Ethics code: IR.ZBMU.REC.1400.028
Amirkhizi F, Hamedi-Shahraki S, Sharifan S, Pishdadian A. The Relationship Between Serum Levels of Vitamin D and Some Metabolic Indicators in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Referred to Sheikh Alreis Clinic in Tabriz: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 21 (10) :1007-1024
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6636-fa.html
امیرخیزی فرشاد، حامدی شهرکی سودابه، شریفان شیما، پیشدادیان عباس. ارتباط سطح سرمیویتامین D با برخی نشانگرهای متابولیکی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی مراجعهکننده به کلینیک شیخ الرئیس شهر تبریز: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (10) :1007-1024
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6636-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی زابل
متن کامل [PDF 457 kb]
(137 دریافت)
|
چکیده (HTML) (269 مشاهده)
متن کامل: (237 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، دی 1401، 1024-1007
ارتباط سطح سرمیویتامین D با برخی نشانگرهای متابولیکی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی مراجعهکننده به کلینیک شیخ الرئیس شهر تبریز: یک مطالعه توصیفی
فرشاد امیرخیزی[1]، سودابه حامدی شهرکی[2]، شیما شریفان[3]، عباس پیشدادیان[4]
دریافت مقاله: 08/05/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 06/06/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 05/10/1401 پذیرش مقاله: 07/10/1401
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به شواهد علمی موجود در زمینه نقش کلیدی ویتامین D در کنترل مسیرهای متابولیکی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی ویتامین D با برخی نشانگرهای متابولیکی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی (NAFLD;Non-alcoholic fatty liver disease) انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بر روی 122 بیمار مبتلا به NAFLD مراجعه کننده به کلینیک شیخ الرئیس شهر تبریز که بر اساس غلظت سرمی ویتامین D به گروههای "ویتامین D کافی" (46 نفر) و "کمبود ویتامین D" (76 نفر) تقسیم شده بودند، انجام شد. تشخیص NAFLD توسط التراسونوگرافی در ناحیه شکم انجام شد، و غلظت سرمیگلوکز، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئینهای با چگالی پایین (LDL-c)، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا (HDL-c) و همچنین شاخص مقاومت انسولینی (HOMA-IR) به عنوان نشانگرهای متابولیک اندازهگیری شد. غلظت سرمیترانسآمینازهای کبدی و شدت استئاتوز کبدی به عنوان معیارهای عملکرد کبدی مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: غلظت سرمی انسولین (024/0=p)، LDL-c (001/0>p) و HOMA-IR (011/0=p) در بیماران مبتلا به NAFLD دارای کمبود ویتامین D بهطور معنیداری بیشتر از بیماران دارای سطوح کافی این ویتامین بود. همچنین، غلظت سرمیآنزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) (005/0=p) و فراوانی درجات شدید استئاتوز کبدی با وضعیت ویتامین D ارتباط معکوس داشت (042/0 =p). پس از تعدیل اثر احتمالی عوامل مداخلهگر ، شانس داشتن هایپرکلسترولمی (009/0=p) و LDL-c بالا (011/0=p) در بیماران دارای کمبود ویتامین D بهطور معنیداری افزایش یافت.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که کمبود ویتامین D با شانس بالاتر اختلالات چربی خون و شدت بیشتر استئاتوز کبدی در بیماران مبتلا به NAFLD ارتباط دارد.
واژههای کلیدی: ویتامین D سرم، الگوی چربی خون، گلوکز سرم، مقاومت به انسولین، کبد چرب غیرالکلی
مقدمه
بیماری کبد چرب غیرالکلی (Non-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) شامل طیف گستردهای از نارساییهای کبدی است که در اولین مرحله بهصورت کبد چرب ساده (استئاتوز) بروز میکند و سپس به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (Non-alcoholic steatohepatitis; NASH) تبدیل میگردد و در نهایت به سیروز و کارسینومای کبدی منجر میشود [1]. این بیماری که به عنوان یکی از معضلات سلامتی عصر حاضر مطرح است [2]، زمانی ظهور پیدا میکند که بیش از 10-5 درصد وزن کبد را چربی تشکیل دهد [3]. امروزه NAFLD به عنوان تظاهر کبدی سندرم متابولیک در نظر گرفته میشود و با تظاهرات بالینی آن مانند دیابت نوع 2، چاقی، دیس لیپیدمی و پرفشاری خون مرتبط است [4]. شیوع این بیماری در جمعیت عمومیکشورهای توسعه یافته حدود 30 درصد، در آسیا قریب به10 درصد و در ایران 5/21 تا 5/31 درصد برآورد شده است [6-5].
با وجود گذشت چندین دهه از شناخت NAFLD، پاتوژنز این بیماری هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد، ولی به نظر میرسد که مقاومت انسولینی، استرس اکسیداتیو و آبشارهای التهابی نقشهای مرتبطی را در ایجاد و پیشرفت بیماری بازی کنند [1]. تاکنون مهمترین فرضیه مطرح شده در خصوص پاتوژنز بیماری NAFLD فرضیه " چند ضربه ای (Multi-hit) " میباشد. بر اساس این فرضیه، مقاومت انسولینی به عنوان اولین ضربه منجر به افزایش لیپوژنز کبدی، کاهش اکسیداسیون کبدی اسیدهای چرب و کاهش خروج چربی از کبد و در نتیجه تجمع چربی در کبد میشود [7].
نتایج مطالعات حاکی از آن است که میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی (Cardiovascular diseases; CVD) در بیماران مبتلا به NAFLD بطور معنیداری بیشتر از جمعیت عمومی است؛ به طوری که، تخمین زده میشود حدود 10 درصد از این بیماران به دلیل مشکلات قلبی عروقی جان خود را از دست میدهند [8]. در این بین، وجود عوامل خطرساز CVD مانند اختلال تحمل گلوکز و اختلال الگوی چربی خون مانند افزایش سطح کلسترول تام (Total cholesterol; TC) و تری گلیسرید (Triglyceride; TG) نقش مهمیدر افزایش خطر مرگ ناشی از CVD بازی میکنند [9]. از طرفی، سندرم متابولیک که خود دربرگیرندهی چندین عامل خطر CVD است، در بیماران مبتلا به NAFLD شایعتر است [10]. مطالعات پیشین، سطوح بالاتر لیپوپروتئینهای با چگالی پایین (Low density lipoprotein cholesterol; LDL-c) را در بیماران مبتلا به NAFLD در مقایسه با افراد سالم گزارش کردهاند [9]. همچنین، کاهش حساسیت به انسولین و هیپرانسولینمیاز اختلالات متابولیکی شایع در این بیماران محسوب میشوند که میتوانند با اثر بر مسیرهای متابولیکی، باعث تجمع بیشتر چربی در کبد و پیشرفت بیماری شوند [10].
استفاده از درمانهای تغذیهای و رژیم درمانی در کنار استراتژیهای دارو درمانی، همواره برای کنترل و پیشگیری از بیماریهای مختلف بهکار گرفته میشود و امروزه ارتباط کمبود برخی مواد مغذی با پیشرفت بیماریها از جمله NAFLD مورد توجه قرار گرفته است [11]. از آن جمله، ارتباط کمبود ویتامین D با پیشرفت بیماری NAFLD مطرح شده است [12]. ویتامین D، جزء ویتامینهای محلول در چربی است که اولین مرحله هیدروکسیلاسون آن پس از سنتز در پوست و تبدیل آن به 25-هیدروکسی ویتامین D [25(OH)D] در کبد انجام میشود [13]. هرچند که امروزه کمبود ویتامین D به عنوان یک مشکل بهداشت عمومیدر اغلب نقاط جهان مطرح است [13]، ولی نتایج مطالعات حاکی از آن است که سطوح سرمی25(OH)D در بیماران مبتلا به NAFLD بهطور معنیداری کمتر از جمعیت عمومیاست [14]. از طرفی، مطالعات پیشین ارتباط کمبود ویتامین D با اختلال چربیهای خون در کودکان مبتلا به چاقی را نشان داده اند [15]. علاوه بر این، ارتباط کمبود ویتامین D با کاهش حساسیت انسولینی و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 گزارش شده است [16].
بنابراین، با توجه به شواهد موجود و شیوع بالای کمبود ویتامین D در کشور [17]، مطالعهی حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی ویتامین D با تعدادی از نشانگرهای متابولیکی در بیماران مبتلا به NAFLD انجام شد. در این مطالعه، علاوه بر ارزیابی شدت استئاتوز کبدی و غلظت سرمیآنزیمهای کبدی، غلظت گلوکز ناشتا (Fasting blood sugare; FBS)، میزان مقاومت به انسولین و پروفایل لیپیدی به عنوان تعدادی از نشانگرهای متابولیکی مورد بررسی قرار گرفت. امید است، یافتههای این پژوهش به پیشگیری از پیشرفت بیماری و بهبود وضعیت متابولیکی در بیماران مبتلا به NAFLD کمک کند.
مواد و روشها
این مطالعه توصیفی از مهرماه 1400 تا اردیبهشت ماه 1401 بر روی افراد چاق مبتلا به NAFLD مراجعه کننده به کلینیک شیخ الرئیس شهر تبریز انجام شد. تعداد نمونه لازم برای پژوهش بر اساس میانگین و انحراف معیار غلظت LDL-c، بدست آمده از مطالعه Kim و همکارش [18] و با احتساب میزان اطمینان 95% (05/0= α)، میزان دقت 4% (04/0= d) و انحراف معیار 5/22 (5/22=SD)، طبق فرمول زیر 122 نفر برآورد شد.
n=z1-α/22S2d2