چکیده
زمینه و هدف: با توجه به کمترین اثرات جانبی گیاهان دارویی و کاربردهای مختلف آنها در زمینههای درمانی ، گیاهان مختلفی از جهت خواص ضدباکتریایی مورد بررسی قرار گرفتهاند. در این تحقیق تأثیر عصاره الکلی سه گیاه رزماری، علف چای و کاجیره بر مراحل رشد سویه NCTC 1290 E.coli O157 بررسی شده است. این سویه باکتریایی جزء خطرناکترین میکروارگانیسمهای بیماریزای دستگاه گوارش میباشد.
مواد و روشها: در این پژوهش آزمایشگاهی، برگ و سرشاخههای گلدار خشک شده گیاه رزماری، گیاه علف چای و گیاه کاجیره برای تهیه غلظتهای مختلف عصاره الکلی گیاهی (2/0، 3/0 و 4/0 گرم در میلیلیتر) مورد استفاده قرار گرفتند. برای بررسی اثرات ضدباکتریایی این عصارههای الکلی از روش چاهک پلیت و اسپکتروفوتومتری استفاده شده است. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از برنامه آنالیز واریانس ( ANOVA ) انجام شد.
یافتهها: در سه ساعت اولیه در هر سه غلظت (2/0 ، 3/0 و 4/0 گرم در میلیلیتر) مشاهده شد باکتری اشرشیاکلی O157 در حضور عصاره الکلی گیاه رزماری رشد کمتری نسبت به دو گیاه دیگر داشته است و در این میان کمترین اثر مربوط به عصاره الکلی گیاه علف چای میباشد. از ساعت سوم به بعد، این تغییرات حالت معکوس پیدا میکنند و کاهش رشد باکتری O157 در حضور عصاره الکلی علف چای بیشتر از دیگر عصارهها میباشد.
نتیجهگیری: با مقایسه منحنیهای رشد میتوان نتیجه گرفت، عصاره گیاه رزماری بیشترین اثرات کاهشی را در روند رشد باکتری O157 داشته است. عصارههای الکلی علف چای و کاجیره اثرات کاهشی قابلملاحظهای بر مراحل رشد باکتری O157 نداشته است. بررسی اثرات عصارههای گیاهی بر منحنی رشد باکتری میتواند در خصوص استفاده از این مواد در مبارزه با باکتریهای بیماریزا در مراحل مختلف ایجاد بیماری درک مناسبی را ایجاد کند.
واژههای کلیدی: رزماری، علف چای، کاجیره، اشرشیاکلی O157 ، منحنی رشد باکتری
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |