جلد 19، شماره 9 - ( 9-1399 )                   جلد 19 شماره 9 صفحات 968-955 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gorgin Karaji Z, Fathi M, Mirnasori R. The Effect of Swimming Endurance Exercise on Cell Death and Nicotinic Acetylcholine Receptor Gene Expression in Brain of Rat: An Experimental Study of Alzheimer's Disease Model. JRUMS 2020; 19 (9) :955-968
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5587-fa.html
گرگین کرجی زینب، فتحی محمد، میرنصوری رحیم. تأثیر یک دوره فعالیت استقامتی شنا بر مرگ سلولی و میزان بیان ژن گیرنده‌ی نیکوتینی استیل‌کولین در مغز موش صحرایی: یک مطالعه تجربی مدل آلزایمر. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (9) :955-968

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5587-fa.html


دانشگاه لرستان
متن کامل [PDF 665 kb]   (668 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1549 مشاهده)
متن کامل:   (1483 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، آذر 1399، 968-955
 
تأثیر یک دوره فعالیت استقامتی شنا بر مرگ سلولی و میزان بیان ژن گیرنده­ی نیکوتینی استیل‌کولین در مغز موش صحرایی: یک مطالعه تجربی مدل آلزایمر
 
زینب گرگین کرجی[1]، محمد فتحی[2]، رحیم میرنصوری[3]
 
دریافت مقاله: 25/6/99   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 12/7/99    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/7/99         پذیرش مقاله: 29/7/99
 
 
 

چکیده
زمینه و هدف: آلزایمر (AD Alzheimer’s disease;) بیماری وابسته به انحطاط عصبی است که با اختلال در عملکرد کولینرژیک و کاهش در تراکم گیرنده­­ی نیکوتینی استیل­کولین­ (nicotinic acetylcholine receptor; nAChRs) شناخته میشود. nAChRs واسطه پیام­رسانی کولینرژیک در تعدیل عملکرد حافظه و یادگیری است. در آلزایمر هیپوکمپ مستعد تحلیل عصبی و مرگ نورونی است که منجر به اختلالات شناختی می­شود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تعیین تأثیر شنا بر درصد مرگ سلولی و بیان ژن α7nAChR در مغز موش مدل آلزایمری بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه شم (sh)، کنترل­بیمار (A)، تمرین-سالم (T) و تمرین-آلزایمر (AT) تقسیم شدند. مدل آلزایمر با تزریق 1-42 به منطقه CA3 هیپوکمپ ایجاد شد. تمرین برای حیوانات گروه تمرینی در شنا انجام شد (30 دقیقه در روز به مدت 3 هفته). ارزیابی مدل آلزایمر، میزان بیان ژن α7nAChR و درصد مرگ سلولی در بافت هیپوکمپ به ترتیب با استفاده از روش­های ایمنوفلوروسنت، PCR Time  Realو کریزیل ویوله استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد که آلزایمر بیان ژن α7nAChR را در هیپوکمپ موش صحرایی به طور معنی­داری کاهش می­دهد (05/0P<)؛ درحالی­که تمرین بیان کاهش ­یافته­ی α7nAChR در آلزایمر و درصد مرگ سلولی ایجاد شده به­وسیله­ی آلزایمر را بهبود می­بخشد (05/0P<).
نتیجه­گیری: فعالیت­بدنی احتمالاً برای پیش­گیری از کاهش α7nAChR و هم­چنین مرگ سلولی که در آلزایمر اتفاق می­افتد، مؤثر باشد.
واژه­های کلیدی: شنا، درصد مرگ سلولی، گیرنده­ی نیکوتینی استیل­کولین، آلزایمر، موش صحرایی
 
 
مقدمه
بیماری آلزایمر شایع­ترین شکل زوال عقل است، در واقع آلزایمر یک بیماری مرتبط با سن و پیش­رونده است که با نقص در حافظه و شناخت افراد مسن شناخته می­شود. تجمع پپتید بتا آمیلوئید () و کلاف­های نوروفیبریلار Neurofibrillary Tangles; TNF)) در مغز، در پیشرفت این بیماری، نقش اساسی بازی می­کند [1]. نقص در عملکرد شناختی ناشی از اختلال در انتقال نورونی کولینرژیک از ویژگی­های بارز آلزایمر است [2]. مطالعات اخیر اشاره کردهاند که فرآیند­های التهابی یک فاکتور پاتوژنیک قدرتمند در فرآیند انحطاط عصبی هستند. نشان داده شده است که سیستم عصبی خودمختار، التهاب را از طریق اعصابی که سلول­های ایمنی را تحت تأثیر قرار می­دهند، کنترل می­کند، یکی از این اتصالات ایمنی مغز، مسیر ضدالتهابی کولینرژیک است که التهاب را از طریق اعصاب محیطی دریافت کرده و تولید سایتوکاین­های پیش‌-التهابی را سرکوب می­کند [3].
بر اساس تحقیقات، مسیرهای التهابی کولینرژیک، به ویژه در گیرنده­های ­نیکوتینی استیل­کولین (nicotinic acetylcholine receptor; nAChRs)، موجب کاهش پاسخ التهابی و بهبود عملکرد شناختی می­شوند [3]. شواهد اخیر تأکید کرده­اند که التهاب می­تواند بیان α7nAChR را در مغز کاهش دهد که این امر با انباشت بتا آمیلوئید و توسعه بیماری آلزایمر همراه است [4].
AChRs پروتئین­های غشاء و اعضای اصلی سرگروه کانال (سدیمی) یونی دریچه لیگاندی هستند که به اتصال استیلکولین پاسخ می­دهند. nAChRها از 5 زیرواحد d، e، g،b1-4  و a1-10 تشکیل شده و یک کانال مرکزی یونی را احاطه میکنند. شش زیرواحد-α (7-2) و سه زیرواحد-β (4-2) گیرنده­ی نیکوتینی در مغز پستانداران شناسایی شده­اند. گیرنده­های α7 و α4β2 معمولی­ترین گیرنده­ی نیکوتینی عملکردی در هیپوکمپ هستند. شواهد نشان می­دهد α7nAChR نقش مهمی در تعدیل انتشار عصبی تحریک کننده، بهبود مهارت یادگیری، حافظه و افزایش عملکرد شناختی دارد [5].
از طرفی، به علت عدم وجود روش درمانی کاملی برای آلزایمر، پژوهشگران و پزشکان بر شناسایی گزینه­های درمانی دیگر به منظور مدیریت علائم متمرکز شده­اند. مشخص شده است برخی عوامل محیطی مانند فعالیت ‌بدنی و رژیم غذایی عملکرد شناختی را در مدل‌های حیوانی افزایش می­دهد [6]. نشان داده شده است که فعالیت ­بدنی می­تواند برای عملکرد شناختی در افراد دارای بیماری زوال نورونی مفید باشد [7]. فعالیت منظم با تغییرات مختلف ساختاری در دستگاه عصبی، به ویژه در هیپوکمپ، همراه است. هیپوکمپ، ناحیه مهم یادگیری و حافظه در مغز و یکی از اصلی­ترین ورودی کولینرژیکی است. فعال­سازی آن می­تواند nAChR را فعال سازد، محققان نشان داده­اند فعالیت بدنی می­تواند میزان nAChR را در عضلات تند و کند افزایش دهد، به نظر می­رسد تمرین با افزایش هر یک از عوامل نسخه برداری خاص سیناپسی باعث افزایش سنتز و دسته­بندی nAChR شود. همچنین فعالیت­ بدنی جریان خون مغزی را بهبود می‌بخشد و حجم هیپوکمپ و نوروژنز را افزایش می‌دهد [8]. از آن­جا که میزان nAChR احتمالا تحت تأثیر بیماری آلزایمر قرار میگیرد، شاید تمرینات ورزشی بتوانند با افزایش بیان ژن nAChR و هم­چنین نوروژنز، بهبود جریان خون مغز و تغییر در حجم هیپوکمپ برای مبتلایان به آلزایمر مفید بوده و احتمالا با جبران کاهش میزان nAChR متعاقب بیماری آلزایمر، در سرعت پیشرفت بیماری نقش احتمالی داشته باشد، اگرچه برای اثبات این دیدگاه باید تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
از آن­جا که محقق مطالعه‌ای که تأثیر تمرینات ورزشی بر میزان بیان ژن α7nAChR مبتلایان به بیماری آلزایمر را بسنجد، نیافت، بنابراین هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر ورزش شنا بر درصد مرگ سلولی و میزان بیان ژن α7nAChR در مغز موش مدل آلزایمری بود.
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر از نوع تجربی است که به شیوه آزمایشگاهی در سال 1398 در آزمایشگاه پاسارگاد (تهران) انجام شد. موش­های صحرایی 6 هفته­ای نر نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم به عنوان نمونه­ی پژوهش از مرکز نگه­داری حیوانات انستیتو پاستور خریداری شده و در اتاقی با چرخه 12 ساعته روشنایی و تاریکی، دمای 22 درجه سانتی‌گراد و رطوبت 24-22 درصد مطلوب با دسترسی آزادانه به آب و غذا (به صورت چهارتایی در قفس­ها) نگه‌داری شدند. بر اساس راهنمایی شورای پژوهش ملی برای مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی تلاش بر این بود که هر گونه استرس غیرضروری به حیوانات حذف گردد. 32 سر موش­های صحرایی نر نژاد ویستار به دو گروه کلی (بدون تمرین و تمرین استقامتی) تقسیم شدند؛ سپس هر کدام از آن دو گروه به 2 زیرگروه تقسیم شدند، به طوری که در هر زیرگروه 8  سر موش صحرایی قرار گرفت. گروه بدون تمرین به دو زیرگروه شم (sh) و کنترل-بیمار (A) تقسیم شدند. گروه تمرین استقامتی نیز شامل دو زیرگروه تمرین-آلزایمر (AT) و تمرین-سالم (T) بودند. در موش­های صحرایی زیر گروه شم جراحی بدون القاء آلزایمر انجام شد، این گروه در هیچ­گونه فعالیت ورزشی شرکت نکردند. در گروه کنترل هیچ مداخله­ای صورت نگرفت.
القاء آلزایمر: در پژوهش حاضر از بتا آمیلوئید 42-1(Aβ1-42)  برای القاء آلزایمر در حیوانات استفاده شد. ابتدا بتا آمیلوئید (Sigma Aldrich) به مدت 4 روز، درون انکوباتور (BINDER، آلمان) 37 درجه قرار گرفت، سپس با استفاده از دستگاه استریوتاکس (RWD، چین) به درون هیپوکمپ حیوانات تزریق شد. برای این منظور ابتدا حیوانات توسط تزریق درون صفاقی کتامین (mg/kg75) و زایلازین (mg/kg10) بیهوش شده و سپس درون دستگاه استریوتاکس قرار گرفتند. بعد از تراشیدن موهای روی سر و سوراخ کردن جمجمه، کانون­های مخصوص تزریق در هیپوکمپ پشتی بر اساس اطلس پاکسینوس ( Paxinusو Watson) مشخص شده و 1-42 توسط سرنگ همیلتون متصل به پمپ انفوزیون (Sigma-Aldrich, St. Louis, MO, USA) به منطقه CA1 در هیپوکمپ پشتی (A – 4/2, L ± 3/0, V – 2/0 mm) تزریق شد. برای مشاهده پلاک­های آمیلوئیدی، 10 روز بعد از جراحی از مغز 4 حیوان، لام پاتولوژیک تهیه و مدل آلزایمر ارزیابی شد [9]
پروتکل تمرین استقامتی: ابتدا در طول مرحله آشناسازی، به منظور آشنایی با پروتکل تمرین، موش­ها دو دوره 30 ثانیه­ای شنا با فاصله زمانی دو ساعته بین دوره­های شنا را در مدت دو روز اجرا کردند [10]. در پژوهش حاضر تمرین استقامتی بر اساس مطالعه Cardoso و همکاران اجرا شد [10]؛ به این‌صورت که گروه‌های تمرین به مدت 20 روز در معرض شنا قرار گرفتند. برنامه تمرینی به دو فاز 4 روزه (تطبیقی) و 16 روزه (اصلی) تقسیم شد. در دوره­ تطبیقی، در روز اول، دو دوره 30 ثانیه­ای شنا با فاصله زمانی دو ساعته بین دوره­های شنا؛ در روز دوم، دو دوره­ی 2 دقیقه شنا و یک فاصله دو ساعته؛ روز سوم، سه دوره­ی 10 دقیقه شنا با فاصله 5 دقیقه؛ و روز چهارم، دو دوره­ی 15 دقیقه شنا با فاصله زمانی 5 دقیقه اجرا شد. پس از دوره تطبیقی، موش­ها وارد فاز اصلی تمرین شدند و از روز پنجم تا روز بیستم به مدت 30 دقیقه شنا کردند [10].
مطالعه ایمنوفلوروسنت برای ارزیابی مدل آلزایمر: جهت ارزیابی مدل آلزایمر، 10 روز پس از تزریق 1-42 به هیپوکمپ موش­های صحرایی، از مغز 4 حیوان لام پاتولوژیک تهیه و پلاک­های بتا آمیلوئید به روش ایمونوفلوروسنت مورد سنجش قرار گرفت. به این منظور پس از ثبات بافتی در محلول بوئن به مدت 48 ساعت، مراحل پاساژ بافتی ادامه یافت و نمونه­ها در پارافین قالب­گیری شده و پس از آن با استفاده از میکروتوم دوار برش­های 5 میکرونی تهیه شد. برای حذف کردن پارافین از گزیلن (زایلن) و برای آب‌دهی از الکل اتیلیک با درجات نزولی استفاده شد. جهت رنگ­آمیزی زمینه نیز از هماتوکسیلین استفاده شد. سپس اسلایدها با میکروسکوپ فلوروسنت (آمریکا  (LABOMED,و با لنز 400 دوربین عکس­برداری (دانمارک Delta Pix,) برای تأیید مطالعه شدند. در نهایت با استفاده از نتایج حاصل از نرم‌افزار Image J نسخه 5/1، پروتئین­ها سنجیده شد [11].
مطالعه PCR Real Time برای ارزیابی بیان ژن α7nAChR: برای بررسی بیان ژن­ها α7nAChR در هر گروه، بررسی بافت­ها با تکنیک PCR Real Time استفاده شد. ابتدا طراحی پرایمر انجام شد و سپس RNA کل از بافت­ها استخراج و به cDNA تبدیل شد. سپس cDNA به روش  PCRتکثیر شده و از نظر بیان ژن­های ذکر شده مورد بررسی قرار گرفت. این تکنیک دارای 4 مرحله اساسی است: ابتدا RNA کل از سلول­های جمع­آوری شده در هر گروه استخراج شد. سپس با استفاده از آنزیم کپی­برداری معکوس  به cDNA تبدیل شد. پس از آن cDNA حاصل جهت حذف DNA ژنومی با آنزیمDNase I  تیمار شد و در نهایت به روش PCR Real Time  تکثیر گردید. هم­چنین جهت بررسی­های مولکولی در سطح بیان ژن، ابتدا استخراج RNA از بافت­ها در همه گروههای مورد بررسی، طبق پروتکل شرکت سازنده (کیاژن، آلمان) انجام شد.
پس از آن­که از تمامی نمونه­های مورد مطالعه، RNA با خلوص و غلظت بالا استخراج شد، مراحل سنتز cDNA طبق پروتکل شرکت سازنده (آمریکا Fermentas,) انجام شده و سپس cDNA سنتز شده جهت انجام واکنش رونویسی معکوس مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا کلیه پرایمرهای طراحی شده مربوط به تمامی ژن­ها، مورد بررسی قرار گرفت و سپس بررسی بیان ژن­ها با استفاده از روش کمی q-RT PCR  انجام گرفت. ژن رفرنس در این تحقیق B-ACTIN بود. سطح بیان ژن­ با روش 2−∆∆ CT  بررسی شد [12]. مشخصات پرایمرهای استفاده شده برای α7nAChR و در جدول 1 آمده است.
 
 
جدول 1- توالی پرایمر α7nAChR و ژن کنترل
 
کد ژنتیکی توالی پرایمر ژن
NM_022930.1 Fà ATTGAAGATGTGGAATGGGAGGT α7nAChR
Rà AGGTTGACGATGTAGAAGGAGGA
NM_031144.3 Fà GTGTGATGGTGGGTATGGGT B-ACTIN
Rà  GGTCATTGTAGAAAGTGTGGTG
 
 
تست کریزیل ویوله برای سنجش درصد مرگ سلولی: در این روش اجسام نیسل داخل سلول­ها رنگ­آمیزی شد. در این رنگ­آمیزی جسم سلولی به رنگ بنفش در آمد. مراحل این رنگ­آمیزی به ترتیب عبارت بودند از: الف برداشت پارافین، ب- آب­دهی، ج-رنگ­آمیزی، د-آب­گیری، ه-شفاف کردن. پس از انجام مراحل فوق یک قطره چسب بر روی لام مورد نظر ریخته شده و پس از قرار دادن لام بر روی آن در دمای اتاق قرار گرفت تا خشک شود. سپس با میکروسکوپ فلوروسنت (آمریکا  (LABOMED, بررسی شده و با استفاده از نتایج حاصل از نرم‌افزار Image J نسخه 5/1، مورد ارزیابی قرار گرفت [13].
تجزیه و تحلیل آماری: جهت تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش از نرم­افزارهای ImageJ نسخه 5/1 و SPSS نسخه 22 استفاده شد. نرمال بودن توزیع فراوانی داده‌ها با استفاده از آزمون Shapiro-Wilk ارزیابی شد. برای ارزیابی تساوی واریانس گروه­ها از آزمون لون استفاده شد. به منظور توصیف داده‌ها و رسم نمودار از آمار توصیفی و برای مقایسه گروه‌ها در متغیرهای مورد مطالعه پژوهش، از تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. جهت آزمون تکمیلی از آزمون Tukey استفاده شد. هم­چنین مدل آلزایمر با آزمون t مستقل مورد ارزیابی قرار گرفت. سطح معنی‌داری در آزمون­ها نیز 05/0 در نظر گرفته شد. داده­ها به صورت Mean±SEM نمایش داده شد.
نتایج
تأیید مدل آلزایمر
جهت ارزیابی مدل از آزمون t مستقل استفاده شد، بررسی ایمونوفلوروسنت 10 روز پس از القاء 1-42 مدل آلزایمر را تأیید کرد، به­طوری که بین میزان پلاک­های بتا آمیلوئید در دو گروه sh و A تفاوت معنی­دار بود (شکل و نمودار 1)، درصد پلاک­های بتا آمیلوئید در منطقه­ی CA3 هیپوکمپ مورد سنجش قرار گرفت. میانگین میزان بیان پلاک­های بتا آمیلوئید در منطقه­ی CA3 گروه کنترل 6/256 درصد بود در حالی که این میزان در گروه آلزایمر 46/49 برابر بیشتر از گروه کنترل افزایش یافت. سطح معنی‌داری 012/0=P گزارش شد.
 

 
 

شکل 1- فتومیکروگراف­های رنگ آمیزی ایمنوهیستوشمی پلاک­های بتا آمیلوئید در هیپوکمپ موش­های صحرایی گروه کنترل و آلزایمر
الف: پلاک­های بتا آمیلوئید در دو گروه آلزایمر و کنترل، ب: سنجش (4′,6-Diamidino-2-phenylindole dihydrochloride) DAPI  در دو گروه آلزایمر و کنترل، ج: شکلMaregrd  شده (ترکیب دو شکل الف و ب) در دو گروه آلزایمر و کنترل (پلاک­های سبز رنگ نشان­دهنده­ تجمع  پلاکهای بتا آمیلوئید است)
 

نمودار 1- درصد بیان پلاک­های بتا آمیلوئید در دو گروه آلزایمر و کنترل
آزمون t مستقل، # سطح معنی­داری 012/0=P
 
 
PCR Real Time
همچنین نتایج این پژوهش نشان داد بین میزان بیان ژن α7nAChR در گروه شم (sh) با سایر گروه­ها (A، T و AT) تفاوت معنی­دار وجود دارد (001/0>P). در واقع این تحقیق نشان داد که آلزایمر موجب کاهش معنی­دار در بیان ژن α7nAChR می­شود (001/0>P)، درحالی که تمرین بیان این ژن را نسبت به گروه شم (T نسبت به sh) افزایش می‌دهد (001/0>P).  به­علاوه نتایج حاکی از این است که اگرچه تمرین سطوح ژنی α7nAChR را در گروه AT نسبت به گروه A افزایش می­دهد (019/0P=)، اما همچنان بین میزان بیان ژن α7nAChR در دو گروه AT و sh تفاوت معنی­دار است (001/0>P). (میزان بیان ژن α7nAChR در گروه sh همچنان بیشتر از AT است). (نمودار 2، الف).
کریزیل ویوله
به­علاوه، نتایج حاصل از تست کریزیل ویوله پژوهش نشان داد که بین میزان درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ موش صحرایی در گروه شم (sh) با گروه­های AT و A تفاوت معنی­دار وجود دارد (001/0>P). در واقع این تحقیق نشان داد که آلزایمر موجب افزایش معنی­دار درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ موش صحرایی می­شود (001/0>P)، درحالی که تمرین موجب کاهش معنی­دار درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ موش صحرایی مدل آلزایمری می­شود (001/0>P)، اگرچه این کاهش بین دو گروه sh و T معنی­دار نبود (000/1=P)، از طرفی، اگرچه تمرین درصد مرگ سلولی را در گروه AT کاهش داد، اما همچنان بین درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ موش صحرایی در دو گروه sh و AT تفاوت وجود دارد و میزان درصد مرگ سلولی در گروه AT به­طور معنی­داری از گروه sh بیشتر است (001/P=) (نمودار 2، ب). هم­چنین فتوگراف­های رنگ‌آمیزی کریزیل ویوله در میزان درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ در شکل 2 آمده است.
 
 
  الف)  ب)
نمودار 2- اندازه­گیری میزان بیان ژن α7nAChR و میزان درصد مرگ سلولی در گروه­های sh، A، T و AT
  الف: میزان بیان ژن α7nAChR، ب: درصد مرگ سلولی
آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، * سطح معنی­داری 001/0>P، ** سطح معنی­داری 001/0=P و *** سطح معنی­داری 019/0=P
 
   
شکل 2- فتوگراف­های رنگ‌آمیزی کریزیل ویوله در میزان درصد مرگ سلولی در منطقه CA3 هیپوکمپ (پلاک­های بنفش نشان­دهنده­ی سلول­های مرده است)
 
 
بحث
آلزایمر یک بیماری پیشرونده، غیر قابل برگشت و ناشناخته است که به تدریج عملکرد شناختی را مختل می­کند. این بیماری طیف­های مختلفی شامل از دست دادن حافظه خفیف تا کاهش استقلال برای دستیابی به ساده­ترین وظایف روزانه را شامل می­شود و عامل اصلی جنون در بزرگسالان است [2]. nAChRها می­تواند فرآیندهایی مثل یادگیری و حافظه را تعدیل کند و نقص در این گیرنده می‌تواند موجب اختلال در حافظه شود، در نتیجه nAChRها تحت تأثیر بیماری­های مهمی همچون آلزایمر قرار گرفته و می­تواند به عنوان یک هدف درمان برای بیماری آلزایمر مورد توجه قرار گیرد [2].
در این پژوهش مشاهده شد ورزش به عنوان یک فاکتور مثبت و تأثیرگذار موجب افزایش معنی­دار α7nAChR در هر دو گروه تمرین-سالم (نسبت به گروه شم) و تمرین-آلزایمر (نسبت به گروه کنترل بیمار) می­شود. اگرچه محقق پژوهشی که در آن تأثیر ورزش بر سطح α7nAChR هیپوکمپ را سنجیده باشد مشاهده نکرد، اما میزان این گیرنده در اتصالات عصبی-عضلانی و عضلات تند و کند متعاقب ورزش، توسط سایر پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفته است، در ﺣﺎﻟﻲﻛﻪ Fahim ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ 12 ﻫﻔﺘﻪ ﺗﻤﺮﻳﻦ ﺑﺮ روی ﺗﺮدﻣﻴﻞ ﺑﺮ ﺗﻮزﻳﻊ و ﻣﻴﺰان α7nAChR اتصالات عصبی-عضلانی اثر ندارد [14]، اما مشابه با تمرین حاضر افزایش در α7nAChR متعاقب تمرین در پژوهش Parnow و همکاران دیده شده بود. محققان در این پژوهش که در سال 2012 انجام شد اثر 12 هفته تمرین مقاومتی، استقامتی و ترکیبی را بر α7nAChR عضلات تند و کند موش نر ویستار بررسی کردند، این پژوهش نشان داد که تمرین باعث افزایش معنی­دار در میزان α7nAChR هر دو نوع تار کند و تند انقباض می­شود [8]. بنابراین می­توان گفت فعالیت­ بدنی می­تواند سطوح ژنی α7nAChR و به طبع آن یادگیری، حافظه و عملکرد شناختی را ارتقا دهد، اما درک مکانیزم عمل و نحوه تأثیر فعالیت­ بدنی بر این گیرنده نیازمند پژوهش­های بیشتری است.
اختلال در عملکرد  nAChRsدر پاتوفیزیولوژی بسیاری از اختلالات عصبی دیده شده است [5]. در تحقیق حاضر نیز مشاهده شد آلزایمر موجب کاهش معنی­دار در میزان بیان ژن α7nAChR نسبت به گروه کنترل شد. این نتایج با نتایج حاصل از مطالعات پیشین هم­سو بوده [2] و مشخص شده است که بیان و عملکرد α7nAChR در مغز حیوانات مدل آلزایمر و بیماران مبتلا به آلزایمر تغییر می­کند و این نشان می­دهد که α7nAChR در پاتوژنز آلزایمر نقش داشته و میتواند در پیش­گیری و درمان بیماری آلزایمر مورد توجه قرار گیرد. با این حال، مکانیزم­هایی که نقش  α7nAChRرا در پاتوژنز آلزایمر را مشخص می­کنند، بسیار پیچیده هستند [2].
بر اساس تحقیقات گذشته می­توان گفت که همان­طور که آلزایمر پیشرفت می­کند و الیگومرهای تجمع می­یابند، یک ارتباط متقابل Aβ-α7nAChR ایجاد شده و در نهایت منجر به مسدود شدن و اختلال در عملکرد α7 nAChR می شود [15]. التهاب یکی دیگر از مکانیزم­های مورد بحث است. نشان داده شده است که فعال شدن α7nAChR بر روی میکروگلیا، ماکروفاژهای محیطی و مونوسیت­ها، ترشح سایتوکاین­های التهابی را کاهش می­دهد و این امر موجب کاهش التهاب عصبی می­شود. همان­طور در شکل 3 آمده است فعال­سازی α7nAChRs  التهاب را کاهش می­دهد، در نتیجه آن گیرنده­های NF-κB فعال شده و سایتوکاین­هایی مانند IL-6، IL-8، TNF-α و HMGB1 را فعال می­کند (پیکان تیره). علاوه بر این، فعال شدن NF-κB باعث تولید شکل­های نابالغ IL-1β و IL-18 می­شود (به ترتیب pro-IL-1β و Pro-IL-18). این سایتوکاین­های بیولوژیک غیرفعال توسط التهاب به شکل فعال آن شکسته شده و از سلول ترشح می­شوند (پیکان توخالی). این مجتمع­های چند پروتئینی داخل سلولی در پاسخ به تحریک NF-κB جمع شده و برای فعال شدن به تحریک دوم (مانند ATP) نیاز دارند. آگونیست­های α7nAChR در این مسیر مداخله کرده و با مهار NF-κB و فعال­سازی اینفلامازوم­هایی مانند NLRP1 و NLRP3 مانع ترشح سایتوکاین­های پیش­التهابی می­شود (خط قرمز ضخیم) [3].
شکل 3- مکانیزم کاهش کاهش التهاب با فعال­سازی nAChR. nAChR  از طریق مهار اینفلامازوم­ها و جلوگیری از تولید IL-1β و IL-18، التهاب و در نهایت آسیب و مرگ سلولی را کاهش می­دهد[3]
از طرفی در تحقیق حاضر گزارش شد که کاهش بیان ژن α7nAChR در موش­های صحرایی مدل آلزایمری پس از انجام تمرینات ورزشی جبران شد، به­طوری که موش­های صحرایی گروه آلزایمر-تمرین (AT) به طور معنی­داری نسبت به گروه کنترل-بیمار از میزان α7nAChR بیشتری برخوردار بودند، هرچند هنوز به مقدار پایه α7nAChR در گروه شم نرسید. با توجه به نقش nAChR در یادگیری و حافظه [5] به نظر میرسد ورزش با ارتقاء سطح کاهش ­یافته α7nAChR در مبتلایان به آلزایمر در بهبود حافظه این بیماران (به عنوان اصلی­ترین عامل شکایت این افراد) مؤثر بوده و می­تواند به عنوان یک هدف درمان جدید برای بیماران مبتلا به آلزایمر در نظر گرفته شود، هر چند تأیید این مهم مستلزم تحقیقات بیشتری است. در تأیید تأثیر مثبت فعالیت بدنی در بهبود عملکرد بیماران آلزایمری Brasure و همکاران بیان کردند که فعالیت بدنی می­تواند از اختلالات شناختی ناشی از بیماری آلزایمر پیش­گیری کند [16]. این محققان در پژوهش مروری خود بیان کردند که فعالیت بدنی عملکرد شناختی را ارتقا داده و در پیش­گیری از کاهش شناختی یا زوال عقل در افراد مسن مؤثر است [16].
بنابراین می­توان از ورزش به عنوان یک عامل مثبت جهت کاهش سرعت پیشرفت آلزایمر و حتی پیش­گیری از ابتلاء به این بیماری یاد کرد، اگرچه انجام پژوهش­های بیشتری جهت تأیید این امر پبشنهاد می­شود.
هم­چنین از آن­جا که احتمالاً سایر فاکتورهای التهابی مانند IL-6، IL-8، TNF-α، NLRP1 و NLRP3 تحت تأثیر سطوح ژنی α7nAChR قرار بگیرند، به نظر می­رسد پژوهش در ارتباط با تغییرات سطوح ژنی این عوامل متعاقب تمرین در موش­های صحرایی مدل آلزایمری مفید باشد.
اعتقاد بر این است که در بیماری آلزایمر برخی از مناطق مغز مستعد فرآیندهای دژنراتیو هستند و می­توانند موجب اختلال عملکرد عصبی در مراحل اولیه بیماری شوند [17]. از دست دادن نورون یک مسیر مشترک برای تعداد زیادی از فرآیندهای دژنراتیو در آلزایمر است که می­تواند توسط عوامل مختلف مانند پلاک بتا آمیلوئید، تحریکات کلسیمی، تغییرات گلوتامات، ایسکمی، فرآیندهای التهابی یا فشارهای اکسایشی ایجاد شود [18]. جایگاه هیپوکمپ در فرآیندهای حافظه بسیار شناخته شده است و احتمال دارد که هیپوکمپ  در میان نخستین قسمت­هایی از مغز باشد که تحت تأثیر مکانیزم­هایی که در آلزایمر رخ می­دهد، قرار بگیرد [17]. اتوفاژی  نقش مهمی در مرگ سلولی در مناطق مختلف هیپوکمپ بازی می­کند، اگرچه مکانیزم آن ناشناخته است [19]. در این تحقیق نیز دیده شد آلزایمر، درصد مرگ سلولی را در قسمت CA3 هیپوکمپ موش صحرایی نر را افزایش داده است که این کاهش هم­سو با تحقیقات گذشته است [17]. این درحالی ا­ست که میزان درصد مرگ سلولی در موش صحرایی آلزایمری تمرین­کرده به طوری معنی­داری نسبت به گروه کنترل-بیمار کاهش یافت. این نتایج حاکی از آن است که ورزش می­تواند درصد مرگ سلولی ناشی از بیماری آلزایمر را کاهش دهد. پیش از این پژوهش­گران اشاره کرده­اند که چندین ژن Bcl-2 از جمله Bax ممکن است نفوذپذیری غشاء میتوکندری را متمایز کنند که بعدها موجب اتوفاژی و آپوپتوزیس می­شود. Bax باعث مرگ سلول می­شود. این عامل در آپوپتوزیس وابسته به پروتئین سرکوب­کننده تومور53 (p53) نقش کلیدی دارد. گزارش­ها نشان می­دهد که P53 تعدیل­کننده­ی آپوپتوز است [19].
هم­چنین پیش از این محققان نشان دادند که ورزش میتواند آزاد شدن سیتوکروم C و سطح افزایش­یافته p53 را که با اختلال عملکرد میتوکندری شناخته شده است، کاهش دهد [20]؛ به این ترتیب می­تواند کاهش درصد مرگ سلولی در گروه آلزایمر-تمرین در تحقیق حاضر را می­توان به تأثیر تمرین ورزشی بر کاهش سطوح افزایش یافته P53 نسبت داد، بنابراین سنجش فاکتورهای چون Bax و p53 در تحقیقاتی مشابه تحقیق حاضر پیشنهاد می­گردد. هم­چنین می­توان گفت فعالیت بدنی می­تواند به عنوان یک عامل مثبت جهت کاهش پیشرفت مرگ نرونی ناشی از آلزایمر مورد توجه محققان قرار بگیرد.
این مطالعه دارای چندین محدودیت بود. در تحقیقات آینده بهتر است، از گروه‌های متنوع تمرینی (مانند انجام فعالیت بدنی قبل از ابتلاء به آلزایمر یا انجام تمرین با شدتهای مختلف) برای بررسی اثر تمرین استفاده شود. هم­چنین، نیاز است مطالعات بیشتری روی اثر تمرین ورزشی بر فاکتورهای دخیل در مرگ سلولی مانند Bax و p53 بررسی شود.
نتیجه­گیری
با توجه به نتایج به­دست آمده از تحقیق حاضر و با توجه تأثیر مثبت ورزش بر افزایش سطوح ژنی α7nAChR به عنوان یک فاکتور مثبت از یک سو و کاهش درصد مرگ سلولی به عنوان یک فاکتور منفی از سوی دیگر، می­توان گفت ورزش می­تواند به عنوان یک عامل مهم در پیش­گیری و حتی درمان بیماری آلزایمر مؤثر باشد و این موضوع میتواند مورد توجه تحقیقات آینده قرار بگیرد. هم­چنین انجام تحقیق و پژوهش در ارتباط با سایر عوامل مؤثر در مسیرهای ضدالتهابی کولینرژیک و نقش فعالیت ­بدنی بر سطوح این عوامل می­تواند دورنمای روشنی را در ارتباط با نقش پیش­گیرانه و حتی درمانی ورزش در اختیار درمانگران حوزه بیماری­های شناختی قرار دهد.
تشکر و قدردانی
این مطالعه برگرفته از رساله دکتری فیزیولوژی ورزش دانشگاه لرستان است. از معاونت پژوهشی دانشگاه لرستان جهت حمایت­های معنوی سپاسگزاری می­شود.
 
 
 
References
 
 
 
[1]  Dorszewska J, Kozubski W. Alzheimer's Disease: The 21st Century Challenge: BoD–Books on Demand 2018.
[2]  Ni R, Marutle A, Nordberg A. Modulation of α7 nicotinic acetylcholine receptor and fibrillar amyloid-β interactions in Alzheimer's disease brain. Journal of Alzheimer's Disease 2013; 33(3): 841-51.
[3]  Neumann S, Shields NJ, Balle T, Chebib M, Clarkson AN. Innate immunity and inflammation post-stroke: an α7-nicotinic agonist perspective. International Journal of Molecular Sciences 2015; 16(12): 29029-46.
[4]  Lykhmus O, Voytenko L, Koval L, Mykhalskiy S, Kholin V, Peschana K, et al. α7 Nicotinic acetylcholine receptor-specific antibody induces inflammation and amyloid β42 accumulation in the mouse brain to impair memory. PloS One 2015; 10(3): e0122706.
[5]  Dineley KT, Pandya AA, Yakel JL. Nicotinic ACh receptors as therapeutic targets in CNS disorders. Trends in Pharmacological Sciences 2015; 36(2): 96-108.
[6]  Chaiyana W, Okonogi S. Inhibition of cholinesterase by essential oil from food plant. Phytomedicine 2012; 19(8-9): 836-9.
[7]  Reinsberger C. Of running mice and exercising humans-the quest for mechanisms and biomarkers of exercise induced neurogenesis and plasticity. Deutsche Zeitschrift Für Sportmedizin 2015; 66(2).
[8]  Parnow A, Gharakhanlou R, Gorginkaraji Z, Rajabi S, Eslami R, Hedayati M, et al. Effects of endurance and resistance training on calcitonin gene-related Peptide and acetylcholine receptor at slow and fast twitch skeletal muscles and sciatic nerve in male wistar rats. International Journal of Peptides 2012.
[9]  Ghasemi R, Zarifkar A, Rastegar K, Maghsoudi N, Moosavi M. Repeated intra-hippocampal injection of beta-amyloid 25–35 induces a reproducible impairment of learning and memory: considering caspase-3 and MAPKs activity. European Journal of Pharmacology 2014; 726: 33-40.
[10] Cardoso GH, Petry DM, Probst JJ, de Souza LF, Ganguilhet G, Bobinski F, et al. High-Intensity Exercise Prevents Disturbances in Lung Inflammatory Cytokines and Antioxidant Defenses Induced by Lipopolysaccharide. Inflammation 2018: 1-8.
[11]  Bancroft JD, Gamble M. Theory and practice of histological techniques: Elsevier Health Sciences 2008.
[12] Qian J, Mummalaneni S, Grider JR, Damaj MI, Lyall V. Nicotinic acetylcholine receptors (nAChRs) are expressed in Trpm5 positive taste receptor cells (TRCs). PloS one 2018; 13(1): e0190465.
[13] Karim S, Hession C, Marconi S, Gang DL, Otis CN. The identification of ganglion cells in Hirschsprung disease by the immunohistochemical detection of ret oncoprotein. American Journal of Clinical Pathology 2006; 126(1): 49-54.
[14] Fahim MA. Endurance exercise modulates neuromuscular junction of C57BL/6NNia aging mice. Journal of Applied Physiology 1997; 83(1): 59-66.
[15] Hernandez CM, Kayed R, Zheng H, Sweatt JD, Dineley KT. Loss of α7 nicotinic receptors enhances β-amyloid oligomer accumulation, exacerbating early-stage cognitive decline and septohippocampal pathology in a mouse model of Alzheimer's disease. Journal of Neuroscience 2010; 30(7): 2442-53.
[16] Brasure M, Desai P, Davila H, Nelson VA, Calvert C, Jutkowitz E, et al. Physical activity interventions in preventing cognitive decline and Alzheimer-Type dementia: A systematic review. Annals of Internal Medicine 2018; 168(1): 30-8.
[17] Padurariu M, Ciobica A, Mavroudis I, Fotiou D, Baloyannis S. Hippocampal neuronal loss in the CA1 and CA3 areas of Alzheimer’s disease patients. Psychiatria Danubina 2012; 24(2): 152-8.
[18] Ciobica A, Popescu R, Haulica I, Bild W. Aspects regarding the neurobiology of psycho-affective functions. Journal of Medical Biochemistry 2012; 31(2): 83-7.
[19] Cui D, Shang H, Zhang X, Jiang W, Jia X. Cardiac arrest triggers hippocampal neuronal death through autophagic and apoptotic pathways. Scientific Reports 2016; 6: 27642.
[20] Patki G, Lau Y-S. Impact of exercise on mitochondrial transcription factor expression and damage in the striatum of a chronic mouse model of Parkinson's disease. Neuroscience Letters 2011; 505(3): 268-72.


 
The Effect of Swimming Endurance Exercise on Cell Death and Nicotinic Acetylcholine Receptor Gene Expression in Brain of Rat: An Experimental Study of Alzheimer's Disease Model
Z. Gorgin Karaji[4], M. Fathi[5], Rahim Mirnasori[6][VG1] 
 
Received: 15/09/2020  Sent for Revision: 30/10/2020 Received Revised Manuscript: 19/10/2020 Accepted: 20/10/2020
 
 
Background and Objectives: Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disease which is marked by impaired cholinergic function and decreased nicotinic acetylcholine receptor (nAChRs) density. nAChRs are important mediators of cholinergic signaling in modulation of learning and memory function. In Alzheimer hippocampus is particularly vulnerable to specific degenerative processes and neuronal death that mediate cognitive dysfunction. Thus, the aim of present study was to examine the effect of swimming on percentage of cell death and α7nAChR gene expression in brain of Alzheimer's disease rat model.
Materials & Methods: In this experimental study, 32 Vistar male rats were allocated into 4 groups: sham (Sh), Alzheimer (A), Alzheimer-training (AT), healthy-training (T). Alzheimer's model was induced by injection of Aβ1-42 into the CA3 hippocampus region and the rats in the training groups were submitted to swimming (30 min/day for a period of 3 weeks). To determine Alzheimer's model, α7nAChR gene expression rate and cell death, immunofluorescence, Real Time PCR and crystal violet were used. Independent samples t-test and one-way ANOVA with Tukey’s post-hoc test were used for data analysis.
Results: The results of this study indicated that Alzheimer significantly reduced α7nAChR gene expression in the rat hippocampus (p<0.05); While exercise improved the expression of reduced α7nAChR gene in Alzheimer's rats and the percentage of Alzheimer’s-induced cell death (p<0.05).
Conclusion: Exercise is probably useful for prevention of cell death and reduced α7nAChR gene expression rate in Alzheimer’s rat.
Key words: Swimming exercise, Cell death, Nicotinic acetylcholine receptor, Alzheimer, Rat
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of the Faculty of Veterinary Medicine, Lorestan University approved the study (LU.ECRA.2018.15).
 
How to cite this article: The Effect of Swimming Endurance Exercise on Cell Death and Nicotinic Acetylcholine Receptor Gene Expression in Brain of Rat: An Experimental Study of Alzheimer's Disease Model. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (9): 955-68. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی دکتری، گروه آموزشی علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) دانشیار تربیت بدنی، گروه آموزشی علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
    تلفن: 33120106-066، دورنگار: 33120117-066، پست الکترونیکی fathi.m@lu.ac.ir
[3]- استادیار تربیت بدنی گروه آموزشی علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
 
[4]- PhD candidate, Dept. of Sport Sciences, Faculty of Literature and Human Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran,
 ORCID: 0000-0003-3189-4011
[5]- Associate Prof. of Physical education, Dept. of Sport Sciences, Faculty of Literature and Human Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran, ORCID: . 0000-0002-2113-365X
(Corresponding Author) Tel: (066) 33120106, Fax: (066) 33120117, E-mail: fathi.m@lu.ac.ir
[6]- Assistant Prof. of Physical education, Dept. of Sport Sciences, Faculty of Literature and Human Sciences, Lorestan University, Khorramabad, Iran, ORCID: 0000-0002-9557-2081

 [VG1]ظاهرا اسامی نویسندگان و affiliation  اشتباه است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربيت بدني
دریافت: 1399/6/25 | پذیرش: 1399/8/3 | انتشار: 1399/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb