جلد 24، شماره 2 - ( 2-1404 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 195-186 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: ندارد


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shakeri A M, sadeghi T. Application of "Roy’s Adaptation Model of Nursing" for Nursing Care of a Child with Shigellosis: A Case Report. JRUMS 2025; 24 (2) :186-195
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7665-fa.html
شاکری امیر محمد، صادقی تابنده. کاربرد " مدل پرستاری سازگاری روی" جهت مراقبت از کودک مبتلا به شیگلوزیس: گزارش مورد. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1404; 24 (2) :186-195

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7665-fa.html


دانشگاه علوم زشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 290 kb]   (129 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (380 مشاهده)
متن کامل:   (121 مشاهده)
گزارش مورد
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 24، اردیبهشت 1404، 195-186

کاربرد " مدل پرستاری سازگاری روی" جهت مراقبت از کودک مبتلا به شیگلوزیس: گزارش مورد



امیر محمد شاکری‌پور [1]، تابنده صادقی [2]


دریافت مقاله: 23/11/1403   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 25/12/1403   دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/01/1404               پذیرش مقاله: 24/01/1404




چکیده
زمینه و هدف: کاربرد مدلهای مفهمومی پرستاری در فرآیند مراقبت، چارچوبی برای تفکر انتقادی پرستار جهت بررسی شرایط مددجو، تجزیهوتحلیل بهتر شرایط، افزایش حضور در بالین و افزایش مشارکت بیمار در امر مراقبت را فراهم میکند.
مواد و روش‌ها: این مطالعه موردی با هدف ارتقاء مراقبت پرستاری بر روی کودک 9 ساله با تشخیص بیماری شیگلوز بستری در بیمارستان علیابنابیطالب رفسنجان بر اساس "مدل پرستاری سازگاری روی"، انجام شد. دادهها با استفاده از مشاهده، مصاحبه و مستندات بیمار جمعآوری و در چهار بعد، بر اساس مراحل فرآیند پرستاری "مدل سازگاری روی"، تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: تشخیصهای پرستاری در چهار مد "فیزیولوژیک، مفهوم خود، ایفای نقش و وابستگی متقابل" بر اساس مدل مربوطه مشخص و مراقبتهای پرستاری اجرا و ارزشیابی شد.
نتیجهگیری: استفاده از برنامه مراقبتی بر اساس "مدل پرستاری سازگاری روی" میتواند در افزایش کیفیت مراقبت از کودکان بستری مؤثر باشد. استفاده از این رویکرد به مسئولین و پرستاران بخشهای کودکان پیشنهاد میشود.
واژههای کلیدی: مراقبت پرستاری، مدل سازگاری روی، پرستاری کودکان، شیگلوزیس

ارجاع: شاکری‌پور ام، صادقی ت. کاربرد " مدل پرستاری سازگاری روی" جهت مراقبت از کودک مبتلا به شیگلوزیس: گزارش مورد. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1404، دوره 24 شماره 2، صفحات: 195-186.

.
 
مقدمه
شیگلا یکی از عوامل مهم اسهال خونی باکتریایی است که سالانه 165 میلیون مورد اسهال را به وجود می­آورد. از این تعداد 163 میلیون مورد در کشورهای در حال توسعه گزارش شده و سهم کودکان از این آمار 69 درصد است (1). بیماری شیگلوز می‌تواند عوارض زیان‌باری از جمله باکتریمی و مرگ و میر به خصوص درکودکان به همراه داشته باشد (2). عامل بیماری شیگلوز معمولاً به صورت مستقیم از طریق مدفوعی-دهانی از فردی به فرد دیگر منتقل می­شود، اما می­تواند به صورت غیرمستقیم و از طریق انتشار مدفوع آلوده و منتقل شدن به غذا و آب نیز باعث گسترش بیماری شود (3). اسهال خونی، تب و کرامپ­های شکمی شدید از جمله علائم ابتلاء به شیگلوز هستند و در صورتی که درمان به تعویق بیفتد، آرتریت از جمله عوارضی است که حدود 2 درصد از کودکان مبتلا را دچار می‌کند (4). اختلال در سازگاری بیمار با این بیماری موجب بروز مشکلاتی از قبیل اختلال در خواب، بی‌قراری، تحریک‌پذیری، خستگی، اضطراب، از دست دادن تمرکز، عدم کنترل بر عواطف و احساسات می‌شود (5).
کاربرد مدل‌های مفهمومی پرستاری در فرآیند مراقبت از مددجویان، چارچوبی برای تفکر انتقادی پرستار در بررسی شرایط مددجو، تجزیه و تحلیل بهتر شرایط، افزایش حضور در بالین و افزایش مشارکت بیماران در امر درمان را فراهم می‌کند (6). کالیستا روی (Callista Roy) یکی از بزرگترین نظریه­پردازان پرستاری بر این باور است که حرفه­ی پرستاری توجه به ارتقای سطح سازگاری در سلامتی و کیفیت زندگی افراد دارد. بر اساس این نظریه، سازگاری بر چهار بٌعد فیزیولوژیک، ایفای نقش، مفهوم خود و وابستگی متقابل استوار است. وقتی که در یک فرد سازگاری مؤثر باشد، پاسخ‌های ایجاد شده نیز مؤثر خواهد بود و هنگامی که سازگاری مؤثر نباشد، فرد نیازمند مراقبت‌های پرستاری می‌شود (7). بٌعد فیزیولوژیک عمدتاً مسئول حفظ تعادل و همئوستاز فیزیولوژی بدن است و بر مفاهیم مهم فعالیت، استراحت، تغذیه، دفع، اکسیژن­رسانی و محافظت می­پردازد. بٌعد ایفای نقش مربوط به رفتارهایی است که جامعه از فرد انتظار دارد و به سه نوع نقش اولیه، ثانویه و ثالثیه اشاره دارد. بٌعد مفهوم خود شامل درک از خود جسمی، شخصی و فردی است. در نهایت بٌعد وابستگی متقابل، حیطه‌های توانایی دوست داشتن، دریافت عشق، احترام و ارزش را در بر می­گیرد (9-8).
بر اساس این مدل، محرک­ها به سه دسته­ی اصلی، زمینه‌ای و باقی‌مانده، تقسیم شده و بر سازگاری فرد مؤثر هستند. وظیفه‌ی پرستاران این است که محدوده­های سازگاری را در مددجویان شناسایی نموده و با مداخله کردن بر این محرک­ها بر رفتار آن­ها تاثیر بگذارند. محرک­های اصلی بیشترین نقش را در ناسازگاری ایفا نموده و رفتارهای غیرمؤثّر ایجاد می­کنند، بنابراین سازگار نمودن آن­ها از طریق مداخله و تغییر در محدوده سازگاری، تطابق مؤثّرتر و در نتیجه درک منطقی از خود و شرایط به وجود آمده را سبب می‌شود، محرک‌های زمینه­ای در طی بررسی سلامتی بیمار شناسایی می‌شوند و در نهایت محرک­های باقی­مانده اعتقاد و باورهای افراد در ارتباط با محرک­های اصلی و زمینه­ای را تشکیل می‌دهند (10). اثر بخشی "مدل پرستاری سازگاری روی" در زمینه­های مراقبت پرستاری به ویژه در بزرگسالان به خوبی  اثبات شده است (11)، اما در حیطه کودکان مطالعات بسیار اندکی صورت گرفته است (12). یکی از رویکرد­هایی که فرصتی برای اجرای مدل­های پرستاری ایجاد می­کند، مطالعات موردی هستند، زیرا پرستاران در مطالعات موردی با تفکر خلاق و حل مسئله خود می‌توانند یک مراقبت مبتنی بر نیازهای بیمار و خانواده­ ارائه دهند (13)، لذا این مطالعه با هدف کاربرد "مدل پرستاری سازگاری روی" جهت مراقبت پرستاری از کودک مبتلا به شیگلوز انجام شد.
معرفی بیمار
بیمار کودک 9 ساله به نام (م.ح)، دانش­آموز، تک فرزند، که با شکایت اصلی اسهال در بخش کودکان بیمارستان علی ابن ابی[طالب رفسنجان بستری شده بود. مادر اظهار داشت که دو شب قبل از بستری، کودک دچار دل­درد­های شدید و به دنبال آن اسهال و استفراغ‌های متعدد شده است که با گذشت زمان تشدید می‌شده است. به علت خواب­آلودگی و کاهش سطح هوشیاری، کودک به بیمارستان منتقل و پس از تشخیص قطعی دهیدراتاسیون در بخش کودکان بستری می­شود. درجه دهیدراتاسیون برحسب علائم و یافته­های آزمایشگاهی و شرایط بالینی بیمار، شدید گزارش شد. تشخیص شیگلوز از طریق کشت مدفوع تأیید گردید. یافته‌های آزمایشگاهی به شرح زیر بودند:
تعداد گلبول سفید خون: 26000 در هر میکرولیتر، همراه با شیفت چپ لکوسیتوز، تعداد نوتروفیل­ها: 72 درصد، تعداد لنفوسیت­ها: 26 درصد، pH : 22/7، بی­کربنات: 16 میلی­اکی­والان در لیتر، بافر پایه: 6- میلی­مول در لیتر، سدیم: 131 میلی‌‌اکی‌والان بر دسی‌لیتر، پتاسیم: 4/3 میلی‌اکی‌والان بر دسی­لیتر.
بر اساس مدل پرستاری سازگاری روی، کودک مذکور در چهار بعد فیزیولوژیک، مفهوم خود، ایفای نقش و وابستگی متقابل بررسی گردید، محرک­های اصلی، زمینه­ای و باقی­مانده در هر بعد مشخص و مراقبت‌های پرستاری بر اساس "مدل پرستاری سازگاری روی" برنامه‌ریزی، اجرا و ارزشیابی گردید (نمودارهای 4-1).
 
مد فیزیولوژیک
ارزیابی رفتاری
اظهارات بیمار:
از وقتی که دچار اسهال شدید و استفراغ شده­ا­م نمی­توانم به راحتی غذا بخورم زیرا به تهوع شدید دچار می­شوم که منجر به استفراغ می‌شود. همین طور این اسهال شدید خواب راحت را از من گرفته است و نمی­توانم حتی راه بروم اینقدر اسهال شدید است که زمان پایین آمدن از تخت دچار گیجی می­شوم.
ارزیابی محرک­ها








محرک باقی­مانده:
ندارد
محرک زمینه­ای:
سن کم بیمار
محرک اصلی:
بیماری شیگلوز
                                                                                 



  1. به بیمار آموزش داده شد که تعداد وعده های غذایی را زیاد کند اما حجم غذایی هر وعده را کم کند. به مادر آموزش داده شد از طعم­دهنده­های طبیعی در غذا استفاده کند.
  2. آموزش داده شد استفاده از قندهای ساده ممنوع است.
  3. زاویه تخت به نیمه نشسته تغییر داده شد.
  4. بیمار تحت مانیتورینگ قرار داده شد.
  5. محرکات محیطی و نور و صدا کاهش داده شد.
  6. نرده­های تخت بالا قرار داده شد.
  7. سرم­تراپی و الکترولیت­تراپی انجام و نشانه­های دهیدراتاسیون بررسی شدند.
  8. بیمار به خوردن پودر ORS، خوردن غذاهای پرپروتئین، پرکالری و الکترولیت بالا تشویق شد.
ارزشیابی
  • وضعیت تغذیه بیمار بهبود یافت.
  • دهیدراتاسیون با توجه به مایع درمانی بهبود یافت.
  • تنگی نفس رخ نداد.
  • الگوی خواب بهبود یافت.
  • سقوط از تخت گزارش نشد.
  • اختلالات الکترولیتی برطرف شد.
مداخلات پرستاری
  • تغذیه نامتعادل کمتر از نیاز بدن
  • دهیدراتاسیون در ارتباط با اسهال
  • اختلال در تبادلات گازی
  • الگوی خواب مختل
  • خطر اختلال در سطح هوشیاری
  • اختلال عدم تعادل الکترولیتی
تشخیص­های پرستاری بالفعل و بالقوه















نمودار 1- اطلاعات بیمار و مداخلات پرستاری بر اساس بررسی مد فیزیولوژیک "مدل پرستاری روی"

تشخیص پرستار بالفعل
*اختلال در هویت فردی *
مداخلات پرستاری
  1. توصیه شد در صورت امکان هنگام تعویض پوشک از پدر کمک گرفته شود.
  2. حتما هنگام تعویض پوشک پاراوان بین بیماران کشیده شود.
  3. هنگام دستشویی و تعویض پوشک از خوشبو کننده استفاده کنند تا کودک کمتر دچار خجالت و شرمندگی شود.
  4. اطمینان خاطر دادن به کودک که این مسئله موقتی بوده و قرار نیست دائمی پوشک شود.
مد مفهوم خود
ارزشیابی رفتاری
ارزیابی  محرک­ها
محرک اصلی: بیماری شیگلوز
محرک زمینه­ای: سن کم بیمار
محرک باقی­مانده
 ندارد
اظهارات بیمار:
اسهال شدیدی که دارم باعث شده است نتوانم کنترل مدفوع داشته باشم و مامانم مجبور شده است که مرا پوشک کند و اینقدر اسهال انفجاری می­باشد نمی­توانم حتی خودم را به دستشویی برسانم. پوشک شدنم واقعاً حس بدی به من دست داده است.
نگرانی­ها و حس­های بد کودک تا حدودی کاهش پیدا کرد
ارزشیابی





















نمودار 2- اطلاعات بیمار و مداخلات پرستاری بر اساس مد مفهوم خود "مدل پرستاری روی"


نقش ثانویه:
دانش­آموز
مد ایفای نقش
ارزیابی رفتاری
اظهارات بیمار:
نزدیک به چند روز است که به مدرسه نرفته­ام و از دوستانم دور هستم. دلتنگ دوستان هستم و از درس­های مدرسه­ام نیز عقب افتاده­ام. کمی استرس دارم به درس­هایم نرسم.
ارزیابی، محرک­ها
محرک اصلی: بیماری شیگلوز
 
محرک زمینه­ای: ندارد
محرک باقی­مانده: ندارد
تشخیص پرستاری بالفعل:
  • ایفای غیر مؤثر نقش
  • فرآیند خانوادگی ناکارآمد
  1. محیطی فراهم شد تا والدین تا حدودی با کودکشان درس­های مدرسه را  کار کردند.
  2. از والدین خواسته شد که با دوست­های کودک تماس برقرار کنند تا با کودکشان گفتگو داشته باشند.
  3. محیطی فراهم شد که کودک دچار اضطراب نشود و به کودک اطمینان خاطر داده شد که به درس هایش می‌رسد.
مداخلات پرستاری
نقش اولیه:
فرزند
نقش ثالثیه:
ندارد

















                                         
ارزشیابی
کودک تمرکز بر روی درسهایش پیدا کرد و با کمک والدین تا حدودی خودش را به درس­های مدرسه رساند.




نمودار 3- اطلاعات بیمار و مداخلات پرستاری در مد ایفای نقش" مدل پرستاری روی"

مد وابستگی متقابل
ارزشیابی رفتاری
اظهارات بیمار:
طی چند روزی که بستری شده­ام پدربزرگ و مادربزرگ خود را ندیده­ام و دلم برایشان تنگ شده است. خیلی اینجا احساس تنهایی می­کنم. پدرم هم نیز چون صبح­ها سرکار می­رود فرصت نمی کند بیمارستان بیاید. فقط با مادرم هستم.
ارزیابی محرک­ها
محرک اصلی: بیماری شیگلوز
محرک زمینه­ای: ندارد
محرک باقی­مانده: ندارد
تشخیص پرستار بالفعل
*اختلال در هویت فردی *
مداخلات پرستاری
1- از پدربزرگ و مادر بزرگ کودک خواسته شد که به ملاقات نوه­شان بیایند.
2-از پدر خواسته شد با فراهم کردن محیطی متعادل بین کنار کودک بودن و سرکار رفتن اوقات بیشتری کنار کودکش بماند.
ارزشیابی


















                                                                                        
احساس تنهایی در کودک ماندگار نیست و حال عمومی وی خوب است




نمودار 4 - اطلاعات بیمار و مداخلات پرستاری در مد وابستگی متقابل "مدل پرستاری روی"
 

بحث
در این پژوهش موردی، بیمار مورد مطالعه کودک 9 سالهای بود که به جز اسهال و درد شکمی مبتلا به بیماری دیگری نبود. بیمار علاوه بر اسهال و دردهای شکمی، به دلیل دور بودن از مدرسه دچار اضطراب و از نظر روحی به دلیل عدم حضور کافی پدر و دلتنگی برای پدربزرگ، مادربزرگ و دوستانش شرایط مناسبی نداشته و نیاز به سازگاری با بیماری در سطح جسمانی و عاطفی و اجتماعی داشت. الگوی سازگاری پرستاری مبتنی بر "نظریه روی" اهمیت زیادی به نقش فعال و آگاهانه بیمار در روند رشد و پیشرفت دارد. در این مدل در فرآیند پرستاری، انسان بودن به دلیل داشتن پتانسیل بزرگی از نیروهای معنوی مورد توجه قرار میگیرد (14). در این پژوهش نیز تمام مداخلات با هدف بهبود شرایط بیماری و دستیابی به حداکثر سازگاری و بازیابی پتانسیلهای موجود با مد نظر قرار دادن انسان بودن کودک انجام شد. در این پژوهش بر اساس مدل سازگاری روی، پرستار با بررسی محرک های رفتاری ناشناخته، علل رفتارهای ناسازگار بیمار را کشف کرد و توانست برای رفع مشکلات بیمار برنامهریزی دقیق انجام دهد. 
الگوی پرستاری مبتنی بر نظریه روی در روند درمان بیماری کودک مبتلا به اسهال شیگلایی مؤثر بوده و علاوه بر برآوردن نیازهای جسمانی، روانی و اجتماعی بیمار باعث به دست آوردن مهارتهای لازم کودک در مقابله با مشکلات ایجاد شده به واسطه این بیماری شد. اجرای این مدل با همکاری مادر کودک انجام شد، زیرا کودک ۹ ساله وابسته به حمایت خانواده است و مادر که در بیمارستان حضور داشت کمک شایانی در این مسیر ارائه نمود. سازگاری با بیماری و شرایط ایجاد شده ناشی از آن، میتواند استرس فرد را کاهش داده و از طرفی قدرت مقابله با بیماری و فائق آمدن با آن را ایجاد نماید. سایر مطالعات انجام شده بر اساس "مدل روی" هم، تأثیر این نظریه را در مراقبت و آموزش بیماران تأیید میکنند (11،15). این مطالعه کاربردی بودن این مدل در پرستاری کودکان را نیز تأیید نمود لذا پیشنهاد می‌شود از این مدل پرستاری جهت ارتقا مراقبتهای پرستاری در بخشهای کودکان استفاده شود.
تشکر و قدردانی
نویسندگان این مقاله از کودک بیمار و خانواده وی که جهت تکمیل اطلاعات یاری نمودند و همچنین پرسنل محترم بخش کودکان بیمارستان حضرت علی‌ابن‌ابیطالب (ع) رفسنجان تشکر و قدردانی مینمایند.
تعارض منافع: نویسندگان این مقاله اظهار می دارند که تضاد منافعی وجود ندارد.
حامی مالی: هیچ گونه حمایت مالی برای این مقاله وجود ندارد.
ملاحظات اخلاقی: محرمانه نگه داشتن اطلاعات بیمار و خانواده از جمله ملاحظات اخلاقی رعایت شده بود.
مشارکت نویسندگان:
طراحی ایده: تابنده صادقی
روش کار: تابنده صادقی، امیر محمد شاکری‌پور
جمع‌آوری داده ها: امیر محمد شاکری‌پور
تجزیه و تحلیل داده‌ها: تابنده صادقی، امیر محمد شاکری‌پور
نظارت: تابنده صادقی
مدیریت پروژه: تابنده صادقی، امیر محمد شاکری‌پور
نگارش پیش نویس: امیر محمد شاکری‌پور
نگارش- بررسی و ویرایش: تابنده صادقی، امیر‌محمد شاکری‌پور
 
References
 
1.      Popa GL, Popa MI. Shigellosis outbreaks–An update. Romanian Archives of Microbiology and Immunology. 2022; 81(1): 32-7.
2.      Arnold SLM. Target Product Profile and Development Path for Shigellosis Treatment with Antibacterials. Acs Infectious Diseases 2021; 7(5): 948-58.
3.      Adley CC, Ryan MP. The nature and extent of foodborne disease. Antimicrobial food packaging: Elsevier; 2025; p. 3-14.
4.      Hmar EBL, Paul S, Sharma HK. The role of Shigella spp. in propagating bacillary dysentery in humans and the prominence of nanotechnology in disease prevention. Future Journal of Pharmaceutical Sciences 2024; 10(97): 1-16
5.      Mitrea L, Nemeş S-A, Szabo K, Teleky B-E, Vodnar D-C. Guts imbalance imbalances the brain: a review of gut microbiota association with neurological and psychiatric disorders. Frontiers in medicine. 2022; 9: 813204.
6.      Della Bella V, Fiorini J, Gioiello G, Zaghini F, Sili A. Towards a new conceptual model for nurses' organizational wellbeing: An integrative review. Journal of Nursing Management 2022; 30(7): 2833-44.
7.      Hassani P, Otaghi M. Roy adaptation model in hemodialysis patients: a mixed method research. Nursing and Midwifery Journal 2012; 10(5): 610-20
8.      Nobahar M, Babamohamadi H, Saffari M, Samaei A, Mirmohammadkhani M. P6: Relationship Among Dimensions of Roy Adaptation Model, General Health and Satisfaction with Life in Parkinson Disease Patients. The Neuroscience Journal of Shefaye Khatam 2018; 6(2): 37.
9.      Hosseini M, Soltanian M. Application of Roy’s adaptation model in clinical nursing: A Systematic Review. Journal of Iranian Medical Council 2022; 5(4): 540-56
10.    Aydogdu O, Tastan S, Kublay G. The effects of the instrumental reminiscence therapy based on Roy's adaptation model on adaptation, life satisfaction and happiness in older people: A randomized controlled trial. International Journal of Nursing Practice. 2023; 29(3): e13101.
11.    Ozdemir O, Unsar S. The effect of education given to hemodialysis patients based on the Roy Adaptation Model on fluid management, symptom control, and quality of life. Nursing & Health Sciences 2024; 26(2): e13118.
12.    Mohammadi K, Mehralian HA, Abolhassani S, Kheiri S. The Effect of a Program Based on Roy’s Adaptation Model on Coping Skills of Children of People with Multiple Sclerosis. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2024; 29(6): 703-8.
13.    Zeydani A, Atashzadeh-Shoorideh F, Hosseini M, Zohari-Anboohi S. Community-based nursing: a concept analysis with Walker and Avant’s approach. BMC Medical Education. 2023; 23(1): 762.
14.    Zhang S. Effect of Roy's Adaptation, Model-based, Perioperative Nursing Service on Patients: A Clinical Observational Study. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2023; 29(1): 118-23.
15.    Roussia S, Muthu P, Ilesanmi RE. Self-care Management in Heart Failure Using Roy Adaptation Theory-guided Intervention in the United Arab Emirates. SAGE Open Nursing. 2023; 9: 23779608231160484.


Application of "Roy’s Adaptation Model of Nursing" for Nursing Care of a Child with Shigellosis: A Case Report

Amir Mohammad Shakeripour[3], Tabandeh Sadeghi[4]


Received: 11/02/25       Sent for Revision: 15/03/25       Received Revised Manuscript: 09/03/25   Accepted: 13/03/25


Background and Objectives: The application of conceptual models in the nursing care provides a framework for critical thinking of nurses to examine the patient's condition, better analyze the condition, increase bedside presence, and increase the patient's participation in the nursing care.
Materials and Methods: This case study was performed on a 9-year-old child diagnosed with shigellosis hospitalized at Ali Ibn Abi-Talib Hospital of Rafsanjan based on the Roy’s Adaptation Model, with the aim of improving nursing care. The data were collected by observation, interview, and patient documentation, and analyzed in four dimensions, based on the stages of the Roy’s Adaptation Model.
Results: Nursing diagnoses in four modes _physiological, self-concept, role function, and interdependence_ were determined based on the relevant model, and nursing care was implemented and evaluated.
Conclusion: The use of a nursing care program based on the Roy’s Adaptation Model can be effective in increasing the quality of care for hospitalized children. Therefore, the utilization of this approach is recommended to the managers and nurses in the pediatrics departments.
Keywords:  Nursing care, Roy Adaptation Model, Pediatric Nursing, Shigellosis

    Funding: No funding.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: Not applicable
Authors’ contributions:
-Conceptualization: Tabandeh Sadeghi
-Methodology: Tabandeh Sadeghi, Amir Mohammad Shakeripour
-Data collection: Amir Mohammad Shakeripour
-Formal analysis: Tabandeh Sadeghi, Amir Mohammad Shakeripour
-Supervision: Tabandeh Sadeghi
- Project administration: Tabandeh Sadeghi, Amir Mohammad Shakeripour
- Writing – original draft: Amir Mohammad Shakeripour
- Writing – review & editing: Tabandeh Sadeghi, Amir Mohammad Shakeripour
Citation: Shakeripour AM, Sadeghi T. Application of "Roy’s Adaptation Model of Nursing" for Nursing Care of a Child with Shigellosis: A Case Report. J Rafsanjan Univ Med Sci 2025; 24 (2): 186-95. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[2]-( نویسنده مسئول) دانشیار، گروه آموزشی کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: 34255900-034 ، پست الکترونیک: t.sadeghi@rums.ac.ir
[3]- MSc Student in Pediatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Student Research Committee, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
[4]- PhD, Associate Prof., Dept. of Pediatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Non-Communicable Diseases Research Center, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0003-1024-5389
(Corresponding Author) Tel: (034) 34255900, E-mail: t.sadeghi@rums.ac.ir
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: پرستاري
دریافت: 1403/11/22 | پذیرش: 1404/1/24 | انتشار: 1404/2/30

فهرست منابع
1. Popa GL, Popa MI. Shigellosis outbreaks–An update. Romanian Archives of Microbiology and Immunology. 2022; 81(1): 32-7.
2. Arnold SLM. Target Product Profile and Development Path for Shigellosis Treatment with Antibacterials. Acs Infectious Diseases 2021; 7(5): 948-58.
3. Adley CC, Ryan MP. The nature and extent of foodborne disease. Antimicrobial food packaging: Elsevier; 2025; p. 3-14.
4. Hmar EBL, Paul S, Sharma HK. The role of Shigella spp. in propagating bacillary dysentery in humans and the prominence of nanotechnology in disease prevention. Future Journal of Pharmaceutical Sciences 2024; 10(97): 1-16
5. Mitrea L, Nemeş S-A, Szabo K, Teleky B-E, Vodnar D-C. Guts imbalance imbalances the brain: a review of gut microbiota association with neurological and psychiatric disorders. Frontiers in medicine. 2022; 9: 813204.
6. Della Bella V, Fiorini J, Gioiello G, Zaghini F, Sili A. Towards a new conceptual model for nurses' organizational well‐being: An integrative review. Journal of Nursing Management 2022; 30(7): 2833-44.
7. Hassani P, Otaghi M. Roy adaptation model in hemodialysis patients: a mixed method research. Nursing and Midwifery Journal 2012; 10(5): 610-20
8. Nobahar M, Babamohamadi H, Saffari M, Samaei A, Mirmohammadkhani M. P6: Relationship Among Dimensions of Roy Adaptation Model, General Health and Satisfaction with Life in Parkinson Disease Patients. The Neuroscience Journal of Shefaye Khatam 2018; 6(2): 37.
9. Hosseini M, Soltanian M. Application of Roy’s adaptation model in clinical nursing: A Systematic Review. Journal of Iranian Medical Council 2022; 5(4): 540-56
10. Aydogdu O, Tastan S, Kublay G. The effects of the instrumental reminiscence therapy based on Roy's adaptation model on adaptation, life satisfaction and happiness in older people: A randomized controlled trial. International Journal of Nursing Practice. 2023; 29(3): e13101.
11. Ozdemir O, Unsar S. The effect of education given to hemodialysis patients based on the Roy Adaptation Model on fluid management, symptom control, and quality of life. Nursing & Health Sciences 2024; 26(2): e13118.
12. Mohammadi K, Mehralian HA, Abolhassani S, Kheiri S. The Effect of a Program Based on Roy’s Adaptation Model on Coping Skills of Children of People with Multiple Sclerosis. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2024; 29(6): 703-8.
13. Zeydani A, Atashzadeh-Shoorideh F, Hosseini M, Zohari-Anboohi S. Community-based nursing: a concept analysis with Walker and Avant’s approach. BMC Medical Education. 2023; 23(1): 762.
14. Zhang S. Effect of Roy's Adaptation, Model-based, Perioperative Nursing Service on Patients: A Clinical Observational Study. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2023; 29(1): 118-23.
15. Roussia S, Muthu P, Ilesanmi RE. Self-care Management in Heart Failure Using Roy Adaptation Theory-guided Intervention in the United Arab Emirates. SAGE Open Nursing. 2023; 9: 23779608231160484.
16.  

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb