Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1401.095
Bahaloohoreh A, KhoshAkhlagh H. Comparing the Effectiveness of Treatment Focused on Compassion and Logotherapy on the Life Expectancy and Time Perspective of the Families of Those Died Due to the Corona Virus in Shahrekord: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2023; 22 (9) :979-998
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6863-fa.html
بهاءلو هوره آرزو، خوش اخلاق حسن. مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر امید به زندگی و چشمانداز زمانی خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا در شهرکرد: یک مطالعه نیمه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (9) :979-998
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6863-fa.html
گروه روان شناسی، واحد نایین، دانشگاه آزاد اسلامی، نایین، ایران
متن کامل [PDF 356 kb]
(510 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1144 مشاهده)
متن کامل: (935 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، آذر 1402، 998-979
مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر امید به زندگی و چشمانداز زمانی خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا در شهرکرد: یک مطالعه نیمه تجربی
آرزو بهاءلو هوره[1]، حسن خوش اخلاق [2]
دریافت مقاله:08/11/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 08/12/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 11/09/1402 پذیرش مقاله: 14/09/1402
چکیده
زمینه و هدف: تجربه متفاوت سـوگ بازمانـدگان افـراد جانباخته مبـتلا بـه کرونـا، تأثیر آن بـر سلامت روانـی بازمانـدگان و شناخت درمانهای روانشناختی مؤثر یکـی از چالشهـای مهـم حـوزه بهداشـت و سـلامت است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر امید به زندگی و چشمانداز زمانی خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون بود. جامعه آماری شامل خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا شهر شهرکرد در سال 1401 بود. حجم نمونه 45 نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامههای امید به زندگی Miller و Powers و چشمانداز زمانی Zimbardo و Boyed استفاده شد. گروههای آزمایش درمان متمرکز بر شفقت Gilbert و معنادرمانی Franklرا در 8 جلسه 90 دقیقهای دریافت کردند، ولی گروه کنترل مداخلهای دریافت نکرد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که معنادرمانی بر دیدگاه زمانی حال-لذتگرا اثربخشتر است (001/0>P) و بین دو درمان یاد شده در امید به زندگی، دیدگاه زمانی گذشته منفی، دیدگاه زمانی آینده، دیدگاه زمانی متعالی-آینده، دیدگاه زمانی گذشته مثبت و دیدگاه زمانی حال معتقد به سرنوشت تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی مداخلههای مؤثری برای افزایش امید به زندگی و تغییر چشمانداز زمانی خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا است.
واژههای کلیدی: امید به زندگی، چشمانداز زمانی، درمان متمرکز بر شفقت، معنا درمانی، ویروس کرونا
مقدمه
آغازین روزهای سال 2019 میلادی، دنیا شاهد گسترش یک بیماری عفونی جدید بود که توسط یک کرونا ویروس (Corona virus) جدید ایجاد شده و رسماً از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان کووید-19 نامگذاری گردید [1]. گسترش کووید-19 به دلیل سرعت انتقال منحصر به فرد و میزان بالای مرگ و میر آن باعث ایجاد یک وضیعت اورژانس در بهداشت جهانی طی کمتر از چند ماه در سراسر دنیا شد [2]. در طی همهگیری ویروس کرونا میلیونها نفر در سراسر دنیا از دست دادن یکی از عزیزان خود را تجره کردهاند. لذا شیوع این بیماری از یک سو درک شکنندگی و پایانپذیری زندگی را تشدید کرده [3]، که میتواند باعث کاهش امید به زندگی (Life expectancy) و تغییر چشمانداز زمان (Time perspective) در افراد شود و از سوی دیگر عدم جود یک واکنش سوگ جامع از طرف بازماندگان ممکن است همهگیری جدیدی از مشکلات روانی افسردگی و ناامیدی را ایجاد کند [4].
امید به زندگی توانایی باور داشتن احساسی بهتر در آینده است و در بهداشت روانی نقش مهمی دارد [5] و به عنوان یکی از منابع مقابلهای انسان در سازگاری با مشکلات و حتی بیماریهای صعبالعلاج در نظر گرفته میشود [6]. نتایج یک مطالعه نشان داده امید به زندگی در افراد بر ترس از ابتلاء به بیماری کرونا ویروس آنان تأثیرگذار است [7]. شیوع کووید-19 باعث افزایش قابل توجه مرگ و میر افراد شد که میزان امید به زندگی مردم کاهش چشمگیری داشته است [9-8]. در این میان چشمانداز زمان یکی از متغیرهای روانشناختی است که نقش تنظیم کننده اعمال انسان را داشته و بر فعالیتهای فردی، اجتماعی و روانی اثر دارد [10] و از جمله متغیرهای تأثیرگذار بر پریشانی روانی و کیفیت زندگی افراد است [11]. چشمانداز زمان یک بعد اساسی از ساختار روانشناسی زمان است که به صورت دستهبندی تجربه فرآیندهای شناختی انسان به چارچوبهای گذشته، حال و آینده ظاهر میشود [12]. نتایج پژوهشها نشان میدهد که چشمانداز زمانی میتواند در سلامت روانی افرادی که در زندگی دچار پریشانی یا تنیدگی روانی هستند، نقش مؤثری داشته باشد [13].
تاکنون درمانهای دارویی و روانشناختی مختلفی برای کاهش پریشانی و حمایت از خانوادههای متوفیان ویروس کرونا به کارگرفته شده است [14]. در این رابطه یکی از درمانهایی که کارآیی آن در مطالعات مختلف نشان داده شده است، معنادرمانی (Logotherapy) است [15]. در معنادرمانی بر قدرت شخصی و مسئولیتپذیری برای تغییر در بیمار تأکید میشود و اعتقاد بر این است که هر چند ما به عنوان انسان نمیتوانیم اغلب شرایط زندگی یا سرنوشت را مهار کنیم، اما میتوانیم نگرشها و پاسخها را به موقعیتها مهار کنیم. برخلاف درمانهای سنتی که بر آسیبشناسی متمرکز است، تمرکز معنادرمانی بر قدرت بیمار و جستجوی شخصی او برای معنا و هدف در زندگی است [16]؛ لذا میتواند تأثیرات عمیقی بر کاهش مشکلات روانی گروههای مختلف بیماران داشته باشد [15]. در این زمینه نتایج پژوهشها نشان میدهد که آموزش معنادرمانی باعث افزایش امید به زندگی [21-17] و بهبود چشمانداز زمانی و معنای زندگی شده است [23-22].
یکی دیگر از رویکردهای درمانی که میتواند در بهبود شرایط روانشناختی خانوادههای فوتی کرونا مؤثر باشد، درمان متمرکز بر شفقت (Compassion-focused therapy) است. از اینرو، درمان متمرکز بر شفقت به منزله یکی از عوامل روانشناختی در بهبود شرایط حاد کرونایی عنوان شده است [24]. مطالعات نشان داده است نگرش حمایتگرایانه، نسبت به خود و دیگران با پیامدهای روانشناختی مثبت مانند کاهش هیجانات منفی و افزایش سلامت جسمانی در ارتباط بوده است. این درمان با تنظیم سیستمهای هیجانی به افزایش امنیت هیجانی افراد کمک میکند [25] و باعث افزایش سازگاری [26]، امید به زندگی [27]، بهبود پریشانی روانشناختی [28] چشمانداز زمانی [29] و تنظیم مشکلات هیجانی [30] میشود. لذا با توجه به آنچه گفته شد، انتخاب روش مؤثرتر برای کاهش مشکلات و پریشانیهای روانشناختی، بهبود چشمانداز زمانی و افزایش امید به زندگی خانواده افراد قربانیان کرونا بسیار اهمیت دارد. از اینرو، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و معنادرمانی بر امید به زندگی و چشمانداز زمانی خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا در شهرکرد بود.
مواد و روشها
این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود که با طرح پیشآزمون-پسآزمون انجام شد. جامعه آماری شامل خانوادههای جانباختگان در اثر ویروس کرونا (مرگ یکی از اعضای خانواده، خواهر، برادر، پدر و یا مادر) شهر شهرکرد بودند که در سال 1401 به مراکز درمانی و مشاوره مراجعه داشتند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول زیر استفاده شد. با توجه به مقادیر 52/4=σ (انحراف معیار مشترک نمره امید به زندگی)، 11/3=d (اختلاف میانگین پیشآزمون امید به زندگی در گروه آزمایش و کنترل) و 05/0= α و توان آماری 80 درصد، حجم نمونه برابر با 20 نفر برای هر گروه به دست آمد. اما به علت محدود بودن جامعه آماری، استفاده از خط برش برای انتخاب افراد و عدم تمایل برای همکاری بسیاری از افراد در انجام پژوهش، عملاً امکان انتخاب حجم نمونه بیش از 15 نفر وجود نداشت. مضافاً این که در تحقیقات نیمه آزمایشی حجم نمونه حداقل 15 نفر در هر گروه حاکی از کفایت حجم نمونه است [31]. از این رو، حجم نمونه به 15 نفر برای هر گروه کاهش یافت. همچنین، لازم به ذکر است توان آماری در نتایج نشان از کفایت حجم نمونه داشت.
