Ethics code: IR.UMA.REC.1401.078
Akhavi Samaraein Z. Structural Equation Model of the Role of Poor Parental Supervision in Predicting Adolescents' Tendency to High-Risk Behaviors with the Mediating Role of School Atmosphere: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 22 (8) :859-872
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7030-fa.html
اخوی ثمرین زهرا. مدل معادلات ساختاری نقش نظارت ضعیف والدین در پیشبینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر با نقش میانجی جو مدرسه: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (8) :859-872
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7030-fa.html
محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 757 kb]
(506 دریافت)
|
چکیده (HTML) (904 مشاهده)
متن کامل: (853 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، آبان 1402، 872-859
مدل معادلات ساختاری نقش نظارت ضعیف والدین در پیشبینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر با نقش میانجی جو مدرسه: یک مطالعه توصیفی
زهرا اخوی ثمرین[1]
دریافت مقاله: 29/3/402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 30/7/402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 13/8/402 پذیرش مقاله: 16/8/402
چکیده
زمینه و هدف: نوجوانی با افزایش شیوع رفتارهای مخاطرهآمیز سلامتی از جمله مصرف مواد و رفتار پرخاشگرانه همراه است. پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل معادلات ساختاری نقش نظارت ضعیف والدین در پیشبینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر با نقش میانجی جو مدرسه انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی میباشد و جامعه آماری شامل دانشآموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 که از این جامعه، به روش نمونهگیری در دسترس نمونهای به تعداد 255 نفر انتخاب شد و به پرسشنامههای رفتارهای پرخطر، جو مدرسه و نظارت ضعیف والدین پاسخ دادند. دادههای به دست آمده با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که نظارت ضعیف والدین با مقدار ضریب 10/0 به صورت مستقیم با رفتارهای پرخطر ارتباط معنادار دارد (001/0>P). همچنین، نظارت ضعیف والدین با مقدار ضریب 12/0 با میانجیگری جو مدرسه به صورت غیرمستقیم با رفتارهای پرخطر ارتباط معناداری دارد (001/0>P).
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نظارت ضعیف والدین به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجیگری جو مدرسه، با گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر ارتباط معنادار دارند. از لحاظ کاربردی طراحی مداخلات روانشناختی مؤثر برای پیشگیری و کاهش رفتارهای پرخطر نوجوانان با محتوای آموزش به والدین جهت بهبود نظارت آنها و آموزش به نوجوانان جهت رعایت هنجارهای اجتماعی در مدارس، توسط روانشناسان و مشاوران مدارس پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: جو مدرسه، رفتارهای پرخطر، نظارت ضعیف والدین، نوجوانان
مقدمه
نوجوانی (Adolescence) یک دوره بسیار آسیبپذیر برای رفتارهای پرخطر (High-risk behaviors) مانند سیگار کشیدن، سوءمصرف الکل و جرم و جنایت است [1]، که ممکن است اثرات مخرب جدی بر سلامت جسمی و روانی نوجوانان داشته باشد [2]. رفتارهای مخاطرهآمیز نوجوانان با عوامل زمینهای متعددی مرتبط است که در میان آنها نظارت والدین برجسته است [3]. نظارت ضعیف والدین (Poor parental supervision) به عنوان نوعی از فرزندپروری منفی، شامل عدم آگاهی و عدم نظارت والدین از حرکات، فعالیتها و ارتباطهای فرزندانشان میباشد [4]. بر اساس تحقیقات، به خوبی نشان داده شده است نوجوانانی که فاقد نظارت صحیح والدین هستند، بیشتر مستعد مشارکت در رفتارهای پرخطر مانند رفتار جنسی محافظت نشده [5]، قمار [6] و سوءمصرف مواد [7] هستند. دلیل مهمی که نظارت ضعیف والدین با رفتارهای پرخطر بیشتر در دوران نوجوانی مرتبط است این است که نوجوانان بدون نظارت صحیح والدین ممکن است در معرض عوامل پرخطر (مانند مواد مخدر، قمار و همسالان منحرف) قرار بگیرند [4]. در پژوهشی، مشخص شد که شیوههای فرزند پروری، بهویژه ارتباطات خانوادگی و نظارت والدین، از شروع مواد مخدر جلوگیری میکند و شروع به الکل را در نوجوانان به تأخیر میاندازد [8].
علاوه بر عوامل حفاظتی خانواده، جو مدرسه (School climate) نیز میتواند نقش بهسزایی در پیشگیری از رفتارهای پرخطر نوجوانان داشته باشد [9]. شایان ذکر است که تحقیقات قبلی عمدتاً بر روی سیستم واحد (به عنوان مثال، خانواده) در پیوند با رفتارهای پرخطر نوجوانان متمرکز شده است [10]. جو مدرسه به ادراکات فردی از کیفیت و ویژگی زندگی مدرسه، مانند روابط معلم و دانشآموز، روابط دانشآموز و دانشآموز و عادلانه بودن قوانین اشاره دارد [11]. حتی زمانی که نظارت ضعیف والدین زیاد باشد، نوجوانانی که در جو مثبت مدرسه زندگی میکنند، ممکن است فرصتهای بیشتری برای یادگیری بازداری تکانهها از دوستان، معلمان و هنجارهای مدرسه داشته باشند، بنابراین سطح بالاتری از خود کنترلی را پرورش میدهند [12]. این دیدگاه با تحقیقات Piccolo و همکاران مطابقت داشت که نشان میدهد اثر نامطلوب یک عامل ضعیف خانواده بر کنترل بازدارندگی نوجوانان توسط جو مدرسه تعدیل میشود [13]. به طور مشابه، Fisher و همکارش دریافتند که جو کلاس درس با کیفیت پایین، اثر خورنده نظارت ضعیف والدین بر رشد نوجوانان را افزایش میدهد [14]. جو مدرسه، یک عامل مثبت از سیستم مدرسه، ممکن است تأثیر منفی نظارت ضعیف والدین از سوی سیستم خانواده را بر خود کنترلی بهبود بخشد [15].
با توجه به سوابق پژوهشی فوق، این مطالعه نه تنها ممکن است چارچوبی جامع برای درک عوامل پیشساز و مکانیسمهای اساسی رفتارهای پرخطر نوجوانان ارائه دهد، بلکه میتواند مداخلاتی را برای تسهیل رشد سالم نوجوانان روشن کند [4]. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل معادلات ساختاری نقش نظارت ضعیف والدین در پیشبینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر با نقش میانجی جو مدرسه در قالب مدل مفهومی نمودار 1 انجام گرفت.
