021، پست الکترونیکی: pouriafarrokhi73@gmail.com
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش پزشكي
دریافت: 1402/8/12 | پذیرش: 1402/11/16 | انتشار: 1402/12/11

فهرست منابع
1. El-Jardali F, Ataya N, Fadlallah R. Changing roles of universities in the era of SDGs: rising up to the global challenge through institutionalising partnerships with governments and communities. Health Res Policy Syst 2018; 16(1): 38.
2. Council IS. A Guide to SDG Interactions: from Science to Implementation 2017 [Available from: https://council. science/publications/a-guide-to-sdg-interactions-from -science-to-implementation/.
3. Ashida A. The Role of Higher Education in Achieving the Sustainable Development Goals. In: Urata S, Kuroda K, Tonegawa Y, editors. Sustainable Development Disciplines for Humanity: Breaking Down the 5Ps—People, Planet, Prosperity, Peace, and Partnerships. Singapore: Springer Nature Singapore; 2023; p: 71-84.
4. Schreiber B, Torabian J. Student Development in Higher Education in the Era of the Agenda 2030 and the UN’s Sustainable Development Goals: Towards SDGs 2.0. Journal of College and Character 2023; 24(1): 61-8.
5. Owens TL. Higher education in the sustainable development goals framework. Eur J Educ 2017; 52(4): 414-20.
6. Heleta S, Bagus T. Sustainable development goals and higher education: leaving many behind. J High Educ 2021; 81(1): 163-77.
7. Sinha S, Lutchman V. Transdisciplinary Education: Enabling the Sustainable Development Goals Using the Fourth Industrial Revolution. In: Leal Filho W, Pretorius R, de Sousa LO, editors. Sustainable Development in Africa: Fostering Sustainability in one of the World's Most Promising Continents. Cham: Springer International Publishing. Africa: Academic; 2021; P: 149-61.
8. Bongolan VP, Soria SC, Rivera RLK. Sustainable Development Goal Target Interactions in the Philippines: A Two-Method Approach. JARPA 2022; 12(2): 22-34.
9. Althonayan A, Tarasova EE, Isaenko EV. The Role of Higher Educational Institutions in the Implementation of UN Sustainable Development Goals (SDGs). Globalistics and Globalization Studies 2021. p. 217-27.
10. Wright C, Ritter LJ, Wisse Gonzales C. Cultivating a Collaborative Culture for Ensuring Sustainable Development Goals in Higher Education: An Integrative Case Study. Sustainability 2022; 14(3): 1273.
11. Rabbani F, Shipton L, White F, Nuwayhid I, London L, Ghaffar A, et al. Schools of public health in low and middle-income countries: an imperative investment for improving the health of populations? BMC Public Health 2016; 16(1): 1-12.
12. Greenhalgh T, Jackson C, Shaw S, Janamian T. Achieving research impact through co‐creation in community‐based health services: literature review and case study. Milbank Q 2016; 94(2): 392-429.
13. Kestin T, van den Belt M, Denby L, Ross K, Thwaites J, Hawkes M. Getting started with the SDGs in universities: A guide for universities, higher education institutions, and the academic sector. SDSN Publications 2017.
14. Singh A, Blessinger P. Examining the Role and Challenges of Sustainable Development Goals for the Universities in the United Arab Emirates. Sustainability 2023; 15(20): 15123.
15. Wolhuter C. The sustainable development goals as criteria for the global ranking of universities. Perspectives in Education 2022; 40(3): 1-13.
16. Graneheim UH, Lundman B. Qualitative content analysis in nursing research: concepts, procedures and measures to achieve trustworthiness. Nurse Educ Today 2004; 24(2): 105-12.
17. Hsieh H-F, Shannon SE. Three approaches to qualitative content analysis. Qual Health Res 2005; 15(9): 1277-88.
18. Sarah Bray, Abigail J. Stewart, Valian V. Recruiting Diverse and Excellent New Faculty 2018 [Available from: https://www.insidehighered.com/ advice/ 2018/07/19/advice-deans-department-heads-and-search-committees-recruiting-diverse-faculty.
19. Larive CK. Statement of contributions to diversity, equity, and inclusion for senior leader recruitments 2022 [Available from: https://chancellor.ucsc.edu/ recruitment/diversity-equity-inclusion-contributions-statements.html.
20. Gizaw Z, Astale T, Kassie GM. What improves access to primary healthcare services in rural communities? A systematic review. BMC Prim Care 2022; 23(1): 313.
21. Cooper IR, Lindsay C, Fraser K, Hill TT, Siu A, Fletcher S, et al. Finding Primary Care—Repurposing Physician Registration Data to Generate a Regionally Accurate List of Primary Care Clinics: Development and Validation of an Open-Source Algorithm. JMIR Formative Research 2022; 6(6): e34141.
22. Ramzi AI, El-Bedawi MA-L. Towards integration of remote sensing and GIS to manage primary health care centers. Appl Comput Inform 2019; 15(2): 109-13.
23. Marchildon GP, Brammli-Greenberg S, Dayan M, De Belvis AG, Gandré C, Isaksson D, et al. Achieving higher performing primary care through patient registration: A review of twelve high-income countries. Health policy 2021; 125(12): 1507-16.
24. Tickell A. How the University of Birmingham is working with partners to attract global investment to its new Healthcare Innovation Campus 2023 [Available from: https://www.hepi.ac.uk/ 2023/03/24/ how-the-university-of-birmingham-is-working-with-partners-to-attract-global-investment-to-its-new-healthcare-innovation-campus/.
25. Kiley K. Several prominent universities, driven by revenue and prestige concerns, are building or merging with medical schools at a furious pace. 2012 [Available from: https://www.insidehighered. com/news/ 2012/09/20/med-schools-are-target-universities-seeking-prestige-and-new-revenues.
26. Center CUIM. Study Identifies Need for Greater Investments in the Public Health Workforce 2023 [Available from: https://www.publichealth. columbia. edu/news/study-identifies-need-greater-investments-public-health-workforce.
27. Dalton LM, Hills AP, Jayasinghe S, Strong K, Hyland P, Byrne NM. The Allied Health Expansion Program: Rethinking how to prepare a workforce to enable improved public health outcomes. Front Public Health 2023; 11(3): 11-26.
28. Cassidy A. Community Development and Health 2011 [Available from: https://www. healthaffairs.org /do/ 10.1377/hpb20111110.912687/.
29. Acevedo-Duque Á, Prado-Sabido T, García-Salirrosas EE, Fernández Mantilla MM, Vera Calmet VG, Valle Palomino N, et al. Postgraduate trends in the training of human talent for sustainable development. Sustainability 2022; 14(21): 14356.
30. Aedi N, Herawan E, editors. Sustainability of Human Resources Development in Higher Education. 2nd International Conference on Research of Educational Administration and Management (ICREAM 2018); 2019: Atlantis Press.
31. Duong PT. The collaboration between universities and enterprises in training high quality human resources. HUFLIT International Conference On Ensuring A High-Quality Human Resource In The Modern Age-Oct 16, 2020.
32. Chams N, García-Blandón J. On the importance of sustainable human resource management for the adoption of sustainable development goals. Resour Conserv Recycl 2019; 141: 109-22.
33. Shi H, editor. Analysis of the Application of Compensation Management in the Enterprise Management of Public Hospitals. 2018 2nd International Conference on Management, Education and Social Science (ICMESS 2018); 2018: Atlantis Press.
34. Salam A, editor. Job stress and job satisfaction among health care professionals. Qatar Foundation Annual Research Conference Proceedings. HBKU Press Qatar 2016: 16(1): 23-38.
35. Khodami S, RanjbarVandi S, Kohestani S. Creativity and Innovation in Workplace (A Case Study: High Schools of Gorgan City). J Appl Environ Biol Sci 2014; 4(3): 13-6.
36. Kober E. Leadership Styles and Physical Environments that Support and Advance Creativity and Innovation in the Workplace 2014 [Available from: https://conservancy.umn.edu/handle/11299/174952.
37. Glickman LB. A living wage: American workers and the making of consumer society. Class: The Anthology 2017; 12(4): 57-67.
38. Kirloskar P, Inamdar N. International Cooperation among Universities: Accommodating Diversity Within Indian Higher Education. JHEPALS 2022; 3(2): 72-83.
39. Diamadopoulos E. What is the role of universities in fulfilling the United Nations Sustainable Development Goals? 2021 [Available from: https://www. eurecapro.eu/what-is-the-role-of-universities-in-fulfilling-the-united-nations-sustainable-development -goals/.
40. Mokhtari A, Nabilou B, Aghlmand S, Yusefzadeh H. Productivity Analysis of Medical Record Department in Hospitals Affiliated with Urmia University of Medical Sciences. EBHPME 2022; 6(2): 100-9.
41. Roadevin C, Hill H. How can we decide a fair allocation of healthcare resources during a pandemic? J Med Ethics 2021; 47(12): e84-e.
42. Thukia W. The role of universities in Sustainable Development Goals: The Erasmus program focus 2019 [Available from: https:// zenodo.org/record/3483970/files/The% 20Role %20of%20Universities % 20in%20Sustai_ nable%20Development%20Goal.pdf.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb