Lotfi Saeedabad S, Basharpoor S, Atadokht َ. The Mediating Role of Cognitive Control in the Relationship Between Sleep Disorders and Depressive Symptoms of Early Adolescence in the First and Second High School Students in Ardabil in 2020-2021: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 21 (3) :311-326
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6385-fa.html
لطفی سعیدآباد شیدا، بشرپور سجاد، عطادخت اکبر. نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی در دانشآموزان متوسطه اول و دوم شهر اردبیل در سال 1400-1399: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (3) :311-326
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6385-fa.html
استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
متن کامل [PDF 576 kb]
(757 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1579 مشاهده)
متن کامل: (1416 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، خرداد 1401، 326-311
نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی در دانشآموزان متوسطه اول و دوم شهر اردبیل در سال 1400-1399: یک مطالعه توصیفی
شیدا لطفی سعیدآباد[1]، سجاد بشرپور[2]، اکبر عطادخت[3]
دریافت مقاله: 26/10/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/10/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 10/12/1400 پذیرش مقاله: 11/12/1400
چکیده
زمینه و هدف: افسردگی اوایل نوجوانی یکی از مشکلات شایع این دوره است. اختلالات شناختی ممکن است به علت نقص کنترل شناخت ایجاد شود و مشکلات شناختی و آشفتگی خواب افراد افسرده میتواند ناشی از نقص کنترل شناختی باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین نقش آشفتگی خواب و کنترل شناختی در پیش بینی علائم افسردگی اوایل نوجوانی انجام شد.
مواد و روشها: در مطالعه توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که 200 نفر با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای به صورت اینترنتی و از طریق شبکههای مجازی، انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه افسردگی (II) Beck، پرسشنامه کیفیت خواب Pittsburghو مقیاس کنترل هدفمند Rothbart و همکاران بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی Pearson و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد اثر مستقیم آشفتگی خواب و کنترل شناختی بر علائم افسردگی اوایل نوجوانی، به ترتیب با بتای 53/0 و 54/0- معنادار است (001/0>p). اثر مستقیم آشفتگی خواب و کنترل شناختی با بتای 49/0- معنادار است (001/0>p). همچنین، اثر غیرمستیم آشفتگیخواب با میانجیگری کنترل شناختی بر علائم افسردگی اوایل نوجوانی با بتای 27/0 معنادار است (001/0>p).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که آشفتگی خواب هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق کنترل شناختی، با علائم افسردگی اوایل نوجوانی رابطه دارد. بنابراین، بهبود در ریتمهای شبانهروزی و کنترل شناختی میتواند در کاهش علائم افسردگی اوایل نوجوانی تأثیر داشته باشد.
واژههای کلیدی: آشفتگی خواب، کنترل شناختی، اختلال افسردگی، نوجوانی
مقدمه
نوجوانی (Adolescent) انتقال بین دوره کودکی و بزرگ سالی است. شروع این دوره با بلوغ مشخص میشود که تغییرات چشمگیری را به همراه دارد [1]. افسردگی (Depression) از اختلالهای شایع و چشمگیر و جدیترین مشکلاتی است که نوجوانان ممکن است در انطباق با تکالیف رشدی و نیازهای این مرحله با آن مواجه شوند [2]. افسردگی زمانی به عنوان اختلال در نظر گرفته میشود که در زندگی و فعالیتهای معمول فرد تأثیر گذاشته و با بینظمی و اختلال، باعث رنجش و ناراحتی فرد و اطرافیان او میشود [4].
یکی از مشکلاتی که در اوایل نوجوانی بروز مییابد آشفتگی خواب (Sleep disturbance) است. خواب یکی از رفتارهای قابل تغییر است که در طول دوره نوجوانی تغییر قابل توجهی میکند و برای انعطافپذیری مغز حیاتی است [5]. آشفتگی خواب یکی از سیمپتومهای اصلی در افسردگی اساسی کودکان و نوجوانان میباشد و کاهش مقدار خواب، خطر افسردگی اساسی را در نوجوانی سه برابر میکند و تغییرات دوره نوجوانی را تحت تأثیر قرار میدهد [6]. آشفتگی خواب به اختلال در الگوی خواب یا تغییر در رفتارهای مربوط به خواب گفته میشود و به عنوان یکی از نشانههای اولیه بیماری روانی نیز میباشد [7]. تا به امروز، مطالعات طولی بررسی ارتباط بین خواب و افسردگی در اوایل دوره نوجوانی کم است. بیشتر مطالعات بر دوره میانی و اواخر نوجوانی تا اوایل جوانی تمرکز میکنند. پژوهشهای اخیر بر دوره میانی-اواخر نوجوانی پیشنهاد میکنند که آشفتگی خواب پیشساز افسردگی میباشد [8]. Lovato و Gradisar در یک پژوهش متا-آنالیز دریافتند که بین افسردگی و آشفتگی خواب در نوجوانان ارتباط معناداری وجود دارد [8]. در پژوهش Goldston و همکاران، نتایج نشان داد که در ابتدا آشفتگی در خواب به طور قابل توجهی افسردگی را پیش بینی میکند [5].
یکی از متغیرهایی که میتواند بین آشفتگی خواب و علائم افسردگی اوایل نوجوانی میانجیگری کند، کنترل شناختی (Cognitive control) میباشد. نقص کنترل شناختی یک عامل مهم برای افسردگی است [9]، به طوری که پژوهشگران معتقدند مشکلات افراد افسرده در توجه به محرکهای منفی یا نادیده گرفتن آنها ناشی از اختلال کنترل شناختی میباشد و همچنین یکی از حوزههایی که آشفتگی خواب در آن تأثیر بهسزایی دارد [10]، کنترل شناختی است به طوری که تحقیقات نشان داده است با افزایش آشفتگی خواب کارآیی کنترل شناختی کاهش مییابد و فرد دچار خطا میشود [11]. کنترل شناختی توانایی انعطافپذیری در رفتار انطباقی فرد در پیگیری یک هدف درونی و رفتار هدف محور (Goal-directed behavior) اشاره میشود و شامل توانایی تنظیم، هماهنگسازی افکار و اعمال با توجه به اهداف درونی است. Crandall و همکاران بیان داشتند که ظرفیت کنترل شناختی ایجاد شده در دوران بلوغ به طور متفاوتی علائم افسردگی و افکار خودکشی را در بزرگسالی پیش بینی میکند [12]. مطالعه Grahekو همکاران حاکی از آن بود که افسردگی با کمبود شناختی در ارتباط است و در نتیجه این نقایص، انبوهی از اختلالات شناختی به وجود میآید. نقص کنترل شناختی یک عامل مهم برای افسردگی میباشد [13].
با توجه به اینکه اختلال افسردگی اوایل نوجوانی یکی از مشکلات شایع آغاز این دوره است و هزینه گزافی را هم از نظر اقتصادی و هم از نظر روانی بر خانوادهها تحمیل میکند [15] و طبق بررسیهای صورت گرفته، پژوهش اندکی جهت بررسی نقش میانجی کنترل شناختی در روابط آشفتگی خواب با علائم افسردگی اوایل نوجوانی صورت گرفته است [11]، بنابراین پژوهشهایی در این زمینه و استفاده از نتایج آنها در زمینه شناسایی و پیشگیری و در صورت لزوم درمان پرخاشگری دانشآموزان متوسطه اول و دوم، از ضرورتهای مهم پژوهش میباشد. به همین دلیل، هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی کنترل شناختی در روابط ریتمهای شبانهروزی با علائم افسردگی اوایل نوجوانی است. در همین راستا، مدل مفهومی پژوهش حاضر در شکل 1 ارائه شده است.
شکل 1- مدل مفهومی ارتباط آشفتگی خواب با علائم افسردگی و نقش میانجی کنترل شناختی
مواد و روشها
پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق، از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت، یک پژوهش توصیفی میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشآموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. با توجه به اینکه طبق نظر محققان حداقل حجم نمونه برای مطالعات مدلیابی 200 نفر پیشنهاد شده است [16]، در پژوهش حاضر 200 دانشآموز به صورت نمونهگیری خوشهای به عنوان نمونه انتخاب شدند. به این صورت که از بین 70 مدرسه متوسطه اول و دوم شهر اردبیل به صورت تصادفی (قرعه کشی) 4 مدرسه پسرانه و 4 مدرسه دخترانه انتخاب و از بین آنها به صورت تصادفی (قرعه کشی) 3 کلاس انتخاب شد که 117 نفر دختر و 83 نفر پسر بودند.
روش گردآوری دادهها در این مطالعه به این صورت بود که پرسشنامهها به صورت آنلاین در پرسلاین طراحی گردید، سپس با همکاری سرگروه کانالهای مختلف نوجوانان (معلمان نوجوانان) در شبکههای اجتماعی تلگرام و واتسآپ و شاد لینک پرسشنامهها به انضمام فرم رضایت آگاهانه در اختیار آنها قرار داده شد و از اعضای گروه خواسته شد با توجه به ملاکهای ورود اعم از رضایت معلم و اولیای دانشآموزان و خود دانشآموز برای پاسخدهی به پرسشنامه و دامنه سنی 13 تا 18 سال و ملاک خروج از پژوهش اعم از عدم تمایل به همکاری و تکمیل نکردن پرسشنامهها، در صورت تمایل به همکاری به پرسشنامهها پاسخ دهند.
در این پژوهش ملاحظات اخلاقی مانند: مطلع بودن شرکت کنندگان از روند پژوهش، اصول رازداری و محرمانه ماندن اطلاعات هویتی و تحلیل دادهها بهصورت کلی، رعایت شد. پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک (سن، جنسیت، پایه تحصیلی و معدل) و پرسشنامههای افسردگی Beck، کیفیت خواب Pittsburgh و مقیاس کنترل هدفمند (فرم کوتاه پرسشنامه خلقوخوی بزرگسال) Rudbart و همکاران بود. مطالعه حاظر با کد اخلاق IR.ARUMS.REC.1400.092 که در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به تصویب رسید، انجام گرفت.
پرسشنامه افسردگی (II) Beck (Beck Depression Inventory-II)
پرسشنامه افسردگی Beck یکی از ابزارهای مناسب برای ارزیابی حالات افسردگی است. این آزمون توسط Beck و همکاران در سال 1996 ساخته شده است [17] و 21 سؤال دارد که علائم جسمانی، رفتاری و شناختی افسردگی را اندازهگیری میکند. پرسشها با زمینههایی مانند احساس ناتوانی و شکست، احساس گناه، تحریکپذیری، آشفتگی خواب و کاهش اشتها ارتباط دارند که در این پژوهش مورد استفاده قرار نگرفتهاند. پرسشنامه از سؤال 1 تا 21 بهصورت لیکرت از 0 تا 3 نمرهگذاری میشود و درجات مختلفی از افسردگی را از خفیف تا شدید تعیین میکند. حداقل نمره 0 و حداکثر نمره 63 میباشد. نمره 0 تا 13 کمترین افسردگی، 14 تا 19 افسردگی خفیف، 20 تا 28 افسردگی متوسط، 29 تا 63 افسردگی شدید را نشان میدهد. Beck و همکاران ضریب آلفای کرونباخ آزمون افسردگی Beck را در بیماران روانپزشکی و غیر روانپزشکی به ترتیب 81/0 و 86/0 به دست آوردهاند. ضریب پایایی بازآزمایی آزمون نیز از 48/0 تا 86/0 متغیر گزارش شده است. نسخه فارسی آن توسط Rajabi و Karju در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن با آلفای کرونباخ 86/0 و روایی سازه که بر پایه روش محاسبه روایی همگرا انجام شد را 82/0 بهدست آوردند [18]. پایایی پرسشنامه افسردگی Beck در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه گردید.
پرسشنامه کیفیت خواب Pittsburgh (Pittsburgh sleep quality index)
یکی از بهترین ابزارهایی که در زمینه سنجش کیفیت خواب طراحی و ساخته شده است پرسشنامه کیفیت خواب Pittsburgh است. این پرسشنامه به منظور ارزیابی کیفیت خواب در طی یک ماه گذشته و توسط Pittsburghساخته شده و شامل 18 آیتم است. این پرسشنامه دارای 7 زیرمقیاس و به صورت لیکرتی 4 درجهای از 0 تا 3 نمرهگذاری میشود که تأخیر در به خواب رفتن، مدت زمان خواب، بازدهی خواب، اختلالات خواب، استفاده از داروهای خوابآور، اختلالات عملکردی روزانه و کیفیت ذهنی خواب را شامل میشود. کیفیت ذهنی خواب، سؤال 9 را شامل میشود که نمرهای از 0 تا 3 میگیرد. تأخیر در به خواب رفتن هم جمع سؤال 2 و 6 را شامل میشود که نمرهای از 0 تا 6 میگیرد و سپس نمرهها را باید به این صورت تبدیل کرد: نمره 0 (0 )، نمره 1 تا 2 (1)، نمره 3 تا 4 (2)، نمره 5 تا 6 (3) میگیرد. مدت زمان خواب که سؤال 4 میباشد، نمرهای از 0 تا 3 میگیرد و نمره به دست آمده به این صورت تبدیل میشود: بیشتر از 7 ساعت (نمره 0)، 6 تا 7 ساعت (نمره 1) 5 تا 6 ساعت (نمره 2) و کمتر از 5 ساعت (نمره 3) میگیرد. برای به دست آوردن بازدهی خواب، ابتدا با تفریق سؤال 3 از سؤال 1، میزان ماندن در رختخواب محاسبه میشود و سپس از پاسخ سؤال 4، میزان خواب واقعی به دست میآید. در مرحله بعد، ساعت ماندن در رختخواب را تقسیم بر ساعات خواب بودن کرده و در 100 ضرب میکنیم تا درصد بازدهی خواب به دست آید. پس از به دست آوردن درصد، به درصد بالاتر از 85 (نمره 0)، به 75 تا 84 (نمره 1)، به 65 تا 74 (نمره 2) و به کمتر از 65 (نمره 3 ) تعلق میگیرد. برای اختلالات خواب، مجموع امتیازات سؤالات 2 تا10 را جمع کرده و به صورت زیر تبدیل میکنیم: برای نمره صفر (0)، برای نمره 1 تا 9 (1)، برای نمره 10 تا 18 (2) و برای نمره 19 تا 27 (3) تعلق میگیرد. استفاده از داروهای خوابآور که سؤال 15 میباشد، نمرهای از 0 تا 3 میگیرد و اختلالات عملکردی روزانه هم مجموع سؤالات 16 و 17 که نمرهای از 0 تا 6 میگیرد و به این صورت تبدیل میشود: برای نمره 0 (0)، برای نمره 1 تا 2 (1)، برای نمره 3 تا 4 (2)، برای نمره 5 تا 6 (3) تعلق میگیرد. مجموع نمرات این هفت جزء، نمره کل پرسشنامه را تشکیل میدهد که دامنه آن از 0 تا 21 بوده و همینطور نمرات بالا نشان میدهد که کیفیت خواب ضعیف بوده است. نمره کل بزرگتر از 5 نشان میدهد که آزمودنی یک فردی میباشد که از فقر خواب رنج برده و دارای مشکلات شدید حداقل در 2 حیطه یا دارای مشکلات متوسط در بیشتر از 3 حیطه میباشد. Buysse و همکاران که این پرسشنامه را برای اولین بار ساخته و معرفی کردند، انسجام درونی پرسشنامه را با استفاده از آلفای کرونباخ 83/0 به دست آوردند [19]. Ahmadi و همکاران، پایایی آن را به روش آلفای کرونباخ 88/0 و روایی سازه آن را به روش تحلیل عاملی 89/0 به دست آوردند [20]. پایایی پرسشنامه کیفیت خواب در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد.
مقیاس کنترل هدفمند (Purposeful Control Scale)
این مقیاس توسط Rothbart و همکاران در سال 2000 ساخته شد [21] و مشتمل بر 77 آیتم میباشد که شامل 4 بعد عاطفه منفی، کنترل هدفمند، برونگرایی/شاد خویی و جهتگیری به حساسیت میباشد. بعد کنترل هدفمند این پرسشنامه که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت شامل 3 خرده مقیاس کنترل توجه (سؤالات 5، 29، 35، 41 و 50)، کنترل بازداری (سؤالات 11، 26، 43، 53، 60، 63 و 76) و کنترل فعالیت (سؤالات 2، 8، 15، 27، 47، 55 و 72) میباشد. تمام سؤالات این پرسشنامه در مقیاس لیکرت 7 نقطهای از 1 (کاملاً غلط) تا 7 (کاملاً درست) درجهبندی میشود. سؤالات 2، 5، 8، 29، 40، 50، 53، 60، 63 و 72 به صورت معکوس نمرهگذاری میشوند. نمره بالا نشان دهنده کنترل هدفمند قوی و نمره پایین نشان دهنده کنترل هدفمند ضعیف میباشد. عاملهای این پرسشنامه همبستگی بالایی با مقیاسهای 5 عامل بزرگ شخصیت دارد. همچنین، مشخص شده است که سنجههایی که زمان واکنش را میسنجد همبستگی قابل ملاحظهای با عامل کنترل هدفمند دارند. Rothbart و همکاران پایایی آن را به روش ضریب آلفای کرونباخ در دامنه 75/0 تا 81/0 گزارش کردهاند [21]. Basharpoor پایایی آن را به روش آلفای کرونباخ در دامنه 68/0 تا 91/0 به دست آورد و روایی آن مورد تأیید متخصصان بود [22]. پایایی مقیاس کنترل هدفمند در پژوهش حاضر به روش آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد.
دادههای جمعآوری شده در این پژوهش با استفاده از نرمافزارهای SPSS نسخه 23 و Lisrel نسخه 8/8 و با روشهای آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمونهای همبستگی Pearson و مدلسازی معادلات ساختاری) تحلیل شد. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
نمونه آماری مورد مطالعه شامل 200 نفر از دانشآموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل با میانگین (انحراف معیار) سنی 57/15 (53/1) سال بود که در دامنه سنی 13 تا 18 سال قرار داشتند و 2/58 درصد (117 نفر) دختر و 8/41 درصد (83 نفر) پسر بودند. از نظر پایه تحصیلی، بیشترین فراوانی با 5/22 درصد (45 نفر) مربوط به پایه نهم و کمترین فراوانی با 5/11 درصد (23 نفر) مربوط به پایه هفتم و دوازدهم بود. از نظر معدل، بیشترین معدل 5/47 درصد (95 نفر) 17 تا 19 و کمترین فراوانی 5/2 درصد (5 نفر) پایینتر از 15 بود.
جدول 1، نشان میدهد میانگین نمره متغیر افسردگی از نظر آزمودنیها 45/15 با انحراف معیار 82/6 به دست آمد که بر اساس نمرهبندی مقیاس افسردگی Beck، دانشآموزان دارای افسردگی خفیف و متوسط میباشند. نمره میانگین کیفیت خواب از نظر آزمودنیها 57/11 و انحراف معیار 53/5، با توجه به گزارش Pittsburgh در مقیاس کیفیت خواب، چون مقدار میانگین به دست آمده بزرگتر از 5 میباشد، لذا دانشآموزان مورد مطالعه دارای خواب ضعیف هستند. در نهایت نمره میانگین متغیر کنترل شناختی 53/57 و انحراف معیار 67/12 میباشد. از سوی دیگر مقدار چولگی مشاهده شده برای متغیرهای پژوهش در بازه (2، 2-) قرار دارد، یعنی از لحاظ کجی متغیرها نرمال بوده و توزیع آن متقارن است. همچنین مقدار کشیدگی آنها نیز در بازه (2، 2-) قرار دارد [23].
نتایج نشان داد بین افسردگی و آشفتگی خواب همبستگی مثبت و معنیدار (001/0>P، 660/0=r) و بین افسردگی و کنترل شناختی همبستگی منفی و معنیدار (001/0>P، 687/0-=r) وجود دارد.
جدول 1- میانگین و انحراف معیار متغیرهای افسردگی، آشفتگی خواب، کنترل شناختی در دانشآموزان متوسطه اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 (200=n)
متغیر |
واحد متغیر |
میانگین |
انحراف معیار |
چولگی |
کشیدگی |
افسردگی |
نمره (63-0) |
45/15 |
82/6 |
07/0 |
22/1- |
اختلال خواب |
نمره (21-0) |
57/11 |
53/5 |
35/0- |
37/1- |
کیفیت ذهنی خواب |
نمره (3-0) |
45/1 |
99/0 |
18/0- |
05/1- |
تأخیر در به خواب رفتن |
دقیقه |
63/1 |
90/0 |
39/0- |
61/0- |
طول مدت خواب |
ساعت |
53/1 |
83/0 |
32/0- |
51/0- |
کارایی خواب |
ساعت |
45/1 |
97/0 |
17/0- |
01/1- |
اختلال خواب (8 متغیر) |
نمره (21-0) |
13/2 |
70/0 |
19/0- |
97/0- |
مصرف داروهای خوابآور |
تعداد دارو |
53/1 |
94/0 |
28/0- |
85/0- |
اختلال عملکرد روزانه |
نمره (6-0) |
79/1 |
94/0 |
29/0- |
82/0- |
ترجیح خواب (ساعاتی که به خواب میرود) |
ساعت |
71/7 |
59/2 |
58/0 |
12/0- |
ترجی عملکرد بهینه (صبحگاهی-شامگاهی) |
ساعت |
48/9 |
62/3 |
41/0 |
60/0- |
کنترل شناختی |
نمره (133-1) |
53/57 |
67/12 |
73/0 |
11/0- |
کنترل توجه |
نمره (35-1) |
27/15 |
88/3 |
76/0 |
25/0- |
کنترل بازداری |
نمره (49-1) |
25/21 |
96/4 |
66/0 |
03/0- |
کنترل فعال |
نمره (49-1) |
02/21 |
71/4 |
55/0 |
47/0- |
در ادامه تحقیق با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجیگری کنترل شناختی بر افسردگی اوایل نوجوانی پرداخته میشود. در نمودار 1 و 2، با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم آشفتگی خواب با میانجیگری کنترل شناختی بر افسردگی اوایل نوجوانی پرداخته و مقادیر بار عاملی، ضرایب مسیر و مقادیر t بین متغیرهای پژوهش ارائه گردیده است که گویای وجود روابط مستقیم و معنیدار بین متغیر کنترل شناختی، آشفتگی خواب و افسردگی میباشد که معادلات ساختاری آن به طول کامل در جدول 3 ارائه گردیده است.