جلد 19، شماره 4 - ( 4-1399 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 422-409 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Doost Mohammadi F, Rezaeian M. The Goals, Roles and Activities of the International Association for Suicide Prevention (IASP): A Continuing Education Article. JRUMS 2020; 19 (4) :409-422
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4844-fa.html
دوست محمدی فاطمه، رضائیان محسن. اهداف، نقش و فعالیت‌های انجمن بین المللی پیش‌گیری از خودکشی: یک مقاله آموزش مداوم. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (4) :409-422

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4844-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 355 kb]   (815 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2258 مشاهده)
متن کامل:   (2456 مشاهده)
 
آموزش مداوم
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، تیر 1399، 422-409
 
 
 
 
 
اهداف، نقش و فعالیت­های انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی:
 یک مقاله آموزش مداوم
 
 
فاطمه دوست محمدی[1]، محسن رضائیان[2]
 
 
 
 
 
 
دریافت مقاله: 11/4/98   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 23/4/98    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 4/12/98         پذیرش مقاله: 5/12/98
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
چکیده
انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی (International association for suicide prevention :IASP) یک سازمان غیر‌‌انتفاعی است که با هدف انجام فعالیت­­های علمی حول محور پیش­گیری از رفتار خودکشی و تلاش جهانی در راستای تحقق اهدافی از قبیل ارتقاء آگاهی درباره­ مسائل مربوط به خودکشی و تشویق افراد به تبادل تجربه، دانش و مهارت­های کسب شده در کشورهای مختلف جهان به منظور اقدام مؤثرتر در زمینه­ کاهش خودکشی، ترویج اندیشه­ تأسیس سازمان­های ملّی به منظور پیش­گیری از خودکشی، ترویج اصول پیش­گیری از خودکشی به صورت کارآمد در میان گروه­های حرفه­ای و عموم مردم و ترویج برنامه­های تحقیقاتی به ویژه آن­هایی که از طریق همکاری­های بین­المللی قابل پیگیری هستند. این انجمن از سال 1960 میلادی تأسیس شده است و بیش از 50 کشور عضو آن هستند.
هدف از نگارش مقاله حاضر، بیان مهم­ترین اهداف و فعالیت­های  IASPو معرفی وبگاه این انجمن و نحوه عضویت در آن می‌باشد، تا بتوان در گشودن مسیری نو و پویا برای سایر محققان و علاقه­مندان به مقوله پیش­گیری از خودکشی کمک نمود.
واژگان کلیدی: خودکشی، پیش­گیری، انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی
 
 
 
 
مقدمه
انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی (IASP: International Association for Suicide Prevention)، بزرگ­ترین سازمان بین المللی مردم­ نهاد است که در زمینه پیش­گیری از خودکشی و کاهش تأثیرات نامطلوب رفتار خودکشی فعالیت می­کند. این انجمن در سال 1960 تأسیس گردیده است و هم اکنون بیش از 50 کشور جهان عضو آن هستند ]2-1[.
شکل­گیری IASP از برگزاری نشستی با عنوان پیش‌گیری از خودکشی در شهر وین Vienna به سرپرستی پروفسور اِروین رینگل Erwin Ringel، از روان­پزشکان نامی کشور استرالیا، در سال 1960 میلادی آغاز و پس از آن یک تیم متشکل از روان­پزشکان، پزشکان، روان‌شناسان، مددکاران اجتماعی، وکلا و کشیک­های کاتولیک به ریاست پروفسور رینگل گرد هم جمع آمدند و اقدام به تأسیس مؤسسه‌ای به نام “Lebensmüdenfursorge” or “The Centre for Care of those Tired of Living” یا "مرکز مراقبت از افراد خسته و نا امید از زندگی"، نمودند و در ادامه با نام IASP به فعالیت­های خود ادامه دادند. پروفسور رینگل طی سال های 1971-1960 عهده­دار ریاست انجمن بود و خدمات شایانی در زمینه پیش­گیری از خودکشی ارائه نمود] 2-1[.
در حال حاضر ریاست انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی به عهده پروفسور Moradkhan مسئول دپارتمان روان­پزشکی دانشگاه آگاخان (Agakhan University) شهر کراچی پاکستان، می­باشد. ایشان در ژانویه سال 2017 میلادی از برنامه­های پیش­گیری از خودکشی کشور ایران بازدید نمودند ]2-1[. پیش از او، پروفسور Arensman از کشور ایرلند عهده‌دار سمت ریاست IASP بود که در ماه ژولای سال 2017 میلادی پس از چهار سال  عهده داری این سمت جای خود را به پوفسور خان داد. جدول شماره یک، تاریخچه ای از رؤسای انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی را نشان می­دهد ]3[.
 
 

 
جدول 1- رؤسای انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی(IASP)
نام رؤسای انجمن سال های ریاست انجمن کشور
Erwin Ringel 1971-1961 استرالیا
Erwin Stengel 1973-1971 انگلیس
Norman Farberow 1979-1973 آمریکا
Walter Pöldinger 1985-1979 سوئیس
Kalle Achté 1989-1985 فنلاند
Nils Retterstøl 1991-1989 نروژ
David Lester 1995-1991 آمریکا
Jean-Pierre Soubrier 1997-1995 فرانسه
Robert Goldney 1999-1997 استرالیا
Diego De Leo 1999-2003 استرالیا
Lars Mehlum 2005-2003 نروژ
Brian Mishara 2009-2005 کانادا
Lanny Berman 2013-2009 آمریکا
Ella Arensman 2017-2013 ایرلند
Moradkhab 2021-2017 پاکستان
 
 
اهداف انجمن بینالمللی پیش­گیری از خودکشی IASP
  • پیش­گیری از بروز رفتار خودکشی
  • کاهش آثار نامطلوب خودکشی
  • ایجاد فضایی مناسب برای هم اندیشی و تجمع متخصصان دانشگاهی سلامت روان، مسئولین و سیاست­گذاران حیطه بحران در سلامت روان، بازماندگان افراد اقدام کننده به خودکشی و کلیه داوطلبین علاقه­مند به این موضوع ]2[.
اولویت­های استراتژیک انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی دریک دهه اخیر
در دهه گذشته کمیته اجرایی انجمن بین­المللی پیش‌گیری از خودکشی به کمک سایر اعضاء انجمن، چهار استراتژی در اولویت را به­منظور تحقق اهداف پیش­گیری از خودکشی منتشر نمودند ]3[:
  1. تقویت جذب و جلب همکاری مخاطبان جهانی ]3[
  2. ارتقاء انتقال دانش ساختارمند از طریق تجمیع دانش اعضاء انجمن به منظور دست‌یابی به بهترین راهکارهای پیش‌گیری از خودکشی ]3[
  3. ارتقاء فعالیت­های پیش­گیری از خودکشی با در نظر گرفتن ابتکار عمل به­منظور تشویق اعضاء انجمن جهت ایفای نقش فعال­تر ]3[
  4. تقویت زیرساخت­های انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی به­منظور فراهم آوردن بستر تعامل افراد فعال در زمینه پیش­گیری از خودکشی ]3[
فعالیت­های انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی IASP
فعالیت­هایIASP شامل 5 حیطه می شود، که در ادامه به صورت مجزا به تبیین فعالیت­های آن در هر بخش پرداخته می‌شود.
  • حیطه اول: معرفی روز جهانی پیش­گیری از خودکشی (world suicide prevention day ;WSPD).IASP  از سال 2000 میلادی روز دهم دسامبر را به عنوان روز جهانی پیش­گیری از خودکشی معرفی نموده است و هر ساله در این روز از اقدامات و فعالیت­های پیش­گیرانه صورت گرفته در زمینه خودکشی در مناطق مختلف جهان گزارش مبسوطی را منتشر می‌نماید، هم­چنین هر ساله از سوی انجمن شعاری نیز برای روز جهانی پیش­گیری از خودکشی در نظر گرفته می­شود و بروشورهایی با 30 زبان مختلف به­منظور آگاهی بخشی در خصوص پیش­گیری از خودکشی در نقاط مختلف جهان توسط انجمن منتشر می ­گردد] 6-4[. به عنوان مثال شعار روز جهانی پیش­گیری از خودکشی در سال 2018، همکاری با هم برای پیش­گیری از خودکشی (Working Together to Prevent Suicide)  بوده است، که به گفته ریاست انجمن، این شعار برای سال‌های 2019 و 2020 میلادی نیز تکرار خواهد شد. این شعار بیان­گر این مهم می­باشد، که در عصر حاضر، پیش­گیری از خودکشی بدون همکاری­های بین­بخشی ممکن نیست و نیازمند تشکیل کارگروه­های مؤثر و آموزش دیده در سراسر جهان می­باشد] 4[. نمونه­ای از شعارهای روز جهانی پیش‌گیری از خودکشی که از سال 2003 توسط IASPتدوین شده است، درجدول شماره دو نشان داده شده است. هم­چنین روز دهم دسامبر سال 2018 میلادی گزارشی از سایر وقایع و فعالیت­های صورت گرفته در زمینه پیش­گیری از خودکشی در کشورهای جهان از جمله بریتانیا، ایرلند، هند، هنگ کنگ، استرالیا، کنیا، فرانسه، تایوان و هلند توسط انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی منتشر شد. از جمله این اقدامات می توان به روشن کردن شمع و 5 دقیقه سکوت به احترام بازماندگان افراد خودکشی کرده در بخش روا­ن­پزشکی بیمارستان دکتر  Baligaدر هند و در نظر گرفتن فعالیت­های ورزشی مانند دوچرخه سواری به ویژه برای گروه های در معرض خطر رفتار خودکشی مانند بیماران مبتلا به افسردگی در بریتانیا، اشاره نمود ]7[.
  • حیطه دوم: برگزاری کنگره­هایی با عناوین مختلف به همراه ارائه کارگاه­های آموزشی در زمینه پیش­گیری از خودکشی در مناطق مختلف جهان. کنگره جهانی پیش‌گیری از خودکشی هر دو سال یک­بار در یکی از کشورهای جهان از سوی انجمن بین المللی پیش­گیری از خودکشی برگزار می­شود ]8[. هم­چنین انجمن جایزه­ای را تحت عنوان جایزه تحقیقاتی استنگلAward”  “Stengel- در پایان هر کنگره به شخص واجد شرایطی که بیش از ده سال سابقه فعالیت­های برجسته و تحقیقات ارزش‌مند در رابطه با پیش­گیری از خودکشی داشته واکثریت آراء موافق اعضای انجمن را به خود اختصاص داده باشد، اهداء می‌نماید. نام­گذاری این جایزه، به افتخار پروفسور اورتین استنگل، یکی از بنیان‌گذاران IASP است، که سنگ بنای اهدای این جایزه به افراد لایق و فعال در زمینه پیش­گیری از خودکشی را از سال 1977 میلادی بنا نهاده بود. نکته جالب توجه، آن است که نامزدهای دریافت جایزه استنگل لزوماً از اعضای انجمن نمی­باشند ]9[.
آخرین بار کنگره جهانی پیش­گیری از خودکشی در سال 2017 میلادی در کشور مالزی برگزار گردید. سی­اُمین کنگره جهانی پیش­گیری از خودکشی نیز در تاریخ 21-17 سپتامبر سال 2019 میلادی در شهر دری-لندنری ایرلند شمالی و با شعار "شکستن دیوار پل­ها و ساختمان­ها ""Breaking down walls, building and bridges برگزار خواهد شد ]8[. این شعار بر اهمیت توجه به مناطق خطر خودکشی (Suicide hot spots) نظیر پل­ها، ساختمان­های بلند و ریل­های قطار در تدوین اجزای یک استراتژی­های جامع و مناسب پیش­گیری از خودکشی، تأکید دارد ]11-10[.
  • حیطه سوم: گردهم آوردن کارگروه­های علاقه­مند به زمینه­ها و موضوعات گوناگون مرتبط با پیش­گیری از خودکشی(Special Interest Group ;SIG)  این بخش از فعالیت IASP مربوط به جذب، تشکیل و سازمان­دهی داوطلبین آگاه و علاقه­مند به تدوین و اجرای برنامه­های پیش­گیری از خودکشی در زمینه­های مختلف می­باشد] 8[، که در ادامه به شرح فعالیت و اهداف این گروه­ها در بخش‌های گوناگون پیش­گیری از خودکشی می­پردازیم:
  1. گرد­ آوردن افراد و گروه­های علاقه­مند به تحقیق در رابطه با موضوع خودکشی‌های زنجیره‌ای یا تقلیدی: هرچند در 5 سال اخیر تحقیقات در زمینه خودکشی‌های زنجیره‌ای و تقلیدی افزایش داشته است، اما تحقیقات صورت گرفته هنوز هم برای انجام مقایسه­های جهانی و پی بردن به نقش بوم و فرهنگ در این‌باره ناکافی است. لذا، انجمن بین‌المللی پیش­گیری از خودکشی، فضا و زمینه­ای را برای جذب نیروهای تحقیقاتی متخصص و علاقه­مند به این موضوع فراهم آورده است، تا با هدف به اشتراک گذاشتن کلیه اطلاعات مربوط به خودکشی‌های زنجیره‌­ای و تقلیدی در کشورهای مختلف جهان، دور هم جمع شده و هم­اندیشی نمایند. مسئولیت اداره این کارگروه با پروفسور Arensman می­باشد. در بخش اختصاص­یافته به کارگروه خودکشی­های زنجیرهای در وبگاه انجمن، هم‌چنین لیست جدیدترین مقالات منتشر شده در این رابطه قابل دسترسی است ]8[.
  2. گرد­­ آوردن افراد و گروه­های علاقه­مند به موضوع ارتباط رفتار خودکشی و فرهنگ: از آنجایی­که تدوین و اجرای استراتژی­های پیش­گیری از خودکشی در بسترهای فرهنگی، مذهبی، جنسیتی، خانوادگی و اقتصادی-اجتماعی مختلف، متفاوت است، لذا نیازمند انجام تحقیقات گسترده در مناطق مختلف می­باشد، و این مهم با گرد آوری افراد و گروه­های علاقه­مند به این موضوع میسر می­گردد. بنابراین، انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی پذیرای عضویت افراد و گروه‌های علاقه­مند به موضوع بررسی ارتباط رفتار خودکشی و فرهنگ­های گوناگون نیز می­باشد. مسئولیت هماهنگی و اداره فعالیت­های این کارگروه به عهده دکتر Erminia Colucci  می­باشد ]8[.
  3. تشکیل کارگروه توسعه استراتژی­های ملّی مؤثر در خصوص پیش­گیری از رفتار خودکشی: اساس و بنیان شکل گیری این بخش از فعالیت IASP، مشتمل بر ارائه توصیه­های مجزا به کشورهای دارای حدأقل یک استراتژی ملّی جامع و مدون پیش­گیری از خودکشی، کشورهای دارای برنامه‌های غیر مدون و غیرجامع پیش­گیرانه در زمینه رفتار خودکشی و نهایتاً کشورهای فاقد هر گونه فعالیت، برنامه و استراتژی در خصوص پیش­گیری از رفتار خودکشی، میباشد. کارگروه توسعه استراتژی­های ملّی پیش­گیری از خودکشی به ریاست پروفسور Rezaeian و پروفسور Steve Platt،  به کشورهای دارای استراتژی جامع پیش­گیری از خودکشی توصیه می­کند که بر ارزیابی، بهبود، به روز­رسانی دادهها و اطلاعات و تخمین کارآیی و کارسازی استراتژی­های پیشین در زمینه پیش­گیری از رفتار خودکشی، تمرکز داشته باشند. کشورهایی که برنامه­هایی را به صورت جسته وگریخته و غیر مدون اجرا نموده اند، نیز باید به شناسایی دقیق اقدامات صورت گرفته و رفع خلأهای موجود در زمینه پیش­گیری از خودکشی بپردازند، و اما کشورهایی که تا کنون هیچ­گونه برنامه و استراتژی پیش­گیرانه از رفتار خودکشی را تدوین و اجرا ننموده­اند، باید از از آموزش و شناسایی دروازه­بانان جامعه (Gatekeepes)، نظیر معلمان نیروهای نظامی و انتظامی و روحانیون جامعه، شروع کرده و اقدامات پیش­گیرانه را با اولویت مناطق نیازمندی که منابع اطلاعاتی از آن ها در دسترس است ادامه دهند. همچنین IASP با همکاری سازمان جهانی بهداشت (world health organizition ;WHO) به ارائه خدمات و حمایت­های تخصصی در زمینه پیش­گیری از خودکشی به کشورهای با درآمد متوسط و کم درآمد (low and middle income countries ;LAMICs)  می پردازد ]8[.
  4. گرد آوردن افراد و گروه­های علاقه­مند به تحلیل و بررسی ژنتیک و نوروبیولوژی رفتار خودکشی: رفتار خودکشی یک مشکل بزرگ بهداشتی است که سالانه منجر به مرگ بیش از یک میلیون نفر در سراسر جهان می­شود. خطر ارتکاب به رفتار خودکشی به واسطه تعامل پیچیده عوامل اجتماعی- فرهنگی، روان پزشکی، ویژگی­های شخصیتی و ژنتیک تعیین می­شود. بر اساس مطالعات انجام شده، زمینه­های ژنتیک رفتار خودکشی حدود 55 درصد برآورد شده است. لذا، درک بیشتر نقش ژنتیک و پاتوفیزیولوژی در رفتار خودکشی بسیار حائز اهمیت است. از این­رو IASP اهداف ویژه­ای را برای ارتقاء مطالعات ژنتیک در رابطه با افکار و رفتار خودکشی دنبال می­کند و برای تحقق این اهداف، فضایی را فراهم آورده است تا دانش‌مندان علاقه مند به موضوع ژنتیک رفتار خودکشی بتوانند به راحتی با یک‌دیگر ارتباط برقرار کنند. مسئولیت این کارگروه به عهده دکتر Dan Rujescu  از آلمان می­باشد ]8[.
  5. توسعه خدمات پشتیبانی آنلاین نظیر راه اندازی خطوط تلفنی مشاوره برای افراد در معرض خطری که گرفتار افکار خودکشی شده­اند و به­کارگیری افرادی برای ارزیابی کارسازی و موفقیت خدماتی از این قبیل  ]8[.
  6. گرد آوردن افراد و گروه­های علاقه مند به تحلیل، بررسی و اشتراک­ تجربه­های واقعی و مؤثر در زمینه اجرای برنامههای پیش­گیری از خودکشی (حتی برنامه­ها و تلاش‌های مردمی اجرا شده در سراسر جهان): این بخش، از سال 2017 میلادی به مجموعه فعالیت­هایIASP  اضافه گردید و در حال حاضر 15 عضو همکار از 4 کشور جهان در راستای اهداف این بخش فعالیت می‌کنند، این بخش توسط آقای Alan Woodward اداره می­شود ]8[.
  7. تشکیل کارگروهی برای تعریف و تبیین دقیق واژه­شناسی رفتار خودکشی شامل افکار، برنامه­ریزی، اقدام و خودکشی انجام­یافته: در راستای انجام فعالیت­های مرتبط با این بخش،IASP  از افراد داوطلب و علاقه­مند دعوت نموده است که پس از عضویت در انجمن، به تکمیل و تعریف دقیق اصطلاحات، اختصارات و کلیه واژگان مرتبط با رفتار خودکشی، شیوه­های خودکشی و راه­کارهای پیش­گیری از آن بپردازند، این کارگروه که از سال 2018 آغاز به فعالیت نموده توسط آقایان Bronwen Edwards  وChris Caulkins  سرپرستی می­شود ]8[.
  8. تشکیل کارگروه پیش­گیری از مسمومیت عامدانه با سموم دفع آفات نباتی: خودکشی از طریق مسمومیت عامدانه با سموم دفع آفات  عامل مرگ سالانه حدود 250000 نفر تا 375000 نفر در جهان می­باشد ]8[. IASP عنوان می­کند که دسترسی آسان به آفت کش­ها در مناطق دارای فعالیت‌های کشاورزی به ویژه کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط LAMICs ​​و محدودیت خدمات بهداشتی در این جوامع اصلی­ترین علت مرگ و میر ناشی از مصرف سموم است. از همین رو کارگروه پیش­گیری از مسمومیت راه­کارهایی را به منظور کاهش مرگ و میر ناشی از خودکشی با سموم ارائه نموده است، که شامل موارد زیر می‌باشد:
الف) محدود کردن دسترسی به سموم از طریق وضع قوانین مربوط به خرید، فروش و مصرف سموم دفع آفات نباتی
ب) عرضه بسته‌بندی های یک‌بار مصرف، ایمن و مناسب آفت­کش­ها
ج) ارتقاء خدمات پزشکی ارائه شده پس از مسمومیت احتمالی
تاریخچه شکل­گیری و آغاز فعالیت کارگروه پیش­گیری از مسمومیت عامدانه انجمن به سال 2015 میلادی بر می­گردد، که این کارگروه یک کارگاه آموزشی در زمینه راه­های پیش‌گیری از مسمومیت عامدانه در کنگره جهانی پیش‌گیری از خودکشی شهر مونترال در همان سال برگزار نمود. هم اکنون نیز طیف وسیعی از مداخلات، جهت کاهش میزان خودکشی از طریق مسمومیت با سموم در کشورهای چین، هند و سریلانکا در حال انجام است ]8[.
  1. گردهم آوردن گروه­های علاقه‌مند به تعیین عوامل خطر رفتار خودکشی: این کارگروه متشکل از یک گروه بین المللی از محققان، سیاست‌گذاران و پزشکان است که به طور مشترک به تحقیق در مورد عوامل خطر خودکشی میپردازند. اهداف این ;کارگروه عبارتند از مطالعه علائم هشدار دهنده رفتارهای خودکشی و عوامل محافظتی آن که ممکن است در فرهنگ­ها و مناطق جغرافیایی گوناگون، متفاوت باشد. هم­چنین انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی در زمینه معرفی عوامل خطر خودکشی به این نکته اشاره می کند، که مقوله فرهنگ مانند یک شمشیر دولبه است و می­تواند هم به عنوان یک عامل خطر و هم یک عامل حفاظتی در زمینه خودکشی مطرح باشد ]8[.
  2.  گردهم آوردن و جذب گروه­های علاقه­مند به موضوع بررسی سیمای رفتار خودکشی در افراد مسن و نحوه پیش‌گیری از خودکشی در آن­ها: IASP با هدف حمایت از پژوهش‌های مرتبط با پیش­گیری از خودکشی در افراد مسن، اقدام به ایجاد سمپوزیوم­هایی با موضوع خودکشی افراد مسن در خلال کنفرانس­های بین المللی، راه اندازی مطالعات مروری سیستماتیک و تسهیل اجرای پروژه­های بین المللی تحقیقاتی در این زمینه، نموده است ]8[.
  3.  تدارک اقدامات مربوط به مداخله پس از بحران که شامل ارائه خدمات مشاوره به بازماندگان و نزدیکان فرد خودکشی کرده و یا ارائه خدمات روان درمانی و توان‌بخشی به شخصی که از اقدام به از خودکشی جان سالم به در برده به‌منظور پیش­گیری از عود این رفتار در وی، می‌باشد ]8[.
  4.  گردهم آوردن گروه­های علاقه­مند به موضوع خودکشی و رسانه: از آنجایی که ممکن است نحوه به تصویر کشیدن و گزارش رفتار خودکشی از طریق رسانه ها، تأثیرات منفی به همراه داشته و منجر به سرایت رفتار خودکشی یا خودکشی تقلیدی گردد. لذا، انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی امکانی را فراهم آوراده است، تا مسئولین سواد رسانه ای با متخصصین روان درمانی و رفتار درمانی ارتباط برقرار نموده و در استای وضع دستورالعمل‌های گزارش‌دهی مناسب رفتار خودکشی از طریق رسانه­ها  قدم بردارند ]8[.
  5.  گردهم آوردن گروه­های علاقه­مند به موضوع خودکشی در میان­سالان 64-40 ساله: هر  بازه سنی 64-40 سالگی عموماً به عنوان یک دوره سلامت جسمانی خوب در نظر گرفته می­شود، اما با تعهدات، مسئولیت­های شخصی و خانوادگی سنگین همراه می­باشد چرا که اغلب افراد در این دوره زمانی از زندگی­شان، از سویی دغدغه رشد و پروش فرزندان خود و از دیگر سو، مسئولیت رسیدگی به امور والدین مسن خود را به عهده خواهند داشت. به­همین خاطر این بازه سنی به عنوان یکی از گروه­های سنی پر­خطر برای رفتار خودکشی در نظر گرفته می­شود که متأسفانه تحقیقات زیادی در رابطه با بررسی رفتار خودکشی در این سنین و راهکارهای پیش­گیری از آن انجام نگرفته است. به همین خاطر IASP از ایجاد شبکه­های تحقیقاتی در زمینه پیش­گیری از خودکشی در سنین میان‌سالی حمایت و پشتیبانی می­کند. تا کنون 3 مقاله مروری سیستماتیک در رابطه با خودکشی در سنین میان­سالی با حمایت IASP  و محققین عضو آن به رشته تحریر در آمده است ]8[.
  6.  ایجاد کارگروه اختصاصی با بیش از 48 عضو جهانی از استرالیا، کانادا، ایالات متحده آمریکا، آمریکای شمالی، آسیا و اروپا جهت تخصیص بیش از یک میلیون دلار گرنت پژوهشی برگزاری 28 کنفرانس ملی در 28 کشور جهان و انتشار 9 مقاله مرور همتایان در زمینه پیش­گیری از خودکشی، برگزاری ده­ها کارگاه آموزشی پیش­گیری از خودکشی به صورت وبیناری برای محققین کشورهای مختلف جهان، همگی از دیگر فعالیت‌های انجمن به‌شمار می‌آیند ]8[.
  • حیطه چهارم: تشکیل کارگروه‌های اولیه (Early career group ;ECG). این بخش از فعالیت IASP مربوط به ایجاد یک پل ارتباطی میان همکاران و محققان در زمینه خودکشی است، تا راه­گشای تدوین و اجرای تحقیقات و مداخلات بین المللی در راستای پیش­گیری از خودکشی باشد ]8[.
  • حیطه پنجم: آموزش و تربیت دروازه­بانان هر جامعه (Gatekeepers). مقصود از دروازه­بانان هر جامعه شخصیت­های کلیدی و مهم آن جامعه نظیر معلمان، پرسنل سیستم بهداشت و درمان، روحانیون و نیروهای نظامی و انتظامی می‌باشند ]12[،  که بی‌ شک می­توانند در شناسایی افراد در معرض رفتار خودکشی و یا افراد دارای افکار خودکشی نقش بسیار مهمی را ایفاء نمایند ]13[. بنابراین تربیت و آموزش این شخصیت­های کلید در هر جامعه از رموز موفقیت و کارسازی اجرای استراتژی‌های پیش­گیری از خودکشی است. در همین راستا آموزش و تربیت شخصیت­های کلیدی کشورهای مختلف برای شناسایی به موقع و صحیح افراد در معرض خطر رفتار خودکشی توسط IASP  از سال 2013 آغاز و تا کنون در کشورهای کنیا، نامیبیا، اسلوونی، مالزی، کره جنوبی و ژاپن به‌صورت ارائه کارگاه های آموزشی انجام شده است. در حال حاضر IASP اقدام به راه اندازی کمپینی با هدف آموزش دو ساله دروازه بانان در شهر آندراپرادش (Andhra pradish) کشور هندوستان  نموده است ]8[، که علاقه مندان می­توانند برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیش‌تر به وبگاه انجمن بین‌المللی پیش‌گیری از خودکشی به آدرس https://www.iasp.info/gatekeepers/ مراجعه نمایند. در ادامه به معرفی این وبگاه می‌پردازیم.
 

 
جدول 2- شعارهای روز جهانی پیش­گیری از خودکشی
2003 خودکشی قابل پیش­گیری است Suicide Can Be Prevented
2004 نگاه داشتن زندگی، بازگرداندن امید Saving Lives, Restoring Hope
2005 پیش­گیری از خودکشی مسئولیت تمام افراد است Prevention of Suicide Is Everybody’s Business
2006 با درک امیدهای جدید With Understanding, New Hope
2007 پیش­گیری از خودکشی در طول زندگی Suicide Prevention Across the Life Span
2008 در سطح جهانی فکر کنید، ملّی برنامه­ریزی کنید و محلّی اقدام کنید Think Globally. Plan Nationally. Act Locally
2009 پیش­گیری از خودکشی در فرهنگ­­های گوناگون Think Globally. Plan Nationally. Act Locally
2010 چهره­های فراوان، امکان فراوان: پیش­گیری از خودکشی Many Faces, Many Places: Suicide Prevention Across the  World
2011 پیش­گیری از خودکشی در جوامع چندفرهنگی Preventing Suicide in Multicultural Societies
2012 پیش­گیری از خودکشی در سرارسر جهان: تقویت عوامل محافظت کننده و امید الهام بخش Suicide Prevention Across the Globe: Strengthening Protective Factors and Instilling Hope
2013 انگ اجتماعی: مانعی بزرگ برای پیش­گیری از خودکشی Stigma: a major barrier to suicide prevention
2014 پیش­گیری از خودکشی: نیازمند یک دنیای مرتبط Suicide Prevention: One World Connected
2015 پیش­گیری از خودکشی: رسیدن به زندگی و نجات زندگی Preventing Suicide: Reaching Out and Saving Lives
2016 در زمینه استراتژی­های کارآمد پیش­گیری از خودکشی بیشتر بیاموزیم More learn about effective strategies for suicide prevention
­2017 یک دقیقه وقت بگذارید، یک زندگی را تغییر دهید Take a minute, change a life
2018 همکاری با هم برای پیش­گیری از خودکشی Working Together to Prevent Suicide
2019 همکاری با هم برای پیش­گیری از خودکشی Working Together to Prevent Suicide
 
 
معرفی وبگاه انجمن بین‌المللی پیش­گیری از خودکشی
هم­زمان با تأسیس انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی IASP، وبگاه این انجمن نیز به آدرس https://www.iasp.info/index.php  راه­اندازی گردید. در این وبگاه ضمن امکان عضویت داوطلبان، متخصصان، محققان و دانشگاهیان علاقه­مند به موضوع پیش­گیری از خودکشی و فعالیت­های مرتبط با آن، مطالبی در زمینه اهداف و فعالیت‌های انجمن، معرفی ریاست و اعضاء آن، اطلاعات مربوط به برگزاری کنفرانس ها و کنگره­های ملّی و بین­المللی با موضوع پیش­گیری از خودکشی وجود دارد. هم­چنین در یکی از سربرگ­های وبگاه IASP، به معرفی انتشارات علمی تحت پوشش و نظارت این انجمن پرداخته شده­است. از جمله این انتشارات می­توان به مجله مداخله بحران و پیش­گیری از خودکشیThe Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention  اشاره نمود. این مجله، یک دوماهنامه بین­المللی است که به پذیرش و چاپ تحقیقات مرتبط با خودکشی و مداخله در بحران، تحت نظارت IASP می­پردازد. مجله crisis  در نمایه­های معتبر علمی نظیر Medline/Pubmed و Scopus منتشر می­گردد و آخرین ضریب تأثیر 5 سالانه  (5 Year Impact Factor)این مجله در  در حدود 508/2 بوده است.  هر ساله 6 نسخه منتشر شده از مجله crisis برای اعضای IASP ارسال می­گردد ]4[. جدول شماره سه، لیستی از سردبیران و همکاران این مجله را ارائه می­دهد ]3[.
در بخش انتشارات وبگاه IASP، امکان دانلود و دسترسی به کتابچه­ای حاوی گزارشات کاملی از اقدامات 50 ساله انجمن در زمینه پیش­گیری از خودکشی وجود دارد. افزون بر موارد یاد شده، در سربرگ مربوط به معرفی انتشارات تحت نظر IASP، قسمتی برای اشتراک و انتشار جدیدترین خبرنامه­های مربوط به برگزاری سمینار‌ها، کارگاه­ها و کنفرانس­های پیش‌گیری از خودکشی در سراسر جهان، در نظر گرفته شده است. هم‌چنین نمادهایی به مناسبت روز جهانی پیش­گیری از خودکشی از سوی IASP طراحی گردیده است، که در وبگاه انجمن قابل مشاهده می­باشد ]4[.
 
جدول 3- سردبیران و همکاران مجله crisis
سال‌های سردبیری نام سردبیر کشور
1982-1980 Hermann Pohlmeier آلمان
1991-1983 Raymond Battegay سوئیس
1999-1992 David Clarke آمریکا
2003-1992 Ad Kerkhof هلند
2008-2003 John Connolly ایرلند
2009-2004 Annette Beautrais نیوزیلند
2013-2008 Diego De Leo استرالیا
2014 تا کنون Jane Pirkis ملبورن
 
 
نمونه‌ای از همکاری های سازمان جهانی بهداشت WHO و انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی IASP
در سال 2013 WHO  و IASP با همکاری هم یک مطالعه بین­المللی در زمینه اطلاعات استراتژی­های پیش­گیری از خودکشی اجرا شده در نقاط مختلف جهان را به انجام رسانیدند. حدود 90 کشور به پرسش­نامه طراحی شده و ارائه شده از سوی WHO  و IASP  پاسخ دادند، که تقریباً دو سوم کشورهای شرکت کننده در این مطالعه از خودکشی به عنوان یک نگرانی و معضل مهم بهداشتی در جامعه خود یاد کردند. تنها در 31 درصد از کشورهای شرکت­کننده در این مطالعه، برنامه­های محلی و استراتژی جامع ملّی پیشگیری از خودکشی از سوی دولت‌هایشان اجرا گردیده بود. مزیت منحصر به فرد این مطالعه، کسب اطلاعات از کشورهایی مدیترانه شرقی همچون کشورهای آفریقایی بود که تا پیش از این اطلاعاتی در خصوص آمار خودکشی و یا برنامه‌های پیش‌گیرانه اجرا شده در آن کشور­ها در دسترس نبود. جزئیات مربوط به نتایج این مطالعه توسط انتشارات IASP تدوین و منتشر گردیده است ]14[.
در سال 2014  با حمایت سازمان جهانی بهداشت WHO، توسعه، اجرا و پیاده سازی استراتژی­های ملّی پیش­گیری از خودکشی به ویژه در کشورهای کم درآمد و با در آمد متوسط  LAMICs از جمله بوتان Buthan، گویان Guyana ، نامیبیا Namibia  و ایران Iran شتاب بیش‌تری به خود گرفت. در همین راستا، IASP نیز ابتکار عمل در زمینه اجرای استراتژی‌های پیش­گیری از خودکشی در کشورهای LAMICs را در دست گرفت و شروع به حمایت از تدوین و اجرای استراتژی پیش­گیری از خودکشی از طریق گماشتن گروه­های پشتیبانی و مشاوره خود در وزارت بهداشت و درمان کشورهایی مانند افغانستان نمود ]15.[
نتیجه‌گیری
به­نظر می­رسد، افزایش هماهنگی فعالیت­ها درسراسر جهان در راستای پیش­گیری از خودکشی مورد نیاز است. لذا، نظر به اینکه انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی IASP، بزرگ­ترین و تنها سازمان اختصاصی پیشرو در زمینه تدوین و اجرای برنامه­ها، فعالیت­ها و استراتژی­های پیش‌گیری از خودکشی می­باشد، عضویت و همکاری محققین، متخصصین و فعّالین عرصه پیش­گیری از خودکشی به ویژه محققین کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط LAMICs، در پیش‌برد اهداف این انجمن بسیار مؤثر واقع خواهد شد. عضویت در انجمن بین­المللی پیش‌گیری از خودکشی مستلزم پرداخت حق عضویت سالانه می‌باشد، لذا، در کشورهای LAMICs برای پشتیبانی از عضویت محققین انجمن بین‌المللی پیش­گیری از خودکشی ایفای نقش سازمان­های حمایت­گر مالی دولتی یا خصوصی، اساسی خواهد بود. امید است، بیان دامنه اهداف و فعالیت‌های انجمن بین­المللی پیش‌گیری از خودکشی راه‌گشای ­مسیری نو در اجرای تحقیقات کامل تر و گسترده‌تر در عرصه پیش­گیری از خودکشی زیر نظر این انجمن، به­ویژه از سوی محققین ایرانی باشد.
زمانی که انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی در دهه 1960 تأسیس شد، دولت­های انگشت شماری به اهمیت و بزرگی مسئله خودکشی و آمار آن پی برده بودند. اکنون سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که سالانه یک میلیون نفر به­واسطه خودکشی می­میرند و این یک تراژدی انسانی است. لذا، انجمن بین­المللی پیش­گیری از خودکشی می­تواند فضایی مناسب جهت هم­اندیشی برای رفع چالش­های پیش روی مسیر پیش­گیری از خودکشی در کشورهای مختلف جهان باشد.
 
 
References
 
 
 
[1] Rezaeian, M. A Report from the 29th World Congress of the International Association for Suicide Prevention (IASP). JRUMS 2017;16 (6): 491-92. [Farsi]
[2] IASP Hompage. Available at: https://www.iasp.info/congresses.php (accessed 1 July 2019).
[3] Goldney RD, Davis AT, Scott V. The International Association for Suicide Prevention. Crisis 2013; 34(2): 137–41.
[4] World Suicide Prevention Day #WSPD. Available at: https://www.iasp.info/wspd2019 (accessed 1 July 2019).
[5] Beautrais AL. Mishara BL. World suicide prevention Day: "Think globally, plan nationally, act locally". Crisis, 2008; 29(2): 59-63. 
[6] Rezaeian, M. World Suicide Prevention Day. JRUMS 2008;7 (2): 79-80. [Farsi]
[7] World Suicide Prevention Day September 10th 2018. Available at: https://www.iasp2019.com (accessed 1 July 2019).
[8] IASP Activities. Available at : https://www.iasp.info/activities.php (accessed 1 July 2019).
[9] PDF of IASP Awards. Available at: https://www.iasp.info/awards.php ) accessed 2July 2019).
[10] Silverman M, Challenges to classifying suicidal ideations, communications, and behaviours. In: Rory C, Platt S, Gordon J, editors. International handbook of suicide prevention: research, policy and practice. First edition. Weley-blackwell 2011; 1:11-12.
[11] R Cox G, Owens CH, Robinson J, Nicholas A, Lockley  A, Williamson M. Interventions to reduce suicides at suicide hotspots: a systematic review. BMC Public Health 2013, 13:214.
[12] Rezaeian M. A Critical Look at the World Health Organization Report for Suicide Prevention. J Rafsanjan Univ Med 2018; 16(12): 1169-74. [Farsi]
[13] National suicide prevention strategies: progress, examples and indicators. Geneva: World Health Organization; 2018. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. Available at:  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/279765/9789241515016-eng.pdf (accessed 10 May 2019).
[14] Arensman E. Suicide Prevention in an International Context: Progress and Challenges. Crisis 2017: 38(1): 1-6.
[15] Platt S, Arensman E, Rezaeian M. National Suicide Prevention Strategies – Progress and Challenges. Crisis 2019; 40(2): 75-82.


 
 
The Goals, Roles and Activities of the International Association for Suicide Prevention (IASP): A Continuing Education Article
 
 
F. Doost Mohammadi[3], M. Rezaeian[4]
 
 
Received: 02/07/2019  Sent for Revision: 14/07/2019 Received Revised Manuscript: 23/02/2020 Accepted:  24/02/2020
 
 
The International Association for Suicide Prevention (IASP) is a non-goverment organization dedicated to carry out scientific activities focusing on the prevention of suicidal behavior and universal efforts to achieve goals such as raising awareness of suicide behavior around the world, encouraging individuals to exchange experience, knowledge and skills around countries of the world for more effective suicide reduction efforts, promoting the idea of establishing national organizations to prevent suicide, promoting effective suicide prevention principles among professional groups and the general public, and promoting research programs, especially those that can be tracked through international cooperation. IASP was established since 1960 and more than 50 countries are members of this association.
The purpose of this article is to outline the most important goals and activities of the IASP and to introduce the website of this community and how to subscribe to it, in order to help open up a new and dynamic way for researchers and those interested in suicide prevention.
Key words: Suicide, Prevention, IASP
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Etical approval: None declared
 
How to cite this article: Doost Mohammadi F, Rezaeian M. The Goals, Roles and Activities of the International Association for Suicide Prevention (IASP): A Continuing Education Article. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (4): 409-22. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی دکتری اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
[2]- استاد، گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: 34259176-034، دورنگار: 31315123-034، پست الکترونیکی: moeygmr2@yahoo.co.uk   
 
[3]- Ph.D Student of Epidemiology, Public Health School, Yazd  Shahid Sadoughi  University of Medical Sciences, Yazd, Iran, ORCID: 0000-0003-3867-4214
[4]- Prof., Dept. of Epidemiology and Biostatistics, School of Medicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
ORCID: 0000-0003-3070-0166
(Corresponding Author) Tel: (034) 31315123, Fax: (034) 31315123, E-mail: moeygmr2@yahoo.co.uk
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1398/4/11 | پذیرش: 1398/12/5 | انتشار: 1399/4/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb