Volume 19, Issue 6 (9-2020)                   JRUMS 2020, 19(6): 641-644 | Back to browse issues page


XML Persian Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahshahani M. اهمیت توجه به انگ اجتماعی پس از ابتلا به کرونا ویروس (کووید-19). JRUMS 2020; 19 (6) :641-644
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5493-en.html
Isfahan University of Medical Sciences. School of Nursing and Midwifery
Full-Text [PDF 156 kb]   (688 Downloads)     |   Abstract (HTML)  (1564 Views)
Full-Text:   (991 Views)
نامه به سردبیر
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، شهریور 1399، 659-657
 
 
 
 
اهمیت توجه به انگ اجتماعی پس از ابتلا به کرونا ویروس (کووید-19)
 
مریم [j1] سادات شهشهانی[1]
 
 
 
دریافت مقاله: 18/4/99   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 21/4/99    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 30/4/99         پذیرش مقاله: 31/4/99
 
 
چکیده
با توجه به تعداد مبتلایان به کروناویروس (کووید-۱۹) که به سرعت در حال افزایش است، ترس و نگرانی‌هایی به علت عدم آگاهی ایجاد شده و به دنبال آن منجر به چالش‌هایی از جمله انگ اجتماعی گردیده است. لذا مطلب حاضر با هدف توجه به انگ اجتماعی افراد با سابقه ابتلاء به کووید-۱۹ می‌باشد.
با توجه به نوپدید بودن بیماری کووید -۱۹ اطلاعات دقیق و کاملی در ارتباط با مشکلات روانی- اجتماعی آن در دسترس نمی‌باشد. با توجه به دستورالعمل‌ها و راه کارهایی که سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها اعلام کرده است، اهمیت بررسی و ارائه برنامه‌های جامع براساس فرهنگ جامعه امری ضروری است.
واژه‌های کلیدی: انگ اجتماعی، کرونا ویروس، کووید-۱۹
 
 
 
سردبیر محترم:
یکی از چالش‌های نوظهور جهانی در مدیریت بیماری‌های عفونی، پرداختن به بیماری کرونا ویروس (کووید-۱۹) است ]۱[. با ایجاد پاندمی کرونا ویروس(کووید-۱۹)، جامعه بشری علاوه بر عوارض جسمی این بیماری، با عوارض روحی گسترده این بیماری نیز روبرو شده است ]۲[. با توجه به تعداد مبتلایان به این کروناویروس (کووید-۱۹) که به سرعت در حال افزایش است ، اضطراب و نگرانی عمومی در بسیاری از مناطق افزایش یافته است. ترس و نگرانی (که از ویژگی­های بارز بیماری­های عفونیست) قابل درک است, زیرا مردم نگران سلامتی خود هستند. ولی متأسفانه، چنین نگرانی‌هایی باعث اختلال درک از موارد مربوط به بیماری، و منجر به سایر چالش­های روانی- اجتماعی از جمله انگ، تبعیض و دیگر جنبه روانی- اجتماعی می‌شود که هنوز مورد توجه قرار نگرفته است ]3 ،1[. در این میان برخی از گروه‌ها ممکن است نسبت به سایرین در برابر تأثیرات روانی اجتماعی همه‌گیری‌ها آسیب‌پذیرتر باشند. به ویژه، افرادی که به این بیماری مبتلا می­شوند، بیش­تر در معرض آسیب‌های عاطفی این بیماری هستند ]4 ،1[. چرا که این افراد فراتر از استرس‌های ذاتی این بیماری و دستورالعمل‌های قرنطینه و جدا‌سازی (quarantine and isolation)، نگرانی در مورد نحوه واکنش فردی و گروهی را نیز، ابراز می‌کنند. بررسی اخیر افراد با سابقه ابتلاء به کووید-۱۹، نشان دهنده نتایج عاطفی بی شماری از جمله استرس، افسردگی، تحریک‌پذیری، بی‌خوابی، ترس، سردرگمی، عصبانیت، سرخوردگی، کسالت و انگ در ارتباط با قرنطینه بود، که برخی از این موارد، مانند انگ اجتماعی، پس از برداشته شدن قرنطینه هم‌چنان ادامه داشت ]۱[. و حتی طرد شدن، سوء رفتار کلامی (کلمات نامناسب) و رفتارهای خشونت‌آمیز قبل و بعد از قرنطینه را ابراز کردند ]۵[.
در همه‌گیری‌ها، انگ اجتماعی به مفهوم برچسب زدن، نگاه تبعیض‌آمیز و یا از دست دادن امکانات مراقبتی برای افراد در مواجهه یا مبتلا است. چنین موقعیتی می‌تواند علاوه بر خود فرد مبتلا، بر مراقبین، خانواده و دوستان آنها نیز تأثیر منفی بگذارد. حتی منجر به از دست دادن فرصت بررسی بیماری و یا درمان می‌شود ]۴[.
انگ اجتماعی یک پدیده جهانی است و در شاخه بهداشت و درمان، در ارتباط با بسیاری از بیماری‌ها مانند ایدز، صرع، چاقی بررسی شده است ]۶[، نحوه برخورد، در حمایت از افراد برای کمک به مبارزه با بیماری و جلوگیری از ایجاد ترس و آسیب‌های ناشی از انگ اجتماعی بسیار مهم است ]۷[.
با توجه به بروز بیماری نوپدید کرونا ویروس (کووید -۱۹) اطلاعات دقیق و کاملی در این مورد در دسترس نیست و صرفاً در این زمینه دستورالعمل‌ها و راه کارهایی توسط سازمان جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها گفته شده است  ]5-4 [.
سازمان جهانی بهداشت انگ اجتماعی در ارتباط با کووید-۱۹ را مبتنی بر سه علت اصلی الف) یک بیماری جدید که برای آن هنوز ناشناخته‌های زیادی وجود دارد. ب) ترس از ناشناخته‌ها و ج) مرتبط کردن ترس خود به دیگران، می‌داند ]۴[.
بنابراین لازم است که رویکردی همه جانبه برای مقابله با این چالش اتخاذ گردد. از این رو مقابله با انگ اجتماعی باید در تمامی سطوح فردی، اجتماعی و سازمانی مورد توجه قرار گیرد. بالا بردن آگاهی افراد در نحوه انتقال، مراقبت و پیشگیری از آلودگی، از طریق رسانه‌های ملی و اجتماعی ضروری می‌باشد. هم‌چنین برگزاری جلسات آموزشی برای کارکنان ارگان‌های مختلف برای آگاه‌سازی جهت ممانعت از واکنش‌های احساسی ناشی از ترس‌های شخصی و تبعیض در ارائه خدمات نیاز است. در واقع ارائه اطلاعات درست و جامع بر کاهش انگ اجتماعی این بیماری نوپدید به همکاری تمامی ارگان‌ها نیاز دارد؛ و البته نیاز به بررسی‌های همه جانبه علل این معضل براساس فرهنگ مناطق مختلف نیز احساس می‌شود.
 

 
References
 
 
 
[1] Wang D, Hu B, Hu C, Zhu F, Liu X, Zhang J, Zhao Y. Clinical characteristics of 138 hospitalized patients with 2019 novel coronavirus–infected pneumonia in Wuhan, China JAMA 2020; 323(11): 1061–9. Available from: https://doi.org/10.1001/jama. 2020.1585
[2] Brooks SK, Webster RK, Smith LE, Woodland L, Wessely S, Greenberg N, et all. The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. Lancet 2020; 395: 912–20.
[3] Pfefferbaum B. Mental Health and the Covid-19 Pandemic, The New England Journal of Medicine 2020; Available from: https://www.nejm.org/doi/ful
[4] World Health Organization. A guide to preventing and addressing social stigma associated with COVID-19, Update 24 February 2020; Available from: https://www.who.int/publications/m/item/a-guide-to-preventing-and-addressing-social stigma-associated-with-covid-19
[5] Center for Diseases Control and Prevention(CDC). Coronanvirus disease 2019(Covid-19(:reduction stigma;June 11,2020; Available from: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/reducing-stigma
[6] Schabert J Browne JL, Mosely K  Speight J. Social Stigma in Diabetes: A Framework to Understand a Growing Problem for an Increasing Epidemic, The Patient - Patient-Centered Outcomes Research 2013; 6(1): 1-10
[7] Unicef, Social Stigma associated with COVID-19,march2020; Available from: https:// www.unicef.org/ documents/social-stigma-associated-coronavirus-disease-covid-19.
.

 


 
[1]- (نویسنده مسئول) عضو هیات علمی، گروه سلامت جامعه و سالمندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
تلفن: ۳۷۹۲۷۵۸۵-۰۳۱، دور نگار: ۳۶۶۹۹۳۹۸-۰۳۱‍‍، پست الکترونیکی: shahshahani@nm.mui.ac.ir، کد ارکید: 0000-0002-9899-7034
 

 [j1]ORCID نویسنده اضافه شود.
Type of Study: Applicable | Subject: Editorial
Received: 2020/07/6 | Accepted: 2020/07/21 | Published: 2020/09/20

Add your comments about this article : Your username or Email:
CAPTCHA

Send email to the article author


Rights and permissions
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb