جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای اختلال استرس پس از ضربه

علیرضا غفاری‌نژاد، منصوره نصیریان،
جلد ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف : پدیده تحرک نوعی اختلال ادراک می‌باشد و با مصرف داروهای توهم زا مرتبط دانسته شده است. منظور از آن، دیدن اشیاء متحرک به صورت یک سری تصاویر محو شونده می‌باشد که در زمینه حس بینایی روی می‌دهد. برای تعیین علل آن به مطالعات بیشتری نیاز است این اختلال در سایر حس‌ها گزارش نشده است.

  شرح مورد : بیمار آقای ۴۱ ساله که با تشخیص اختلال استرس پس از ضربه به دلیل تشدید علایم به دنبال قطع مصرف دارو به بیمارستان شهید بهشتی کرمان در سال ۱۳۸۷ مراجعه کرده بود و نوعی خاص از پدیده تحرک را در زمینه حس لامسه تجربه می‌کرد. وی ابراز می‌نمود بعد از لمس اشیاء برای مدتی که از آنها دور می‌شود، بدون این که اشیاء را ببیند هم‌چنان آنها را در دست خود لمس می‌کند. بیمار تحت درمان دارویی قرارگرفت، بعد از سه هفته علایم بیماری به طور نسبی رفع و یک ماه بعد بیمار ترخیص گردید.

  بحث و نتیجه‌گیری: پدیده نادر تحرک ممکن است غیر از ادراک بینایی در زمینه سایر ادراکات توهمی مانند لمس نیز وجود داشته باشد و با تجزیه که مکانیسمی برای توجیه بعضی علایم یک بیمار مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه است، مرتبط باشد.

  واژه‌های کلیدی: پدیده تحرک، حس لامسه، اختلال استرس پس از ضربه


فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی، وحید صوابی نیری، زهرا نخستین آصف، زینب بوربور،
جلد ۲۱، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: فرسودگی کووید-۱۹ باعث کاهش سلامت روان­شناختی و جسمانی در بسیاری از پرستاران می­شود. با توجه به نقشی که درمان متمرکز بر شفقت می­تواند در سلامت روانی و شغلی پرستاران ایفاء کند، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر اختلال وسواس فکری-عملی و اختلال استرس پس از ضربه در پرستاران دارای فرسودگی کووید-۱۹ انجام شد.
مواد و روش­ ها: روش پژوهش حاضر نیمه تجربی و طرح آن به‌صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل پرستاران منطقه ۸ استان تهران در سال ۱۴۰۰ بود. تعداد ۳۰ پرستار دارای فرسودگی کووید-۱۹ به­صورت تصادفی در دو گروه مداخله (۱۵ نفر) و گروه کنترل (۱۵ نفر) جای­دهی شدند. ابزار گردآوری شامل پرسش­نامه­ های فرسودگی کووید-۱۹، اختلال وسواس فکری-عملی و اختلال استرس پس از ضربه بود. گروه مداخله، ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ­ای درمان متمرکز بر شفقت را دریافت کردند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله­ای دریافت نکردند. داده­ها با استفاده از آنالیز کوواریانس چندمتغیره تجزیه­ و تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت به ­طور معنی­ داری باعث کاهش وسواس عملی، وسواس فکری، مزاحمت­ ها، اجتناب، تغییـرات منفـی در شــناخت­ و خلــق، برانگیختگــی و بی­قراری و بی­حسی عاطفی در پرستاران مبتلا به فرسودگی کووید-۱۹ می­شود (۰۰۱/۰>P). هم­چنین، ۷/۶۸ درصد از کل واریانس ­های گروه مداخله و کنترل ناشی از اثر متغیر مستقل است.
نتیجه­ گیری: یافته­ ها حاکی از اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در پرستاران مبتلا به فرسودگی کووید-۱۹ داشت. از آن­جایی که طی شیوع کووید-۱۹، پرستاران مشکلات زیادی را تجربه کردند، لازم است تدابیری در جهت ارتقاء سلامت روان­شناختی آن­ها اتخاذ گردد.
واژه­ های کلیدی: درمان متمرکز بر شفقت، اختلال وسواس فکری-عملی، اختلال استرس پس از ضربه، پرستار، فرسودگی کووید-۱۹
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb