Ethics code: IR.IAU.AHVAZ.REC.1401.017
Jahanfar H, DashtBozorgi Z. The Effect of Cognitive Rehabilitation Education on Sexual Satisfaction, Marital Life Quality and Life Expectancy in Mastectomized Women:
A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (8) :801-816
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6574-fa.html
جهانفر هدی، دشتبزرگی زهرا. تأثیر آموزش توانبخشی شناختی بر رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی شده: یک مطالعه نیمهتجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (8) :801-816
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6574-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز،
متن کامل [PDF 382 kb]
(618 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1459 مشاهده)
متن کامل: (726 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، آبان 1401، 816-801
تأثیر آموزش توانبخشی شناختی بر رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی شده: یک مطالعه نیمهتجربی
هدی جهانفر[1]، زهرا دشتبزرگی[2]
دریافت مقاله: 08/05/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 30/06/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 09/07/1401 پذیرش مقاله: 12/07/1401
چکیده
زمینه و هدف: زنان ماستکتومی شده دارای مشکلاتی در زمینه رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی هستند و آموزش توانبخشی شناختی میتواند نقش مؤثری در بهبود ویژگیهای روانشناختی مرتبط با سلامت داشته باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش توانبخشی شناختی بر رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی شده انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان متأهل ماستکتومی شده در بیمارستان شفا شهر اهواز در سال 1400 بودند که تعداد 30 نفر از آنها با توجه به ملاکهای ورود به مطالعه با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه مداخله 10 جلسه 60 دقیقهای (هفتهای دو جلسه) با روش توانبخشی شناختی آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. دادهها با مقیاس رضایت جنسی برای زنان Meston و Trapnell، مقیاس کیفیت زندگی زناشویی Zhang و همکاران و پرسشنامه امید به زندگی Snyder و همکاران جمعآوری و با آنالیز کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که روش آموزش توانبخشی شناختی در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش معنیدار رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی میشود (001/0>P).
نتیجهگیری: نتایج نشان دهنده تأثیر توانبخشی شناختی بر افزایش رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت میتوانند از روش مذکور در کنار سایر روشهای مؤثر برای بهبود ویژگیهای مرتبط با سلامت استفاده نمایند.
واژههای کلیدی: توانبخشی شناختی، رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی، امید به زندگی، ماستکتومی
مقدمه
سرطان پستان شایعترین سرطان در بین زنان و دومین علت مرگ و میر در زنان بعد از بیماریهای قلبی و عروقی است [1]. آمار مبتلایان به سرطان پستان بالا و در حال افزایش است؛ بهطوری که در جهان سالانه بیش از 6/1 میلیون مورد جدید شناسایی و میزان بروز آن در کشورهای توسعه یافته 4/86 نفر و کمتر توسعه یافته 3/27 نفر در هر صد هزار زن است [2]. بروز سالانه سرطان پستان در ایران 3/23 مورد در هر صد هزار زن است و پیشبینی می شود تا سال 2025 به 34 مورد در هر صد هزار زن برسد [3]. برای درمان سرطان پستان دو نوع جراحی نگهدارنده (Surgery) با هدف حفظ کامل پستان و برداشتن غده سرطانی و ماستکتومی (Mastectomy) با هدف برداشتن کل یا بخشی از پستان و غده سرطانی وجود دارد [4].
یکی از پیامدهای ماستکتومی افت رضایت جنسی (Sexual satisfaction) است [5] که فقط یک لذت جسمانی نیست، بلکه کلیه باورها، هیجانها و احساسهای مثبت و منفی رابطه جنسی را در برمیگیرد [6]. این سازه شامل احساس درباره بدن خود و شریک جنسی، علاقه به فعالیتهای جنسی، نیاز به ارتباط با شریک جنسی و دستیابی به رضایت از فعالیت جنسی است [7]. کاهش رضایت جنسی با افزایش اضطراب و نگرانی و کاهش عزتنفس و بهزیستی همراه و بر روابط جنسی بعدی تأثیر منفی میگذارد [8]. همچنین، ماستکتومی باعث افت کیفیت زندگی زناشویی (Marital life quality) میشود [9] که بهعنوان ارزیابی ذهنی از میزان توافق نسبی زوجین درباره موضوعاتی چون فعالیتهای مشترک و ابراز محبت به یکدیگر تعریف میشود [10]. کیفیت زندگی زناشویی تابع نحوه تعامل زوجین و شیوههای مواجهه آنها با رویدادهای خوشایند و ناخوشایند زندگی زناشویی میباشد [11]. این سازه نقش مهمی در تعامل زوجین و شیوههای مقابله با رویدادهای تنشزا و غیرتنشزای زندگی زناشویی دارد و بر افزایش سازگاری، احساس خوشبختی و رضایتمندی آنان تأثیر میگذارد [12]. یکی دیگر از پیامدهای ماستکتومی کاهش امید به زندگی (Life expectancy) است [13]. امید یعنی باور به احساسهای بهتر در آینده که سبب تحریک فعالیتهای فرد جهت کسب تجربههای جدید میشود [14]. امید به زندگی میانگین سالهایی است که انتظار میرود یک نوزاد متولدشده زنده بماند و زندگی کند [15]. امید به زندگی باعث افزایش سلامت و تفکر مثبت درباره آینده، تقویت تحمل مشکلات و پریشانیها، کنترل و مدیریت چالشها و بهبود سرسختی و تابآوری میشود [16].
یکی از روشهای بهبود ویژگیهای روانشناختی، آموزش توانبخشی شناختی (Cognitive rehabilitation education) است [17] که نشاندهنده مجموعهای ساختارمند از فعالیتهای آموزشی برای بهبود مهارتهای شناختی بر پایه ارزیابی و ادراک مشکلات شناختی میباشد [18]. توانبخشی شناختی مبتنی بر اصول انعطافپذیری، خودترمیمی و شکلپذیری عصبی مغز است که شامل تمرینهای هدفمند برای بهبود حوزههای مختلف شناختی است و موجب ارتقای عملکردهای شناختی و موفقیت فردی در زمینههای شخصی، خانوادگی، تحصیلی، شغلی و اجتماعی میگردد [19]. این شیوه کاربرد گستردهای برای مشکلات شناختی و روان شناختی دارد و بهدنبال بازگشت یا جبران عملکردهای آسیبدیده مغزی به وسیله آموزش و تمرین و بهبود عملکرد کلی در زندگی واقعی است
[21-20]. پژوهشهای اندکی درباره تأثیر توانبخشی شناختی بر متغیرهای روانشناختی انجامشده است. برای مثال نتایج پژوهش Sasanpour و همکاران نشان داد که بازسازی شناختی باعث کاهش مشکلات جنسی زوجین از جمله افزایش رضایت جنسی شد [22]. در پژوهشی دیگر Vikan و همکاران گزارش کردند که توانبخشی شناختی نقش مؤثری در افزایش رضایت جنسی داشت [23]. همچنین، Baratpour و Dashtbozorgi [24]، Halajani و همکاران [25] و Munger و همکاران [26] ضمن پژوهشهای مجزایی به این نتیجه رسیدند که توانبخشی شناختی باعث افزایش کیفیت زندگی شد. علاوه بر آن، نتایج پژوهش Pourfereydoun و Dashtbozorgi نشان داد که توانبخشی شناختی باعث افزایش امید و کاهش پریشانی روانشناختی بیماران ماستکتومی شده شد [27]. Namdari و همکاران ضمن پژوهشی به این نتیجه رسیدند که توانبخشی شناختی باعث کاهش افسردگی و افزایش امید شد [28]. در پژوهشی دیگر Amani و همکاران گزارش کردند که توانبخشی شناختی باعث ارتقای امید به زندگی شد [29].
ماستکتومی باعث افت سلامت میشود؛ بهطوری که حتی یک سال بعد از ماستکتومی 18 درصد بیماران دچار افسردگی متوسط و 5 درصد دچار افسردگی شدید میشوند [30]. همچنین، آمار بالای سرطان پستان و افزایش آن [2] و استفاده از روش درمانی رایج یعنی ماستکتومی [4] سببشده که نداشتن کل یا بخشی از یک یا هر دو پستان سبب افت رضایت از تصویر بدنی شود و بر روابط زناشویی تأثیر منفی بگذارد [5]. علاوه بر آن، جنبه جدید و نوآورانه پژوهش حاضر اینکه بیشتر پژوهشهای قبلی تأثیر توانبخشی شناختی را بر کارکردهای اجرایی بررسی کردند و کمتر تأثیر آن بر ویژگیهای روانشناختی بررسی شده که پژوهش حاضر با همین هدف و بهمنظور ارائه راهکارهایی جهت بهبود ویژگیهای روانشناختی مبتلایان به ماستکتومی طراحی شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش توانبخشی شناختی بر رضایت جنسی، کیفیت زندگی زناشویی و امید به زندگی در زنان ماستکتومی شده انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان متأهل ماستکتومی شده در بیمارستان شفا شهر اهواز در سال 1400 بودند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول زیر و نتایج پژوهش Mahinfar و همکاران [3] و مقادیر 72/11=𝝈 (انحراف معیار نمره کیفیت زندگی)، 38/14=d (اختلاف میانگین نمره کیفیت زندگی)، 90/0=Power (توان آزمون) و 05/0=α (خطای نوع I در آزمون فرضیه) استفاده شد که بر اساس آنها حجم نمونه برای هر گروه 94/13 برآورد شد که در این پژوهش با توجه به ریزشهای احتمالی حجم نمونه برای هر گروه 15 نفر در نظر گرفته شد. بنابراین، تعداد 30 نفر با توجه به ملاکهای ورود به مطالعه با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند.
