Ethics code: IR.MUBABOL.HRI.REC.1401.017
Faraji H, Aghalari Z, Jafarian S, Lelahi D, Valipour M. Examining the Status of Compliance with Health Protocols in Preventing the Transmission of the Coronavirus in the Food Stores of Babol in 2022:
A Short Report. JRUMS 2023; 22 (2) :211-220
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6900-fa.html
فرجی حسین، آقالری زهرا، جعفریان سمیه، للهی داوود، ولی پور مرتضی. بررسی وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل در سال 1401:
یک گزارش کوتاه. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (2) :211-220
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6900-fa.html
بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی بابل
متن کامل [PDF 292 kb]
(460 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1100 مشاهده)
متن کامل: (586 مشاهده)
گزارش کوتاه
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، اردیبهشت 1402، 220-211
بررسی وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل در سال 1401:
یک گزارش کوتاه
حسین فرجی، زهرا آقالری، سمیه جعفریان، داوود للهی، مرتضی ولیپور
دریافت مقاله: 10/12/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 15/12/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 16/1/1402 پذیرش مقاله: 19/1/1402
چکیده
زمینه و هدف: در فروشگاههای مواد غذایی، برخی رفتارهای غیربهداشتی میتوانند عاملی جهت کرونا باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر میان 214 نفر از مشتریان فروشگاههای مواد غذایی در بابل در سال 1401 انجام شد. اطلاعات با مصاحبه و پرسشنامهای روا و پایا جمعآوری گردید. آنالیز دادهها با آزمون آماری مجذور کای انجام شد.
یافتهها: به ترتیب 2 نفر (9/0 درصد)، 44 نفر (6/20 درصد) و 168 نفر (5/78 درصد) مشتریان اظهار داشتند که رعایت پروتکلهای بهداشتی در فروشگاههای مواد غذایی ضعیف، متوسط و خوب بود. 7/40 درصد مشتریان (87 نفر) از اقدامات بهداشتی در فروشگاه کاملاً راضی بودند و 8/31 درصد (68 نفر) گزارش کردند که برای خرید به برند فروشگاه مواد غذایی توجه مینمایند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد وضعیت بهداشتی فروشگاههای مواد غذایی مورد بررسی مطلوب بود. توصیههای بهداشتی میتواند کمک کننده باشد.
واژههای کلیدی: ویروس کرونا، پروتکلهای بهداشتی، فروشگاه مواد غذایی، بابل
مقدمه
از دسامبر سال 2019 میلادی مواردی از عفونت شدید تنفسی در شهر ووهان استان هوبای در کشور چین گزارش شد که آن را ویروس کرونا یا کووید-19 نامگذاری کردند
[2-1]. در ١١ ژانویه ٢٠٢٠ اولین مورد فوت ناشی از این ویروس در چین گزارش گردید و گزارش موارد مثبت نیز از کشورهای دیگر مانند تایلند، ژاپن، کره جنوبی و آمریکا تا ٢٠ ژانویه ٢٠٢٠ و انتقال فرد به فرد به کادر درمانی نیز شرایط را پیچیدهتر نمود [4-3]. ویروس کرونا به کشور ایران نیز انتقال یافت و حاصل این همهگیری بزرگ، انتقال ویروس به شهرهای مختلف کشور، پر شدن تختهای بیمارستانی، خستگی مفرط گروههای درمانی، کمبود وسایل حفاظت فردی، کمبود نیروی انسانی، ابتلاء کارکنان بیمارستانها، نگرانی از افزایش موارد ابتلاء، تغییر شرایط زندگی، الزام رعایت پروتکلهای بهداشتی در اماکن عمومی به خصوص در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی شد [6-5].
تاکنون مطالعات مختلفی در خصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی در اماکن عمومی انجام شده است. مطالعه Ehsani، اثر رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان شیوع ویروس کرونا را در داروخانههای شهر اراک مورد بررسی قرار داد. یافتههای مطالعه مذکور نشان داد چهار عامل رعایت پروتکلهای بهداشتی در ورود و خروج، در قفسه داروها، ضدعفونی پیشخوان پذیرش و جواب و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی تأثیر مثبت و معناداری بر رضایت مشتریان نسبت به اجرای پروتکلهای بهداشتی ویروس کرونا داشت [7].
بر طبق جستجوهای انجام شده، تاکنون مطالعهای در خصوص وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در فروشگاههای مواد غذایی انجام نشده است. در فروشگاههای مواد غذایی با توجه به نوع فعالیت فروشندگان و مشتریان و وجود برخی رفتارهای غیربهداشتی، این مکان میتواند عاملی جهت انتقال بیماریها همچون ویروس سریعالانتقال کرونا باشند [9-8]. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل در سال 1401 انجام شد.
مواد و روشها
پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی است که پس از اخذ کد اخلاق از وزارت بهداشت ایران به شماره IR.MUBABOL.HRI.REC.1401.017 در سال 1401 در فروشگاههای مواد غذایی شهر بابل انجام شد.
جهت تعیین وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری از انتقال ویروس کرونا در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل معیار ورود، همکاری متصدیان این اماکن بود و در صورتی که متصدیان از همکاری خودداری میکردند و یا بعضی اماکن که تعطیل و غیرقابل استفاده بودند، از مطالعه خارج شدند. منظور از فروشگاههای مواد غذایی در این پژوهش، سوپرمارکتها بودند که سوپرمارکتها شکلی از بقالی ولی بزرگتر از آن میباشند که در آنها مشتری خودش محصولات را از قفسه برمیدارد. در حدود ۷۵ تا ۹۰ درصد کالاهای موجود در سوپرمارکتها محصولات غذایی هستند. اندازه سوپرمارکتها معمولاً از بقالیهای سنتی بزرگتر ولی از هایپرمارکتها کوچکتر است.
تعداد فروشگاههای مواد غذایی در سطح شهر بابل 286 فروشگاه بود که مطابق فرمول کوکران حجم نمونه 164 به دست آمد و به 164 فروشگاه مراجعه شد. در این فرمول N حجم جامعه 286، Z برابر 96/1، P برابر 5/0 (نسبت فروشگاههای مواد غذایی رعایت کننده پروتکلهای بهداشتی در پیشگیری از انتقال ویروس کرونا)، d (مقدار خطا) برابر 05/0 در نظر گرفته شد.
