Ethics code: IR.MUMS.MEDICAL.REC.1398.239
Fanoudi S, Hoseini A. Protective Effect of Hydroalcoholic Extract of Cordia Myxa Fruit in Decreasing H2O2-Induced Toxicity in Bovine Aortic Endothelial Cells (BAE-1): A Laboratory Study. JRUMS 2024; 23 (7) :605-621
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7402-fa.html
فنودی سحر، حسینی آذر. اثر محافظتی عصاره آبی-الکلی میوه گیاه سپستان در کاهش سمیت ناشی از پراکسید هیدروژن در سلولهای اندوتلیال آئورت گاو (BAE-1):
یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (7) :605-621
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7402-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
متن کامل [PDF 1248 kb]
(226 دریافت)
|
چکیده (HTML) (690 مشاهده)
متن کامل: (254 مشاهده)
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، مهر 1403، 621-605
اثر محافظتی عصاره آبی-الکلی میوه گیاه سپستان در کاهش سمیت ناشی از پراکسید هیدروژن در سلولهای اندوتلیال آئورت گاو (BAE-1):
یک مطالعه آزمایشگاهی
سحر فنودی، آذر حسینی
دریافت مقاله: 26/03/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 24/04/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/07/1403 پذیرش مقاله: 29/07/1403
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اثرات منفی استرس اکسیداتیو در پاتوفیزیولوژی بیماریهای قلبی و عروقی، استفاده از آنتیاکسیدانها مانند گیاهان دارویی میتواند به کاهش عوارض کمک کند. این مطالعه با هدف تعیین اثر محافظتی گیاه سپستان در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از پراکسید هیدروژن (H2O2) در سلولهای اندوتلیوم آئورت جدا شده از گاو (Bovine Aortic Endothelial; BAE-1) انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، ابتدا عصاره آبی-الکلی از میوه گیاه سپستان تهیه شد. سلولهای BAE-1 به مدت 24 ساعت در مجاورت غلظتهای مختلف عصاره (200-25 میکروگرم در میلیلیتر) قرار گرفتند، سپس H2O2 (200 میکرومولار) اضافه شد و پس از نیمساعت تستهای مختلف شامل زندهمانی سلولها، میزان آپوپتوز سلولی به روش فلوسایتومتری، بررسی پراکسیداسیون لیپیدی با سنجش مالوندیآلدهید و بررسی تولید رادیکالهای آزاد با پروب دیکلرودیفلئورسیندی استات (Dichlorodifluorescein diacetate; DCFDA) انجام گردید. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: غلظتهای مختلف عصاره میوه سپستان بهصورت وابسته به دوز میزان تولید گونههای فعال اکسیژن و مالوندیآلدهید ناشی از سمیت H2O2 را به صورت معنیدار نسبت به گروه H2O2 کاهش داد (05/0>P). همچنین، پیشتیمار سلولها با عصاره میوه سپستان به صورت وابسته به دوز باعث کاهش معنیدار میزان آپوپتوز نسبت به گروه پراکسید هیدروژن شد (010/0>P).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، به نظر میرسد استفاده از عصاره آبی-الکلی میوه سپستان میتواند سبب کاهش آسیب اکسیداتیو و سمیت سلولی ناشی از پراکسید هیدروژن در سلولهای BAE-1 شود.
واژههای کلیدی: سپستان، پراکسید هیدروژن، استرس اکسیداتیو، سلول اندوتلیال
ارجاع: فنودی س، حسینی آ، اثر محافظتی عصاره آبی-الکلی میوه گیاه سپستان در کاهش سمیت ناشی از پراکسید هیدروژن در سلولهای اندوتلیال آئورت گاو (BAE-1): یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 7، صفحات: 621-605.
مقدمه
سلولهای اندوتلیال نقش اساسی در حفظ هموستاز عروقی دارند و در بسیاری از فرایندهای عروقی از جمله رگزایی، پاسخهای التهابی و اتساع عروق درگیر میشوند (1). شواهد فراوانی وجود دارد که نشان میدهد، افزایش میزان گونههای فعال اکسیژن (Reactive Oxygen Species; ROS) که از میتوکندری منشأ میگیرند، ارتباط نزدیکی با پاتوژنز بیماریهای قلبی و عروقی مانند تصلب شرایین، آنفارکتوس میوکارد و نارسایی قلبی دارند. مطالعات تجربی و بالینی متعدد نشان دادهاند که تجمع ROS به طور قابل توجهی در سلولهای میوکارد که دچار اختلال عملکرد شدهاند، افزایش مییابد. همچنین، مشخص شده است که تماس مزمن سلولهای قلبی-عروقی با ROS، منجر به آپوپتوز، نکروز و فیبروز میشود که در نهایت خود باعث اختلال عملکرد قلب میشود (2).
استرس اکسیداتیو در نتیجه عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و گونههای فعال اکسیژن از یکسو و سیستم دفاع آنتیاکسیدانی از سوی دیگر ایجاد میشود. در شرایط نرمال استرس اکسیداتیو از طریق زنجیره انتقال الکترون تولید میشود و به طور طبیعی بهوسیله آنتیاکسیدانهای سلولی مثل سوپراکسید دیسموتاز (Superoxide dismutase; SOD)، کاتالاز (Catalase; CAT) و گلوتاتیون برداشته میشود. استرس اکسیداتیو به ترکیبات مختلف سلول از جمله پروتئینها، لیپیدها و اسیدهای نوکلئیک آسیب وارد میکند (3).
تغییر در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان یکی از اثرات تجمع ROS در میوسیتهای قلب است. برای مثال، در این شرایط، فعالیت CAT، SOD و گلوتاتیونپراکسیداز (Glutathione peroxidase; GPX) کاهش مییابد که خود منجر به تشدید فرآیند پراکسیداسیون لیپیدها میشود. در نتیجه افزایش پراکسیداسیون لیپیدها، تولید مالوندیآلدهید (Malondialdehyde; MDA) و انواع رادیکالهای آزاد بیشتر شده و دفاع آنتیاکسیدانی سلول بیشتر تضعیف میشود. نتیجه نهایی این موارد در نهایت آزاد شدن مولکولهای پیش برنده آپوپتوز از میتوکندری و مرگ سلول است (4).
پراکسید هیدروژن (H2O2) به عنوان مولد ROS نقش بسیار مهمی در اختلالات عروقی ایفاء میکند. بسیاری از مطالعات نشان داده است که پراکسید هیدروژن میتواند باعث صدمه و القاء آپوپتوز در سلولهای اندوتلیال شود (5). بنابراین، استفاده از آنتیاکسیدانها میتواند به کاهش عوارض کمک کند.
از آنجا که گیاهان دارویی حاوی ترکیباتی همچون پلیفنولها، بتاکاروتن و توکوفرول میباشند، میتوانند در آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو نقش محافظتی نشان دهند. مطالعات نشان دادند گیاهان دارویی مانند زعفران (6)، Phyllanthus emblica (7) و Melissa officinalis (8) توانستهاند سمیت ناشی از H2O2 در سلولهای اندوتلیال را کاهش دهند. همچنین، ترکیبات تانن و پلیفنول موجود در گیاهانی مانند انار بهواسطه اثرات آنتیاکسیدانی سبب محافظت از سلولهای BAE-1 شدهاند (9). امروزه مطالعات جهت تولید داروهای جدید از منابع طبیعی از جمله گیاهان به علت عوارض جانبی کمتر، رونق زیادی گرفته است. گیاهان دارویی از دیر باز و در طب سنتی و اسلامی در ایران مصرف بالایی داشتهاند. اقبال عمومی بالا، پذیرش دارو، دسترسی آسانتر و قیمت پایینتر گیاهان دارویی از جمله دلایل استفاده از این ترکیبات در بهبود بیماریها میباشد (10).
سپستان (Cordia myxa)، گیاهی از تیره گاوزبانیان، گونهای از خانواده Boraginaceae است که گلهای سفید و مودار آن در فروردین و اردیبهشت شکوفا و میوه قهوهای کمرنگ تا صورتی و شیرین آن در تیر یا مرداد ظاهر میشود (شکل 1). جنس Cordia گونههای متفاوتی مانند C. myxa، C. cerratifolia، C. francisci دارد. سپستان از شرق مدیترانه تا شرق هندوستان به طور بومی وجود دارد. در ایران غیربومی است و از زمانهای پیش وارد ایران شده است و در سواحل و جزایر جنوبی و جنوب کشور کشت میشود (11). مطالعات قبلی نشان دادهاند که این گیاه از ترکیبات مختلفی مانند (86/5 درصد)Stigmasterol ، (38/6 درصد) Phytol، (28/5 درصد)Linoleic acid ، (99/0 درصد) Ascorbic acid، (94/9 درصد)Olealdehyde ، (86/4 درصد) Stigmastanol، (46/3 درصد) γ-Sitosterol تشکیل شده است. همچنین حضور ترکیبات فنولی مانند گالیک اسید، کاتچین، کلروژنیک اسید، والنیک اسید، پی-کوماریک، روتین، کامفرول و کوئرستین در عصاره میوه سپستان، به تأیید رسیده است (12)
