Ethics code: IR.UMA.REC.1401.077
basharpoor S, ahmadi S. The Role of Dysfunctional Attitudes and Emotion Dysregulation in Predicting the Addictive Use of the Internet in Adolescents by Presenting an Approach Based on Artificial Neural Network: A Descriptive Study. JRUMS 2024; 23 (2) :90-103
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7179-fa.html
بشرپور سجاد، احمدی شیرین. نقش نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان با تأکید بر ارائه یک رویکرد مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (2) :90-103
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7179-fa.html
دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
متن کامل [PDF 887 kb]
(415 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1026 مشاهده)
متن کامل: (849 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، اردیبهشت 1403، 103-90
نقش نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان با تأکید بر ارائه یک رویکرد مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی: یک مطالعه توصیفی
سجاد بشرپور، شیرین احمدی
دریافت مقاله: 01/08/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/09/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 22/02/1403 پذیرش مقاله: 25/02/1403
چکیده
زمینه و هدف: اعتیاد به اینترنت در بین نوجوانان شایع است و با پیامدهای منفی مختلفی همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان با ارائه یک رویکرد مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 بود. از این جامعه نمونهای به حجم 264 نفر به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب و به پرسشنامههای اعتیاد به اینترنت، بدتنظیمی هیجان و نگرشهای ناکارآمد پاسخ دادند. دادهها با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی با روش پرسپترون چندلایه (Multilayer perceptron method; MPL) تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج تحلیل نشان داد که نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان نقش دارد و مدل شبکه عصبی مصنوعی قادر است به خوبی پرشها و روند اعتیاد به اینترنت را از روی متغیرهای نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان پیشبینی نماید.
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان با اعتیاد به اینترنت ارتباط معناداری دارند. از لحاظ کاربردی آموزش و مداخلات روانشناختی حرفهای با محتوای اصلاح نگرشهای ناکارآمد، شناخت غیرمنطقی خود و دیگران و بدتنظیمی هیجان جهت کاهش اعتیاد به اینترنت پیشنهاد میشود.
واژههای کلیدی: اعتیاد به اینترنت، نگرشهای ناکارآمد، بدتنظیمی هیجان، نوجوانان
ارجاع: بشرپور س، احمدی ش. نقش نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان: ارائه یک رویکرد مبتنی بر شبکه عصبی مصنوعی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 2، صفحات: 103-90.
مقدمه
استفاده از سایتهای شبکههای اجتماعی و اینترنت در چند دهه اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است (1). نوجوانی دورهای از تغییرات آسیبپذیر است و نوجوانان در نتیجه استفاده روزانه از شبکههای اجتماعی با خطر ابتلاء به علائم اعتیاد مواجه هستند (2). نوجوانی که معمولاً به عنوان مرحله رشد بین 10 تا 18 سالگی تعریف میشود، نه تنها مرحله حیاتی بلوغ جسمی و رشد روانی است، بلکه اوج بروز اختلالات روانی است و نشاندهنده یک دوره حیاتی رشدی است که در آن تغییرات برجستهای در حوزههای زیستی، اجتماعی و شناختی رخ میدهد (3) و با افزایش قابل توجهی تفکر انتزاعی، انعطافپذیری شناختی، مهارتهای فراشناختی و تنظیم هیجان مشخص میشود (4). استفاده اعتیادآور نوجوانان از رسانههای اجتماعی و اینترنت یک نگرانی فزاینده در میان والدین، معلمان، محققان و جامعه است (5). استفاده مشکلساز از اینترنت به عنوان زمان بیشازحد صرف شده در فعالیتهای آنلاین تعریف میشود و اغلب با مشغلههای کنترل نشده، استرس و تمایلات مربوط به رایانه همراه است (6). استفاده از اینترنت در سالهای اخیر به طور فزایندهای در زندگی روزمره نوجوانان گنجانده شده است که منجر به نگرانی در مورد اثرات بالقوه آن شده است (7). به عبارت دیگر، در حالیکه اکثر کاربران رسانه به اندازه کافی آن را در زندگی خود ادغام میکنند، یک زیرمجموعه غیرقابل انکار از افراد دیگر به ویژه نوجوانان از مشکلی رنج میبرند که توسط برخی به عنوان اعتیاد به اینترنت (Internet addiction) شناخته میشود (8). از اوایل تا اواخر نوجوانی، شیوع اعتیاد به اینترنت به سرعت افزایش مییابد و بیشترین شیوع در اواخر نوجوانی وجود دارد (9).
به نظر میرسد یکی از متغیرهایی که میتواند در اعتیاد به اینترنت در نوجوانان نقش داشته باشد، نگرشهای ناکارآمد (Dysfunctional attitudes) میباشد. نگرشهای ناکارآمد یک ساختار شناختی تحریف شده زیربنایی هستند و به عنوان باورها و نگرشهایی تعریف میشوند که افکار منفی در مورد خود، دیگران و آینده ایجاد میکنند (10) و متشکل از افکار و باورهای سفت و سختی مانند کنترل همه چیز و نیاز به تأیید شخص دیگر در تمام مدت است که مانع از افشای عملکرد واقعی خود میشود (11). مطالعات قبلی نشان دادند که باورهای ناکارآمد با مفاهیمی مانند ویژگیهای شخصیتی بیمارگونه و اعتیاد به اینترنت مرتبط است (12, 13). Odacı و همکارش در مطالعه خود نشان دادند که بین نگرشهای ناکارآمد با استرس و اضطراب و استفاده اعتیادی از اینترنت ارتباط مستقیم وجود دارد (14). Noh و همکارش در پژوهشی گزارش دادند که نگرش ناکارآمد به طور کامل با افسردگی و اعتیاد به اینترنت ارتباط مستقیم دارد (15). علاوه بر این، Yuchang و همکاران در مطالعه خود نشان دادند که بین نگرشهای ناکارآمد، عزتنفس و سبکهای دلبستگی مضطرب و اعتیاد به گوشیهای هوشمند ارتباط وجود دارد (16).
یکی دیگر از متغیرهایی که میتواند با اعتیاد به اینترنت ارتباط داشته باشد بدتنظیمی هیجان (Emotion dysregulation) میباشد. تنظیم هیجان توانایی تغییر مؤثر تجربه یا بیان عاطفی در زمینه اجتماعی است (17). بدتنظیمی هیجان به عنوان نقص در تواناییهای زیر تعریف میشود: الف) درک، درک و پذیرش پاسخهای احساسی، ب) انجام رفتار هدفمند و اجتناب از رفتار تکانشی در هنگام ناراحتی و ج) درگیر شدن در راهبردهای تنظیم هیجانی مؤثر (18). مهارتهای تنظیم هیجان افراد را قادر میسازد تا احساسات خود را در مواجهه با موقعیتهای منفی کنترل و مدیریت کنند (19). Liu و همکاران گزارش دادند که بدتنظیمی هیجان با مشکلات سلامت روان، مشکلات بین فردی و مشکلات سازگاری در میان نوجوانان مرتبط است (20). Quaglieri و همکاران در پژوهش خود گزارش دادند که بین بد تنظیمی هیجانی و اعتیاد به اینترنت ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد (21). طبق نتایج Usubini و همکاران بین هیجان منفی، بدتنظیمی هیجان، استفاده مشکلزا از اینترنت و خوابآلودگی در طول روز ارتباط معنیداری وجود دارد (22).
به طور کلی، با توجه به سوابق پژوهشی فوق در دهه گذشته به دلیل دسترسی و تأثیر روزافزون، استفاده از اینترنت از طریق رسانههای اجتماعی، موبایل و لپتاپ در حال حاضر یک امر ضروری در زندگی شناخته شده است و نوجوانان بیشترین آسیبپذیری را در برابر سوء استفاده و اثرات آن دارند (22). علاوه بر این، تعامل بین استفاده مشکلزا از اینترنت و نگرشهای ناکارآمد با بدتنظیمی هیجان هنوز آشکار نشده است. از دیگر دلایل انتخاب این موضوع میتوان به نبود پژوهشهای انجام شده در داخل ایران پیرامون این موضوع در جامعه نوجوانان اشاره کرد. در نتیجه، این مطالعه با هدف تعیین نقش نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در پیشبینی استفاده مشکلساز از اینترنت در نوجوانان با رویکردی مبتنی بر شبکههای عصبی مصنوعی انجام گرفت.
مواد و روشها
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی است که با کد اخلاق IR.UMA.REC.1401.077 در کمیته اخلاق تصویب شده است. جامعه آماری کلیه دانشآموزان پسر مقطع متوسطه دوم مشغول به تحصیل مدارس دولتی شهرستان اردبیل در سال 1401 تشکیل داد. با توجه به حجم بالای جامعه، میتوان آن را در طبقه جوامع نامحدود در نظر گرفت (23) و در آن صورت نیازی به ذکر دقیق حجم آن نیست. با این حال به منظور دستیابی به نتایج قابل تعمیمتر و خطای آماری کمتر حجم نمونه کلی بر اساس جدول Krejcie و همکارش (24)، با در نظر گرفتن خطای 05/0=α و خوشهای بودن روش نمونهگیری (که احتمال خطا را افزایش میدهد) و نیز احتمال عدم برگشت پرسشنامهها و یا مخدوش بودن آنها پس از تکمیل و حذف اضطراری آنها 264 نفر از این افراد به شیوه نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای از بین جامعه آماری فوق انتخاب و در پژوهش شرکت کردند.
معیارهای ورود تمایل به شرکت در پژوهش و دانشآموز بودن و معیار خروج از مطالعه، عدم تکمیل پرسشنامه بود. روش جمعآوری اطلاعات به این صورت بود که بعد از اخذ مجوز از دانشگاه به اداره آموزش و پرورش شهرستان اردبیل مراجعه و بعد از موافقت اداره آموزش و پرورش و ارائه مجوز لازم برای همکاری، ابتدا لیست تمامی مدارس دولتی پسرانه دوره متوسطه اردبیل در نیمسال اول 1401را تهیه و دو مدرسه از بین آنها به صورت تصادفی (به شیوه قرعهکشی) انتخاب و از هر مدرسه چهار کلاس به تصادف (به شیوه قرعهکشی) انتخاب شد و پرسشنامهها در دو بخش که بخش اول شامل اطلاعات جمعیت شناختی (سن، وضعیت اقتصادی و وضعیت اشتغال والدین) و بخش دوم شامل پرسشنامههای اعتیاد به اینترنت، نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان در نرمافزار پرسلاین (Porsline) طراحی و به صورت آنلاین از طریق گذاشتن لینک آنها در گروههای کلاسی و کانالهای تلگرام، گروههای واتساپ این کلاسها در اختیار آزمودنیها قرار داده شد تا دانشآموزانی که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند به سؤالات پاسخ دهند که بعد از وارد کردن دادهها 264 پرسشنامه وارد تحلیل آماری شد.
1- پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (Internet addiction questionnaire): این پرسشنامه توسط Young ساخته شد و در زمینه سنجش اعتیاد اینترنتی مورد استقبال بسیاری قرار گرفت، این پرسشنامه دارای ۲۰ سؤال است (25). سؤالات این آزمون بر اساس ملاکهایی برای اختلال قماربازی بیمارگون طراحی شدهاند، چرا که گمان میرود اختلال اعتیاد به اینترنت شباهت زیادی با اختلال قماربازی بیمارگون دارد (26) که برای اولین بار توسط Orang در ایران ترجمه شده است (27). با استفاده از مقیاس 5 درجهای لیکرت ارزشگذاری میشود (هرگز=0، بهندرت=1، گهگاهی=2، اغلب اوقات=3، بهکرات=4، همیشه=5) و نمرات از 20 تا 49 عدم اعتیاد به اینترنت، نمرات 50 تا 79 در معرض اعتیاد به اینترنت و نمرات 80 تا 100 اعتیاد به اینترنت را نشان میدهد. Widyanto و همکارش در مطالعه خود روایی صوری این پرسشنامه را بسیار بالا ذکر کردهاند (28). در ایران اعتبار و پایایی این آزمون توسط Alavi و همکاران به دست آمده است که پایایی باز آزمایی آن 82/0، همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ 82/0 و از طریق دونیمه سازی 72/0 بوده است (29). ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر 91/0 بهدست آمد.
2- پرسشنامه نگرشهای ناکارآمد (Questionnaire of dysfunctional attitudes): این پرسشنامه توسط Weissman و همکارش ساخته شد (30). این پرسشنامه به منظور سنجش نگرشهای زیر بنایی محتوای شناختی علائم افسردگی بر اساس نظریه Beck ساخته شده است. این پرسشنامه دارای ۴۰ عبارت میباشد. نمرهگذاری به شیوه درجهبندی روی پرسشنامه ۷ درجهای صورت میگیرد (کاملاً موافقم=7، خیلی موافقم=6، کمی موافقم=5، بیطرف=4، کمی مخالف=3، خیلی مخالف=2 و کاملاً مخالفم=1) و دامنه نمرات از 40 تا 280 که نمرات بالای 140 نشان دهنده نگرش ناکارآمد بالا میباشد. تحقیقات در زمینه اعتبار و پایایی پرسشنامه نگرشهای ناکارآمد در جمعیت عادی و بالینی نشان داد که آلفای کرونباخ 85/0 اعتبار سازه آن از طریق همبستگی آن با آزمون افسردگی Beck، 47/0 و با پرسشنامه افکار-خودآیند 47/0 است. در ایران ضریب پایایی آن را پس از ۶ هفته 90/0 و اعتبار آن از طریق همبستگی نمرات نگرشهای ناکارآمد با نمرات افسردگی را معادل 65/0 و آلفای کرونباخ آن را 75/0 به دست آوردند (31). ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر 89/0 بهدست آمد.
3- پرسشنامه بدتنظیمی هیجان (Emotion dysregulation questionnaire): پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجانی-فرم کوتاه توسط Bjureberg و همکاران طراحی و اعتبار یابی شده است (32). این پرسشنامه دارای 16 سؤال و 5 عامل است، دامنه نمرات از 16 تا 80 میباشد که نمرات بالای 40 نشان دهنده بدتنظیمی هیجان بالا میباشد. کمبود یا فقدان وضوح هیجانی، سؤالات 1 و 2 دامنه نمرات از 2 تا 10، دشواری در درگیری در رفتارهای معطوف به هدف، سؤالات 3، 7 و 15 دامنه نمرات از 3 تا 15، دشواری در کنترل رفتار تکانشی، سؤالات 4، 8، 11 دامنه نمرات از 3 تا 15، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی مؤثر، سؤالات 5، 6، 12، 14 و 16 دامنه نمرات از 5 تا 25 و پاسخ هیجانی پذیرفته نشده، سؤالات 9، 10 و 13 و دامنه نمرات از 3 تا 15 است. شیوه نمرهگذاری این پرسشنامه به صورت طیف لیکرتی 5 درجهای است (تقریباً هرگز=1، گاهی اوقات=2، نصف اوقات=3، اکثر اوقات=4 و تقریباً همیشه=5). نتیجه پژوهش Bjureberg و همکاران نشان داد که این پرسشنامه از پایایی مناسبی برخوردار است (32). در ایران اعتبار و پایایی این آزمون، توسط Fallahi و همکاران بهدست آمده است که پایایی با روش همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ 91/ بهدست آمد (33). ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر در دامنه 76/0 تا 91/0 بهدست آمد.
شبکه عصبی یک سامانه پردازشی دادهها است که از مغز انسان ایده گرفته و پردازش دادهها را به عهده پردازندههای کوچک و بزرگ زیادی سپرده که به صورت شبکهای به هم پیوسته و موازی با یکدیگر رفتار میکنند، تا یک مسأله را حل نمایند. در این شبکهها به کمک دانش برنامه نویسی، ساختار دادهای طراحی میشود که میتواند همانند نورون عمل کند (به این ساختار داده گره گفته میشود). سپس با ایجاد شبکهای بین این گرهها و اعمال یک الگوریتم آموزشی به آن، شبکه را آموزش میدهند. در این حافظه یا شبکه عصبی، گرهها دارای دو حالت فعال (روشن یا 1) و غیرفعالند (خاموش یا 0) و هر یال (سیناپس یا ارتباط بین گرهها) دارای یک وزن میباشد. یالهای با وزن مثبت، موجب تحریک یا فعال کردن گره غیر فعال بعدی میشوند و یالهای با وزن منفی، گره متصل بعدی را غیر فعال یا مهار (در صورتی که فعال بوده باشد) میکنند. این شبکهها برای تخمین (Estimation) و تقریب (Approximation) کارآیی بسیار بالایی از خود نشان دادهاند. در راستای شباهت و متمایز بودن شبکههای عصبی هوشمند و دیگر روشهای آماری مرسوم میتوان گفت رگرسیون خطی یک حالت خاص از شبکه عصبی است. اگرچه رگرسیون خطی یک ساختار ساده و مجموعه فروضی دارد که قبل از یادگیری از دادهها به مدل تحمیل شده است، اما برعکس در شبکه عصبی هوشمند کمترین نیاز به فروض و پیشفرض برای ساختار مدل وجود دارد. بنابراین، یک شبکه عصبی میتواند دامنه وسیعی از مدلهای آماری را بدون نیاز به تعیین فرض برای شرایط خاص و روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته تقریب بزند. اگر یک رابطه خطی بین متغیرهای وابسته و مستقل مناسب باشد، نتایج شبکه عصبی باید تقریباً شباهت زیادی با نتایج مدل رگرسیون خطی داشته باشد. اگر یک رابطه غیر خطی مناسبتر باشد، شبکه عصبی به طور خودکار ساختار مدل را صحیح تقریب میزند (34).
دادهها با استفاده از نرمافزار SPSSنسخه 25 مورد تحلیل قرار گرفت. جهت تحلیل دادههای پژوهش از شاخصها و شیوههای آمار توصیفی نظیر فراوانی، انحراف معیار و میانگین استفاده شد. همچنین پس از آمادهسازی، از آزمون همبستگی Pearson برای بررسی همبستگی بین متغیرهای پژوهش و نیز به منظور بررسی مدل، دادهها با شبکه عصبی مصنوعی با روش پرسپترون چندلایه (Multilayer perceptron method; MPL) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
تعداد 264 آزمودنی دانشآموز پسر مشغول به تحصیل در مدارس دولتی در دامنه سنی 17-14 سال با میانگین سنی 82/14 سال و انحراف معیار سنی 23/1 سال در این پژوهش شرکت داشتند. از لحاظ وضعیت اقتصادی، 90 نفر (09/34 درصد) خوب، 102 نفر (64/38 درصد) متوسط و 72 نفر (27/27 درصد) ضعیف گزارش دادند و از لحاظ شغل مادر، 88 نفر (33/33 درصد) دولتی، 151 نفر (20/57 درصد) خانهدار، 25 نفر (47/9 درصد) آزاد بودند. از لحاظ شغل پدر، 127 نفر (11/48 درصد) دولتی، 97 نفر (74/36 درصد) آزاد، 40 نفر (15/15 درصد) بیکار بودند.
برای تحلیل سؤال پژوهشی مطرح شده و بین متغیرهای نگرشهای ناکارآمد، بدتنظیمی هیجان و استفاده اعتیادی از اینترنت با شبکه عصبی مصنوعی؛ متغیرهای نگرشهای ناکارآمد و بدتنظیمی هیجان به عنوان لایه ورودی (متغیرهای پیشبین) و متغیر اعتیاد به اینترنت به عنوان لایه خروجی (ملاک) در نظر گرفته شد.
طبق جدول 1، نتایج ضریب همبستگی نشان میدهد که متغیر نمره نگرشهای ناکارآمد، بدتنظیمی هیجان و مؤلفههای آن با اعتیاد به اینترنت ارتباط مثبت و معناداری دارند (001/0>P).
جدول 1- شاخصهای توصیفی و ماتریس همبستگی متغیرهای اعتیاد به اینترنت، بدتنظیمی هیجان و نگرشهای ناکارآمد در دانشآموزان پسر شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 (264=n)
متغیرها (نمره) |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
1- نگرشهای ناکارآمد |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
2- بدتنظیمی هیجان |
*71/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
3- فقدان وضوح هیجانی |
*60/0 |
*83/0 |
1 |
|
|
|
|
|
4- دشواری در درگیری |
*61/0 |
*84/0 |
*66/0 |
1 |
|
|
|
|
5- دشواری در کنترل رفتار تکانشی |
*62/0 |
*84/0 |
*67/0 |
*66/0 |
1 |
|
|
|
6- دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی |
*64/0 |
*88/0 |
*68/0 |
*66/0 |
*61/0 |
1 |
|
|
7- پاسخ هیجانی پذیرفته نشده |
*54/0 |
*84/0 |
*63/0 |
*62/0 |
*66/0 |
*64/0 |
1 |
|
8- اعتیاد به اینترنت |
*77/0 |
*69/0 |
*65/0 |
*61/0 |
*60/0 |
*62/0 |
*53/0 |
1 |
میانگین |
65/85 |
55/35 |
89/3 |
60/6 |
92/6 |
11/11 |
00/7 |
76/39 |
انحراف معیار |
92/26 |
93/12 |
17/2 |
97/2 |
80/2 |
27/4 |
00/3 |
41/11 |
حداقل |
47 |
18 |
2 |
3 |
3 |
5 |
3 |
20 |
حداکثر |
155 |
73 |
10 |
15 |
14 |
23 |
14 |
72 |
آزمون همبستگی Pearson، * 001/0>P
جدول 2، نشان میدهد که برای آموزش شبکه عصبی، از شبکه پیشرو (Feed forward) استفاده شده است که دارای یک لایه ورودی با هفت گره یا واحد میباشد. تعداد واحدهای ورودی شامل تعداد کوواریتها به علاوه بایاس (Bias) است. این شبکه همچنین دارای یک لایه پنهان (Hidden layer) با دو گره است. لایه خروجی نیز میزان اعتیاد به اینترنت را نشان میدهد.
جدول 2- اطلاعات شبکه عصبی مصنوعی متغیرهای اعتیاد به اینترنت، بدتنظیمی هیجان و نگرشهای ناکارآمد در دانشآموزان پسر شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 (264=n)
نگرشهای ناکارآمد |
1 |
کوواریتها |
لایه ورودی |
بدتنظیمی هیجان |
2 |
|
فقدان وضوح هیجانی |
3 |
|
دشواری در درگیری |
4 |
|
دشواری در کنترل رفتار تکانشی |
5 |
|
دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی |
6 |
|
پاسخ هیجانی پذیرفته نشده |
7 |
|
7 |
|
تعداد گره |
استاندارد شده |
|
روش بهکارگیری کوواریت |
2 |
|
تعداد لایه پنهان |
لایه پنهان |
4 |
|
تعداد گرهها در لایه پنهان 1 |
3 |
|
تعداد گرهها در لایه پنهان 2 |
تانژانت هیپربولیک |
|
تابع عملکرد |
اعتیاد به اینترنت |
1 |
متغیر وابسته |
لایه خروجی |
1 |
|
تعداد واحدها |
استاندارد شده |
|
روش بهکارگیری متغیر وابسته |
شناسایی |
|
تابع عملکرد |
خطای مجموع مربعات |
|
خطای عملکرد |
شکل 1، بیانگر لایههای شبکه عصبی در مورد ارتباط نگرشهای ناکارآمد، بدتنظیمی هیجان و اعتیاد به اینترنت و وزنهای سیناپسی ارائه شده میباشد. شبکه پرسپترون چندلایه (MPL) دارای یک لایه پنهان و دو گره در لایه پنهان است. تابع فعالسازی لایه پنهان، تانژانت هیپربولیک و تابع فعالسازی لایه خروجی، تابع شناسایی (Identity) میباشد. در شکل 1، خطوط پر رنگ نشانه وزنهایی هستند که توسط تابع فعالسازی، فعال شدهاند و وزن سیناپسی مثبتی داشتهاند و خطوط کم رنگ نیز نشان دهنده وزنهای منفی هستند که توسط تابع فعالسازی، فعال نشدهاند. مدل مورد استفاده شبکه پیشرو، با تعداد یک لایه پنهان با دو گره و تابع غیرخطی تانژانت هیپربولیک بهدست آمده است. تعداد تکرار آموزش توسط نرمافزار به صورت خودکار تا جایی که خطا پس از کم شدن شروع به افزایش میکند، انتخاب شده است. شبکه به صورت اتفاقی و غیرقابل بازگشت به شبکه (Batch) تدوین شده است.