مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان- راهنمای نگارش مقاله
راهنمای نگارش

حذف تصاویر و رنگ‌ها

مجله علمی – پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

راهنمای نگارش مقالات مجله علمی - پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به منظور نشر و گسترش فعالیت‌های پژوهشی، اطلاعات حاصل از تازه‌ترین پژوهش‌های محققین در زمینه‌های مختلف علوم پزشکی را به چاپ می‌رساند. مطالب مندرج در این مجله می‌تواند مورد استفاده کلیه محققین علوم پزشکی اعم از دانشجویان، اعضاء هیأت علمی آموزشی و پژوهشی، پزشکان و پیراپزشکان قرار گیرد. این مجله مقالات پژوهشی ( Original Articles )، مقالات مروری ( Review Articles ) در حوزه‌های بنیادی و یا کاربردی، گزارش موارد جالب بیماری ( Case Report )، آموزش مداوم (Continuous Education)، پروتکل (Porotocol)، نامه به سردبیر (Letter to Editor) و گزارش کوتاه ( Short Communication ) را که قبلاً در مجله دیگری به چاپ نرسیده باشد، می‌پذیرد. نویسندگان محترم که علاقمند به چاپ مقاله در مجله علمی- پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می‌باشند، بایستی نکات زیر را رعایت فرمایند.

  ۱- مقالات به صورت الکترونیکی (Online submission) به آدرس http:// journal.rums.ac.ir ارسال گردند. نحوه نوشتن مقاله به صورت زیر می‌باشد:

  اصل مقاله

  عنوان مقاله: زر سیاه ۱۷ ، نام نویسندگان: زر سیاه ۱۲ ، عناوین متن مقاله: نازنین سیاه ۱۴ ، عناوین چکیده: نازنین سیاه ۱۲ ، متن مقاله: نازنین ۱۲
 

  Abstract

   عنوان مقاله: T imes New Roman ۱۴ (Bold) ، نام نویسندگان: Times New Roman ۱۱ (Bold) ،  نشانی نویسندگان: Times New Roman ۱۰ (Bold, Italic) ،  سر فصل: Times New Roman ۱۲ (Bold) ، متن چکیده انگلیسی: Times New Roman ۱۰
 

 - مقاله به زبان فارسی سلیس و روان و پیراسته از غلط‌های دستوری و املایی باشد و از آوردن اصطلاحات خارجی که معادل شناخته شده فارسی دارند، جداً خودداری شود.

 - مقالات شامل عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی (حداکثر ۲۵۰ کلمه)، واژه‌های کلیدی ( Key words ) حداقل ۳ و حداکثر ۶ کلمه، مقدمه، مواد و روش‌ها، نتایج، بحث، نتیجه‌گیری، تشکر و قدردانی، تعارض منافع، حمایت مالی، ملاحظات اخلاقی(کد اخلاق)، میزان مشارکت نویسندگان(طراحی، نگارش و تصویب پروپوزال، جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر داده ها، نگارش گزارش، تأیید نهایی متن مقاله*) و فهرست منابع باشند.
*قسمت تأیید نهایی متن مقاله بدین ترتیب نوشته شود(همه نویسندگان متن مقاله را مطالعه و تأیید نمودند)

 مقالات پژوهشی
ساختار کلیه مقالات پژوهشی باید شامل: عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی، مقدمه، مواد و روشها، نتایج، بحث، نتیجه گیری، تشکر و قدردانی و منابع باشد. (نمونه فرمت مقاله پژوهشی)
صفحه عنوان عنوان باید به صورت فارسی و انگلیسی عنوان کامل و عنوان مکرر مقاله، نام و نام خانوادگی و وابستگی سازمانی(رتبه علمی، مرکز تحقیقات، گروه، دانشکده، دانشگاه، شهر، کشور) هر یک از نویسندگان و برای نویسنده مسئول شماره تماس، آدرس، پست الکترونیک و کدپستی، کد اخلاق و کد کارآزمایی بالینی ذکر گردد.
چکیده فارسی مقاله پژوهشی باید ساختارمند بوده و شامل زمینه و هدف، مواد و روش ها(ذکر نوع مطالعه، حجم نمونه، ابزار مورد استفاده، روایی و پایایی پرسشنامه مورد استفاده، نرم افزار آماری و تست های آماری مورد استفاده در این قسمت ضروری است)، یافته ها، نتیجه گیری باشد. حجم چکیده باید حداکثر ۲۵۰ کلمه باشد و واژه های کلیدی بین ۳ تا ۶ کلید واژه بر اساس MESH درج گردد(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh). در انتهای چکیده فارسی ارجاع مقاله ذکر گردد. در خصوص مقالات کارآزمایی بالینی، ذکر کد کارآزمایی بالینی در ذیل واژگان کلیدی ضروری است. 
چکیده انگلیسی نیز باید دقیقاً مطابق با چکیده فارسی تهیه گردد و ساختارمند( Background and Objectives, Materials and Methods, Result, Conclusion, Key words) باشد.
مقدمه در مقدمه باید به ضرورت مسأله پژوهش و هدف مطالعه به طور خلاصه اشاره شود. در این بخش نباید موضوع را به طور وسیع مورد بحث قرار داد.
مواد و روش ها این بخش از مقاله باید ثه صورت شفاف بیان شود بطوریکه دیگران بتوانند با تکرار پژوهش به همان نتایج دست یابند. در این بخش نوع مطالعه، جامعه مورد بررسی، روش نمونه گیری، ابزار جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آماری و ملاحظات اخلاقی بیان می شوند. چنانچه داده ها با استفاده از پرسشنامه یا چک لیست جمع آوری شده باشند ضمیمه کردن آن الزامی است. در مورد پرسشنامه های استاندارد، ذکر مرجع و مشخصات ضروری است. در تجزیه و تحلیل آماری، روش آماری و نرم افزار آماری استفاده شده حتماً باید قید گردد. در قسمت ملاحظالت اخلاقی درج کد اخلاق الزامی است[پروپوزال این مطالعه، توسط کمیته اخلاق دانشگاه ... مورد تأیید قرار گرفته است (کد اخلاق)]. علاوه بر این، نامه تأییدیه کد اخلاق مقاله از دانشگاه مربوطه نیز باید ضمیمه گردد.
نتایج یافته های پژوهش را می توان متناسب با داده های بدست آمده در قالب متن، جدول و نمودار ارائه نمود. جداول، نمودارها و اشکال باید دارای شماره و عنوان باشند و در متن مقاله در محل توضیحات مرتبط با خود آورده شوند. عناوین جداول باید در بالای آن و عناوین نمودارها و اشکال در زیر آنها آورده شوند. نمودارها یک بعدی طراحی گردند. تصاویر و اشکال هم به صورت شفاف و واضح باشند.
بحث در این قسمت لازم است نتایج بدست آمده از مطالعه با نتایج مطالعات مشابه و مغایر مقایسه گردد. بر جنبه های جدید و مهم پژوهش تأکید شود و محدودیت های مطالعه ذکر گردد. در این بخش از تکرار جزئیات نتایج در قسمت بحث خودداری گردد.
نتیجه گیری نتیجه کلی پژوهش بیان شود.
تشکر و قدردانی در این قسمت از افرادی که در زمینه علمی، نوشتاری و سایر موارد همکاری نموده اند  و نامشان به عنوان نویسنده در مقاله ذکر نشده است  تقدیر و تشکر به عمل می آید. افزون بر مورد قبل در این بخش ، ماحصل بودن مقاله از پایان نامه و یا طرح تحقیقاتی باید ذکر گردد.
تعارض منافع برای جلوگیری از تعارض منافع (Conflict of Interest) ، در مطالعات چند مرکزی، توافق نامه محققین مراکز، ضمیمه مقاله ارسال گردد. در مطالعاتی که از طرف شرکت های خصوصی حمایت می شوند، مفاد توافق نامه اعلام  و در صورتیکه این موارد رعایت شده باشد، ذکر گردد تعارض منافع وجود ندارد.
حامی مالی عنوان مؤسسه یا دانشگاه حمایت کننده مالی باید ذکر گردد. اگر حامی مالی ندارد کلمه وجود ندارد ذکر گردد.
- تمامی مسئولیت هر مطلب منتشر شده، شامل صحت و اعتبار تمامی مطالب آن، از جمله مطالب مربوط به اخلاق در پژوهش، بر عهده نویسندگان مقاله می باشد.
 

 مقالات مروری(نمونه فرمت مقاله مروری)
صرفاً از نویسندگانی که تسلط کافی و سابقه طولانی در مورد موضوعی خاص دارند و با ارجاع به تعداد قابل قبولی از مقالات منتشر شده ایشان، پذیرفته می‌شود و باید مشتمل بر عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی ، مقدمه، مواد و روش‌ها، بحث، نتیجه‌گیری، تشکر و قدردانی، تعارض منافع، حمایت مالی، ملاحظات اخلاقی(کد اخلاق)، میزان مشارکت نویسندگان(طراحی، نگارش و تصویب پروپوزال، جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر داده ها، نگارش گزارش، تأیید نهایی متن مقاله*) و فهرست منابع باشند.
*قسمت تأیید نهایی متن مقاله بدین ترتیب نوشته شود(همه نویسندگان متن مقاله را مطالعه و تأیید نمودند)


مقالات گزارش مورد (نمونه فرمت گزارش مورد)
تعداد معدودی گزارش موردی ( Case Report ) در هر دوره چاپ می‌گردد. این نوع مقالات نیز باید مشتمل بر عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی شامل: (زمینه و هدف، شرح مورد، نتیجه‌گیری و واژه‌های کلیدی)، مقدمه، شرح مورد، بحث، نتیجه‌گیری ، تشکر و قدردانی، تعارض منافع، حمایت مالی، ملاحظات اخلاقی(کد اخلاق)، میزان مشارکت نویسندگان(طراحی، نگارش و تصویب پروپوزال، جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر داده ها، نگارش گزارش، تأیید نهایی متن مقاله*) و فهرست منابع باشند.
*قسمت تأیید نهایی متن مقاله بدین ترتیب نوشته شود(همه نویسندگان متن مقاله را مطالعه و تأیید نمودند).
 

مقالات گزارش کوتاه (نمونه فرمت گزارش کوتاه)
مقالات گزارش کوتاه  باید مشتمل بر عنوان، چکیده فارسی و انگلیسی شامل: (زمینه و هدف، مواد و روش‌ها، نتایج، نتیجه‌گیری و واژه‌های کلیدی)، مقدمه، مواد و روش‌ها، نتایج، بحث، نتیجه‌گیری، تشکر و قدردانی، تعارض منافع، حمایت مالی، ملاحظات اخلاقی(کد اخلاق)، میزان مشارکت نویسندگان(طراحی، نگارش و تصویب پروپوزال، جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر داده ها، نگارش گزارش، تأیید نهایی متن مقاله*) و فهرست منابع باشند.(حداکثر حجم چکیده ۱۵۰ کلمه، حجم کل مقاله ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کلمه، یک نمودار یا جدول، تعداد ۱۵-۱۰ منبع) 
*قسمت تأیید نهایی متن مقاله بدین ترتیب نوشته شود(همه نویسندگان متن مقاله را مطالعه و تأیید نمودند).
نامه به سردبیر(نمونه فرمت نامه به سردبیر)
نامه به سردبیر شامل موضوعاتی از جمله نقدی بر مقالات پیشین، نقد یا مرور کتاب ها، ابتکارهای مفید در آموزش علوم پزشکی، تجربه های ارزنده یا اخبار آموزش پزشکی در ایران یا جهان، شرح و بسط یک ایده و یا باز نمودن یک موضوع پیچیده می باشد. نامه به سردبیر با حجم حداکثر  ۱۲۰۰ کلمه تهیه گردد. این مقالات نیاز به ساختار ندارند اما باید چکیده فارسی و انگلیسی به صورت غیرساختارمند داشته باشند. نامه به سردبیر نیاز به کد اخلاق ندارد.
 پروتکل

کارآزمایی بالینی

نقطه نظر


 
 -جداول و نمودارها همراه با عنوان باید در متن مقاله آورده شوند. نوع آزمون آماری زیر جدول ذکر شود.

 -نمودارها به فارسی تنظیم شوند.

 - عکس‌های استفاده‌ شده در مقاله بایستی از کیفیت مطلوبی برخوردار باشند و رنگی باشند.

   -واژه‌ها و یا عباراتی که به صورت علایم اختصاری استفاده می شوند در اولین استفاده به صورت کامل داخل پرانتز ذکر شوند.

  - بین تعداد صفحات مقاله و تعداد جداول و نمودارها تناسب منطقی وجود داشته باشد.

 - گمنام ماندن نام بیمار و حفظ اسرار پزشکی باید در مقاله مورد توجه قرار گیرد. در عکس‌ها باید روی چشم بیمار پوشانده شود و هر‌گونه نشانه‌ای که بتوان با آن بیمار را شناخت، حذف گردد. مقالات حاصل از پژوهش‌های حیوانی احتیاج به مجوز از کمیته اخلاقی ناظر بر تحقیقات حیوانات آزمایشگاهی دارد. هم‌چنین بایستی مشخص شود که مطالعه اپیدمیولوژیک یا کارآزمایی بالینی توسط کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه یا مرکز تحقیقاتی پیشرفته و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصویب شده است.درج شماره ثبت کارآزمایی بالینی الزامی است.

  - در مطالعات چند مرکزی، توافقنامه محققین مراکز ضمیمه می‌شود. در مطالعاتی که از طرف شرکت‌های خصوصی حمایت می‌شوند، ذکر مفاد توافقنامه و قضاوت سردبیر تعیین‌‌کننده خواهد بود.

  - منابع حمایت مالی که منجر به انجام تحقیق و تهیه مقاله شده است و هم‌چنین هرگونه کمک تکنیکی باید قبل از منابع تحت عنوان «تشکر و قدردانی» ذکر شود.
  - شماره منابع در متن داخل پرانتز() و در قسمت منابع به صورت شماره گزاری پیش فرض برنامه  WORD انجام شود.

  - ترتیب شماره‌گذاری منابع، به ترتیب استفاده از آن در متن مقاله بوده و کلیه منابع فارسی بایستی به انگلیسی آورده شوند، برای چنین منابعی ذکر کلمه [Farsi] در انتهای منبع و در داخل کروشه ضروری است. منابع بایستی بر اساس دستورالعمل ونکوور به شرح زیر تنظیم گردند:

  اگر منبع کتاب است (تا شش نویسنده): نام‌خانوادگی نام. عنوان کتاب. شماره چاپ، محل نشر، ناشر. سال؛ صفحات: . لازم به توضیح است که نام نویسندگان با علامت « ، » از یکدیگر جدا شوند.

  اگر منبع کتاب است (بیش از شش نویسنده): بعد از نویسنده ششم علامت (،) و بعد et al. می‌آید. بقیه اطلاعات کتاب‌شناسی به صورت فوق تنظیم می‌گردد.

  Editor به عنوان نویسنده : پس از نام‌خانوادگی و نام علامت کاما و سپس کلمه editor می‌آید. بقیه اطلاعات کتاب‌شناسی به صورت فوق تنظیم می‌گردد.

  اگر منبع مجله است (تا شش نویسنده): نام‌خانوادگی نام. عنوان مقاله. عنوان مجله سال؛ دوره (شماره): شماره صفحات. لازم به توضیح است که نام نویسندگان با علامت « ، » از یکدیگر جدا شوند.

  اگر منبع مجله است (بیش از شش نویسنده): بعد از نویسنده ششم علامت (،) و بعد et al. می‌آید. بقیه اطلاعات کتاب‌شناسی به صورت فوق تنظیم می‌گردد.

  سازمان به عنوان نویسنده یا ناشر: چنانچه در معرفی کتاب و یا مجله، سازمان به عنوان نویسنده یا ناشر باشد، از نام سازمان استفاده می‌شود. بقیه اطلاعات کتاب‌شناسی به صورت فوق تنظیم می‌گردد.

  پایان‌نامه: نام‌خانوادگی نام. عنوان پایان‌نامه. [پایان‌نامه]. محل نشر: نام دانشکده و دانشگاه؛ سال.

  استناد به منابع الکترونیکی:

  استناد به مقاله روی دیسک فشرده : نام نویسنده (نویسندگان) یا شرح پدیدآور (نقطه، یک فاصله) عنوان مقاله (نقطه، یک فاصله) مخفف عنوان نشریه (رعایت فاصله) نوع رسانه {ذکر نوع رسانه در فارسی [نشریه روی دیسک فشرده] در انگلیسی [Serial on CD-ROM] } سال نشر (نقطه ویرگول) دوره (دو نقطه) صفحات (نقطه).

  استناد به کتاب الکترونیکی روی دیسک فشرده: نام نویسنده (نویسندگان) یا شرح پدیدآور (نقطه، یک فاصله) عنوان (یک فاصله) نوع رسانه {در فارسی [کتاب روی دیسک فشرده] در انگلیسی [Book on CD-ROM] } شرح ویرایش (نقطه، یک فاصله) محل نشر (دو نقطه، یک فاصله) ناشر (نقطه ویرگول، یک فاصله) سال نشر (نقطه، یک فاصله).

  استناد به مقاله نشریه الکترونیکی روی اینترنت: نام نویسنده (نویسندگان) یا شرح پدیدآور (نقطه، یک فاصله) عنوان مقاله (نقطه، یک فاصله) مخفف عنوان نشریه الکترونیکی (یک فاصله) {ذکر نوع رسانه در کروشه که در فارسی [نشریه الکترونیکی] و در انگلیسی [Serial online] نوشته می‌شود} سال نشر (و ماه نشر در صورت لزوم)(نقطه ویرگول بدون فاصله) شماره جلد (بدون فاصله) شماره نشریه در پرانتز (در صورت لزوم) (دو نقطه بدون رعایت فاصله) شماره قاب‌ها یا صفحات در کروشه (نقطه، بدون فاصله) Available From (دو نقطه، یک فاصله) آدرس اینترنتی دسترسی (نقطه، یک فاصله) تاریخ دسترسی شامل ماه (به طور کامل) روز (ویرگول، یک فاصله) سال (نقطه).

  استناد به وب‌گاه : نام نویسنده (نویسندگان) یا شرح پدیدآور (نقطه، یک فاصله) عنوان مقاله (نقطه، یک فاصله) سال نشر (در صورت دسترس بودن (نقطه ویرگول) شماره قاب‌ها یا صفحات در داخل کروشه (نقطه، یک فاصله) Available at (دو نقطه، یک فاصله) آدرس دسترسی (نقطه، یک فاصله) تاریخ دسترسی شامل: ماه به طور کامل (یک فاصله) روز (ویرگول، یک فاصله) سال نشر (نقطه).

  - مقالاتی که برای چاپ آماده شده‌اند، جهت تأیید نهایی به نویسنده مسئول ارجاع داده می‌شوند. مسئولیت کامل منابع و مطالب چاپ شده از دیدگاه اخلاقی و حقوقی به عهده نویسنده (نویسندگان) است.
سرقت علمی- ادبی
به همه نویسندگان پیشنهاد می گردد که محتوای دستنوشته های خود را قبل از ارسال به مجله بررسی نمایند. نویسندگان می توانند از نرم افزارهای سرقت ادبی معتبر استفاده نموده و مطمئن گردند که دستنوشته ایشان عاری از سرقت ادبی است. قابل ذکر است که سامانه نشریه نیز سرقت ادبی ا مورد بررسی قرار می دهد.

 - کلیه مقالات منطبق با شرایط فوق، بلافاصله پس از دریافت، ضمن اعلام وصول و ارسال فرم تعهد جهت امضاء نویسنده مسئول، مورد کارشناسی اولیه قرار خواهند گرفت (لازم به ذکر است ترتیب اسامی نویسندگان مقاله، پس از ارسال فرم تعهد قابل تغییر نخواهد بود). مقالات تأیید شده در این مرحله برای ارزیابی به داوران مجله ارسال می‌گردند و پس از دریافت نظر حداقل سه داور، رأی نهایی در کمترین زمان ممکن به اطلاع نویسنده مسئول خواهد رسید. هویت داوران مکتوم خواهد ماند.

 - هیئت تحریریه در پذیرش، رد، انجام اصلاحات و ویرایش (با تأیید نویسنده) آزاد است.

  - هرگونه برداشت از مطالب مقاله بدون ذکر نام نویسنده‌ (نویسند‌گان) مجاز نمی‌باشد.

  - ترتیب درج مقالات نشان‌دهنده ارزش محتوایی آنها یا شخصیت علمی نویسندگان نیست.
 هزینه های پردازش مقاله
در ماهنامه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، پردازش مقاله از زمان دریافت تا انتشار مقالات برای نویسندگان رایگان می باشد.

  - آدرس جهت مکاتبات: رفسنجان، بلوار خلیج فارس، بلوار پسته، پردیس دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی، دفتر مجله علمی - پژوهشی دانشگاه، پست الکترونیکی: journalrums.ac.ir و rafsanjanmajalehgmail.com
کدپستی: ۷۷۱۸۱۷۵۹۱۱

  

  در صورت عدم رعایت دقیق مطالب فوق، مقاله پذیرفته نمی‌شود.بدیهی است چنانچه مقاله ارسالی با شرایط ذکر شده، تهیه و مجدداً عودت داده شود، زمان شروع بررسی مقاله، از زمان برگشت (که تاریخ واقعی مقاله منظور می‌شود) محاسبه می­گردد.

نشانی مطلب در وبگاه مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان:
http://journal.rums.ac.ir/find-1.32.11.fa.html
برگشت به اصل مطلب