Makarem M A, Yousefi Z. The Effectiveness of Psychodrama Group Therapy on Assertiveness, Unconditional Acceptance, and the Spirit of Gratitude among Physically Disabled Individuals: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2021; 20 (6) :681-696
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5872-fa.html
مکارم محمد علی، یوسفی زهرا. اثربخشی گروه درمانی روان نمایشگری بر جرأتمندی، پذیرش بی قید و شرط خود و روحیه قدردانی در افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی: یک مطالعه نیمه آزمایشی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (6) :681-696
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5872-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)
متن کامل [PDF 414 kb]
(843 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2010 مشاهده)
متن کامل: (1581 مشاهده)
اثربخشی گروه درمانی روان نمایشگری بر جرأتمندی، پذیرش بی قید و شرط خود و روحیه قدردانی در افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی: یک مطالعه نیمه آزمایشی
محمدعلی مکارم[1]، زهرا یوسفی[2]
دریافت مقاله: 27/12/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 29/1/00 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 23/3/00 پذیرش مقاله: 20/4/00
چکیده
زمینه و هدف: بهبود حالات روانشناختی معلولین جسمی-حرکتی میتواند به آسانتر شدن زندگی آنان کمک نماید. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی روان نمایشگری بر جرأتمندی، پذیرش خود و روحیه قدردانی در افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی شهر اصفهان انجام شده است.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح گروه آزمایش و کنترل با پیشآزمون و پسآزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلولین حاضر در انجمن معلولین اصفهان در سال 1399 بود. 40 نفر از این افراد به روش در دسترس انتخاب و در گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند (هر گروه 20 نفر). گروه آزمایش، گروه درمانی روان نمایشگری را طی هشت جلسه نود دقیقهای دریافت کردند، در حالی که بر روی گروه کنترل مداخلهای انجام نشد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامههای جرأتمندی Gambrill Richey، پذیرش خود Chamberlain Haaga و قدردانی McCullough استفاده شد. دادهها توسط آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که گروه درمانی، روان نمایشگری بر جرأتمندی (001/0>P، 54/16=F)، پذیرش خود (001/0>P، 62/210=F) و روحیه قدردانی (001/0>P، 44/33=F) افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی تأثیر معنادار دارد.
نتیجهگیری: روش روان نمایشگری بر بهبود جرأتمندی، پذیرش بی قید و شرط خود و روحیه قدردانی در افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی شهر اصفهان مؤثر بود. بنابراین میتوان این روش را برای بهبود متغیرهای مذکور در بین معلولین جسمی-حرکتی مد نظر قرار داد.
واژههای کلیدی: گروه درمانی روان نمایشگری، جرأتمندی، پذیرش بی قید و شرط خود، قدردانی، افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی
مقدمه
یکی از نکات مهم برای کمکرسانی به معلولین جسمی حرکتی ((Physical-movement disabled individuals بهبود توانمندیهای اجتماعی آنان است تا بتوانند از پس امور روزمره زندگی خود برآیند. در این میان جرأمندی میتواند از سازههای بسیار مؤثر باشد. جرأتمندی (Assertiveness)، توانایی افراد جهت برقراری نمودن روابط بین فردی مناسب در تعاملات اجتماعی است و از طریق آن فرد افکار و احساسات خود را به طور مثبت و با رعایت حقوق دیگران بیان میکند. بدین ترتیب فرد حقوق خود را در روابط بین فردی با در نظر گرفتن حقوق دیگران به دست میآورد. از طرفی دیگر هنگامی که معلول، معلولیت خویش را نپذیرد، نمیتوان انتظار داشت که در بعد جسمانی و کنار آمدن با مشکل جسمانی خود موفق شود [1].
افراد معلول جسمی-حرکتی در زمینههای شناخی و عاطفی مربوط به عزت نفس و پذیرش خود (Self-acceptance) با هم متفاوت هستد، در بیشتر معلولین شواهد نشان میدهد که عزت نفس و پذیرش خود پایین است [2]. پذیرش خود رضایت شخص از خودش است. این رضایت شامل درک خود و آگاهی واقعی از نقاط قوت و ضعف خود است. افراد هر چه بیشتر خود را بپذیرند احتمال بیشتری خواهد داشت که دیگران را نیز بپذیرند [3] و باعث میگردد تا روحیه قدردانی (Gratitude spirit) در آنان پرورش یابد. Renshaw قدردانی را یک متغیر منحصر به فرد میداند که تأثیر بر رفاه و سلامت روان دارد [4]. قدردانی در روانشناسی حالتی شناختی و عاطفی است. این حالت اغلب با این ادراک همراه است که فرد منفعتی دریافت کرده که سزاوار آن نبوده بلکه این منفعت به دلیل نیات خوب فرد دیگری به او رسیده است [5]. در تبیین شناختی قدردانی، افراد تلاشهایی را که دیگران به دلیل رفاه و بهزیستی آنان انجام میدهند، به یاد میآورند. به عبارت دیگر، تصدیق میکنند که فرد خیر آن نیکی را از روی قصد و به صورت دلخواه انجام داده است در اینجا جزء شناختی قدردانی مشخص میشود که عبارت است از ادراک ما از عمل فرد کمک کننده (خیر)، اگر افراد قصد فرد کمک کننده را انسانی و نوع دوستانه ارزشیابی کنند و کمکی را که به آنان شده است را ارزشمند بدانند، در این صورت احساس میکنندکه باید قدردان وی باشند [6].
به هرحال تاکنون در خصوص افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی روشهایی برای بهبود متغیرهای روانشناختی آنان انجام شده است از جمله تأثیر مشاوره گروهی به روش تحلیل رفتار متقابل بر کاهش افسردگی معلولان جسمی-حرکتی [7]، اثربخشی معنادرمانی بر بهبود عزت نفس [8] و اثربخشی آموزشهای مهارتهای اجتماعی بر هوش هیجانی [9]. یکی دیگر از روشهایی که تا به حال کمتر در جامعه معلولان خصوصاً افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی مورد توجه قرار گرفته است گروه درمانی با رویکرد روان نمایشگری (Psychodrama) میباشد. روان نمایشگری رویکردی ویژه برای تسهیل آزادسازی هیجانات دربند به منظور سازگاری و ایجاد رفتارهای جدید و همچنین شناخت خود میباشد [10]. این روش بر خودجوشی، خلاقیت (Creativity)، عمل (Action) یا اجرا، خودآشکارسازی (Self-disclosure)، قبول خطر درگیر شدن (Encounter)، اهمیت لحظه اکنون، اهمیت لمس و ارتباط غیر کلامی، ایجاد تصورات (Imagination)، ارزش طنز و عمق بخشیدن به تئاتر تأکید دارد مجموع فنون مورد اشاره به تخیله هیجانی و در نتیجه بهبود برخی سازههای روانشناختی کمک مینماید [11].
با توجه به آنچه گفته شد و آمار بالای معلولان در کشور و اهمیت متغیرهای روانشناختی ذکر شده، بهنظر میرسد که لزوم روشهای جدید و نو برای بهبود زندگی آنان و توجه به اصلاح متغیرهای روانشناختی در زندگی آنان حائز اهمیت است. از سوی دیگر روان نمایشگری حاوی ساز و کارهایی همچون ابراز خود و ایفای نقش است که میتواند بر متغیرهای جرأتورزی، پذیرش بیقید و شرط خود و روحیه قدردانی مؤثر باشد. بنابراین این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی روان نمایشگری بر جرأتمندی، پذیرش خود و روحیه قدردانی در افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی انجام شد.
مواد و روشها
این پژوهش با روش نیمه آزمایشی (طرح دو گروهی پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل) انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلولین جسمی-حرکتی در انجمن معلولین اصفهان در سال 1399 بود. به منظور انتخاب نمونه از روش در دسترس استفاده شد. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونهگیری از معادله زیر که در پژوهش Golestanifar و همکارش به کار رفته بود استفاده شد [12]. به این ترتیب که 474/0=σ (انحراف استاندارد جرأتمندی) و 31/0=d (اختلاف میانگین جرأتمندی در گروه کنترل و آزمایش) 05/0=α و توان آماری 80 درصد در نظر گرفته شد که حجم نمونه 88 نفر به دست آمد. اما به علت نیاز روش سایکودرام به نمایش روایت زندگی هر یک از اعضاء و لزوم بازخورد اعضاء گروه به میزان زیاد و همچنین نقش درمانگر به عنوان کارگردان برای تنظیم صحنههای زندگی و آموزشهای مرتبط، حجم گروه باید به گونهای باشد که این فرصت برای همه اعضاء فراهم باشد. از اینرو حجم نمونه به 20 نفر برای هر گروه کاهش یافت. لازم به ذکر است توان آماری نشان از کفایت حجم نمونه داشت.
