Abedi P, Nabavizadeh Rafsanjani A, Fijan S, Ansari P, Sanji M. Correlation of the Index of Orthodontic Treatment Need (ICON) and Orthodontic-Related Quality of Life in Male Students in Rafsanjan City in 2016: A Descriptive Study. JRUMS 2020; 19 (4) :397-408
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-4768-fa.html
عابدی پویا، نبوی زاده رفسنجانی علی، فیجان سلیمان، انصاری پیمان، سنجی معین. همبستگی شاخص نیاز به درمان ناهنجاریهای فکی دندانی (ICON) با کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی در دانشآموزان پسر شهر رفسنجان در سال 1395: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (4) :397-408
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4768-fa.html
بخش ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
متن کامل [PDF 350 kb]
(683 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1999 مشاهده)
متن کامل: (1283 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، تیر 1399، 408-397
همبستگی شاخص نیاز به درمان ناهنجاریهای فکی دندانی (ICON) با کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی در دانشآموزان پسر شهر رفسنجان در سال 1395: یک مطالعه توصیفی
پویا عابدی[1]، علی نبویزاده رفسنجانی[2]، سلیمان فیجان[3]، پیمان انصاری[4]، معین سنجی[5]
دریافت مقاله: 7/3/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 18/4/98 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 17/3/99 پذیرش مقاله: 19/3/99
چکیده
زمینه و هدف: یکی از جنبههای کیفیت زندگی، ارتباط آن با ارتقاء سلامت است. بررسی نیاز به درمان ارتودنسی به صورت کمی دارای اهمیت ویژه بوده و شاخص ICON ((Index of Complexity, Outcome, & Need یکی از شاخصها جهت ارزیابی این مورد است. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه بین شاخص نیاز به درمان ناهنجاریهای فکی دندانی (ICON) با کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی در دانش آموزان پسر 16 تا 18 ساله در شهر رفسنجان بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بر روی 1077 دانش آموز که در سال 1395 به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای از مدارس شهر رفسنجان انتخاب شدند، انجام شد. به منظور ارزیابی کیفیت زندگی دانشآموزان از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی (Orthognathic Quality of Life; OQOL) استفاده شد و تمام دانشآموزان بر اساس اجزاء ایندکس نیاز به درمان ارتودنسی ICON، معاینه شده و نتایج در فرم ICON ثبت گردید. دادهها توسط ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی 91/10±58/25 و میانگین و انحراف معیار نمره ICON برابر با 55/13±34/32 بود و این دو متغیر دارای همبستگی معکوس معنیدار بودند (001/0, p<24/0-r=).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که جنبههای مختلف کیفیت زندگی میتواند بر تمایل به انجام درمان ناهنجاریهای فکی صورتی و ارتودنسی بین نوجوانان تأثیر گذارد و درمان ارتودنسی تأثیر بهسزایی بر افزایش اعتماد به نفس و در نتیجه افزایش کیفیت زندگی نوجوان دارد.
واژههای کلیدی: کیفیت زندگی، ارتودنسی، ICON، رفسنجان
مقدمه
کیفیت زندگی مفهومی مبهم و خلاصه است که در رشتههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد [1]. سازمان بهداشت جهانی کیفیت زندگی را به عنوان درک مردم از زندگی خود با توجه به فرهنگ، ارزشها، اهداف، انتظارات و نگرانیهای آنها بیان کرده است [2]. یکی از جنبههای کیفیت زندگی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت است که به صورت "عدم تأثیر منفی شرایط دهانی روی زندگی اجتماعی و احساس مثبت فرد از شرایط دندانی- صورتی خود" تعریف میشود [3]. سلامت دهان و دندان به طور جدی بر روی کیفیت زندگی تعداد زیادی از افراد تأثیر میگذارد و ممکن است بر روی جنبههای مختلفی از زندگی شامل عملکرد، اعتماد به نفس، روابط بین فردی و فرصتهای شغلی تأثیر بگذارد [4]. در بین مشکلات دهانی- دندانی Malocclusion بیشتر از سایرین به طور معنیداری باعث کاهش کیفیت زندگی افراد میشود [6-5]. بنابراین منطقی به نظر میرسد که انتظار داشت درمان ارتودنسی منجر به تقویت اعتماد به نفس و کاهش اضطراب در موقعیتهای اجتماعی شود [5].
با توجه به این که تشخیص نیاز به درمان ارتودنسی اکثراً به صورت توصیفی و کیفی میباشد، جهت برنامه ریزی برای انجام درمان ارتودنسی و طراحی مناسب برای استفاده از منابع مالی و انسانی، بررسی نیاز به درمان ارتودنسی به صورت کمی و عددی دارای اهمیت ویژه بوده و تاکنون شاخصهای متعددی برای ارزیابی نیاز به درمان ارتودنسی بر اساس Malocclusion و تأثیر مخرب آن بر سلامت دهان شکل گرفتهاند؛ از جمله شاخصهای IOTN (Index Of Treatment Need), DAI (Dental Aestatic Index), PAR (Peer Assessment Index) و ICON ((Index of Complexity, Outcome, & Need [9-7]. شاخص ICON شاخصی جدید است به گونهای که کارآیی آن در این زمینه به طور کامل مورد تأیید قرار نگرفته است و همچنین امکان بررسی همزمان نیاز به درمان، تعیین پیچیدگی درمان و پیش بینی نتایج درمان در آینده را میدهد [10].
پرسشنامههای سنجش کیفیت زندگی وابسته به شرایط دندانی-صورتی فرد که در عین حال تأثیر روانی زیبایی دندانی را در نظر بگیرند، ابزارهای مفیدی در راستای غربالگری بیماران میباشند. استفاده از این ابزارها باعث میگردند، مشکلات بیمار در اولویت قرار گیرد و به تصمیمگیری صحیح بیمار جهت درمان ارتودنسی کمک شایانی مینمایند [11]. برای بررسی جنبههایی از کیفیت زندگی که متأثر از شرایط فکی-دندانی هستند، از پرسشنامه استاندارد Orthognathic Quality of Life (OQOL) که توسط Cunningham ارائه شد، استفاده میشود که روایی و پایایی ترجمه فارسی این پرسش نامه در ایران مورد تأیید قرار گرفته است [12,3].
در مطالعه Liu Z و همکاران [13] به بررسی تأثیر نیاز به درمان ارتودنسی بر کیفیت زندگی پرداختند و به وجود رابطه بین این دو جزء اشاره نمودند و همچنین نیاز به وجود روشی استاندارد جهت بررسی این ارتباط را نیز مشخص نمودند.
عوامل اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه در کیفیت زندگی افراد نقش داشته و مطالعات پیشین در کشورهای مختلف نتایج متفاوتی را برای Malocclusion (ناهنجاری روابط فکها) و تأثیر آن بر کیفیت زندگی نشان میدهند [8, 17-13] کمبود مطالعات بومی صورت گرفته در این زمینه، ما را برآن داشت تا به تعیین رابطه نیاز به درمان ارتودنسی با کیفیت زندگی در دانشآموزان پسر 16 تا 18 ساله در شهر رفسنجان در سال 1395 بپردازیم.
مواد و روشها
این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی، پس از اخذ مجوز کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان (کد اخلاق: IR.RUMS.REC.1395.67) در مدارس پسرانه شهر رفسنجان در سال 1395 اجرا شد. شرکت کنندگان به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای از میان دانشآموزان 16 تا 18 ساله مدارس رفسنجان انتخاب شدند، به این ترتیب که ابتدا به طور تصادفی تعدادی از مدارس دولتی دوره دوم متوسطه انتخاب شدند، سپس در هر مدرسه انتخابی، از میان کلاسهای موجود برای هر پایه تحصیلی، به طور تصادفی یک کلاس انتخاب شد و دانش آموزان هر کلاس جهت بررسی شرایط ورود به مطالعه معاینه شدند. فرمول تعیین حجم نمونه بود که در آن α برابر با 05/0، β برابر با 20/0 و r 101/0 بود.