جلد 16، شماره 8 - ( 8-1396 )                   جلد 16 شماره 8 صفحات 788-769 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Razavinia F, Fazeli R, Tatari F, Pahlavan F, Tehranian N. The Role of Orexin A During Pregnancy and Lactation and Sudden Infant Death (SIDS) : A Systematic Review. JRUMS 2017; 16 (8) :769-788
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-3798-fa.html
رضوی نیا فاطمه، فاضلی دریاسری راضیه، تتاری فاطمه، پهلوان فتانه، تهرانیان نجمه. بررسی نقش ارکسین A در دوره بارداری و شیردهی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد: مروری سیستماتیک . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1396; 16 (8) :769-788

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-3798-fa.html


دانشگاه تربیت مدرس
متن کامل [PDF 311 kb]   (1642 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (4235 مشاهده)
متن کامل:   (2152 مشاهده)
مقاله مروری
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 16، آبان 1396، 788-769
 
بررسی نقش ارکسین A در دوره بارداری و شیردهی و سندرم مرگ
ناگهانی نوزاد: مروری سیستماتیک
 
فاطمه رضوی نیا[1]، راضیه فاضلی1، فاطمه ترک تتاری1، فتانه پهلوان1، نجمه تهرانیان[2]
 
دریافت مقاله:16/3/96    ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 4/7/96      دریافت اصلاحیه از نویسنده: 17/7/96         پذیرش مقاله: 23/7/96
 
 
 
چکیده
زمینه و هدف: بافت چرپی هورمون‌‌هایی را از جمله ارکسین که در تنظیم متابولیسم انرژی، تغذیه، وزن بدن، کنترل سیستم اتونومیک، خواب، حساسیت به انسولین، تنفس، اعتیاد دارویی و محور تولید مثلی نقش دارد، آزاد می­کند. از طرفی، بارداری با یک سری تغییرات متابولیک همراه است که انرژی و مواد مغذی مادر و جنین تأمین می­شود. ارکسین سبب افزایش حساسیت به انسولین وکاهش دیابت، تنظیم متابولیسم و افزایش انرژی مصرفی و رشد و تکامل جنینی و نوزادی می­شود. این مطالعه مروری با هدف خلاصه‌بندی مطالعات مرتبط با ارکسین A و بارداری نرمال و با عارضه، شیردهی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه، مروری 320 مقاله از طریق جستجوی الکترونیکی در بانک‌‌های اطلاعاتی Pubmed، Google، Google Scholar ،Yahoo، Iran Medex، Science Direct، SID از بازه زمانی 1998 تا 2016 به دست آمد که در نهایت 13 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌‌ها: یافته‌‌ها نشان داد ارکسین A موجود در جفت نقش بسزایی در تنظیم متابولیسم انرژی در بارداری و حجم مایع­آمنیوتیک دارد و احتمالاً کاهش آن سبب پلی هیدرآمنیوس ایدیوپاتیک و افزایش احتمال ابتلا به دیابت بارداری می­شود و کاهش آن بعد زایمان نیز سبب افزایش پرولاکتین و شیردهی می‌گردد. کاهش ارکسین A در ساقه مغز با اختلال خواب همراه است که سبب مرگ ناگهانی نوزاد میشود.
نتیجه‌گیری: مطالعات نشان دادند ارکسین در بهبود مقاومت به انسولین و تنظیم سیکل خواب، رشد جنینی و نوزادی و بارداری بدون عارضه و شیردهی نقش دارد.
واژه‌‌های کلیدی: ارکسین A، بارداری، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، متابولیسم انرژی، شیردهی
 
 
مقدمه
سلول‌‌های چربی و ماکروفاژ‌‌های بافت چرب، مولکول‌‌های میانجی و از نظر بیولوژیکی فعالی را تولید و ترشح می‌کنند که آدیپوکین نامیده می‌شوند ]1[. آدیپوکین‌‌های مختلفی وجود دارند که از جمله می‌توان به رزیستین (Resistin)، واسپین vaspin))، ارکسین (Orexin)، آدیپونکتین (Adiponectin)، لپتین (leptin) ]2[، آپلین (Apelin) ]3[، امنتین (Omentin)، گرلین (gerlin) ]4[، ویسفاتین (visfatin) ]5[ و نیسفاتین (Nisfatin) ]6[ اشاره کرد، که در تنظیم مکانیسم‌‌های مختلف بدن، بارداری، زایمان ]8-7[ و سندرم متابولیک بعد از آن ]9[ نقش دارند. آدیپوکین‌ها در طیف گسترد‌ه‌ای از فرآیند‌های فیزیولوژیک از جمله هموستاز، متابولیسم لیپید، آترواسکلروز، تنظیم فشار‌خون، حساسیت به انسولین و آنژیوژنز درگیر می­باشند. ]10[. آدیپوکین‌ها در فرآیند‌های التهابی و ایمنی نیز در بارداری نیز نقش دارند به عنوان مثال لپتین، گرلین که از جمله آدیپوکین‌ها هستند، در فرآیند زایمان واژینال افزایش می­یابند که به دلیل سیر التهابی زایمان است ]12-11[.
ارکسین نوروپپتیدی است که برای اولین بار از هیپوتالاموس موش صحرایی به وسیله دو گروه تحقیقاتی جداگانه شامل Sakurai و de lecea در سال 1998 جداسازی شد. یک گروه آن را ارکسین نامیدند، ارکسین در زبان یونانی به معنی (appetite) میل و اشتها است، گروه دیگر آن را هیپوکریتین نامیدند، زیرا در هیپوتالاموس تولید می‌شود و شباهت ضعیفی با ترشح دیگر پپتید‌ها دارد. با این‌حال در جامعه‌ علمی‌ برای نام‌گذاری آن اتفاق‌نظر وجود ندارد. پری پرو اکسین پپتید 131 اسیدآمینه‌ای در انسان و 130 اسیدآمینه در rat (موش)]13[، پیش‌سازی است که در نهایت یک پپتید 33 اسید آمینه‌ای (ارکسین A) به همراه یک پپتید 28 اسید آمینه‌ای (ارکسین B) یا هیپوکریتین 1 و 2 ]14[ از آن مشتق می­شود. گزارش شده که ارکسین B حدود 46 درصد شبیه به ارکسین A می‌باشد و رسپتور OX (ارکسین) در rat و انسان حدود 94 درصد در OX1R (orexin 1 receptor) و 95 در صد در OX2R( orexin 2 receptor) یکسان است ]15[.
این دو پپتید دارای دو نوع گیرنده OX1R و OX2R به نام‌‌های G متصل به پروتئین می‌باشند ]17-16[ و ایزوفرم بیولوژیکی آن prepro – orexin است ]18[. ژن ارکسین در روی کروموزوم 17q21 قراردارد ]15[ که مرکب از تنها دو آکسون و یک اینترون است و اولین نوروپپتید تحریکی کشف شده در قسمت هیپوتالاموس خلفی است. ]15-14، 19-20 ] OXA ( ارکسینA) یک پپتید 5/3 کیلودالتون(KDa) (mol. W t. 3562. Da) است که دارای یک N – terminal pyroglutamyl و یک آمید  C – terminal با دو باند دی سولفید سیستئین (cys6 – 12 و 7 - 14 cys) است. OXB (ارکسین B) یک پپتید پپتید KDa 9/2 (mol. W t. 2937. Da) است که دارای یک انتهای C – terminal است.
ارکسین عمدتاً از بافت چربی (سفید و قهو‌ه‌ای) تولید و ترشح شده و وارد جریان خون می‌شود. مطالعات اخیر دریافتند که پپتید ارکسین و رسپتور آن در ساختار نورون‌‌های محیطی شامل عصب واگ، شبکه عصبی پانکراس و سلول‌‌های اندوکرین معده و روده کوچک و بافت‌‌های محیطی در سطح وسیعی در روده و زیر موکوس روده کوچک، معده، کلیه، غدد هیپوفیز، پانکراس، غدد آدرنال، کلیه، سیستم تولیدمثل و تستیس بیان می‌شوند. و نقش‌‌هایی را در آنجا ایفا می‌کنند ]23-21[.
توزیع بسیار زیاد نورون‌‌های ارکسیژنیک و گیرنده‌‌های ارکسین در بافت‌‌ها و نواحی مختلف، نقش آن را در تنظیم نورو‌اندوکرینی مانند تغذیه، ]21[ وضعیت سوخت‌و‌ساز ]27-24[ و کنترل سیستم اتونومیک نشان می­دهد ]29-28[. ارکسین در کنترل محور‌های نورواندوکرینی مختلف شامل سیستم گنادوتروپ، محور تولید مثل داخلی و سوماتوتروپ و... دخالت دارد ]15،24[ و در میل به غذا، کنترل وزن بدن]19[، گلیسمی‌ و مصرف انرژی نقش دارد. ]32 29 [  همچنین در شب زنده‌داری، تنفس، تنظیم انرژی، اعتیاد دارویی نقش‌‌هایی ایفا می‌کند. فقدان نورون ارکسین یا نقص در سیگنال‌‌های آن سبب اختلال خواب شامل نارکولپسی – کاتالپسی در انسان، سگ و جوندگان می‌شود. ] 33 [ و سبب افزایش احتمال اختلال عصبی می­گردد. ]35[ به هر حال مطالعات زیادی نشان دادند که اختلال در بیان یا سطح پپتید‌های ارکسین می‌تواند باعث چاقی، آسیب به حساسیت به انسولین، هیپرانسولینمی ‌و اختلال در عملکرد احشا ی شکمی ‌شود.
حاملگی که شامل 3 ترایمستر (0 تا 14هفته، 14 تا 28 هفته و 28 تا 42 هفته) است و به عنوان یک وضعیت هیپرلیپیدمی، استرس اکسیداتیو و کاهش حساسیت به انسولین در نظر گرفته می­شود و مستلزم تغییرات قلبی عروقی، حجم مایعات بدن و تغییرات متابولیک در انسان و جوندگان می‌باشد. که این تغییرات متابولیک سبب تأمین انرژی و مواد مغذی مادر و جنین می‌گردد. همچنین شیرخوارگی و نوزادی دوره­ی بسیار حساسی است که باید انرژی در این دوران به ویژه تا 6 ماهگی برای شیرخوار از طریق شیردهی تأمین شود. شیردهی نیز وضعیت فیزیولوژیک همراه با پرخوری و هیپرپرولاکتینمی ‌است تا انرژی مورد نیاز شیرخوار و زن شیرده تأمین شود. از طرفی، برای شیرخوار دوره‌ی مهمی ‌از نظر رشد و تکامل است. اما عوامل مختلفی از جمله افزایش ناگهانی لکومالاسی ]35[، gliosis (رشد بیش از اندازه بافت نورگلی) در نواحی تنفسی ساقه مغز ]38- 36[، تأخیر تکاملی دندرتیک و سیناپس ستون فقرات ]39- 37[، و تغییر میلین سازی در ساقه­ی مغزی ]40[ می‌تواند از رشد و تکامل صحیح این دوران جلوگیری کند و سبب شکست بیدار شدن از خواب ]41[ و در نتیجه سبب SIDS (Sudden infant death syndrome ) یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، که یکی از علل اصلی مرگ‌ومیر نوزادی به ویژه در کشور‌های در حال توسعه است، شود. همچنین پوزیشن در طی خواب می­تواند در این سندرم ‌که به صورت ناگهانی در کودک زیر یک سال و اغلب در طول خواب رخ می‌دهد، نقش داشته باشد، به‌طوری‌که شیوع SIDS در پوزیشن طاق‌باز کاهش و در پوزیشن دمر افزایش می‌یابد [45-42[. همچنین شیوع آن در 2 تا 44 ماهگی افزایش نشان می­دهد که در نتیجه آسیب دیدن تکامل خواب و تنظیم ناحیه‌ی ریوی و قلبی است ]46[، اما مکانیسم اصلی و علت آن حتی با بررسی بقایای آن با آتوپسی، بررسی مرحله مرگ و مرور تاریخچه مطالعه مشخص نشده است ]48-47[.
با توجه به نقش گسترده ارکسین A در تنظیم خواب و انرژی و شناخت نقش آن در ارتباط با فیزیولوژی و پاتولوژی بارداری و پیامد‌های نوزادی و به علت این که تفاوت‌‌های نژادی و جغرافیایی بر روی سطح هورمون ارکسین تأثیر دارد و با توجه به عدم وجود مطالعه مروری در این زمینه یا زمینه‌‌های مشابه، برآن شدیم تا مروری در ارتباط با تأثیرات ارکسینA بر بارداری و پیامد‌های نوزادی انجام دهیم. شاید راهنمونی باشد به سمت درمان‌های جدید و رویکرد‌هایی برای بیماری‌‌ها و پیامد‌های دوران بارداری.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مروری سیستماتیک همه مطالعات در ارتباط با تأثیرات ارکسین A بر بارداری و پیامد‌های نوزادی از سال 1998 تا 2016 مورد بررسی قرارگرفتند. بانک‌‌های اطلاعاتی علمی ‌و موتور‌های جستجوی پژوهش‌گر شامل PubMed،Science Direct ، Iran Medex، Yahoo، Google Scholar ، google و SID) پایگاه اطلاعات علمی‌جهاد دانشگاهی( بودند. جستجوی مقالات در بانک‌‌های اطلاعاتی با کلید واژه‌‌های " ارکسین"، "بارداری"، "حاملگی"، "شیردهی"، "سندرم مرگ ناگهانی نوزاد" و معادل لاتین این کلید واژه‌‌ها انجام شد. کلیه مقالات موجود توسط 4 پژوهشگر با تجربه مورد بررسی قرار گرفت.
معیار‌های اصلی ورود مقالات به مطالعه جهت بررسی ارتباط ارکسین A با پیامد‌های مادری و نوزادی عبارت بودند از: سنجش ارکسین A سرمی‌ مادر، مایع آمنیون یا بند ناف، جفت، مغز و مایع مغزی در دوران بارداری و شیردهی و نوزادی، مطالعات انسانی و حیوانی (فقط موش). همچنین معیار‌های خروج از مطالعه عبارت بودند از: مطالعات بررسی ارکسین در افراد غیر باردار و عدم دسترسی به متن کامل مقاله و دارا نبودن شرایط کیفی طبق چک لیست STORBE.
کل مقالات مورد بررسی شامل 320 مقاله مرتبط با ارکسین و دوران بارداری بود. در نهایت 13 مقاله لاتین با توجه به معیار‌های ورود و خروج مطالعه گزینش شدند که دارای طرح مطالعاتی مختلف از جمله کوهورت، کارآزمایی، مورد شاهدی، مقطعی بودند و سایر مقالات مرتبط با ارکسین که این شرایط را نداشتند، از بررسی حذف شدند.
جهت ارزیابی کیفی مطالعات و تجزیه و تحلیل داده‌‌ها از چک لیست 22 موضوع STORBE استفاده شد. این چک لیست اولین بار در سال 2007 توسط 10 محقق از کشور‌های هلند، آلمان، سوئیس، آمریکا، انگلیس و دانمارک ارائه شد و دارای 18 موضوع عمومی‌ و 4 موضوع اختصاصی است، که این 22 موضوع به 56 مورد کوچکتر تقسیم می‌شوند. در این چک‌لیست به بررسی نکات مختلفی از جمله: عنوان، خلاصه، مقدمه، روش، نتایج و بحث پرداخته شده است. در مطالعه حاضر از معیار‌های ارزشیابی زیر نیز استفاده شد: 1. نوع مطالعه و چارچوب انجام کار2. پیشینه علمی‌و اساس تحقیق 3. مکان، زمان مطالعه و مدت مواجه و پیگیری.
در این مطالعه‌ی مروری، طبقه‌بندی مقالات بر اساس نمودار شکل1 انجام گرفت. نتایج مطالعات فیش‌‌برداری، تحلیل محتوا و دسته‌بندی گردید.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

نتایج
320 مقاله مورد بررسی اولیه (بررسی چکیده) قرار گرفتند. بر اساس معیار‌های ورود، 13 مقاله بررسی شدند.که 7 مقاله در ارتباط با بارداری، 5 مقاله در زمینه سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و 2 مقاله مرتبط با شیردهی بودند. بر اساس مطالعات بررسی شده در زمینه ارکسین A و دوران بارداری و مرگ ناگهانی نوزاد و شیردهی نتایج زیر استخراج شد که تمامی ‌مطالعات ارتباط مثبت ارکسین A و دوره بارداری و جنینی و نوزادی و شیردهی را بیان کردند.
مطالعات مورد بررسی به این قرار بود:
مطالعات بررسی شده در زمینه بارداری به سه بخش تقسیم می‌شوند، مطالعاتی در زمینه 1- نقش ارکسین A در تنظیم متابولیسم انرژی، 2- تنظیم حجم مایع آمنیوتیک و وضعیت غیرعادی آن و در نهایت 3- نقش ارکسین A در طی بارداری پرخطر شامل دیابت بارداری و اثر آن بر جنین و مادر. چهار مطالعه به بررسی نقش ارکسین در متابولیسم انرژی در دوره بارداری پرداخته بودند. در مطالعه‌ Nakabayashi و همکاران در سال 2003 انجام شد، نشان داده شد که ارکسین A در جفت انسان وجود دارد و از آن ترشح می‌شود و نقش مهمی ‌در تنظیم متابولیسم انرژی در طول بارداری با تغییر الگوی تغذیه‌ای دارد ]21[. در مطالعه‌ای که توسط Kanenishi و همکاران بر روی 5 rat غیر باردار و 10 rat باردار (5 عدد در روز 10 بارداری و 5 عدد در روز 20 بارداری) انجام شد، گزارش گردید که سطح mRNA prepro – orexin در مغز موش باردار نسبت به موش غیر باردار افزایش می‌یابد و در متابولیسم انرژی در طول بارداری نقش دارد ]52[.
مطالعه ای دیگر که توسط Sun و همکاران بر روی 20 زن با بارداری نرمال و 53 زن غیر باردار در 3 گروه (12 هفته، 26-13 هفته و 40-27 هفته) و 3 گروه rat  (غیر باردار ،21 16 روزبارداری  و 26   13 هفته بارداری) انجام شد، نشان داد که ارکسین در تنظیم تغذیه و تولید مثل در طول بارداری نقش دارد. سطح سرمی ‌ارکسین A (2 و2/2 برابر) در rat‌‌ها در روز 16 و 21 بارداری نسبت به rat ‌‌های غیرباردار و سپس (9/1 و 2 برابر) در هفته‌‌های 13 تا 26 در rat ‌‌های باردار و در 27 تا 40 هفته در زنان باردار نسبت به دختران و زنان غیرباردار افزایش ‌یافت. به همراه ارکسین A، لپتین نیز افزایش نشان داد، به طوری که سطح سرمی‌ ارکسین A و لپتین ارتباط مثبتی با سن حاملگی در زنان باردار داشت. و همچنین دریافتند که ارکسین A سرمی‌ و مرکزی ممکن است در تنظیم غذا و متابولیسم انرژی در طول بارداری نقش داشته باشد. و تغییر در واکنش‌پذیری ایمنی ارکسین A مرکزی وابسته به افزایش غلظت سرمی‌لپتین است ]50[.
مطالعه‌ی تجربی که بر روی  موش­های باردار و غیر باردار، توسط Brunton و همکاران انجام شد، نشان داد که ارکسین در تطابق آنابولیک و متابولیسم انرژی در بارداری نقش دارد. به‌طوری‌که به نظر می‌رسد تغییرات بارداری به‌واسطه ارکسین به استرس پاسخ می‌دهد تزریق داخل بطنیOXA سبب پاسخ کوتاه به ACTH (adrenocorticotropic hormone) و کورتیکواسترون در موش­های باردار در مقایسه با گروه کنترل ( موش­های غیرباردار )می‌شود. ]51[ همچنین سیگنال‌‌های OXA سبب افزایش بیان mRNA )CRH Corticotropin-releasing hormone )در PVN(paraventricular nucleus) در گروه غیرباردار می‌شود.و در طول بارداری در rat‌‌ها، پاسخ­دهی محور HPA به محرک تنش زا، ضعیف کردن آن است ]51[. در مطالعات بررسی شده در مطالعه حاضر دو مطالعه به بررسی ارتباط ارکسین A و مایع آمنیوتیک پرداخته بودند. مطالعه‌ای که توسط Nakabayashi انجام شد، نشان داد ارکسین A  از هفته 26 بارداری در شبکه‌ی عصبی myentric یافت می­شود که احتمالاً در تنظیم حجم AF(Amnionic Fluid = مایع آمنیوتیک) و درنتیجه وضعیت غیر عادی آن نقش دارد ]21[. در مطالعه دیگرکه توسط Joon Cho و همکاران بر روی 10 زن ترم با پلی‌هیدرامنیوس ایدیوپاتیک و 20 زن با AF نرمال (کنترل) انجام شد، نشان داده شد که سطح سرمی‌ ارکسین A بندفاف به طور مثبتی وابسته به سطح سرمی‌ ارکسین A مادری است. اما به طور منفی وابسته به شاخص مایع آمنیوتیک (AFI(Amnionic Fluid Index) ) و وزن زمان تولد می‌باشد. سطح ارکسین A بندناف در پلی­هیدرآمنیوس ایدیوپاتیک نسبت به حاملگی با AF نرمال کمتر بود، اگرچه تفاوتی در سطح ارکسین A سرم مادری در دو گروه پلی‌هیدرآمنیوس و حاملگی با AF نرمال وجود نداشت. در نتیجه احتمالاً ارکسین A در تنظیم AF نقش دارد و پلی‌هیدرآمنیوس ناشی از تنظیم ضعیف توسط ارکسین A و در نتیجه کاهش آن در بند ناف می­باشد ]52[.
مطالعه در زمینه چگونگی ایفای نقش و رفتار ارکسین A در  دیابت بارداری تنها یک مطالعه یافت شد. مطالعه‌ای که توسط Yilmaz و همکاران بر روی 35 زن باردار با GDM (Gestatinal Diabet Malignant = دیابت حاملگی) و 35 زن باردار سالم انجام شد نشان داد سطح ارکسین A سرم مادری به طور مثبت با ارکسین A سرم جنینی و سطح گلوکز مادری ارتباط دارد. غلظت ارکسین A در سرم مادری ارتباط منفی با گلوکز ناشتا، انسولین ناشتا، و مدل هموستازیز در ارتباط با ایندکس مقاومت به انسولین داشت. در زنان با GDM سطح ارکسین A مادری کاهش و سطح ارکسین A جنینی افزایش نشان داد ]19[.
دو مطالعه به بررسی نقش ارکسین در دوره شیردهی پرداخته بودند. مطالعه‌ انجام شده توسط Russell و همکاران، نشان داد که، تزریق intracerebroventricular، OXA، آزادسازی پرولاکتین را مهار می‌کند ]56[.
همچنین در مطالع‌ه‌ای که توسط Garcia و همکاران بر روی موش­های غیرباردار، باردار و شیرده انجام شد، نشان داده شد که، کاهش بیان prepro – orexin در طول بارداری و شیردهی سبب انطباق و سازش مکانیسم هموستاتیک و بالا بردن پرولاکتین (PRL =prolactin) می‌شود ]54[. مطالعات در زمینه نقش و ارتباط ارکسین A با دوره جنینی و نوزادی و وضعیت‌‌های پاتولوژیکی از جمله سندرم مرگ ناگهانی نوزاد به شرح زیر می‌باشند:
پنج مطالعه به بررسی نقش ارکسین در دوره جنینی و نوزادی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد پرداخته‌اند. در مطالعه‌ای که توسط Bastianini و همکاران بر روی 85 موش خانگی فاقد ارکسین یا نورون آزاد‌کننده ارکسین (ترانس ژنیک) به همراه دو گروه کنترل وحشی از آن‌ها انجام شد،گزارش گردید فقدان هیپوکریتین در بارداری ارتباط مثبتی با مرگ غیر‌قابل توجیه جنینی در طول بارداری و قبل از زایمان در موش‌‌های خانگی دارد ]55[.
مطالعه‌ای که توسط Aran و همکاران بر روی 284 نوزاد پره ترم (37-25 هفته) و ترم در 4 ماه اول زندگی و 35 شیرخوار با سن بیش از 6 ماه انجام شد نشان داد که سطح ارکسین در مایع مغزی- نخاعی بعد از طفولیت ثابت و پایدار است و چگونگی تغییر سطح آن در نوزاد ترم و پره‌ترم ناشناخته است. آن‌ها همچنین یافتند که یک افزایش خطی در سطح ارکسین در دوران بارداری و اوایل نوزادی وجود دارد که در نوزاد 2 تا 4 ماه به اوج خود (pg / ml 72±476) می‌رسد و سپس بعد از 4 ماهگی کاهش می­یابد و به سطح بزرگسالی (pg / ml 78±353) می‌رسد. ] 58 56[.
مطالعه‌ای دیگر که توسط Kanbayashi و همکاران برروی 272 نفر ( 157 مرد و 115 زن ) در محدوده سنی 79 0 ساله انجام شد نشان داد سطح هیپوکریتین مایع مغزی نخاعی در انسان وابسته به سن یا جنس نیست ]58[. اما نقص در هیپوکریتین در نوزادی سبب عوارضی می‌شود. سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یکی از علل اصلی مرگ و میر نوزادی است اما مکانیسم اصلی آن مشخص نشده است ]56[.
مطالعه‌ای که توسط Ozawa و همکاران بر روی 20 نفر با SIDS و 21 نفر کنترل با سن 20 هفته تا 13 سال انجام شد، نشان داد ارکسین A در ساقه­ی مغز از دوره‌ی ابتدای جنینی ظاهر شد و ارکسین A در LC (locus coeruleus) در گروه SIDS نسبت به نوزادان سالم به شدت بیان شده است ]59[. در مطالعه‌ای که توسط Hunt و همکاران بر روی 15 نفر با SIDS و 27 نفر کنترل که از لحاظ سنی با هم همسان شده بودند (10-1 ماه) انجام شد، نشان داده شد که در نوزاد SIDS واکنش‌پذیری ایمنی ارکسین A و B در هیپوتالاموس و قسمت‌‌های مختلف مغزی از جمله هسته‌ی pons کاهش یافت که با اختلال خواب و آسیب بیدار شدن همراه است ] 60 [
 
جدول 1- مطالعات بررسی شده در ارتباط با ارکسین و دوره بارداری و مرگ ناگهانی نوزاد در انسان و موش
ارکسینA ردیف سال نویسنده سطح
معنیداری
روش مطالعه نتیجه گیری
متابولیسم انرژی 1 2003 Nakabayashi و همکاران (21) 05/0 > cohort افزایش سطح سرمی‌ارکسین A در بارداری
2 2003 Brunton و
همکاران (51)
03/0> experimental افزایش بیان mRNA CRH در PVN در گروه virgin و نه در گروه باردار
3 2004 Kanenishi و همکاران  (49) 05/0> case - control افزایش mRNA PPO در مغز rat در بارداری
4 2006 Sun و همکاران (50) 001/0 cohort افزایش سطح سرمی‌ارکسین A و نقش در تغذیه دوران بارداری
مایع آمنیوتیک 1 2003 Nakabayashi و همکاران (21) 05/0 > cohort افزایش سطح جفتی ارکسین A و تنظیم حجم مایع آمنیوتیک
2 2015 Joon Cho و همکاران (52) 01/0 case - control سطح OxA بند ناف در پلی­هیدر آمنیوس ایدیوپاتیک نسبت به حاملگی با AF نرمال کمتر است و احتمالاًOxA در تنظیم حجم AF نقش دارد.
دیابت 1 2013 Yilmaz و همکاران (19) 05/0 > case - control در زنان با GDM سطح ارکسین ­A مادری کاهش و سطح ارکسین­­A جنینی افزایش می­یابد.
دوره شیردهی 1 2000 Russell و همکاران (53) 005/0> experimental تزریق ارکسین سبب کاهش آزادسازی پرولاکتین می­شود.
2 2003 Garcia و همکاران (54) 01/0> experimental کاهش بیان orexin -prepro سبب افزایش پرولاکتین و انطباق هموستاتیک می­شود.
دوره نوزادی و جنینی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد 1 2014 Bastianini و همکاران (55) 007/0 exprimental فقدان ارکسین A ارتباط مثبتی با مرگ غیر قابل توجیه جنین دربارداری و بعد از زایمان در mice دارد.
2 2002 Kanbayashi و همکاران (58) 05/0 > cohort سطح ارکسین CSF انسان وابسته به سن یا جنس نیست و سطح OxA در نوزاد بعد از 4 ماه شبیه بزرگسالان می­شود و فقدان آن سببSIDS می­شود.
3 2012 Aran و همکاران (57) 0001/0 cohort سطح OxA در CSF در دوران
طفولیت ثابت پایداراست و اوج آن در 2 تا 4 ماهگی نوزادی است و سپس به سطح بزرگسالی می­رسد که در تنظیم خواب و شب­بیداری در این دوره نقش دارد.
4 2014 Yuriozawa و همکاران (59) 05/0> case – control افزایش بیان OXA در LC در SIDS
5 2015 Hunt و همکاران (60) 04/0 case – control کاهش واکنش پذیری OX در هیپوتالاموس و هسته‌ی Pons در SIDS که با اختلال خواب و بیدار شدن همراه بود.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

بحث
به علت فقدان مطالعه مروری در این زمینه، این مطالعه مروری با هدف بررسی مطالعات مرتبط با نقش ارکسین در دوره بارداری و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و شیردهی انجام شد. اگرچه تمامی‌ مطالعات مورد بررسی، ارتباط ارکسین و این دوران را به گونه‌‌ای معنی‌دار مورد تأیید قرار دادند و نشان­دهنده نقش ارکسین در پیامد‌های بارداری و نوزادی بودند، اما از آنجایی که احتمال چاپ و انتشار مطالعاتی با نتایج مثبت معنی‌دار بیشتر وجود دارد، در نتیجه خطای انتشار دور از انتظار نیست که این از محدودیت‌‌های مطالعات مروری از جمله این مطالعه است.
مطالعات بسیاری نقش OxA را در ارتباط با متابولیسم انرژی در دوران بارداری نشان دادند. مطالعاتی از جمله مطالعه‌ای که توسط Nakabayashi و همکاران انجام شد، نشان داد OxA نقش مهمی ‌در تنظیم متابولیسم انرژی با الگوی تغذیه‌ای در دوره بارداری دارد ]21[. مطالعات دیگر از جمله مطالعه‌ای که توسط Kanenishi و همکاران ]49[،Sun  و همکاران ]50[، Brunton و همکاران ]51[ انجام شد، این یافته را تأیید کردند به طوری­که یافته‌‌ها حاکی از افزایش سطح mRNA prepro – orexin در مغز rat باردار نسبت به غیر باردار است که در متابولیسم انرژی در طول بارداری در انسان و موش نقش دارد. ارکسین هورمونی است که سبب افزایش میل غذایی می‌شود و همچنین جایگاه ارکسین در هیپوتالاموس خلفی (مرکز تنظیم متابولیسم و پذیرش غذایی) باعث شده که در بارداری در تنظیم متابولیسم انرژی و الگوی تغذیه‌ای نقش داشته باشد ]64-61[، به طوری که، OX به طور مستقیم سبب تنظیم NPY (neuropeptide Y) (که نقش مهمی ‌در پذیرش غذایی القا شده توسط ارکسین دارد) ]65[، POMC (proopiomelanocortin)، پاسخ نورون به گلوکز در ARC (arcuate hypothalamic nucleus) و VMH (ventromedial hypothalamic nucleus) می­شود. همچنین Deoxy – D – glucose سبب افزایش بیان C – Fos در نورون‌‌های OXA موجود در DMN (dorsomedial nucleus) خواهد شد که در کنترل اشتها و تنظیم NPY و CCK (cholecystokinin) (نقش در پرخوری) دخیل است. ] 66 [ از طرفی، سیگنال‌‌های رسپتور - 2 ارکسین از القای رژیم غذایی چاقی جلوگیری می­کند و سبب بهبود حساسیت به لپتین می­شود ]31[.
اخیراً Kelley و همکاران پیشنهاد کردند که یک محور جدید مغزی سبب تعادل انرژی با افزایش درگیری انکفالین‌‌ها در هنگام پاداش غذایی و به‌علاوه افزایش نشانگر انگیزشی می­شود. جریان‌‌ها نشان دادند که نورون‌‌های striatal انکفالین‌‌ها توسط جسم مخطط رابط کولینرژیک در محور پایانی thalamic – striatal هیپوتالاموس میانی تعدیل می‌شود. ]67[  پس احتمالاً ارکسین در بارداری با افزایش بیان NPY و لپتین و افزایش انکفالین‌‌ها در تنظیم انرژی و الگوی تغذیه‌ای نقش دارد.
در بررسی­‌های انجام شده در ارتباط با تأثیر ارکسین بر تنظیم حجم مایع‌ آمنیوتیک، نتیجهگیری کلی مبین ارتباط معنی‌دار بین ارکسین و تنظیم حجم مایع‌آمنیوتیک در انسان می‌باشد. مطالعاتی از جمله مطالعه‌ای که توسط Jon Cho وهمکاران [52] و  Nakabayashi[21]و همکاران انجام شد، به نقش مهم ارکسین در تنظیم حجم مایع آمنیوتیک اشاره کردند. احتمالاً ارکسین با تنظیم مکانیسم بلع، جذب و دفع در آن نقش دارد و کاهش غلظت ارکسین در طی بارداری در جفت و بند­ناف سبب عوارضی از جمله پلی­هیدر­آمنیوس ایدیوپاتیک می­شود. سطح OXA بندناف ارتباط مثبتی با سطح OXA مادری و ارتباط منفی با وزن جنین و شاخص مایع آمنیوتیک دارد و احتمالاً OXA سبب تنظیم حجم مایع آمنیوتیک می‌شود در واقع، ارکسین در تحریک ترشح گاستریک­اسید و تعدیل حرکت معدی – روده‌ای نقش دارد ]73-72[، از طرفی Kunii و و همکاران  و Kis  و همکاران نشان دادند که،  OXA با اثر بر هیستامین و یا افزایش تولید اسموئید در حجم مایعات و پذیرش آن‌ها نقش بازی می‌کند ] 70-68[  جنین هم در بارداری با بلعیدن مایع آمنیون سبب تنظیم حجم آن می‌شود ]72-71[ کاهش سطح OXA سبب کاهش بلعیدن و کاهش جذب مایع آمنیوتیک و یا کاهش حرکت معده در جنین و افزایش پلی‌هیدرآمنیوس می‌شود. از طرفی، کاهش OXA در جنین سبب افزایش وزن تا حدود 4000 گرم و یا بیشتر می­شود و چون جنین­‌های بزرگتر برونده ادراری بیشتری دارند و ادرار جنین بیشترین سهم را در حجم مایع آمنیون دارد، می­توانند سبب پلی هیدرآمنیوس شود. از محدودیت­‌های مطالعات حاضر در این زمینه حجم پایین نمونه است. لذا پیشنهاد می­شود در طراحی چنین مطالعاتی به حجم نمونه توجه ویژ‌ه‌ای گردد و تعداد نمونه‌‌ها افزایش یابد.
مطالعه‌ای که توسط Yilmaz و همکاران ]19[ در دوره بارداری انجام شد، نشان داد سطح OXA سرم مادری به طور مثبتی با سطح OXA سرم جنینی و سطح گلوکز مادری ارتباط منفی با گلوکز ناشتا و انسولین ناشتا دارد. همچنین سطح سرمی ‌OXA مادری در زنان GDM کاهش و سطح سرمی ‌OXA جنینی در GDM مادری افزایش می­یابد و احتمالاً فقدان ارکسین A سبب دیابت می­شود. در واقع، ارتباط OXA در پاتوژنز GDM ناشناخته است، از طرفی ارکسین برای حمایت سیگنال‌‌های انسولین هیپوتالاموس ضروری است. سیگنال‌‌هایی که مانع آغاز پاسخ محیطی مقاومت به انسولین می­شود که با افزایش سن افزایش می‌یابند و ممکن است علت افزایش انسیدانس دیابت نوع 2 در بیماران با وزن نرمال و با نقص ارکسین باشد. ] 31 [ مهمترین محدودیت در این زمینه کم بودن تعداد مطالعات انجام شده می‌باشد. در نتیجه پیشنهاد می­شود که مطالعات بیشتری با حجم نمونه بیشتری در زمینه دیابت بارداری با سطح سرمی‌ ارکسین در مادر و نوزاد انجام شود.
مطالعات نشان‌دهنده نقش ارکسین در دوران شیردهی است. به‌طوری‌که مطالع‌های که توسط Russell و همکاران انجام شد، نشان‌داد ارکسین به‌واسطه دوپامین سبب کاهش پرولاکتین می‌شود.]53[ مطالعه‌ی دیگری که توسط Garcia و همکاران انجام شد، یافته این مطالعه را تأیید کرد و نشان­داد که هیپرپرولاکتینمی‌در rat‌‌ها سبب کاهش MCH و PPO در هیپوتالاموس جانبی می‌شود ]54[.
در شیردهی mRNA NPY در هسته‌ی arcuate افزایش می‌یابد و سطوح MCH و PPO کاهش می‌یابند. ]54[
از طرفی، 72 – 48 ساعت گرسنگی در شیردهی سبب کاهش سطح mRNA NPY و افزایش اندک حجم mRNA MCH و افزایش PPO و در نتیجه افزایش میل غذایی و کاهش پرولاکتین و شیردهی می‌شود ]73[، در نتیجه رژیم گرفتن در دوران شیردهی سبب کاهش شیر مادر می‌شود. مطالعات در زمینه نقش ارکسین در دوران شیردهی به ویژه در سطح انسانی محدود است و لذا بهتر است به بررسی وجود ارکسین در ترکیبات شیر مادر و نقش آن در رشد و تکامل دوره نوزادی و اهمیت شیردهی پرداخته شود.
مطالعاتی که تا کنون انجام شده‌اند، نشان‌دهنده تأثیر ارکسین بر دوران نوزادی می باشند. در مطالعه حاضر ارتباط ارکسین با جنسیت و سن نیز بررسی شد. مطالعات متعددی از جمله مطالعه‌ای که توسط Newman و همکاران ]47 [ و Aran همکاران]57 [انجام شد، این یافته را تأیید کردند و نشان دادند که سطح ارکسین CSF وابسته به سن و یا جنس نیست و در 2 تا 4 ماهگی به اوج خود می‌رسد ، سپس کاهش می‌یابد و به سطح بزرگسالی می‌رسد. دوره‌ی نوزادی، دوره‌ای بسیار حساس و آسیب‌پذیر است ارکسین بر اساس نقش‌‌هایی از جمله، تنظیم سیکل خواب، تغذیه و ... که در این دوران دارد، سبب کاهش آسیب‌پذیری و افزایش ایمنی می‌شود و بر اساس نقش مهم آن در دوره‌‌های مختلف زندگی میزان آن در دوره‌‌های مختلف متفاوت است ]74[.
مطالعات مختلفی نشان دادند که ارکسین در پیامد‌های نوزادی نیز نقش‌‌هایی ایفا می‌کند. یکی از نقش‌های مهم ارکسین در مغز در دوره نوزادی و جنینی تنظیم سیکل خواب و شب بیداری و تنفس در طی خواب در این دوران است. کاهش ارکسین در ساقه مغزی، CSF، و افزایش بیان آن در LC (تغییرات هیپوکریتین در نقاط مختلف مغزی بسته به فاکتور‌های سیناپتیک و پست سیناپتیک دارد ]57[). احتمالاًسبب عوارضی از جمله اختلال در خواب و مرگ ناگهانی می‌شود. مطالعه‌ای که توسط Bastiani و همکاران انجام شد، نشان داد فقدان هیپوکریتین چه در بارداری و چه پس از آن و در دوره نوزادی ارتباط مثبتی با مرگ غیر قابل توجیه جنین و نوزاد در موش دارد ]55[.
از طرفی، مطالعات دیگر سبب تأیید این موضوع در سطح انسانی شدند، از جمله مطالعاتی که توسط Kanbayashi   ]56[ ، Ozawa ]59[  و Hunt  ]60[ و همکاران انجام شد، بیانگر این موضوع بود که فقدان ارکسین در ساقه مغزی با اختلال خواب و بیدار شدن همراه است و احتمالاً سبب SIDS می­شود. هیپوکسی و هیپرکاپنه و آسیفکسی سبب کاهش OXA immunoreactive می­شود ]75[ از طرفی، همین کاهش و فقدان OX immunoreactive سبب کاهش کلی محافظت نورونی در SIDS می­شود که سبب آپوپتوز در چندین هسته در ساقه­ی مغز ] 78 76 [ و صدمه به آکسون در این نوزادان و در نتیجه SIDS می­گردد ] 41 [. پیشنهاد می­شود علاوه بر بررسی سطح ارکسین در CSF و ساختار‌های مغزی، میزان سطح ارکسین در خون این نوزادان و مادرانشان سنجیده شود و ارتباط آن­ها با هم بررسی گردد تا بتوان یک الگوی منطقی بین سطح خونی و مغزی در این نوزادان با مادرانشان پیدا کرد. به گونه‌ای که بتوان با پیشگویی به موقع از این اتفاق (SIDS) پیشگیری کرد.
نتیجه‌گیری
آدیپوکین‌ها در بسیاری از فرآیند‌های فیزیولوژیک درگیرند و احتمالاً با عوارض بارداری و نوزادی مرتبط هستند. مرور مقالات مورد بررسی در این پژوهش، حاکی از ارتباط قوی ارکسین A و دوران بارداری و جنینی و نوزادی و شیردهی در موش­‌ها و احتمالاً در انسان­‌هاست. همانطور که در نمودار 2 نشان داده شده است، غلظت ارکسین در طی بارداری افزایش می­یابد و در تنظیم متابولیسم انرژی در طی بارداری نقش به­سزایی دارد. فقدان ارکسین سبب عوارضی از جمله: مرگ ناگهانی نوزاد، اختلال در خواب، دیابت، و کاهش غلظت آن سبب عوارض بارداری از جمله: اختلال در حجم مایع آمنیوتیک، احتمالاٌ اختلال در حساسیت به انسولین و افزایش مقاومت به انسولین و اختلال در شیردهی می­گردد. در واقع، به مطالعات بیشتری در رابطه با دیابت در دوران بارداری و ارکسین A نیاز می‌باشد و چون مطالعات در این زمینه بسیار محدود است، ارتباط بین ارکسین A و دیابت بارداری قابل استناد نیست.
از طرفی، با توجه به نیاز فزاینده علم مامایی به بیومارکر‌‌های سرمی‌ پیشگویی کننده خطرات و عوارض
دوران بارداری، جنینی، نوزادی و شیردهی، اهمیت چنین بررسی‌‌هایی بیشتر
آشکار می­شود. البته بررسی این موضوع که آیا ارکسین یا اختلال در ترشح این هورمون به طور مستقیم در پاتوفیزیولوژی دیابت بارداری، پلی هیدرآمنیوس ایدیوپاتیک، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد درگیر است و آیا می­تواند مارکر مفیدی جهت پیش­بینی این عوارض باشد (باتوجه به عوامل اثرگذار مختلف بر سطح این هورمون از جمله نژاد و آب و‌ هوا) مطالعات گسترده و دقیق­تری را در آینده و به ویژه در ایران می‌طلبد.
تشکر و قدردانی
بدین وسیله از زحمات اساتید گرامی، پژوهشگران، نویسندگان مقالات موجود در این مطالعه و عزیزانی که ما را در نگارش این مطالعه یاری کردند، تشکر و قدردانی می‌شود.
 
 
 
References
 
 
[1] Hida, Wada J, Eguchi J, Zhang H, Baba M, Seida A, et al. Visceral adipose tissue - derived serine protease inhibitor: a unique insulinsensitizing adipocytokine in obesity. PNAS 2005; 102 (30): 10610-5. 
[2] Sam Kan Z, Tehranian N, The Investigate correlation between maternal serum leptin levels in neonatal outcomes, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2015; 1-130. [Farsi]
[3] Pourali rod beneh SH, Tehranian N, The Relationship between level of apelin - 36 with anthropometric indicators of delivery and maternal, newborn and child over 2 years after birth, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2016; 1-149 [Farsi] 
[4] mosavi Z, Tehranian N, The correlation between ghrelin serum levels of maternal neonatal outcomes in vaginal delivery, elective cesarean section and emergency caesarean section, Master's Thesis, Tarbiat Modares University 2015; 1-145. [Farsi]
[5] Saber A, Tehranian N, Investigate the relationship between serum visfatin levels and anthropometric indices of weight gain during pregnancy, mothers with children up to one year after birth, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2016;1-135. [Farsi] 
[6] Esmaeilzadeh M, Tehranian N, The Investigate the relationship between serum levels of Nesfatin - 1 with anthropometric indicators of delivery and maternal, newborn and child over 2 years after birth, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2016; 1-133. [Farsi]
[7] Gholami Y, Tehranian N, The relationship between maternal serum levels of ghrelin delivery, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2015; 1-133 [Farsi]
[8] Haji mirzaee S, Tehranian N, The Investigate correlation between serum leptin levels and elective cesarean and vaginal birth mother during labor, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2014; 1-140. [Farsi]
[9] Yousefi S, Tehranian N, The correlation between ghrelin serum levels in maternal weight gain during pregnancy and diabetes screening test result, Master's Thesis, Tarbiat Modares University. 2015; 1-130 [Farsi]
[10] Haji Mirzaee S, Sam Kan Z, Tehranian N, Browse the effects of leptin on pregnancy and neonatal outcome: systematic review, Nursing Midwifery 2015; 8, 73, 699-717. [Farsi]
[11] PHaghani Aghozi M, Tehranian N, The effects of leptin on weight gain in pregnant women : systematic review, Obstetrics and Gynecology Mashhad 2014: 17, 132, 16-27. [Farsi]
[12] Haji mirzaee S, Sam Kan Z, Tehranian N, To compare serum leptin levels in the third trimester of pregnancy and postpartum mothers in the two groups, vaginal delivery and caesarean section, Endocrinology and Metabolism, 2015; 17, 4, 274-81. [Farsi]
[13] Chen J, Randeva HS. Genomic organization of mouse orexin receptors: characterization of two novel tissue-specific splice variants. Mol Endocrinol 2004; 18: 2790-804.
[14] De lecea L, Kilduff TS, Peyron C, Gao X, Foye PE, Danielson PE, et al, The hypocretins: hypothalamus- specific peptides with neuroex – citatory activity, Proc Natl Acad Sci USA 1998; 95 (1): 322-7.
[15] Sakurai T, Amemiy a A, Ishii M, Matsuzaki I, Chemelli RM, Tanaku H, et al. orexins and orexin reseptor a family of hypothalamic neuropeptids and G porotein coupled receptors that regulate feeding behavior. Cell 1998; 92: 573-85.
[16] Plassart – schiess E, Baulieu EE, Neurosteroids: recent findings, Brain Res Brain Res Rev 2001; 37: 133-40.
[17] Ghosh D, Griswold J, Erman M, Pangborn W, Structural basis for androgen specificity and estrogen S ynthesis in human aromatase, Nature 2009; 457: 219-23.
[18] Komaki G, Matsumoto Y, Nishikata H, Kawai K, Nozaki T, Takii M, et al, Orexin-Aand leptin change inversely in fasting non - obese subjects. Eur J Endocrinol 2001; 144: 645-51.
[19] Yilmaz Ercan, Onder Celik, Nilufer Celik, Ebru Celik, Ilgin Turkcuoglu, Yavuz Simsek, et al, Maternal and fetal serum orexin - A levels in gestational diabetes melitus, Obestetrics and Gynaecology, Japan, 2012; 10: 4-756.
[20] Marcus JN, Aschkenasi CJ, Lee CE, Chemeli RM, Sapor CB, Yanagisaw M, et al. Differential expressionof orexin receptors 1 and 2 in the rat brain . J Comp Neurol 2001; 435: 6-25.
[21] Nakabayashi M, Suzuki T, Takahashi K , Totsune K, Muramatsu Y, Kanoko Ch, et al. Orexin-Aexpression in human peripheral tissues. Mol Cell Endocrinol 2003; 205: 43-50.
[22] Blanco M, Lopez M, Garcia-Caballero T et al Cellular localizationof orexin receptors in human pituitary. J Clin Endocrinol Metab 2001; 86: 1616-19.
[23] Johren O, Bruggemann N, Dendorfer A, Dominiak P. Gonadal steroids differentially regulate the messenger ribonucleic acid expressionof pituitaryorexin type 1 receptors and adrenal orexin type 2receptors. Endocrinology 2003; 144: 1219-25.
[24] Yamanaka A, Kunii K, Nambu T, Tsujino N, Sakai A, Mutsuzaki I, et al. orexin - induced food intake involves neuropeptide Y pathway. Brain Res 2000; 859: 404-9.
[25] Barreiro ML, Pineda R, Gaytan F, Archanco M, Burrell MA, Castellano JM,  et al. Pattern of orexin expression and direct biological actions of orexin-a in rat testis. Endocrinology 2005; 146: 5164-75.
[26] Takahashi K, Arihara Z, Suzuki T, Sone M, Kikuchi K, Sasano H, et al. Expression of orexin-A and orexin receptors in the kidney and the presence of orexin-A-like immunoreactivity in human urine. Peptides 2006; 27: 871-77.
[27] Johren O, Neidert SJ, Kummer M, Dendorfer A, Dominiak P. Prepro-orexin and orexin receptor mRNAs are differentially expressed in peripheral tissues of male and female rats. Endocrinology 2001; 142: 3324-31.
[28] Mondal MS, Nakazato M, Date Y, Murakami N, Yanagisawa M, Matsukura S, et al. Widespread distribution of orexin in rat brain and its regulation upon fasting. Biochem Biophys Res Commun 1999; 256: 495-99.
[29] Hara J, Beuckmann CT, Nambu T, Willie JT, Sinton CM, Sugiyama F, et al. Genetic ablation oforexin neurons in mice results in narcolepsy, hypophagia, and obesity. Neuron 2001; 30: 345-54.
[30] Hara J, Yanagisawa M, Sakurai T. Difference in obesityphenotype between orexin -knockout mice and orexin neurondeficientmice with same genetic background and environmentalconditions. Neurosci Lett 2005; 380: 239-42.
[31] Funato H, Tsai AL,Willie Jt , Kisanuki Y, Williams SC, Sakurai T, et al. Enhanced orexin receptor - 2Signaling prevents diet -induced obesity and improves leptin sensitivity. Cell Metab 2009; 9: 64 -76.
[32] Sellayah D, Bharaj P, Sikder D. Orexin is required for brown adipose tissue development, differentiation, and function. CellMetab 2011; 14: 478-90 .
[33] Media M, Sakurai T, Integrative physiology of orexins and orexin receptors. CNS Neurol Disord Drug Targets 2009; 8 (4): 281-95.
[34] Fronezek R, Baumann CR, Lammers GY, Bassetti CL, Overeem S. Hypocretin / orexin disturbances in neurological disorders, Sleep Med Rev 2009; 13 (1): 9-22.
[35] Takashima S, Armstrong D, Becker LE, Huber J. Cerebral white matter lesions in the suddeninfant death syndrome. Pediatrics 1978; 62: 155-9.
[36] Takashima S, Armstrong D, Becker LE, Bryan C. Cerebral hypoperfusion in the suddeninfant death syndrome? Brain stem gliosis and vasculature. Ann Neuro 1978; l4: 257-62.
[37] Quattrochi JJ, McBride PT, Yates AJ. Brainstem immaturity in sudden infant deathsyndrome: a quantitative rapid Golgi study of dendritic spines in 95 infants. Brain Res 1985; 325: 39-48.
[38] Takashima S, Becker LE. Prenatal and postnatal maturation of medullary “respiratorycenters. Dev Brain Res 1986; 26: 173-77.
[39] Takashima S, Becker LE. Developmental abnormalities of medullary respiratory centersin sudden infant death syndrome. Exp Neurol 1985, 90: 580-7.
[40]  Kinney HC, Brody BA, Finkelstein SP, Vawter GF, Mandell F, Gilles FH. Delayed central nervous system myelinationin the sudden infant death syndrome. J Neuropathol Exp Neurol 1992, 51: 115-26.
[41] Jensen LL, Banner J, Ulhّi BP, Byard RW. β-Amyloid precursor protein staining of the brain in sudden infant and early childhood death.  Neuropathol Appl Neurobiol 2014; 40: 385-97.
[42] Mitchell EA, Tuohy JM, Brunt JM, Thompson MS, Stewart AW, Ford RP, et al. Risk factors for sudden infant death syndromefollowing the prevention campaign in New Zealand: a prospective study. Pediatrics 1997; 100: 835-40.
[43] Dwyer T, Ponsonby AL. Sudden infant death syndrome: after the “back to sleep”campaign. BMJ 1996; 313: 180-1.
[44] Kato I, Franco P, Groswasser J, Scaillet S, Kelmanson I, TogariH, Kahn A. Incomplete arousal processes in infants whowere victims of sudden death. Am J Respir Crit Care Med 2003; 168: 1298-303.
[45] Horne RS, Ferens D, Watts A-M, Vitkovic J, Lacey B, AndrewS, Cranage SM, Chau B, Adamson TM. The prone sleepingposition impairs arousability in term infants. J Pediatr 2001; 138: 811-16.
[46] Thach BT. The role of respiratory control disorders in SIDS. Respir Physiol Neurobiol 2005; 149: 343-53.
[47] Newman NM, Trindler JA, Phillips KA, Jordan K, Cruickshank J. Arousal defi cit: mechanisms of the sudden infant death syndrome? Aust Paediatr J 1989; 25: 196-201.
[48] Willinger M, James LS, Catz C. Defi ning the sudden infant death syndrome (SIDS):deliberations of an expert panel convened by the National Institute of Child Health and HumanDevelopment. Pediatr Pathol 1991; 11: 677-84.
[49] Kanenishi, Kenji, Masaki Ueno, Shuji Momose, Hiroko Kuwabara, Hirokazu Tanaka, Chubun Sato, et al. prepro – orexin mRNA expression in the rat brain is increased during pregnancy, Neuroscience Letters 2004; japan , 368: 73-7.
[50] Sun G, Yao Y, H Li, Higuchi T. central and / or peripheral immunoreactivity of orexin A in pregnant rats and women, Molecular Endocrinology, china 2006; 36, 131-8.
[51] Brunton PJ, Rusell J. A. Hypothalamic – pituitary – Adernal Responses to centrally Administered orexin – A are suppressed in pregnant rats, Neuroendocrinology 2003; 15: 633-7.
[52] Jon cho , G Eum, Hye-Ri hong, Kim SW, Hong S, Jeong OH & Kim HJ, Decreas umblical orexin - A level is associated with idiopathic polyhydr amnios, Acta obest Gynecol, Korea 2014, 2; 94: 295-300.
[53] Russell SH, Kim MS, Small CJ, Abbott CR, Morgan DGA, Taheri S, et al. Central administration of orexin A suppresses basal and domperidone stimulated plasma prolactin. J Neuroendocrinol 2000; 12: 1213-18.
[54] Garcia MC, Lopez M, Gualillo O, Seoane LM, Dieguez C, Senaris RM. Hypothalamic levels of NPY, MCH, and prepro-orexin mRNA during pregnancy and lactation in the rat: role of prolactin. FASEB J 2003; 15: 1392-1400.
[55] Bastianini S, Berteotti Ch, Martire V, S ilviani A, Zoccoli G, A critical role of hypocretin deficiency in pregnancy, Sleep Res, Italy, 2014; 23, 186-8.
[56] Kanbayashi T, Yano T, Ishiguro H. Hypocretin -1 (orexin-A) levels in human lumbar CSF in different age groups: infants to elderly persons. Sleep 2002; 25: 337-9.
[57] Aran A, Irina Sh, Ling L, Emmanuel M, Michael S. S. CSFlevels of Hypocretin – 1 (orexin A) peak during early infancy in Humans, sleep, Israel 2012, 35: 171-2.
[58] Kanbayashi T, Tamami Y, Hideaki I, Kentoh K, Shigeru Ch, Rika A, Yukio S, et al. Hypocretin-1 (orexin-A) levels in human lumbar CSF in different age groups: infants to elderly persons, Sleep, Japan 2002; 25: 3.
[59] Ozawa Y, Sachio T, Hiroko N, Naoki U. developmental alteration of Hypocretins (orexins) in the brainstem in the sudden infant death syndrome, DOI, Japan 2014, 10: 978-2.
[60] J. Hunt N, Karen AW, Michael LR, Rita M, Decreasd orexin (hypocretin) immunoreactivity in the hypothalamus and pontine nuclei in sudden infant death syndrom, DOI, Berlin 2015, 130: 185-98.
[61] Dube MG , Kalra SP, Kalra PS . Food intake elicited by central administration of orexins / hypocretins: identification of hypothalamic sites of action. Brain Res 1999 ; 842: 473 – 7 .
[62] Muroya S, Funahashi H, Yamanaka A, Kohno D, Uramura K, Nambu T, et al. Orexins (hypocretins) directly interact with neuropeptide Y, POMC and glucose-responsive neurons to regulate Ca2+ signaling in a reciprocal manner to leptin: orexigenic neuronal pathways in the mediobasal hypothalamus. Eur J Neurosci 2004; 19: 1524-34.
[63] Broberger C, De Lecea L, Sutcliffe JG, Hokfelt T. Hypocretin / orexin - and melanin - concentrating hormone - expressing cells from distinct populations in the rodent lateral hypothalamus: relationship to the neuropeptide Y and agouti gene-related protein systems. J Comp Neurol 1998; 402: 460-74 .
[64] Funahashi H, Yamada S, Kageyama H, Takenoya F, Guan JL, Shioda S. Co-existence of leptin - and orexin - receptors in feedingregulating neurons in the hypothalamic arcuate nucleus-a triple lebeling study. Peptides 2003; 24: 687-94.
[65] Moreno G, Perello M, Gaillard RC, Spinedi E. Orexin a stimulates hypothalamic-pituitary- adrenal (HPA) axis function, but not food intake, in the absence of full hypothalamic NPY-ergic activity. Endocrine 2005; 26: 99-106.
[66] Bellinger LL , Bernardis LL . The dorsomedial hypothalamic nucleus and its role in ingestive behavior and body weight regulation: lessons learned from lesioning studies. Physiol Behav 2002; 76: 431-42.
[67] Kelley AE, Baldo BA, Pratt WE. A proposed hypothalamic-thalamic-striatal axis for the integration of energy balance, arousal, and food reward. J Comp Neurol 2005; 493: 72-85.
[68] Baccari BC . Orexins and gastrointestinal functions. Curr Protein Pept Sci. 2010; 11: 148-55.
[69] Kunii K, Yamanaka A, Nambu T, Matsuzaki I, Goto K, Sakurai T. Orexins / hypocretins regulate drinking behavior. Brain Res 1999; 842: 256-61.
[70] Kis GK, Moln_ar AH, Daruka L, Gardi J, R_akosi K, L_aszl_o F, et al. The osmotically and histamine - induced enhancement of the plasma vasopressin level is diminished by intracerebroventricularly administered orexin in rats. Pflugers Arch. 2012; 463: 531-6.
[71] Sherman DJ, Ross MG, Day L, Ervin MG. Fetal swallowing: correlation of electromyography and esophageal fluid flow. Am J Physiol. 1990; 258: R1386-94.
[72] Hirasawa G, Sasano H, Suzuki T, Takeyama J, Muramatu Y, Fukushima K, et al. 11Beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 2 and mineralocorticoid receptor in human fetal development. J Clin Endocrinol Metab. 1999; 84: 1453-8.
[73] Nitkiewicz A. Expression of orexin receptors 1 (OX1R) and 2 (OX2R) in the porcine ovary during the oestrous cycle, Olsztyn, Regulatory Peptides 2010; 165: 186-90.
[74] Van Den Pol AN, Patrylo PR, Ghosh PK, Gao XB. Lateral hypothalamus: Early developmental expression and response to hypocretin (orexin ). J Comp Neurol 2001; 433(3) :349-63 .
[75] Thach BT ,The role of respiratory control disorders in SIDS. Respir Physiol Neurobiol 2005; 149: 343-53.
[76] Machaalani R, Rodriguez M, Waters K . Active caspase-3 in the sudden infant death syndrome (SIDS) brainstem. Acta Neuropathol 2007; 113:577–84 .
[77] Machaalani R, Waters KA. Neuronal cell death in the sudden infant death syndrome brainstem and associations with risk factors . Brain 2008;  131: 218-28 .
[78] Yamanaka A, Tabuchi S, Tsunematsu T, Fukazawa Y, Tominaga M Orexin directly excites orexin neurons through orexin 2 receptor. J Neurosci  2010; 30: 12642–52.


The Role of Orexin A During Pregnancy and Lactation and Sudden Infant Death (SIDS) : A Systematic Review
 
 
F. Razavinia[3], R. Fazeli1, F. Tatari1, F. Pahlavan1, N. Tehranian[4]
 
Received: 06/06/2017  Sent for Revision: 26/09/2017    Received Revised Manuscript: 09/10/2017              Accepted: 15/10/2017
 
Background and Objectives: Adipose tissue plays a role in releasing hormones including orexin, that regulates energy metabolism, nutrition, body weight, control system, autonomic, sleep, insulin sensitivity, breathing, drug addiction ,and reproductive axis. The pregnancy is associated with a series of metabolic changes that provide energy and nutrients for mother and fetus. Orexin increases insulin sensitivity and reduces diabetes and metabolism and increases energy expenditure and development of the fetus and newborn. This review aimed to summarize the studies related to orexin A ,normal and complicated pregnancy, lactation ,and sudden infant death (SID).
Materials and Methods: In this study, 320 articles were found through electronic search in Pubmed, Google, Google Scholar, Yahoo, Iran Medex, Science Direct, and SID databases during 1998 to 2016  and 13 articles were finally examined.
Results: The results showed that orexin A in the placenta plays an important role in the regulation of energy metabolism during pregnancy and AF volume and its reduction probably causes  idiopathic polyhydramnius and increases  the risk of gestational diabetes resolutions. And its reduction after delivery  increases prolactin and lactation. Orexin A reduction in brain stem is associated with sleep disorders that causes  sudden infant death to occur.
Conclusion: The study showed that,
orexin plays a role in improving insulin resistance and sets the sleep cycle, fetal and infant growth , uncomplicated pregnancy ,and lactation.
Key word: Oraxin A , Pregnancy , SIDS , Energy metabolism, Lactation
 
Funding: This research was funded by Authors.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: None declared.
 
How to cite this article:  Razavinia  F,  Fazeli R, Tatari  F,  Pahlavan F   , Tehranian N. The Role of Orexin A During Pregnancy and Lactation and Sudden Infant Death (SIDS) : A Systematic Review. J Rafsanjan Univ Med Sci 2017; 16(8): 769-88. [Farsi]
 
 
[1]- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی تربیت مدرس، تهران، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی تربیت مدرس، تهران، ایران
تلفن: 82883589-021، دورنگار: 88006534-021، پست الکترونیکی n _ tehranian@yahoo.com :
 
 
[3]- MSc Student , Dept. of Midwifery & Reproductive Health , Tarbiat Modares Univercity of Medical Sciences, Tehran, Iran
[4]- Assistant Prof.Dept. of Midwifery & Reproductive Health, Tarbiat Modares Univercity of Medical Sciences, Tehran, Iran
(Corresponding Author) Tell: (021)82883589, Fax: (021) 88006534, Email: n_tehranian@yahoo.com
نوع مطالعه: مقاله مروري | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1396/2/17 | پذیرش: 1396/7/23 | انتشار: 1396/9/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb