Tafakhori Z T, Sheikh Fatholahi M. A Survey on Anatomy of Mesiobucal Root Canal in Permanent Maxillary First Molar Using CBCT in Rafsanjan in 2018: A Descriptive Study. JRUMS 2020; 19 (4) :357-368
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5050-fa.html
تفاخری زهرا، شیخ فتح اللهی محمود. بررسی آناتومی کانال ریشه مزیوباکال دندانهای مولر اول دائمی ماگزیلا با استفاده از CBCT در شهر رفسنجان در سال 1397: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (4) :357-368
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5050-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 303 kb]
(908 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2548 مشاهده)
متن کامل: (3543 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، تیر 1399، 368-357
بررسی آناتومی کانال ریشه مزیوباکال دندانهای مولر اول دائمی ماگزیلا با استفاده از CBCT در شهر رفسنجان در سال 1397: یک مطالعه توصیفی
زهرا تفاخری[1]، محمود شیخفتحالهی[2]
دریافت مقاله: 9/9/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 7/10/98 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 22/2/99 پذیرش مقاله: 24/2/99
چکیده
زمینه و هدف: آناتومی مولرهای ماگزیلا خیلی پیچیده است و درمان ریشه برای این گروه خاص از دندانها یک چالش بزرگ برای دندانپزشکها محسوب میگردد. با توجه به محدودیتهای تکنیکهای کانونشنال در پیدا کردن کانال دوم مزیوباکال (MB-2) و تفاوتهای آناتومیک مشاهده شده در قومیتهای مختلف، این مطالعه با هدف تعیین آناتومی کانال ریشه مزیوباکال در دندانهای مولر اول دائمی ماگزیلا با استفاده از CBCT (Cone-beam computed tomography) در شهر رفسنجان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 41 کلیشه رادیوگرافیPromax 3D CBCT از بیماران شهر رفسنجان در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی مورفولوژی ریشه، بعد از بهدست آوردن تصاویر multiple planar reformation (MPR) در مقاطع ساژیتال و آگزیال، ارزیابی برحسب طبقهبندی ورتوچی (Vertucci) انجام شد. دادهها با استفاده از آزمون مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: از 41 کلیشه مورد بررسی، در 15 کلیشه (6/36%) یک کانال و در 26 کلیشه دیگر (4/63%) دو کانال در ریشه مزیوباکال مشاهده شد. در میان ریشههای حاوی دو کانال، تایپ II طبقهبندی ورتوچی، رایجترین تایپ مشاهده شده بود. لازم به ذکر است که ارتباط معنیداری بین تعداد کانالها و همچنین تایپ کانالها با جنسیت (به ترتیب، 495/0=P و 583/0=P) و کوادورانت دندان (بهترتیب، 133/0=P و 669/0=P) مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر و میزان دو کانال بودن ریشه مزیوباکال، میتوان گفت که تهیه کلیشه CBCT قبل از درمان ریشه در دندان مولر اول ماگزیلا جهت بررسی وجود و تعیین نوع کانال MB-2 میتواند کمک کننده باشد.
واژههای کلیدی: CBCT، مولر اول ماگزیلا، ریشه مزیوباکال، کانال مزیوباکال دوم
مقدمه
اندودانتیکس شاخهای از علم دندانپزشکی است که درباره مورفولوژی، فیزیولوژی و پاتولوژی پالپ دندان و انساج پریرادیکولار، راههای درمان دندان و حفظ آن در قوس فکی به منظور تکلم، فانکشن و حفظ زیبایی بحث میکند و هدف آن تمیز نمودن حفره پالپ، مجرای ریشه و سپس پر کردن کامل آن توسط مواد پرکننده مناسب میباشد. رادیوگرافی کانونشنال که نقش تشخیصی اصلی را در درمان ریشه بازی میکند، به علت دو بعدی بودن، دارای محدودیت میباشد. پس برای موفقیت در درمان ریشه، دندانپزشک باید از تفاوتهای احتمالی در شکل کانال ریشه مطلع بوده تا با آگاهی بیشتری تلاش خود را به منظور جلوگیری از شکست درمان به کار گیرد [1].
تعداد کانالهای ریشه وابسته به نوع دندان، از یک تا چهار عدد متغیر است. شکل غیرعادی کانال ریشه، کانالهای فرعی ریشه (مخصوصاً انشعابات افقی) و وجود چند کانال برای یک ریشه از مهمترین عوامل ناموفق بودن درمان کانال ریشهاند [2].
تحقیقات متعددی روی شناخت آناتومی داخلی در کشورهای گوناگون صورت گرفته است و نشان داده شده است که تفاوتهای نژادی و قومیتی مانند سایر تفاوتهای جسمی میتواند در شکل آناتومی داخلی نیز دیده شود. مثلاً وقوع رایج دندانهای 4 کانال در جوامع آسیایی [3]. آناتومی مولرهای ماگزیلا خیلی پیچیده است و درمان ریشه برای این گروه خاص از دندانها یک چالش بزرگ برای دندانپزشکها محسوب میگردد [4]. شکست در درمان این دندانها بهطور معمول به علت وجود کانالMB-2 درمان نشده است [6-5]. بهعلت بعد وسیع باکولینگوال ریشه مزیوباکال و فرورفتگیهای موجود در سطح مزیال و دیستال، احتمال بالایی نسبت به وجود دو کانال در ریشه مزیوباکال وجود دارد. درحالیکه در ریشههای پالاتال و دیستال هر کدام تنها یک کانال دیده میشود [7].
در مطالعات in vivo، کانال MB-2 به میزان کمتری نسبت به مطالعات آزمایشگاهی شناسایی میشود و نشان داده شده است که این در مطالعات آزمایشگاهی شیوع کانال MB-2 تا 70 درصد است و این درحالی است که در مطالعهin vivo این مقدار 40 درصد است [9-8]. در جمعیت ایرانی احتمال وجود کانال اضافی 45/61 درصد تخمین زده شده است که نتایج آنها اهمیت بحث درباره تعداد کانالها در ریشه مزیوباکال دندان مولر ماگزیلا را نشان میدهند [10].
روشهای متعددی برای شناسایی کانال دوم مزیوباکال مولرهای ماگزیلا مورد استفاده قرار گرفته است. این روشها به دو گروه کلی روشهای لابراتواری و روشهای کلینیکی طبقهبندی میشوند. روشهای لابراتواری شامل سکشنزدن، تکنیکهای شفافسازی، رادیوگرافیهای کانونشنال، تکنیکهای MCT (Micro-computed tomography) و مشاهده کف اتاقک پالپ توسط اسکن میکروسکوپ الکترونی میباشند و روشهای کلینیکی شامل مشاهده حین درمان اندودانتیک (با یا بدون بزرگنمایی) و رادیوگرافی میباشند. بهصورت سنتی دندانپزشکان با استفاده از قدرت بینایی و تصور ذهنی خود سیستم کانال ریشه را بررسی و کانالهای اضافی را شناسایی میکردند [11].
پانورامیک بهعنوان یک تصویر دو بعدی با وجود مقداری اختلاف بزرگنمایی و دیستورشن، یک تصویر با کیفیت قابل قبول فراهم میکند. در نمای پانوراما یک محدودیت حیاتی برای بهدست آوردن اطلاعات کراسسکشنال وجود دارد [12]. در شناسایی کانالهای مندیبولار، CT عملکرد بهتری را نسبت به سایر روشهای رادیوگرافی نشان داده است [13]. روشهای جدیدی که برای شناسایی کانالهای اضافی بهکار میروند شامل MCT و CBCT هستند [14]. استفاده از CBCT برای اولین بار توسط Mozzo در سال ۱۹۹۸ گزارش شد و در دهه اخیر برای تصویربرداریهای ماگزیلوفشیال پیشنهاد شده است [15-16].
CBCT در درمان ریشه، در تعیین حضور ضایعه پریاپیکال، گسترش ضایعه و تأثیر آن بر بافتهای اطراف، ارزیابی مورفولوژی دندان و پیچیدگیهای مربوط به آن مثل انحناهایی که در ریشه وجود دارد، وجود کانالهای فرعی و اضافی، تروما و شکستگی استخوان، بهمنظور ارزیابی خطاهای حین درمان و برای بررسیهای قبل از جراحیهای درمان ریشه بهکار میرود. [17]. CBCT از این نظر که میتواند رزولوشن عالی در حد کمتر از یک میلیمتر ایجاد نماید و دوز تابش به میزان زیادی کاهش مییابد، بر توموگرافی کامپیوتری معمول یا پزشکی مزیت دارد [16]. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین آناتومی کانال ریشه مزیوباکال در دندانهای مولر اول دائمی ماگزیلا با استفاده از CBCT در شهر رفسنجان انجام شد تا با مشخص شدن مورفولوژی آن، خطاهای اندودانتیک کاهش یابد.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی که در سال 1397 انجام شد، تعداد 41 کلیشه رادیوگرافی CBCT از بیمارانی که جهت انجام کارهای درمانی به کلینیک رادیولوژی شهر رفسنجان مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. حجم نمونه مورد بررسی، طبق مطالعه Ezoddini Ardakani و همکاران در سال 1393 در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد [18] و با استفاده از رابطه 