Ethics code: IR.SEMUMS.REC.1400.308
Farniya F, Rahimian-Boogar I. The Role of Childhood Trauma, Psychosocial Stress, and Interpersonal Conflicts in the Prediction of Suicide Attempt with the Mediating Factor of Physical Health:
A Descriptive Study. JRUMS 2024; 23 (2) :104-118
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7217-fa.html
فرنیا فاطمه، رحیمیان بوگر اسحق. نقش ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی در پیشبینی اقدام به خودکشی با عامل واسطهای سلامت جسمانی: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (2) :104-118
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7217-fa.html
دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان
متن کامل [PDF 383 kb]
(608 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1120 مشاهده)
متن کامل: (714 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، اردیبهشت 1403، 118-104
نقش ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی در پیشبینی اقدام به خودکشی: عامل واسطهای سلامت جسمانی: یک مطالعه توصیفی
فاطمه فرنیا، اسحق رحیمیان بوگر
دریافت مقاله: 05/09/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 22/12/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 24/02/1403 پذیرش مقاله: 25/02/1403
چکیده
زمینه و هدف: خودکشی یکی از علل مرگ و میر در سراسر دنیا است که موجب تأثیر بلندمدت بر خانواده، اجتماع و اقتصاد میشود. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش ترومای کودکی، استرس روانی-اجتماعی و تعارضات بین فردی در پیشبینی اقدام به خودکشی بهواسطه سلامت جسمانی بود.
مواد و روشها: در یک طرح توصیفی از میان افراد ساکن در استان البرز و تهران در بازه سنی 18 تا 50 سال در بهار 1400 تا تابستان 1401، 400 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه ترومای کودکی Bernstein و همکاران (1994)، زمینهیابی سلامت Ware و Sherbourne (1992)، پرسشنامه اقدام به خودکشی Cull و Gill (1988)، مقیاس درجهبندی سازگاری مجدد اجتماعی Holmes و Rahe (1967)، و پرسشنامه تعارضات بین فردی Pierce و همکاران (1991) جمعآوری و توسط روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد ترومای کودکی (217/0=β، 001/0P<) و استرس روانی اجتماعی (385/0=β، 001/0P<) بر اقدام به خودکشی اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین، تعارضات بین فردی بر اقدام به خودکشی اثر منفی و معناداری داشت
(130/0-=β، 047/0=P). بهعلاوه، اثر غیرمستقیم ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی بر اقدام به خودکشی از طریق سلامت جسمانی معنادار بود (05/0>P).
نتیجهگیری: ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی بهطور مستقیم و نیز ﺑﺎ کاهش سلامت جسمانی میﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻋﺎﻣﻞ ﺧﻄﺮی ﺑﺮای اقدام به خودکشی ﺑﺎﺷﻨﺪ. پیشنهاد میﺷﻮد ﻣﺘﺨﺼﺼﺎن ﺳﻼﻣﺖ روان در تدوین برنامههای پیشگیرانه و مداخلهای در زمینه خودکشی، ایﻦ ﻋﻮاﻣﻞ را مورد نظر قرار دهند.
واژههای کلیدی: ترومای کودکی، استرس، تعارضات روانشناختی، سلامت، اقدام به خودکشی
ارجاع: فرنیا ف، رحیمیان بوگر ا. نقش ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی در پیشبینی اقدام به خودکشی: عامل واسطهای سلامت جسمانی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 2، صفحات: 18-104
مقدمه
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، خودکشی (Suicide) اقدامی آگاهانه و عمدی برای از بین بردن خود میباشد (1). آمارهای بینالمللی خودکشی را یکی از ده علت اصلی مرگ در بیشتر کشورهای دنیا میشمارند بهطوریکه در سطح جهان، هر سال تقریباً ۸۰۰,۰۰۰ نفر در اثر خودکشی جان خود را از دست میدهند (2). افزایش نرخ خودکشی خسارات جبران ناپذیر مالی و روانی را به جامعه وارد کرده است که این موضوع اهمیت پیشبینی عوامل خطر مرتبط با خودکشی را برجستهتر میکند (3). همچنین، با وجود پیشرفتهای قابل توجه در زمینه رواندرمانی افراد با گرایش آسیب زدن به خود و خودکشی، هنوز کاهش محسوسی در میزان نرخ اقدام به خودکشی دیده نمیشود که یکی از دلایل این امر میتواند شناخت کم عوامل تأثیرگذار بر خودکشی باشد. در نتیجه شناسایی متغیرهای تأثیرگذار بر اقدام به خودکشی، گامی مهم جهت پیشرفت مداخلات و پیشگیری از خودکشی است (4).
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در اقدام به خودکشی سابقه ترومای کودکی (Childhood trauma) است. مطالعات مختلف از ارتباط قابل توجه میان ترومای کودکی و افکار خودکشی حمایت میکنند (7-5). ترومای کودکی هر رفتاری است که موجب آزار جسمی، روانی، ذهنی و عاطفی کودک میشود و به روند رشد طبیعی و سلامت او آسیب میزند (8). Capuzzi و همکاران در پژوهش خود نشان دادند که سابقه سوء استفاده جنسی و غفلت عاطفی به طور قابل توجهی احتمال اقدام به خودکشی در طول دوران زندگی را افزایش میدهد (6). Bahk و همکاران نیز نشان دادند که از میان چند نوع بدرفتاری دوران کودکی تنها سوء استفاده جنسی در دوران کودکی بهطور مستقیم افکار خودکشی را پیشبینی میکند (9).
مشکلات سلامت جسمانی (Physical health) از دیگر عوامل تأثیرگذار بر اقدام به خودکشی است که در سالهای اخیر توجه بیشتری را به خود معطوف کرده است (10). Black و همکاران یک مدل معادلات ساختای برای بررسی روابط میان سلامت جسمانی ضعیف و خودکشی طراحی کردند (3). در میان پانزده بیماری جسمی مورد بررسی، بیماریهای کلیوی، اچآیوی، سرطان، بیماریهای کبد و بیماریهای قلبی افکار خودکشی را به میزان قابل توجهی افزایش دادند. Padmakar و همکاران در پژوهش خود از ارتباط میان بیماریهای مزمن، بیماری ایدز و اختلالات خواب با افزایش خطر خودکشی حمایت کردند (11).
تعارضات بین فردی (Interpersonal conflicts) از دیگر عوامل تأثیرگذار بر افزایش میزان خودکشی است که به عنوان محرک اقدام به خودکشی توسط بیش از نیمی از افراد گزارش میشود (12). طبق مطالعات متعدد، هر سبک از تعارضات بین فردی از جمله درگیری بین همسران یا تعارضات خانوادگی میتواند باعث افزایش خطر خودکشی شود (15-13). همچنین، بررسی افرادی که دارای چندین سابقه اقدام به خودکشی بودند، نشان داد که تعارضات بین فردی از جمله عوامل پیشبینی کننده خودکشی در این گروه از افراد وجود دارد (16).
رویدادهای استرسزای زندگی نیز میتوانند خودکشی را پیشبینی کنند و نمیتوان تأثیر استرس روانی اجتماعی بر اقدام به خودکشی را نادیده گرفت (19-17، 3). استرس روانی اجتماعی (Psychosocial stress)، استرسی است که در موقعیتها و روابط اجتماعی تجربه میشود (20). علاوه بر این، پژوهشها از تأثیر قابل توجه استرس روانی اجتماعی در اقدام به خودکشی در میان نوجوانان و دانشجویان حمایت کرده است و دلیل آن را عواملی نظیر انتقال از دبیرستان به دانشگاه، افزایش حجم کار و فشارهای تحصیلی و سازگاری با محیط جدید بیان میکند (22، 21).
عوامل متعددی نظیر تروماهای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی بر سلامت جسمانی اثر دارند. همچنین، تروماهای کودکی با خطر بیشتر برای مبتلا شدن به بیماریهای مزمن بزرگسالان از جمله بیماریهای قلبی-عروقی، سکته مغزی، سرطان، آسم، بیماری انسدادی مزمن ریه، بیماری کلیوی، دیابت، اضافه وزن یا چاقی و افسردگی همراه است (24، 23). همچنین، قرار گرفتن در معرض استرسهای روانی اجتماعی باعث به وجود آمدن مشکلات متعدد سلامت جسمانی میشود (27-25). علاوه بر این، شواهد نشان میدهد که تعارضات بین فردی از جمله عوامل روانی اجتماعی تأثیرگذار بر بیماریها هستند (28). بنابراین، مشخص نمودن مکانیسمهای مؤثر در اقدام به خودکشی در قالب مدل باعث فهم بهتر و افزایش برنامههای پیشگیرانه و مداخلهای خواهد شد. به طور کلی، با توجه به اینکه رویکردهای پیشگیرانه در دهههای گذشته تکمیل نشدهاند و نقش عوامل روانشناختی (نظیر ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی) در اقدام به خودکشی مبهم باقی مانده و نیز با در نظر گرفتن این امر که پژوهشی که به طور همزمان این متغیرها را بررسی کند، کمتر انجام شده است (18)، لذا هدف پژوهش حاضر تعیین نقش ترومای کودکی، استرس روانی اجتماعی و تعارضات بین فردی در پیشبینی اقدام به خودکشی با بررسی عامل واسطهای سلامت جسمانی است. در شکل 1 مدل پیشنهادی پژوهش ارائه شده است.
