رضا بهزادی نژاد، محسن رضائیان، پروین خلیلی، رضا وزیری نژاد،
جلد ۱۹، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: بیماری سل (Tuberculosis; TB) یک بیماری عفونی است که بیش از ۹۵ درصد موارد بیماری و مرگ ناشی از آن در کشورهای با درآمد پایین و متوسط رخ میدهد. امروزه سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) یکی از مفیدترین ابزار اپیدمیولوژیک در شناسایی مناطق جغرافیایی و گروههای جمعیتی با خطر بالای ابتلاء به بیماری سل میباشد. این مطالعه با هدف تعیین الگوی مکانی بروز بیماری سل در استان کرمان به انجام رسیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه اکولوژیک، ۱۹۲۷ بیمار جدید که از ابتدای سال ۱۳۹۰ تا پایان سال ۱۳۹۵ در استان کرمان مبتلا به سل تشخیص داده شده بودند، وارد مطالعه گردیدند. اطلاعات بیماران از سامانه نرم افزاری ثبت بیماران سل، استخراج گردید. دادهها با استفاده آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: تعداد ۱۳۵۶ نفر (۳۷/۷۰ درصد) بیمار مبتلا به سل ریوی و ۵۷۱ نفر (۶۳/۲۹ درصد) بیمار مبتلا به سل خارج ریوی بودند. متوسط میزان بروز ۶ ساله بیماری سل در جمعیت زنان در استان، ۴۰/۱۱ و در جمعیت مردان ۹۴/۹ مورد در یکصد هزار نفر به دست آمد. با ترسیم نقشههای بروز بیماری سل، بالاترین مقادیر متوسط بروز ۶ ساله، در شهرستانهای قلعه گنج، کهنوج و کرمان مشاهده گردید.
نتیجهگیری: نقشههای تهیه شده با GIS نشان دهنده آن است که خطر ابتلاء به بیماری سل در مناطق شرقی و جنوبی استان (به ویژه شهرستانهای قلعه گنج، کهنوج، کرمان، بم و رودبار) بیشتر از سایر مناطق است، لذا ارائه خدمات و مراقبتهای ویژه به به مناطق با خطر بالا پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: سل، الگوی مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، کرمان