جلد 23، شماره 1 - ( 2-1403 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 75-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: ir.araku.rec1402.007


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Raeisi Z, Najmi S. The Effect of Egoscue and American National Academy of Sports Medicine Exercises Along with Abdominal Drawing-in Maneuver on Pain and Lordosis Angle in Women with Chronic Low Back Pain: A Protocol for a Randomized Controlled Clinical Trial. JRUMS 2024; 23 (1) :61-75
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7231-fa.html
رئیسی زهرا، نجمی سارا. تأثیر تمرینات Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم بر درد و زاویه لوردوز در زنان مبتلا به کمردرد مزمن‌: پروتکل یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده کنترل‌دار. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (1) :61-75

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7231-fa.html


دانشگاه اراک
متن کامل [PDF 316 kb]   (267 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (459 مشاهده)
متن کامل:   (502 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، فروردین 1403، 75-61






تأثیر تمرینات Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم بر درد و زاویه لوردوز در زنان مبتلا به کمردرد مزمن‌: پروتکل یک کارآزمایی بالینی تصادفی­شده کنترل­دار


سارا نجمی[1]، زهرا رئیسی[2]


دریافت مقاله: 21/9/1402  ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 4/11/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/12/1402 پذیرش مقاله: 5/1/1403



چکیده
زمینه و هدف: هایپرلوردوزیس افزایش بیش از حد طبیعی تعقر در مهره­های کمری است که به عنوان یکی از علل شیوع بیماری کمردرد مزمن شناخته شده است. به نظر می­رسد انجام تمرینات تخصصی با هدف کاهش این زاویه می­تواند در بهبود بیماران مبتلا به کمردرد مزمن کمک کننده باشد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تمرینات Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم بر درد و زاویه لوردوز در زنان مبتلا به کمردرد مزمن می­باشد.
مواد و روش­ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی­شده کنترل­دار در سال ۱۴۰۲ در شهر قم انجام خواهد شد. تعداد ۷۵ زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی و زاویه لومبارلوردوزیس افزایش یافته در مطالعه حاضر شرکت خواهند کرد. شرکت­کنندگان به­طور تصادفی به یک گروه کنترل و دو گروه تجربی Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم تقسیم خواهند شد (هر گروه ۲۵ نفر). تمرینات در گروه­های مداخله به مدت هشت هفته، سه جلسه در هر هفته انجام می­شود. در این مدت گروه کنترل روال عادی زندگی خود را خواهد داشت. زاویه لوردوز، درد، ناتوانی، کیفیت زندگی، ترس از حرکت، آگاهی بدنی و خودکارآمدی درد به ترتیب با استفاده از خط‌کش منعطف، پرسش‌‌‌نامه‌های مقیاس سنجش بصری درد، McGill، Roland-Morris، کیفیت زندگی ۳۶ سؤالی، Tampa، آگاهی بدنی و خودکارآمدی درد در پایان هفته­های چهارم و هشتم ارزیابی خواهند شد.
بحث: مقایسه اثربخشی­ شیوه­های مختلف تمرینی در زمان­های متفاوت، می­تواند با شناسایی مؤثرترین تمرینات در کمترین زمان، جهت بهبود زنان مبتلا به کمردرد مزمن و هایپرلوردوزیس کمک کننده باشد.
واژه­های کلیدی: کمردرد، لوردوزیس، کیفیت زندگی، کینزیوفوبیا، آگاهی بدنی، خودکارآمدی درد

ارجاع: نجمی س، رئیسی ز، تأثیر تمرینات Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم بر درد و زاویه لوردوز در زنان مبتلا به کمردرد مزمن‌: پروتکل یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده کنترلدار. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 1، صفحات: 75-61.



 
مقدمه
کمردرد یکی از مشکلات اسکلتی-عضلانی شایع در سطح جهان است که حدود ۸۴ درصد افراد را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد (1). در تقسیم‌بندی‌ انواع کمردرد بر اساس مدت زمان ابتلاء، سه دسته کمردرد حاد که تا 6 هفته به طول می‌انجامد، تحت حاد که بین 6 تا 12 هفته زمان می‌برد و مزمن که 12 هفته یا بیش از آن طول می­کشد، عنوان شده است (2). مطابق با نتایج مطالعات قبلی 23 درصد بزرگسالان در جهان از کمردرد مزمن رنج می­برند و 24 تا 80 درصد کمردردها پس از 1 سال مجدداً عود می­کنند (3).
برای داشتن وضعیت جسمانی مناسب باید به ستون فقرات توجه ویژه‌ای شود. ستون مهره‌ها از مهم‌ترین قسمت‌های بدن انسان است که در افراد متفاوت ساختار منحصر به فردی دارد. وضعیت ستون فقرات تحت تأثیر وراثت و شرایط محیطی است و بسته به میزان فشارهای مکانیکی وارد شده در طول زمان تغییراتی در آن رخ می­دهد که امکان دارد این تغییرات نامناسب باعث ایجاد ناهنجاری شود (4). در میان قوس‌های ستون فقرات، انحنای کمری یکی از مهم­ترین آن­ها است که به دلیل موقعیت منحصر به فرد و تماس مستقیم با لگن از اهمیت ویژه­ای برخوردار می­باشد. این انحنا در پایین‌ترین قسمت ستون فقرات و بالای استخوان خاجی قرار دارد. میزان زاویه نرمال لوردوز کمری ۴۰-۳۰ درجه در نظر گرفته می‌شود (5). افزایش بیش از حد طبیعی تقعر مهره‌های کمری را هایپرلوردوزیس (Hyperlordosis) می­نامند که یکی از علل شیوع بیماری کمردرد می‌باشد (6).
به منظور کاهش زاویه لوردوز کمری در افرادی که دارای هایپرلوردوزیس هستند پروتکل­های درمانی متفاوتی توصیه شده است. از جمله این روش‌ها، تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا را می‌توان نام برد. تمرینات اصلاحی آکادمی ملی طب آمریکا (National Academy of Sports Medicine) روش غیرتهاجمی برای بهبود توان­بخشی، ارتقاء کیفیت زندگی و کاهش هزینه‌های بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی است. این پروتکل شامل مرحله تکنیک­های مهاری، کششی، فعال­سازی و انسجام می­باشد. در این پروتکل توصیه شده است که ابتدا تمرینات مهاری و بعد تمرینات کششی جایگزین تمرینات صرفاً کششی برای عضله کوتاه یا سفت شده، شوند (7). از دیگر مداخلات اصلاحی می­توان به تمرینات Egoscue  اشاره کرد. انگیزه اصلی روش Egoscue اعمال تمرینات اصلاحی برای نزدیک­تر کردن کل بدن یا ستون فقرات به وضعیت "ایدهآل" است که به کاهش درد نیز کمک می‌کند. تمرینات Egoscue تمریناتی هستند که تمرکز آن هدف قرار دادن اختلال عملکرد اسکلتی-عضلانی با تئوری بازگرداندن تعادل وضعیتی از طریق تمرینات اصلاحی می­باشد (9-8). مطابق با نتایج مطالعه‌ Kudchadkar و همکاران انجام این تمرینات به مدت ۴ هفته با نتایج مثبتی در کاهش زاویه هایپرلوردوزیس همراه بود (9).
از طرف دیگر، مانور به داخل بردن شکم روشی است که اغلب جهت فعال­سازی ارادی عضله­های ناحیه شکمی و از بین بردن اختلال عملکردی این عضلات به کار می­رود. این روش باعث انقباض عضله عرضی شکم و افزایش ضخامت و عملکرد این عضله به میزان بیشتری نسبت به عضلات مایل داخلی و مایل خارجی می­گردد. این انقباض باعث عملکرد بهتر عضلات عرضی شکمی و مولتی فیدوس می­شود، این امر باعث افزایش فشار داخل شکمی می­گردد و این افزایش فشار، می‌تواند با بهبود ثبات وضعیت کمربند کمری-لگنی، کاهش زاویه لوردوز افزایش یافته و بهبود کمردرد همراه باشد (11، 10).
با توجه به عوارض و مشکلات ناشی از جراحی و دیگر روش‌های تهاجمی در مواجهه با کمردرد و هزینه‌های مرتبط با دارو درمانی و جلسات فیزیوتراپی که از روش‌های غیرتهاجمی به حساب می‌آیند و با در نظر گرفتن تأثیر مثبت تمرین درمانی که کم هزینه‌تر و در مقایسه با سایر راه­کارها بدون عوارض جانبی است، این‌گونه به نظر می‌رسد که انتخاب تمرینات درمانی در اولین اقدام برای درمان کمردرد منطقی‌تر است (11، 10). با توجه به این‌که شرکت­کنندگان مطالعه حاضر دارای هایپرلوردوزیس و کمردرد مزمن هستند و در مطالعات پیشین تأثیر مانور به داخل کشیدن شکم در بهبود بیماران مبتلا به کمردرد مزمن مشخص شده است، در این مطالعه برای رسیدن به حداکثر بهره‌وری از این تمرین در کنار دو پروتکل اصلاحی استفاده خواهد شد. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر تمرینات Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا همراه با مانور تو کشیدن شکم و مقایسه اثربخشی این دو پروتکل در بازه­های زمانی چهار و هشت هفته­ای بر میزان درد و زاویه لوردوز کمری، کیفیت زندگی، ناتوانی و مقیاس ترس از حرکت در زنان مبتلا به کمردرد مزمن طراحی گردیده است. با توجه به این­که در مطالعات پیشین تأثیر ۴ هفته‌ای تمرینات Egoscue بر کمردرد مشاهده شده است (9)، هدف از انتخاب دو زمان ۴ و ۸ هفته در این مطالعه تعیین اثربخشی هر یک از این تمرینات و مقایسه آن­ها با یکدیگر است، چرا که در صورت اثرگذاری در ۴ هفته به میزان قابل توجهی در زمان و هزینه­ها صرفه­جویی خواهد شد.
مواد و روش‌ها
نوع مطالعه: این کارآزمایی بالینی یک سویه کور تصادفی­شده کنترل­دار به تأیید شورای پژوهشی و کمیته اخلاق دانشگاه اراک با کد اخلاق (IR.ARAKU.REC.1402.007) رسید و در سامانه کارآزمایی­های بالینی با کد (IRCT20200204046368N11) ثبت شد.
جامعه و نمونه آماری: پژوهش حاضر در سال ۱۴۰۲ در شهر قم انجام خواهد شد. شرکت­کنندگان از طریق انجام تبلیغات، درج آگهی‌ و اطلاعیه در مکان‌های عمومی در سطح شهر همانند ایستگاه‌های اتوبوس و تاکسی، بازار، پارک‌ها، میادین اصلی و هم‌چنین سالن‌های ورزشی، مراکز درمانی و شبکه‌های اجتماعی از این مطالعه آگاه خواهند شد. جامعه آماری تحقیق حاضر زنان 18 تا 35 ساله مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی می‌باشند. حجم نمونه با استفاده از نرم‌افزار G*Power نسخه 1/3 برای آزمون خانواده F تست مانوا (اندازه‌گیری مکرر تعامل درون-بین گروهی) با سه گروه و سه مرحله اندازه­گیری ۶۹ نفر به دست آمد (اندازه اثر ۳/۰، سطح معنی­داری ۰۵/۰ و توان آزمون ۸/۰). با توجه به تقسیم‌بندی d کوهن (Cohen’s d) برای محاسبه حجم نمونه از اندازه اثر کوچک ۳/۰=d، با توجه به میانگین اندازه اثر مطالعات پیشین استفاده شد (12). با در نظر گرفتن ۱۰ درصد احتمال ریزش در گروه­ها ۷۵ زن مبتلا به لوردوز کمری دارای کمردرد مزمن با توجه به معیارهای ورود به مطالعه در این پژوهش شرکت خواهند کرد. شرکت­کنندگان به طور تصادفی به سه گروه، یک گروه کنترل و دو گروه تجربی Egoscue و تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا (هر گروه ۲۵ نفر) تقسیم خواهند شد.
معیارهای ورود به مطالعه
معیارهای ورود به مطالعه شامل: سن 18 تا 35 سال، زاویه لوردوز بیشتر از ۵۰ درجه، رضایت کتبی آزمودنی­ها برای شرکت داوطلبانه، عدم وجود هرگونه سابقه شکستگی و جراحی در ستون فقرات، نداشتن سوابق پاتولوژیکی بیماری (ستون فقرات، آسیب‌های ارتوپدیک و بیماری­های مفصلی در ستون فقرات، نداشتن توده بدنی خارج از محدوده نرمال)، میزان درد کمر بیشتر از 3 بر طبق مقیاس بصری درد می‌باشند.
معیارهای خروج از مطالعه: در صورت غیبت در تمرینات برای ۲ جلسه متوالی و یا ۳ جلسه غیر متوالی، عدم تمایل به ادامه شرکت در تمرینات و عدم حضور در مرحله پس‌آزمون، شرکت‌کنندگان از مطالعه خارج خواهند شد. هم‌چنین، در صورتی­که آزمودنی­ها در زمان انجام پژوهش تحت روش‌های درمانی موازی با این پژوهش قرار بگیرند از روند تحقیق خارج می‌شوند.
روش تصادفی‌سازی: تصادفی‌سازی آزمودنی‌ها به گروه‌های تحقیق با استفاده از قرعه­کشی توسط فردی خارج از مطالعه انجام خواهد شد. به این صورت که علامت اختصاری C، E و N برای هر یک از گروه‌ها در نظر گرفته و به تعداد مساوی ۲۵ عدد برای هر گروه بر روی برگه چاپ و در پاکت غیرشفاف قرار داده خواهد شد. سپس هر آزمودنی به ترتیب ورود به مطالعه پاکتی را به صورت قرعه انتخاب و مطابق با کد نوشته شده در هر پاکت در یکی از سه گروه مطالعه (تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا، Egoscue و کنترل) قرار می­گیرد.
کورسازی: در این مطالعه فرد آنالیز کننده پیامد، کور (بی‌اطلاع) خواهد شد. به این صورت که او نسبت به نحوه تخصیص آزمودنی­ها در گروه­ها و این­که هر گروه از آزمودنی‌ها چه مداخله‌ای را دریافت کرده­اند، اطلاعی نخواهد داشت و کلیه اطلاعات به صورت کدگذاری شده در اختیار وی قرار خواهد گرفت.
روش اجرای تحقیق: ابتدا آزمونگر طی فراخوانی از بانوان ۱۸ تا ۳۵ سال مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی برای شرکت در این پژوهش دعوت به عمل می‌آورد. این فراخوان و اطلاعیه‌ها از طریق فضای مجازی و هم‌چنین چاپ و نصب این اطلاعیه‌ها در سالن‌های ورزشی و مراکز درمانی صورت می‌پذیرد. تعداد ۷۵ نفر از زنان دارای کمردرد مزمن غیراختصاصی و هایپرلوردوزیس افزایش یافته از بین افرادی که برای شرکت در مطالعه مراجعه خواهند کرد، پس از تأیید پزشک متخصص و بررسی معیارهای ورود و خروج به پژوهش ما وارد خواهند شد.
پیش از شروع کار، آزمونگر در جلسه­ای توضیحاتی در مورد اهمیت پیش­گیری و بهبود کمردرد مزمن غیراختصاصی در زندگی فردی و هم­چنین تأثیر تمرینات مختلف در بهبود این بیماری و کاهش زاویه هایپرلوردوزیس، توضیحات کلی در خصوص مطالعه و اهداف آن به افراد می­دهد. سپس در صورت موافقت برای شرکت در مطالعه، فرم رضایت­نامه جهت تکمیل و امضاء در اختیار شرکت­کنندگان قرار خواهد گرفت. شرکت‌کنندگان به صورت تصادفی و از طریق قرعه‌کشی به سه گروه، دو گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم می‌شوند. در پیش آزمون ارزیابی‌ خروجی‌های اولیه و ثانویه اندازه‌گیری خواهد شد. در همین راستا، افراد در روز تعیین شده برای بررسی و اندازه­گیری­های پیش­آزمون به آزمایشگاه توان‌بخشی ورزشی مراجعه خواهند کردند.
ابتدا پرسش‌نامه اطلاعات فردی توسط افراد پر خواهد شد. این پرسش‌نامه شامل ثبت اطلاعات فردی از جمله نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، اطلاعات تماس و هم­چنین سؤالاتی پیرامون سابقه ابتلاء به کمردرد، سابقه ابتلاء به سایر بیماری‌های خاص، سابقه شکستگی و انجام عمل جراحی در ستون فقرات و اندام تحتانی می­باشد. سپس ارزیابی­ اولیه قد و وزن با کمترین لباس و در حالت ایستاده با استفاده از ترازو و قدسنج سکا ۷۸۶ ساخت کمپانی سکا کشور آلمان انجام خواهد شد (13).
در ادامه از شرکت­کنندگان خواسته می‌شود پرسش‌نامه‌های مقیاس دیداری درد و McGill، آگاهی بدنی، کیفیت زندگی ۳۶ سؤالی (36-Item Short Form Survey; SF-36)، پرسش‌نامه ناتوانی Roland-Morris، خودکارآمدی درد و مقیاس ترس از حرکت Tampa را تکمیل کنند. هم‌چنین، زاویه لوردوز کمری با استفاده از خط­کش منعطف به طول 40 سانتی‌متر و عرض ۷/۰ سانتی­متر ساخت کمپانی Kearing کشور چین اندازه‌گیری خواهد شد. پس از اتمام ارزیابی‌های پیش‌آزمون، گروه‌های مداخله به انجام تمرینات خواهند پرداخت. تمرینات در دو گروه آکادمی ملی طب آمریکا و Egoscue همراه با مانور تو کشیدن شکم به مدت هشت هفته، هر هفته سه روز و هر جلسه ۴۵ تا ۶۰ دقیقه انجام می‌شود. در پایان هفته چهارم و هشتم تمرینات، از شرکتکنندگان مجدداً ارزیابی­های پس­آزمون مشابه با پیش‌آزمون به عمل خواهد آمد. در تمام مدت هشت هفته گروه کنترل روال عادی زندگی خود را خواهند داشت.
تمرینات Egoscue: تمرینات منتخب از کتاب  Egoscue استخراج شده (8) و مطابق با جدول ۱ اجرا خواهند شد.
 
جدول ۱- تمرینات Egoscue (8)
Time Weeks 1-4 Weeks 4-8
Stretches Exercise Name Sets Name Sets
Foot Circles and Point Flexes 3*30, 10*30 Foot Circles and Point Flexes 10*30, 25*30
Floor Block 3*30, 10*30 Floor Block 10*30, 25*30
Kneeling Counter Stretch Hanging 3*30, 10*30 Kneeling Counter Stretch Hanging 10*30, 25*30
Gravity Drop 3*30, 10*30 Gravity Drop 10*30, 25*30
Hip Lift 3*30, 10*30 Hip Lift 10*30, 25*30
Overhead extension 3*30, 10*30 Overhead extension 10*30, 25*30
Supine groin progression 3*30, 10*30 Supine groin progression 10*30, 25*30
Strengthens Exercise Static Back with abdominal contraction 3*30, 10*30 Static Back with abdominal contraction 10*30, 25*30
Hook lying Rocking Chair 3*30, 10*30 Hook lying Rocking Chair 10*30, 25*30
Modified Floor Block 3*30, 10*30 Modified Floor Block 10*30, 25*30
Static Back with Knee Pillow Squeezes 3*30, 10*30 Static Back with Knee Pillow Squeezes 10*30, 25*30
Sitting Knee Pillow Squeezes with abdominal contraction 3*30, 10*30 Sitting Knee Pillow Squeezes with abdominal contraction 10*30, 25*30
Static Extension 3*30, 10*30 Static Extension 10*30, 25*30
Static Back )Static back with abdominal contraction( 3*30, 10*30 Static Back )Static back with abdominal contraction( 10*30, 25*30
Pelvic Tilts 3*30, 10*30 Pelvic Tilts 10*30, 25*30
Lying Supine 3*30, 10*30 Lying Supine 10*30, 25*30
Elbow curls 3*30, 10*30 Elbow curls 10*30, 25*30
 
تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا: تمرینات از کتاب تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا انتخاب شده (7) و مطابق جدول
۲ اجرا خواهند شد.
 

جدول ۲- تمرینات آکادمی ملی طب آمریکا (7)
Weeks 1-4 Weeks 4-8
Technique Example Sets Repetitions Duration of each repetition Example Sets Repetitions Duration of each repetition  
Inhibitory technique Static Ball Latissimus Dorsi Stretch 1 n/a 30-90 second Static Ball Latissimus Dorsi Stretch 1 n/a 30-90 second  
Static Flexor Stretch Static Flexor Stretch  
Static Erector Spin Stretch Static Erector Spin Stretch  
Muscle lengthening techniques Chest Stretch 1-4 n/a Static: 20-30 second hold
PNF: 7-15 s
20-25%
Chest Stretch 1-4 n/a Static: 20-30 second hold
PNF: 7-15 s
20-25%
 
Groin Stretch Groin Stretch  
Hamstring Stretch Hamstring Stretch  
Gluteal Stretch Gluteal Stretch  
Activation technique Stomach crunch 1-2 10-30 second
or
10-15 rep
Isometric strength
Strength during performing
Stomach crunch with leg raised 1-2 10-30 second
or
10-15 rep
Isometric strength
Strength during performing
 
Plank Side plank  
Bridging Hip abduction standing  
Adductor squeeze Crunch  
Hip abduction side lying Abdominal core stabilizer ball  
Coherence techniques Ball squat to overhead press 1-3 10-15 rep Slow and controlled Ball squat to overhead press 1-3 10-15rep Slow and controlled  
 
مانور تو کشیدن شکم
در مطالعه حاضر مانور تو کشیدن شکم در وضعیت‌های مختلف دراز کشیده به پشت (با پاهای کشیده و زانوی خم) و شکم انجام خواهد شد. در وضعیت دراز کشیده به پشت از آزمودنی خواسته می­شود به پشت روی تخت دراز بکشد و هیپ را در زاویه ۶۰ درجه خم نگه دارد. یک ابزار بیوفیدبک تحت فشار در زیر محل اتصال قفسه سینه قرار داده می­شود و قبل از تمرین تا ۴۰ میلی‌متر جیوه تنظیم می­گردد. به شرکت­کنندگان آموزش داده می­شود که شکم (از قسمت ناف) خود را به سمت ستون فقرات بکشند تا فشار را تقریباً ۱۰ میلی­متر جیوه افزایش دهند. شرکت­کنندگان باید این موقعیت را به مدت ۱۰ ثانیه حفظ کنند (14).
ارزیابی نتیجه
خروجی­های اولیه
1- ارزیابی شدت درد: برای اندازه­گیری میزان شدت درد آزمودنی­ها از مقیاس درجه­بندی دیداری درد و پرسش‌نامه McGill استفاده می‌شود. مقیاس درجه­بندی دیداری درد یک نوار افقی ۱۰ سانتی­متری است که یک انتهای آن عدد صفر (عدم وجود درد) و انتهای دیگر عدد ده (شدیدترین درد ممکن) را نمایش می­دهد. این مقیاس یکی از معتبرترین روش­های درجه­بندی کمی درد است و به طور گسترده در پژوهش­ها مورد استفاده قرار گرفته است. ضریب پایایی آن ۹۱/۰=ICC (Intraclass correlation coefficient)، گزارش شده است (15).
پرسش‌نامه درد McGill، ابزاری استاندارد برای سنجش درد مزمن است و شامل 4 بعد اصلی و 20 زیر گروه و در مجموع 78 کلمه است. در هر زیر گروه شدت درد از بالا به پایین افزایش می­یابد، بنابراین پایین­ترین کلمه، بالاترین امتیاز را دارد. بیمار می­تواند از هر زیرگروه یک کلمه را انتخاب کند. پرسش‌نامه درد McGill شامل 78 کلمه توصیفی در 20 زیر گروه  است که تشکیل دهنده­ 4 بعد حسی (زیر گروه­های 1 تا 10)، عاطفی (زیر گروه‌های 11 تا 15)، ارزیابی شناختی (زیر گروه 16) و متفرقه (زیرگروه­های 17 تا 20) می­باشد. Khosravi و همکاران در مطالعه خود، سازگاری فرهنگی و روایی این پرسش‌نامه برای تحقیقات فارسی اپیدمیولوژیک درد مزمن در ایران را نشان دادند. آن­ها ضریب آلفای کرونباخ ۸۵/۰ و قابلیت اطمینان برای همه حوزه­ها را بیشتر از ۸/۰ گزارش کردند (16).
2- ارزیابی زاویه لوردوز کمری: برای اندازه­گیری میزان قوس کمر از خط­کش منعطف به طول ۴۰ سانتی­متر و عرض ۷/۰ سانتی­متر ساخت کمپانی Kearing کشور چین استفاده خواهد شد. پروتکل اندازه­گیری زاویه لوردوز به­وسیله خط­کش منعطف بر اساس پروتکلی است که توسط Youdas و همکاران شرح داده شده است که در آن از زائده خاری مهره­های T12 تا S2 برای اندازه‌گیری درجه انحنای کمر استفاده شد. مهره T12 در فاصله میانی خط مستقیمی که نوک انگشتان شست در دو سمت را، پس از شناسایی و لمس حاشیه تحتانی آخرین دنده­های آزاد به­هم متصل می­کند، تخمین زده می­شود. به منظور شناسایی مهره S2 نیز خارهای خاصره­ای فوقانی خلفی (Posterior superior iliac spine; PSIS) در دو طرف علامت­گذاری شده و نقطه میانی بین دو PSIS، به عنوان زائده خاری S2 در نظر گرفته می­شود (17).  
پس از پیدا کردن مهره­های فوق، خط­کش بین نقاط مشخص شده قرار داده می­شود و بر روی آن فشار یکسانی وارد می­گردد، به طوری که هیچ فضایی بین پوست و خط­کش وجود نداشته باشد. سپس نقاط مشخص شده بر روی خط­کش علامت­گذاری شده و خط­کش بدون هیچ تغییری روی کاغذ قرار می­گیرد. نقاط مشخص شده بر روی کاغذ علامت زده خواهد شد و انحنای شکل گرفته روی خط­کش منعطف به­وسیله یک مداد روی کاغذ رسم می­شود. بعد از برداشتن خط­کش از روی کاغذ، دو نقطه مشخص شده با خطی راست به هم وصل می­شود. طول خط واصل بین زوائد شوکی مذکور با حرف L نام­گذاری می­شود. سپس از عمیق­ترین نقطه قوس و از خط (L) عرض قوس (H) اندازه­گیری و با قرار دادن مقادیر در فرمول (ɵ=4 Arc tan 2h/L) زاویه به دست آمده محاسبه می­گردد (18).

خروجی­های ثانویه
1- مقیاس ترس از حرکت Tampa : برای اندازه­گیری ترس از حرکت از مقیاس ۱۷ سؤالی Tampa استفاده خواهد شد. این پرسش‌نامه بر اساس مقیاس لیکرت چهار نقطه­ای در دامنه ۱ تا ۴ به ترتیب از کاملاً مخالفم تا کاملاً موافقم امتیازگذاری می­شود. امتیاز نهایی در این مقیاس از ۱۷ تا ۶۸ می­باشد و نمرات بالاتر نشان­دهنده ترس بیشتر از حرکت یا ترس بیشتر از آسیب مجدد است. ضریب همبستگی درون­گروهی در ارزیابی تکرارپذیری (ICC)، در مطالعه Jafari و همکاران برای نسخه فارسی این پرسش‌نامه ۸۶/۰ و ضریب همبستگی Pearson در دفعات آزمون ۸۷/۰ به­دست آمد (19). هم­چنین، همخوانی درون مقیاس خوب و ضریب آلفای کرونباخ معادل ۷۹۶/۰ گزارش شد (20).
2- پرسش‌نامه کیفیت زندگی۳۶ سؤالی:  این پرسش‌نامه که عمدتاً جهت بررسی کیفیت زندگی و سلامت استفاده می­شود توسط Ware و Sherbourne ساخته شده است. فرم ۳۶ سؤالی این پرسش‌نامه هشت مفهوم عمده مربوط به سلامت را در بر می‌گیرد و دارای ابعاد زیر است: عملکرد جسمانی (۱۰ سؤال: 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9، 10، 11 و ۱۲)، کارکرد نقش سلامت جسمی (۴ سؤال: ۱3، ۱4، ۱5 و ۱۶)، درد جسمانی (۲ سؤال: ۲۱ و ۲۲)، سلامت عمومی (۵ سؤال: ۱، ۳۳، ۳۴، ۳۵ و ۳۶)، احساس سرزندگی و نشاط (۴ سؤال: ۲۳، ۲۷، ۲۹ و ۳۱)، کارکرد نقش هیجانی (۳ سؤال: ۱۷، ۱۸ و ۱۹)، عملکرد اجتماعی (۲ سؤال: ۲۰ و ۳۲). دستورالعمل امتیازدهی این پرسش‌نامه نیز بدین صورت است: در سؤالات ۱، ۲، ۲۰، ۲۲، ۳۴ و ۳۶ به گزینه ۱ نمره ۱۰۰، به گزینه ۲ نمره ۷۵، به گزینه ۳ نمره ۵۰، به گزینه ۴ نمره ۲۵ و به گزینه ۵ نمره ۰ داده می­شود. در سؤالات ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۲ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۵۰ و به گزینه ۳ نمره ۱۰۰ داده می­شود. در سؤالات ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸ و ۱۹ به گزینه ۱ نمره ۰ و به گزینه ۲ نمره ۱۰۰ داده می­شود. در سؤالات ۲۱، ۲۳، ۲۶، ۲۷ و ۳۰ به گزینه ۱ نمره ۱۰۰، به گزینه ۲ نمره ۸۰، به گزینه ۳ نمره ۶۰، به گزینه ۴ نمره ۴۰، به گزینه ۵ نمره ۲۰ و به گزینه ۶ نمره ۰ داده می­شود. در سؤالات ۲۴، ۲۵، ۲۸، ۲۹ و ۳۱ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۲۰، به گزینه ۳ نمره ۴۰، به گزینه ۴ نمره ۶۰، به گزینه ۵ نمره ۸۰ و به گزینه ۶ نمره ۱۰۰ داده می­شود. در سؤالات ۳۲، ۳۳ و ۳۵ به گزینه ۱ نمره ۰، به گزینه ۲ نمره ۲۵، به گزینه ۳ نمره ۵۰، به گزینه ۴ نمره ۷۵ و به گزینه ۵ نمره ۱۰۰ داده می‌شود. برای به دست آوردن ۸ زیرمقیاس نیز باید سؤالات مربوط به هر زیرمقیاس را جمع و سپس تقسیم بر تعداد سؤالات زیرمقیاس نمود. بنابراین، نمرات هر زیرمقیاس در دامنه ۰ (پایین­ترین نمره و نشان­دهنده کیفیت زندگی ضعیف) تا ۱۰۰ (بالاترین نمره و نشان­دهنده کیفیت زندگی عالی) خواهد بود. نسخه فارسی این پرسش‌نامه دارای همبستگی­های بزرگ­تر از ۵/۰ و پایایی (۷/۰≥  ضریب آلفای کرونباخ) مطابق پژوهش Montazeri و همکاران می­باشد (22-21).
3- پرسش‌نامه خودکارآمدی درد: پرسش‌نامه خودکارآمدی درد در سال ۱۹۸۹ به منظور ارزیابی خودکارآمدی درد بیماران مبتلا به دردهای مزمن توسط Nicholas ساخته شد. این پرسش‌نامه بر پایه مفهومی که  Bendoraاز خودکارآمدی مطرح کرده است، قرار دارد. پرسش‌نامه خودکارآمدی درد یک ابزار خودگزارشی و دارای ۱۰ عبارت است و هر عبارت، میزان ارزیابی بیمار از توانایی وی را برای انجام گروهی از فعالیت‌ها، با وجود درد بر اساس یک مقیاس لیکرت ۷ درجه‌ای مورد پرسش قرار می­دهد (اصلاً مطمئن نیستم= ۰ تا کاملاً مطمئن هستم= ۶) و دامنه نمرات آن از ۰ تا ۶۰ بوده که نمره­ بالاتر در این پرسش‌نامه بیانگر باور قدرت­مندتر در انجام فعالیت­های روزمره حتی با وجود درد می‌باشد (23). ضریب همسانی درونی (آلفای کرونباخ= ۸۹/۰-۸/۰) و پایایی بازآزمایی (۸۳/۰) نسخه فارسی این پرسش‌نامه در مطالعات قبلی بررسی شده و مورد تأیید قرار گرفته است (24).
4- پرسش‌نامه آگاهی بدنی: پرسش‌نامه آگاهی بدنی توسط Shields و همکاران تهیه شده است. این پرسش‌نامه 18 آیتم دارد و برای ارزیابی توجه خودگزارشی به فرایندهای بدنی نرمال غیرهیجانی طراحی شده است. آیتم‌ها مقیاس لیکرت 9 نقطه‌ای دارند و از اصلاً در مورد من صدق نمی‌کند (امتیاز ۱) تا کاملاً در مورد من صدق می­کند (امتیاز ۹) درجه­بندی شده­اند. آیتم 10 این پرسش‌نامه به طور معکوس نمره‌گذاری می‌شود (25). Taherifar و همکاران در نسخه ترجمه شده فارسی این پرسش‌نامه همسانی درون مقیاس را از طریق ضریب آلفا ۸۸/۰ گزارش کرده‌اند. هم­چنین، روایی هم­گرا (۳/۰=r) و واگرای (۲/۰=r) نسخه فارسی این پرسش‌نامه نیز توسط این پژوهش‌گران تأیید گردید (26).
5- پرسش‌نامه ناتوانی درد کمردرد Morris- Roland پرسش‌نامه ناتوانی کمردرد Morris-Roland، ابزاری برای سنجش ناتوانی جسمی افراد مبتلا به کمردرد است. این پرسش‌نامه توسطRoland  و Morris در سال 1983 برای اندازه‌گیری ناتوانی جسمی ناشی از کمردرد طراحی شده است (27). این ابزار شامل 24 سؤال است که دامنه وسیعی از فعالیت­های روزانه فرد را مورد سنجش قرار می­دهد. پاسخ هر سؤال به­صورت بلی یا خیر است و هر پاسخ مثبت معادل یک امتیاز تلقی می­شود. دامنه امتیاز از ۰ تا ۲۴ می­باشد که نمره صفر نشان­دهنده عدم ناتوانی و نمره ۲۴ نشان­دهنده حداکثر ناتوانی است. ضریب پایایی درونی (۸۸/۰) و پایایی بازآزمایی (۹/۰) قابل قبول نسخه فارسی این پرسش‌نامه در پژوهش‌ Asghari گزارش شده است (28).
تجزیه و تحلیل آماری
از نرم­افزار SPSS نسخه 26 جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده استفاده خواهد شد. ابتدا، جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده­ها از آزمون Shapiro-Wilk استفاده می‌شود. در صورت نرمال بودن توزیع داده­ها و برقراری مفروضه همگنی واریانس­ها که با آزمون Mauchly ارزیابی می­شود (در صورت تخطی از مفروضه کرویت از اصلاح Greenhouse-Geisser استفاده می‌شود)، همگنی کوواریانس­ها که به وسیله آزمون Box’s M بررسی می‌گردد و همگنی واریانس بین گروه­ها که با استفاده از آزمون Levene ارزیابی می­شود، از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته در سطح معنی­داری 05/0 برای بررسی اثر اصلی زمان و گروه و اثر تعاملی زمان*گروه استفاده خواهد شد (زمان عامل درون آزمودنی و گروه عامل بین آزمودنی­ها می‌باشد). در صورت وجود تفاوت معنی­دار، آزمون تعقیبی Bonferroni جهت مقایسه زوجی بین گروه­های مطالعه در متغیرهای مورد بررسی در فواصل زمانی ۴ و ۸ هفته و هم­چنین تغییرات درون گروهی در فاصله زمانی پیش­آزمون تا چهار و هشت هفته و هم­چنین در فاصله زمانی چهار تا هشت هفته استفاده می­شود.

بحث
پاسچر صحیح بدنی برگرفته از تعادل اسکلتی-عضلانی است که کمترین میزان تنش و فشار مکانیکی را شامل می­شود. پاسچر قائم و صحیح احساس سلامتی را در فرد گسترش و توانایی انجام فعالیت­های روزمره را به بهترین نحو به وی می­دهد، در حالی­که پیامدهای حاصل از وضعیت بدنی نادرست به حدی گستردگی دارد که بر ابعاد مختلف زندگی فرد از جمله اجتماعی، اقتصادی، روانی و جسمانی تأثیر منفی می­گذارد (29). کمردرد یک عامل مهم و حیاتی در ایجاد محدودیت و ناتوانی افراد در انجام فعالیت‌های فردی و اجتماعی است که جمعیت زیادی را تحت تأثیر خود قرار داده و توجه محققان بسیاری را به خود جلب کرده است، به طوری که مطابق آمار حدود 60 تا 90 درصد افراد حداقل یک مرتبه در طول عمر خود کمردرد را تجربه می­کنند (30). کمردرد به دو نوع اختصاصی و غیراختصاصی تقسیم می‌شود؛ کمردرد اختصاصی شامل 10 درصد از انواع کمردرد است که دارای علت­های پاتوفیزیولوژیکال از جمله (پوکی استخوان، فتق دیسک، التهاب، عفونت، شکستگی، آرتریت روماتوئید و تومور) می‌باشد (31) و نوع دوم کمردرد که به عنوان کمردرد غیر اختصاصی نامیده می‌شود، 90 درصد مبتلایان کمردرد را در بر می‌گیرد و به عنوان کمردرد بدون علامت یا علت خاصی تعریف می‌شود (32).
ناهنجاری‌های ستون مهره‌ها چهارچوب اسکلتی بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد (33) و نسبت به سایر ناهنجاری­ها شیوع بیشتری دارند (34) و حتی می‌توانند در اجرای فعالیت­های روزانه اختلال ایجاد کنند (35). یکی از ناهنجاری‌های ستون مهره‌ها افزایش بیش از حد طبیعی قوس کمری است که تحت عنوان لومبار لوردوزیس نامیده می‌شود و به دنبال تغییر موقعیت لگن، بر تعادل سیستم حرکت انسان تأثیر خواهد داشت و باعث ایجاد اختلال متعدد در ناحیه­ی کمری-لگنی-رانی می‌شود (36-35). در این ناهنجاری به دلیل عدم تعادل عضلانی در ناحیه­ کمری-لگنی (غلبه زوج نیروی اکستنسور کمر و فلکسور ران بر زوج نیروهای حاصل از اکستنسورهای ران و عضلات شکمی به دلیل تمایل به طویل شدگی) تیلت قدامی لگن افزایش پیدا می‌کند و در نهایت ثبات کمری-لگنی نیز دچار اختلال می‌شود و می‌تواند مشکلاتی از جمله کمردرد، فشار به ساختمان مهره‌ها و اختلال در عملکرد را به دنبال داشته باشد (39-37).
علی‌‌رغم پیشرفت‌های پزشکی و درمانی گسترده در سال‌‌های اخیر که موفقیت­های نسبی داشته­اند، اما هنوز این روش‌‌‌ها پر هزینه و زمان بر محسوب می‌‌شوند که در این میان ورزش‌‌درمانی رایج‌‌‌ترین نوع درمان محافظ‌‌ کارانه است که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده و هدف اصلی آن افزایش انعطاف‌پذیری، قدرت و تحمل عضلات ستون فقرات به منظور ترمیم عضلات آسیب دیده و بازگشت به فعالیت‌های روزانه و طبیعی می‌باشد. به نظر می‌‌رسد از طریق انجام تمرینات تخصصی با هدف کاهش زاویه لومبار لوردوزیس افزایش یافته بتوان به کاهش درد، ناتوانی، کیفیت زندگی، ترس از حرکت و بهبود افراد مبتلا به‌ هایپرلوردوزیس و کمردرد مزمن کمک نمود. در همین راستا احتمالاً به کار بردن شیوه‌های تمرینی جدید و ترکیب آن‌ها می‌تواند زمان رسیدن ما به هدفمان را تسریع ببخشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر تمرینات Egoscue و آکادمی ملی طب آمریکا با مانور تو کشیدن شکم در بازه‌ زمانی چهار و هشت هفته در زنان مبتلا به لومبار لوردوزیس افزایش یافته، طراحی گردید.
کنترل شیوه زندگی همانند میزان فعالیت شرکت­کنندگان در طول مطالعه، وضعیت تغذیه و عدم استفاده از کفش‌های غیراستاندارد همانند کفش‌های پاشنه بلند که باعث افزایش زاویه لورودز می‌شود از جمله محدودیت‌هایی است که پژوهش‌گران سعی خواهند کرد تا حد امکان آن را کنترل نمایند.  
تعارض در منافع: ندارد
حامی مالی: ندارد
ملاحظات اخلاقی (کد اخلاق): مطالعه حاضر به تایید شورای پژوهشی و کمیته اخلاق دانشگاه اراک با کد اخلاق (IR.ARAKU.REC.1402.007) رسید و در سامانه کارآزمایی‌های بالینی با کد (IRCT20200204046368N11) ثبت شد .
مشارکت نویسندگان:
- طراحی ایده: زهرا رئیسی
- روش کار: زهرا رئیسی، سارا نجمی
- جمع‌آوری داده‌ها: سارا نجمی
- تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها: زهرا رئیسی
- نظارت: زهرا رئیسی
-  مدیریت پروژه: زهرا رئیسی
- نگارش پیش نویس اصلی: سارا نجمی
- نگارش بررسی و ویرایش: زهرا رئیسی
 


References
 
  1. Yalfani A, Abedi M, Raeisi Z. Effects of an 8-Week Virtual Reality Training Program on Pain, Fall Risk, and Quality of Life in Elderly Women with Chronic Low Back Pain: Double-Blind Randomized Clinical Trial. Games Health J 2022; 11(2): 85-92.
  2. Khaledi A, Bayattork M, Gheitasi M. The Effectiveness of Exercise Therapy on Improving Pain and Functional Disability in Patients with Non-Specific Chronic Low Back Pain: A Systematic Review of English Clinical Trials. Anesthesiology and Pain 2020; 11: 89-107. [Farsi]
  3. Casiano VE, Sarwan G, Dydyk AM, Varacallo M. Back Pain. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. 2023.
  4. Oichi T, Taniguchi Y, Oshima Y, Tanaka S, Saito T. Pathomechanism of intervertebral disc degeneration. JOR spine 2020; 3(1): e1076. 
  5. Dimitrijević V, Šćepanović T, Milankov V, Drid P. Effects of Corrective Exercises on Lumbar Lordotic Angle Correction: A Systematic Review and Meta-Analysis. IJERPH 2022; 19: 4906.
  6. Sorensen CJ, Norton BJ, Callaghan JP, Hwang CT, Van Dillen LR. Is lumbar lordosis related to low back pain development during prolonged standing? Man Ther 2015; 20: 553-7.
  7. Clark M, Lucett S, Kirkendall D. NASM’s essentials of corrective exercise training. Jones & Bartlett Learning; 2nd edition. 2013: 170-215.
  8. Egoscue P. Pain free: a revolutionary method for stopping chronic pain. Revised and updated second edition. Bantam Book New York. 2021: 129-51.
  9. Kudchadkar G, Gurudut P, Welling A. Comparative effect of mat pilates and egoscue exercises in asymptomatic individuals with lumbar hyperlordosis: A randomized controlled trial. Indian Journal of Physical Therapy and Research 2019; 1: 79-88.
  10. Madokoro S, Miaki H, Yamazaki T. The Effect of the Abdominal Drawing-in Manoeuvre during Forward Steps. J Phys Ther Sci 2014; 26: 889-93.
  11. Cho SH, Kim KH, Baek IH, Goo BO. Comparison of contraction rates of abdominal muscles of chronic low back pain patients in different postures. J Phys Ther Sci 2013; 25: 907-19.
  12. Rothwell JC, Julious SA, Cooper CL. A study of target effect sizes in randomised controlled trials published in the Health Technology Assessment journal Suzie Cro. Trials 2018; 19: 1-13.
  13. Gandomi F, Soufivand P, Fadaei Dehcheshmeh P. Studying the Pattern of Foot Pressure Distribution, Symmetry Index, and Center of Pressure Sways in Women with Back Pain Due to Lumbar Disc Herniation: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 20(5): 487-502.
  14. Park C, Cha Y, Kim K, Park I, Oh W, Kang S, et al. Differential effects of the abdominal draw0in maneuver in different positions on muscle thickness and balance ratio in nonsymptomatic adults. J Mech Med Biol 2022; 22(03): 2240005-10.
  15. Waterfield J, Sim J. Clinical assessment of pain by the visual analog scale. British Journal of Therapy and Rehabilitation 1996; 3: 94-7.
  16. Khosravi M, Sadighi S, Moradi S, Zendehdel K. Translation, Adaptation and Reliability of Persian-McGill Pain Questionnaire (P-MPQ) in Iranian Cancer Patients. Basic & Clinical Cancer Research 2014; 6: 12-7.
  17. Youdas JW, Garrett TR, Harmsen S, Suman VJ, Carey JR. Lumbar lordosis and pelvic inclination of asymptomatic adults. Phys Ther 1996; 76: 1066-81.
  18. Colati R, Pagano A Sr. Effectiveness of Osteopathic Treatment on the Spinal Column as Measured by the Spinal Mouse®: A Case Series. Cureus 2022; 14(8): e28074.
  19. Jafari H, Ebrahimi I, Salavati M, Kamali M, Fata L. Psychometric Properties of Iranian Version of Tampa Scale for Kinesiophobia in Low Back Pain Patients. Archives of Rehabilitation 2010; 11(1): 15-22.
  20. Roelofs J, Sluiter JK, Frings-Dresen MHW, Goossens M, Thibault P, Boersma K, et al. Fear of movement and (re)injury in chronic musculoskeletal pain: Evidence for an invariant two-factor model of the Tampa Scale for Kinesiophobia across pain diagnoses and Dutch, Swedish, and Canadian samples. Pain 2007; 131: 181-90.
  21. Ware JE. SF-36 health survey update. Spine (Phila Pa 1976) 2000; 25: 3130-9.
  22. Montazeri A, Goshtasebi A, Vahdaninia MS. The Short Form Health Survey (SF-36): translation and validation study of the Iranian version. Payesh (Health Monitor) 2006; 5: 49-56. [Farsi]
  23. Tanhaye Reshvanlo F, Soleimanian AA. Psychometric examination of Multiple Sclerosis self-efficacy scale. Journal of Research in Behavioural Sciences 2014; 12: 9-18. [Farsi]
  24. Asghari A, Nicholas MK. An investigation of pain self-efficacy beliefs in Iranian chronic pain patients: a preliminary validation of a translated English-language scale. Pain Med 2009; 10: 619-32.
  25. Shields SA, Mallory ME, Simon A. The Body Awareness Questionnaire: Reliability and Validity. J Pers Assess 1989; 53: 802-15.
  26. Taherifar Z, DehghaniArani F, Mootabi F, Fata L, AghababaeiNajar Z. Psychometric Properties and Factor Structure of Body Awareness Questionnaire. Contemporary Psychology, Biannual Journal of the Iranian Psychological Association 2019; 14(1): 69-78. [Farsi]
  27. Roland M, Morris R. A study of the natural history of back pain. Part 2: Development of guidelines for trials of treatment in primary care. Spine 1983; 8: 145-50.
  28. Asghari A. Psychometric properties of a modified version of the Roland-Morris disability questionnaire (M-RMDQ). Arch Iran Med 2011; 14(5): 327-31.
  29. Therapeutic Exercise: Foundations and Techniques Seventh Edition by Carolyn Kisner, Lynn Allen Colby, John Borstad. F.A. Davis Company; Seventh edition. 2017: 373-5.
  30. Deyo RA, Rainville J, Kent DL. What can the history and physical examination tell us about low back pain? JAMA 1992; 268: 760-5.
  31. Yuan J, Purepong N, Kerr DP, Park J, Bradbury I, McDonough S. Effectiveness of acupuncture for low back pain: a systematic review. Spine 2008; 33(23): E887-900. 
  32. Segatto E, Segatto A, Braunitzer G, Kirschneck C, Fanghänel J, Danesh G, et al. Craniofacial and Cervical Morphology Related to Sagittal Spinal Posture in Children and Adolescents. Biomed Res Int 2014; 2014: 638238.
  33. Alves de Araújo ME, Bezerra da Silva E, Bragade Mello D, Cader SA, Shiguemi Inoue Salgado A, Dantas EHM. The effectiveness of the Pilates method: reducing the degree of non-structural scoliosis, and improving flexibility and pain in female college students. J Bodyw Mov Ther 2012; 16: 191-8.
  34. Cook G, Lee Burton O, Barb Hoogenboom A. Pre-Participation Screening: The Use of Fundamental Movements as an Assessment of Function - Part 2. N Am J Sports Phys Ther 2006; 1(3): 132-9.
  35. Chhibber B, Sethi J, Chhabra HS, Jain A. Impact of Lumbar Postures on the Functioning of Pelvic Floor Muscles Among Osteoporotic Post-Menopausal Women. Cureus 2022; 14(12): e32869.
  36. Vialle R, Khouri N, Glorion C, Lechevallier J, Morin C. Lumbar hyperlordosis of neuromuscular origin: pathophysiology and surgical strategy for correction. Int Orthop 2007; 31: 513-23.
  37. Fatemi R, Javid M, Najafabadi EM. Effects of William’s training on lumbosacral muscles function, lumbar curve and pain. J Back Musculoskelet Rehabil 2015; 28: 591-7.
  38. Hajiasgari F, Mazloum V, Akbari H. Comparison of Core Muscle Strength, Trunk Flexor and Spine Extensor Muscles Endurance, Lumbar Lordosis Angle and Thoracic Kyphosis in Taekwondo Athletes with and without Low Back Pain. Journal for Research in Sport Rehabilitation 2022; 10: 113-24. [Farsi]
  39. Amiri A, Davarian S, Kouroshfar I. Effect of Abdominal Drawing-in Maneuver on the Lumbar Lordosis Angle in Patients with Chronic Low Back Pain. The Scientific Journal of Rehabilitation Medicine 2018; 7: 201-7. [Farsi]  
 
[1]- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار، گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
تلفن: 32629024-086، پست الکترونیکی: Z-raeisi@araku.ac.ir
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: توانبخشي و فيزيوتراپي
دریافت: 1402/9/15 | پذیرش: 1403/1/5 | انتشار: 1403/3/1

فهرست منابع
1. Yalfani A, Abedi M, Raeisi Z. Effects of an 8-Week Virtual Reality Training Program on Pain, Fall Risk, and Quality of Life in Elderly Women with Chronic Low Back Pain: Double-Blind Randomized Clinical Trial. Games Health J 2022; 11(2): 85-92.
2. Khaledi A, Bayattork M, Gheitasi M. The Effectiveness of Exercise Therapy on Improving Pain and Functional Disability in Patients with Non-Specific Chronic Low Back Pain: A Systematic Review of English Clinical Trials. Anesthesiology and Pain 2020; 11: 89-107. [Farsi]
3. Casiano VE, Sarwan G, Dydyk AM, Varacallo M. Back Pain. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. 2023.
4. Oichi T, Taniguchi Y, Oshima Y, Tanaka S, Saito T. Pathomechanism of intervertebral disc degeneration. JOR spine 2020; 3(1): e1076.
5. Dimitrijević V, Šćepanović T, Milankov V, Drid P. Effects of Corrective Exercises on Lumbar Lordotic Angle Correction: A Systematic Review and Meta-Analysis. IJERPH 2022; 19: 4906.
6. Sorensen CJ, Norton BJ, Callaghan JP, Hwang CT, Van Dillen LR. Is lumbar lordosis related to low back pain development during prolonged standing? Man Ther 2015; 20: 553-7.
7. Clark M, Lucett S, Kirkendall D. NASM’s essentials of corrective exercise training. Jones & Bartlett Learning; 2nd edition. 2013: 170-215.
8. Egoscue P. Pain free: a revolutionary method for stopping chronic pain. Revised and updated second edition. Bantam Book New York. 2021: 129-51.
9. Kudchadkar G, Gurudut P, Welling A. Comparative effect of mat pilates and egoscue exercises in asymptomatic individuals with lumbar hyperlordosis: A randomized controlled trial. Indian Journal of Physical Therapy and Research 2019; 1: 79-88.
10. Madokoro S, Miaki H, Yamazaki T. The Effect of the Abdominal Drawing-in Manoeuvre during Forward Steps. J Phys Ther Sci 2014; 26: 889-93.
11. Cho SH, Kim KH, Baek IH, Goo BO. Comparison of contraction rates of abdominal muscles of chronic low back pain patients in different postures. J Phys Ther Sci 2013; 25: 907-19.
12. Rothwell JC, Julious SA, Cooper CL. A study of target effect sizes in randomised controlled trials published in the Health Technology Assessment journal Suzie Cro. Trials 2018; 19: 1-13.
13. Gandomi F, Soufivand P, Fadaei Dehcheshmeh P. Studying the Pattern of Foot Pressure Distribution, Symmetry Index, and Center of Pressure Sways in Women with Back Pain Due to Lumbar Disc Herniation: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 20(5): 487-502.
14. Park C, Cha Y, Kim K, Park I, Oh W, Kang S, et al. Differential effects of the abdominal draw0in maneuver in different positions on muscle thickness and balance ratio in nonsymptomatic adults. J Mech Med Biol 2022; 22(03): 2240005-10.
15. Waterfield J, Sim J. Clinical assessment of pain by the visual analog scale. British Journal of Therapy and Rehabilitation 1996; 3: 94-7.
16. Khosravi M, Sadighi S, Moradi S, Zendehdel K. Translation, Adaptation and Reliability of Persian-McGill Pain Questionnaire (P-MPQ) in Iranian Cancer Patients. Basic & Clinical Cancer Research 2014; 6: 12-7.
17. Youdas JW, Garrett TR, Harmsen S, Suman VJ, Carey JR. Lumbar lordosis and pelvic inclination of asymptomatic adults. Phys Ther 1996; 76: 1066-81.
18. Colati R, Pagano A Sr. Effectiveness of Osteopathic Treatment on the Spinal Column as Measured by the Spinal Mouse®: A Case Series. Cureus 2022; 14(8): e28074.
19. Jafari H, Ebrahimi I, Salavati M, Kamali M, Fata L. Psychometric Properties of Iranian Version of Tampa Scale for Kinesiophobia in Low Back Pain Patients. Archives of Rehabilitation 2010; 11(1): 15-22.
20. Roelofs J, Sluiter JK, Frings-Dresen MHW, Goossens M, Thibault P, Boersma K, et al. Fear of movement and (re)injury in chronic musculoskeletal pain: Evidence for an invariant two-factor model of the Tampa Scale for Kinesiophobia across pain diagnoses and Dutch, Swedish, and Canadian samples. Pain 2007; 131: 181-90.
21. Ware JE. SF-36 health survey update. Spine (Phila Pa 1976) 2000; 25: 3130-9.
22. Montazeri A, Goshtasebi A, Vahdaninia MS. The Short Form Health Survey (SF-36): translation and validation study of the Iranian version. Payesh (Health Monitor) 2006; 5: 49-56. [Farsi]
23. Tanhaye Reshvanlo F, Soleimanian AA. Psychometric examination of Multiple Sclerosis self-efficacy scale. Journal of Research in Behavioural Sciences 2014; 12: 9-18. [Farsi]
24. Asghari A, Nicholas MK. An investigation of pain self-efficacy beliefs in Iranian chronic pain patients: a preliminary validation of a translated English-language scale. Pain Med 2009; 10: 619-32.
25. Shields SA, Mallory ME, Simon A. The Body Awareness Questionnaire: Reliability and Validity. J Pers Assess 1989; 53: 802-15.
26. Taherifar Z, DehghaniArani F, Mootabi F, Fata L, AghababaeiNajar Z. Psychometric Properties and Factor Structure of Body Awareness Questionnaire. Contemporary Psychology, Biannual Journal of the Iranian Psychological Association 2019; 14(1): 69-78. [Farsi]
27. Roland M, Morris R. A study of the natural history of back pain. Part 2: Development of guidelines for trials of treatment in primary care. Spine 1983; 8: 145-50.
28. Asghari A. Psychometric properties of a modified version of the Roland-Morris disability questionnaire (M-RMDQ). Arch Iran Med 2011; 14(5): 327-31.
29. Therapeutic Exercise: Foundations and Techniques Seventh Edition by Carolyn Kisner, Lynn Allen Colby, John Borstad. F.A. Davis Company; Seventh edition. 2017: 373-5.
30. Deyo RA, Rainville J, Kent DL. What can the history and physical examination tell us about low back pain? JAMA 1992; 268: 760-5.
31. Yuan J, Purepong N, Kerr DP, Park J, Bradbury I, McDonough S. Effectiveness of acupuncture for low back pain: a systematic review. Spine 2008; 33(23): E887-900.
32. Segatto E, Segatto A, Braunitzer G, Kirschneck C, Fanghänel J, Danesh G, et al. Craniofacial and Cervical Morphology Related to Sagittal Spinal Posture in Children and Adolescents. Biomed Res Int 2014; 2014: 638238.
33. Alves de Araújo ME, Bezerra da Silva E, Bragade Mello D, Cader SA, Shiguemi Inoue Salgado A, Dantas EHM. The effectiveness of the Pilates method: reducing the degree of non-structural scoliosis, and improving flexibility and pain in female college students. J Bodyw Mov Ther 2012; 16: 191-8.
34. Cook G, Lee Burton O, Barb Hoogenboom A. Pre-Participation Screening: The Use of Fundamental Movements as an Assessment of Function - Part 2. N Am J Sports Phys Ther 2006; 1(3): 132-9.
35. Chhibber B, Sethi J, Chhabra HS, Jain A. Impact of Lumbar Postures on the Functioning of Pelvic Floor Muscles Among Osteoporotic Post-Menopausal Women. Cureus 2022; 14(12): e32869.
36. Vialle R, Khouri N, Glorion C, Lechevallier J, Morin C. Lumbar hyperlordosis of neuromuscular origin: pathophysiology and surgical strategy for correction. Int Orthop 2007; 31: 513-23.
37. Fatemi R, Javid M, Najafabadi EM. Effects of William’s training on lumbosacral muscles function, lumbar curve and pain. J Back Musculoskelet Rehabil 2015; 28: 591-7.
38. Hajiasgari F, Mazloum V, Akbari H. Comparison of Core Muscle Strength, Trunk Flexor and Spine Extensor Muscles Endurance, Lumbar Lordosis Angle and Thoracic Kyphosis in Taekwondo Athletes with and without Low Back Pain. Journal for Research in Sport Rehabilitation 2022; 10: 113-24. [Farsi]
39. Amiri A, Davarian S, Kouroshfar I. Effect of Abdominal Drawing-in Maneuver on the Lumbar Lordosis Angle in Patients with Chronic Low Back Pain. The Scientific Journal of Rehabilitation Medicine 2018; 7: 201-7. [Farsi] ‌

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb