جلد 21، شماره 3 - ( 4-1401 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 342-327 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbanlou F, Jafarnezhadgero A, Fakhri Mirzanag E. The Effect of Training with Elastic Band on Electro Myography of Lower Limb Muscles in Genu Valgum Male Students during Running: A Clinical Trial Study. JRUMS 2022; 21 (3) :327-342
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6448-fa.html
قربانلو فرشاد، جعفرنژادگرو امیرعلی، فخری میرزانق احسان. تأثیر یک دوره تمرین با باند الاستیکی بر فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن: یک مطالعه کارآزمایی بالینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (3) :327-342

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6448-fa.html


دانشگاه محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 435 kb]   (896 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1619 مشاهده)
متن کامل:   (2259 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، خرداد 1401، 342-327

تأثیر یک دوره تمرین با باند الاستیکی بر فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن: یک مطالعه کارآزمایی بالینی




فرشاد قربانلو[1]، امیر علی جعفرنژاد گرو[2]، احسان فخری میرزانق[3]



دریافت مقاله: 11/12/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/12/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 01/03/1401 پذیرش مقاله: 02/03/1401



چکیده
زمینه و هدف: زانوی ضربدری (ژنووالگوم یا پای ضربدری) عارضه‌ای است که در آن ران‌ها به سمت داخل زاویه پیدا می‌کنند و زانوها با یکدیگر تماس می‌یابند، در حالی که قوزک‌ها از هم دور می‌شوند. هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر برنامه تمرینی با باند الاستیکی بر طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در افراد با زانوی ضربدری طی دویدن بود.
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود. این پژوهش در سال 1398 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. 24 دانشجوی پسر دارای زانوی ضربدری (20-30 سال) به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12 نفر) و تجربی (12 نفر) قرار گرفتند. تمرینات اصلاحی به مدت 8 هفته با استفاده از باند الاستیکی توسط گروه تجربی اجرا شد. گروه کنترل هیچ­گونه فعالیت ورزشی منظمی را طی 8 هفته نداشتند. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب به­وسیله دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. جهت تجزیه­ و تحلیل­ داده­ها از آزمون t مستقل و زوجی استفاده شد.
یافته­ها: نتایج پژوهش نشان داد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راست­رانی (028/0=p، 495/2=d) و عضله نیمه ­وتری (019/0=p، 682/1=d)، افزایش معنی­داری را پس از اعمال تمرینات دارا می­باشد.
نتیجهگیری: افزایش میانه فرکانس پهن داخلی در افراد زانوی ضربدری، بهبود پایداری مفصل زانو را به دنبال خواهد داشت. با این وجود، برای تأیید بهتر این موضوع، نیاز به انجام پژوهش­های بیش‌تری می‌باشد.
واژه­های کلیدی: تمرین، باند الاستیکی، زانوی ضربدری، عضلات اندام تحتانی، فعالیت الکتریکی
 
مقدمه
مفصل زانو یکی از مهم­ترین مفاصل پایین تنه است و نقش بسیار مهمی در حمایت از بدن و انتقال وزن آن در فعالیت­های مختلف دارد. با این حال، حمایت و ثبات آن بیش‌تر توسط عضلات و رباط­های اطراف آن تأمین می­شود و تقریباً هیچ عامل استخوانی در تثبیت آن نقشی ندارد. بنابراین این مفصل یکی از آسیب­پذیرترین مفاصل بدن است [1]. آسیب رباط صلیبی قدامی (Anterior cruciate ligament; ACL) ممکن است با ژنوواروم همراه باشد. چند نشانه وجود دارد که در آن تغییر شکل واروس را می­توان در زمان بازسازی ACL اصلاح کرد. هم­چنین، بیان شده است که عارضه ژنوواروم بیش‌تر از استخوان درشت­نی منشاء می‌گیرد و وجود هم­زمان آسیب ACL و ژنوواروم در اندام تحتانی غیرمعمول می­باشد [2].
عارضه زانوی ضربدری یکی از شایع­ترین ناهنجاری­های اندام تحتانی می­باشد [3] که راستای طبیعی اندام تحتانی را تحت تأثیر قرار می­دهد. ضربدری شدن غیرطبیعی زانو در اجرای ورزش­های مختلف با برخی از آسیب­های شایع زانو نظیر آسیب رباط­های حمایت­کننده مانند رباط متقاطع قدامی و نیز آسیب و درد سندرم کشککی­رانی مرتبط است [4]. با افزایش ضربدری شدن زانو، تنش در مفصل کشککی­رانی خارجی افزایش یافته و این تنش­ها باعث درد و بی­ثباتی مفصل زانو و در نهایت باعث ایجاد ساییدگی در این مفصل می­شود [5]. هم­چنین، طی مطالعه­ای نشان داده شد افراد مبتلا به عارضه زانوی ضربدری در طی اجرای حرکت اسکات در مقایسه با افراد سالم همراه با چرخش داخلی مفصل ران در درجه­های 15، 30 و 45 فعالیت بیش‌تر عضله سرینی را دارند. از این اطلاعات برای کمک به استراتژی پیش­گیری از آسیب با انتخاب وضعیت اسکوات می­توان استفاده نمود [5]. علاوه­ بر این، افزایش فشار جانبی در افراد مبتلا به زانوی ضربدری ممکن است خط ثقل اندام تحتانی را مختل کند و به تعادل ایستا و پویا انسان آسیب و بر توانایی آن­ها تأثیر بگذارد [1]. با ادامه یافتن عارضه زانوی ضربدری در مبتلایان به این عارضه، نشان داده شده است که نیروهای متغیر اعمال شده به مفصل زانو باعث جا به ­جایی در خط نیرو به سمت مرکز مفصل زانو (تیبیای فمورال) می­شود و فشار روی مفصل داخلی را افزایش می­دهد. در نتیجه، نیروی واکنش مشترک در سطح داخلی 3 تا 5 برابر قسمت خارجی مفصل می­شود و این افزایش در قسمت داخلی کمپارتمان می­تواند باعث ایجاد آرتروز در مفصل زانو شود [6].
مطالعات قبلی اثرات مثبتی از برنامه­های تمرین اصلاحی با مقدار مناسب برای بهبود اختلالات عضلانی-اسکلتی را نشان داده­اند [8-7]. اصول برنامه­های اصلاحی بر پایه کشش عضلات کوتاه شده و تقویت عضلات ضعیف شده در یک بخش بنا شده است. انجام تمرینات با استفاده از باندهای الاستیک از روش­های جدید افزایش قدرت در عضلات ضعیف شده میباشد. تراباند به باندهای کشی گفته ­می­شود که دارای پهنا، مقاومت و طول مختلفی هستند. این نوع باند­ها به­عنوان ابزاری جهت افزایش قدرت و افزایش سازگاری­های فیزیولوژیکی در تمرینات مقاومتی مورد استفاده قرار می­گیرند. نوار­های باند الاستیکی (Thera-Band, Akron, Ohio, USA) از مقاومت پایین تا مقاومت بالا به ترتیب (زرد، بنفش، سبز، آبی، سیاه، و نقره­ای) جهت اجرای تمرینات مقاومتی مورد استفاده قرار میگیرند [9]. پژوهش­های بسیاری به بررسی تأثیر تمرینات با استفاده از تراباند پرداخته­اند و به نتایج مطلوبی دست­ یافتهاند. در پژوهشی به بررسی این­که آیا اجرای تمرینات با باند الاستیکی در تعادل قدرت عضله زانو تأثیر دارد یا خیر؟ پرداخته شده است. در این مطالعه 27 مرد فوتبالیست حرفهای را تحت تمرینات مقاومتی با استفاده از تراباند قرار دادند که 13 فوتبالیست در گروه تمرین و 14 فوتبالیست در گروه کنترل قرار گرفتند. تمرینات به مدت ۱۰ هفته و بر هر دو پای برتر و غیربرتر اعمال شد و نتایج مثبت و اثرگذاری بر هر دو پا در گروه تمرین مشاهده شد. از این رو روشی که بتوان به وسیله آن تأثیر این نوع تمرینات را بر روی عملکرد عضلات بررس کرد، بینش صحیحی را از انجام این نوع تمرینات میدهد [10].
الکترومایوگرافی علمی است که به بررسی فعالیت­های عضلات طی حرکات مختلف می­پردازد. دستگاه الکترومایوگرام توسط الکترود­هایی که روی عضلات قرار داده می­شود پتانسیل یونی را به پتانسیل الکتریکی تبدیل می­کند و با ثبت این سیگنال­ها فعالیت عضلات را بررسی می­کند. گزارش شده است که در مبتلایان به زانوی پرانتزی سطح مقطع نسبی عضله­ پهن داخلی بیش‌تر از افراد سالم و بیش‌تر از افراد مبتلا به زانوی ضربدری بود در حالی­که در مبتلایان به زانوی ضربدری سطح مقطع نسبی عضله­ پهن خارجی و عضله­ راست­رانی بیش‌تر از افراد سالم و بیش‌تر از افراد مبتلا به زانوی ضربدری بود [11]. به نظر می­رسد بررسی تأثیر تمرینات بر عضلات با استفاده از الکترومایوگرام می­تواند روشی مناسب باشد. از این رو هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر برنامه تمرینی با باند الاستیکی بر طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن می­باشد.
مواد وروش­ها
پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با کد کارآزمایی IRCT20181223042082N1 بود. این مطالعه در سال 1398 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، افراد دارای زانوی ضربدری شهرستان اردبیل بودند. نرم­افزار G*Power نشان داد که حداقل تعداد آزمودنی مورد نیاز با اندازه اثر 7/0، سطح معناداری 05/0 و توان آماری 8/0 جهت ورود به پژوهش حاضر 10 نفر در هر گروه می­باشد [12]. تعداد 24 پسر دارای زانوی ضربدری از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی داوطلب شرکت در پژوهش شدند و به صورت تصادفی توسط یک فرد خارج از مطالعه در دو گروه تمرین و گروه کنترل قرار گرفتند.
ویژگی­های دموگرافیک و آنتروپومتریک آزمودنی­ها شامل سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی در جدول 1 آورده شده است. تصادفی­سازی گروه­ها به این صورت بود که نام تمامی آزمودنی­ها را بر روی برگه­های کوچک نوشته و داخل یک کیسه انداخته و سپس نام­ها از داخل کیسه بیرون آورده شد. هر آزمودنی که نام آن در اعداد فرد بیرون آمد در گروه کنترل قرار گرفت و هر فرد که نام آن در اعداد زوج بیرون آمد، در گروه تمرین قرار گرفت. هم­چنین پژوهش حاضر یک سوکور بود. کورسازی این­گونه انجام شد که آزمون دهنده­ها و آزمونگیرنده در جریان آزمون قرار نداشتند. برای ارزیابی میزان والگوس افزایش یافته زانو از کولیس دیجیتالی (مدل 1108-150 اینسایز ساخت کشور چین) استفاده شد. به این صورت که از آزمودنی­ها خواسته شد در وضعیت آناتومیکی بایستند، سپس فاصله دو قوزک داخلی پاها با استفاده از کولیس اندازهگیری شد. برای اندازه­گیری وزن از ترازوی دیجیتال (مدل سکا 769 ساخت کشور آلمان) در حالت ایستاده و برای اندازه­گیری قد آمودنی به صورت آناتومیکی از متر نواری استفاده گردید [13].
معیار ورود به پژوهش ابتلاء به زانوی ضربدری ساختاری بود. معیارهای خروج از پژوهش شامل سابقه شکستگی، مشکلات عصبی­ عضلانی، اختلاف طول اندام بیش‌تر از 5 میلی­متر، عدم وجود عارضه­ زانوی ضربدری بود. به علت حذف اثرات فیزیولوژیکی ناشی از فعالیت فیزیکی سنگین و خستگی بر نتایج پژوهش، آزمودنی­ها از فعالیت سنگین دو روز قبل از آزمون منع شدند. پای برتر همه آزمودنی­ها سمت راست شناسایی شد. ضمناً در تمامی مراحل، اخلاق پژوهشی رعایت گردید و از شرکت­کنندگان رضایت­نامه شرکت در پژوهش اخذ شد. تمام موارد اجرای پژوهش مطابق با اعلامیه هلسینکی بود [14]. هم­چنین، این مطالعه دارای کد اخلاق به شماره IR.ARUMS.REC.1397.091 از دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.
پژوهش حاضر در دو مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون برگزار شد. آزمودنی­ها کوشش دویدن را در مسیر 10 متری آزمایشگاه پس از قرارگیری الکترود­ها روی عضلات انجام دادند. هر مرحله با سه کوشش صحیح ثبت شد. کوششی صحیح در نظر گرفته شد که سیگنال الکترومایوگرافی تمامی عضلات به صورت صحیح ثبت شده باشد. آزموندنی­ها در ابتدای هر دو مرحله آزمون به مدت 10 دقیقه مشغول گرم کردن به صورت حرکات کششی و جهشی شدند. پس از اتمام آزمون سرد کردن انجام شد [13].
تمرینات به مدت هشت هفته فقط در گروه تمرین اجرا شد. تمرینات در سالن ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی و در ساعت 10:00 تا 12:00 ظهر انجام می­شد. فرد تمرین دهنده یک فرد خارج از گروه پژوهش­گران مطالعه بود. همه افراد گروه تجربی به طور هم­زمان در جلسات تمرینی شرکت می­نمودند. دو هفته اول تمرینات کششی برای گروه عضلات آداکتور ران، عضله دو سررانی و کشنده پهن نیام انجام شد. مدت زمان کشش شامل چهار نوبت 30 ثانیه­ای برای هر حرکت بود [14]. بعد از دوره دو هفته­ای پروتکل تمرینات کششی، آزمودنی­ها تمرینات مقاومتی با تراباند را برای مدت 6 هفته و سه جلسه در هفته اجرا نمودند. آزمودنی­ها قبل از اجرای تمرینات با نحوه تمرینات آشنا شده بودند. هر جلسه تمرینی شامل 10 دقیقه گرم کردن عمومی، به دنبال آن تمرینات مقاومتی 35 تا 40 دقیقه و در پایان تمرینات، سرد کردن انجام می­گردید. به دنبال مرحله سازگاری چهار هفتهای با مقاومتی خارجی با شدت پایین استفاده از نوار تراباند زرد رنگ، یک ست شامل 14 تکرار در هر حرکت بود و مقاومت بیش‌تر تنها زمانی داده می­شد که آزمودنی حرکت را به طور کامل و بدون هیچ چالشی قادر به اجرا باشد، شدت تمرین به طور پیش­رونده­ای با توجه به میزان مقاومت هر نوار (بر اساس جدول طول-نیرو باند الاستیکی) از رنگ زرد به بنفش و بالاتر افزایش پیدا می­نمود [15].
به علت عدم توان اجرای حرکات توسط آزمودنی­ها در پژوهش حاضر فقط از سه رنگ زرد، بنفش و آبی استفاده شد. به علاوه، حجم تمرین نیز با افزایش تعداد ست­ها از یک به دو توسعه پیدا نمود. نرخ افزایش براساس بهبود در هر فرد بود رنگ باند زمانی تغییر می­کرد که شرکت­کننده قادر به اجرای دو یا تعداد تکرار بیش‌تری در ست دوم باشد [16]. تمرینات کششی و مقاومتی در هر دو پا به صورت هم­زمان انجام شدند. از آزمودنی­ها خواسته شد طی جلسات تمرین اصلاحی در هیچ تمرین دیگری شرکت نکنند. پس از اتمام دوره تمرینات اصلاحی پس­آزمون مشابه پیش­آزمون از آزمودنی­ها گرفته شد. به علت حذف اثرات فیزیولوژیک آنی آخرین جلسه تمرینی، پس­آزمون شش روز پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد [17]. نمونه­ای از تمرینات کششی عضلات کوتاه شده به شرح زیر بود:
کشش اداکتور­های ران: در وضعیت نشسته هر دو زانو را خم کرده کف پاها را به یکدیگر می­چسباند. زانوها را به سمت زمین پایین برده تا میزان کشش افزایش یابد.
کشش عضله کشنده پهن نیام: در وضعیت نشسته اندام تحتانی را بالا آورده و به سمت داخل بدن حرکت داده میشد. برای کشش آسان­تر کشنده پهن ­نیام، حرکت از وضعیت ایستاده شروع شده و اندام تحتانی یک سمت به صورت قیچیوار از پشت اندام تحتانی سمت دیگر تا حداکثر دامنه حرکتی حرکت کرده و بعد از عبور از آن بر روی زمین قرار داده می­شد. سپس بدون ایجاد چرخش در مفصل ران، وزن تنه به سمت پای مقابل برده می­شد.
کشش عضله دوسر رانی: در یک وضعیت سوپاین فرد زانوی خود را ابتدا به حالت اکستنشن برده و سپس چرخش داخلی در آن ایجاد می­کرد. تمرین تقویتی عضلات ابداکتور ران: عضلات آبداکتور با سه تمرین تقویت می­شدند. در وضعیت درازکشیده به پهلو در حالی که اندام بالایی جهت اجرای حرکت آبداکشن در برابر مقاومت استفاده می­شد. در وضعیت ایستاده و در حرکت گام­برداری به پهلو درحالی­که تراباند به  قسمت پایین ران متصل بود [18].
تمرینات تقویتی عضلات چرخش دهنده خارجی ران: این تمرین بر روی عضلات چرخش­دهنده خارجی ران در حالی­که آزمودنی بر روی میز با زاویه فلکشن ران 90 درجه نشسته بود، انجام شد.
تمرینات تقویتی عضلات اینورتور پا: عضلات اینورتور در وضعیت درازکشیده به پهلو (با استفاده از نوار مقاومتی) تراباند طی حرکت اینورژن تقویت گردید [18].
گروه کنترل هیچ­گونه فعالیت ورزشی منظمی را طی 8 هفته نداشتند. میزان فعالیت عضلات درشت نئی قدامی (Tibialis anterior)، دوقلوی داخلی (Gastrocnemius)، پهن داخلی (Vastus Medialis)، پهن خارجی Vastus Latlarais))، راست رانی (Rectero Femoris)، دوسررانی (Biceps Femoris)، نیمه وتری (Semi tendinosus) و عضله سرینی میانی (Gluteus Medius) سمت راست طی دویدن ثبت شد. برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلات از دستگاه الکترومایوگرافی بایومتریک (biometrics ltd, UK) 8 کاناله بی­سیم و الکتروهای سطحی مدل دو قطبی (ساخت کشور انگلستان) جفت الکترودهای سطحی Ag / AgCl دوقطبی (شکل دایرهای با قطر 11 میلی­متر؛ فاصله 25 میلی­متر از مرکز تا مرکز؛ امپدانس ورودی 100 ؛ نسبت رد شایع حالت > 110 دسیبل در 50 تا 60 هرتز) استفاده شد (biometrics ltd, UK). فیلترهای پایین­گذر 500 هرتز و بالاگذر 10 هرتز و هم­چنین ناچ فیلتر (برای حذف نویز برق شهری) 60 هرتز جهت فیلترینگ داده­های خام الکترومایوگرافی انتخاب شد [19]. هم­چنین نرخ نمونهبرداری در فعالیت الکتریکی عضلات برابر 1000 Hz قرار گرفت. محل عضلات منتخب و اعمالی مانند تراشیدن محل الکترودگذاری و تمیز کردن با الکل (70 درصد اتانول-C2H5OH) طبق توصیه­نامه­ (Surface Electromyography for the Non Invasive Assessment of Muscles; SENIAM ) انجام شد، مطابق شکل 1 [20]. جهت تحلیل طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات از نرمافزار Biometrics datalite (biometrics ltd, UK) و روش Frequency spectrum استفاده شد.
 



شکل 1- فاصله قوزک­های داخلی از هم و محل الکترودگذاری روی عضلات از نمای قدامی (الف) و خلفی (ب)
 
تجزیه و تحلیل آماری داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS نسخه 21 انجام شد. نرمال بودن توزیع داده­ها توسط آزمون Shapiro-Wilk تأیید شد (05/0<P). آزمون t مستقل جهت بررسی اختلاف ویژگی­های دموگرافیک و آنتروپومتریک (قد، وزن، سن و شاخص توده بدنی) و هم­چنین مقایسه میانگین پیش­آزمون و پس­آزمون در دو گروه استفاده ­شد. از آزمون t زوجی به عنوان آزمون تعقیبی درون گروهی استفاده شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
میزان اندازه اثر در این پژوهش با استفاده از رابطه Cohen’s d و به صورت زیر محاسبه شد [21]:
D=(mean1-mean2)/(SD1+SD22)
در این رابطه اگر میزان اندازه اثر، 2/0 یا کم‌تر باشد نشاندهنده تغییرات کم، 5/0، تغییرات متوسط و 8/0، تغییرات بزرگ می­باشد.
نتایج
ویژگی­های فردی شرکت کنندگان که شامل سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی (تقسیم وزن به کیلوگرم بر مربع قد به متر) [22] در هر دو گروه کنترل و تجربی در جدول 1 ارائه شده است.
 
جدول 1- مقایسه میانگین شاخص­های سن و آنتروپومتریک در دو گروه کنترل و تمرین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
مشخصات کنترل
(12 نفر)
تمرین
(12 نفر)
مقدار p
سن (سال) 96/2 ± 14/23 28/2 ± 71/21 343/0
قد (متر) 06/0 ± 82/1 06/0 ± 76/1 717/0
وزن (کیلوگرم) 50/1 ± 15/80 10/1 ± 35/83 388/0
شاخص توده بدنی (کیلوگرم/مترمربع) 68/1 ± 30/26 33/3 ± 14/26 205/0

      آزمون t مستقل، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
جدول 2، نشان ­دهنده میانگین و انحراف استاندارد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات طی پیش­آزمون در دو گروه کنترل و تجربی می­باشد. یافته­ها هیچ­گونه اختلاف معنی­داری را بین پیش­آزمون طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات دو گروه نشان نداد (05/0<p).
 


جدول 2- میانگین و انحراف استاندارد طیف فرکانس (هرتز) فعالیت الکتریکی عضلات طی پیش­آزمون دویدن در دو گروه کنترل و تمرین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
عضلات کنترل
(12 نفر)
تمرین
(12 نفر)
مقدار t مقدار p
درشت نئی قدامی 84/2 ± 64/108 36/7 ± 10/101 438/1- 172/0
دوقلو داخلی 12/5 ± 84/79 73/9 ± 97/80 216/0- 833/0
پهن خارجی 11/6 ± 36/59 86/3 ± 87/57 025/0- 980/0
پهن داخلی 76/2 ± 72/54 67/7 ± 01/54 204/0- 843/0
راست رانی 79/2 ± 31/58 62/5 ± 29/47 625/1- 112/0
دوسر رانی 55/6 ± 76/82 36/8 ± 59/79 651/0- 526/0
نیمه وتری 83/7 ± 43/59 52/9 ± 76/61 004/0- 997/0
سرینی میانی 94/4 ± 02/38 82/6 ± 31/39 102/1- 290/0

آزمون t مستقل، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
جدول 3، نشان­ دهنده میانگین و انحراف استاندارد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات طی پس­آزمون دو گروه کنترل و تمرین می­باشد. نتایج هیچ­گونه اختلاف معنی­داری را بین پس­آزمون دو گروه در مقایسه با یکدیگر نشان نداد (05/0<p). نتایج آزمون تعقیبی در گروه تمرین نشان داد طیف فرکانس فعالیت ­الکتریکی عضله راست­رانی به اندازه 47/34 درصد افزایش را نسبت به پیش­آزمون نشان داده است (028/0=p، 495/2=d). هم­چنین، طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله نیمه­ وتری افزایش معنی­داری را به اندازه 23/32 درصد نشان داد (019/0=p، 682/1=d). در گروه کنترل، تغییرات معنیداری در طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راسترانی و طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله نیمه­ وتری مشاهده نشد (05/0<p).
 

جدول 3- میانگین و انحراف استاندارد طیف فرکانس (هرتز) فعالیت الکتریکی عضلات پس­آزمون دویدن بین دو گروه کنترل و تمرین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
عضلات کنترل
(12 نفر)
تمرین
(12 نفر)
مقدار t مقدار p
درشت نئی قدامی 52/4 ± 12/115 56/9 ± 68/105 219/1 283/0
دوقلو داخلی 72/4 ± 20/81 98/4 ± 97/87 756/0 394/0
پهن خارجی 87/5 ± 88/59 52/5 ± 30/62 500/3 076/0
پهن داخلی 71/5 ± 22/50 21/10 ± 61/55 693/1 208/0
راست رانی 62/5 ± 73/54 50/7 ± 66/50 568/1 225/0
دوسر رانی 07/8 ± 20/83 94/8 ± 28/79 352/0 560/0
نیمه وتری 69/9 ± 78/59 60/13 ± 21/61 203/0 657/0
سرینی میانی 08/3 ± 37/45 52/3 ± 61/45 560/0 463/0

آزمون t مستقل، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
جدول 4، نشان دهنده میانگین تغییرات پس­آزمون و پیشآزمون فعالیت الکتریکی عضلات طی دویدن در دو گروه کنترل و تمرین می­باشد. نتایج نشان داد که میانگین تغییرات فعالیت الکتریکی عضله پهن داخلی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل بیش‌تر است (027/0=p). میانگین تغییرات فعالیت الکتریکی سایر عضلات، اختلاف معنی­داری را بین دو گروه نشان نداد (05/0< p).
 

جدول 4- میانگین و انحراف استاندارد تغییرات (پیش­آزمون-پس­آزمون) طیف فرکانس (هرتز) فعالیت الکتریکی عضلات طی دویدن بین دو گروه کنترل و تمرین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
عضلات کنترل
(12 نفر)
تمرین
(12 نفر)
مقدار p
درشت نئی قدامی 14/3 ± 48/6 03/8 ± 58/4 606/0
دوقلو داخلی 27/4 ± 35/1 22/6 ± 01/7 054/0
پهن خارجی 01/5 ± 52/0 51/4 ± 43/4 083/0
پهن داخلی 89/3 ± 50/4- 65/6 ± 62/1 027/0
راست رانی 21­/5 ± 58/3- 68/6 ± 37/3 079/0
دوسر رانی 21/7 ± 45/0 54/8 ± 31/0- 751/0
نیمه وتری 01/8 ± 35/0 12/10 ± 55/0- 649/0
سرینی میانی 61/3 ± 65/7 54/4 ± 30/6 787/0

                آزمون t مستقل، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
بحث
هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر هشت هفته تمرین با تراباند بر طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات اندام تحتانی در افراد زانوی ضربدری طی دویدن بود. نتایج در گروه تمرین نشان داد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راست­رانی افزایش معنی­داری را نسبت به پیش­آزمون داشته است. همچنین طیف فرکانس عضله نیمه ­وتری نیز افزایش معنیداری را طی پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون نشان داد.
عضلاتی که در اطراف مفصل زانو قرار دارند برحسب عملکردشان به دو دسته کلی عضلات خم­کننده و بازکننده تقسیم می­شوند. عضلاتی که در باز کردن مفصل زانو نقش دارند، عضلات کشنده پهن نیام و چهار سر رانی هستند و عضلاتی که در خم کردن مفصل زانو نقش دارند، عضلات همسترینگ، رکبی، دوقلو، خیاطه و راست داخلی می­باشند [23]. به طور کلی 98 درصد سطح مقطع عضلانی اطراف زانو را عضلات چهار سر رانی، همسترینگ و دوقلو تشکیل می­دهند [24]. گروه عضلات چهارسر رانی از چهار عضله راست­رانی، پهن­خارجی، پهن­داخلی و پهن­میانی تشکیل شده است [25]. در تغییر شکل­ زانوی ضربدری توانایی گروه عضلات چهارسررانی جهت ایجاد ثبات دینامیک در صفحه فرونتال و ساجیتال تحت تأثیر قرار می­گیرد [26]. هم­چنین در این عارضه، فعالیت گروه عضلات چهار سررانی کاهش می­یابد. در عارضه زانوی ضربدری، بخش اعظم نیروی این عضله صرف کشش استخوان کشکک به سمت داخل می­شود و میزان کمی از نیروی آن موجب کشش استخوان پاتلا به سمت بالا میگردد [27]. با توجه به نتایج به دست آمده طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راست­رانی که تنها عضله دو مفصله گروه عضلات چهارسر رانی می­باشد، افزایش معنی­داری پس از اعمال تمرینات نشان داد. طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضلات شاخصی از خستگی عضله طی فعالیت می­باشد. با توجه به اصل اندازه که بیانگر شرکت تارهای عضلانی در فعالیت­های مشخص می­باشد، افزایش طیف فرکانس فعالیت الکتریکی پس از اعمال تمرینات تراباند تأثیر مثبتی در افراد دارای عارضه زانوی ضربدری داشته است. گروه عضلات چهارسر ران، اصلی­ترین عضلات بازکننده­ی زانو هستند. انقباض عضله راست­رانی موجب نزدیک شدن سطوح مفصلی و ایجاد نیروهای فشاری در سطح مفصل زانو می­شود. قدرت بیش‌تر این عضله طی دویدن موجب ثبات بیش‌تر مفصل زانو و جذب نیروهای وارده به این مفصل می­شود [225].
Koorosh-fard و همکاران طی پژوهشی با عنوان اثر تمرین اصلاحی فیدبکی بر والگوس زانو و فعالیت الکترومایوگرافی عضلات اندام تحتانی در اسکات تک پا 23 زن دارای زانوی ضربدری را مورد مطالعه و بررسی قرار دادند. آن­ها به این نتیجه رسیدند که یافته­ها نوعی ضعف عصبی عضلانی را در گروه تمرینی نشان می­دهد و به دنبال تمرین تا حدی بهبود یافته است، چرا که فعالیت و صرف انرژی کم‌تر عضلانی برای انجام حرکت خاص با کینماتیک مشابه نشان دهنده­ بهبود کنترل حرکتی یا ایجاد یادگیری است [29]. نتایج پژوهش حاضر نشان داد طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله نیمه ­وتری پس از اعمال تمرینات افزایش داشت. به نظر می­رسد تمرین اصلاحی با استفاده از تراباند با کاهش فعالیت عضلانی در حرکات، کاهش خستگی را به دنبال دارد و از آن­جا که بسیاری از آسیب با خستگی ارتباط دارد، می­توان گفت با کاهش خستگی احتمالا بروز آسیب نیز کاهش می­یابد. هر چند شواهدی وجود دارد که این تمرینات باعث تغییرات مثبتی در والگوس زانو و فعالیت عصبی-عضلانی اندام تحتانی می­شود [31-30].
طی پژوهشی به بررسی تأثیر یک دوره تمرینات کششی و باند الاستیکی بر فاصله فضای زانو و توزیع فشار کف پا در افراد جوان با ژنو واروم در حین راه رفتن پرداختند، یافته­های پژوهش آن­ها نشان داد که فاصله فضای هر دو زانو قبل و بعد از مداخله تفاوت­هایی معناداری را نشان می­دهد. توزیع فشار کف پا در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله به جز پای چپ در گروه کششی تغییری نداشت و در نتیجه فاصله زانوها در هر دو گروه به طور قابل توجهی کاهش یافت. این نتایج حاکی از آن بود که تمرینات کششی و تمرینات با باند الاستیکی راه‌های موثری در کاهش ژنواروم هستند [32].
زمانی که فعالیت گروه عضلانی چهارسررانی در جهت کنترل پوسچرال دینامیک زانو تحت تأثیر قرار گیرد ممکن است تغییراتی در عملکرد سینرژیستی این عضله هم اتفاق افتد البته تغییرات جبرانی که در مفاصل مچ پا و ساب تالار و تارسال میانی در اثر تغییر وضعیت زانو ایجاد می­شوند، هم می­توانند عملکرد آن را در جهت کنترل پوسچر زانو تحت تأثیر قرار دهند [27]. در پژوهش سال 2021 به بررسی فوری حرکت اسکات پرونیشن بر فعالیت عضلات اطراف زانو در افراد دارای عارضه زانو ضربدری پرداختند، نتابج نشان داد تمرینات اسکوات پرونیشن که روی مچ پا اعمال می­شود به میزان زیادی بر آن­چه که به یک پای متعادل تبدیل میشود، تأثیر می­گذارد زیرا فاصله بین زانوها و زاویه Q افزایش می­یابد. همچنین افزایش فعالیت عضلات پرونئوس­لونگوس نسبت به عضلات چهارسرران مشاهد شد [33]. مطالعه‌ای که در سال 2001 انجام شد نشان داد افراد مبتلا به عارضه زانوی ضربدری در مقایسه با افراد سالم جهت حفظ پوسچر خود به فعالیت بیش‌تر عضله­ دوقلو نیاز دارند زیرا این افراد نسبت به افراد سالم، برای کنترل پوسچر دینامیک اندام تحتانی بیش‌تر نیاز دارند که وضعیت مفاصل ساب­تالار و تارسال میانی را در صفحه­ی فرونتال کنترل کنند [27]، که با نتایج پژوهش حاضر همسو بود.
در برخی منابع ذکر شده که ضعف همسترینگ خارجی موجب کاهش ثبات سمت خارج زانو می­شود و بنابراین در زمان تحمل وزن زانوی پرانتزی ایجاد می­شود و در صورت ضعف همسترینگ داخلی ثبات سمت داخل زانو کاهش یافته و در زمان تحمل وزن زانوی ضربدری ایجاد می­شود [25]. در حالی که در برخی منابع دیگر گفته می­شود که ضعف همسترینگ داخلی موجب چرخش خارجی ران و تیبیا و در نتیجه پیش­رفت تغییر شکل زانوی پرانتزی می­شود و ضعف همسترینگ خارجی، باعث چرخش داخلی ران و تیبیا و بروز تغییر شکل زانوی ضربدری می­شود [34]. یافته­های این پژوهش تأثیر معنی­داری تمرینات را بر عضله دوسر رانی که در افراد زانوی ضربدری را نشان نداد. پژوهش حاضر افزایش طیف فرکانس فعالیت الکتریکی عضله راست­رانی را نشان داد. از آن­جا که عضلات چهارسرران باعث افزایش ثبات مفصلی در زانو و هم­چنین افزایش تعادل طی حرکات می­شود با به تأخیر افتادن خستگی در این عضلات در افراد زانوی ضربدری افزایش تعادل را در این افراد به دنبال خواهد داشت. همچنین افزایش فرکانس عضله نیمه وتری که پس از اعمال تمرینات با استفاده از تراباند مشاهده شد کاهش خستگی را به دنبال داشت که می­توان گفت با کاهش خستگی احتمالا بروز آسیب نیز کاهش می­یابد.
پژوهش حاضر دارای محدودیت­هایی بود که از مهم­ترین آنها می­توان به عدم حضور جنسیت مؤنث به علت تفاوت آناتومیکی و فیزیولوژیکی و هم­چنین عدم ثبت سایر متغیر­های کینماتیکی و کینتیکی بر مفاصل اندام تحتانی را اشاره نمود. پیشنهاد می­شود برای مطالعات آتی گروهی از دختران مبتلا به زانوی ضربدری نیز با پسران مقایسه شوند و اثر تمرینات اصلاحی بر روی آن­ها بررسی گردد. هم­چنین، پیشنهاد میشود، پاسخ به تمرینات اصلاحی با استفاده از تراباند در افراد مبتلا به زانوی پرانتزی نیز با افراد مبتلا به زانوی ضربدری مقایسه شود.
نتیجه­گیری
از آن­جا که عضلات چهارسر ران باعث افزایش ثبات مفصلی در زانو و هم­چنین افزایش تعادل طی حرکات می­شود، با افزایش میانه فرکانس پهن داخلی در افراد زانوی ضربدری افزایش تعادل را به دنبال خواهد داشت. با این وجود، تأیید بهتر این موضوع نیاز به انجام پژوهش­های بیش‌تر دارد.
تشکر و قدردانی
از تمامی شرکت­کنندگان حاضر در پژوهش و هم­چنین از حمایت مالی معاونت تحصیلات تکمیلی دانشگاه محقق اردبیلی در اجرای پژوهش حاضر کمال تشکر و قدردانی را داریم.
 


References

 
[1]    Abrigh S, Moghaddami A. The corrective effect of an NASM based resistance exercise on genu varum deformity in teenage football players. Dysona Life Sci 2020; 1(1): 14-9.
[2]     Mortazavi SMJ, Noori A, Vosoughi F, Rezaei Dogahe R, Shariyate MJ. Femur originated genu varum in a patient with symptomatic ACL deficiency: a case report and review of literature. BMC Musculoskelet Disord 2021; 22(1): 1-8.
[3]     Prakash J, Boruah T, Mehtani A, Chand S, Lal H. Experience of supracondylar cheveron osteotomy for genu valgum in 115 adolescent knees. J Clin Orthop Trauma 2017: 8(3): 285-92.
[4]     Hunt MA, Birmingham TB, Giffin JR, Jenkyn TR. Associations among knee adduction moment, frontal plane ground reaction force, and lever arm during walking in patients with knee osteoarthritis. J Biomech 2006; 39(12): 2213-20.
[5]     Hatefi M, Babakhani F, Balouchi R, Letafatkar A, Wallace BJ. Squat muscle activation patterns with hip rotations in subjects with genu varum deformity. Int J Sports Med 2020; 41(11): 783-9.
[6]     Fatahi F, Mongashti Joni Y, Najafi A, Hossein Pour E. Investigating tibialis anterior muscle activity levels in patients with genu varum during single-leg jump-landing task. Phys Ther 2018; 7(4): 205-14.
[7]     Mohammadi V, Letafatkar A, Sadeghi H, Jafarnezhadgero A, Hilfiker R. The effect of motor control training on kinetics variables of patients with non-specific low back pain and movement control impairment: Prospective observational study. J Bodyw Mov Ther 2017; 21(4): 1009-16.
[8]     Ruivo R, Carita A, Pezarat-Correia P. The effects of training and detraining after an 8 month resistance and stretching training program on forward head and protracted shoulder postures in adolescents: randomised controlled study. Man Ther 2016; 21: 76-82.
[9]     Mohammadi V, Letafatkar A, Sadeghi H, Jafarnezhadgero A, Hilfiker R. Muscle activation and perceived loading during rehabilitation exercises: comparison of dumbbells and elastic resistance. Phys therap 2010; 90(4): 538-49.
[10]   Zait Burak A. Do the exercises performed with a theraband have an effect on knee muscle strength balances? J Back Musculoskelet Rehabil 2019; (Preprint): 1-7.
[11]   Sogabe A, Mukai N, Shimojo H, Shiraki H, Miyakawa S, Mesaki N, et al. A genu varum effects on each lower extremity muscle activity during legpress exercise. Jpn J Phys Fit 2003; 52(3): 275-84.
[12]   Jafarnezhadgero AA, Shad M, Majlesi M, Granacher U. A comparison of running kinetics in children with and without genu varus: A cross sectional study. PLoS One 2017; 12(9): e0185057.
[13]   Valizadeh Orang A, Ghorbanlou F, Jafarnezhadgero AA, Alipoor Sari Nasirlou M. Effect of knee brace on frequency spectrum of ground reaction forces during landing from two heights of 30 and 50 cm in athletes with anterior cruciate ligament injury. J Rehabil Med 2019; 8: 159-68. [Farsi]
[14]   Association WM. Ethical principles for medical research involving human subjects. Declaration of Helsinki. http://www. wma. net/e/policy/b3. htm, 2004.
[15]   Caplan N, Rogers R, Parr MK, Hayes PR. The effect of proprioceptive neuromuscular facilitation and static stretch training on running mechanics. J Strength Cond Res 2009; 23(4): 1175-80.
[16]   Thiebaud RS, Loenneke JP, Fahs CA, Rossow LM, Kim D, Abe T, et al. The effects of elastic band resistance training combined with blood flow restriction on strength, total bonefree lean body mass and muscle thickness in postmenopausal women. Clin Physiol Funct Imaging 2013; 33(5): 344-52.
[17]   Lagally KM, Robertson R. Construct validity of the OMNI resistance exercise scale. J Strength Cond Res 2006; 20(2): 252-5.
[18]   Clarkson PM. Hubal MJ. Exercise-induced muscle damage in humans. Am J Phys Med Rehabil 2002; 81(11): S52-S69.
[19]   Kamonseki DH, Gonçalves GA, Liu CY, Júnior I. Effect of stretching with and without muscle strengthening exercises for the foot and hip in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled single-blind clinical trial. Man Ther 2016; 23: 76-82.
[20]   Farahpour N, Jafarnezhadgero A, Allard P, Majlesi M. Muscle activity and kinetics of lower limbs during walking in pronated feet individuals with and without low back pain. J Electromyogr Kinesiol 2018; 39: 35-41.
[21]   Hermens J, Freriks B, Disselhorst-Klug C, Rau G. Development of recommendations for SEMG sensors and sensor placement procedures. J Electromyogr Kinesiol 2000; 10(5): 361-74.
[22]   Cohen J. Statistical power analysis. Current directions in psychological science 1992; 1(3): 98-101.
[23]   Alidosti M, Davoodi M. The relationship between body mass index and waist to hip ratio with acute myocardial infarction. J Endocrinol Metab 2004; 4(1): 91-8. [Farsi]
[24]   Namavarian N, Rezasolta M, Rekabizadeh M. A study on the function of the knee muscles in genu varum and genu valgum. J Mod Rehabil 2014; 8(3): 24-32.
[25]   Li L, Dennis L, Janene G, Joseph M. The function of gastrocnemius as a knee flexor at selected knee and ankle angles. J Electromyogr Kinesiol 2002; 12(5): 385-90.
[26]   Cuthbert SC, George J. Goodheart. Muscles, testing and function: with posture and pain. Vol: 103. 1993: williams & wilkins Baltimore, MD.
[27]   Yayaei-Rad M. Norasteh A, Shamsi A. The comparison of postural stability in different knee alignment. J Basic Appl Sci 2013; 3(7): 322-6.
[28]   Nyland J, Smith S, Beickman K, Armsey T, Caborn DN. Frontal plane knee angle affects dynamic postural control strategy during unilateral stance. Med Sci Sports Exerc 2002; 34(7): 1150-7.
[29] Lim B, Hinman R, Wrigley TV, Sharma L, Bennell KL. Does knee malalignment mediate the effects of quadriceps strengthening on knee adduction moment, pain, and function in medial knee osteoarthritis? A randomized controlled trial. Arthritis Care & Research: Arthritis Rheumatol 2008; 59(7): 943-51.
[30]   Koorosh-fard N, Rajabi R, Shirzad E. Effect of feedback corrective exercise on knee valgus and electromyographic activity of lower limb muscles in single leg squat. Rehabilitation 2015; 16(2): 138-47. [Farsi]
[31]   Jafarnezhadgero A, Ghorbanlou F, Majlesi M. The effects of a period of corrective exercise training program on running ground reaction forces in children with genu varum: a trial study. J RafsanjanUniv Med Sci 2019; 17(10): 937-50. [Farsi]
[32]   Hoch MC. Weinhandl J. Effect of valgus knee alignment on gait biomechanics in healthy women. J Electromyogr Kinesiol 2017; 35: 17-23.
[33]   Park SR, Namkoong S. The effect of stretching and elastic band exercises knee space distance and plantar pressure distribution during walking in young individuals with genu varum. Korean Soc Phys Med 2017; 12(1): 83-91.
[34]   Kim HS, Kim K. Immediate effects of the pronation squat on the genu varum and the muscles around the knee. J Korean Soc Integr Med 2021; 9(4): 299-309.


The Effect of Training with Elastic Band on Electro Myography of Lower Limb Muscles in Genu Valgum Male Students during Running: A Clinical Trial Study

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Farshad Ghorbanlou[4], Amir Ali Jafarnezhadgero[5], Ehsan Fakhri Mirzanagh[6]


Received: 02/03/22 Sent for Revision: 08/03/22 Received Revised Manuscript: 22/05/22 Accepted: 23/05/22



Background and Objectives: Genu valgum is a complication in which the hips are angled inward and the knees come in contact with the ankles apart. The purpose of the present study was to investigate the effect of 8 weeks training with elastic band on frequency spectrum of lower limb muscles in genu valgum patients during running.
Materials and Methods: The present study was a clinical trial study. This study was done at University of Mohaghegh Ardabili in 2019. 24 male students (20-30 years old) were randomly divided into control (n=12) and experimental (n=12) groups. Corrective exercises were performed for 8 weeks using elastic band for the experimental group. The control group did not perform any exercise during this period. The electrical activity of selected muscles was recorded by electromyography system. Data were analyzed using independent t-test and paired t-test.
Results: Findings showed a significant increase in the frequency spectrum of rectus femoris (p=0.028; d=2.495) and semitendinosus muscles (p=0.019; d=1.682) after training.
Conclusion: In genu valgus individuals, increasing vastus medialis frequency content could lead to knee joint stability. However, further studies are needed to better establish this issue.
Key words: Training, Elastic band, Genu valgum, Lower limb muscles, Electrical activity
Funding: This study was funded by University of Mohaghegh Ardabili.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Ardabil University of Medical Sciences approved the study (IR.ARUMS.REC.1397.091).
How to cite this article: Ghorbanlou Farshad, Jafarnezhadgero Amir Ali, Fakhri Mirzanagh Ehsan. The Effect of Training with Elastic Band on Electro Myography of Lower Limb Muscles in Genu Valgum Male Students During Running: A Clinical Trial Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (03): 327-42. [Farsi]
 
[1]- کارشناس ارشد بیومکانیک ورزشی، گروه مدیریت و بیو مکانیک ورزشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) دانشیار بیومکانیک ورزشی، گروه مدیریت و بیو مکانیک ورزشی،  دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تلفن: 33512902-045، دورنگار: 33512902-045، پست الکترونیکی: amiralijafarnezhad@gmail.com
[3]- کارشناس ارشد بیومکانیک ورزشی، گروه مدیریت و بیو مکانیک ورزشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربيت بدني
دریافت: 1400/12/10 | پذیرش: 1401/3/2 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb