TY - JOUR T1 - Nutritional Status of Hemodialysis Patients Referred to Imam Reza Hospital of Kermanshah in 2019: A Descriptive Study TT - وضعیت تغذیه‌ای بیماران همودیالیزی مراجعه‌کننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 JF - RUMS_JOURNAL JO - RUMS_JOURNAL VL - 20 IS - 8 UR - http://journal.rums.ac.ir/article-1-6022-fa.html Y1 - 2021 SP - 851 EP - 864 KW - Nutritional status KW - Hemodialysis KW - Kermanshah KW - Iran N2 - زمینه و هدف: وضعیت تغذیه‌ای نامناسب یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی می‌باشد و با افزایش مرگ و میر در این بیماران ارتباط دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه‌ای بیماران همودیالیزی مراجعه‌کننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی بر روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها در این پژوهش فرم اطلاعات جمعیت‌شناختی و پرسش‌نامه بسامد خوراک (Food frequency questionnaire; FFQ) بود. این پرسش‌نامه‌ها در یک مرحله در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه به کار گرفته شدند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های ناپارامتریک Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: از مجموع 114 بیمار تحت همودیالیز، 65 نفر (02/57 درصد) مرد و 49 نفر (98/42 درصد) آن‌ها زن بودند. میانگین و انحراف‌معیار سن بیماران 98/13±05/58 سال بود. میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، میوه و سبزیجات، چربی و روغن و لبنیات با افزایش سن بیماران کاهش پیدا کرد (001/0>p). بیمارانی که سه‌بار در هفته دیالیز می‌شدند، میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، لبنیات و میوه و سبزیجات بیش‌تر (001/0>p)، اما ترشی‌ها و چاشنی‌های کم‌تری نسبت به بیمارانی که دوبار در هفته دیالیز انجام می‌دادند، مصرف می‌کردند (001/0>p). نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که در بیماران همودیالیزی، میزان مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، کم‌تر از مقدار استاندارد و اما میزان مصرف لبنیات، ترشی و چاشنی‌ها بیش‌تر از مقدار استاندارد می‌باشد که می‌تواند مورد توجه سیاست‌گذاران و متخصصان در این زمینه قرار گیرد. واژه‌های کلیدی: وضعیت تغذیه، همودیالیز، کرمانشاه، ایران M3 10.52547/jrums.20.8.851 ER -