Ethics code: IR.RUMS.REC.1398.098
Kamiab Z, Mangeli H, Fatehi A. The Relationship between Mother's Body Mass Index before Pregnancy with Anthropometric Indicators of Birth and Some Pregnancy Outcomes:
A Retrospective Cohort Study. JRUMS 2022; 21 (4) :449-460
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6548-fa.html
کامیاب زهرا، منگلی حکیمه، فاتحی عباس. ارتباط شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری با شاخصهای تنسنجی هنگام تولد نوزاد و برخی پیامدهای بارداری: یک مطالعه همگروهی گذشتهنگر. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (4) :449-460
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6548-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 325 kb]
(756 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1690 مشاهده)
متن کامل: (1626 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، تیر 1401، 460-449
ارتباط شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری با شاخصهای تنسنجی هنگام تولد نوزاد و برخی پیامدهای بارداری: یک مطالعه همگروهی گذشتهنگر
زهرا کامیاب [1]، حکیمه منگلی[2]، عباس فاتحی[3]
دریافت مقاله: 27/02/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 29/03/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 18/04/1401 پذیرش مقاله: 20/04/1401
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات اخیر نتایج متناقضی در خصوص تأثیر شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادر بر پیامدهای بارداری نشان دادند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری با شاخصهای تنسنجی هنگام تولد نوزاد و برخی پیامدهای بارداری انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت همگروهی گذشتهنگر در سال 1398 بر روی زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان نیک نفس و علی ابن ابیطالب(ع) رفسنجان انجام شد. تعداد 300 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به مادران با استفاده از پرونده بهداشتی و مراقبت پیش از بارداری آنها جمعآوری شد. دادهها پس از جمعآوری با استفاده از آزمون مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر، رگرسیون لجستیک و مدل شانس متناسب تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که 147 نفر (49 درصد) از مادران اضافه وزن و چاقی داشتند (گروه مواجهه). میزان بروز زایمان سزارین و وقوع زایمان زودرس در گروه مواجهه به طور معنیداری بیشتر بود (05/0>p). نتایج رگرسیون لوجستیک و مدل شانس متناسب نشان داد شانس تولد نوزادان کوتاه قد، با دور سر غیر طبیعی و دارای اضافه وزن در زنان چاق نسبت به زنان نرمال بیشتر بود ولی از نظر آماری معنیدار نبود (05/0<p).
نتیجهگیری: شاخص توده بدنی غیر طبیعی میتواند بر ایجاد عوارض نامطلوب مادر و جنین و همچنین شاخصهای تنسنجی هنگام تولد نوزاد تأثیر داشته باشد. بنابراین با ارزیابی شاخص توده بدنی مادر قبل از باداری و کنترل اضافه وزن و چاقی میتوان از بروز این عوارض پیشگیری کرد.
واژههای کلیدی: پیامدهای بارداری، شاخص توده بدنی، شاخصهای تنسنجی، بارداری
مقدمه
شاخصهای تنسنجی (آنتروپومتریک) هنگام تولد یکی از شاخصهای مهم بهداشتی است که معمولاً برای ارزیابی سلامت و بقاء نوزادان استفاده میشود [1]. وزن کم هنگام تولد به عنوان یکی از شاخصهای مهم توسعه یافتگی، به صورت وزن زیر 2500 گرم تعریف میشود که 20-15 درصد کل تولدهای دنیا را به خود اختصاص میدهد [2]. شیوع کم وزنی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته به ترتیب 5/16 تا 7 درصد [3] و در مطالعات انجام شده در ایران 11-8 درصد گزارش شده است [5-4].
رشد جنین و وزن، قد و دور سر هنگام تولد در ارتباط با فاکتورهای بسیاری در دوران حاملگی و قبل از باداری است. از جمله عوامل مادری مؤثر بر شاخصهای آنتروپومتریک هنگام تولد میتوان به عوامل ژنتیکی، دردهای زودرس زایمانی، بارداریهای متعدد، بیماریهای دوران بارداری، سابقه مصرف دارو و دخانیات، سن مادر و اضافه وزن و چاقی در مادر اشاره کرد [6]. مطالعات انجام شده نشان میدهند که عوامل ژنتیکی، اجتماعی، بیولوژیک و به طور کلی هر عاملی که بر سلامت مادر مؤثر باشد، میتواند رشد جنین را نیز تحت تأثیر قرار دهد [7]. ویژگیهای آنتروپومتریک مادر از قبیل وزن که بیانگر دریافت کافی انرژی و جثه که بر اندازه جفت مؤثر است میتوانند به طور مستقیم بر وزن نوزاد اثرگذار باشند. شیوه زندگی مادر مانند استعمال دخانیات به واسطه نیکوتین و سایر ترکیبات مضر میتواند سلامت جنین را تهدید کند [10-8].
به علاوه، سایر عوامل مانند شغل، سطح تحصیلات و شاخص توده بدنی (Body mass index: BMI) مادر میتواند سلامت مادر و جنین را تحت تأثیر قرار دهند [12-11]. شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری از عوامل مهم مؤثر بر وزن هنگام تولد و پیامدهای بارداری است [13]. شاخص توده بدنی ابتدای بارداری و وزنگیری مادر طـی بارداری به عنوان یکی از عوامل پیشبینی کننده پیامدهای بارداری و زایمان در مادر و نوزاد شناخته شده است؛ به طوری که نتایج مطالعات نشان داده است که کم وزنی یا چاقی مادران قبل از بارداری و وزنگیری نامناسب در طول دوران بارداری با پیامدهای بارداری ارتباط دارد [16-14]. شاخص توده بدنی در ابتدای بارداری مادر حتی نسبت به وزنگیـری در دوران بـارداری از اهمیت بیشتری برخوردار است [16]. مادرانی که قبل از بارداری دارای BMI بالا میباشند، عوارض دوران بارداری، زایمانی و نوزادی در آنان بیشتر است؛ به طوری که اضافه وزن و چاقی قبل از بارداری یک عامل خطر برای ابتلاء به دیابت، فشارخون، پرهاکلامپسی، سزارین، خونریزی، عفونت و مرگ و میر مادران است [18-17]. همچنین، نتایج نشان داده است که اضافه وزن یا چاقی قبل از بارداری خطر پیامدهای نامطلوب نوزادی و افزایش نیاز به مراقبتهای ویژه نوزادان را افزایش میدهد [19]. نتایج مطالعات نشان داده است که کم وزنی قبل از بارداری خطر تولد زودرس و کم وزن [20] و همچنین خطر ابتلاء به چاقی و فشارخون بعدی را در فرزندان افزایش میدهد [21].
با توجه به ارزش این شاخص، محاسبه آن در بررسی وضعیت بالینی مادران باردار برای تمام زنان باردار در اولین ویزیت بارداری پیشنهاد شده است [13]. به این منظور، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط BMI مادر قبل از بارداری با شاخصهای آنتروپومتریک هنگام تولد نوزاد و برخی پیامدهای بارداری در شهر رفسنجان سال 1398 انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه به صورت همگروهی گذشتهنگر به منظور بررسی ارتباط شاخص توده بدنی با شاخصهای تنسنجی نوزاد و برخی پیامدهای بارداری انجام شد. ﺟﺎﻣﻌﻪ مورد بررسی شامل زنان باردار مراجعه کننده جهت زایمان به بیمارستان نیک نفس و علیابنابیطالب(ع) رفسنجان در سال 1398 بود. مواجهه مورد نظر (متغیر مستقل) در این مطالعه BMI مادر قبل از بارداری و پیامدهای مورد نظر (متغیرهای وابسته) شاخصهای تنسنجی نوزاد در بدو تولد و همچنین برخی از عوارض مادری و نوزادی بود.
با استفاده از فرمول حجم نمونه زیر و نتایج مطالعه Alizadeh و همکاران با در نظر گرفتن برآورد فراوانی وقوع دیسترس تنفسی در نوزاد متولد شده از مادران چاق 55%=p1، برآورد فراوانی وقوع دیسترس تنفسی در نوزاد متولد شده از مادران نرمال 39%=p2، مقدار آلفای 05/0 و مقدار بتای 2/0، حجم نمونه 150 نفر در هر گروه و در مجموع 300 نفر در نظر گرفته شد [22].
