جلد 20، شماره 10 - ( 10-1400 )                   جلد 20 شماره 10 صفحات 1128-1117 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zare Askari A, M. Mir Mohammadkhani M, Shahab M R, Ebrahimian A A. Comparison of Global Inpatient Services Costs with Approved Tariffs in Niknafs Obstetrics and Gynecology Hospital in Rafsanjan in 2019: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 20 (10) :1117-1128
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6153-fa.html
زارع عسکری علی، میرمحمدخانی مجید، شهاب محمدرضا، ابراهیمیان عباسعلی. مقایسه هزینه‌های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه‌های مصوب دولتی در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک‌نفس رفسنجان در سال 1398: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (10) :1117-1128

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6153-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی سمنان
متن کامل [PDF 288 kb]   (919 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1675 مشاهده)
متن کامل:   (3416 مشاهده)

مقاله پژوهشی

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

دوره 20، دی 1400، 1128-1117

 

 

مقایسه هزینه­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب دولتی در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک­نفس رفسنجان در سال 1398: یک مطالعه توصیفی

 

 

 

 

علی زارع عسکری[1]، مجید میرمحمدخانی[2]، محمدرضا شهاب[3]، عباسعلی ابراهیمیان[4]

 

 

دریافت مقاله: 30/05/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 21/07/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 22/08/1400       پذیرش مقاله: 24/08/1400

 

چکیده

زمینه و هدف: محاسبه هزینه­های خدمات بستری مشمول تعرفه گلوبال و مقایسه آن با تعرفه مصوب در بیمارستان­ها از نظر سود و زیان بیمارستان­ها بسیار حائز اهمیت است. این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه هزینه­ صورت حساب­های اعمال جراحی گلوبالبا تعرفه­های مصوب آن­ها در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک­نفس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت.

مواد و روش­ها: در این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش شامل کلیه صورت حساب­های موجود در پرونده­های بستری مشمول تعرفه گلوبال در سال 1398 در بیمارستان نیک­نفس رفسنجان بود. داده­های مورد نیاز از صورت ­حساب­­های بیماران جمعآوری و با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه20 تحلیل گردید.

یافته­ها: در سال 1398 از مجموع خدمات بستری مربوط به گروه زنان و زایمان، 6 خدمت مشمول تعرفه گلوبال انجام شد. مقایسه میانگین هزینه­های انجام شده در این خدمات با تعرفه مصوب آن­ها نشان داد در تمامی آن­ها، هزینه­های بیمارستان بین 74/10 درصد تا 54/20 درصد بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب بوده است. بیش‌ترین اختلاف (54/20 درصد) مربوط به جراحی سزارین و کم‌ترین آن (74/10 درصد) مربوط به جراحی هیستروکتومی بود.

نتیجه­گیری: نتایج این پژوهش نشان داد خدمات گلوبال بیمارستان نیک­نفس رفسنجان دارای توجیه اقتصادی نبوده و تعرفههای گلوبال منجر به زیان بیمارستان می­گردند. لذا پیشنهاد می­گردد که مسئولین بیمارستان تمرکز بیش‌تری به مدیریت هزینه­های خدمات گلوبال داشته باشند و نیز تعرفه­های مصوب متناسب با رشد تورم و با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی بیماران، مورد بازبینی قرار گیرند.

واژه­های کلیدی: مقایسه هزینه­ها، تعرفه گلوبال، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

 

 

مقدمه

نخستین وظیفه هر بیمارستان، بهعنوان بخش مهم نظام بهداشتی، ارائه خدمت به همه مردم است به طوری که توانایی پرداخت داشته باشند ]1[. افـزایش هزینههای بهداشتی و درمانی، سازمانهای ذیربط را به فکر انداخته تا خدمات را از جنبههای مالی و اقتصادی مورد تحلیـل قـرار دهند ]2[. افزایش غیرضروری هزینه در بخش بهداشت و درمان، اهدافی کـه میتوانند تأثیر مثبت و قابل ملاحظه­ای بر بازده خدمات بهداشتی و درمانی داشته باشند را محدود میسازد ]3[. ساز و کار بازپرداخت هزینه­های درمان یکی از عوامل مهمی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر کنترل هزینه­های بیمارستان تأثیرگذار است ]4[.

افزایش سریع و روزافزون هزینه­ها، مدیران و سرپرستان بخش­های بیمارستانی را برای محدودسازی هزینه­ها به چالش کشیده است ]7-5[. مدیران بیمارستان­ها در جستجوی راهکارهایی هستند که تصویر روشنی از عملکرد اقتصادی- مالی بیمارستان را برای پایداری در محیط­های رقابتی و پویا ارائه نمایند ]8[. زیرا درک صحیح هزینه­ها و مدیریت آنها یکی از عوامل حیاتی موفقیت در عرصه ارائه خدمات مراقبت سلامت است ]9[.

تحلیل و ارزیابی هزینه­ها و قیمت تمام شده خدمات بیمارستانی می­تواند موجب تخصیص بهینه منابع و اصلاح بودجه مورد نیاز گردد ]5[. تحلیل هزینه­های بیمارستانی به عنوان ابزاری مفیدی برای مدیریت زیرساخت­های تصمیمگیری آگاهانه مدیریت بیمارستان قلمداد می­شود ]10[. استفاده بهینه از منابع محدود بیمارستانی و تدوین سیاستهای مناسب در راستای افزایش کارآیی، اثربخشی، بهبود کیفیت خدمات و در نهایت، رضایتمندی مشتریان را به همراه داشته باشد ]11[. یکی از عوامل مهم افزایش هزینههای بیمارستانی، خدماتی است که ارائه می­گردد ]6[. بنابراین، اداره اقتصادی­تر بیمارستان­ها برای جلوگیری از هدر رفتن منابع بسیار ضروری است ]12[.

Olyan Ajam و همکاران در زمینه مدیریت هزینه­های بیمارستانی و مقایسه آنها با هزینه­های گلوبال به این نتیجه رسیدند که فرآیند راهبردی مدیریت هزینه بیمارستان شامل شناسایی کانون­های هزینه­بر، فرهنگ­سازی مدیریت هزینه، وضع قوانین و مقررات داخلی، نظارت و کنترل، استقرار سیستم هزینه­یابی، تشکیل کارگروه و برنامه­ریزی عملیاتی است ]2[. Ghiyasvan و همکاران از طریق مقایسه قیمت واقعی با تعرفه­های مصوب خدمات در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل دریافتند که تفاوت معناداری بین قیمت واقعی خدمات رادیولوژی و تعرفه­های مصوب آن وجود دارد ]8[. مطالعه Ergun در ترکیه نشان داد که هزینه آزمایش­های پاتولوژی در تعرفه بهداشت و درمان با واقعیت تفاوت معناداری دارد ]9[. Chatruz و همکاران در مقایسه هزینه صورت حساب­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب در بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافتند که هزینه اعمال جراحی بین 3 تا 312 درصد بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب بود. بیش‌ترین اختلاف (312 درصد) مربوط به ترمیم تیغه بینی با یا بدون کاشت غضروف (سپتوپلاستی) بود ]13[. Arab و همکاران با مقایسه هزینههای اعمال جراحی عمومی (گلوبال) در بین بیمارستانهای ملکی تأمین اجتماعی استان تهران دریافتند که تفاوت معناداری بین این هزینه­ها وجود ندارد ]14[.

با مدیریت بهینه هزینه­ها از طریق مقایسه هزینه­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب می­توان انگیزه ارائه کننـدگان خـدمات بـرای افزایش غیرمنطقی خدمات و به تبـع آن افـزایش هزینـههـای درمانی را کنترل نمود ]15[. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه هزینه­های واقعی اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک­نفس رفسنجان انجام شد.

مواد و روش­ها

این مطالعه از نوع توصیفی است که در آن هزینه اعمال جراحی گلوبالبـر اسـاس فهرست تعرفه­های مصوب دولتـی، در بیمارسـتان تک تخصصی زنان و زایمان نیک نفس شهرستان رفسنجان در سال 1398 محاسبه گردید. مطالعه حاضر با کد اخلاق IR.IAU.SEMNAN.REC.1399.002 در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی سمنان تصویب شد. جامعه آماری شامل صورت­ حساب­ها و پرونده­های بستری مشمول تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی گلوبال که در سال 1398 به مراجعین بیمارستان نیک نفس ارائه گردید، بود. این خدمات شامل زایمان بیدرد، زایمان طبیعی، سرکلاژ، سزارین، سقط عفونی و هیستروکتومی است. معیار ورود، وجود نمونه کافی (حداقل 10 صورت حساب) از خدمات شش­گانه فوق بود ]13[.

معیارهای خروج شامل پرونده­هایی که با تعرفه سال 1398 محاسبه نشده بودند؛ پرونده بیماران آزاد یا دارای بیمه­های مکمل، پرونده­هایی که دارای اعمال جراحی توام بودند و پرونده­هایی که در ثبت داده­ها دارای اشکال بودند. برای جمعآوری داده­ها، به واحدهای درآمد و مدارک پزشکی بیمارستان مراجعه و داده­های مربوط به صورت حساب بیماران از سیستم اطلاعات بیمارستان (Hospital Information System (HIS))، استخراج شد. ابزار استفاده شده برای جمعآوری داده­ها، چک لیستی متناسب با اهداف پژوهش و منطبق با فهرست تعرفه­های مصوب دولتـی در خدمات بستری گلوبال، طراحی شد.

در این پژوهش روش گردآوری، گذشته­نگر به صورت کتابخانه­ای و فیش برداری از منابع و مدارک موجود در بیمارستان نیک نفس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بـوده و با استفاده از نشریات و منابع اطلاعاتی موجـود در آن بیمارستان، داده­های مورد نیاز جمع آوری گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل موارد ذیل بود:

 الف: فیش­برداری از بانک­های اطلاعاتی و اسناد و مدارک موجود در بیمارستان نیک نفس رفسنجان

 ب: بخشنامه­ها و دستورالعمل­های صادره توسط وزارت بهداشت و درمان، آموزش پزشکی و صورت حساب­های مالی بیماران

 ج: صورتحساب­های موجود در پرونده­های اعمال جراحی گلوبال بیماران در بیمارستان نیک نفس در سال 1398

تعرفه خدمات تشخیصی درمانی: مجمـوع مبلغـی که سازمان­های بیمه­ای و مشتریان در هنگام اسـتفاده از خدمات به ارائه­کنندگان خدمت می­پردازند. تعرفه­هـا در بخـش خصوصـی شـامل سـود سـرمایه و اسـتهلاک کالاهای سرمایهای نیز می شود، در حالی که در بخش دولتی سود سرمایه و استهلاک کالاهای سـرمایهای در تعرفه های دولتی منظور نمیشود. منظـور از تعرفـه در این پژوهش تعرفـههـای خـدمات تشخیصـی- درمـانی مصوب هیئت وزیران و ضریب (k) آنها در بخش دولتی میباشد ]13[.

 

ضــریب تعرفــه (k): ارزشهــای نســبی خــدمات پزشـکی، معیارهـایی جهـت تجزیـه و تحلیـل اقـدامات پزشکی و تعیین بهای آنها مـیباشـد. در حـال حاضـر ارزش نسبی با توجـه بـه متغیرهـایی همچـون زمـان و مهارت لازم برای ارائه خـدمت، وخامـت حـال بیمـار و خطراتی که بیمار و پزشک را تهدید مـیکنـد، تعیـین میشود. اصطلاحاً این ارزش نسبی، بـر حسـب تعـداد ضریب ثابتی به نام ضـریب تعرفـه (k) بـرای گروه­هـای مختلــف جراحــی، بیهوشــی، داخلــی، دندانپزشــکی و فیزیوتراپی تعیین میگردد. مبلغ این ضریب هـر سـاله توسط هیئت محترم وزیران تعیین و تصویب می گـردد ]16[.

چک لیست استفاده شده در این پژوهش شامل اطلاعات پذیرش بیمار (شماره پرونده، تاریخ پذیرش، نوع بیمه درمانی و تشخیص پزشک) و اطلاعات مربوط به هزینه­های اعمال جراحی گلوبال (هزینه تخت، ویزیت، مشاوره، حق الزحمه بیهوشی، هزینه کمک جراح، حق الزحمه جراحی، اتاق عمل، آزمایش، پاتولوژی، سی. تی. اسکن (Computed tomography scan (C.T. scan)، رادیولوژی، سونوگرافی، لوازم مصرفی، دارو، تست نوار قلب جنین (Non Stress Test (NST))، و فیزیوتراپی) بود. روایی صوری چک لیست با نظر 10 تن از کارشناسان بیمارستان (سه نفر کارمند از واحدهای درآمد و مدارک پزشکی، سه کارشناس بیمه، دو نفر کارمند واحد ترخیص، یک نفر دکترای اقتصاد سلامت و یک نفر دکترای آمار) تایید گردید. اطلاعات مربوط به هزینه تعرفه گلوبال از بخشنامه سال 1391 شورای عالی بیمه در مورد چگونگی محاسبه هزینه خدمات جراحی گلوبال در بیمارستان درجه یک به دست آمد ]16[. و از فرمول (1) برای میانگین هزینه انجام ­شده برای یک خدمت گلوبال استفاده شد.

فرمول (1)           

 داده­های جمع­آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل گردید. در آمار توصیفی از شاخص میانگین و درصد و در آمار استنباطی از آزمون مقایسه زوجی برای مقایسه میانگین هزینه­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب گلوبال استفاده شد. سطح معناداری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.

نتایج

 محاسبه هزینه­های اعمال جراحی با تعرفه گلوبال در سال 1398 در بیمارستان نیک­نفس رفسنجان و همچنین محاسبه میانگین هزینه­های هر یک از خدمات مورد بررسی بیانگر آن است که هزینه­های تمامی خدمات ارائه ­شده بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب آن­ها می­باشد. هزینه­های اعمال جراحی گلوبالدر بیمارستان تک تخصصی نیک نفس رفسنجان بین 74/10% تا 54/20% بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب بوده است. بیش‌ترین اختلاف (54/20 درصد) مربوط به جراحی سزارین و کم‌ترین آن (74/10 درصد) مربوط به جراحی هیستروکتومی بود که به زیان بیمارستان تمام شد. همچنین بیش‌ترین میانگین ریالی اختلاف قیمت میان هزینه­های واقعی خدمات و تعرفه گلوبال مصوب آن­ها مربوط به جراحی سزارین (060/292/3ریال) و کم‌ترین آن مربوط به جراحی سقط عفونی (925/226/1ریال) می باشد (جدول 1).

 

 

جدول1- فهرست اعمال جراحی با هزینه صورت­حساب بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک نفس رفسنجان  در سال 1398 (ریال)

خدمت بستری گلوبال

میزان تعرفه مصوب اعمال جراحی گلوبال

میانگین هزینه انجام شده

اختلاف میانگین هزینه انجام شده با تعرفه مصوب گلوبال

میانگین درصد اختلاف هزینه انجام شده با تعرفه مصوب گلوبال

زایمان بی­درد

900/059/13

809/100/15

909/040/2

63/15%

زایمان طبیعی

500/441/11

295/310/13   

795/868/1

33/16%

سرکلاژ

000/746/6

031/072/8

031/326/1

66/19%

سزارین

200/028/16

260/320/19

060/292/3

54/20%

سقط عفونی

939/658/6

625/889/7

925/226/1

41/18%

هیستروکتومی

800/758/22

297/202/25

497/443/2

74/10%

 

 

بررسی افزایش / کاهش ریالی هزینه های خدمات ارائه شده مشمول تعرفه گلوبال، در ماه ­های مختلف سال در مرکز آموزشی درمانی تک تخصصی نیک ­نفس رفسنجان نشان داد که زایمان بی­درد بیش‌ترین میزان اختلاف را در ماه دی (600/921/2 ریال) و کم‌ترین میزان را در ماه فروردین (037/103/1 ریال) به خود اختصاص داد. زایمان طبیعی بیش‌ترین میزان اختلاف را در ماه آذر (528/444/2 ریال) و کم‌ترین مقدار را در ماه فروردین (095/207/1 ریال) به خود اختصاص داد. بیش‌ترین و کم‌ترین میزان اختلاف قیمت سرکلاژ  به ترتیب در ماه­های بهمن (266/688/1 ریال) و تیر- مرداد (009/017/1 ریال) رخ داده است. بیش‌ترین و کم‌ترین میزان این اختلاف در جراحی سزارین به ترتیب مربوط به ماه ­های خرداد (314/030/4 ریال) و فروردین (584/683/2 ریال) بود. بیش‌ترین و کم‌ترین میزان اختلاف قیمت سقط عفونی به ترتیب مربوط به ماه ­های مرداد (303/518/1 ریال) و اردیبهشت (733/768 ریال) اختصاص داشت. و در نهایت، بیش‌ترین و کم‌ترین میزان اختلاف میان هزینه های جراحی هیستروکتومی با تعرفه گلوبال مصوب آن به ترتیب در ماه­ های مرداد (007/273/3 ریال) و شهریور )998/499/1 ریال) اتفاق افتاده است (جدول 2).


 

 

جدول 2- میانگین اختلاف هزینه­های واقعی تعرفه گلوبال با تعرفه مصوب گلوبال به ریال (*) و میانگین درصد اختلاف هزینه­ها با تعرفه مصوب گلوبال (**) به تفکیک ماه­­های سال 1398 در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک­نفس رفسنجان

 

عمل جراحی گلوبال

زایمان بی­درد

زایمان طبیعی

سرکلاژ

سزارین

سقط عفونی

هیستروکتومی

 

*

**

*

**

*

**

*

**

*

**

*

**

فروردین

1,103,037    

%8.45

1,207,095    

%10.55

1,102,620    

%16.34

2,683,584    

%16.74

1,432,866    

%21.51

2,120,651    

%9.32

اردیبهشت

2,087,676    

%15.99

1,711,270    

%14.96

1,027,540    

%15.23

2,758,000    

%17.21

768,733    

%11.54

2,131,132    

%9.36

خرداد

1,787,175    

%13.68

1,814,171    

%15.86

1,303,167    

%19.32

4,030,314    

%25.15

1,261,462    

%18.93

2,999,154    

%13.18

تیر

1,786,226    

%13.68

1,643,854    

%14.37

1,017,009    

%15.08

3,575,794    

%22.31

1,092,677    

%16.40

2,442,409    

%10.73

مرداد

2,059,386    

%15.77

1,760,447    

%15.39

1,017,009    

%15.08

3,608,451    

%22.51

1,518,303    

%22.79

3,273,007    

%14.38

شهریور

1,686,997    

%12.92

1,804,439    

%15.77

1,554,079    

%23.04

3,633,447    

%22.67

910,652    

%13.67

1,499,998    

%6.59

مهر

2,189,930    

%16.77

1,993,802    

%17.43

1,334,796    

%19.79

2,727,739    

%17.02

1,262,248    

%18.94

1,986,244    

%8.73

آبان

1,907,332    

%14.60

1,872,629    

%16.37

1,569,960    

%23.27

2,905,026    

%18.12

1,400,502    

%21.02

2,123,422    

%9.33

آذر

1,984,323    

%15.19

2,444,528    

%21.37

1,030,851    

%15.28

2,992,973    

%18.67

1,328,785    

%19.94

2,391,518    

%10.51

دی

2,921,600    

%22.37

2,001,488    

%17.49

1,649,276    

%24.45

3,878,757    

%24.20

1,003,148    

%15.06

2,944,483    

%12.94

بهمن

2,608,986    

%19.98

2,228,786    

%19.48

1,688,266    

%25.03

3,729,582    

%23.27

1,457,789    

%21.88

3,265,924    

%14.35

اسفند

2,368,244    

%18.13

1,943,032    

%16.98

1,617,796    

%23.98

2,981,058    

%18.60

1,285,940    

%19.30

2,144,022    

%9.42

 

 

 

 

مقایسه هزینه­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب دولتی در بیمارستان تک تخصصی زنان و زایمان نیک ­نفس رفسنجان با استفاده از مقایسه زوجی نشان داد که هزینه واقعی خدمات بستری به میزان 663/033/2 ریال بیش‌تر از تعرفه گلوبال است و با توجه به نتیجه آزمون، این اختلاف معنادار است (514/6- = t؛ 5 = df؛ 05/0< P).

بحث

نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تفاوت معناداری میان هزینه های خدمات مشمول تعرفه گلوبال با تعرفه گلوبال مصوب آن­ها در بیمارستان تک ­تخصصی زنان و زایمان نیک ­نفس رفسنجان وجود دارد که منجر به زیان بیمارستان شده است. مقایسه تعرفه­­های مصوب گلوبال با هزینه­های واقعی خدمات ارائه شده میزان زیان­­های وارده به سازمان­های خدمات درمانی را در این زمینه آشکار می­سازد. در توجیه این نتیجه، یکی از دلایل احتمالی را می­توان به نوسانات شدید نرخ تورم و عدم اعمال آن در تعرفه­های مصوب مرتبط دانست.

در مطالعه Arab و همکاران مشخص شد که مدیریت هزینه­های بستری توسط بیمارستان­ها مغفول مانده است به طوری که دامنه تغییرات اجزاء هزینه­ای آنها علیرغم یکسان بودن شرایط، دستورالعمل­ها و تعرفه­ها بسیار متغیر است. به عنوان مثال، متوسط هزینه صورت ­حساب یک عمل جراحی آپاندکتومی از 1551 هزار ریال تا 2237 هزار ریال در بین بیمارستان­های ملکی تأمین اجتماعی استان تهران متغیر است و متوسط این شاخص 1931 هزار ریال برآورد گردیده است. همچنین در حیطه خدمات پاراکلینیکی، به ازاء هر عمل جراحی کورتاژ، هزینه پاتولوژی از 9 هزار ریال تا 20 هزار ریال متغیر است  ]14[. Hosseini-Eshpala و همکاران در سال 1394 با مقایسه هزینه پرونده­های بستری در نظام گلوبال با سیستم بازپرداخت گذشته­ نگر دریافتند که بیش‌ترین میزان پرونده­های گلوبال به گروه زنان و زایمان تعلق داشت و در 86 درصد پرونده­ها، هزینه عمل جراحی با گلوبال به سود بیمارستان بوده است ]17[. Chatruz و همکاران نیز در مطالعه­ای مشابه در بیمارستان­های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافتند که بیش‌ترین میزان موارد گلوبال (64 درصد) متعلق به گروه زنان و زایمان بود و در 95 درصد پرونده­­ها، احتساب هزینه عمل جراحی با گلوبال به سود بیمارستان بوده است که 97 درصد از این اختلاف هزینه­­ها معنادار بودند ]13[. مطالعه Ergun  و همکاران در ترکیه نشان داد که تفاوت بین هزینه اعمال جراحی گلوبال پرداخت­شده از سوی سازمان­های بیمه­گر به بیمارستان­­ها با هزینه­های واقعی آنها کاهش یافته است. همچنین، تفاوت چشمگیری بین هزینه­های گلوبال اعمال جراحی با هزینه واقعی آنها به چشم می­خورد (هزینه­های واقعی بسیار بیش‌تر از هزینه­های گلوبال می باشد) ]9[.

بر اساس یافته­های پژوهش Sarlak و همکاران، تعرفه­­های مصوب وزارت بهداشت جبران­کننده بهای تمام شده یک واحد خدمات جراحی در بیمارستان­­های دانشگاه علوم پزشکی استان قم نمی­باشد و انحراف قابل توجهی در این زمینه وجود دارد. به این معنی که هزینه تمام ­شده این خدمات بیش‌تر از تعرفه مصوب گلوبال است ]18[. نتایج مطالعه Ebrahimipour و همکاران در بیمارستان امام رضا در مشهد نشان داد که در برخی از جراحی­ها مانند هیسترکتومی، زایمان طبیعی، سی تی اسکن، عمل لوزه، ترمیم فتق و آپاندیس، هزینه خدمات بالاتر از میانگین قیمت گلوبال آنها بود و در جراحی آناستوموز شریانی، کوله سیستکتومی، تمپانوپلاستی و تیروئیدکتومی کم‌تر از میانگین قیمت گلوبال بود. نتایج مطالعه آنها نشان داد که اکثر بیمارستان­ها قیمت گلوبال اعمال جراحی را کاملاً نادیده گرفته­اند ]1[.

نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیش‌ترین اختلاف میان قیمت واقعی اعمال جراحی با تعرفه گلوبال مربوط به سزارین (3,292,040 ریال) و کم‌ترین آن مربوط به سقط عفونی (1,230,686 ریال) بود. از سوی دیگر، بیش‌ترین درصد اختلاف هزینه صورت­ حساب با تعرفه گلوبال مصوب مربوط به خدمات سزارین و سقط عفونی و کم‌ترین آن متعلق به هیستروکتومی بود. در این راستا، Chatruz و همکاران دریافتند که هزینه اعمال جراحی در بیمارستان­های علوم پزشکی دانشگاه تهران بین 3 تا 312 درصد بیش‌تر از تعرفه گلوبال مصوب بود. بیش‌ترین اختلاف (312 درصد) مربوط به تیغه­ی بینی با یا بدون کاشت غضروف (سیوپلاستی) بود ]13[. در مطالعه­ای که توسط Pirzadeh و همکارش انجام شد هزینه­ی عمل جراحی گلوبال تونسیلکتومی با تعرفه مصوب در بیمارستان­های امام خمینی و فاطمی شهر اردبیل مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج مطالعه نشان داد که تعرفه­ی پرداختی بیمه عمل جراحی تونسیلکتومی در مقایسه با کل هزینه پرداختی از طرف بیمارستان خیلی پایین است و بیمارستان­ها متضرر می­شوند ]19[. یافته­های مطالعهMadani  و همکارش که در سال 1389 در بیمارستان امین اصفهان انجام گرفت در مغایرت با یافته­های پژوهش حاضر نشان داد که میانگین هزینه­های صورت حساب بیماران در عمل سزارین، کم‌تر از تعرفه مصوب گلوبال بود. بیش‌ترین اختلاف میانگین مربوط به عمل آپاندکتومی (25 درصد) و کم‌ترین مربوط به عمل فتق (9/0 درصد) بود ]20[.  Aboutorabi و همکارش با مقایسه تعرفه­های گلوبال اعمال جراحی و هزینههای واقعی در مرکز آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم تهران دریافتند که بیش‌ترین فراوانی جراحی­های گلوبال مربوط به جراحی چشم بود. مهمترین تفاوت بین تعرفه گلوبال و هزینه واقعی نیز مربوط به جراحی چشم بود. به طور کلی، صورت­حساب­های واقعی بیمارستان بسیار بیش‌تر از تعرفه­های مصوب برای جراحی­های گلوبال بود ]21[.

مطالعه حاضر محدود به بیمارستان نیک نفس رفسنجان و مقایسه هزینه­های اعمال جراحی گلوبال با تعرفه­های مصوب می­باشد. از این رو پیشنهاد می­گردد که در مراکز درمانی دیگر نیز مورد مطالعه قرار گرفته و میزان اختلاف را در آنها نیز مورد بررسی قرار داد. زیرا نتایج بدست­آمده قابل تعمیم نیستند و ممکن است که بنا بر شرایط هر مرکز اعم از تعداد خدمات قابل ارائه، مدت اقامت بیماران و تعداد پرونده­های هر عمل گلوبال، متفاوت باشند. یکی از محدودیت­هایی که ممکن است بر نتایج مطالعه اثرگذار باشد عدم ثبت و نگهداری دقیق اسناد و پرونده­ها است. بنابراین لازم است که مراکز درمانی در نگهداری اسناد و مدارک بیماران مراقبت و تمهیدات لازم در نظر بگیرند.

نتیجه­گیری

نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که بین هزینه­های خدمات گلوبال و تعرفه مصوب گلوبال آن­ها، تفاوت معناداری وجود دارد و به دلیل بیش‌تر بودن هزینه­های واقعی خدمات از تعرفه مصوب گلوبال آن­ها، بیمارستان تک ­تخصصی نیک­ نفس رفسنجان از حاشیه سود برخوردار نمی­باشد. لذا پیشنهاد می­گردد به منظور عبور از وضعیت زیان­دهی و توجیه اقتصادی خدمات بستری گلوبال، بایستی از یک طرف مسئولین بیمارستان هر ساله ضمن توجه به میزان ریالی تعرفه مصوب خدمات گلوبال، تمرکز بیش‌تری به مسأله مدیریت هزینه­های خدمات بستری داشته باشند و تا حد امکان و تا جایی که لطمه­ای به کیفیت خدمات ارائه شده بیمارستان وارد نشود از بهای تمام شده آن­ها بکاهند و از طرفی با توجه به عدم تناسب میان تعرفه­های گلوبال مصوب و هزینه­های خدمات گلوبال در بیمارستان­ها، وزارت بهداشت و دیگر متولیان مربوطه، بایستی تعرفه­های گلوبال را به موقع و متناسب با تغییرات و رشد تورم مورد بازبینی قرار دهند.

تشکر و قدردانی

 نویسندگان مقاله بر خود لازم می­دانند از کلیه مسئولین، پزشکان و پرسنل بیمارستان تک تخصصی نیک نفس رفسنجان و همچنین معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که با همکاری و حمایت خود، آن­ها را در دسترسی به اسناد و مدارک و جمع­آوری داده­ها و نیز اجرای این طرح یاری رساندند، کمال تقدیر و تشکر را داشته باشند.

 

 

 

References

 

 

 

[1]   Ebrahimipour H, Pourahmadi E, Badiee Aval S, Rezazadeh A. Comparison of the Charges of 10 Selected Surgeries in Imam Reza Hospital with their Official Global Prices. JRH 2020; 10(5): 319-28. [Farsi]

[2]   Olyan Ajam S, Ghasemizad A, Gholtash A. Identifying the main components of the hospital costs management process. JHA 2019; 22(3): 40-55. [Farsi]

[3]   Lagomarsino G, Garabrant A, Adyas A, Muga R, Otoo N. Moving towards universal health coverage: health insurance reforms in nine developing countries in Africa and Asia. The Lancet 2012; 38(5): 933-43.

[4]   Mirzaei A, Gomar A, Ebrahimi G, Tafazoli M, Soltani L, Fekri Z et al. Investigating the relationship between the implementation of the payment system of related diagnostic groups and the reduction of treatment costs in a military hospital. NPWJM 2018; 6 (21): 53-59. [Farsi]

[5]   Mirzaei H, Naseri G, Rezaee R, Mohammadi M, Banikazemi Z, Mirzaei HR, et al. Curcumin: A new candidate for melanoma therapy? Int J Cancer 2017; 23(2): 184. [Farsi]

[6]   Rathi A, Dusti F, Reyhani Yasawoli A. Outsourcing challenges of providing health services to the private sector from the perspective of the staff of Mashhad University of Medical Sciences. JSS 2018; 13(4): 117-34. [Farsi]

[7]   Amiresmaeili Mohammad R, Imani E, Jahad Sarvestani A. Evaluation of Terminal Life Cost for Patients Admitted in Teaching Hospitals Affiliated with Kerman University of Medical Sciences in 2014. JHBR 2015; 1(2): 133-43. [Farsi]

[8]   Ghiyasvan H, Zandiyan H, Moghadam TZ, Naghdi S. Cost of radiology services using the activity based costing (ABC) method. Payesh 2013; 34(6): 595-605. [Farsi]

[9]   Ergun F, Agirbas I, Kuzu I. Activity-based costing for pathology examinations and comparison with the current pricing system in Turkey. TJP 2013; 29(1): 1-14.

[10] Shahrjerdi R, EbrahimAbadi GR, Shahbazi S. Evaluating the cost of quality and selecting the appropriate option for cost reduction using fuzzy ahp and fuzzy topsis models (case study: the water and wastewater company of Markazi province). JWSD 2018; 4(1): 13-22. [Farsi]

[11] Haddad M. Viewpoints of employed nurses in hospitals of Birjand city regarding existing barriers in patient education. MCJ 2011;8(1): 297.

[12. Rezapour A, Ebadi Fard Azar F, Arabloo J. Cost Analysis in Cost Centers of Bu Ali Sina Teaching Hospital of Qazvin University of Medical Sciences. Teb vaTazkiye 2012; 2: 31-9. [Farsi]

[13. Chatruz A, Javadinasab H, Amini MK, Biglar M, Goudarzi N, Javad J. A comparison of the cost of global surgery bills with approved tariffs in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. JPS 2015; 9(1): 67-80. [Farsi]

[14] Arab M, Zeraati H, Ravangard R, Gholinejad A, Rasooli A. Comparing global-operations reimbursements with their actual costs in the Cancer Institute, Tehran. JSPH 2008; 16(1): 843. [Farsi]

[15] Donald G, Scott S, Broadfield L, Harding C, Meade A. Optimizing patient education of oncology medications: A descriptive survey of pharmacist-provided patient education in Canada. JOPP 2019; 25(2): 295-302.

[16] The high Council of the Medical Services Insurance. Global surgical approved tariffs. Available at: http://www.mums.ac.ir/shares/ darman/specialsick/Darman-Eghtesaddarman-Global.pdf. 2012.

[17] Hosseini-Eshpala R, Khorramy F, Baniasadi T, Azarmehr N, Mohammady F, Hayavy Haghighi MH, et al. The Comparison of the cost of patient records in a global system with corresponding retrospective reimbursement system: a case study in Iran. JMMIS 2015;1(1): 65-74. [Farsi]

[18] Sarlak N, Ghanbari AM, Moharreri Z. Verification Approved Tariffs of Medical Services in Comparison with the Cost of these Services in Qom Medical University by ABC Approach. JGA 2015; 2(1): 17-30. [ Farsi]

[19] Pirzadeh A, Amani F. Estimate total costs for tonsil surgery in Emam and Fatemi hospitals in Ardabil city and compare with global cost of insurance organization. Available at: http://eprints.arums.ac.ir/3224/. 2011. [Farsi]

[20] Madani SM, Taji M. Calculate the cost of selected global surgical operations and comparison with the approved tariffs in Amin hospital in Isfahan. Homa-ye-Salamat 2010; 7(3): 6-9. [Farsi]

 [21]      Aboutorabi A, Radinmanesh M. A comparison of global surgery tariffs and the actual cost of bills at Hazrate Rasoole Akram educational and medical center. CERA 2020; 18(1): 1-10. [Farsi]

 

 

 

 

Comparison of Global Inpatient Services Costs with Approved Tariffs in Niknafs Obstetrics and Gynecology Hospital in Rafsanjan in 2019: A Descriptive Study

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Zare Askari[5], M. Mir Mohammadkhani[6], M. R. Shahab[7], A. A. Ebrahimian[8]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Received: 21/08/21      Sent for Revision: 13/10/21     Received Revised Manuscript: 13/11/21     Accepted: 15/11/21

 

 

 

 

 

 

 

 

Background and Objectives: It is very important to calculate the costs of inpatient services covered by the global tariff and compare it with the approved tariff in hospitals in regard to the financial profit and loss. In this regard, this study was conducted with the aim of comparing the costs of global inpatient services bills with their approved tariffs in Niknafs Obstetrics and Gynecology Hospital in Rafsanjan.

Materials and Methods: In this descriptive study, the population included all the invoices of hospitalized cases subjected to the global tariff in 2019 in Niknafs Hospital in Rafsanjan. The required data were collected from the patients' accounts and analyzed using descriptive statistics and SPSS 20 software.

Results: In 2019, out of the total inpatient services related to the obstetrics and gynecology group, 6 services subjected to the global tariffs were performed in Niknafs Obstetrics and Gynecology Hospital in Rafsanjan. A comparison of the average costs incurred in these services with their approved tariffs showed that in all of them, hospital costs were between 10.74% and 20.54% higher than the approved global tariffs. The highest difference (20.54%) was related to cesarean section, and the lowest (10.74%) was related to hysterectomy.

Conclusion: The results of this study showed that the global services of this hospital have no economic justification and global tariffs lead to losses of the hospital. Therefore, it is suggested that hospital officials focus more on managing the costs of global services, and approved tariffs be reviewed in a timely manner, commensurate with the growth of inflation and taking into account the different conditions of patients.

Key words: Cost comparison, Global tariff, Rafsanjan University of Medical Sciences

Funding: This study was not funded by anywhere.

Conflict of interest: None declared.

Ethical approval: The Ethics Committee of University of Semnan approved the study (IR.IAU.SEMNAN. REC.1399.002).

How to cite this article: Zare Askari A, Mir Mohammadkhani M, Shahab MR, Ebrahimian AA. Comparison of Global Inpatient Services Costs with Approved Tariffs in Niknafs Obstetrics and Gynecology Hospital in Rafsanjan in 2019: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 20 (10): 1117-28. [Farsi]


 

[1]- دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

[2]- (نویسنده مسئول) دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران

تلفن: 33451336-023، دورنگار: 33451336-023، پست الکترونیکی: majidmirmohammadkhani@yahoo.com

[3]- استادیار، گروه اقتصاد، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران

[4]- دانشیار، گروه بلایا و فوریت های پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

 

[5]- PhD Student in Healthcare Services Management, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran, ORCID: 0000-0003-3791-8002

[6]- Associate Prof., Dept. of Epidemiology and Statistics, School of Medicine, Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran, ORCID: 0000-0001-6251-7484

(Corresponding Author) Tel: (023) 33451336, Fax: (023) 33451336, E-mail: majidmirmohammadkhani@yahoo.com

[7]- Assistant Prof., Dept. of Economics, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran, ORCID: 0000-0002-8761-355x

[8]- Associate Prof., Disasters and Emergencies Group, Paramedic School, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran, ORCID: 0000-0003-2665-0514

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار و اپيدميولوژي
دریافت: 1400/5/26 | پذیرش: 1400/8/24 | انتشار: 1400/10/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb