جلد 22، شماره 4 - ( 4-1402 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 400-385 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.CTB.REC.1401.160


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmati M, Tarverdizadeh H, Kochakentezar R. Designing the Model of Corona Anxiety Based on Intolerance of Uncertainty with the Mediation of Cognitive Emotion Regulation in Medical Students: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 22 (4) :385-400
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6919-fa.html
رحمتی مریم، تارویردی زاده هاجر، کوچک انتظار رویا. تدوین مدل اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (4) :385-400

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6919-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز
متن کامل [PDF 352 kb]   (603 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1339 مشاهده)
متن کامل:   (933 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، تیر 1402، 400-385



تدوین مدل اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی­گری تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی: یک مطالعه توصیفی

مریم رحمتی[1]، هاجر تارویردی­زاده[2]، رویا کوچک­انتظار[3]

دریافت مقاله: 23/12/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 28/01/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 13/03/1402 پذیرش مقاله: 17/03/1402

چکیده
زمینه و هدف: اضطراب ناشی از کرونا موجب پدید آمدن طبقه خاصی از اضطراب‌ها شده که از این بیماری فراگیر نشأت گرفته و ویژگی‌های روان‌شناختی بشر را به چالش کشیده است. لذا مطالعه حاضر به تدوین مدل اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان پرداخته است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. بر اساس ملاک ورود 350 دانشجوی پزشکی به‌صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و مقیاس اضطراب کرونای Ghobadian، پرسش­نامه عدم تحمل بلاتکلیفی Freeston و همکاران و پرسش­نامه تنظیم شناختی-هیجانی Garnefski و همکاران را تکمیل نمودند. داده­ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می‌توانند رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا را میانجی‌گری کنند (481/0=Beta). به‌عبارت دیگر، عدم ‌تحمل بلاتکلیفی از طریق راهبردهای مثبت (721/0-=Beta) و منفی (321/0-=Beta) تنظیم شناختی هیجان، میزان اضطراب کرونا را در دانشجویان پزشکی پیش‌بینی می‌کند (001/0>P).
نتیجه‌گیری: یافته­های مطالعه حاضر نشان داد در اضطراب کرونا عوامل روان‌شناختی مانند راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی دخیل هستند. به‌عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی دانشجویان افزایش و راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان کاهش اضطراب کرونا را پیش‌بینی می‌کنند.
واژه­های کلیدی: عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم شناختی هیجان، اضطراب کرونا، دانشجویان پزشکی
 

مقدمه
 اضطراب کرونا (Corona anxiety)، نوع جدیدی از اضطراب است که ترس شدید از مبتلا شدن به کرونا است که بیشتر ناشی از ابهام شناختی است [1]. علاوه بر این، ترس از مرگ، موقعیت مبهم، اطلاعات غلط، شایعات، محدودیت‌ها و قرنطینه شدن، رعایت فاصله اجتماعی همه باعث اضطراب کرونا می‌شوند [2]. بیماری‌های ناشی از کووید-19 مانند بیماری‌های تنفسی به علت مشکلات جدی جسمانی، کاهش کیفیت زندگی بیماران و آشفتگی فعالیت‌های روزمره باعث بروز اضطراب شده است [3]. از طرفی، اضطراب کرونا در افراد، ناشی از انزوا، ترس ابتلاء به این ویروس، مبهم بودن شرایط در این دوران و عدم‌ تحمل بلاتکلیفی (Intolerance of uncertainty) می­باشد. عدم تحمل بلاتکلیفی سازه‌ای روان‌شناختی است که به ناتوانی فرد در تحمل موقعیت‌های مبهم و ناشناخته اشاره دارد [4]. افرادی که عدم تحمل بلاتکلیفی دارند، نمی‌توانند رویدادهای منفی در آینده را تحمل کنند [5]. عدم تحمل بلاتکلیفی نقش اساسی در افزایش اضطراب دارد، زیرا افراد با داشتن خصوصیت عدم تحمل بلاتکلیفی، سوءگیری‌های منفی و معیوبی در ارزیابی موقعیت‌ها داشته و مجموعه‌ای از عقاید منفی منجر به بروز باورهای منفی درباره آینده و ناتوانی آن­ها برای عمل کردن می‌شود [6]. مطالعه‌ای نشان داد بین اضطراب با عدم تحمل بلاتکلیفی رابطه معنی‌داری وجود دارد [7]. هم­چنین، عدم تحمل بلاتکلیفی رابطه مثبت و مستقیم با اضطراب بیماری کرونا دارد [8].
این موضوع دور از انتظار نیست که هر نوع اضطرابی تحت تأثیر عوامل متعددی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم است. از جمله این عوامل تنظیم شناختی هیجان می­باشد. راهبردهای شناختی، هیجانی و رفتاری آگاهانه و ناآگاهانه‌ای که به منظور کاهش هیجان در شرایط بحرانی استفاده می‌شود، تنظیم شناختی قلمداد می­شود­ [9]. بنابراین، اضطراب ناشی از بیماری کرونا بهدلیل ناشناخته بودن بیماری و غیرقابل پیش‌بینی بودن آن نیاز به تنظیم شناختی هیجان از سوی فرد دارد. تنظیم شناختی هیجان به تمامی سبک‌های شناختی گفته می‌شود که افراد از آن برای افزایش، کاهش یا حفظ تجارب هیجانی استفاده می‌کنند [10]. این راهبردها شامل پذیرش، توجه مجدد به برنامه‌ریزی، توجه مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت و اتخاذ دیدگاه است. با توجه به چندبعدی بودن تنظیم شناختی هیجان مبرهن است که تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. یکی از این موارد، عامل فراتشخیصی تحت عنوان عدم تحمل بلاتکلیفی است. در مطالعه‌ای مشخص شد بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و تحمل پریشانی با اضطراب کرونا همبستگی منفی وجود دارد [11]. مطالعه دیگری نشان داد بین راهبردهای منفی شامل سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوار ذهنی و فاجعه‌آمیزی با اضطراب رابطه معنادار وجود دارد [12] و راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان با اضطراب رابطه منفی و راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان با اضطراب رابطه مثبت دارند [13].
مدل‌های نظری مختلفی جهت بررسی  اضطراب بیماری وجود دارد [14]، اما مهم‌ترین رویکردی که به‌طور گسترده‌تری مورد پژوهش قرار گرفته، نظریه شناختی Beck می‌باشد [15]. بر اساس این نظریه ریشه اغلب مشکلات روانی اضطراب شناختی است. در این مدل اضطراب یک حالت نگرانی غیرطبیعی است و از راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان ناشی می‌شود. در نهایت، توسط باورهای مثبت در مورد نگرانی پشتیبانی ‌می‌شود، در حالی‌که راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان اضطراب و نگرانی (نگرانی در مورد نگرانی) با باورهای منفی که از تجربه قبلی ایجاد شده است، مرتبط است. به‌طور کل، این باورها بر مضامین کنترل‌ناپذیری نگرانی‌ها و پیامدهای خطرناک نگرانی متمرکز هستند و به حفظ افکار ناخواسته و حفظ باورهای ناکارآمد در شرایط مختلف کمک می‌کنند [16].
در تحقیقات گذشته، پژوهش­گران بیشتر به‌دنبال روابط بین متغیرها بوده‌اند و کمتر در قالب مدلی به تبیین متغیرهای مدنظر این مطالعه بر روی دانشجویان پزشکی پرداخته‌اند. هدف مطالعات پیشین بیشتر رفتاری بوده است [17]، اما رویکرد اصلی این مطالعه با توجه به متغیر تنظیم شناختی هیجان، تبیین شناختی اضطراب کرونا در ارتباط با عدم تحمل بلاتکلیفی می­باشد. بنابراین، رابطه عدم تحمل بلاتکلیفی و نیز رابطه غیرمستقیم تنظیم شناختی هیجان با در نظر گرفتن اثر عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب بیماری کرونا در دانشجویان پزشکی، به‌عنوان گروه هدف می‌تواند خلاء موجود را تا حدودی پر کند. بر این اساس هدف مطالعه تعیین مدل ساختاری اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با نقش میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان بود (نمودار 1).
 
اضطراب کرونا
عدم تحمل بلاتکلیفی
تنظیم شناختی هیجان







نمودار 1- مدل مفروض رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا با نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی شهید بهشتی
 

مواد و روش‌ها
این مطالعه از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود که در سال تحصیلی 1400-1401 مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از فرمولFidel  و Tabachnik [18] بر اساس روابط مفروض بین سازه‌ها و با در نظر گرفتن سطح خطای 01/0، حجم نمونه منطبق با این فرمول، 400 نفر به‌عنوان نمونه با احتساب ریزش در نظر گرفته شد که به‌صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. بر اساس این فرمول، تعداد مؤلفه‌ها و متغیرهای مورد بررسی محاسبه و در عدد 8 ضرب شد و حاصل ضرب با عدد 50 جمع شد. لازم به ذکر است که متغیرهای جمعیت‌شناسی نیز به‌عنوان متغیر در نظر گرفته شدند که در مجموع 350 نفر حجم نمونه مذکور می‌باشد. برای جلوگیری از ریزش نمونه 400 نفر به طور ابتدایی در نظر گرفته شد.
ملاک ورود به نمونه عبارت بود از قرار داشتن در دامنه سنی 18 تا 30 سال، دانشجوی پزشکی بودن (با پایه تحصیلی کارورز یا کارآموز) و دانشجویانی که به بخش و بر بالین بیماران می‌رفتند. در نهایت 350 دانشجوی پزشکی پرسش­نامه‌ها را تکمیل نمودند.
پس از دریافت مجوز از دانشگاه آزاد اسلامی-واحد تهران مرکز، پژوهش­گر اصلی این مطالعه با کسب اجازه از آموزش کل دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، لیست دانشجویانی را که در زمان شیوع کرونا، بخش کرونا را تجربه کرده بودند، تهیه کردند و از ایشان درخواست شد در صورت تمایل به مشارکت در این مطالعه، به دفتر مشاوره و خدمات روان‌شناختی دانشگاه مراجعه کنند. از دانشجویان یک مصاحبه کوتاه اولیه توسط پژوهش­گر اصلی تحقیق صورت گرفت تا میزان اضطراب کرونای دانشجویان بررسی شود. سپس پرسش­نامه‌های پژوهش در اختیار ایشان قرار گرفت. پرسش­نامه‌هایی که ناقص بودند از مطالعه کنار گذاشته شدند. مدت زمان تکمیل پرسش­نامه­ها توسط دانشجویان 30 دقیقه در نظر گرفته شد. هم­چنین پیش از ارائه پرسش­نامه‌ها، هدف از انجام این مطالعه و ضرورت آن برای دانشجویان توضیح داده شد.
در این مطالعه سال تحصیلی، وضعیت تأهل، وضعیت اجتماعی-اقتصادی علاوه بر سن و جنسیت دانشجویان از متغیرهای مهم جمعیت شناختی بود که ثبت شد. در این مطالعه ملاحظات اخلاقی از جمله اصول رازداری لحاظ گردید و به دانشجویان اطمینان داده شد هر زمان که تمایل نداشتند، می‌توانند از مشارکت صرف‌نظر کنند. این مطالعه با کد اخلاق IR.IAU.CTB.REC.1401.160 در دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز ثبت شده است. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات در این پژوهش به قرار زیر بودند:
مقیاس اضطراب کرونا: مقیاس اضطراب کرونا جهت سنجش اضطراب ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور ایران توسط Ghobadian Ghadikolaiee در سال 1400، تهیه و اعتباریابی شده است. نسخه نهایی این ابزار دارای 23 سؤال و 4 زیرمقیاس فشار جسمانی (6 سؤال)، فشار روانی (6 سؤال)، وسواس جبری (6 سؤال)، امکانات مورد نیاز (5 سؤال) است. نمره‌گذاری این پرسش­نامه به‌صورت طیف لیکرت 4 درجه‌ای می‌باشد که برای گزینه‌های هرگز نمره 0 تا همیشه نمره 3 در نظر گرفته می‌شود. حداقل و حداکثر نمره اضطراب کرونا در این مقیاس به ترتیب 0 و 69 می‌باشد. کسب نمره بالا در این مقیاس نشان‌دهنده اضطراب کرونای بالا در فرد است. روایی صوری پرسش­نامه با استفاده از نظرات استاد راهنما و 16 نفر از پزشکان متخصص در این عرصه تأیید شد. به‌منظور محاسبه روایی محتوایی، ضریب روایی محتوایی محاسبه شده برای اکثر گویه‌های پرسش­نامه مناسب و بالاتر از ضریب مبنا (79/0) می‌باشد. بر این اساس برای فشار جسمانی 81/0، فشار روانی 84/0، وسواس جبری 79/0 و امکانات مورد نیاز 82/0 به‌دست آمد [19]. در مطالعه حاضر ضریب آلفای کرونباخ کل پرسش­نامه 72/0 و برای زیرمقیاس‌های فشار جسمانی 73/0، فشار روانی 76/0، وسواس جبری 70/0، امکانات مورد نیاز 79/0 محاسبه شد.
پرسش­نامه عدم تحمل بلاتکلیفی: این پرسش­نامه توسط Freeston و همکاران در سال ۱۹۹۴، برای سنجش میزان تحمل افراد در برابر موقعیت‌های نامطمئن و حاکی از بلاتکلیفی طراحی شده است. این مقیاس ۲۷ سؤال دارد و با مقیاس لیکرت ۵ درجه‌ای (نمره 1= هرگز تا نمره 5= همیشه) به آن پاسخ داده می‌شود. بر این اساس دامنه نمرات 27 تا 135 می‌باشد. این پرسش­نامه دارای زیرمقیاس‌های ناتوانی در انجام عمل (سؤالات 1، 9، 12، 13، 14، 15، 20، 22 و 25)، استرس‌آمیز بودن بلاتکلیفی (سؤالات 2، 3، 4، 5، 6، 7، 17، 24 و 26)، بلاتکلیفی در مورد آینده (سؤالات 16، 18، 23 و 27)  و منفی بودن رویدادهای غیرمنتظره و اجتناب از آن (سؤالات 8، 10، 11، 19 و 21) می‌باشد. طراحان این پرسش‌نامه روایی این ابزار را رضایت‌بخش گزارش کرده‌اند [20]. Buhr و Dugas (در سال ۲۰۰۲) نسخه انگلیسی آن را تهیه کردند. ضریب آلفای کرونباخ به‌دست آمده را برای کل این مقیاس 94/0 و ضریب پایایی بازآزمایی آن را در فاصله ۵ هفته‌ای ۷۸/۰ گزارش کرده‌اند. ضریب آلفای کرونباخ برای زیرمقیاس ناتوانی در انجام عمل 91/0، استرس‌آمیز بودن بلاتکلیفی 91/0، بلاتکلیفی درمورد آینده 93/0 و منفی بودن رویدادهای غیرمنتظره و اجتناب از آن 93/0 به‌دست آمد [21]. ضریب همبستگی ملاکی این مقیاس با پرسش­نامه نگرانی ۶۰/۰، مقیاس افسردگی Beck ۵۹/۰، مقیاس اضطراب Beck ۵۵/۰ و در سطح 0001/0 معنادار به‌دست آمده است. در پژوهشی Hamidpour و همکاران (در سال 1389) آلفای کرونباخ برابر با ۸۸/۰ برای‏ این مقیاس را به‌دست آورده‌اند. هم­چنین، پایایی این آزمون را به روش بازآزمایی ۷۹/۰ به‌دست آمده و روایی مطلوبی را گزارش کرده است [22]. در مطالعه حاضر ضریب آلفای کرونباخ کل محاسبه شده 76/0 و برای زیرمقیاس‌های ناتوانی در انجام عمل 81/0، استرس‌آمیز بودن بلاتکلیفی 73/0، بلاتکلیفی در مورد آینده 78/0 و منفی بودن رویدادهای غیرمنتظره و اجتناب از آن 74/0 به‌دست آمد.
پرسش­نامه تنظیم شناختی-هیجانی: این پرسش­نامه توسط Garnefski و همکارش در سال 2006 ساخته شده است و دارای 18 سؤال بوده و هدف آن سنجش خرده مقیاس‌های تنظیم شناختی هیجان (ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه‌ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، دیدگاه‌گیری، فاجعه‌سازی، ملامت دیگران) است که به هر کدام از این زیرمقیاس‌ها دو سؤال اختصاص داده شده است. نمره هر راهبرد از طریق جمع نمرات داده شده به هر یک از عبارات تشکیل‌ دهنده آن راهبرد به‌دست می‌آید و می‌تواند در دامنه‌ای از ۴ تا ۲۰ قرار بگیرد و جمع کل نمرات در دامنه‌ای از ۳۶ تا ۱۸۰ قرار می‌گیرد. هرچه نمره­ کسب شده در زیرمقیاس‌های راهبردهای مثبت یا منفی بیشتر باشد، آن راهبرد توسط فرد بیشتر استفاده شده است. در بررسی مشخصات روان‌سنجی این آزمون طراحان این پرسش­نامه پایایی آزمون را با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به‌ترتیب برابر با 91/0، 87/0، 93/0 به‌دست آوردند [23]. در سال ۱۳90 پایایی پرسش­نامه در فرهنگ ایرانی توسط Hassani با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس‌های شناختی 82/0 گزارش شد. در این مطالعه، روایی آزمون از طریق همبستگی نمره کل با نمرات خرده‌مقیاس‌ها آزمون بررسی شد که دامنه‌ای از 40/0 تا 68/0 با میانگین 56/0 را دربرمی‌گرفت که همگی آن‌ها معنادار بودند. [24]. در مطالعه حاضر ضریب آلفای کرونباخ کل محاسبه شده 81/0 و برای زیرمقیاس‌های ملامت خویش 79/0، پذیرش 72/0، نشخوارگری 78/0، تمرکز مجدد مثبت 75/0، تمرکز مجدد بر برنامه‌ریزی 75/0، ارزیابی مجدد مثبت 72/0، دیدگاه‌گیری 73/0، فاجعه‌سازی 80/0، ملامت دیگران 82/0 به‌دست آمد.
در پژوهش حاضر پس از تکمیل پرسش­نامه‌ها، جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌‌افزار SPSS نسخه 26 و نرم‌افزار Amos نسخه 25 و از آزمون‌های تحلیل همبستگی Pearson، رگرسیون در مدل تحلیل مسیر استفاده شد. سطح معنی‌داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
در این مطالعه، از 350 نفر از دانشجویان مورد بررسی تعداد 153 نفر (7/43 درصد) زن و 197 نفر (3/56 درصد) مرد بودند. دامنه سنی دانشجویان 18 تا 33 سال بود. میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان برحسب جنسیت زن و مرد به ترتیب 04/6±63/27 سال و 86/3±41/25 سال بود. از دانشجویان شرکت‌ کننده در این مطالعه، 268 نفر (6/76 درصد) مجرد و 82 نفر (4/23 درصد) متأهل بودند. هم­چنین، از 350 نفر از دانشجویان مورد بررسی 166 نفر (5/47 درصد) کارآموز و 184 نفر (5/52 درصد) کارورز بودند.
در جدول 1، داده‌های توصیفی و کجی (چولگی) و کشیدگی داده‌ها بررسی شده است. در جدول 1، جهت بررسی فرض نرمال بودن توزیع متغیرها از شاخص­های کجی و کشیدگی استفاده شد. نظر به این‌که در حالت کلی چنان­چه کجی و کشیدگی در بازه 2- و 2+ نباشند، داده‌ها از توزیع نرمال برخوردار نیستند [25]، در نتیجه فرض نرمال بودن داده­ها برای توزیع نمرات تمامی متغیرها تأیید می‌شود. بنابراین، می‌توان از آزمون‌های پارامتریک استفاده کرد. در جدول 2، شاخص‌های برآورد رگرسیون در مدل تحلیل مسیر رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی و میانجی‌گری راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان با اضطراب کرونا در بین دانشجویان پزشکی آورده شده است.
 
جدول 1- بررسی شاخص‌های توصیفی متغیرهای مورد مطالعه در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1400-1401 (350=n)
متغیرهای مورد مطالعه شاخص‌های آماری شاخص­های توزیع
متغیرها زیرمقیاس‌ها میانگین انحراف معیار کجی کشیدگی
اضطراب کرونا فشار جسمانی 91/10 55/2 064/0- 917/1-
فشار روانی 74/11 90/2 055/0- 694/1-
وسواس جبری 31/8 60/2 088/0 664/1-
امکانات مورد نیاز 23/13 16/4 498/0 567/1-
نمره کل 19/44 28/10 135/0 111/0
عدم تحمل بلاتکلیفی ناتوانی در انجام عمل 22/21 79/6 187/0 812/1-
استرس‌آمیز بودن بلاتکلیفی 17/22 57/7 138/0 801/0-
بلاتکلیفی در مورد آینده 59/10 97/2 598/0- 772/0-
منفی بودن رویدادهای غیرمنتظره 35/11 97/3 052/0 498/0-
نمره کل 33/665 79/18 523/0 033/1-
تنظیم شناختی هیجان راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان 37/30 46/6 442/0 168/1
راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان 84/23 20/5 462/0 198/0
نمره کل 21/54 85/6 425/0 178/1
 
جدول 2، نشان می‌دهد اثر مستقیم عدم تحمل بلاتکلیفی با ضریب استاندار بتا بر روی اضطراب کرونا به‌طور مثبت و مستقیم (481/0=Beta) و بر روی راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان به‌طور منفی و معکوس (721/0-=Beta) معنادار است (001/0>P). هم­چنین، اثر مستقیم راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان با ضریب استاندار بتا بر روی اضطراب کرونا (321/0-=Beta) به‌طور منفی و معکوس معنادار است (001/0>P). به‌عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی دانشجویان باعث افزایش اضطراب کرونای آنان می‌شود، اما راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان باعث کاهش اضطراب کرونای آنان می‌شود (جدول 2).
 
جدول 2- شاخص‌های برآورد رگرسیون در مدل تحلیل مسیر اضطراب کرونا در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1400-1401 (350=n)
اثرات مستقیم متغیرها ضریب Beta ضریب B خطای استاندارد مقدار t مقدار P
عدم تحمل بلاتکلیفی <--- اضطراب کرونا 481/0 262/0 029/0 005/9 001/0 >
راهبردهای مثبت
 تنظیم شناختی هیجان
<--- اضطراب کرونا 321/0- 482/0- 085/0 700/5- 001/0 >
عدم تحمل بلاتکلیفی <--- راهبردهای مثبت
تنظیم شناختی هیجان
721/0- 284/0- 031/0 700/13- 001/0 >
 
در جدول 3، نتایج آزمون بوت استرپ (Bootstrap) برای تعیین نقش میانجی راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونای دانشجویان آورده شده است. نتایج نشان می‌دهد که اندازه اثر غیرمستقیم عدم تحمل بلاتکلیفی به اضطراب کرونا با ضریب اندازه اثر 22/0 در سطح آلفای پنج صدم (011/0=P) معنی­دار است. به‌عبارت دیگر، راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان دارای اثر غیرمستقیم و نقش میانجی بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا دانشجویان است. به‌طور واضح‌تر، به هر اندازه که دانشجویان از راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان بیشتری استفاده کنند، با وجود داشتن عدم تحمل بلاتکلیفی از اضطراب کرونای کمتری برخوردار خواهند بود.
 
جدول 3- نتایج آزمون بوت استرپ برای تعیین نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1400-1401 (350=n)
متغیر مستقل متغیر میانجی متغیر وابسته نمونه مجدد خطای برآورد حدود بوت استرپ اندازه اثر مقدار P
حد پایین حد بالا
عدم تحمل بلاتکلیفی راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان اضطراب کرونا 2000 053/0 117/0 321/0 22/0 011/0
 
همان­طور که نمودار 1 نشان می‌دهد راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می‌توانند رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا را میانجی‌گری کنند. به‌عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی بر اضطراب کرونا اثر مستقیم دارد و از طریق تنظیم شناختی هیجان اثر غیرمستقیم دارد. در نمودار 2، مدل تحلیل مسیر رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا با نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بین دانشجویان رشته پزشکی آورده شده است.
 
نمودار 2- مدل تحلیل مسیر رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا با نقش میانجی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم ‌پزشکی شهید بهشتی در سال تحصیلی 1400-1401 (350=n)

 
بحث
هدف از این مطالعه تدوین مدل اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان است. بنابراین، شواهد برای تأیید این فرضیه کافی است. نتایج به‌دست آمده از این مطالعه با پژوهش‌های پیشین همسو است [26-32]. در تبیین این یافته می‌توان گفت عدم تحمل بلاتکلیفی، نوعی سوءگیری شناختی است که بر چگونگی دریافـت، تفسیر و واکنش فرد به یک موقعیت نامطمئن در سطوح هیجانی، شناختی و رفتاری تأثیر می‌گذارد [33]. از آن­جایی‌که شرایط کرونا چالش‌های روان‌شناختی گوناگونی تولید کرده است و بر روی جنبه‌های روانی گوناگونی تأثیر دارد [34]، می‌تواند منجر به وضعیت‌های گوناگون روانی شود. از دیدگاه جبرگرایانه، بلاتکلیفی به‌وسیله فقدان یا ناکارآمدی دانش ایجاد می‌گردد و مربوط به عوامل درونی است که فرد قادر به کنترل آن نیست. علاوه بر ارتباط این سازه با نگرانی، آشفتگی ناشی از بلاتکلیفی به‌صورت معناداری با برانگیختگی اضطرابی و افسردگی همراه با فقـدان لذت همبسته است. اغلب تحقیقات صورت گرفته در ایـن زمینه نشان داده‌اند که عدم تحمل بلاتکلیفی سازه مرکزی در تبیین نگرانی به‌عنوان ویژگی اصلی انواع اختلال اضطراب مانند اضطراب کووید-19 است [35].
مدل شناختی تنظیم هیجان و مدل عدم تحمل شناختی یک مدل اجتنابی در شرایط اضطراب به‌حساب می‌آید که بر عدم تحمل بلاتکلیفی تأکید دارند. در این مدل اجتناب شناختی و جهت‌گیری منفی نسبت به مشکل و باورهای مثبت نسبت به بیماری‌ها ناشی از تنظیم شناختی منفی است [36]. بر اساس مدل عدم تحمل بلاتکلیفی، افراد مبتلا به اختلالات اضـطرابی، موقعیت‌های نامطمئن و مبهم را پریشان و آشفته‌کننده می‌دانند. در واکنش به چنین موقعیت‌هایی، دچار نگرانی و اضطراب مزمن می‌شوند. این افراد معتقدند که نگرانی به آن­ها کمک خواهد کرد تا به‌طور مؤثر با حوادث وحشتناکی مانند شیوع یک بیماری مقابله کنند و یا از وقوع و ابتلا این حوادث یا بیماری‌ها جلوگیری نمایند [37]. این نگرانی همراه با احساسات ناشی از اضطراب، منجر به نگرش منفی به مشکل و اجتناب شناختی یا راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان می‌شود و این عوامل روی‌هم رفته موجب تداوم نگرانی و اضطراب می‌گردد و دور نامطلوبی را تشکیل می‌دهد [38].
در مطالعه‌ای Dugas و همکارش نشان دادند که عدم تحمل بلاتکلیفی، زنجیرهای از نگرانی، اضطراب، نگرش منفی به مشکل، راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی را حمایت کرده و هم­چنین بیان کرده‌اند که عدم تحمل بلاتکلیفی مستقیماً بر نگرش فرد به مشکل، تنظیم شناختی هیجان و سطوح اجتناب شناختی تأثیر می‌گذارد [39]. در این مسیر، افراد با میزان بالای عدم تحمل بلاتکلیفی، مستعد انواع اضطراب در شرایط بحرانی مانند شیوع کووید-19 و تبعات آن یعنی اضطراب کرونا، راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان خواهند بود. مسلماً با افزایش هر یک از این موارد استفاده از راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان کاهش می‌یابند.
از محدودیت‌های پژوهش حاضر می‌توان به محدود بودن جامعه تحقیق به دانشجویان کارورز و کارآموز رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران و روش نمونه‌گیری هدفمند به‌دلیل شرایط کرونا اشاره کرد. لذا برای مطالعات آتی پیشنهاد می‌شود پژوهش­گران از نمونه با حجم بزرگ‌تر، نمونه‌های غیردانشجوی پزشکی و روش نمونه‌گیری تصادفی در انجام پژوهش‌ها به‌منظور دست­یابی به نتایج گسترده‌تر جهت تعمیم‌پذیری بیشتر یافته‌ها استفاده نمایند.
نتیجه‌گیری
با توجه به نتایج به‌دست آمده از این مطالعه می‌توان گفت مدل اندازه‌گیری اضطراب کرونا با عدم تحمل بلاتکلیفی با نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان پزشکی دارای اعتبار است. راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می‌توانند رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا را میانجی‌گری کنند. به‌عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی دانشجویان افزایش و راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان کاهش اضطراب کرونا را پیش‌بینی می‌کنند. توصیه می‌شود پژوهش­گران حوزه رفتاری در اضطراب نسبت به بیماریی مثل اضطراب کرونا بیشتر به عوامل شناختی توجه کنند و در روان‌درمانی خود از موج سوم درمان‌های شناختی بهره بگیرند.
تشکر و قدردانی
به این‌ وسیله از کلیه دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شرکت‌کننده در این مطالعه کمال تشکر و قدردانی به عمل می‌آید.
 
 

References
 
[1] Asnaani A, Tyler J, McCann J, Brown L, Zang Y. Anxiety sensitivity and emotion regulation as mechanisms of successful CBT outcome for anxiety-related disorders in a naturalistic treatment setting. J Affect Disord 2020; 267: 86-95.
[2] Banerjee DD. The other side of COVID-19: Impact on obsessive-compulsive disorder (OCD) and hoarding. Psychiatry Res 2020; 288: 112966.
[3] Li Q, Miao Y, Zeng X, Tarimo CS, Wu C, Wu J. Prevalence and factors for anxiety during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) epidemic among the teachers in China. J Affect Disord 2020; 277: 153-8.
[4] Wheaton MG, Messner GR, Marks JB. Intolerance of uncertainty as a factor linking obsessive-compulsive symptoms, health anxiety and concerns about the spread of the novel coronavirus (COVID-19) in the United States. J Obsessive Compuls Relat Disord 2021; 28: 100605.
[5] Satici B, Saricali M, Satici SA, Griffiths MD. Intolerance of Uncertainty and Mental Wellbeing: Serial Mediation by Rumination and Fear of COVID-19. Int J Ment Health Addict 2022; 20(5): 2731-42.
[6] Bottesi G, Ghisi M, Carraro E, Barclay N, Payne R, Freeston MH. Revising the Intolerance of Uncertainty Model of Generalized Anxiety Disorder: Evidence from UK and Italian Undergraduate Samples. Front Psychol 2016; 7: 1723.
[7] Knapp AA, Blumenthal H, Mischel ER, Badour CL, Leen-Feldner EW. Anxiety Sensitivity and Its Factors in Relation to Generalized Anxiety Disorder among Adolescents. J Abnorm Child Psychol 2016; 44(2): 233-44.
[8] Alizadeh fard S, Alipour A. The Path analysis model in prediction of corona phobia based on intolerance of uncertainty and health anxiety. Rph 2020; 14(1): 16-27. [Farsi]
[9] Strauss AY, Kivity Y, Huppert JD. Emotion Regulation Strategies in Cognitive Behavioral Therapy for Panic Disorder. Behav Ther 2019; 50(3): 659-71.
[10] Smith KE, Mason TB, Anderson NL, Lavender JM. Unpacking cognitive emotion regulation in eating disorder psychopathology: The differential relationships between rumination, thought suppression, and eating disorder symptoms among men and women. Eat Behav 2019; 32: 95-100.
[11] Salari M, Bakraei S, Sharifnejad Nemat Abadi MA, Alizadeh N, Mohseni F. Prediction of Coronavirus Anxiety Based on Anxiety Tolerance and Cognitive Emotion Regulation in Employed Women. Journal of Applied Family Therapy 2020; 1(4): 38-52. [Farsi]
[12] Cai WP, Pan Y, Zhang SM, Wei C, Dong W, Deng GH. Relationship between cognitive emotion regulation, social support, resilience and acute stress responses in Chinese soldiers: Exploring multiple mediation model. Psychiatry Res 2017; 256: 71-8.
[13] Domaradzka E, Fajkowska M. Cognitive Emotion Regulation Strategies in Anxiety and Depression Understood as Types of Personality. Front Psychol 2018; 9: 856.
[14] Esnaashari S, Mohammadkhani S, Hassanabadi H. Cognitive model of anxiety in cancer patients: The role of cognitive and metacognitive components. Quarterly Journal of Health Psycholog 2017; 6(21): 66-85. [Farsi]
[15] Smits J, Otto M, Powers M, Baird S. The Clinician's Guide to Anxiety Sensitivity Treatment and Assessment. Academic Press, 2019.
[16] Wells A. A cognitive model of generalized anxiety disorder. Behav Modif 1999; 23(4): 526-55.
[17] Kumar A, Somani A. Dealing with Corona virus anxiety and OCD. Asian J Psychiatr 2020; 51: 102053.
[18] Farhan Y, Anbar A, Zreqat D, Almohammad H, Alshawamreh S. Prioritization of Promising Wadi Wala Watershed (Southern Jordan) Using GIS-Based Morphometric Analysis and Multivariate Statistics. Open Journal of Geology 2018; 8: 135-60.
[19] Ghobadian Ghadikolaiee M. Designing and psychometric characteristics of Corona anxiety in nurses and its relationship with mental health questionnaire personal work. MSc Thesis. Azad Tehran University (Central Branch); 109-23. [Farsi]
[20] Freeston MH, Rhéaume J, Letarte H, Dugas MJ, Ladouceur R. Why do people worry? Personality and Individual Differences 1994; 17: 791-802.
[21] Buhr K, Dugas MJ. The Intolerance of Uncertainty Scale: psychometric properties of the English version. Behav Res Ther 2002; 40(8): 931-45.
[22] Hamidpour H, Dolatshai B, Pour shahbaz A, Dadkhah A. The Efficacy of Schema Therapy in Treating Women's Generalized Anxiety Disorder. IJPCP 2011; 16(4): 420-31.
[23] Garnefski N, Kraaij V. Relationships between cognitive emotion regulation strategies and depressive symptoms: A comparative study of five specific samples. Personality and Individual Differences 2006; 40(8): 1659-69.
[24] Hassani J. The reliability and validity of the short form of the cognitive emotion regulation questionnaire. RBS 2011; 9(4): 229-40. [Farsi]
[25] Mishra P, Pandey CM, Singh U, Gupta A, Sahu C, Keshri A. Descriptive statistics and normality tests for statistical data. Ann Card Anaesth 2019; 22(1): 67-72.
[26] Bulut MB. Relationship between COVID-19 anxiety and fear of death: the mediating role of intolerance of uncertainty among a Turkish sample. Curr Psychol 2022: 1-10.
[27] Del-Valle MV, López-Morales H, Andrés ML, Yerro-Avincetto M, Gelpi Trudo R, Urquijo S, et al. Intolerance of COVID-19-related uncertainty and depressive and anxiety symptoms during the pandemic: A longitudinal study in Argentina. J Anxiety Disord 2022; 86: 102531.
[28] Gvozden TV, Baucal A, Krstic K, Filipović S. Intolerance of Uncertainty and Tendency to Worry as Mediators Between Trust in Institutions and Social Support and Fear of Coronavirus and Consequences of the Pandemic. Front Psychol 2021; 12: 737188.
[29] Soltanabadi S, Adibi M, Khaki Z, Hazrati S, Alimehdi M. The Role of Cognitive Emotion Regulation and Tolerance of Emotional Distress in Predicting Resilience During the COVID-19 Pandemic outbreak. Social Cognition 2022; 10(2): 39-58. [Farsi]
[30] Ghorani Eshtelagh Sofla A, Torabi Zonouz S, Mahmoud Alilou M, Pak R. Predicting the severity of anxiety in Coronavirus disease based on anxiety sensitivity and intolerance of uncertainty. Thoughts and Behavior in Clinical Psychology 2021; 16(59): 7-16. [Farsi]
[31] Ezazi Bojnourdi E, Ghadampour S, Moradi Shakib A, Ghazbanzadeh R. Predicting Corona Anxiety based on Cognitive Emotion Regulation Strategies, Health Hardiness and Death Anxiety in Diabetic Patients. IJPN 2020; 8(2): 34-44. [Farsi]
[32] Alizadeh fard S. The Prediction of Cognitive Emotion Regulation Strategies Based on Health Anxiety and Intolerance of Uncertainty in Outpatient with Corona Disease. Social Cognition 2020; 9(2): 41-58. [Farsi]
[33] Dugas MJ, Schwartz A, Francis K. Brief report: Intolerance of uncertainty, worry, and depression. Cognitive Therapy Research 2004; 28: 835-43.
[34] Raiisi F, Riyassi M. Predicting the rate of procrastination of university students based on internet addiction and metaphorical perception of time during the Corona virus outbreak. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9(1): 73-83. [Farsi]
[35] Besharat MA, Atari M, Mirjalili RS. Transdiagnostic Processes in Generalized Anxiety Disorder and Obsessive-Compulsive Disorder: Worry, Cognitive Avoidance, Intolerance of Uncertainty, and Metacognitive Beliefs. PCP 2019; 7(4): 281-90. [Farsi]
[36] Aldao A, Gee DG, De Los Reyes A, Seager I. Emotion regulation as a transdiagnostic factor in the development of internalizing and externalizing psychopathology: Current and future directions. Dev Psychopathol 2016; 28(4pt1): 927-46.
[37] Graffeo MT, Albano G, Salerno L, Di Blasi M, Lo Coco G. Intolerance of Uncertainty and Risk Perception during the COVID-19 Pandemic: The Mediating Role of Fear of COVID-19. Psych 2022; 4(2): 269-76.
[38] Parlapani E, Holeva V, Nikopoulou VA, Sereslis K, Athanasiadou M, Godosidis A, et al. Intolerance of Uncertainty and Loneliness in Older Adults During the COVID-19 Pandemic. Front. Psychiatry 2020; 11: 842.
[39] Dugas MJ, Robichaud M. Cognitive-behavioral treatment for generalized anxiety disorder: From science to practice. London; Routledge, 2019.


Designing the Model of Corona Anxiety Based on Intolerance of Uncertainty with the Mediation of Cognitive Emotion Regulation in Medical Students:
A Descriptive Study

Maryam Rahmati[4], Hajar Tarverdizadeh[5], Roya Kochakentezar[6]

Received: 14/03/23 Sent for Revision: 17/04/23 Received Revised Manuscript: 03/06/23 Accepted: 07/06/23

Background and Objectives: The anxiety due to coronavirus has caused the emergence of a special class of anxieties that originates from this widespread disease and has challenged the psychological characteristics of humans. Therefore, the present study developed the corona anxiety model based on intolerance of uncertainty with the mediation of cognitive emotion regulation.
Materials and Methods: This is a descriptive study. The statistical population of this research included all the medical students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences who were studying in the academic year of 2021-2022. Based on the inclusion criteria, 350 medical students were selected by purposive and convenience sampling methods and completed the Ghobadian’s Corona Anxiety Scale, Freeston’s Intolerance of Uncertainty Questionnaire, and Garnefski’s Cognitive Emotional Regulation Questionnaire. Data were analyzed using path analysis method.
Results: Cognitive emotion regulation strategies can mediate the relationship between intolerance of uncertainty and coronavirus anxiety (Beta=0.481). In other words, intolerance of uncertainty through positive (Beta=-0.721) and negative (Beta=-0.321) strategies of cognitive regulation of emotion predicts the level of coronavirus anxiety of medical students (p<0.001).
Conclusion: The results of the present study suggested that psychological factors such as negative strategies of cognitive emotion regulation and intolerance of uncertainty are involved in corona anxiety.  In other words, students' intolerance of uncertainty predicts an increase, and positive strategies of cognitive regulation of emotion predict a reduction in anxiety of corona.
Key words: Intolerance of uncertainty, Cognitive emotion regulation, COVID-19 anxiety, Medical students

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Islamic Azad University of Central Tehran Branch approved the study (IR.IAU.CTB.REC.1401.160).
How to cite this article: Rahmati Maryam, Tarverdizadeh Hajar, Kochakentezar Roya. Designing the Model of Corona Anxiety Based on Intolerance of Uncertainty with the Mediation of Cognitive Emotion Regulation in Medical Students: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2023; 22 (4): 385-400. [Farsi]
 
[1]- دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی عمومی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
[2]- استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
تلفن: 22439837-021، دورنگار: 22439855-021، پست الکترونیکی: hajar.tarverdi@yahoo.com
[3]- استادیار گروه روانشناسی عمومی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
[4]- PhD Candidate in General Psychology, Dept. of General Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
[5]- Assistant Prof. of General Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0003-3909-0536
(Corresponding Author) Tel: (021) 22439837, Fax: (021) 22439855, E-mail: hajar.tarverdi@yahoo.com
[6]- Assistant Prof. of General Psychology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/3/22 | انتشار: 1402/4/28

فهرست منابع
1. Asnaani A, Tyler J, McCann J, Brown L, Zang Y. Anxiety sensitivity and emotion regulation as mechanisms of successful CBT outcome for anxiety-related disorders in a naturalistic treatment setting. J Affect Disord 2020; 267: 86-95.
2. Banerjee DD. The other side of COVID-19: Impact on obsessive-compulsive disorder (OCD) and hoarding. Psychiatry Res 2020; 288: 112966.
3. Li Q, Miao Y, Zeng X, Tarimo CS, Wu C, Wu J. Prevalence and factors for anxiety during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) epidemic among the teachers in China. J Affect Disord 2020; 277: 153-8.
4. [4] Wheaton MG, Messner GR, Marks JB. Intolerance of uncertainty as a factor linking obsessive-compulsive symptoms, health anxiety and concerns about the spread of the novel coronavirus (COVID-19) in the United States. J Obsessive Compuls Relat Disord 2021; 28: 100605.
5. Satici B, Saricali M, Satici SA, Griffiths MD. Intolerance of Uncertainty and Mental Wellbeing: Serial Mediation by Rumination and Fear of COVID-19. Int J Ment Health Addict 2022; 20(5): 2731-42.
6. Bottesi G, Ghisi M, Carraro E, Barclay N, Payne R, Freeston MH. Revising the Intolerance of Uncertainty Model of Generalized Anxiety Disorder: Evidence from UK and Italian Undergraduate Samples. Front Psychol 2016; 7: 1723.
7. Knapp AA, Blumenthal H, Mischel ER, Badour CL, Leen-Feldner EW. Anxiety Sensitivity and Its Factors in Relation to Generalized Anxiety Disorder among Adolescents. J Abnorm Child Psychol 2016; 44(2): 233-44.
8. Alizadeh fard S, Alipour A. The Path analysis model in prediction of corona phobia based on intolerance of uncertainty and health anxiety. Rph 2020; 14(1): 16-27. [Farsi]
9. Strauss AY, Kivity Y, Huppert JD. Emotion Regulation Strategies in Cognitive Behavioral Therapy for Panic Disorder. Behav Ther 2019; 50(3): 659-71.
10. Smith KE, Mason TB, Anderson NL, Lavender JM. Unpacking cognitive emotion regulation in eating disorder psychopathology: The differential relationships between rumination, thought suppression, and eating disorder symptoms among men and women. Eat Behav 2019; 32: 95-100.
11. Salari M, Bakraei S, Sharifnejad Nemat Abadi MA, Alizadeh N, Mohseni F. Prediction of Coronavirus Anxiety Based on Anxiety Tolerance and Cognitive Emotion Regulation in Employed Women. Journal of Applied Family Therapy 2020; 1(4): 38-52. [Farsi]
12. Cai WP, Pan Y, Zhang SM, Wei C, Dong W, Deng GH. Relationship between cognitive emotion regulation, social support, resilience and acute stress responses in Chinese soldiers: Exploring multiple mediation model. Psychiatry Res 2017; 256: 71-8.
13. Domaradzka E, Fajkowska M. Cognitive Emotion Regulation Strategies in Anxiety and Depression Understood as Types of Personality. Front Psychol 2018; 9: 856.
14. Esnaashari S, Mohammadkhani S, Hassanabadi H. Cognitive model of anxiety in cancer patients: The role of cognitive and metacognitive components. Quarterly Journal of Health Psycholog 2017; 6(21): 66-85. [Farsi]
15. Smits J, Otto M, Powers M, Baird S. The Clinician's Guide to Anxiety Sensitivity Treatment and Assessment. Academic Press, 2019.
16. Wells A. A cognitive model of generalized anxiety disorder. Behav Modif 1999; 23(4): 526-55.
17. Kumar A, Somani A. Dealing with Corona virus anxiety and OCD. Asian J Psychiatr 2020; 51: 102053.
18. Farhan Y, Anbar A, Zreqat D, Almohammad H, Alshawamreh S. Prioritization of Promising Wadi Wala Watershed (Southern Jordan) Using GIS-Based Morphometric Analysis and Multivariate Statistics. Open Journal of Geology 2018; 8: 135-60.
19. Ghobadian Ghadikolaiee M. Designing and psychometric characteristics of Corona anxiety in nurses and its relationship with mental health questionnaire personal work. MSc Thesis. Azad Tehran University (Central Branch); 109-23. [Farsi]
20. Freeston MH, Rhéaume J, Letarte H, Dugas MJ, Ladouceur R. Why do people worry? Personality and Individual Differences 1994; 17: 791-802.
21. Buhr K, Dugas MJ. The Intolerance of Uncertainty Scale: psychometric properties of the English version. Behav Res Ther 2002; 40(8): 931-45.
22. Hamidpour H, Dolatshai B, Pour shahbaz A, Dadkhah A. The Efficacy of Schema Therapy in Treating Women's Generalized Anxiety Disorder. IJPCP 2011; 16(4): 420-31.
23. Garnefski N, Kraaij V. Relationships between cognitive emotion regulation strategies and depressive symptoms: A comparative study of five specific samples. Personality and Individual Differences 2006; 40(8): 1659-69.
24. Hassani J. The reliability and validity of the short form of the cognitive emotion regulation questionnaire. RBS 2011; 9(4): 229-40. [Farsi]
25. Mishra P, Pandey CM, Singh U, Gupta A, Sahu C, Keshri A. Descriptive statistics and normality tests for statistical data. Ann Card Anaesth 2019; 22(1): 67-72.
26. Bulut MB. Relationship between COVID-19 anxiety and fear of death: the mediating role of intolerance of uncertainty among a Turkish sample. Curr Psychol 2022: 1-10.
27. Del-Valle MV, López-Morales H, Andrés ML, Yerro-Avincetto M, Gelpi Trudo R, Urquijo S, et al. Intolerance of COVID-19-related uncertainty and depressive and anxiety symptoms during the pandemic: A longitudinal study in Argentina. J Anxiety Disord 2022; 86: 102531.
28. Gvozden TV, Baucal A, Krstic K, Filipović S. Intolerance of Uncertainty and Tendency to Worry as Mediators Between Trust in Institutions and Social Support and Fear of Coronavirus and Consequences of the Pandemic. Front Psychol 2021; 12: 737188.
29. Soltanabadi S, Adibi M, Khaki Z, Hazrati S, Alimehdi M. The Role of Cognitive Emotion Regulation and Tolerance of Emotional Distress in Predicting Resilience During the COVID-19 Pandemic outbreak. Social Cognition 2022; 10(2): 39-58. [Farsi]
30. Ghorani Eshtelagh Sofla A, Torabi Zonouz S, Mahmoud Alilou M, Pak R. Predicting the severity of anxiety in Coronavirus disease based on anxiety sensitivity and intolerance of uncertainty. Thoughts and Behavior in Clinical Psychology 2021; 16(59): 7-16. [Farsi]
31. Ezazi Bojnourdi E, Ghadampour S, Moradi Shakib A, Ghazbanzadeh R. Predicting Corona Anxiety based on Cognitive Emotion Regulation Strategies, Health Hardiness and Death Anxiety in Diabetic Patients. IJPN 2020; 8(2): 34-44. [Farsi]
32. Alizadeh fard S. The Prediction of Cognitive Emotion Regulation Strategies Based on Health Anxiety and Intolerance of Uncertainty in Outpatient with Corona Disease. Social Cognition 2020; 9(2): 41-58. [Farsi]
33. Dugas MJ, Schwartz A, Francis K. Brief report: Intolerance of uncertainty, worry, and depression. Cognitive Therapy Research 2004; 28: 835-43.
34. Raiisi F, Riyassi M. Predicting the rate of procrastination of university students based on internet addiction and metaphorical perception of time during the Corona virus outbreak. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2022; 9(1): 73-83. [Farsi]
35. Besharat MA, Atari M, Mirjalili RS. Transdiagnostic Processes in Generalized Anxiety Disorder and Obsessive-Compulsive Disorder: Worry, Cognitive Avoidance, Intolerance of Uncertainty, and Metacognitive Beliefs. PCP 2019; 7(4): 281-90. [Farsi]
36. Aldao A, Gee DG, De Los Reyes A, Seager I. Emotion regulation as a transdiagnostic factor in the development of internalizing and externalizing psychopathology: Current and future directions. Dev Psychopathol 2016; 28(4pt1): 927-46.
37. Graffeo MT, Albano G, Salerno L, Di Blasi M, Lo Coco G. Intolerance of Uncertainty and Risk Perception during the COVID-19 Pandemic: The Mediating Role of Fear of COVID-19. Psych 2022; 4(2): 269-76.
38. Parlapani E, Holeva V, Nikopoulou VA, Sereslis K, Athanasiadou M, Godosidis A, et al. Intolerance of Uncertainty and Loneliness in Older Adults During the COVID-19 Pandemic. Front. Psychiatry 2020; 11: 842.
39. Dugas MJ, Robichaud M. Cognitive-behavioral treatment for generalized anxiety disorder: From science to practice. London; Routledge, 2019. ‌
40.  

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb