جلد 21، شماره 3 - ( 4-1401 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 326-311 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lotfi Saeedabad S, Basharpoor S, Atadokht َ. The Mediating Role of Cognitive Control in the Relationship Between Sleep Disorders and Depressive Symptoms of Early Adolescence in the First and Second High School Students in Ardabil in 2020-2021: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 21 (3) :311-326
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6385-fa.html
لطفی سعیدآباد شیدا، بشرپور سجاد، عطادخت اکبر. نقش میانجی کنترل ‌شناختی در روابط آشفتگی ‌خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی در دانش‌آموزان متوسطه اول و دوم شهر اردبیل در سال 1400-1399: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (3) :311-326

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6385-fa.html


استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
متن کامل [PDF 576 kb]   (757 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1579 مشاهده)
متن کامل:   (1416 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، خرداد 1401، 326-311



نقش میانجی کنترل ­شناختی در روابط آشفتگی ­خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهر اردبیل در سال 1400-1399: یک مطالعه توصیفی



شیدا لطفی سعیدآباد[1]، سجاد بشرپور[2]، اکبر عطادخت[3]



دریافت مقاله: 26/10/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/10/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 10/12/1400 پذیرش مقاله: 11/12/1400


چکیده
زمینه و هدف: افسردگی اوایل نوجوانی یکی از مشکلات شایع این دوره است. اختلالات شناختی ممکن است به علت نقص کنترل شناخت ایجاد شود و مشکلات شناختی و آشفتگی خواب افراد افسرده می‌تواند ناشی از نقص کنترل شناختی باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین نقش آشفتگی خواب و کنترل شناختی در پیش­ بینی علائم افسردگی اوایل نوجوانی انجام شد.
مواد و روش­ها: در مطالعه توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که 200 نفر با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای به صورت اینترنتی و از طریق شبکه­های مجازی، انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع­آوری اطلاعات شامل پرسش­نامه افسردگی (II) Beck، پرسش­نامه کیفیت خواب  Pittsburghو مقیاس کنترل هدفمند Rothbart و همکاران بود. برای تجزیه ‌و تحلیل داده­ها از ضریب همبستگی Pearson و مدل­سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان­ داد اثر مستقیم آشفتگی خواب و کنترل شناختی بر علائم افسردگی اوایل نوجوانی، به ترتیب با بتای 53/0 و 54/0- معنادار است (001/0>p). اثر مستقیم آشفتگی خواب و کنترل شناختی با بتای 49/0- معنادار است (001/0>p). هم­چنین، اثر غیرمستیم آشفتگی­خواب با میانجی­­­گری کنترل شناختی بر علائم افسردگی اوایل نوجوانی با بتای 27/0 معنادار است (001/0>p).
نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد که آشفتگی ­خواب هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق کنترل شناختی، با علائم افسردگی اوایل نوجوانی رابطه دارد. بنابراین، بهبود در ریتم­های شبانه­روزی و کنترل شناختی می­تواند در کاهش علائم افسردگی اوایل نوجوانی تأثیر داشته ­باشد.
واژه­های کلیدی: آشفتگی خواب، کنترل شناختی، اختلال افسردگی، نوجوانی
 
مقدمه
نوجوانی (Adolescent) انتقال بین دوره کودکی و بزرگ‌ سالی است. شروع این دوره با بلوغ مشخص می­شود که تغییرات چشم­گیری را به­ همراه دارد [1]. افسردگی (Depression) از اختلال­های شایع و چشم­گیر و جدی‌ترین مشکلاتی است که نوجوانان ممکن است در انطباق با تکالیف رشدی و نیازهای این مرحله با آن مواجه شوند [2]. افسردگی زمانی به‌ عنوان اختلال در نظر گرفته می­شود که در زندگی و فعالیت­های معمول فرد تأثیر گذاشته و با بینظمی و اختلال، باعث رنجش و ناراحتی فرد و اطرافیان او می­شود [4].
یکی از مشکلاتی که در اوایل نوجوانی بروز می­یابد آشفتگی خواب (Sleep disturbance) است. خواب یکی از رفتار­های قابل تغییر است که در طول دوره نوجوانی تغییر قابل توجهی می­کند و برای انعطاف­پذیری مغز حیاتی است [5]. آشفتگی ­خواب یکی از سیمپتوم­های اصلی در افسردگی اساسی کودکان و نوجوانان می­باشد و کاهش مقدار خواب، خطر افسردگی اساسی را در نوجوانی سه برابر می­کند و تغییرات دوره نوجوانی را تحت تأثیر قرار می­دهد [6]. آشفتگی خواب به اختلال در الگوی خواب یا تغییر در رفتارهای مربوط به خواب گفته می­شود و به عنوان یکی از نشانه­های اولیه بیماری روانی نیز می­باشد [7]. تا به امروز، مطالعات طولی بررسی ارتباط بین خواب و افسردگی در اوایل دوره نوجوانی کم است. بیش‌تر مطالعات بر دوره میانی و اواخر نوجوانی تا اوایل جوانی تمرکز می­کنند. پژوهش­های اخیر بر دوره میانی-اواخر نوجوانی پیشنهاد می­کنند که آشفتگی خواب پیش­ساز افسردگی می­باشد [8]. Lovato و Gradisar در یک پژوهش متا-آنالیز دریافتند که بین افسردگی و آشفتگی خواب در نوجوانان ارتباط معناداری وجود دارد [8]. در پژوهش Goldston و همکاران، نتایج نشان داد که در ابتدا آشفتگی در خواب به طور قابل توجهی افسردگی را پیش بینی می­کند [5].
یکی از متغیرهایی که می­تواند بین آشفتگی خواب و علائم افسردگی اوایل نوجوانی میانجی­گری کند، کنترل شناختی (Cognitive control) می­باشد. نقص کنترل شناختی یک عامل مهم برای افسردگی است [9]، به طوری که پژوهش­گران معتقدند مشکلات افراد افسرده در توجه به محرک­های منفی یا نادیده گرفتن آن­ها ناشی از اختلال کنترل ­شناختی می­باشد و هم­چنین یکی از حوزه­هایی که آشفتگی خواب در آن تأثیر به­سزایی دارد [10]، کنترل شناختی است به طوری که تحقیقات نشان داده است با افزایش آشفتگی خواب کارآیی کنترل شناختی کاهش می­یابد و فرد دچار خطا میشود [11]. کنترل شناختی توانایی انعطاف­پذیری در رفتار انطباقی فرد در پی­گیری یک هدف درونی و رفتار هدف محور (Goal-directed behavior) اشاره می­شود و شامل توانایی تنظیم، هماهنگ‌سازی افکار و اعمال با توجه به اهداف درونی است. Crandall و همکاران بیان داشتند که ظرفیت کنترل ­شناختی ایجاد شده در دوران بلوغ به طور متفاوتی علائم افسردگی و افکار خودکشی را در بزرگ­سالی پیش ­بینی می­کند [12]. مطالعه  Grahekو همکاران حاکی از آن بود که افسردگی با کمبود شناختی در ارتباط است و در نتیجه این نقایص، انبوهی از اختلالات شناختی به وجود می­آید. نقص کنترل شناختی یک عامل مهم برای افسردگی می­باشد [13].
با توجه به این­که اختلال افسردگی اوایل نوجوانی یکی از مشکلات شایع آغاز این دوره است و هزینه گزافی را هم از نظر اقتصادی و هم از نظر روانی بر خانواده­ها تحمیل می­کند [15] و طبق بررسی­های صورت گرفته، پژوهش اندکی جهت بررسی نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی صورت گرفته ­است [11]، بنابراین پژوهش­هایی در این زمینه و استفاده از نتایج آن­ها در زمینه شناسایی و پیش­گیری و در صورت لزوم درمان پرخاشگری دانش­آموزان متوسطه اول و دوم، از ضرورت­های مهم پژوهش می­باشد. به همین دلیل، هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی کنترل شناختی در روابط ریتم­های شبانه­روزی با علائم افسردگی اوایل نوجوانی است. در همین راستا، مدل مفهومی پژوهش حاضر در شکل 1 ارائه شده است.
 
آشفتگی خواب
علائم افسردگی
کنترل شناختی






شکل 1- مدل مفهومی ارتباط آشفتگی ­خواب با علائم افسردگی و نقش میانجی کنترل ­شناختی
 
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق، از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت، یک پژوهش توصیفی می‏باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش­آموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. با توجه به این­که طبق نظر محققان حداقل حجم نمونه برای مطالعات مدل­یابی 200 نفر پیشنهاد شده است [16]، در پژوهش حاضر 200 دانش­آموز به صورت نمونه­گیری خوشهای به عنوان نمونه انتخاب شدند. به این صورت که از بین 70 مدرسه متوسطه اول و دوم شهر اردبیل به صورت تصادفی (قرعه کشی) 4 مدرسه پسرانه و 4 مدرسه دخترانه انتخاب و از بین آن­ها به صورت تصادفی (قرعه کشی) 3 کلاس انتخاب شد که 117 نفر دختر و 83 نفر پسر بودند.
روش گردآوری داده­ها در این مطالعه به این صورت بود که پرسش­نامه­ها به صورت آنلاین در پرس­لاین طراحی گردید، سپس با همکاری سرگروه کانال­های مختلف نوجوانان (معلمان نوجوانان) در شبکه­های اجتماعی تلگرام و واتس­آپ و شاد لینک پرسش­نامه­ها به انضمام فرم رضایت آگاهانه در اختیار آن­ها قرار داده شد و از اعضای گروه خواسته شد با توجه به ملاک­های ورود اعم از رضایت معلم و اولیای دانشآموزان و خود دانش­آموز برای پاسخ­دهی به پرسش­نامه و دامنه سنی 13 تا 18 سال و ملاک خروج از پژوهش اعم از عدم تمایل به همکاری و تکمیل نکردن پرسش­نامه­ها، در صورت تمایل به همکاری به پرسش­نامه­ها پاسخ دهند.
در این پژوهش ملاحظات اخلاقی مانند: مطلع بودن شرکت کنندگان از روند پژوهش، اصول رازداری و محرمانه ماندن اطلاعات هویتی و تحلیل داده­ها به‌صورت کلی، رعایت شد. پرسش­نامه شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنسیت، پایه تحصیلی و معدل) و پرسش­نامه­های افسردگی Beck، کیفیت خواب Pittsburgh و مقیاس کنترل هدفمند (فرم کوتاه پرسش­نامه خلق‌وخوی بزرگ‌سال) Rudbart و همکاران بود. مطالعه حاظر با کد اخلاق IR.ARUMS.REC.1400.092 که در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به تصویب رسید، انجام گرفت.
پرسش­نامه افسردگی (II) Beck (Beck Depression Inventory-II)
پرسش­نامه افسردگی Beck یکی از ابزارهای مناسب برای ارزیابی حالات افسردگی است. این آزمون توسط Beck و همکاران در سال 1996 ساخته‌ شده است [17] و 21 سؤال دارد که علائم جسمانی، رفتاری و شناختی افسردگی را اندازهگیری می­کند. پرسش­ها با زمینه­هایی مانند احساس ناتوانی و شکست، احساس گناه، تحریک­پذیری، آشفتگی خواب و کاهش اشتها ارتباط دارند که در این پژوهش مورد استفاده قرار نگرفته­اند. پرسش­نامه از سؤال 1 تا 21 به‌صورت لیکرت از 0 تا 3 نمره­گذاری می­شود و درجات مختلفی از افسردگی را از خفیف تا شدید تعیین می­کند. حداقل نمره 0 و حداکثر نمره 63 می­باشد. نمره 0 تا 13 کم‌ترین افسردگی، 14 تا 19 افسردگی خفیف، 20 تا 28 افسردگی متوسط، 29 تا 63 افسردگی شدید را نشان می­دهد. Beck و همکاران ضریب آلفای کرونباخ آزمون افسردگی Beck را در بیماران روان‌پزشکی و غیر روان­پزشکی به ترتیب 81/0 و 86/0 به دست آورده‌اند. ضریب پایایی بازآزمایی آزمون نیز از 48/0 تا 86/0 متغیر گزارش ‌شده ­است. نسخه فارسی آن توسط Rajabi و Karju در سال 1392 مورد بررسی قرار ­گرفت و پایایی آن با آلفای کرونباخ 86/0 و روایی سازه که بر پایه روش محاسبه روایی همگرا انجام شد را 82/0 به­دست آوردند [18]. پایایی پرسش­نامه افسردگی Beck در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه گردید.
پرسش­نامه کیفیت خواب Pittsburgh (Pittsburgh sleep quality index)
یکی از بهترین ابزارهایی که در زمینه سنجش کیفیت خواب طراحی و ساخته شده ­است پرسش­نامه کیفیت خواب Pittsburgh است. این پرسش­نامه به منظور ارزیابی کیفیت خواب در طی یک ماه گذشته و توسط  Pittsburghساخته ­شده و شامل 18 آیتم است. این پرسش­نامه دارای 7 زیرمقیاس و به صورت لیکرتی 4 درجه­ای از 0 تا 3 نمرهگذاری می­شود که تأخیر در به خواب رفتن، مدت زمان خواب، بازدهی خواب، اختلالات خواب، استفاده از دارو­های خواب­آور، اختلالات عملکردی روزانه و کیفیت ذهنی خواب را شامل می­شود. کیفیت ذهنی خواب، سؤال 9 را شامل میشود که نمره­ای از 0 تا 3 می­گیرد. تأخیر در به خواب رفتن هم جمع سؤال 2 و 6 را شامل می­شود که نمره­ای از 0 تا 6 می­گیرد و سپس نمره­ها را باید به این صورت تبدیل کرد: نمره 0 (0 )، نمره 1 تا 2 (1)، نمره 3 تا 4 (2)، نمره 5 تا 6 (3) می­گیرد. مدت زمان خواب که سؤال 4 می­باشد، نمره­ای از 0 تا 3 میگیرد و نمره به­ دست آمده به این صورت تبدیل می­شود: بیش‌تر از 7 ساعت (نمره 0)، 6 تا 7 ساعت (نمره 1) 5 تا 6 ساعت (نمره 2) و کم‌تر از 5 ساعت (نمره 3) می­گیرد. برای به دست آوردن بازدهی خواب، ابتدا با تفریق سؤال 3 از سؤال 1، میزان ماندن در رختخواب محاسبه می­شود و سپس از پاسخ سؤال 4، میزان خواب واقعی به دست می­آید. در مرحله بعد، ساعت ماندن در رختخواب را تقسیم بر ساعات خواب بودن کرده و در 100 ضرب می­کنیم تا درصد بازدهی خواب به دست آید. پس از به دست آوردن درصد، به درصد بالاتر از 85 (نمره 0)، به 75 تا 84 (نمره 1)، به 65 تا 74 (نمره 2) و به کم‌تر از 65 (نمره 3 ) تعلق می­گیرد. برای اختلالات خواب، مجموع امتیازات سؤالات 2 تا10 را جمع کرده و به صورت زیر تبدیل می­کنیم: برای نمره صفر (0)، برای نمره 1 تا 9 (1)، برای نمره 10 تا 18 (2) و برای نمره 19 تا 27 (3) تعلق می­گیرد. استفاده از داروهای خواب­آور که سؤال 15 می­باشد، نمره­ای از 0 تا 3 می­گیرد و اختلالات عملکردی روزانه هم مجموع سؤالات 16 و 17 که نمره­ای از 0 تا 6 می­گیرد و به این صورت تبدیل می­شود: برای نمره 0 (0)، برای نمره 1 تا 2 (1)، برای نمره 3 تا 4 (2)، برای نمره 5 تا 6 (3) تعلق می­گیرد. مجموع نمرات این هفت جزء، نمره کل پرسش­نامه را تشکیل می­دهد که دامنه­ آن از 0 تا 21 بوده و همین­طور نمرات بالا نشان می­دهد که کیفیت خواب ضعیف بوده است. نمره کل بزرگ­تر از 5 نشان می­دهد که آزمودنی یک فردی می­باشد که از فقر خواب رنج برده و دارای مشکلات شدید حداقل در 2 حیطه یا دارای مشکلات متوسط در بیش‌تر از 3 حیطه می­باشد. Buysse و همکاران که این پرسش­نامه را برای اولین بار ساخته و معرفی کردند، انسجام درونی پرسش­نامه را با استفاده از آلفای کرونباخ 83/0 به دست آوردند [19]. Ahmadi و همکاران، پایایی آن را به روش آلفای کرونباخ 88/0 و روایی سازه آن را به روش تحلیل عاملی 89/0 به دست آوردند [20]. پایایی پرسش­نامه کیفیت خواب در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد.
مقیاس کنترل هدفمند (Purposeful Control Scale)
این مقیاس توسط Rothbart و همکاران در سال 2000 ساخته شد [21] و مشتمل بر 77 آیتم می­باشد که شامل 4 بعد عاطفه منفی، کنترل هدفمند، برون­گرایی/شاد خویی و جهت­گیری به حساسیت می­باشد. بعد کنترل هدفمند این پرسش­نامه که در این پژوهش مورد استفاده قرار ­گرفت شامل 3 خرده مقیاس کنترل توجه (سؤالات 5، 29، 35، 41 و 50)، کنترل بازداری (سؤالات 11، 26، 43، 53، 60، 63 و 76) و کنترل فعالیت (سؤالات 2، 8، 15، 27، 47، 55 و 72) میباشد. تمام سؤالات این پرسش­نامه در مقیاس لیکرت 7 نقطهای از 1 (کاملاً غلط) تا 7 (کاملاً درست) درجه‌بندی میشود. سؤالات 2، 5، 8، 29، 40، 50، 53، 60، 63 و 72 به صورت معکوس نمره­گذاری می­شوند. نمره بالا نشان دهنده کنترل هدفمند قوی و نمره پایین نشان دهنده کنترل هدفمند ضعیف می­باشد. عامل­های این پرسش­نامه همبستگی بالایی با مقیاس­های 5 عامل بزرگ شخصیت دارد. هم­چنین، مشخص‌ شده­ است که سنجه­هایی که زمان واکنش را می‌سنجد همبستگی قابل‌ ملاحظه‌ای با عامل کنترل هدفمند دارند. Rothbart و همکاران پایایی آن را به روش ضریب آلفای کرونباخ در دامنه 75/0 تا 81/0 گزارش کرده­اند [21]. Basharpoor پایایی آن را به روش آلفای کرونباخ در دامنه 68/0 تا 91/0 به ­دست آورد و روایی آن مورد تأیید متخصصان بود [22]. پایایی مقیاس کنترل هدفمند در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد.
داده­های جمع‌آوری ‌شده در این پژوهش با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS نسخه 23 و Lisrel نسخه 8/8 و با روشهای آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون­های همبستگی Pearson و مدل­سازی معادلات ساختاری) تحلیل شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.

نتایج
نمونه آماری مورد مطالعه شامل 200 نفر از دانش­آموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل با میانگین (انحراف معیار) سنی 57/15 (53/1) سال بود که در دامنه سنی 13 تا 18 سال قرار داشتند و 2/58 درصد (117 نفر) دختر و 8/41 درصد (83 نفر) پسر بودند. از نظر پایه تحصیلی، بیش‌ترین فراوانی با 5/22 درصد (45 نفر) مربوط به پایه نهم و کم‌ترین فراوانی با 5/11 درصد (23 نفر) مربوط به پایه هفتم و دوازدهم بود. از نظر معدل، بیش‌ترین معدل 5/47 درصد (95 نفر) 17 تا 19 و کم‌ترین فراوانی 5/2 درصد (5 نفر) پایین‌تر از 15 بود.
جدول 1، نشان می­دهد میانگین نمره متغیر افسردگی از نظر آزمودنی‌ها 45/15 با انحراف معیار 82/6 به ­دست آمد که بر اساس نمره­بندی مقیاس افسردگی Beck، دانش­آموزان دارای افسردگی خفیف و متوسط می­باشند. نمره میانگین کیفیت خواب از نظر آزمودنی­ها 57/11 و انحراف معیار 53/5، با توجه به گزارش Pittsburgh در مقیاس کیفیت خواب، چون مقدار میانگین به دست آمده بزرگ­تر از 5 می‌باشد، لذا دانش­آموزان مورد مطالعه دارای خواب ضعیف هستند. در نهایت نمره میانگین متغیر کنترل شناختی 53/57 و انحراف معیار 67/12 می‌باشد. از سوی دیگر مقدار چولگی مشاهده ‌شده برای متغیرهای پژوهش در بازه (2، 2-) قرار دارد، یعنی از لحاظ کجی متغیرها نرمال بوده و توزیع آن متقارن است. هم­چنین مقدار کشیدگی آن­ها نیز در بازه (2، 2-) قرار دارد [23].
نتایج نشان داد بین افسردگی و آشفتگی خواب همبستگی مثبت و معنی­دار (001/0>P، 660/0=r) و بین افسردگی و کنترل شناختی همبستگی منفی و معنی­دار (001/0>P، 687/0-=r) وجود دارد.
 
جدول 1- میانگین و انحراف معیار متغیرهای افسردگی، آشفتگی خواب، کنترل شناختی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
متغیر واحد متغیر میانگین انحراف معیار چولگی کشیدگی
افسردگی نمره (63-0) 45/15 82/6 07/0 22/1-
اختلال خواب نمره (21-0) 57/11 53/5 35/0- 37/1-
کیفیت ذهنی خواب نمره (3-0) 45/1 99/0 18/0- 05/1-
تأخیر در به خواب رفتن دقیقه 63/1 90/0 39/0- 61/0-
طول مدت خواب ساعت 53/1 83/0 32/0- 51/0-
کارایی خواب ساعت 45/1 97/0 17/0- 01/1-
اختلال خواب (8 متغیر) نمره (21-0) 13/2 70/0 19/0- 97/0-
مصرف داروهای خواب­آور تعداد دارو 53/1 94/0 28/0- 85/0-
اختلال عملکرد روزانه نمره (6-0) 79/1 94/0 29/0- 82/0-
ترجیح خواب (ساعاتی که به خواب می­رود) ساعت 71/7 59/2 58/0 12/0-
ترجی عملکرد بهینه (صبحگاهی-شامگاهی) ساعت 48/9 62/3 41/0 60/0-
کنترل شناختی نمره (133-1) 53/57 67/12 73/0 11/0-
کنترل توجه نمره (35-1) 27/15 88/3 76/0 25/0-
کنترل بازداری نمره (49-1) 25/21 96/4 66/0 03/0-
کنترل فعال نمره (49-1) 02/21 71/4 55/0 47/0-
 
در ادامه تحقیق با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجی­گری کنترل شناختی بر افسردگی اوایل نوجوانی پرداخته می­شود. در نمودار 1 و 2، با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجیگری کنترل شناختی بر افسردگی اوایل نوجوانی پرداخته و مقادیر بار عاملی، ضرایب مسیر و مقادیر t بین متغیرهای پژوهش ارائه گردیده­ است که گویای وجود روابط مستقیم و معنی­دار بین متغیر کنترل شناختی، آشفتگی خواب و افسردگی میباشد که معادلات ساختاری آن به طول کامل در جدول 3 ارائه گردیده است.
 


نمودار 1- بارهای استاندارد شده نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی ­خواب با علائم افسردگی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
(EC: کنترل هدفمند/ PSQI: آشفتگی خواب/ Depressi: افسردگی)

نمودار 2- نتایج تحلیل محاسبه مقدار t نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
 
(EC: کنترل هدفمند/ PSQI: آشفتگی خواب/ Depressi: افسردگی)
جهت تعیین کفایت برازش الگوی پیشنهادی، ترکیبی از شاخص­های برازندگی از قبیل: 1) نسبت کای اسکوئر بر درجه ­آزادی (Chi-Square/ Degrees of Freedom; CSDF)، 2) شاخص ریشه میانگین مربعات خطا (Root Mean Square Error of Approximation; RMSEA)، 3) شاخص برازش تطبیقی (Comparative Fit Index; CFI)، 4) شاخص برازش هنجار شده (Normed Fit Index; NFI)، 5) شاخص نیکویی برازش (Goodness of Fit Index; GFI6) شاخص نیکویی برازش اصلاح ‌شده (Adjusted Goodness of Fit Index; AGFI) مورد استفاده قرار گرفت که مقادیر اندازه­گیری شده و بازه قابل ‌قبول آن­ها در جدول 2 ارائه‌ شده است. با توجه به نتایج به ‌دست ‌آمده می‌توان گفت که مدل تحقیق از نظر شاخص­های معنی­داری و برازش مورد تأیید است [16].
 

جدول 2- شاخص­های برازش مدل تحقیق متغیرهای افسردگی، آشفتگی خواب، کنترل شناختی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
نام شاخص مقدار بازه قابل قبول [16] نتیجه
نسبت کای اسکوئر بر درجه آزادی (CSDF) 219/2 کم‌تر از 3 قابل‌ قبول
شاخص ریشه میانگین مربعات خطا (RMSEA) 078/0 خوب: کم‌تر از 08/0
متوسط: 08/0 تا 1/0
خوب
شاخص برازش تطبیقی (CFI) 91/0 بیش‌تر از 90/0 قابل‌ قبول
شاخص برازش هنجار شده (NFI) 91/0 بیش‌تر از 90/0 قابل‌ قبول
شاخص نیکویی برازش (GFI) 92/0 بیش‌تر از 90/0 قابل‌ قبول
شاخص نیکویی برازش اصلاح ‌شده (AGFI) 86/0 بیش‌تر از 80/0 قابل‌ قبول
 
با توجه به جدول 3، اثر مستقیم متغیرهای آشفتگی خواب و کنترل شناختی بر علائم افسردگی، به ترتیب مثبت و منفی معنی‌دار و اثر مستقیم متغیر آشفتگی خواب بر کنترل شناختی، منفی معنی‌دار است.
 

جدول 3- معادلات ساختاری نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
متغیرها ضرایب مسیر مقدار t خطای استاندارد معنی­داری
آشفتگی خواب افسردگی 53/0 69/7 063/0 معنی­دار
آشفتگی خواب کنترل شناختی 49/0- 98/5- 070/0 معنی­دار
کنترل شناختی افسردگی 54/0- 79/6- 059/0 معنی­دار
 
جهت بررسی اثر غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجی­گری کنترل شناختی بر علائم افسردگی اوایل نوجوانی از آزمون Sobel استفاده‌ شده ­است. آزمون Sobel یکی از روی­کردهای پر­کاربرد در قبول یا رد فرضیات مربوط به نقش میانجی یک متغیر می­باشد که نتایج آن در جدول 4 ارائه گردیده است. هم­چنین، برای تعیین شدت اثر غیرمستقیم از طریق میانجی از آماره‌ای به نام VAF (Variance accounted for) استفاده می‌شود که مقداری از 0 تا 1 را اختیار می‌کند و هر چه این مقدار به 1 نزدیک‌تر باشد، نشان از قوی‌تر بودن تأثیر میانجی دارد [16]. در واقع این مقدار، اثر غیرمستقیم به اثر کل را می‌سنجد. با توجه به جدول 4 نشان می­دهد، میزان آماره T غیرمستقیم (T-Sobel) بین دو متغیر آشفتگی خواب و افسردگی خارج از بازه (96/1 و 96/1-) است و لذا فرضیه پذیرفته می‌شود. میزان تأثیر آشفتگی خواب بر افسردگی با نقش میانجی کنترل شناختی برابر با 33/0 است. در نهایت یافته­ها نشان داد که آشفتگی خواب با افسردگی رابطه مثبت و مستقیمی با بتای 53/0 و (001/0>p) دارد و هم­چنین به صورت غیرمستقیم با میانجی­گری کنترل شناختی با افسردگی با بتای 27/0و (001/0>p) رابطه دارد و با توجه به میزان به ‌دست‌ آمده برای آماره VAF، مشاهده می­شود که 33 درصد از تأثیر آشفتگی خواب بر افسردگی از طریق کنترل شناختی می­تواند تبیین گردد و در نتیجه کنترل شناختی نقش میانجی جزئی دارد.
 

جدول 4- نتایج تحلیل اثرات غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجی­گری کنترل شناختی بر علائم افسردگی در دانش­آموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
فرضیه پژوهش T-Sobel ضریب مسیر استاندارد آماره
VAF
نتیجه آزمون
آشفتگی خواب کنترل شناختی افسردگی 63/5 27/0 33/0 تأیید
 
بحث
مشکلات روان‌شناختی، اجتماعی و تحصیلی دانش­آموزان نیاز به توجه ویژه دارد، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی انجام شد. نتایج تحلیل یافته­ها نشان داد که آشفتگی خواب بر علائم افسردگی ارتباط مستقیم مثبت و معنی­داری دارد. نتایج پژوهش با یافتههای Liam و همکاران [24]، Orchard و همکاران [25]، Fan و همکاران [26]،  Tangو همکاران [27] همسو است. خواب از عناصر مهم در چرخه شبانه ­روزی و تجدید کننده قوای جسمانی و روانی است که برای انعطاف­ پذیری مغز حیاتی است. در آشفتگی خواب، افراد 1 ساعت یا بیش‌تر سعی میکنند تا بخوابند و این مشکل حداقل چهار مرتبه در ماه برایشان اتفاق می­افتد [29] و این آشفتگی می‌تواند به‌ طور معناداری با سلامت روانی و جسمانی در ارتباط باشد [28]. بر اساس نتایج، فرضیه ذکر شده مورد تأیید قرار گرفت. نتایج یافته­های تحقیق نشان داد که آشفتگی خواب می­تواند در به وجود آمدن علائم افسردگی تأثیر بالقوه داشته ­باشد، به ­طوری که با افزایش آشفتگی خواب، علائم افسردگی نیز افزایش مییابد. در واقع آشفتگی خواب یکی از علائم مؤثر در بروز افسردگی می­باشد و از آن­جا که خواب عنصر مهم در انعطافپذیری مغز و کاهش آسیب پذیری عصبی در برابر افسردگی می­شود، در نتیجه­ با شدت گرفتن آشفتگی خواب علائم افسردگی فرد رو به وخامت رفته و بدتر نیز می­شود.
نتایج تحلیل یافته­ها نشان داد کنترل شناختی بر علائم افسردگی ارتباط مستقیم منفی و معنی­داری دارد و همچنین اثر غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجی­گری کنترل شناختی بر علائم افسردگی نیز معنی­دار بود. نتایج یافته حاضر با پژوهش­های Crandall و همکاران [12]، Graheka و همکاران [13]، Hichem و همکاران [11] همسو است. اختلال در کنترل ­شناختی با ویژگی­های اصلی افسردگی مثل اشکال در حافظه و تمرکز، اختلال شناختی و دیگر پیامدها مرتبط میباشد [30]. Williams و همکارش [14]، نشان دادند که علائم افسردگی با نقص شدید در کنترل شناختی مرتبط است. علائم افسردگی اساسی با ایجاد اختلال در رفتارهای انطباقی به محیط منجر به نقص عملکرد فرد می­شود. Graheka و همکاران بیان کردند افسردگی با نقص در کنترل شناختی مرتبط است و مجموعه­ای از آسیب­های شناختی دیگر در نتیجه این نقصها ایجاد می‌شود [13].
در واقع اختلالات شناختی در توجه، تفسیر و حافظه ممکن است به ‌عنوان یک نتیجه از نقص کنترل ایجاد شود و مشکلات افراد افسرده جدا کردن توجه از محرک‌های منفی، یا فراموش کردن چنین محرک‌هایی، می‌تواند ناشی از نقص کنترل شناختی باشد و هم­چنین آشفتگی خواب باعث تأثیر و اختلال در کارکرد کنترل شناختی می­شود. از آن­جایی که اختلالات کنترل شناختی نقش زیادی در پردازش اطلاعات افسردگی و مشکلات تنظیم هیجان دارند، در نتیجه منجر به تشدید شدن علائم افسردگی در نوجوانی می­شود. بنابراین می­توان نتیجه گرفت که کنترل شناختی در علائم افسردگی نوجوانی نقش دارد.
وجود برخی متغیرهای کنترل نشده در این مطالعه از جمله جامعه آماری محدود، ویژگی­های شخصیتی، محدود بودن ابزار اندازه­گیری به پرسش­نامه و عدم استفاده از سایر ابزارها از محدودیت­های دیگر این پژوهش بود. بنابراین پیشنهاد میشود تا برای افزایش قدرت تعمیم­پذیری نتایج، این پژوهش در سایر شهرها و مناطق و جوامع دارای فرهنگ­های متفاوت و در صورت امکان با استفاده از ابزارهای دیگری چـون مصاحبه بالینی برای جمع­آوری داده­ها اجرا شود.
نتیجه­گیری
نتایج نشان داد متغیرهای کنترل شناختی و آشفتگی خواب به‌ طور مستقیم با افسردگی اوایل نوجوانی ارتباط دارد و به‌ طور کلی می‌توان میانجی­گری کنترل شناختی را در رابطه بین آشفتگی خواب و افسردگی اوایل نوجوانی دانش­آموزان متوسطه اول و دوم تأیید کرد. با توجه به معنادار شدن مدل ارائه ‌شده و تأیید نقش میانجی کنترل شناختی، به درمان­گران و مشاوران حیطه تحصیلی توصیه می­شود در وهله اول متغیر مهم ریتم­ شبانه­روزی را مورد بررسی و سنجش قرار دهند و نقش مهم متغیرهای واسطه­ای را در نظر بگیرند.

تشکر و قدردانی
از آموزش و پرورش ناحیه 1 اردبیل که امکان انجام این پژوهش را در مدارس شهرستان اردبیل فراهم نمود و از کلیه دانش­آموزان شرکت کننده در پژوهش حاضر و هم­چنین از دانشگاه محقق اردبیلی بابت حمایت مالی از این پژوهش، نهایت قدردانی به عمل می­آید.
 


References

 
[1] Kaplan HI, Sadock VA. Pocket handbook of clinical psychiatry. 5th Edition, in the United States. 2015; 505-23.
[2] Dadsetan P. Transformational pathological psychology. Fifth edition, Tehran, Samat Publications. 2020; 200-5. [Farsi]
[3] Mohammadinia N, Rezaei M, Samii Zadeh Tusi T, Darban F. Frequency of suicidal ideation in medical students. J N Horiz Quarterly 2012; 1(1): 1-14.
[4] American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition, United States: American Psychiatric Association 2013; 401-3.
[5] Goldstone A, Javitz HS, Claudatos SA, Buysse DJ, Hasler BP, Zambotti M, et al. Sleep Disturbance Predicts Depression Symptoms in Early Adolescence: Initial Findings From the Adolescent Brain Cognitive Development Study. J Adol Health 2020; 66(5): 567-74.
[6] Roberts RE, Duong HT. The prospective association be-tween sleep deprivation and depression among adolescents. J Sleep 2014; 37(2): 239-44.
[7] Mohammad Shahi M, Hosseini A, Helli B, Haghighyzade MH, Abolfathi M. The effect of vitamin D supplement on quality of sleep in adult people with sleep disorders. J Univ Med 2017; 1(75): 443-8. [Farsi]
[8] Lovato N, Gradisar M. A meta-analysis and model of the relationship between sleep and depression in adolescents: Recommendations for future research and clinical practice. J Sleep Med Rev 2014; 18(1): 21-59.
[9] Snyder H. Major depressive disorder is associated with broad impairments on neuropsychological measures of executive function: a meta-analysis and review. J Psychol Bull 2013; 13(9): 81-132.
[10] Gotlib IH, Joormann J. Cognition and depression: current status and future directions. J Rev Clin Psychol 2010; 6(1): 285-312.
[11] Hichem S, Daphne O, Gaetane D, Rachel L, Remy S, Peigneux P. Sleep deprivation triggers cognitive control impairments in task-goal switching. J Sleep society 2018; 41(2): 200.
[12] Crandall A, Vonne A, Carl L. The longitudinal association between cognitive control capacities, suicidality, and depression during late adolescence and young adulthood. J Adolescence 2018; 6(5): 167-76.
[13] Grahek I, Shenhav A, Musslick S, Krebs RM, Koster EHW. Motivation and cognitive control in depression. J Neuro & Biobehve 2019; 10(2): 371-81.
[14] William DS, Killgore H. Effect of sleep deprivation on cognition. J Prgrs Brain 2010; 18(5): 105-29.
[15] Isa Zadegan A, Sheikhi S, Ahkadian L. A study between boarding school (morning-evening) and anxiety in students. J Urmia Medical 2011; 2(2): 137-45. [Farsi]
[16] Homan A. Structural Equation Modeling Using Liserl Software. Tehran: Samt; 2014: 22. [Farsi]
[17] Beck AT, Steer RA, Brown GK. Manual for the Beck Depression Inventory – II. The Psychological Corporation. Harcourt Brace & Company San Antonio. 1996: 13-80.
[18] Rajabi Gh, Karjo S. Adequacy of Psychometric Indices of the Persian Version of the Beck Depression Inventory-Second Edition (BDI-II). Educational Measurement Quarterly 2012; 3(10): 139-58. [Farsi]
[19] Buysse D, Reynolds C, Monk TH, Berman SR, Kupfe DJ. The Pittsburgh sleep quality index: A new instrument for psychiatric practice and research. J Psycho Research 1989; 2(8): 193-213.
 [20] Ahmadi Sh, Khankade H, Mohammadi F, Fallahi-Khoshknab M, Reza Soltani P. Limiting the effectiveness of the treatment on sleep quality in elderly. Iran J Ageing 2010; 5(6): 7-15.
[21] Rothbart MK, Ahadi SA, Evans DE. Temperament and personality: origins and outcomes. J Pers Soc Psychol 2000; 78(1): 35-122.
 [22] Basharpoor S. The relationship between cognitive emotion regulation and intelligent control with the severity of dependence and craving in people with substance abuse. J Substance Abuse Research Addiction 2013; 7(28): 131-6. [Farsi]
[23] Amiri M, Eftekharian A, Roozegar R. Stochastic comparisons in the scale mixture of the multivariate skew-normal family of distributions based on Hessian ordering with some applications. J Advanc Math Model 2021; 11(2): 317-38.
[24] Lima RA, de Barros MVG, Dos Santos MAM, Machado L, Bezerra J, Soares FC. The synergic relationship between social anxiety, depressive symptoms, poor sleep quality and body fatness in adolescents. J Affective Disord 2020; 2(60): 200-5.
[25] Orchard F, Gregory AM, Gradisar M, Reynolds S. Self-reported sleep patterns and quality amongst adolescents: cross-sectional and prospective associations with anxiety and depression. J Child Psycho and Psychi 2020; 61(10): 1126-37.
[26] Fan F, Zhou Y, Liu X. Sleep Disturbance Predicts Posttraumatic Stress Disorder and Depressive Symptoms: A Cohort Study of Chinese Adolescents. J Clinical Psycho 2020; 1(2): 1-10.
[27] Tang W, Lu Y, Xu J. Post-traumatic stress disorder, anxiety and depression symptoms among adolescent earthquake victims: comorbidity and associated sleep-disturbing factors. Soc Psycho Epidemi 2018; 53(11): 1241-51.
[28] Magnavita N, Garbarino S. Sleep health and wellness at work: A scoping review. J En Research & Public Health 2017; 14(10): 13-47.
[29] Sarchiapone M, Mandelli L, Carli V, Iosue M, Wasserman C, Hadlaczky G, et al. Hours of sleep in adolescents and its association with anxiety, emotional concerns, and suicidal ideation. J Sleep Med 2014; 15(2): 248-54.
[30] Owens MJ. Influences of Depression on Sustained Attention and Cognitive Control. J Vision 2019; 19(10): 17-22.


The Mediating Role of Cognitive Control in the Relationship Between Sleep Disorders and Depressive Symptoms of Early Adolescence in the First and Second High School Students in Ardabil in 2020-2021: A Descriptive Study

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Sheyda Lotfi Saeedabad[4] , Sajjad Basharpoor[5] , Akbar Atadokht[6]
Received: 16/01/22 Sent for Revision: 17/01/22 Received Revised Manuscript: 01/03/22 Accepted: 02/03/22
Background and Objectives: Depression in early adolescence is one of the most common problems of this period. Cognitive disorders may be due to lack of control, and cognitive problems and sleep disturbances in depressed people can be due to cognitive control deficits. Therefore, this study was conducted to determine the role of sleep disturbance and cognitive control in predicting depressive symptoms in early adolescence.
Materials and Methods: In the present descriptive study, the statistical population consisted of all first and second secondary school adolescents in Ardabil in the academic year 2020-2021, out of which 200 people were selected using cluster random sampling method, online and through virtual networks, and participated in the study. Data collection tools included the Beck Depression Inventory (II), the Pittsburgh Sleep Quality Inventory, and the Rudbart et al. Targeted Control Scale. Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data.
Results: The results showed that the direct effect of sleep disturbance and cognitive control on depressive symptoms in early adolescence with beta of 0.53 and -0.54, respectively, was significant (p<0.001). The direct effect of sleep disturbance and cognitive control with beta of -0.49 was significant (p<0.001). Also, the indirect effect of sleep disturbance mediated by cognitive control on depressive symptoms in early adolescence with beta of 0.27 was significant (p<0.001).
Conclusion: In general, it can be concluded that sleep disturbances is related to the depressive symptoms of early adolescence both directly and indirectly through cognitive control. Therefore, improvement in circadian rhythms and cognitive control can be effective in reducing depressive symptoms in early adolescence.
Key words: Sleep disorder, Effortful control, Depressive disorder, Adolescence
Funding: This study was funded by University of Mohaghegh Ardabili.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Ardabili University of Medical Sciences approved the study (IR.ARUMS.REC.1400.092).
How to cite this article: Lotfi Saeedabad Sheyda, Basharpoor Sajjad, Atadokht Akbar. The Mediating Role of Cognitive Control in the Relationship Between Sleep Disorders and Depressive Symptoms of Early Adolescence in the First and Second High School Students in Ardabil in 2020-2021: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (03): 311-26. [Farsi]
 
[1]- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تلفن: 31505622-045، دورنگار: 31505622-045، پست الکترونیکی: Basharpoor-sajjad@uma.ac.ir
[3]- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل،ایران.
[4]- MSc in Clinical Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
[5]- Prof., Dept. of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, ORCID: 0000-0002-2990-2605
(Corresponding Author) Tel: (045) 31505622, Fax: (045) 31505622, E-mail: Basharpoor-sajjad@uma.ac.ir
[6]- Prof., Dept. of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/10/26 | پذیرش: 1401/2/12 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb