چکیده
زمینه و هدف: ویژگیهای میکروبی، فیزیکو شیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت درباره قابل شرب بودن و تأثیرگذاری هر کدام از اجزا فوق بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن میباشد. هدف این تحقیق بررسی پارامترهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان تکاب و مقایسه آن با استاندارد ملی و جهانی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی به منظور پایش کیفی منابع آب انجام شد که ۱۷۲۹۰ نمونه جهت کلرسنجی، ۱۰۵۵ نمونه برای آنالیز میکروبی و ۸۷ نمونه جهت آنالیز شیمیایی و بررسی عناصر موجود در آب تهیه و نتیجه با استانداردهای موجود مقایسه گردید. در نهایت دادهها با آزمون آماری Mann-Whitney U آنالیز گردید.
یافتهها: ۷/۶۶% کلر آزاد باقیمانده آب در حد استاندارد و ۳/۳۳% بالاتر یا پایینتر از حد استاندارد قرار داشتند. ۳/۱۲% آب روستاها نیز دارای آلودگی کلیفرمی بودند. میانگین سختی کل ۲/۱۱۰
۴/۲۴۷ بود. در ۱۰۰% نمونهها یون سولفات در حد حداکثر مجاز و در ۹/۹۸% در حد مطلوب، یون منیزیم در ۱۰۰% نمونهها در حد حداکثر مجاز و ۱/۸۵% در حد مطلوب و در ۳/۱۰% نمونهها یون فلوراید در حد مجاز و ۷/۸۹% کمتر از حد مجاز بود و سایر یونها نیز همگی در حد حداکثر مجاز و مطلوب قرار داشتند.
نتیجهگیری: کیفیت میکروبی آب شرب روستاهای مورد بررسی تقریباً در محدوده استاندارد ملی آب قرار دارد. از نظر کیفیت شیمیایی نیز میزان سختی آب در برخی روستاها بالاتر از حد مطلوب و میزان یون فلوراید در اکثر روستاها کمتر از حد استاندارد قرار داشت.
واژههای کلیدی:کیفیت میکروبی، کیفیت فیزیکوشیمیایی، آب شرب