Damghany K, Ahmadinia H, Rezaeian M. The Reasons for Medical Field Selection and the Extent of Changes in Students’ Motivation During one Academic Year (2018-2019) in Rafsanjan University of Medical Sciences: A Descriptive Study. JRUMS 2021; 20 (6) :697-712
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5630-fa.html
دامغانی کیمیا، احمدی نیا حسن، رضاییان محسن. بررسی دلایل انتخاب رشته پزشکی و میزان تغییر در انگیزه دانشجویان متعاقب یک سال تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال تحصیلی 98-1397: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (6) :697-712
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5630-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 515 kb]
(713 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1606 مشاهده)
متن کامل: (1161 مشاهده)
بررسی دلایل انتخاب رشته پزشکی و میزان تغییر در انگیزه دانشجویان متعاقب یک سال تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال تحصیلی 98-1397: یک مطالعه توصیفی
کیمیا دامغانی[1]، حسن احمدی نیا[2]، محسن رضائیان[3]
دریافت مقاله: 27/7/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/8/99 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 26/2/00 پذیرش مقاله: 4/3/00
چکیده
زمینه و هدف: انگیزه دانشجویان پزشکی از انتخاب این رشته، نقش مهمی بر عملکرد آنها به عنوان کادر درمان آینده دارد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین دلایل انتخاب رشته پزشکی و میزان تغییر در انگیزه دانشجویان متعاقب یک سال تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال تحصیلی 98-1397 میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی طی دو مرحله و به فاصلهی یک سال انجام شد. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بود که هم در سال تحصیلی 98-1397 و هم در سال 99-1398 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند )حدوداً 430 نفر( که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه بود. اطلاعات با استفاده از آزمونهای Chi-square test، Independent Samples t-test و One-way ANOVA آنالیز شدند.
یافتهها: طی یک سال میانگین نمرات عوامل علاقه به رشته پزشکی (010/0p=) و نقش موقعیت علمی دانشگاه به صورت معناداری کاهش یافته بود (001/0P<) اما تغییرات سایر عوامل معنادار نبود (05/0p>) همچنین نتایج نشان داد نقش عامل انگیزه شخصی و خدمت به جامعه در هر دو مرحله در دخترها از پسرها به طور معناداری بیشتر است (001/0>P).
نتیجهگیری: درآمد مناسب و منزلت اجتماعی، مهمترین انگیزهی انتخاب رشته در بین دانشجویان پزشکی میباشد و با افزایش سنوات تحصیل از انگیزه و علاقهی دانشجویان به رشته پزشکی کاسته میشود که طبیعتا میتواند باعث افت عملکرد آنها شود و باید به عنوان زنگ خطری برای مسئولین بهداشت و درمان در نظر گرفته شود.
واژههای کلیدی: دانشجو، پزشکی، انگیزه، انتخاب رشته، رفسنجان
مقدمه
هر سازمان برای رسیدن به اهداف خود احتیاج به منابع مختلفی دارد. بدون شک, مهمترین منبع هر سازمان، نیروی انسانی شاغل در آن است. چنانچه این نیرو دارای انگیزه، رقابت شغلی و روحیه مناسب باشد، تمامی توان، استعداد و مهارت خود را در سازمان به کار خواهد گرفت. فواید این امر هم به خود شخص و هم به سازمان بر میگردد؛ لذا موفقیت و پیشرفت هر سازمان به نیروی انسانی آن بستگی دارد ]1[ و نیروی انسانی با انگیزه، برای انجام وظایف، اساسیترین عامل بهرهوری است [2]. بر همین اساس، در سیستم بهداشت و درمان توجه به عوامل مؤثر بر انگیزه دانشجویان پزشکی به عنوان کادر درمان آینده و نیروی تأثیرگذار بر سلامت جامعه، اهمیت زیادی پیدا کرده است [3]. در دانشگاههای معتبر، این عوامل در برنامهریزیها در نظر گرفته میشود [4]. سالهای طولانی است که در ایران، رشتهی پزشکی اولین اولویت انتخاب رشته دانشآموزان داوطلب در گروه تجربی میباشد. در بسیاری از دیگر کشورها نیز دانشآموزان ممتاز، در رشته پزشکی ادامه تحصیل میدهند [5]. در کشور ما، انتخاب رشته دانشگاهی در سنین پایین صورت میگیرد و از سوی دیگر، غربالگری کافی در مورد خصوصیات فراشناختی ضروری در این افراد در هنگام گزینش دانشجو انجام نمیشود. انگیزه، به مجموعه عواملی اطلاق میشود که انسان را به فعالیت و حرکت به سوی هدف وا میدارد و به رفتار، نیرو جهت میدهد [6]. به طور کلی، انگیزهها به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم بندی میشوند. انگیزههای درونی، به علایق خود فرد بر میگردد و عوامل خارجی در آن نقش ندارند و اما انگیزههای بیرونی، تحت تأثیر عوامل خارجی هستند [7]. هر نقص در عامل ذهنی انگیزه، در بعد اندیشه منجربه مشکلات اصلی در ابعاد مختلف احساسات و رفتار و در نتیجه بدبینی، استرس و حتی افسردگی و همچنین افت شدید در عملکردهای شخصی، اجتماعی و حرفهای میشود [8]. پژوهشهای متعددی در کشورهای مختلف در رابطه با عوامل و انگیزههای مؤثر بر انتخاب رشته پزشکی انجام شده است و در بیشتر این مطالعات، عواملی همچون خدمت به مردم جامعه، منزلت اجتماعی و درآمد مناسب از رایجترین عللی بودهاند که دانشجویان پزشکی به آنها اهمیت میدهند [12-9]. همچنین, یافتههای برخی مطالعات در این زمینه نشان میدهند که اگرچه دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه با علاقه رشته پزشکی را انتخاب میکنند، اما با افزایش سنوات تحصیل، از میزان علاقه و انگیزه آنان به تحصیل در این رشته، کاسته میشود. فشرده بودن برنامه درسی، مشکلات آموزشی در مقطع بالینی و نگرانی از آینده شغلی، از عوامل مؤثر در این ارتباط بودهاند ]15-13[
بنابر آنچه گفته شد، لزوم انجام مطالعات ملی و منطقهای درباره عوامل مؤثر بر انگیزه دانشجویان پزشکی آشکار میشود که میتواند ضمن کمک به مدیران نظام سلامت در تربیت پزشکان متعهد و سیاستگذاری برنامههای کلان سلامت، در ارتقاء سلامت آحاد مردم جامعه نیر مؤثر باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین دلایل انتخاب رشته پزشکی و میزان تغییر در انگیزه دانشجویان متعاقب یک سال تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال تحصیلی 98-1397 انجام گردیده است.
مواد و روشها
این مطالعه، از نوع توصیفی مقطعی بود. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان پزشکی شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بود که در هر دو سال تحصیلی 98-1397 و 99-1398 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند (تقریباً 430 نفر(. این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی IR.RUMS.REC.1397.249 میباشد. نمونه مورد بررسی, کلیه دانشجویان مقاطع علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی و کارورزی, که هم در سال تحصیلی 98-1397 و هم در سال 99-1398 در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مشغول به تحصیل بودند به تعداد 270 نفر در مرحله اول و 248 نفر در مرحله دوم که به صورت داوطلبانه وارد مطالعه شدند. دانشجویان ورودی سال 1398 و 91 [j1] چون در یکی از مراحل جمعآوری اطلاعات حضور نداشتند، از مطالعه حذف شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل، دانشجوی رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان و عدم ابتلاء به اختلالات روانپزشکی مثل افسردگی و اضطراب بودند و افرادی که اطلاعات آنها به صورت ناقص ثبت شده بود، از مطالعه حذف گردیدند.
اﺑﺰار ﺟﻤﻊآوری اﻃﻼﻋﺎت, ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ای است ﻛﻪ قبلاً ﺗﻮﺳﻂ Shakornia و همکاران ]12[ ﺟﻬﺖ بررسی اﻧﮕﻴﺰه اﻧﺘﺨﺎب رﺷﺘﻪ داﻧﺸﺠﻮﻳﺎن رﺷﺘﻪی پزشکی ﻃﺮاﺣﻲ ﺷﺪه ﺑﻮد، رواﻳﻲ صوری پرسشنامه ﺗﻮﺳﻂ کارشناسان مورد بررسی و ﺗﺄﻳﻴﺪ قرار گرفته است. همچنین روایی سازه پرسشنامه نیز با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی بررسی شده که مشخص گردید. 5 عامل این پرسشنامه 64/0 از واریانس کل را تبیین میکنند. ﭘﺎﻳﺎﻳﻲ آن نیز با ﺿﺮیب آﻟﻔﺎی ﻛﺮوﻧﺒﺎخ برابر با 84/0 تعیین ﺷﺪه است، در مطالعه حاضر نیز ضریب آلفای کرونباخ برای این پرسشنامه برابر با 93/0 به دست آمد. پرسشنامه شامل 22 ﺳﺆال ﻧﮕﺮشسنجی میباشد که با توجه به محتوای سؤالات در پنج عامل شامل انگیزه شخصی و خدمت به جامعه (سؤالات 7،8،9،12،14)، در آمد مناسب و منزلت اجتماعی (سؤالات 2،3،4،13)، علاقه به رشته پزشکی (سؤالات 1،10،11،15،16)، نقش خانواده و دوستان (سؤالات 5،6،21) و موقعیت علمی آموزشی دانشگاه (سؤالات 17،18،19،20،22) دستهبندی میشود. گزینههای سؤالات ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﭘﻨﺞ درﺟﻪای ﻟﻴﻜﺮت از خیلی زﻳﺎد ﺗﺎ ﺑﻲاﻫﻤﻴﺖ ﺑﺎ اﺧﺘﺼﺎص ﻧﻤﺮه به ترتیب 4 تا صفر بود. در نهایت نمره هر عامل از میانگین نمرهی سؤالات مربوط به آن به دست آمد و با توجه به اینکه تعداد سؤالات مربوط به همه عوامل با هم برابر نیست، جهت امکان مقایسه بهتر نمره هر عامل از 100 محاسبه گردید. مشخصات دموگرافیک شامل ﺟﻨﺲ، ﺳﻦ، ﺳﺎل ورود ﺑﻪ داﻧﺸﮕﺎه، مقطع تحصیلی، ﻣﺤﻞ ﺳﻜﻮﻧﺖ، تحصیلات والدین و درآمد ماهیانه خانوار در یک چکلیست جمعآوری گردید محل انجام پژوهش, دانشکده پزشکی و بیمارستانهای مرادی و علیابنابیطالب(ع) و زایشگاه نیکنفس شهر رفسنجان بود. در مرحله اول جمعآوری دادهها )اسفند 97( ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪﻫﺎ ﺳﺮ ﻛﻼس درس ﺿﻤﻦ ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻲ ﺑﺎ اﺳﺎﺗﻴﺪ و ﺑﻌﺪ از ﺗﻮﺿﻴﺢ اﻫﺪاف ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ و ﺟﻠﺐ ﻫﻤﻜﺎری داﻧﺸﺠﻮﻳﺎن در اﺧﺘﻴﺎر آﻧﺎن ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﺑﻌﺪ از ﺗﻜﻤﻴﻞ، ﮔﺮدآوری شد. ﺑﺮای ﻣﺮاﻋﺎت ﻧﻜﺎت اخلاقی به دانشجویان این اجازه داده شد که به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کنند. ﺟﻬﺖ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺗﻮﺳﻂ اﻳﻨﺘﺮنﻫﺎ, ﻣﺠﺮی ﺑﺎ ﺣﻀﻮر در ﺑﺨﺶﻫﺎی ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ و درﻣﺎﻧﮕﺎهها ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪﻫﺎ را در اﺧﺘﻴﺎر آﻧﺎن ﻗﺮار داد ﺗﺎ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ.
مرحلهی دوم جمعآوری دادهها طبق برنامه میبایست در اسفند 1398 و به صورت حضوری انجام شود، اما به علت شیوع ویروس کرونا در اسفندماه و تعطیلی دانشگاه، پرسشنامهها در بهار 1399 به صورت آنلاین در اختیار کلیه دانشجویان پزشکی شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان (به جز ورودی 1398) قرار گرفت تا مجدداً آنها را تکمیل نمایند. دادهﻫﺎ پس از جمعآوری با اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﺮمافزار آماری SPSS نسخه 24 ﻣﻮرد ﺗﺠﺰﻳﻪ و تحلیل ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. با استفاده از آزمون مجذور کای، توزیع فراوانی متغیرها در دو مرحله مورد مقایسه قرار گرفت و از روشﻫﺎی آﻣﺎر ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ (میانگین، معدل، اﻧﺤﺮاف معیار و توزیع فراوانی) برای ﺗﻮﺻﻴﻒ دادهﻫﺎ و جهت تجزیه و تحلیل دادهها، نمره هر کدام از عوامل مؤثر بر انتخاب رشته پزشکی محاسبه شد و با توجه به برقرار بودن فرض نرمالیتی، از آزﻣﻮنهای One-way ANOVA و Independent Samples t-test جهت ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ بین سطوح متغیرهای دموگرافیک از جمله ﺟﻨﺴﻴﺖ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. سطح معنیداری در تمام آزمونها کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
از مجموع 430 نفر جامعه آماری، در مرحله اول 270 نفر در مطالعه شرکت کردند (درصد شرکت کنندهها 8/62 درصد) که شامل 154 دختر )57 درصد( و 116 پسر )43 درصد( بودند. و از این تعداد 7/33 درصد در مقطع علوم پایه، 6/22 درصد فیزیوپاتولوژی، 7/23 درصد کارآموزی و 20 درصد در مقطع کارورزی بودند. در مرحله دوم 248 نفر اقدام به تکمیل پرسشنامه کردند (درصد شرکت کنندهها 6/57 درصد) که از این تعداد 152 نفر دختر )61 درصد( و 96 نفر پسر )38 درصد( بودند که به طور کلی توزیع فراوانی جنسیت در دو مرحله اول و دوم یکسان بود (325/0P=). اما در مرحله دوم جامعه آماری از نظر مقطع تحصیلی تغییرات معنیدار داشته و از دانشجویان مقطع علوم پایه کاسته شده و به دانشجویان مقطع کارورزی افزوده شده است که به علت تغییر مقطع دانشحویان در سال دوم میباشد. در هر دو مرحله به طور تقریبی 68 درصد دانشجویان بومی استان کرمان بودند و بالای 65 درصد دانشجویان والدین با تحصیلات بیشتر از دیپلم داشتند. در جدول 1 توزیع فراوانی تمام اطلاعات دموگرافیک دانشجویان در دو مرحله گزارش و مورد مقایسه قرار گرفته است.
جدول 1- مقایسهی توزیع فروانی اطلاعات دموگرافیک دانشجویان در دومرحله جمعآوری اطلاعات
مقدار P* |
مجموع |
سال تحصیلی 99-1398 |
سال تحصیلی 98-1397 |
سطح |
متغیر |
درصد |
تعداد |
درصد |
تعداد |
درصد |
تعداد |
325/0 |
1/59 |
306 |
3/61 |
152 |
57 |
154 |
دختر |
جنسیت |
9/40 |
212 |
7/38 |
96 |
43 |
116 |
پسر |
563/0 |
4/22 |
116 |
6/20 |
51 |
1/24 |
65 |
رفسنجان |
سکونت |
9/45 |
238 |
48 |
119 |
1/44 |
119 |
استان کرمان |
7/31 |
164 |
5/31 |
78 |
9/31 |
86 |
سایر استانها |
001/0> |
6/55 |
288 |
4/46 |
115 |
1/64 |
173 |
خوابگاه |
سکونت فعلی |
7/30 |
159 |
1/39 |
97 |
23 |
62 |
منزل شخصی |
7/13 |
71 |
5/14 |
36 |
13 |
35 |
استیجاری |
014/0 |
1/18 |
94 |
8/19 |
49 |
7/16 |
45 |
92 |
سال ورود |
7/12 |
66 |
9/12 |
32 |
6/12 |
34 |
93 |
8/11 |
61 |
5/12 |
31 |
1/11 |
30 |
94 |
1/19 |
99 |
3/15 |
38 |
6/22 |
61 |
95 |
9/19 |
103 |
2/24 |
60 |
9/15 |
43 |
96 |
6/16 |
86 |
3/15 |
38 |
8/17 |
48 |
97 |
001/0> |
9/24 |
129 |
3/15 |
38 |
7/33 |
91 |
علوم پایه |
مقطع |
5/24 |
127 |
6/26 |
66 |
6/22 |
61 |
فیزیوپاتولوژی |
7/24 |
128 |
8/25 |
64 |
7/23 |
64 |
استاجری |
9/25 |
134 |
3/32 |
80 |
20 |
54 |
اینترنی |
298/0 |
5/31 |
163 |
5/35 |
88 |
8/27 |
75 |
دیپلم وکمتر |
تحصیلات پدر |
11 |
57 |
5/10 |
26 |
5/11 |
31 |
فوق دیپلم |
4/33 |
173 |
2/30 |
75 |
3/36 |
98 |
لیسانس |
4/15 |
80 |
9/14 |
37 |
9/15 |
43 |
فوق لیسانس |
3/8 |
43 |
9/8 |
22 |
8/7 |
21 |
دکتری و بالاتر |
519/0 |
2/34 |
177 |
7/36 |
91 |
9/31 |
86 |
دیپلم وکمتر |
تحصیلات مادر |
2/11 |
58 |
3/11 |
28 |
1/11 |
30 |
فوق دیپلم |
5/41 |
215 |
3/40 |
100 |
6/42 |
115 |
لیسانس |
8/10 |
56 |
5/10 |
26 |
1/11 |
30 |
فوق لیسانس |
9/1 |
10 |
2/1 |
3 |
6/2 |
7 |
دکتری و بالاتر |
001/0> |
9 |
46 |
1/6 |
15 |
5/11 |
31 |
زیر 2 میلیون |
درآمد ماهیانه خانوار
(تومان) |
46 |
236 |
9/38 |
95 |
4/52 |
141 |
2 تا 5 میلیون |
2/31 |
160 |
9/38 |
95 |
2/24 |
65 |
5 تا10 میلیون |
8/13 |
71 |
16 |
39 |
9/11 |
32 |
بالای 10 میلیون |
* آزمون مجذور کای، سطح معنیداری (05/0P<)
در ابتدا نمره هر یک از عوامل مؤثر بر انگیزه در هر دو مرحله تعیین شد که بر اساس نتایج به دست آمده در هر دو مرحله بیشترین میانگین نمره را عامل درآمد مناسب و منزلت اجتماعی داشته است و ترتیب سایر عوامل در هر دو مرحله اینگونه بود: انگیزه شخصی و خدمت به جامعه، نقش خانواده و دوستان، علاقه به رشته پزشکی، نقش موقعیت علمی دانشگاه )نمودار 1(. سپس با استفاده از آزمون t مستقل نمرات هر عامل در مرحله اول و دوم با هم مقایسه شدند که عامل علاقه به رشته پزشکی به صورت معنیداری کاهش پیدا کرده بود (010/0P=) و همچنین کاهش نمره نقش موقعیت علمی دانشگاه معنیداری بود (001/0P<)، اما تغییرات سایر عوامل معنیدار نبود (05/0P>).