جلد 19، شماره 12 - ( 12-1399 )                   جلد 19 شماره 12 صفحات 1303-1293 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pouradeli S, Rezaeian M. Investigating the Quality of Work Inspection Software of the Ministry of Cooperatives, Labour and Social Welfare in Iran Based on Kerman Data: A Descriptive Study. JRUMS 2021; 19 (12) :1293-1303
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5575-fa.html
پورعادلی شیوا، رضاییان محسن. بررسی نرم‌افزار بازرسی کار اداره بازرسی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایران بر اساس داده‌های استان کرمان: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (12) :1293-1303

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5575-fa.html


گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی رفسنجان، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
واژه‌های کلیدی: بازرسی، حوادث، مشاغل، نرم افزار، اداره کار
متن کامل [PDF 412 kb]   (737 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2332 مشاهده)
متن کامل:   (1767 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، اسفند 1399، 1303-1293
 
بررسی نرم­افزار بازرسی کار اداره بازرسی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایران بر اساس دادههای استان کرمان: یک مطالعه توصیفی
 
شیوا پورعادلی[1]،[2]، محسن رضائیان[3]
 
دریافت مقاله:17/06/99  ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 12/07/99  دریافت اصلاحیه از نویسنده:24/09/99        پذیرش مقاله: 29/09/99
 
 
 
 
چکیده
زمینه و هدف: سالانه، حوادث شغلی قابل پیش­گیری زیادی در جهان رخ می­دهد. در استان کرمان 2228 حادثه حین کار بین سال­های 1391 تا 1395 رخ داده است. گزارش بازرسی از این حوادث توسط بازرسین در نرم‌افزار بازرسی کار ثبت می‌شود. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت نرم‌افزار بازرسی کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایران بر اساس داده‌های استان کرمان و ارائه راه­کارهای مناسب جهت رفع ایرادات و بهبود آن است.
مواد و روش­ها: در این مطالعه توصیفی، به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در استان کرمان مراجعه و قسمت­های مختلف این نرم‌افزار و اطلاعات ثبت شده در آن مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین، آمار تعداد کارگاه‌های فعال و تعداد بازرسی­های انجام شده در استان کرمان طی سال­های 1397-1395 مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته­ها: نرم­افزار بازرسی کار، قسمت­هایی جهت ثبت اطلاعات مربوط به کارگاه‌ها، کارگران و حوادث کار دارد. با این وجود، این نرم‌افزار تحت وب نیست و اطلاعات تکراری در آن ثبت می‌شود. امکان جستجوی مشخصات فرد حادثه دیده وجود ندارد. تکمیل بسیاری از فیلدها در نرم‌افزار اجباری نیست و خالی می‌ماند. گزارش­گیری از نرم‌افزار در قالب فایل PDF (Portable document format) بوده و امکان تجزیه و تحلیل اطلاعات وجود ندارد.
نتیجه­گیری: نرم‌افزار بازرسی کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کاربردی و مفیدی است. با این وجود، اگر تحت وب طراحی و ایرادات آن رفع شود می­تواند نقش مهمی در اتخاذ تصمیم­های مدیریتی جهت برنامه­ریزی برای آموزش موارد ایمنی، شناسایی و کاهش خطرات در محیط کار داشته باشد.
واژه­های کلیدی: بازرسی، حوادث، مشاغل، نرم­افزار، اداره کار
 
مقدمه
امروزه حوادث شغلی یکی از مهم­ترین مشکلات جوامع محسوب می­شوند ]1[. افراد در محیط کار با انواع حوادث و مخاطرات شغلی روبه­رو هستند که ناگوارترین آن، مرگ زودرس است ]2[. حوادث شغلی به علت­های مختلفی مانند بی احتیاطی، نور نامناسب، تهویه نامناسب، لباس نامناسب، خرابی دستگاه­ها و نداشتن اطلاعات کافی ممکن است رخ دهد [3]. میزان تلفات انسانی ناشی از کار سه برابر افرادی است که هر سال در جنگ­ها به قتل می‌رسند. حوادث شغلی هزینه­های انسانی مانند درد و رنج و غصه قربانیان و اطرافیان آن­ها و هزینه‌های اجتماعی و اقتصادی بالایی برای جامعه دارند. میانگین هزینه حوادث و بیماری­های ناشی از کار 4 درصد تولید ناخالص داخلی کشورها است. لذا سلامت نیروی کار از شروط اولیه بهره­وری بوده و اهمیت زیادی در توسعه‌ی پایدار کشورها دارد ]2[. از سویی، انتقال تکنولوژی­های جدید از کشورهای توسعه یافته به کشورهای کمتر توسعه یافته بدون آموزش اصول ایمنی و بهداشت خطراتی را برای سلامت و ایمنی کارگران به همراه داشته است ]4[.
مدیران باید دیدگاه آینده­پژوهی داشته باشند و با تصور چندین آینده محتمل، برنامهریزی برای رسیدن به آینده مطلوب را انجام داده ]5[ و راه­هایی را برای محافظت از سلامت و ایمنی کارگران ابداع کنند که در چشم اندازهای بهداشت و ایمنی مؤثر باشد. دستگاه­های نظارتی با استفاده از اهرم­های سیاسی دولت و استفاده از رویکردهایی مانند جریمه­های مالی و اداری، پیگرد قانونی موارد، ابلاغ دستورالعمل­ها، احکام بازداشت متخلفین، تلاش جهت توافق بین کارفرما و کارگر، مشاوره و بازدید و بازرسی از کارگاه‌ها سعی در افزایش سطح ارتقاء و ایمنی محیط کار دارند ]6[. اما عدم نظارت کافی بازرسین کار از محیط­های کار یکی از مهمترین دلایل عدم اجرای قوانین ایمنی و سلامت کار توسط کارفرمایان است که منجر به حوادث شغلی قابل پیش­گیری می‌گردد ]7[. از سویی، پذیرش میزان سودمندی شرایط کاری ایمن و سالم به کارفرمایان، کار مشکلی است ]8[.
در ایران بازرس کار به صورت ادواری، موردی یا به منظور بررسی حوادث ناشی از کار از کارگاه‌ها بازدید می‌کند. بازرس کار در صورت اعلام وقوع حادثه ناشی از کار در کارگاه، به محل وقوع حادثه رفته و پس از بازدید و بررسی همه جوانب موضوع، گزارش حادثه را تنظیم و اطلاعات جمع­آوری شده را در نرم‌افزار بازرسی ثبت می­کند ]9[.
بـا توجـه بـه گسترش نرم­افزارهای بومی در ایران، قابلیت استفاده از نرم‌افزار در سال­های اخیـر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. بـه همین علت، مسئله ارزیابی و قابلیت استفاده از نرم­افزارهای بومی بـه یکی از مسائل مطرح در صنعت نرمافزار ایران تبدیل شده است ]10[. کیفیت و کاربرد نرم‌افزار بسیار مهم است، هر چند کیفیت نرم‌افزار به راحتی قابل تعریف نیست و مفهوم پیچیده و غیر ثابت دارد اما برای موفقیت و اثربخش بودن هر نرم‌افزار باید کیفیت اطلاعات آن قابل قبول باشد و خصوصیات مورد نیاز جهت رسیدن به اهداف و برنامه­ریزی و بودجهبندی را داشته باشد ]11[. نتایج مطالعه‌ای با عنوان بررسی دو نرم‌افزار سیمرغ و میراث جام جم در صدا و سیما نشان داد که این نرم‌افزارها در بخش فنی، گزارش‌گیری و فراهم‌آوری و امکانات امنیتی قابل قبول هستند، اما نیاز به بازبینی و برخی اصلاحات دارند [12].
نرمافزار بازرسی اداره کار از ابتدای سال 1387 در سراسر کشور مورد استفاده قرار گرفته است، اما تاکنون کیفیت و کارآیی آن بررسی نشده است. لذا بررسی دقیق نرم‌افزار بازرسی کار جهت رفع اشکالات آن میتواند اقدامی مفید در جهت بهبود کیفیت اطلاعات آن با هدف برنامه­ریزی بهتر برای کاهش حوادث کار و ارتقاء سطح ایمنی و بهداشت کار در کارگاه‌ها باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت نرم‌افزار بازرسی کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایران بر اساس دادههای استان کرمان و ارائه راهکارهای مناسب جهت رفع ایرادات و بهبود آن است.
مواد و روش­ها
این مطالعه توصیفی در سال 1398 جهت بررسی کیفیت نرم‌افزار بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شد. جهت بررسی نرم‌افزار به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان مراجعه و پس از توضیح درخصوص هدف از انجام طرح، موافقت مسئولین مربوطه جهت بررسی نرم­افزار کسب شد. سپس با نظارت رئیس اداره بازرسی کار و مدیر اداره فنآوری اطلاعات اداره تعاون کار و امور اجتماعی کرمان، نام کاربری و کلمه عبور این نرم­افزار دریافت گردید. بعد از ورود به محیط نرمافزار، قسمت­های مختلف ثبت اطلاعات کارگاه‌ها و حوادث بررسی گردید. سپس به صورت تصادفی اطلاعات 100 پرونده ثبت شده در این نرم‌افزار مورد بررسی قرار گرفت. در آخر اطلاعات مربوط به گزارش تعداد کارگاه‌های فعال در استان کرمان و هم­چنین تعداد بازرسی‌های انجام شده طی سال­های 97-1395 جمع­آوری گردید.
لازم به توضیح است که نرمافزار بازرسی اداره کار، توسط تعدادی از کارشناسان مرکز فناوری اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با همکاری بازرسین کار این وزارت­خانه در سال 1386 طراحی شده است. سپس در چند استان به صورت پایلوت اجرا شده است و پس از تأیید از ابتدای سال 1387 در سراسر کشور مورد استفاده قرار گرفته است. در فرآیند بازرسی، بازرس کار پس از اطلاع از حادثه ناشی از کار در کارگاه‌های مشمول قانون کار، به محل حادثه مراجعه و صحنه حادثه را بررسی می‌نماید. سپس جهت کسب اطلاعات بیش‌تر با شاهدین، کارفرما، کارگر (در صورت زنده بودن) نیز صحبت کرده و گزارش حادثه را تهیه می کند. سپس در محل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل خدمت خود با نام کاربری و کلمه عبور خود، به نرم‌افزار وارد شده و اطلاعات را ثبت میکند. این نرم‌افزار تحت شبکه داخلی ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. 
نتایج
در استان کرمان به طور میانگین سالانه 45965 کارگاه طی سال­های 1395 تا 1397 مشغول به فعالیت بوده است و به طور متوسط 14162 بازرسی در هر سال توسط 27 بازرس انجام شده است، به طوری­که در حدود 30 درصد از  این کارگاه‌ها مورد بازرسی قرار گرفته­اند. در طی یک سال، از اول آذر 1397 الی 30 آذر 1398، تعداد 11617 بازرسی ادواری، 3625 بازرسی موردی و 386 بازرسی توسط بازرسین اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان انجام شده است.
در بخش ورود اطلاعات نرم‌افزار، قسمت­هایی برای ورود اطلاعات کارگاه‌های مشمول قانون کار، حوادث ناشی از کار، بازرسی از کارگاه‌ها و غیره وجود دارد. ابتدا قسمت ورود اطلاعات کارگاه انتخاب می‌شود و با توجه به این­که تعداد کارگاه‌ها زیاد بوده ابتدا به قسمت جستجوی کارگاه رفته و نام یا کد کارگاه جستجو می‌شود. اگر اطلاعات کارگاه در نرم‌افزار وجود داشته باشد، آن­را انتخاب می‌نمایند و اگر اطلاعات کارگاه وجود نداشته باشد، از قسمت کارگاه جدید، اطلاعات در نرم‌افزار ثبت می‌شود (شکل 1).
 

شکل 1- منوی اصلی جهت ثبت اطلاعات در نرم‌افزار بازرسی کار
 
 
در فرم ثبت اطلاعات کارگاه، 6  قسمت وجود دارد که 3 قسمت برای ورود مشخصات کارگاه و 3 قسمت برای مشاهده سوابق قبلی، سوابق بازرسی‌های قبلی و سوابق حوادث قبلی کارگاه می‌باشد که توسط بازرس کار در نرم‌افزار ثبت می‌گردد. لازم به توضیح است که تکمیل فیلدهایی که دارای * قرمز رنگ هستند، اجباری می­باشد (شکل 2).
 

شکل 2- فرم ثبت اطلاعات کارگاه‌ها در نرم‌افزار بازرسی کار
 
 
پس از ذخیره اطلاعات، از گزینه ارجاع به فرم حادثه برای ورود مشخصات حادثه و حادثه دیده یا حادثهدیدگان استفاده می‌شود. در این فرم، 4 قسمت وجود دارد که 2 قسمت برای ثبت مشخصات حادثه، یک قسمت برای ورود مشخصات حادثهدیدگان و یک قسمت هم برای اضافه کردن مستندات است. از قسمت گزارش حادثه برای نوشتن گزارش حادثه و ثبت آن در نرم‌افزار استفاده می‌شود. از قسمت ابلاغیه و نامه به مراجع قضایی و انتظامی برای مکاتبه و ارسال گزارش تهیه شده، استفاده می‌گردد (شکل 3).
 

شکل 3- فرم حادثه برای ورود مشخصات حوادث و حادثه دیدگان در نرم‌افزار بازرسی کار
 
 
هم­چنین کلیه مکاتباتی که با این کارگاه انجام شده، از قسمت رویدادنگاری قابل مشاهده است. در صفحه اصلی نرم‌افزار، امکان گزارش­گیری­های مختلفی تعریف شده است.
در مطالعه حاضر، پس از بررسی پرونده­های ثبت شده در نرم‌افزار و کار با آن، اشکالات زیر در این نرم‌افزار شناسایی شد:
1. نرم‌افزار مورد بررسی، تحت وب نیست و تحت شبکه داخلی ادارات اجرا شده و اطلاعات با یک وقفه یک ماهه و پس از ارسال اطلاعات شهرستان­ها به استان، همسان­سازی می­گردد.
2. در نرم‌افزار مورد بررسی، ابتدا اطلاعات کارگاه و سپس اطلاعات کارفرما وارد می‌شود. هنگام ثبت اطلاعات، کد کارگاه توسط خود نرم‌افزار تولید می‌شود (کد کارگاه‌ها در هر شهرستان از عدد 1 تولید شده است). این مسئله باعث تکرار در ورود اطلاعات کارگاه در همان شهرستان یا شهرستان­های دیگر شده و پی­گیری سوابق بازرسی­های انجام شده از کارگاه‌ها و حوادث را با مشکل مواجه می‌کند.
3. در صورتی­که آدرس پستی کارگاه دقیق نباشد یا اطلاعات کارگاه تکراری باشد ممکن است اطلاعات کارفرما نیز قدیمی و به­روز نباشد و مکاتبات به مقصد درست ارسال نشوند.
4. در نرم‌افزار، امکان کنترل برای جلوگیری از ورود اطلاعات تکراری در هنگام ورود اطلاعات کارفرما و کارگاه وجود ندارد.
5. در نرم‌افزار، امکان جستجوی مشخصات فرد حادثه دیده وجود ندارد.
6. متاسفانه، خروجی و گزارش­گیری از نرم‌افزار در قالب PDF (Portable document format) و به صورت گزارش تعداد موارد است. لذا امکان تجزیه و تحلیل گزارش­ها وجود ندارد.
7. بالاخره، تکمیل بسیاری از فیلدهای تهیه شده در نرم‌افزار اجباری نیست و خالی می­ماند. مثلاً ثبت کد ملی کارفرما و یا کد کارگاه اجباری نیست و ممکن است تکمیل نشده و لذا ثبت حوادث مختلف برای یک کارگاه و کارفرما به درستی انجام نمی‌شود.
بحث
بررسی نرم­افزار مربوطه نشان داد که طراحی این نرم‌افزار مطلوب است و دارای قسمت­های مختلف و کاملی جهت ثبت اطلاعات مربوط به کارگاه‌ها، کارگران و حوادث می­باشد. حتی امکان انجام مکاتبات مرتبط با کارگاه‌ها در این نرم‌افزار وجود دارد. اما دارای اشکالاتی است که در صورت رفع شدن، به بهبود کیفیت نرم‌افزار و در نهایت ارتقاء ایمنی کارگاه‌ها کمک خواهد کرد. تفتیش و بررسی هر نرم‌افزار، یک تکنیک کارآمد برای تشخیص خطا و یکی از بهترین تکنیک­های شناخته شده برای تضمین کیفیت جهت فرآیند توسعه نرم‌افزار است ]13[. هم­چنین، نرم‌افزار باید امکاناتی داشته باشد تا بتوان اطلاعات جمع­آوری شده توسط آن را به درستی استفاده و بررسی کرد، زیرا تجزیه و تحلیل حوادث، امکان طراحی صحیح فرآیندهای کار و اجرای اصول ایمنی جهت پیش­گیری از بروز حوادث را فراهم می­کند ]14[. نرم‌افزار بازرسی اداره کار تحت شبکه داخلی ادارات اجرا شده و اطلاعات پس از یک وقفه یک ماهه و با ارسال اطلاعات شهرستان­ها به استان، همسان­سازی میگردد. جهت بهبود کار، بهتر است این نرم‌افزار تحت وب و بر روی شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت قابل دسترسی باشد. این مسئله باعث می‌شود گزارش ها در هر لحظه به روز بوده و امکان ورود اطلاعات در هر زمان و مکان فراهم باشد. استفاده از نرم‌افزارهای تحت وب مزایای زیادی به صورت غیر رسمی و سازمانی دارد. هم­چنین، نرم‌افزارهای تحت وب مقرون به صرفه­تر، و از نظر سیستمی کارا تر هستند ]16-15[.
در نرم‌افزار مورد بررسی، ابتدا اطلاعات کارگاه و سپس اطلاعات کارفرما وارد می‌شود. پیشنهاد می‌شود نرم‌افزار تحت وب طراحی شود و این مراحل جابه­جا شود. به عبارت دیگر، در فرم مشخصات کارگاه، اطلاعات کارفرما بالاتر از اطلاعات کارگاه قرار گیرد. به­طوری­که ابتدا اطلاعات هویتی کارفرما از طریق وب سرویس ثبت احوال انجام شود.یعنی کد ملی فرد ارسال و مشخصات هویتی وی در فرم وارد شود. هم­چنین، استعلام کدپستی محل سکونت وی نیز از طریق سامانه انجام و آدرس محل اقامت وی برای انجام مکاتبات از همین سامانه انجام پذیرد. داشتن آدرس دقیق از کارفرما در هنگام مکاتبات، باعث به مقصد رسیدن مکاتبات و در نتیجه کاهش هزینه­های اداری و زمان انجام مراحل کار خواهد شد. لازم است که آدرس پستی در پرونده­های جدید با آدرس پرونده­های قدیم مقایسه و به­روز شوند و از جدیدترین آدرس جهت مکاتبات استفاده گردد ]17[.
در هنگام بررسی، مشخص شد کد کارگاه توسط خود نرم‌افزار تولید می‌شود که این مسئله باعث تکرار در ورود اطلاعات کارگاه در همان شهرستان یا شهرستان­های دیگر شده و پی­گیری سوابق بازرسی­های انجام شده از کارگاه‌ها و حوادث آن­ها را با مشکل روبه­رو می­کند. هم­چنین، آمار کارگاه‌ها نیز ممکن است به به علت تکراری بودن، اشتباه محاسبه ‌شود. بنابراین، پیشنهاد می‌شود در سامانه تحت وب، در هنگام ورود اطلاعات کارگاه، یک کد منحصر به­فرد توسط نرم‌افزار برای هر کارگاه‌، بر اساس استان و شهرستان مورد نظر، تولید و به عنوان کد کارگاه ثبت شود.
هم­چنین از طریق وب سرویس می توان با بانک اطلاعاتی تأمین اجتماعی ارتباطی برقرار و کد کارگاه از آن­جا اخذ و در فیلد کد کارگاه در بانک اطلاعات تأمین اجتماعی لحاظ شود. برای جلوگیری از تکرار در ورود اطلاعات کارگاه، لازم است کدپستی محل نیز وجود داشته باشد. چنان­چه کدپستی در دسترس نباشد، قبل از استعلام از تأمین اجتماعی، از طریق وب سرویس، استعلام کدپستی از شرکت پست انجام و سپس استعلام تأمین اجتماعی با کدپستی و مشخصات کارگاه و کارفرما انجام پذیرد.
کارگاه‌هایی  نظیر کارگاه‌های خانگی، کارگاه‌های جدید که هنوز بازرس تأمین اجتماعی از انها بازدید نکرده و غیره، وجود دارد که دارای کد بیمه در بانک اطلاعاتی تأمین اجتماعی نیستند. برای این قبیل کارگاه‌ها، فیلد کد تأمین اجتماعی خالی می­باشد. البته باید کاربران توجیه شوند که در فرصت مناسب این استعلام از تأمین اجتماعی را انجام دهند، در غیر این­صورت این فیلد همیشه خالی می‌ماند.
در نرم‌افزار باید امکان کنترل دقیق اطلاعات برای جلوگیری از ورود اطلاعات تکراری در هنگام ورود اطلاعات کارفرما و کارگاه وجود داشته باشد. برای این کار لازم است قبل از ذخیره اطلاعات، سامانه کنترل نماید که اگر کد ملی فرد در بانک اطلاعاتی وجود دارد، پیغام دهد. هم­چنین، چنان­چه کدپستی کارگاه وجود دارد، باز هم پیغام داده و جلوی ثبت اطلاعات تکراری را بگیرد. دادهای تکراری باعث کاهش کیفیت داده‌ها و بروز خطا هنگام گزارش­گیری و تجزیه و تحلیل داده‌ها می‌شود. بنابراین، ضروری است که داده‌های تکراری در پایگاه داده‌ها وجود نداشته باشد ]18[.
در سامانه باید امکان جستجو برای مشخصات حادثه دیده نیز وجود داشته باشد. باید استعلام هویتی برای وی نیز از ثبت احوال انجام شود. در ضمن قبل از ثبت مشخصات حادثه دیده، سامانه باید بتواند بررسی نماید که آیا کد ملی وی در جدول حادثه دیده­ها وجود دارد یا خیر؟ اگر وجود دارد، کارگاهی که در آن حادثه دیده را نمایش دهد. این کار باعث می‌شود حوادث به صورت تکراری وارد نشوند. هم­چنین، اگر این فرد دارای سابقه حادثه قبلی است، اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار حادثه، مانند آموزش­های لازم به وی، هشدار به کارفرمای وی و غیره، انجام پذیرد. این نکته هم‌چنین کمک می‌نماید که ارتباط حوادث رخ داده برای یک فرد نیز برقرار شده تا در هنگام گزارش حادثه دیدهها، تمام حوادث وی نشان داده شود.
در گزارش گیری‌ها، باید اماکن مرتب­سازی وجود داشته باشد تا بتوان گزارش‌ها را بر اساس فیلدهای درخواستی مرتب و خروجی گرفت. در گزارشها علاوه بر گزارشهای آماری، امکان تهیه گزارش‌ها بر اساس لیست نیز فراهم شود، مانند: لیست کارگاه‌ها، لیست کارفرماها، لیست حوادث و  غیره. پیشنهاد می‌شود علاوه بر خروجی به فرمت PDF، خروجی با فرمت MS-Excel نیز داده شود. زیرا گزارش گیری در فرمت MS-Excel بسیار ساده و چند منظوره است که هم­چنین می‌توان خروجی ها را بر اساس متغیر مورد نظر مرتب نمود ]19[
پیشنهاد می‌شود در نرم‌افزار، امکان نمایش گزارشها به شکل نمودارهای ستونی، دایره­ای و غیره فراهم شود. زیرا جهت درک بهتر رونـد داده‌ها و هم­چنین موقعیت دادههای دورافتاده، ضروری است که از نمودارها استفاده کنیم ]20[؛ این نمودارها به بازرسان و مدیران بالا دستی کمک می‌کنند تا درک بهتری از وضعیت موجود داشته باشند. درصورتی­که امکان گزارشگیری به شکل جدول و نمودار فراهم ‌شود، امکان مقایسه گزارشها بر اساس متغیرهای مختلف، مانند سال با یک‌دیگر فراهم می‌شود. برای نمونه میتوان، مقایسه حوادث سال 1395 با سال 1396 و یا مقایسه شش ماهه اول سال قبل با شش ماهه اول سال جاری را به عمل آورد. چنین گزارشهایی در برنامه­ریزی برای بازرسی دوره­ای و آموزش به کارگران و کارفرمایان برای پیش­گیری از حوادث بسیار مؤثر است. برای مثال اگر سامانه گزارش دهد در سه سال گذشته، آمار حوادث در کارگاه‌های ساختمانی در شهریورماه رشد داشته است، می‌توان با انجام مطالعات لازم به بررسی علت آن پرداخت و با برنامه­ریزی‌های مناسب، اقدامات لازم جهت کاهش حوادث را انجام داد.
نتیجه‌گیری
نرم‌افزار بازرسی اداره کار، نرم‌افزار کاربردی و مفیدی است. با این وجود، ضروری است­که تحت وب طراحی شده و سایر ایرادات آن رفع شود. در این صورت، امکان گزارشگیری­های کاربردی در این نرم‌افزار فراهم شود که می­تواند نقش مهمی در تجزیه و تحلیل حوادث و اتخاذ تصمیم­های بهتر مدیریتی جهت برنامه­ریزی برای آموزش موارد ایمنی به کارفرمایان و کارگران، شناسایی و کاهش خطرات در محیط کار داشته باشد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان مقاله از جناب مهندس مهرداد دباغی­نژاد رئیس اداره فن­آوری اطلاعات اداره تعاون کار و امور اجتماعی استان کرمان بابت راهنمایی وی درخصوص کار با نرم‌افزار و واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان شفا دانشگاه علوم پزشکی کرمان بابت همکاری در تهیه مقاله تشکر و قدردانی مینمایند.
.
 
 

 
References
 
 
 
[1] Sadeghi-Bazargani H, Pourasghar F, Soori H, Bahari A, Bakhtyari F, Moghisi A. Introducing a Scientific and Specialized Database in the Field of Safety and Injury. Safety Promot Inj Prev 2019; 7(1): 36-43. [Farsi]
[2]  Sabeti Motlagh S, Panahi M, Mansouri N. Economic assessment of damages and injuries due to occupational accidents among Qazvin workers using DALY in period of 1390 to 1392. J Human and Environment 2015; 13: 1-15 [Farsi]
[3]     Bakhtiyari M, Delpisheh A, Riahi SM, Latifi A, Zayeri F, Salehi M, et al. Epidemiology of occupational accidents among Iranian insured workers. Saf Sci 2012; 50(7): 1480-4.
[4]     Baram M. Globalization and workplace hazards in developing nations. Saf Sci 2009; 47(6): 756-66.
[5]     Tabatabai S. The Importance of Future Studies in Promoting Safety in the Conflict of Natural Disasters. Safety Promot Inj Prev 2018; 6(1): 1-2. [Farsi]
[6]  Tompa E, Kalcevich C, Foley M, McLeod C, HoggJohnson S, Cullen K, et al. A systematic literature review of the effectiveness of occupational health and safety regulatory enforcement. Am J Ind Med 2016; 59(11): 919-33.
[7]     Işık IN, Atasoylu E. Occupational safety and health in North Cyprus: evaluation of risk assessment. Saf Sci 2017; 94: 17-25.
[8]     Bagheri P, Al. saadi B. One labor inspector for each technical safety and occupational health protection committee. Occupational Medicine Quarterly J 2011; 3(2): 1-3 [Farsi]
[9]     Razavi GDoCfSWaSWoK. Job Description of the Labor Inspectorate: Ministry of cooperative labour and social welfare; 2019 [Available from: https://khorasanrazavi.mcls.gov.ir/fa/vahedhayetabe/khorasan/moavenatravabet/bazrasiravabetkar-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%DA%A9%D8%A7%D8%B1.
[10]   Mazani F, Vafadar S. Software Usability Assessment: Comparison of the Questionnaire Versus User Performance. Inform Sci Tech 2019; 34(4): 1849-78. [Farsi]
[11] Kasurinen J, Taipale O, Vanhanen J, Smolander K. Exploring the perceived end-product quality in software-developing organizations. Int J Inform Syst Model Des 2012; 3(2): 1-32.
[12] Soheili F, Ezati M, Khasseh AA. Comparative Comparison of the Simorgh and the Mirase Jam-E Jam software in IRIB Organization. Studies in Library and Information Science 2020: [Farsi]
[13] Mishra D, Mishra A. Simplified software inspection process in compliance with international standards. Comput Stand Interfac 2009; 31(4): 763-71.
[14] Hasanzadeh L, Khani Jazani R, Gholamnia R, Monazami Tehrani G. Development a Questionnaire to Assess the Work Related Aaccidents in Open Pit Metal Mines According to Rules and Regulations. Safety Promot Inj Prev 2018; 6(4): 203 -14. [Farsi]
[15] O'reilly T. What is Web 2.0: Design patterns and business models for the next generation of software. Comm Strat 2007 (1): 17.
[16] Jina J, Wright D. Competitive advantage from the Internet. Manuf Eng 1997; 76(3): 124-8.
[17] Snapp RF. Method for correcting a mailing address. Google Patents; 2009.
[18] Rahm E, Do HH. Data cleaning: Problems and current approaches. IEEE Data Eng Bull 2000; 23(4): 3-13.
[19] Xiao-yan B. Research and design of database report system based on MS-excel. Information Technology 2010; 12.
[20] Rezaeian M. Text, Table or Diagram? JRUMS 2014; 12(11): 871-2 [Farsi].


 
Investigating the Quality of Work Inspection Software of the Ministry of Cooperatives, Labour and Social Welfare in Iran Based on Kerman Data: A Descriptive Study
 
 
Sh. Pouradeli [4],[5], M. Rezaeian[6]
 
Received:07/09/2020   Sent for Revision: 03/10/2020 Received Revised Manuscript:14/12/2020  Accepted: 19/12/2020
 
 
Background and Objectives: Many preventable occupational accidents occur annually in the world. Almost 2228 work accidents occurred in Kerman province from 2012 to 2016. Reports of occupational accidents are recorded in the Work Inspection Software (WIS) by inspectors. The purpose of this study was to investigate the quality of WIS of the Ministry of Cooperatives, Labour and Social Welfare in Iran based on Kerman data and present appropriate strategies to address its problems and improve it.
Materials and Methods: In this descriptive study, in order to investigate the quality of WIS, we referred to the Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare in Kerman province. Then different parts of software and the information registered in this software were examined. Moreover, the number of active workplaces and inspections done in Kerman province during 2016-2018 were studied.
Results: WIS is has various sections for recording information on manufactories, workers, and work accidents. However, this software is not web-based and duplicate information is recorded in it. The information of injured workers is not searchable. Completing many of the fields in the software is not mandatory and as a result they will be left blank. Reporting from the software is in Portable Document Format (PDF), so it is not possible to analyze this information.
Conclusion: WIS is a useful software. However, if its bugs are fixed and it is designed under the web, it can play an important role in making better management decisions and will be useful to plan safety training plus identifying and reducing workplace hazards.
Key words: Inspection, Accidents, Occupations, Software, Labor office
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: None declared
 
How to cite this article: Pouradeli Sh, Rezaeian M. Investigating the Quality of Work Inspection Software of the Ministry of Cooperatives, Labour and Social Welfare in Iran Based on Kerman Data: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 19 (12): 1293-1303. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[2]- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
[3]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
 تلفن: 31315123-034، دورنگار: 34331315-034، پست الکترونیکی moeygmr2@yahoo.co.uk
 
[4]- PhD Candidate in Epidemiology, Occupational Environment Research Center, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Kerman, ORCID:0000-0003-4943-8559
[5]- Social Determinants of Health Research Center, Institute for Futures Studies in Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.
[6]- Prof., Epidemiology and Biostatistics Dept., Occupational Environmental Research Center, Rafsanjan Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID:  0000-0003-3070-0166
(Corresponding Author) Tel: (034) 31315123, Fax: (034) 34331315, E-mail: moeygmr2@yahoo.co.uk
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار و اپيدميولوژي
دریافت: 1399/6/16 | پذیرش: 1399/9/29 | انتشار: 1399/12/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb