۵۴ نتیجه برای صادقی
مصطفی صادقی،
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده
معصومه صدر لاهیجانی، مهدی شریعتی، مصطفی صادقی،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده
سابقه و هدف:اطلاع دقیق از آناتومی داخلی ریشه ها که درانجام درمان یک ریشه موثر می باشددر پیشآگهی طولانیمدت درمان موثراست که دراین راستاآناتومی داخلی دندانها به روشهای مختلف بررسی شده است، هدف ما از این تحقیق بررسی آناتومی داخلی در دندانهای قدامی پایین و پرهمولر فک پایین وبالا با روش نفوذ رنگ و شفافسازی میباشد.
مواد و روش ها:در این مطالعه ۳۵۰ عدد دندان قدامی فک پایین(سانترال ،لترال،کانین) پرمولرهای بالا و پایین (از هر نوع دندان ۵۰ عدد) برای تعیین تعداد کانال های ریشه و انواع آن و وجود کانال طرفی و فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. مطالعه سیستم های کانال های ریشه بر اساس طبقه بندی Vertucci و به روش نفوذ رنگ و شفاف سازی به طریق آزمایشگاهی با مختصری تغییر نسبت به مقالات قبلی انجام شد.
یافته ها:آنالیز آماری نتایج نشان داد که: درصد کانال نوع ۱ در دندان های سانترال ،لترال،کانین به ترتیب ۸۴ ،۷۸،۹۴ درصد ،کانال نوع ۲ در این دندان ها به ترتیب ۱۰،۱۲،۱۴ درصد،نوع ۳ : ۲،۲و ۰ درصد ،نوع ۴: ۴۰،۸،۲ درصد وکانال طرفی به ترتیب ۱۰،۱۲و ۱۰درصد و کانال فرعی ۲۴،۲۸و ۲۰ درصد بود.درصد نوع ۱ در دندان پرمولر اول و دوم فک پایین به ترتیب ۷۸و۹۰ درصد،نوع ۲ : ۲و۴ درصد، نوع ۴ :۶ و ۴ درصد و نوع ۵ : ۱۴ و ۲درصد بود.در صد کانال های طرفی در این دو دندان ۳۴ و ۲۸ درصد، کانال فرعی۲۰ و ۲۰ درصد بود.درصد نوع ۱ در دندان پرمولر اول و دوم فک بالا به ترتیب ۱۰،۵۴ درصد،نوع ۲: ۲۴ ،۲۰درصد ،نوع ۴: ۶۴ و ۲۴ درصد ،نوع ۵ : ۲،۲ درصد بود. درصد کانال طرفی در این دو دندان ۱۴ و ۴ درصد ، کانل فرعی ۱۸ و ۲۲ درصد بود.
نتیجه گیری:با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که روش ما با مختصر تغییری با تحقیقات قبلی می تواند روش مفید و دقیقی جهت بررسی آناتومی داخلی کانال ها باشد.
واژه کلیدی: آناتومی ریشه ،دندان های قدامی پایین، پرمولر، نفوذ رنگ و شفاف ساری به طریق آزمایشگاهی، کانال طرفی، کانال فرعی
عباس علی طاهریان، علی رشیدیپور، عباسعلی وفایی، مرتضی جراحی، حسین میلادیگرجی، میترا امامی ابرقویی، حسن صادقی،
جلد ۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
خلاصهسابقه و هدف: نتایج حاصل از مطالعات قبلی دال بر این است که عصاره گیاه گشنیز (Coriandrium Sativum) احتمالاً در تعدیل درد در انسان و حیوان دخالت دارد. هدف این پژوهش بررسی اثر گشنیز بر درد حاد و مزمن (در مدل آزمون فرمالین) درموش سوری بود.
مواد و روشها: در این مطالعه، موشهای نر سوری نژاد آلبینو (۳۵ سر در گروههای ۷ تایی) با وزن ۲۵ تا۳۰ گرم مورد استفاده قرار گرفتند. در گروههای آزمایش عصاره گشنیز با دوزهای ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم به ازای هرکیلوگرم وزن و در گروه حلال با هم حجم آن سالین به صورت داخل صفاقی ۳۰ دقیقه قبل از آزمون فرمالین به همه موشها تزریق شد. ملاکهای ارزیابی درد در آزمون فرمالین شامل مدت زمان لیسیدن اندام و بالا نگه داشتن آنها در طی مراحل حاد (۵ دقیقه اول) و مزمن (۱۵ تا ۴۰ دقیقه) بعد از تزریق فرمالین (۲۵ میکرولیتر از محلول ۵%) در کف پای راست حیوان بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره گشنیز در هر دو دوز تزریقی به طور معنیداری زمان پاسخدهی حیوانات به محرکهای دردزا را در درد حاد و مزمن در مدل آزمون فرمالین کاهش میدهد (۰۱/۰p<)، به طوری که دوز ۱۰۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم به میزان ۸۲/۰ و دوز ۲۰۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم به میزان ۹۱/۰ درد حاد و مزمن را کاهش دادهاند.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان میدهد که عصاره گیاه گشنیز سبب کاهش درد حاد و مزمن (افزایش بیدردی) به دنبال تزریق فرمالین میشود. برای پیبردن به مکانیسمهای ضددردی عامل فوق لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.
واژههای کلیدی: درد حاد و مزمن، گشنیز، آزمون فرمالین، موش
دکتر معصومه صادقی، دکتر حمیدرضا روحافزا، دکتر شاهین شیرانی، دکتر عبدالمهدی بقایی، ایماندخـت گلشادی، دکتر پژمان عقدک،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: سندرم متابولیک به عنوان یکی از عوامل خطر شناخته شده بیماری قلبی- عروقی مطرح است. ارتباط بین تعداد گلبولهای سفید و قرمز با این سندرم نامشخص است، گرچه ارتباط بین مقاومت به انسولین و این فاکتورهای خونی در بعضی مطالعات مشخص است. هدف مطالعه موجود بررسی همزمانی اختلال پارامترهای خونی با سندرم متابولیک است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ۱۱۹۷۴ نفر فرد بالای ۱۹ سال در سه شهر اصفهان، نجفآباد و اراک در مناطق شهری و روستایی در قالب برنامه قلب سالم اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا این افراد مورد پرسشگری اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، سابقه بیماریها و مصرف دارو قرار گرفتند. سپس فشارخون و دور کمر این افراد در شرایط استاندارد توسط پزشکان دوره دیده اندازهگیری شد. فشارخون در دو نوبت توسط فشارسنج استاندارد اندازهگیری شد و میانگین این دو محاسبه شد. از تمامی افراد نمونه خون ناشتا بعد از ۱۴-۱۲ ساعت گرفته، تعداد گلبولهای سفید و قرمز اندازهگیری شد. میزان تریگلیسرید ، قند خون ناشتا و کلسترول با چگالی بالا نیز بررسی شد. تمامی افراد از جهت وجود سندرم متابولیک و طبق تعریف ATP III ارزیابی شدند. دادهها در نرمافزار SPSS-۱۱ وارد شد و با آزمونهای آماری
t مستقل و همبستگی اکسپیرمن مورد پردازش قرار گرفتند.
یافتهها: زنان و مردان مورد مطالعه به ترتیب ۶۱۳۲ (۵۱%) و ۵۸۴۲ (۴۹%) نفر با میانگین سنی ۸/۳ ± ۶/۳۵ و ۲/۳ ± ۷/۳۵ بودند. شیوع سندرم متابولیک در مردان ۶/۱۰%، در زنان ۳۵% و در کل ۱/۲۳% بود. میزان گلبولهای سفید و قرمز در هر کدام از اجزاء سندرم متابولیک نسبت به افرادی که این اختلالات را نداشتند به طور معنیداری بالاتر بود (۰۱/۰ p< ).
ارتباط بین هر کدام از اجزاء سندرم متابولیک با گلبولهای سفید و قرمز معنیدار بود به جز پرفشاری خون که ارتباط معنیداری نداشت. قویترین ارتباط بین گلبولهای قرمز با کلسترول با چگالی بالا (۰۰۱/۰ p< ، ۲۴۵/۰- = r ) و بین گلبولهای سفید و تریگلیسرید (۰۰۱/۰ p< ، ۱۹۵/۰ = r ) وجود داشت.
نتیجهگیری: طبق این بررسی افزایش تعداد گلبولهای سفید و قرمز در سندرم متابولیک مشاهده شد و بنابراین با کمک مطالعات وسیعتر شاید بتوان از این پارامترهای خونی گرچه در محدوده نرمال باشند، به همراه سایر اجزاء سندرم متابولیک جهت شناسایی افراد با خطر بالا استفاده نمود.
واژههای کلیدی: سندرم متابولیک، گلبول سفید ، گلبول قرمز
مینا مبشر، هدایت صحرایی، بهنام صادقیراد، محمد کمالینژاد، جمال شمس،
جلد ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۵ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: تاکنون تأثیر زعفران بر اثرات سرخوشیآور مورفین مورد بررسی قرار نگرفته است. در تحقیق حاضر، اثر عصاره آبی کلاله گل زعفران (Crocus sativus) بر کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موشهای کوچک آزمایشگاهی نر نژاد N-MARI در محدوده وزنی ۲۵-۲۰ گرم بررسی شده است.
مواد و روشها: این پژوهش به صورت تجربی بر روی ۱۳۶ سر موش کوچک آزمایشگاهی نر که به طور مساوی در ۱۷ گروه تقسیم شدند (۸ سر در هر گروه)، انجام گردید. در آزمایش اولیه، مقادیر متفاوت مورفین و یا عصاره گیاه به حیوانات تزریق شد تا مشخص شود که آیا مورفین و یا عصاره گیاه توانایی القاء ترجیح مکان شرطی شده را در این دستگاه دارند یا خیر؟ در بخش دوم آزمایشها، ابتدا حیوانات مقادیر متفاوت عصاره و پس از ۳۰ دقیقه دوز مؤثر مورفین را دریافت کردند تا اثر عصاره بر کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین بررسی شود. برای بررسی اثر عصاره گیاه بر بیان ترجیح مکان شرطی شده، حیوانات در روزهای آموزش فقط دوز مؤثر مورفین را دریافت کردند و در روز آزمون ۳۰ دقیقه قبل از شروع آزمایش، مقادیر متفاوت عصاره را دریافت کردند. یافتهها در بین گروههای مختلف با استفاده از آزمون آماری آنالیز- واریانس یکطرفه مقایسه شد.
یافتهها: آزمایشها نشان داد که تجویز مورفین (mg/kg ۱، ۲، ۴ و ۸) باعث افزایش زمان سپری شده در قسمت دریافت مورفین گردید (ترجیح مکان شرطی شده) (۰۰۱/۰p<). این افزایش در گروه دریافت کننده دوز (mg/kg ۴ و ۸) مورفین کاملاً معنیدار بود. تجویز عصاره با دوز (mg/kg۵۰) نسبت به گروه سالین باعث بروز ترجیح مکان شرطی شده گردید (۰۱/۰p<). تجویز عصاره گیاه مذکور با دوزهای فوق قبل از تجویز مورفین (mg/kg۸) سبب کاهش معنیدار زمان سپری شده در قسمت دریافت دارو در دوز mg/kg ۱۰۰ گردید (۰۵/۰p<). همچنین تجویز عصاره به حیواناتی که در روزهای القاء شرطی شدن، مورفین با دوز (mg/kg۸) دریافت کرده بودند، سبب افزایش بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین گردید که این افزایش در دوز mg/kg ۵۰ عصاره کاملاً معنیدار بود (۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: از این آزمایشها استنباط میشود که عصاره کلاله گل زعفران سبب تضعیف کسب و تقویت بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین میگردد. همچنین، این عصاره به تنهایی سبب بروز ترجیح مکان شرطی شده میشود.
واژههای کلیدی: مورفین، ترجیح مکان شرطی شده، موش کوچک آزمایشگاهی، عصاره زعفران
مصطفی صادقی، علی باقریان،
جلد ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
مقدمه و هدف: پوسیدگی دندان شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی است و شاخص DMFT مهمترین معیار کمی برای سنجش سلامت دندان است. هدف از این مطالعه ت وصیف شیوع پوسیدگی دندان و وقوع دوطرفه آن در دانشآموزان ۱۲ ساله شهر رفسنجان در سال ۱۳۸۶ بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد ۳۵۳ دانشآموز ( ۱۷۳ دختر و ۱۸۰ پسر) به صورت تصادفی از مدارس دولتی و خصوصی انتخاب شدند. معاینه بالینی جهت تشخیص پوسیدگی بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی انجام شد. معاینه افراد در کلاس درس و در زیر نور چراغ قوه و با استفاده از سوند و آینه دندانپزشکی صورت گرفت. دادهها پس از مصاحبه و معاینه بالینی توسط یک دندانپزشک جمعآوری و با استفاده از آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین DMFT ۲±۴۶/۲ (پسران ۷۸/۲ و دختران ۱۳/۲) بدست آمد. اجزاء D ، M و F این شاخص به ترتیب ۷/۷۵، ۷/۶ و ۶/۱۷% بودند. تفاوت بین شاخص DMFT و اجزاء M و F آن با جنسیت معنیدار بود ولی در جزء D معنیدار نبود. نسبت دانشآموزان Caries Free (CF) ۷/۲۰% (پسران ۷/۱۶% و دختران ۹/۲۴%) به دست آمد و بین دانشآموزان CF با جنسیت تفاوت معنیداری وجود نداشت، اما بیشترین وقوع پوسیدگی دوطرفه در دندان مولر اول و دوم فک بالا و کمترین آن مربوط به دندان پرمولر دوم فک بالا و پرمولر اول پائین بود.
نتیجهگیری: شیوع پوسیدگی دندان در دانشآموزان ۱۲ ساله شهر رفسنجان بیشتر از استانداردهای جهانی سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۰ است. بنابراین بهبود خدمات دندانپزشکی موجود و انجام برنامه پیشگیری برای دانشآموزان در آینده ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: پوسیدگی دندان، DMFT ، Caries Free ، پوسیدگی دوطرفه
مصطفی صادقی، حمید بخشی،
جلد ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف : آموزش مداوم جهت حفظ و ارتقای سطح دانش و مهارتهای جامعه پزشکی انجام میشود و ارزیابی کیفیت برگزاری آن به منظور رفع نواقص احتمالی ضروری است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی کیفیت برگزاری، تعیین روشهای مناسب تدریس و اجرای برنامهها در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تمامی پزشکان عمومی شرکتکننده در برنامههای آموزش مداوم (۱۸۶ نفر) در سال ۱۳۸۷ به صورت سرشماری انتخاب شدند. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامهای مشتمل بر مشخصات فردی و ۳۳ سؤال در مورد کیفیت برگزاری، روشهای مناسب تدریس و اجرای برنامههای آموزش مداوم صورت گرفت. سؤالات بر اساس مقیاس پنج درجهای لیکرت تنظیم گردیدند.
یافتهها: میزان پاسخگویی به پرسشنامهها ۱/۸۷% بود. میانگین سنی و سابقه طبابت پزشکان به ترتیب ۹/۸ ± ۳۷ و ۲/۸±۴/۸ سال به دست آمد و ۶/۵۸% از نمونهها مرد بودند. رضایت ۶/۳۰% از شرکتکنندگان از کیفیت برگزاری برنامهها مطلوب بود و ۴/۶۹% رضایت متوسط داشتند. سه روش مناسب تدریس به ترتیب شامل سخنرانی همراه با نمایش فیلم، کارگاه آموزشی و سخنرانی همراه با پرسش و پاسخ بود. سه روش مناسب اجرای برنامه به ترتیب برنامه آموزش مدون، نمایش فیلم آموزشی و مطالعه کتابها و مجلات آموزشی دارای امتیاز بود. تفاوت معنیداری بین پزشکان زن و مرد از نظر رضایتمندی، روشهای تدریس و اجرا وجود نداشت.
نتیجهگیری: اکثر پزشکان از کیفیت برگزاری برنامههای آموزش مداوم در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان رضایت متوسط داشتند، بنابراین برای بهبود آن ضروری است که موضوعات برنامه در راستای نیازهای بهداشتی جامعه، حل مشکلات حرفهای و حاوی مطالب جدید علمی باشد.
واژههای کلیدی: آموزش مداوم، پزشک عمومی، روشهای تدریس، ارزشیابی برنامه
مجید متولیباشی، زهره حجتی، مرتضی صادقی،
جلد ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: ماتریکس متالو پروتئیناز-۹ از آنزیمهای پروتئولیتیکی است که قادر به هضم کلاژن و ژلاتین میباشد. یک تغییر تک نوکلئوتیدی سیتوزین به تیمین در ناحیه AP-۱ در ناحیه تنظیمی، باعث افزایش بیان این ژن میشود. هدف مطالعه حاضر، بررسی نقش باز تیمین در تشکیل تومور در سلولهای داکت و لوبول (Ducts & Lobules) بافت پستان است.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد – شاهدی ۹۰ بیمار مبتلا به تومور پستان از بیمارستان امید اصفهان بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ به همراه ۱۰۰ نمونه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. ژنوتیپ افراد توسط تکنیک RFLP-PCR تعیین شد. در انتها با تعیین توالی، ژنوتیپ افراد مجدداً کنترل گردید. همچنین وجود تومور در سلولهای داکت و لوبول بافت پستان تمامی افراد بیمار توسط ماموگرافی و پزشک مربوط تأیید گردید.
یافتهها: مقایسه افراد بیمار و گروه کنترل گویای وجود ژنوتیپهای تیمین/تیمین (TT) و سیتوزین تیمین (CT)، به ترتیب در صفر و ۹% از نمونههای کنترل و ۳/۲% و ۲/۲۲% از نمونههای سرطانی بود. بنابراین حدس زده میشود که وجود نوکلئوتید تیمین در منطقه تنظیمی AP-۱ میتواند تسهیلکننده شروع سرطان پستان در افراد حامل باشد و باعث افزایش خطر ایجاد تومور بافت پستان گردد [(۰۰۴/۰=p)، (۴۲۳/۷-۴۳۸/۱=CI، ۲۷/۳=OR)]
نتیجهگیری: ارتباط مثبت بین وجود نوکلئوتید تیمین در جایگاه AP-۱ و ایجاد تومور پستان میتواند ناشی از عملکرد پروتئازی آنزیم و در نتیجه افزایش حساسیت سلولها برای سرطانی شدن به علت هضم مهارکنندههای فاکتورهای رشد و افزایش رهایی این فاکتورها باشد.
واژههای کلیدی: سرطان پستان، ماتریکس متالو پروتئیناز-۹، جابهجایی بازی
تابنده صادقی، مریم شهابینژاد، رضا درخشان، پریسا بالایی،
جلد ۹، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: آموزش به بیمار، بخشی اساسی از درمان دیابت است. علاوه بر آموزش، پیگیری نیز با هدف برقراری یک رابطه مراقبتی مؤثر و پویا جهت افزایش آگاهی ضروری است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر پیگیری تلفنی پرستار بر میزان هموگلوبین گلیکوزیله در مبتلایان به دیابت انجام گرفته است.
مواد و روشها: این پژوهش از نوع کارآزمایی با گروه کنترل تصادفی است. از بین بیماران تحت پوشش کلینیک دیابت رفسنجان ۷۰ بیمار دیابتی به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل برگه ثبت هموگلوبین گلیکوزیله و پرسشنامه حاوی سؤالات مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی و مشخصات بیماری بود. جمعآوری اطلاعات در بدو ورود به مطالعه و ۱۲ هفته بعد صورت گرفت. افراد مورد پژوهش به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربه تقسیم شده و مداخله تلفنی شامل ارایه آموزشهای لازم و پیگیری بیمار از طریق تلفن در گروه تجربه به مدت ۱۲ هفته صورت گرفت. در نهایت تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیلی از جمله تی مستقل، تی زوج، منویتنی و مجذورکای توسط نرمافزار SPSS انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد، اکثریت بیماران در هر دو گروه زن، در رده سنی ۶۵-۵۰ سال، متأهل، مبتلا به دیابت نوع دو، تحت درمان با داروهای خوراکی، و از لحاظ کلیه مشخصات بیماری، جمعیت شناختی و میزان هموگلوبین گلیکوزیله همگن بودند، اما بعد ار مداخله، میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در گروه تجربه به میزان ۲۳/۱% کاهش یافت و آزمون تی مستقل اختلاف آماری معنیداری (۰۰۱/۰ =p) بین دو گروه از لحاظ میزان هموگلوبین گلیکوزیله نشان داد.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر حاکی از آن است که پیگیری تلفنی پرستار باعث کاهش هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی گردیده و یک روش مؤثر در بهبود هیپرگلیسمی آنان است.
واژههای کلیدی: دیابت، پیگیری تلفنی، هموگلوبین گلیکوزیله
تابنده صادقی، عصمت نوحی، اکرم قهرمانیان،
جلد ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: پایاننامه دانشجویی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و هرگونه توجه و دقت در امر پایاننامهنویسی و ارتقای کیفیت آن در آینده تحقیقاتی کشور بسیار مفید خواهد بود. از این رو، مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی ساختار و رعایت نگارش علمی پایاننامههای کارشناسیارشد پرستاری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، ۷۵ پایاننامه کارشناسیارشد پرستاری (انجام شده بین سالهای ۱۳۸۸-۱۳۷۰)، به روش تصادفی ساده انتخاب و از لحاظ مشخصات کلی، ساختاری و محتوایی مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها توسط پرسشنامهای که بر اساس اصول ارزشیابی نقادانه طراحی شده بود، جمعآوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد.
یافتهها: امتیاز کل شاخصهای ۱۶ گانه در پایاننامههای مورد بررسی ۳۷/۱۰ ± ۹۲/۸۴ از ۱۱۴ بود که بر اساس مقیاس ۳ گزینهای لیکرت در رده خوب قرار گرفت. بیشترین تطابق مربوط به شیوه نگارش صحیح (۷/۸۶%) و کمترین تطابق مربوط به چگونگی چکیده پایاننامه (۳/۲۹%) بود. پایاننامههایی که از وجود دو استاد مشاور بهرهمند شده و در سالهای اخیر نوشته شده بودند از کیفیت بالاتری برخوردار بودند.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر سیر بهبودی را در تدوین پایاننامهها نشان داد. برای ارتقای وضعیت نگارش پایاننامهها، اصلاحات در برنامههای آموزشی و برگزاری کارگاههای روش تحقیق ضروری است که پیشنهاد میشود مسئولین امر به این نکته توجه اساسی داشته باشند.
واژههای کلیدی: پایاننامه، کارشناسیارشد، پرستاری، ارزشیابی
آزاده روحالامینی، علیاکبر حقدوست، بهنام صادقیراد، مجید فصیحیهرندی،
جلد ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: بررسی متون علمی موجود که به تحلیل جوانب مختلف آموزش دکترای تخصصی پرداخته و راهکارهایی را جهت بهبود آموزش PhD در دنیا ارائه دادهاند، میتواند به بهبود نظام ارتقاء دانش در کشور کمک نماید. برای شناسایی مهمترین نکات بیان شده در خصوص مدلهای رایج تربیت دانشجویان دکترای تخصصی در سطح دنیا و نقاط قوت و ضعف آنها و همچنین شناسایی مهمترین برنامههای توسعه آینده، مقالات منتشر شده در بانکهای اطلاعاتی عمده به صورت ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفتند.
مواد و روشها: در این مرور ساختاریافته، بانکهای اطلاعاتی Pubmed ،Scopus و موتور جستجوی Google Scholar در فاصله سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۸ با استفاده از ۱۰ کلید واژه اولیه مورد بررسی قرار گرفته و سپس بر اساس میزان ارتباط مقالات با موضوع پژوهش و نظر تخصصی گروه تحقیق ، مقالات مرتبط انتخاب و تحلیل محتوا شدند.
یافتهها: در این بررسی، ۳۲ مقاله کاملاً مرتبط انتخاب شد. در این مقالات مطالبی پیرامون مدلهای آموزشی جدید، شیوههای پیشنهادی برای جذب دانشجو، روشهای جدید هدایت و راهنمائی دانشجو، هدفمند نمودن آموزش و ارتباط آن با صنعت و نیازهای جامعه و راههای مختلف ارزشیابی دانشجو بیان شده بود. بررسی مقالات همچنین نشان داد که در کشورهای مختلف متدهای آموزشی، تعداد دانشجویان Ph.D بر حسب سن، جنس و ترکیب قومی با هم متفاوت میباشند. نگرانیها و چالشهای عمده آموزش دکترا در دنیا عمدتاً در زمینههایی مانند قوانین، مقررات و ترتیب دورههای آموزشی دانشجویان Ph.D، کیفیت دوره و نظم آموزشی در برنامهها، کیفیت راهنمایی دانشجو، طول دوره و ترک تحصیل، افزایش تعداد دانشجو، بازار کار و اشتغال، مهارتها و صلاحیت فارغالتحصیلان، تأمین هزینهها، تبادل دانشجو و همکاری بین دانشگاهی و جذب دانشجویان خارجی میباشد.
نتیجهگیری: در کشور باید به مدلهای متنوع آموزش دکترا مانند مدل مبتنی بر پژوهش بسیار بیشتر بها داده شود و بر لزوم تنوعبخشی به مدلهای آموزش و فراهم کردن شرایط لازم برای تربیت افراد واجد شرایط در مدلهای آموزشی متناسب جهت پاسخ به نیازهای حال و آینده جامعه تأکید میگردد.
واژههای کلیدی: دکترای تخصصی، آیندهنگاری رشد علمی، ایران، رشد و توسعه تحصیلات تکمیلی، آموزش عالی، مرور ساختاریافته
مصطفی صادقی، کریستوفر لینچ،
جلد ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: آموزش تعمیر به جای تعویض ترمیمهای کامپوزیت مستقیم معیوب یک نگرانی بالینی است که در بین متخصصان دندانپزشکی ایران مطالعه نشده است. هدف از این مطالعه ارزیابی دیدگاه متخصصان دندانپزشکی ترمیمی در مورد آموزش تعمیر به عنوان یک روش محافظهکارانه، به جای تعویض ترمیمهای کامپوزیت مستقیم معیوب در دانشکدههای دندانپزشکی ایران بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، پرسشنامهای حاوی ۱۴ سؤال به ۱۲۶ متخصص دندانپزشکی ترمیمی شاغل در ۱۸ دانشکده دندانپزشکی ارسال گردید. بیشتر سؤالات در مورد انجام تعمیر به جای تعویض، میزان موفقیت تعمیر، آموزش تعمیر و تعویض کامپوزیت رزین معیوب و مدت دوام ترمیم تعمیر شده بود. دادهها توسط آمار توصیفی گزارش شدند.
یافتهها: میزان پاسخگویی به سؤالات ۳/۶۸% (۸۶ نفر) بود. اکثریت متخصصان (۷/۹۰%) تعمیر کامپوزیت رزین معیوب را انجام میدادند، فقط ۳/۹% از آنان تعویض را ترجیح دادند. شصت و یک نفر (۹/۷۰%) از شرکتکنندگان گزارش کردند که تکنیکهای تعمیر را به عنوان یک درمان جایگزین برای تعویض ترمیمهای مستقیم کامپوزیتی معیوب به دانشجویان آموزش میدهند؛ ۵۱ (۳/۵۹%) و ۴۲ (۸/۴۸%) نفر از آنان به ترتیب تکنیکهای نظری و عملی تعمیر را در مقطع بالینی آموزش میدادند؛ دلایل آن به ترتیب حفظ بافت دندانی، کاهش اثرات مضر بر روی پالپ، کاهش زمان و هزینه درمان بود.
نتیجهگیری: بر اساس یافتهها، مبحث تعمیر ترمیمهای کامپوزیتی مستقیم معیوب به صورت بسیار گستردهای در دانشکدههای دندانپزشکی ایران تدریس میشود. اکثر متخصصان دندانپزشکی ترمیمی، تعمیر این ترمیمها را به عنوان یک درمان نهایی در نظر داشتند و گزارش کردند که میانگین طول عمر یک ترمیم کامپوزیتی تعمیر شده ۵/۴ سال است.
واژههای کلیدی: کامپوزیت رزین، آموزش، تعمیر، تعویض، دندانپزشکی ترمیمی
مهدی محمودی، احمدرضا صیادی، سیدمصطفی حسینیذیجود، محمدرضا حاجیزاده، محمد کاظمیعربآبادی، غلامرضا اسدیکرم، محمدرضا میرزایی، وحید پولادوند ، عباس صادقی، علی شمسیزاده،
جلد ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: دیابت از شایعترین بیماریهای غدد درونریز میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر غلظتهای مختلف پودر میوه هندوانه ابوجهل (حنظل) که اثرات ضد دیابتی آن گزارش شده، بر روی قند خون، کلسترول و تریگلیسرید در موشهای نر دیابتی میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۴۰ سر موش صحرایی نر دیابتی در ۴ گروه ۱۰ تایی قرار داده شدند. ۳ گروه در غذای پایه، روزانه و به مدت ۲۸ روز به ترتیب غلظتهای ۱%، ۲% و ۵% از پودر میوه حنظل، و یک گروه کنترل که رژیم پایه بدون پودر میوه حنظل دریافت نمودند. نمونهگیری خون از گوشه چشم در آغاز و پایان مطالعه انجام گرفت و میزان گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید سنجیده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری Paired t-test ، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون مقایسات زوجی توکی انجام گردید.
یافتهها : مصرف غلظتهای مختلف پودر میوه حنظل در گروههای دیابتی سطح پلاسمایی گلوکز خون، کلسترول و تریگلیسرید را به طور معنیداری کاهش داد (۰۵/۰ p< ) . در مقایسه با سایر غلظتها، غلظت ۵% هندوانه ابوجهل بر روی قند خون و غلظت ۱% آن بر روی کلسترول و غلظت ۲% آن بر روی تریگلیسرید اثرات بیشتری داشت.
نتیجه گیری: در این مطالعه تأثیر مثبت غلظتهای مختلف پودر حنظل در جهت کاهش قند خون، کلسترول و تریگلیسرید در بیماری دیابت نشان داده شد.
واژههای کلیدی : دیابت ملیتوس، هندوانه ابوجهل (حنظل)، موش صحرایی
راحله زارعشاهی، علیاکبر حقدوست، علی اسدیپور، بهنام صادقیراد،
جلد ۱۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: بهسازی شیوههای مصرف دارو و گام نهادن به سوی جامعهای با مصرف مناسب، بیخطر و کارآمد، محور اقدامات عملی و توصیههای سازمان بهداشت جهانی است. این مطالعه، روند تجویز دارو در استان کرمان را بررسی نموده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، اطلاعات نسخ مربوط به سال ۱۳۸۷، شامل نسخ ۲۴۵ پزشک عمومی و ۴۵۵ پزشک متخصص، استخراج و میانگین قیمت و تعداد اقلام هر نسخه، تعداد اقلام داروهای تزریقی، آنتیباکتریال و کورتیکواستروئید ارزیابی و روند تغییرات آنها بر اساس سابقه کار، عمومی و یا متخصص بودن پزشک بررسی شد. دادهها با استفاده از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و پسآزمون توکی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین اقلام تجویزی پزشکان عمومی ۴۹/۰ ± ۱۵/۳ و متخصص ۶۱/۰ ± ۸۵/۲ (۰۰۱/۰= p ) بود. در نسخ ۸/۱۶% از بیماران مراجعهکننده به پزشکان عمومی داروی تزریقی، ۷/۱۷% کورتیکواستروئید و ۹/۵۱% آنتیبیوتیک تجویز شده بود. در نسخ بیماران مراجعهکننده به پزشکان متخصص ۳۹% آنتیبیوتیک، ۴/۱۵% کورتیکواستروئید و ۸/۱۲% داروی تزریقی تجویز گردیده بود. اختلاف دو گروه از نظر میزان تجویز آنتیبیوتیک، داروهای تزریقی و کورتیکواستروئید معنیدار بود (به ترتیب ۰۰۱/۰= p ، ۰۰۱/۰= p و ۰۱۶/۰= p ). پزشکان عمومی با سابقهتر در نوشتن تعداد داروها در هر نسخه محتاطتر بودند (۰۰۱/۰= p )، اما قیمت نسخ آنها در مقایسه با پزشکان جوانتر بیشتر بود (۰۰۱/۰= p ).
نتیجهگیری: علیرغم فرآیندهای آموزشی موجود در زمینه تجویز منطقی دارو، شاخصهای نسخهنویسی پزشکان با معیارهای جهانی فاصله داشته و ضروری است بر کیفیت و کمّیت برنامههای آموزشی افزوده شود. همچنین با اعمال مدیریت کارآمد و نظارت مداوم بر الگوی تجویز دارو میتوان شاخصهای تجویز منطقی دارو را پایش و کنترل نمود.
واژههای کلیدی: تجویز منطقی دارو، الگوی نسخهنویسی، پزشک عمومی، پزشک متخصص
علیرضا میرزایی، جمیل صادقیفر، سیدمیثم موسوی، رحیم خدایاری،
جلد ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاهها برای حرکت در مسیر تعالی، یک ضرورت محسوب میشود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی درونی گروههای آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایلام به انجام رسید.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی- مقطعی در گروههای آموزشی داخلی، زنان و زایمان و روانپزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال ۱۳۸۷ به انجام رسید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران، مدرسین، اعضاء هیئت علمی، فراگیران، مسئولین کتابخانه و بیماران مربوط به گروههای مربوطه بود. دادهها با استفاده از پنج نوع پرسشنامه گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان میداد که از ۹ عامل ارزیابی شده، عامل کیفیت درمان و مراقبت از بیمار (۵۱/۰±۵۰/۳) بیشترین و عامل پژوهش (۸۵/۰±۹۱/۱) کمترین نمره را در ارزیابی درونی گروههای مورد مطالعه به خود اختصاص دادند.
نتیجهگیری: نقش مؤلفه پژوهش در برنامه گروههای آموزشی مورد مطالعه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پیشنهاد میشود با اتکا به توانمندیهای بالقوه دانشجویان و تقویت انگیزش اعضای هیئت علمی، انجام پژوهشهای کاربردی برای بهبود کیفیت خدمات آموزشی و پژوهشی دانشگاه در اولویت قرار گیرد.
واژههای کلیدی: ارزیابی درونی، کیفیت، خدمات آموزشی، گروههای آموزشی، ایلام
مصطفی صادقی، علی باقریان،
جلد ۱۲، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: آموزش تخصصی دندانپزشکی یک تصمیم انتخابی و شخصی برای دستیابی به افزایش معلومات و مهارتها است که دلایل گوناگونی دارد. از این رو، هدف مطالعه حاضر، به منظور ارزیابی میزان و علل اشتیاق به ادامه تحصیل در دانشجویان دندانپرشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان طراحی گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی که در سال ۱۳۹۰ انجام گرفت، تمامی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان شرکت داشتند. اطلاعات به صورت مصاحبه فردی و به وسیله پرسشنامهای حاوی سؤالاتی در مورد خصوصیات فردی، علل علاقهمندی و عدم علاقهمندی به ادامه تحصیل و سه رشته تخصصی مورد علاقه دانشجویان جمعآوری گردید. سؤالات بر اساس مقیاس پنج درجهای لیکرت طراحی شدند. دادهها به وسیله آمار توصیفی، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردیدند.
یافتهها: در این مطالعه تمامی ۱۳۷ دانشجوی دندانپزشکی با میانگین سنی ۴/۲±۲/۲۲ سال شرکت کردند که ۷/۵۷% آنان دختر بودند. اکثریت دانشجویان (۶/۸۷%) علاقهمند به ادامه تحصیل بودند. افزایش مهارت بالینی و معلومات، کسب موقعیت اجتماعی بهتر، دستیابی به کار بهتر و ارتقای منزلت شغلی مهمترین علل ادامه تحصیل ذکر شدند. تمایل به شروع به کار بعد از تحصیل و خستگی از تحصیل از مهمترین علل عدم علاقهمندی به ادامه تحصیل بود. سه رشته تخصصی مورد علاقه دانشجویان به ترتیب عبارت بودند از: ارتودنسی (۳/۵۳%)، جراحی فک و صورت (۶/۱۴%)، دندانپزشکی ترمیمی (۸%) .
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که اکثریت دانشجویان دندانپزشکی برای افزایش مهارت بالینی و معلومات، کسب موقعیت اجتماعی بهتر، اشتیاق به ادامه تحصیل دارند و ارتودنسی انتخاب اول اغلب آنان است.
واژههای کلیدی: اشتیاق به ادامه تحصیل، دانشجوی دندانپزشکی، آموزش دندانپزشکی، رشتههای تخصصی دندانپزشکی
مریم شهابینژاد، علی انصاری، طیبه نگاهبان، تابنده صادقی، محبوبه هلاکویی، اشرف سلطانی، صغری علیدلاکی، شهین حیدری،
جلد ۱۲، شماره ۵ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: ارتقاء مستمر کیفیت آموزش عالی هدف نهایی ارزیابی آموزشی است. در این راستا ارزیابی درونی، قضاوت در مورد کیفیت و دستیابی به اهداف نظام آموزشی را فراهم میسازد. این مطالعه با هدف ارزیابی درونی گروه پرستاری دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش مقطعی بر روی ۱۸۶ نمونه پژوهش شامل ۱۶ نفر عضو هیأت علمی، ۴ نفر غیر هیأت علمی و ۱۶۶ دانشجوی کارشناسی پرستاری در سال ۱۳۸۹ به صورت سرشماری در پژوهش شرکت داده شدند، انجام گرفت. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه و فرم وارسی پژوهشگر ساخته و روش گردآوری آنها خودگزارشی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از روشهای آمار توصیفی صورت گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج، گروه پرستاری از نظر اهداف و جایگاه سازمانی، هیأت علمی، فرآیند یاد دهی- یادگیری و آموزش بالینی در حد مطلوب و از نظر دانشجویان، دورههای آموزشی و برنامههای درسی و غیردرسی، تجهیزات آموزشی، پژوهشی، آزمایشگاهی و تشخیصی در حد نسبتاً مطلوب و از نظر طرحهای پژوهشی در حد نامطلوب ارزیابی شد.
نتیجهگیری: با اجرای ارزیابی درونی، وضعیت موجود و مطلوب گروه آموزشی به تصویر کشیده و نقاط قوت و ضعف گروه آشکار شد. لذا اجرای این رویکرد به صورت مستمر جهت افزایش کیفیت تمامی رشتههای تخصصی توصیه میشود.
واژههای کلیدی: ارزیابی درونی، رشته پرستاری، دانشکده پرستاری مامایی
علی باقریان، مصطفی صادقی، حمید بخشی،
جلد ۱۲، شماره ۶ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی وضعیت تحصیلی دانشآموختگان، جهت بررسی کیفیت نظام آموزشی مهم و ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت تحصیلی دانشآموختگان دندانپزشکی رفسنجان، انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی به صورت سرشماری، روی دانشآموختگان ورودیهای ۱۳۸۱-۱۳۷۶ انجام گرفت و اطلاعات افراد شامل سن، جنسیت، سال ورود به دانشگاه، سهمیه ورودی، معدل علوم پایه، نمره امتحان جامع علوم پایه، نمرات نظری و عملی دورههای بالینی ثبت گردیدند. دادهها با استفاده از آزمونهای تی مستقل ، واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی درونی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نمرات ۱۰۱ دانشآموخته دندانپزشکی [۶۹ دختر (۳/۶۸%)، ۳۲ پسر (۷/۳۱%)] ارزیابی شدند. میانگین و انحراف معیار معدل علوم پایه، دوره بالینی، کل دوره و نمره آزمون جامع علوم پایه به ترتیب ۳۱/۱±۴۶/۱۵، ۰۱/۱±۲۹/۱۶، ۰۶/۱±۹۹/۱۵ و ۷۷/۱۶±۲۲/۱۴۵ بدست آمد. تفاوت معنیداری بین دختران و پسران به لحاظ معدل علوم پایه (۰۲/۰ p= ) وجود داشت. همچنین تفاوت معنیداری بین میانگین معدل کل (۰۱۴/۰ p= ) و میانگین نمره امتحان جامع علوم پایه (۰۰۵/۰ p= ) بر حسب سال ورود به دانشگاه وجود داشت. بیشترین و کمترین میانگین نمرات به ترتیب مربوط به سهمیه مناطق و ایثارگر بود. بین سن و فاصله اخذ دیپلم تا ورود به دانشگاه با معدل دورههای بالینی همبستگی معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰ p< ).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه، سن، فاصله اخذ دیپلم تا ورود به دانشگاه، جنسیت، سهمیه ورودی از جمله عوامل مهم و مؤثر بر وضعیت تحصیلی است؛ بنابراین، لزوم انجام مطالعات گستردهتر و آیندهنگر در این زمینه ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: وضعیت تحصیلی، دانشآموخته دانشکده دندانپزشکی، آموزش دندانپزشکی
شهلا سلمانیان، علیرضا صادقی ماهونک، مهران اعلمی، محمد قربانی،
جلد ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
gte vml ۱]>
چکیده
زمینه و هدف: گیاه ولیک با نام علمی Crataegus elbursensis یکی از گونههای
مهم خانواده Rosaceae است که توزیع گستردهای در مناطق جنگلی شمال ایران دارد. در این پژوهش، ویژگیهای آنتیاکسیدانی،
ضدباکتریایی و محتوای تام ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و آنتوسیانینی عصاره استونی
میوههای ولیک ایرانی مورد بررسی قرار گرفت
مواد و روشها: عصارهگیری
به روش خیساندن در حلال استون ۸۰ درصد انجام شد. میزان تام ترکیبات فنول، فلاونوئید و آنتوسیانین
عصاره به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. فعالیت ضد رادیکالی عصاره با آزمون
مهار رادیکالهای (۲,۲-diphenyl-۱-
picrylhydrazyl) DPPH
بررسی و با آنتیاکسیدان سنتزی BHT (غلظتهای ۵۰، ۷۵، ۱۰۰، ۲۵۰ و ۵۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر) مقایسه
گردید. همچنین پایداری عصاره در pHهای مختلف (۴، ۷ و ۹) و نیز فعالیت ضدباکتریایی
عصاره به روش براث میکرودایلوشن مورد بررسی قرارگرفت. دادههای جمع آوری شده با
استفاده از نرم افزار SAS
و آزمون دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: عصاره
فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری از BHT نشان داد. همچنین در بررسی پایداری عصاره در pHهای مختلف، فعالیت
آنتی اکسیدانی عصاره بدون تغییر باقی ماند. عصاره فعالیت ضدمیکروبی قابل ملاحظهای
در مقابل تمامی باکتریهای مورد بررسی نشان داد. بیشترین اثر باکتریکشی عصاره
مربوط به باسیلوس سابتیلیس (mg/ml ۵/۲=MBC)
بود در حالی که سالمونلا انتریکا مقاومترین باکتری به عصاره (mg/ml
۲۰=MBC)
شناخته شد.
نتیجهگیری:
نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که میوه ولیک به عنوان منبع غنی و بالقوه
از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی قابل استفاده در صنعت
غذا و دارو در جهت حفظ سلامت انسان میباشد.
واژههای
کلیدی:
فعالیت ضدمیکروبی، ترکیبات فنولی تام، آنتیاکسیدان، میوه ولیک
رضا صادقی ، محبت محسنی، نرگس خانجانی،
جلد ۱۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
gte vml ۱]>
چکیده
زمینه و هدف: بیماری فشارخون بالا از جمله بیماریهایی است
که سهم عمده درمان و کنترل آن به عهده بیماران است، لذا آگاهی آنان در خصوص جنبههای مختلف درمان این بیماری
از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی کارآیی مدل باور بهداشتی در
خصوص آموزش بیماران مبتلا به فشارخون بالا انجام گردید.
مواد و روشها: این مطالعه یک
کارآزمایی آموزشی است. جمعیت مورد مطالعه، تعداد ۲۰۰ نفر از بیماران مبتلا به بیماری فشارخون
بالا تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بم بودند که به طور تصادفی به دو گروه
مداخله (۱۰۰ نفر) و کنترل (۱۰۰ نفر) تقسیم شدند. مداخله آموزشی طی سه جلسه ۶۰ دقیقهای انجام شد. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه (حاوی ۶۴ سؤال) طی مصاحبه مستقیم قبل از
مداخله آموزشی و سه ماه بعد از آن، جمعآوری گردید. دادهها با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون دقیق فیشر، tمستقل و t زوجی مورد تجزیه و
تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: پس از مداخله، نمرات آگاهی در گروه مداخله در
مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (۰۰۱/۰ >p). حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع و موانع درک شده،
راهنما برای عمل و خودکارآمدی نیز پس از مداخله در گروه مداخله در مقایسه با شاهد
افزایش نشان داد (۰۰۱/۰>p)، ولی در گروه شاهد افزایشی نداشته و اختلاف معنیداری مشاهده
نگردید. همچنین میانگین
فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در گروه مداخله به طور معنیداری در مقایسه با گروه
شاهد کاهش یافت (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: مدل باور
بهداشتی در آموزش بیماران مبتلا به فشارخون مؤثر بود. بنابراین پیشنهاد میگردد در کنار
روشهای آموزش سنتی از مدل باور بهداشتی نیز
استفاده گردد.
واژههای کلیدی: فشارخون بالا، مدل باور بهداشتی، آموزش بهداشت