زمینه و هدف: سندرم روده تحریکپذیر ( Irritable Bowel Syndrome ) IBS یک اختلال گوارشی شایع با پاتوفیزیولوژی نامشخص است که یکی از علل مهم غیبت از کار، مراجعه به پزشکان و کاهش کیفیت زندگی میباشد. در این مطالعه فراوانی این سندرم در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ارزیابی شده است .
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-مقطعی، در سال 88-1387 بر روی 406 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که به روش نمونهگیری منظم انتخاب شدند، انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها ، پرسشنامه پژوهش گر ساختهای بر اساس معیار Rome III بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری مجذور کای و - t test انجام شد.
یافتهها: از تعداد 274 پرسشنامه بررسی شده ( 9/63%) 175 پرسشنامه مربوط به دانشجویان دختر و ( 1/36 %) 99 پرسشنامه مربوط به دانشجویان پسر بود. میانگین سنی دانشجویان مورد بررسی 32/2±36/ 21 سال محاسبه شد. 16 دانشجو (8/5%) با فاصله اطمینان 95% (8/9%- 8/1%) مبتلا به IBS بودند که شایعترین علامت در آنها درد یا ناراحتی شکمی بود که با تغییر در تعداد دفعات اجابت مزاج همراهی داشت (4/12%). شروع درد با تغییر در تعداد دفعات اجابت مزاج در مردان بیشتر از زنان بود (015/0= p ). در سنجش توزیع فراوانی متغیرهای دموگرافیک مورد بررسی، از نظر ابتلاء و یا عدم ابتلاء به IBS ، تفاوت معنیدار آماری مشاهده نشد .
نتیجهگیری: فراوانی IBS در مطالعه حاضر در مقایسه با کشورهای در حال توسعه کمتر است و به آمار کشورهای توسعه یافته نزدیکتر است. بر اساس نتایج این مطالعه فراوانی IBS بر اساس معیار Rome III با آمارهای پیشین از سایر نقاط ایران (4/18%-2/4%) نزدیک میباشد. انجام مطالعههای گستردهتر توصیه میشود.
واژههای کلیدی: سندرم روده تحریکپذیر، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |