Jamali Paghaleh F, Sheikh Fathollahi M, Khorramnia S. The Effect of Bilateral Greater Occipital Nerve Block on the Treatment of Post-Dural Puncture Headache After Spinal Anesthesia in Cesarean Section: A Randomized Clinical Trial. JRUMS 2019; 18 (6) :545-556
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-4604-fa.html
جمالی پاقلعه فریبا، شیخ فتح الهی محمود، خرم نیا سعید. تأثیر بلاک دو طرفه عصب اکسی پیتال بزرگ در درمان سردرد ناشی از سوراخ شدن سخت شامه به دنبال بیحسی نخاعی در عمل سزارین: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (6) :545-556
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4604-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 384 kb]
(4905 دریافت)
|
چکیده (HTML) (3768 مشاهده)
متن کامل: (2649 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، شهریور 1398، 545-556
تأثیر بلاک دو طرفه عصب اکسی پیتال بزرگ در درمان سردرد ناشی از سوراخ شدن سخت شامه به دنبال بیحسی نخاعی در عمل سزارین: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده
فریبا جمالی[1]، محمود شیخفتحالهی[2]، سعید خرم نیا[3]
دریافت مقاله: 9/11/97 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 12/12/97 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/1/98 پذیرش مقاله: 26/1/98
چکیده
زمینه و هدف: یکی از عوارض آزار دهنده بیحسی نخاعی در عمل جراحی سزارین، سردرد بعد از پارگی سخت شامه (Post-Dural puncture headache; PDPH) است که در 2 تا 5 روز بعد از عمل جراحی ایجاد میشود. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر بلاک دوطرفه عصب اکسی پیتال بزرگ (Greater occipital nerve block; GONB) در درمان PDPH بعد از جراحی سزارین میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 74 خانم باردار که در سال 1396 تحت عمل سزارین با بیحسی نخاعی قرار گرفته بودند و با PDPH به کلینیک درد شهر رفسنجان مراجعه کردند، به صورت تصادفی در دو گروه 37 نفره قرار داده شدند. در گروه اول، درمان GONB با بوپیواکائین و دگزامتازون انجام گردید و گروه دوم، درمان دارویی خوراکی با استامینوفن و پره گابالین دریافت کردند. بیماران هر دو گروه، قبل از مداخله، 1، 6 و 24 ساعت پس از مداخله، از لحاظ شدت سردرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج آزمون آماری نشان داد که اثر متقابل (Interaction) نوع درمان و زمان ارزیابی سردرد از نظر آماری معنیدار است (912/130=F، 001/0P<). به این معنی که سرعت کاهش سردرد در طول دوره مطالعه، در گروه GONB بهطور معنیداری بیش از گروه دریافتکننده درمان دارویی خوراکی بود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، با وجود مؤثر بودن هر دو روش درمانی، تأثیر GONB در کاهش شدت سردرد، بیش از درمان دارویی بوده است. بهنظر میرسد GONB میتواند به عنوان یک تکنیک جایگزین مؤثر برای درمان PDPH بهکار رود.
واژههای کلیدی: بیحسی نخاعی، سردرد پس از پارگی سخت شامه، عصب اکسی پیتال بزرگ، سزارین
مقدمه
انجام عمل جراحی سزارین، نیازمند استفاده از بیهوشی است که به صورت یکی از دو روش بیحسی نخاعی (Spinal anesthesia) و بیهوشی عمومی (General anesthesia) قابل انجام است ]2-1[. از زمانی که بیحسی نخاعی روش انتخابی برای انجام عمل سزارین شده، مرگ و میر ناشی از بیهوشی در سزارین به میزان قابل ملاحظهای کاهش یافته است ]4-3[. با وجود فواید فراوان بیحسی نخاعی، عوارضی چون افت فشارخون حین عمل، برادی کاردی و کمردرد به دنبال این روش وجود دارد که اگر به صورت دقیق و درست انجام شود، بروز عوارض اندک و قابل درمان خواهد بود ]6-5[. یکی از عوارض شایع و آزاردهنده بیهوشی نخاعی، سردرد بعد از پارگی دورا یا سخت شامه (Post-Dural puncture headache; PDPH) میباشد ]7[. در حال حاضر علیرغم رعایت شرایط پیشگیری کننده، در کشور ما شیوع 10 درصدی در جمعیت دریافت کننده بیحسی نخاعی در سزارین وجود دارد ]8[.
PDPH در ناحیه پس سری پیشانی (Frontooccipital) و به صورت دوطرفه احساس میگردد. این نوع سردرد به صورت وضعیتی میباشد، یعنی با تغییر وضعیت از حالت خوابیده به حالت نشسته و ایستاده، شدت آن بیشتر میشود ]9[. این سردرد در عرض 2 تا 5 روز بعد از پارگی دورا شروع میشود و ترس از نور، تهوع، سفتی گردن میتواند جزء علائم همراه میباشند ]10[.
خانمهای باردار خطر بالاتری برای بروز PDPH دارند ]12-11[. درمان مؤثر آن سبب کاهش شدت درد و بهبود این نوع سردرد در فاصله زمانی 48 ساعت میگردد ]13[. از روشهای درمانی برای موارد مقاوم و شدید PDPH استفاده از پاچ خونی اپیدورال (Epidural blood patch; EBP) میباشد که در این روش خون خود فرد (خون اتولوگ) به روش استریل تهیه شده و در فضای اپیدورال کمری تزریق میشود ]15-14[. شانس موفقیت این روش 90-70 درصد بوده است ]17-16[. علاوه بر دشواری در انجام تکنیک، این روش درمانی با عوارض خطرناک دیگری مثل آبسه اپیدورال، مننژیت و نقصهای نورولوژیک همراه میباشد ]18-16[، که استفاده از این روش درمانی را زیر سؤال برده است.
اخیراً، استفاده از بلاک دو طرفه عصب اکسی پیتال بزرگ (Greater occipital nerve block; GONB) در جهت کنترل موارد مقاوم و شدید درمان PDPH، نظر برخی از متخصصین را به خود جلب کرده است ]20-19[. موارد درمان موفقیتآمیز PDPH با این روش درمانی گزارش شده است، به طوریکه در بعضی مطالعات بهبودی 100 درصد و در بعضی مطالعات برای دستیابی به بهبودی 100 درصد نیاز به تکرار بلوک بوده است ]22-21[. عصب اکسی پیتال بزرگ از فیبرهای حسی از شاخه C2 و C3 طناب نخاعی منشاء میگیرد که این عصب همراه با عصب اکسی پیتال کوچک از بین اولین و دومین مهره گردنی خارج میشود و به صورت یک عصب سطحی در ناحیه اکسی پوت در میآید که از آن به عنوان مهمترین عصب حسی در ناحیه اکسی پوت نام برده میشود (شکل 1) ]24-23[.