جلد 23، شماره 10 - ( 11-1403 )                   جلد 23 شماره 10 صفحات 886-873 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.LUMS.REC.1402.164


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghadampour E, Gholami S, Bavazin F, Omidi Moghadam E. The Effectiveness of Intensive Psychodynamic Therapy with an Anxiety Modulating Approach on Coping Strategies with Perceived Tension and Decision-Making Styles in Teenage Girls Attempting Suicide by Chemicals: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2025; 23 (10) :873-886
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7461-fa.html
قدم پور عزت الله، غلامی سینا، باوزین فاطمه، امیدی مقدم الهام. اثربخشی درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک‌شده و سبک‌های تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام‌کننده به خودکشی به وسیله مواد شیمیایی: یک مطالعه نیمه‌تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (10) :873-886

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7461-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
متن کامل [PDF 332 kb]   (262 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (782 مشاهده)
متن کامل:   (228 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، دی 1403، 886-873

اثربخشی درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک‌شده و سبک­های تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی به وسیله مواد شیمیایی: یک مطالعه نیمه‌تجربی

عزت‌الله قدم‌پور[1]، سینا غلامی[2]، فاطمه باوزین[3]، الهام امیدی مقدم[4]





دریافت مقاله: 17/05/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 11/07/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 05/10/1403   پذیرش مقاله: 08/10/1403





چکیده
زمینه و هدف: نوجوانان دختر اقدام کننده به خودکشی شیمیایی در مقابله با تنیدگی‌ها، مشکلات زیادی دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان روان­پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک ­شده و سبک­های تصمیم­گیری در دختران نوجوان اقدام­ کننده به خودکشی به وسیله مواد شیمیایی انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش­آزمون-پس­آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی شیمیایی بودند که در سال 1402 در اورژانس مسمومیت مرکز آموزشی درمانی شهدای عشایر شهر خرم­آباد بستری شده بودند. از این میان 30 نفر به­­صورت در دسترس انتخاب و به­­صورت تصادفی ساده در گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزارهای پژوهش پرسش‌نامه­های راهبردهای تنیدگی ادراک­شده Jalovis (1984) و سبک‌های تصمیم­گیری Scott و Bruce (1985) و پروتکل درمانی روان‌پویشی فشرده و کوتاه‌مدت با رویکرد تعدیل کننده اضطراب McCullough (1997) بودند. داده­ها با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیره تجزیه ­و تحلیل شدند.
یافته‌ها: درمان روان پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک­شده و سبک­های تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی بوسیله مواد شیمیایی تأثیر معنی‌داری داشت (54/0=Eta، 001/0P<). این اثربخشی در ابعاد راهبردهای مقابله و سبک‌های تصمیم‌گیری نیز مشاهده شد (45/0<Eta، 001/0P<).
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد درمان روان­پویشی فشرده با رویکرد تعدیل کننده اضطراب منجر به استفاده از راهبردهای سازگارانه مقابله با تنیدگی و بهبود توانایی تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی بوسیله مواد شیمیایی شده است.
واژه­های کلیدی: درمان روان­پویشی فشرده، مقیاس تنیدگی ادراک­ شده، تصمیم‌گیری، اقدام به خودکشی، زنان

ارجاع: قدم‌پور ع‌ا، غلامی س، باوزین ف، امیدی مقدم ا. اثربخشی درمان روان¬پویشی فشرده با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک¬شده و سبک¬های تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام-کننده به خودکشی به وسیله مواد شیمیایی: یک مطالعه نیمه¬تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 10، صفحات: 886-873.
 

مقدمه
خودکشی (Suicide) دومین علت اصلی مرگ­ و میر در سنین 15 تا 29 سال در سطح جهان و همواره یکی از نگرانی­های عمده بهداشت عمومی است (1). مرکز کنترل و پیش‌گیری از بیماری‌ آمریکا (Centers for disease control and prevention) از سال 2000 تا 2016 افزایش 30 درصدی خودکشی را در همه گروه‌های سنی گزارش کرد. با این حال نوجوانان به مراتب بیشتر از سایر گروه‌های سنی در معرض افکار خودکشی، اقدام به خودکشی و به سرانجام رساندن آن هستند. نتایج گزارش شده توسط سیستم کنترل فاکتورهای رفتاری نوجوانان در سال 2017 نشان می دهد که در یک سال گذشته 2/17 درصد دانش‌آموزان دبیرستانی به­طور جدی اقدام به خودکشی ­کردند (2). از این بین دختران نوجوان معمولاً بسیار بیشتر از پسران نوجوان در معرض ایده و اقدام به خودکشی هستند (3). یکی از انواع خودکشی، خودکشی به وسیله مواد شیمیایی است که با آسیب دیدن و کشته شدن با یک سم انجام می‌شود (4). عوامل خودکشی معمولاً به مشکلات اجتماعی و روانی نسبت داده می­شود (5).
اغلب یک رویداد تنیدگی­زا در زندگی نوجوانان قبل از اقدام به خودکشی رخ می­دهد (6). شکست رابطه، طلاق والدین، مرگ یک دوست، مرگ والدین، خانواده نیروهای مسلح بودن، افت تحصیلی، خشونت خانگی، بیماری جسمی، شقاوت مالی، سابقه صدمه به خود و سوء استفاده فیزیکی از کودکان اغلب منجر به تنیدگی‌هایی قبل از اقدام به خودکشی می‌شوند (9-7). در روان‌شناسی، تنیدگی (Tension) با عنوان «تحت فشار بودن» معنا می‌شود (10). تنیدگی ادراک شده (Perceived tension) عبارت است از واکنش بدن به تغییری که مستلزم سازگاری یا پاسخ جسمی، ذهنی یا هیجانی می‌باشد. تنیدگی می­تواند به­وسیله­ هر عامل یا محرک تنش­زا ایجاد شود (11). مقابله با تنیدگی عبارت است از توانایی مدیریت، کاهش دادن یا تحمل آسیب‌هایی که تنیدگی به وجود می‌آورد (12). افزون بر تنیدگی ادارک شده، در نوجوانان با سابقه اقدام به خودکشی اختلال تصمیم‌گیری در مواقع حساس نیز مشاهده می‌شود (13). تصمیم­گیری (Decision making)، بنابر تعریف فرآیند حل یک مسئله است (14). در واقع سبک تصمیم‌گیری (Decision making style) هر فرد رویکرد شخصی او در درک و واکنش به وظیفه تصمیم‌گیری خود است (15).
مطالعاتPakdel و همکاران (16) و Ulberg و همکاران (17) نشان داده‌اند که یکی از درمان‌های که بر راهبردهای مقابله با تنیدگی و سبک‌های تصمیم‌گیری مؤثر است، درمان روان‌پویشی کوتاه مدت فشرده (Intensive short term dynamic psychotherapy) می‌باشد. درمان مورد استفاده در این پژوهش، رویکرد تعدیل­کننده اضطراب (Anxiety modulator) می‌باشد. مدل درمانی حاضر مبتنی بر نظریه روان‌پویشی McCullough است و آسیب‌شناسی نوروتیک را ناشی از وجود تعارض در مورد احساس­ها می‌داند (18). این رویکرد، درمان عاطفه هراسی نیز نامیده می‌شود. عاطفه­ هراسی زمانی به­وجود می‌آید که عواطف فعال‌ساز (سوگ، خشم، نزدیکی هیجانی و شفقت) با عاطفه بازدارنده شدید (اضطراب، شرم، گناه و طرد) مرتبط شوند. این رویکرد با تکنیک­هایی همچون بازسازی دفاع، بازسازی عواطف و بازسازی خود و دیگری همراه است (19). درمان‌های روان‌پویشی کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر متغیرهای گوناگون همچون مکانیسم‌های دفاعی (21-20) و ابرازگری هیجانی و خودانگاره (22) مفید و مؤثر بوده است. هم­چنین، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که درمان روان‌پویشی کوتاه مدت بر کاهش تنیدگی (23) و کاهش اضطراب و افسردگی در زنان دارای اضطراب فراگیر (24) تأثیر دارد.
با توجه به این­که درصد بالایی از موارد خودکشی به دلیل مسمومیت‌های عمدی رخ می‌دهند و هزینه‌های بالای بیمارستانی و آسیب‌های جسمانی شدیدی را برای اقدام کننده به همراه دارند (4) و با در نظرگرفتن این­ که نوجوانان اقدام­کننده به خودکشی از مشکلات تنیدگی و توانایی ضعیف در تصمیم­گیری رنج می­برند (6، 13)، انجام پژوهشی با هدف تقویت توانایی مقابله با تنیدگی ادراک شده و بهبود توانایی تصمیم‌گیری در دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی حائز اهمیت است. بر همین اساس در این مطالعه به تعیین اثربخشی درمان روان­پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک­شده و سبک­های تصمیم­گیری در دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی بوسیله مواد شیمیایی پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها
پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش­آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه بود. ابتدا این مطالعه با کد اخلاق IR.LUMS.REC.1402.164 در کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه لرستان به تصویب رسید. جامعه آماری تمامی دختران نوجوان (13 تا 19 ساله) اقدام کننده به خودکشی شیمیایی بودند که در سال 1402 در اورژانس مسمومیت مرکز آموزشی درمانی شهدای عشایر شهر خرم­آباد بستری شده بودند.
پس از کسب مجوزهای لازم، پژوهش­گران با مراجعه متعدد به اورژانس مسمومیت مرکز آموزشی درمانی شهدای عشایر شهر خرم­آباد تعداد 43 نفر از نوجوانان دختر بستری شده به علت خودکشی شیمیایی را شناسایی کردند. از این بین تعداد 33 نفر مایل به شرکت در پژوهش بودند و توسط نویسنده اول این مطالعه مصاحبه بالینی ساختار یافته بر اساس نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی (DSM-5) شدند. از میان این افراد 30 نفر معیارهای کامل ورود به پژوهش برآورد کردند و به عنوان نمونه وارد پژوهش شدند. تعداد نمونه لازم بر اساس تعداد نمونه استفاده شده در پژوهش‌های مشابه (20-21) و با استفاده از نرم‌افزار G*Power (اندازه اثر 6/0، سطح آلفا 05/0 و توان آماری 85/0) تعیین شد. این 30 نفر به­صورت تصادفی ساده و به روش قرعه­کشی در گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند.
ملاک­های ورود در این پژوهش عبارت بودند از: جنسیت دختر، اقدام به خودکشی شیمیایی، داشتن حداقل 13 و حداکثر 19 سال سن، رضایت به شرکت داشتن در این پژوهش، نداشتن ملاک‌های تشخیصی برای اختلالات بارز روان­پزشکی (همچون اسکیزوفرنی، و اختلالات شخصیت) و عدم مصرف هرگونه داروی روان‌پزشکی (همچون داروهای ضد اضطراب، ضد روان‌پریشی، و ضد افسردگی) و ملاک­های خروج: غیبت بیش از دو جلسه در جلسات درمانی، انجام ندادن تکالیف، عدم همکاری و ابتلاء به بیماری­های شدید روان‌پزشکی بود.
جهت رعایت اصول اخلاقی، برای هر یک از افراد انتخاب شده توضیحاتی در رابطه با طرح پژوهش (تا جایی که سوگیری در نتایج به وجود نیاید) ارائه شد و رضایت آگاهانه از افراد برای شرکت در ادامه پژوهش اخذ شد و مسائل مرتبط با رازداری و محرمانه ماندن اطلاعات از جانب پژوهش­گر بیان شد. در ادامه در شرایط یکسان و هم­زمان، پیش­آزمون در قالب پرسش‌نامه‌های تنیدگی ادراک شده و سبک­های تصمیم­گیری از هر دو گروه آزمایش و گواه به‌عمل آمد. سپس درمان روان‌پویشی فشرده و کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر مبنای نظریه روان‌پویشی McCullough (18) توسط نویسنده اول این مطالعه و به­مدت 12 جلسه 70 دقیقه­ای و در هفته دو جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش در فضای راحت و امن درمانی مداخله‌ را دریافت کردند. شیوه برگزاری جلسات به­صورت گروهی بود، یعنی افراد در غالب گروه، مداخله را دریافت می­کردند. از افراد خواسته ­شد که در جلسات، حضور فعال داشته باشند و در بحث‌ها شرکت کنند. لازم به ذکر است که گروه گواه در همان زمان در محل آموزش گرد هم آمدند (در اتاقی متفاوت از اتاق گروه آزمایش) و تحت سرپرستی نویسنده دوم به صحبت‌ها و فعالیت‌هایی پرداختند که صرفاً جنبه سرگرمی و تفریح دارد. برای رعایت اصول اخلاقی، بعد از پایان مداخله برای اعضای گروه گواه نیز درمان روان‌پویشی فشرده و کوتاه‌مدت با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب در نظر گرفته شد. طول دوره مطالعه یک و ماه نیم بود و جلسات عمدتاً در عصر یکشنبه و چهارشنبه هر هفته برگزار می‌شد. در نهایت، از هر دو گروه آزمایش و گواه پس‌آزمون به‌ عمل آمد و داده­ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از نمونه‌ها ویژگی‌های جمعیت‌شناختی مانند سن، وضعیت تأهل، وضعیت اشتغال و سطح تحصیلات نیز گردآوری شد. هم­چنین، ابزارهای گردآوری داده‌ها به صورت زیر بودند:
پرسش‌نامه راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک ­شده Jalovis (Coping strategies with perceived tension questionnaire): این پرسش‌نامه شامل 39 سؤال است که 15 سؤال مربوط به شیوه مقابله­ای مسئله­مدار و 24 سؤال مربوط به شیوه مقابله‌ای هیجانمدار است. پاسخ فرد در این پرسش‌نامه با معیار لیکرت 5 درجه­ای نمره­گذاری می­شود. اگر فرد مورد پژوهش، تقریباً هرگز را انتخاب کند نمره 1، به­ندرت نمره 2، گاهی اوقات نمره 3، بیشتر اوقات نمره 4 و تقریباً همیشه نمره 5 تعلق می­گیرد. حداقل و حداکثر نمره در زیرمقیاس مقابله مسئله‌مدار 15 تا 75 و حداقل و حداکثر نمره در زیرمقیاس هیجان‌مدار 24 تا 120 بود. نمرات بالا در هر خرده‌مقیاس بیانگر استفاده بیشر از آن سبک مقابله‌ای است. پایایی پرسش‌نامه طی اعتبارسنجی اصلی از 48/0 تا 81/0 برآورد گردیده است (25). در ایران پایایی پرسش‌نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای روش­ مقابله‌ای مسئله­محور 67/0 و روش مقابلهای هیجان­محور 84/0 به­دست آمد (26). هم­چنین، در ایران روایی محتوایی این پرسش‌نامه از طریق اظهار نظر 15 نفر از روان‌شناسان و روان‌پزشکان بررسی و تأیید شد (27). در مطالعه حاضر پایایی این پرسش‌نامه به روش آلفای کرونباخ برای ابعاد مسئله­مدار و هیجان­مدار به ترتیب 82/0 و 77/0 به­دست آمد.
پرسش‌نامه سبک­های تصمیم­گیری Scott و Bruce (Decision-making styles questionnaire): این پرسش‌نامه دارای 25 سؤال و 5 زیرمقیاس سبک تصمیم گیری منطقی (سؤالات 4، 7، 11، 13 و 25)، سبک تصمیم‌گیری شهودی (سؤالات 1، 3، 12، 16 و 17)، سبک تصمیم­گیری وابسته (سؤالات 2، 5، 10، 18 و 22)، سبک تصمیم­گیری آنی (سؤالات 8، 9، 15، 20 و 24) و سبک تصمیم­گیری اجتنابی (سؤالات 6، 14، 19، 21 و 23) می‌باشد. نمره­گذای پرسش‌نامه به­صورت لیکرت 5 درجه‌‌‌ای از 1 تا 5 است (هرگز= 1، به ندرت= 2، گاهی= 3، بیشتر اوقات= 4 و همیشه= 5). حداقل و حداکثر نمره در هر خرده‌مقیاس 5 تا 25 می‌باشد که نمرات بالا در هر خرده‌مقیاس بیانگر بهره‌گیری بیشتر از آن سبک تصمیم‌گیری است. روایی این پرسش‌نامه توسط Scott و Bruce در سطح مطلوبی گزارش شد و پایایی خرده‌مقیاس‌های سبک تصمیم گیری منطقی، شهودی، وابسته، آنی و اجتنابی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 85/0، 84/0، 86/0، 94/0 و 87/0 به­دست آمد (28). در ایران ضریب پایایی آلفای کرونباخ خرده‌مقیاس‌های مذکور به ترتیب برابر با 77/0، 78/0، 76/0، 86/0 و 83/0 گزارش شد (29). در مطالعه حاضر پایایی خرده‌مقیاس‌های ذکر شده از طریق آلفای کرونباخ 79/0، 72/0، 75/0، 81/0 و 69/0 محاسبه شد.
درمان روان­پویشی فشرده و کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب بر مبنای نظریه روان­پویشی McCullough (18): در جدول 1، شرح کوتاه هر جلسه از درمان مذکور بیان شده است
 



جدول 1- خلاصه جلسات درمان روان­پویشی فشرده و کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب برای دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی
جلسه موضوع و اهداف جلسه روش تدریس و مشارکت گروه
اول مصاحبه اولیه روان­شناختی و اجرای پیش آزمون، بررسی مشکل، درجه­بندی مقیاس ارزیابی کلی عملکرد، توضیح در مورد درمان تعدیل­کننده اضطراب، تعداد جلسات، طول مدت هر جلسه. سخنرانی درمانگر
دوم شناسایی عواطف فعال­ساز و عواطف بازدارنده، شناسایی احساس­های مسدود شده، مورد بررسی قرار دادن اضطراب­های فوبیک­ساز عاطفه. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
سوم مورد بررسی قرار دادن مثلث­های شخص و تعارض در مورد بیمار، فرمول­بندی فوبی­های عاطفه بیمار در قالب عاطفه­هراسی، شناسایی عاطفه­هراسی­ها در روابط. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
چهارم مشارکت در کشف الگوهای عاطفه­هراسی­ها، آگاهی از درد و اضطراب مرتبط با عاطفه­هراسی­ها، آموزش مثلث تعارض جهت بررسی عاطفه­هراسی­های زیربنایی، شناسایی احساس­های فعال­ساز انطباقی. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
پنجم شناسایی اضطراب­ها/بازداری­ها، علل اجتناب از احساس­های انطباقی، شناسایی دفاع­های غیرانطباقی و تشخیص الگوهای غیرانطباقی فرد. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
ششم تغییر دفاع­ها از حالت خودهمخوان به خودناهمخوان، بررسی چگونگی اجتناب از احساس انطباقی، بررسی رفتار دفاعی. سخنرانی همراه با بحث گروهی
هفتم آموزش همدلی نسبت به خود، مواجهه با دفاع­ها و تفسیر الگوهای دفاعی، رهاسازی دفاع­های غیرانطباقی. سخنرانی همراه با بحث گروهی
هشتم بررسی مجدد و تحکیم اتحاد درمانی، بررسی فرآیند انتقال و حل آن و مراقبت از فرآیند انتقال متقابل، نظارت و بررسی در زمینه پیشرفت اهداف کانونی. سخنرانی همراه با بحث گروهی
نهم شناسایی و پذیرش نیازهای ابژه خویشتن خود توسط مراجع، پذیرش این اصل که تغییر در حالت خویشتن در پاسخ به پذیرش یا ارضای این نیازها می‌باشد. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
دهم شناسایی دفاع­های محافظت­کننده از خویشتن، انتظارات تحریف شده و الگوهای بین فردی ناسازگارانه، شناسایی و توسعه منابع و حمایت­های بیشتری از ابژه خویشتن در محیط خود به­صورت مطلوب. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
یازدهم ایجاد ظرفیت پذیرش احساس‌های دیگران، تغییر چشم­انداز، در نظر گرفتن صحیح و دلسوزانه دیگران، ابرازگری عاطفه به­صورت ابراز انطباقی احساسات، خواسته­ها و نیازها در روابط با درمانگر و دیگران. سخنرانی همراه با بحث گروهی
دوازدهم آموزش مهارت در رابطه با خود و دیگران به علاوه تمرکز بیشتر برای تعادل سازی با دیگران، تنظیم اضطراب، پیش بینی و برنامه ریزی برای آینده، بررسی و ارزیابی راه حل عاطفه هراسی ها، بررسی طیف کامل احساس های بیمار نسبت به درمانگر، اجرای پس آزمون. بارش افکار، سخنرانی همراه با بحث گروهی
 
 تجزیه و تحلیل داده‌های آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 انجام گردید. برای این منظور در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف‌استاندارد برای توصیف داده‌ها و در سطح استنباطی از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تحلیل کوواریانس یک­متغیره استفاده شد. قبل از انجام تحلیل‌ کوواریانس پیش‌ فرض‌های آن یعنی تعیین توزیع نرمال (با استفاده از آزمون Shapiro-Wilk)، مفروضه همگنی واریانس‌ها (با استفاده از آزمون Levene) و مفروضه همسانی ماتریس‌های واریانس-کوواریانس (با استفاده از آزمون باکس Box’s M) مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه ویژگی‌های جمعیت شناختی در دو گروه نمونه از آزمون مجذور کای استفاده شد. سطح معناداری در آزمون‌ها 05/0 در نظر گرفته شد.  

نتایج
در ابتدا ویژگی‌های جمعیت شناختی نمونه پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. این نتایج در جدول 2 گزارش شده‌اند. نتایج بیانگر آن است که تحت آزمون مجذور کای، گروه آزمایش و کنترل از نظر توزیع فراوانی گروه سنی (701/0=P)، وضعیت اشتغال (742/0=P) و سطح تحصیلات (511/0=P) با هم اختلاف معنی‌داری نداشتند. لازم به ذکر است که تمامی اعضای گروه‌های آزمایش و گواه دختر و مجرد بودند.
 

جدول 2- ویژگی‌های جمعیت شناختی نوجوانان دختر اقدام کننده به خودکشی شیمیایی شهر خرم آباد در سال 1402 به تفکیک گروه‌های مورد بررسی
مقدار P گروه کنترل
(15=n)
گروه آزمایش (15=n) متغیر                          طبقه
درصد تعداد درصد تعداد
701/0 33/53 8 67/46 7 13 تا 15
16 تا 19
سن (سال)
67/46 7 33/53 8
742/0 0 0 67/6 1 شاغل
بیکار
وضعیت اشتغال
100 15 33/93 14
511/0 67/26 4 67/26 4 متوسطه اول
متوسطه دوم
دیپلم
سطح تحصیلات
33/53 8 60 9
20 3 33/13 2
آزمون مجذور کای، 05/0>P اختلاف معنی‌دار
 
 در ادامه شاخص‌های توصیفی متغیرهای پژوهش در پیش‌آزمون و پس آزمون به تفکیک گروه­ آزمایش و کنترل بررسی شد. این نتایج در جدول 3 گزارش شده است. با توجه به جدول 3، میانگین راهبرد مسئله­مدار، راهبرد هیجان‌مدار، سبک تصمیم‌گیری منطقی و سبک تصمیم‌گیری شهودی در پس‌آزمون گروه آزمایش نسبت به پیش‌آزمون افزایش داشته‌ است، این در حالی است که چنین افزایشی در گروه کنترل مشاهده نمی‌شود. هم‌چنین، میانگین سبک‌های تصمیم‌گیری وابسته، آنی و اجتنابی در پس‌آزمون گروه آزمایش نسبت به پیش‌آزمون کاهش داشته است، این د رحالی است که چنین کاهشی در گروه کنترل مشاهده نمی‌شود.
 
جدول 3- میانگین و انحراف معیار نمرات راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک ­شده و سبک­های تصمیم­گیری آزمودنی‌های گروه آزمایش و گواه به تفکیک پیش­‌آزمون و پس­آزمون
پس­آزمون پیش­آزمون      گروه              متغیر
انحراف استاندارد میانگین انحراف استاندارد میانگین
68/4 53/45 18/5 46/38 راهبرد مسئله­مدار گروه آزمایش (15=n)
08/6 66/69 58/7 09/57 راهبرد هیجان­مدار
17/2 56/19 38/2 20/12 سبک منطقی
12/2 93/20 67/2 54/14 سبک شهودی
31/2 98/12 12/2 74/17 سبک وابسته
03/2 83/15 54/2 98/21 سبک آنی
07/2 08/14 84/2 54/18 سبک اجتنابی
89/5 43/38 31/5 03/37 راهبرد مسئله­مدار گروه کنترل (15=n)
74/7 15/58 18/7 96/55 راهبرد هیجان­مدار
42/2 79/14 83/2 76/13 سبک منطقی
76/2 74/14 65/2 04/14 سبک شهودی
65/2 83/16 24/2 87/17 سبک وابسته
91/2 32/20 74/2 24/21 سبک آنی
76/2 22/18 75/2 65/17 سبک اجتنابی
 
 
استفاده از تحلیل کوواریانس به­عنوان یک آزمون پارامتریک، مستلزم رعایت برخی پیش­فرض­های آماری است. سطح معناداری آزمون Shapiro-Wilk برای همه متغیرها بالاتر از 05/0 به­دست آمد (05/0P>) و در نتیجه فرض توزیع نرمال داده‌ها مورد تأیید قرار می‌گیرد. هم­چنین، با توجه به سطح معناداری به­دست آمده از آزمون Levene برای متغیرهای پژوهش، فرض همگنی واریانس‌ها نیز تأیید شد (05/0P>). نتایج آزمون Box’s M جهت بررسی مفروضه همسانی ماتریس‌های واریانس-کوواریانس در دو گروه از لحاظ آماری معنادار نبود (05/0P>) و در نتیجه این مفروضه نیز مورد تأیید قرار گرفت. با توجه به این که کلیه مفروضه‌ها رعایت شده است پس می­توان از آزمون پارامتریک (تحلیل کوواریانس) استفاده کرد. خلاصه نتایج آزمون کوواریانس چندمتغیره در جدول 4 گزارش شده است.
با توجه به جدول 4، نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد پس از حذف اثر پیش‌آزمون، بین مجموع متغیرهای وابسته پژوهش در افراد گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. مجذور اتا 54/0 می‌باشد، به این معنا که 54 درصد از تغییرات مجموع متغیرهای وابسته از طریق اثر درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب قابل تبیین است.
 

جدول 4- خلاصه نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره اثربخشی درمان روان­پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک­شده و سبک­های تصمیم­گیری در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی شیمیایی شهر خرم‌آباد در سال 1402
نام آزمون مقدار مقدار F درجه آزادی فرضیه درجه آزادی خطا مقدار P مجذور اتا
اثر پیلایی 87/0 91/17 6 22 001/0> 54/0
لامبدای ویکلز 49/0 91/17 6 22 001/0> 54/0
اثر هتلینگ 24/3 91/17 6 22 001/0> 54/0
بزرگ­ترین ریشه روی 86/3 91/17 6 22 001/0> 54/0
 
 برای پی بردن به این­که در کدام یک از متغیرهای وابسته، بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی­دار آماری وجود دارد از تحلیل کوواریانس یک‌ متغیره استفاده شد که نتایج این آزمون در جدول 5 ارائه شده است. همان­طور که در جدول 5 نشان داده شده است، پس از حذف تأثیر پیش‌آزمون بر روی متغیرهای وابسته و با توجه به ضریب F محاسبه شده، مشاهده می‌شود که بین میانگین‌های تعدیل شده نمرات راهبرد مسئله­مدار، راهبرد هیجان­مدار، سبک تصمیم­گیری منطقی، سبک تصمیم‌گیری شهودی، سبک تصمیم‌گیری وابسته، سبک تصمیم‌گیری آنی و سبک تصمیم‌گیری اجتنابی برحسب عضویت گروهی در مرحله پس‌آزمون تفاوت معنی‌داری وجود دارد (001/0P<). به عبارت دیگر، 52 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس‌آزمون راهبرد مسئله‌مدار، 52 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس‌آزمون راهبرد هیجان مدار، 49 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس‌آزمون سبک تصمیم‌گیری منطقی، 45 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس­آزمون سبک تصمیم‌گیری شهودی، 47 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس­آزمون سبک تصمیم‌گیری وابسته، 57 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس­آزمون سبک تصمیم‌گیری آنی و 66 درصد از تفاوت مشاهده در میانگین نمرات پس­آزمون سبک تصمیم‌گیری اجتنابی بین دو گروه، ناشی از اثر درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل‌کننده اضطراب بوده است. به عبارت دیگر، درمان روان­پویشی فشرده و کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل‌‌‌کننده اضطراب، موجب افزایش استفاده از راهبرد مسئله­مدار، راهبرد هیجان مدار، سبک تصمیم گیری منطقی و سبک تصمیم‌گیری شهودی و کاهش استفاده از سبک تصمیم­گیری وابسته، سبک تصمیم‌گیری آنی و سبک تصمیم‌گیری اجتنابی گروه آزمایش در مرحله پس‌آزمون شده است.
 

جدول 5- نتایج تحلیل کوواریانس یک‌ متغیره بر روی میانگین نمرات پس آزمون متغیرهای راهبرد مسئله‌مدار، راهبرد هیجان‌مدار و سبک‌های تصمیم‌گیری منطقی، شهودی، وابسته، آنی و اجتنابی در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی شیمیایی شهر خرم آباد در سال 1402
متغیرهای پژوهش منبع تغییر مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات مقدار
F
مقدار
P
میزان تأثیر
راهبرد مسئله‌مدار پیش­آزمون 152/917 1 152/917 397/256 001/0> 90/0
گروه 708/106 1 708/106 831/29 001/0> 52/0
خطا 581/96 27 577/3 - - -
کل 000/44873 30 - - - -
راهبرد هیجان­مدار پیش­آزمون 381/200 1 381/200 076/79 001/0> 74/0
گروه 681/75 1 681/75 866/29 001/0> 52/0
خطا 419/68 27 534/2 - - -
کل 000/12366 30 - - - -
سبک منطقی پیش­آزمون 721/384 1 721/384 897/15 001/0> 37/0
گروه 906/630 1 906/630 070/26 001/0> 49/0
خطا 412/653 27 200/24 - - -
کل 000/1030127 30 - - - -
سبک شهودی پیش­آزمون 678/446 1 678/446 707/19 001/0> 42/0
گروه 108/516 1 108/516 770/22 001/0> 45/0
خطا 989/611 27 666/22 - - -
کل 000/537318 30 - - - -
سبک وابسته پیش­آزمون 370/213 1 370/213 781/36 001/0> 57/0
گروه 132/144 1 132/144 846/24 001/0> 47/0
خطا 63/156 27 801/5 - - -
کل 000/22120 30 - - - -
سبک آنی پیش­آزمون 851/46 1 851/46 413/24 001/0> 47/0
گروه 418/69 1 418/69 172/36 001/0> 57/0
خطا 815/51 27 919/1 - - -
کل 000/4870 30 - - - -
سبک اجتنابی پیش­آزمون 934/49 1 934/49 859/45 001/0> 62/0
گروه 374/59 1 374/59 529/54 001/0> 66/0
خطا 399/29 27 089/1 - - -
کل 000/4437 30 - - - -

 


 بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک شده و سبک­های تصمیم گیری در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی شیمایی انجام شد. نتایج نشان داد درمان روان­پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب سبب افزایش استفاده از راهبردهای مسأله­مدار و هیجان‌مدار در رویارویی با تنیدگی ادراک شده در دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی می­شود. این یافته به­طور مستقیم با نتایج پژوهش Pakdel و همکاران مبنی بر اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر راهبردهای مقابله با استرس شغلی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و خودکارآمدی همسو می‌باشد (16). در تبیین این یافته و هم­راستا با نتایج پژوهش Pakdel و همکاران (16) می‌توان گفت روش درمانی پویشی فشرده روشی قدرت‌مند با هدف ورود به ساختارهای روانی و پویش­های روان‌شناختی که مسئول تعارضات هستند، می‌باشد (30). آزمودنی­ها در طول جلسات درمان با تکنیک­هایی همچون بازسازی دفاع، بازسازی عواطف، بازسازی خود یا بازسازی دیگران نسبت به عواطف فعال­ساز حساسیت­زدایی می­شوند. نتیجه حساسیت­زدایی به عواطف فعال­ساز (خشم، سوگ، نزدیکی هیجانی و شفقت) در تجربیات تنیدگی، کاهش ادراک منفی از تنیدگی­زا بودن رویدادها است. به عبارت دیگر حساسیت‌زدایی از این عواطف، اضطراب ناشی از رویداهای تنیدگی‌زا را کمتر می‌کند تا این که فرد با متوسل شدن به راهبردهای سازنده مقابله با تنیدگی چه به صورت مسئله‌مدار و چه هیجان‌مدار، رویارویی مطلوبی با تنیدگی‌های ادراک شده داشته باشد (16). هم­چنین، این یافته مطالعه به صورت غیرمستقیم با نتایج مطالعات Mowlaie و همکاران (22)، Ahmadi و همکاران (23) و Taghavi و همکاران (24) همسویی دارد. این مطالعات نیز هم­راستا با نتایج پژوهش حاضر دریافتند که روان درمانی پویشی کوتاه مدت منجر به کاهش مشکلات هیجانی و استرسی و مقابله مؤثر با آن‌ها می‌شود.
یافته دیگر پژوهش نشان داد درمان روان‌پویشی فشرده با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب بر بهبود سبک‌های تصمیم‌‌گیری دختران نوجوان اقدام­کننده به خودکشی مؤثر است. نتایج نشان داد که روان درمانی پویشی فشرده با رویکرد تعدیل کننده اضطراب بر افزایش سبک‌های تصمیم‌گیری منطقی و شهودی و کاهش سبک‌های تصمیم‌گیری آنی، وابسته و اجتنابی تأثیر دارد. تنها مطالعه­ای که به­صورت مستقیم با این یافته پژوهش همسویی دارد، مطالعه Ulberg و همکاران می‌باشد که مبنی بر تأثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت بر تصمیم‌گیری‌های خودمختارانه بود (17). در تبیین این یافته می­توان گفت آزمودنی­ها در طول جلسات درمان به بررسی پاسخ­های فوبیک و عاطفه هراسی در روابط می­پردازند و پس از حساسیت­زدایی به عواطف فعال‌ساز (خشم، سوگ، نزدیکی هیجانی و شفقت) به شناسایی احساس‌های فعال­ساز انطباقی، علل اجتناب از احساس­های انطباقی، بازسازی خود و تغییر نگرش در مورد خود و امور اقدام می‌کنند که به نوبه خود به آزمودنی­ها کمک می‌کند که به­جای این­که وارد عاطفه هراسی و هیجان‌های ناسالم شوند، توجه خود را به احساس‌های فعال‌ساز انطباقی معطوف کنند، از فشارهای ذهنی بکاهند، تفکرشان را عوض کنند و بر محیط مسلط شوند و در نهایت بتوانند تصمیم‌گیری مناسب‌تری داشته باشند. به همین دلیل این روش درمانی بر سبک­های تصمیم­گیری سازنده‌ای همچون منطقی و شهودی تأثیر افزایشی داشته است و سبک‌های تصمیم‌گیری غیرمطلوبی همچون آنی، وابسته و اجتنابی را کاهش داده است.
اگرچه این پژوهش به چهارچوب درمانی مناسبی در جهت بهبود راهبردهای مقابله با تنیدگی و سبک‌های تصمیم‌گیری در نوجوانان دختر اقدام کننده به خودکشی شیمیایی دست یافته است، با محدودیت‌های نیز روبه­رو بوده است و از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد: استفاده از پرسش‌نامه‌های خودگزارشی که می‌تواند پاسخ‌های افراد را به دلیل سوگیری مطلوبیت اجتماعی به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه تغییر دهد. نبود مرحله پی­گیری در جهت بررسی تداوم درمان در طولانی مدت. بر همین اساس پیشنهاد می‌شود برای افزایش تعمیم­پذیری یافته‌های مطالعه، پژوهش‌های آتی بر روی نوجوانان دختر اقدام کننده به خودکشی شیمیایی در سایر شهرها و شهرستان‌ها انجام شوند. هم­چنین، بهره‌گیری از مصاحبه‌های بالینی در کنار اجرای پرسش‌نامه‌ها در جهت اندازه‌گیری‌های دقیق‌تر و جامع‌تر توصیه می‌شود. افزون بر این به منظور بررسی بهتر و بیشتر تداوم درمان و ثبات تغییرات، مراحل پی­گیری در پژوهش‌های آتی اضافه گردد. با توجه به این­که این درمان بر روی دختران نوجوان انجام شده است، پیشنهاد می­شود پژوهش­های آتی بر روی سایر گروه­های سنی و پسران اجرا شود.
با توجه به نتایج به دست آمده برنامه‌ریزی برای اجرای کارگاه‌ها و درمان‌های مبتنی بر روان‌پویشی فشرده تعدیل کننده اضطراب در نوجوانان دختر اقدام کننده به خودکشی شیمیایی در جهت بهبود راهبردهای مقابله با تنیدگی و سبک‌های تصمیم‌گیری آن‌ها مفید به نظر می‌رسد. هم­چنین، روان‌شناسان و روان‌پزشکان نتایج این مطالعه را به عنوان تلویحات مهم نظری و عملی در عرصه آسیب‌شناسی خودکشی در نظر داشته باشند. این متخصصان می‌‎توانند از روان درمانی پویشی فشرده تعدیل کننده اضطراب برای کمک به دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی بهره ببرند. در نهایت، با توجه به اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده تعدیل کننده اضطراب، توصیه می‌‌شود جهت دسترسی افرادی که از افکار خودکشی در رنج هستند به این آموزش‌ها و خدمات روان‌شناختی مرتبط، انجمن‌های روان درمانی، مؤسسات فرهنگی و بهداشتی با اطلاع رسانی مناسب در فرهنگ‌سراها، فضای مجازی و سایر مراکز، آموزش‌های لازم را به صورت رایگان در اختیار این افراد قرار دهند.
نتیجه‌گیری
با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، درمان پویشی فشرده تعدیل­کننده اضطراب، مداخله مؤثر و کارآمدی بر راهبردهای مقابله با تنیدگی ادراک شده و سبک‌های تصمیم‌گیری دختران نوجوانی است که دست به خودکشی شیمیایی زده­اند. این پژوهش نشان داد که درمان روان­پویشی فشرده و کوتاه­مدت با رویکرد تعدیل­کننده اضطراب، موجب افزایش استفاده از راهبرد مسئله‌مدار، راهبرد هیجان مدار، سبک تصمیم گیری منطقی و سبک تصمیم­گیری شهودی و کاهش استفاده از سبک تصمیم‌گیری وابسته، سبک تصمیم­گیری آنی و سبک تصمیم‌گیری اجتنابی در دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی شده است.
تشکر و قدردانی
از کلیه دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی که در این مطالعه مشارکت داشتند کمال تشکر و قدردانی صورت می‌گیرد. هم‌چنین، از مسئولین اورژانس مسمومیت مرکز آموزشی درمانی شهدای عشایر شهر خرم آباد بابت همکاری در شناسایی دختران نوجوان اقدام کننده به خودکشی شیمیایی قدردانی می‌شود.
تعارض منافع: هیچ‌گونه تعارض منافعی بین نویسندگان مقاله وجود ندارد.
حمایت مالی: این پژوهش از هیچ سازمان و مؤسسه‌ای حمایت مالی دریافت نکرده است.
ملاحظات اخلاقی (کد اخلاق): در این مطالعه اصول اخلاق در پژوهش رعایت شد. این اصول شامل کسب کد اخلاق IR.LUMS.REC.1402.164 از کمیته اخلاق دانشگاه لرستان، کسب رضایت آگاهانه و حفظ رازداری بود. افزون بر این، همه آزمودنی‌ها در هر زمانی آزاد بودند که از مطالعه خارج شوند.

مشارکت نویسندگان
- طراحی ایده: عزت‌الله قدم‌پور
- طراحی روش کار: عزت‌الله قدم‌پور
- جمع‌آوری داده‌ها: سینا غلامی، فاطمه باوزین، الهام امیدی مقدم
- تجزیه و تحلیل داده‌ها: سینا غلامی
- نظارت: عزت الله قدم‌پور
- مدیریت پروژه: سینا غلامی
- نگارش - پیش‌نویس اصلی: فاطمه باوزین، سینا غلامی
- نگارش - بررسی و ویرایش: سینا غلامی
 


References
 
1. McLoughlin AB, Gould MS, Malone KM. Global trends in teenage suicide: 2003–2014. An International Journal of Medicine 2015; 108(10): 765-80.
2. Miron O, Yu KH, Wilf-Miron R, Kohane IS. Suicide rates among adolescents and young adults in the United States, 2000-2017. Jama 2019; 321(23): 2362-4.
3. McMahon EM, Keeley H, Cannon M, Arensman E, Perry IJ, Clarke M, et al. The iceberg of suicide and self-harm in Irish adolescents: a population-based study. Social Psychiatry And Psychiatric Epidemiology 2014; 49: 1929-35.
4. Mousavi SV, Ghasemi Jobaneh R, Rezaei S, Sheakhli N. Neuroticism and Problem-Solving Styles in Women Chemical Suicide Attempters. Clinical Psychology and Personality 2020; 16(2): 123-30.[Farsi]
5. Turecki G, Brent DA. Suicide and suicidal behaviour. The Lancet 2016; 387(10024): 1227-39.
6. Simbar M, Golezar S, Alizadeh SH, Hajifoghaha M. Suicide risk factors in adolescents worldwide: a narrative review. J Rafsanjan Univ Med Sci 2018; 16(12): 1153-68. [Farsi]
7. Fortune SA, Hawton K. Suicide and deliberate self-harm in children and adolescents. Paediatrics and Child Health 2007; 17(11): 443-7.
8. Rhodes AE, Bethell J, Tonmyr L. Child sexual abuse and youth suicide: A review of the evidence with implications for future research. International Journal of Child, Youth and Family Studies 2014; 5(1): 113-30.
9. Park S, Kim JW, Kim BN, Bae JH, Shin MS, Yoo HJ, et al. Clinical characteristics and precipitating factors of adolescent suicide attempters admitted for psychiatric inpatient care in South Korea. Psychiatry investigation 2015; 12(1): 29.
10. Latifzadeh S, Zarei K. Occupational stress and its' related factors in nurses working in intensive care units in educational hospitals in Ahvaz, Iran. J Novel Appl Sci 2015: 4(4): 483-7. [Farsi]
11. Fink G. Stress, definitions, mechanisms, and effects outlined: Lessons from anxiety. InStress: Concepts, cognition, emotion, and behavior. Academic Press 2016: 3-11.
12. Sadeghian L, Chinaveh M, Feily A. Comparison of the effectiveness of stress coping techniques and self-regulatory strategies on anxiety and stress in diabetic patients. MUMS 2022; 64(6): 4112-27. [Farsi]
13. Ackerman JP, McBee-Strayer SM, Mendoza K, Stevens J, Sheftall AH, Campo JV, et al. Risk-sensitive decision-making deficit in adolescent suicide attempters. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology 2015; 25(2): 109-13.
14. Ratcliff R, Philiastides MG, Sajda P. Quality of evidence for perceptual decision making is indexed by trial-to-trial variability of the EEG. Proceedings of the National Academy of Sciences 2009; 106(16): 6539-44.
15. Stevenson WB, Radin RF. The minds of the board of directors: the effects of formal position and informal networks among board members on influence and decision making. Journal of Management & Governance 2015; 19: 421-60.
16. Pakdel H, Shorabi F, Haji Alizade K. The efficacy of intensive short-term dynamic psychotherapy on job stress coping strategies, health-related quality of life, and self-efficacy of iran air traffic controler staff. Journal of Psychological Science 2022; 21(111): 543-58. [Farsi]
17. Ulberg R, Høglend P, Marble A, Sørbye Ø. From Submission to Autonomy: Approaching Independent Decision Making. A Single–case Study in a Randomized, Controlled Study of Long–term Effects of Dynamic Psychotherapy. American Journal of Psychotherapy 2009; 63(3): 227-43.
18. McCullough VL. Changing character: Short-term anxiety-regulating psychotherapy for restructuring defenses, affects, and attachment. New York: BasicBooks. 1997. pp. 178.
19. Bessonova L, Volkova N, Higgins M, Bengtsson L, Tian S, Simard C, et al. Data from the US and UK cystic fibrosis registries support disease modification by CFTR modulation with ivacaftor. Thorax 2018; 73(8): 731-40.
20. Hajloo N, Mowlaie M. Comparison the effectiveness of empathic and anxiety regulating dynamic psychotherapies on symptom reduction and defense mechanism of students with symptoms of adult separation anxiety disorder. Clinical Psychology and Personality 2020; 17(1): 1-10. [Farsi]
21. Omidi Moghadam E. The Effectiveness of Short-Term Dynamic Psychotherapy on Attachment Styles and Defense Mechanisms in People With Social Anxiety Disorder. A Thesis for The Degree of M.A in Clinical Psychology. 2024. pp: 71. [Farsi]
22. Mowlaie M, Hajloo N, Sadeghi Hashjin G, Mikaeili N, Heidari S. The effectiveness of brief empathic psychodynamic psychotherapy and anxiety regulating psychodynamic psychotherapy on self concept and emotional expression of university students with symptoms of adult separation anxiety disorder. Journal of Psychiatric Nursing 2018; 6(2): 50-60. [Farsi]
23. Ahmadi F, Vatankhah Amjad F, Kazemi Rezaei A, Mohammadi S. The Effectiveness of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) in symptoms depression, anxiety, posttraumatic stress and guilt felling in Bereaved people from the disease COVID-19. Nursing Management 2021; 3 (10): 69-81. [Farsi]
24. Taghavi F, Mirzaie P, Azandariani M, Rezaei Shojaei S. The Effectiveness of Short-Term Dynamic Psychotherapy on Anxiety, Depression and Happiness in Women with Generalized Anxiety. MUMS 2019; 62: 456-66. [Farsi]
25. Bell S, Lee C. Development of the perceived stress questionnaire for young women. Psychology, Health & Medicine 2002; 7(2): 189-201.
26. Abbasi A, Rezaei N, Asaish H, Shariati AR, Rahmani H, Molai AE, et al. Relationship between caregiving pressure and coping skills of caregivers of patients undergoing hemodialysis treatment. Urmia Nursing and Midwifery Faculty Journal 2012; 10(4): 533-9. [Farsi]
27. Bagherian R, Ahmadzadeh Gh, Yazdani E. Study of coping styles among dialysis patients. Journal of Semnan University of Medical Sciences 2009; 10(2): 111-8.
28. Scott SG, Bruce RA. Decision-making style: The development and assessment of a new measure. Educational and Psychological Measurement 1995; 55(5): 818-31.
29. Zare H, Aerab Sheibani Kh. Reliability and Validity of Decision Making Styles Questionnaire in Iranian Students. Psychologica Research 2012; 14(2): 112-25.
30. Gottwik G, Orbes I, Tressel F, Wagner G. Application of Davanloo's Intensive ShortTerm Dynamic Psychotherapy in the treatment of patients with agoraphobia, fainting attacks, anxiety, panic, somatization and functional disorders. Part I: technical and metapsychological roots of the technique; initial phase of trial therapy. International Journal of Intensive ShortTerm Dynamic Psychotherapy 1998; 12(2): 77-103.


The Effectiveness of Intensive Psychodynamic Therapy with an Anxiety Modulating Approach on Coping Strategies with Perceived Tension and Decision-Making Styles in Teenage Girls Attempting Suicide by Chemicals: A Quasi-Experimental Study

Ezatolah Ghadampour[5], Sina Gholami[6], Fateme Bavazin[7], Elham Omidi Moghadam[8]
Received: 07/08/24       Sent for Revision: 02/10/24       Received Revised Manuscript: 25/12/24   Accepted: 28/12/24


Background and Objectives: Teenage girls who attempt chemical suicide have great difficulty coping with tensions and making constructive decisions. The purpose of this study was to determine the effectiveness of intensive psychodynamic therapy with an anxiety modulating approach on coping strategies with perceived tension and decision-making styles in teenage girls attempting suicide by chemicals.
Materials and Methods: The current research was a semi-experimental type of pretest-posttest with a control group. The statistical population included all teenage girls who tried to commit chemical suicide who were admitted to the Poisoning Emergency of the Nomadic Martyrs Training and Treatment Center in Khorramabad City in 2023. Out of these, 30 people were selected by convenience sampling and randomly assigned into the experimental and control groups (15 people in each group). The research tools were Jalovis's Perceived Stress Strategies Questionnaire (1984), Scott & Bruce's Decision Making Styles Questionnaire (1985), and McCullough's Short-Term Intensive Psychodynamic Therapy with an Anxiety Modulating Approach Protocol (1997). Data were analyzed using multivariate covariance test.
Results: Intensive psychodynamic therapy with an anxiety modulating approach had a significant effect on coping strategies with perceived tension and decision-making styles in adolescent girls attempting chemical suicide (Eta=0.54, p<0.001). This effectiveness was also observed in the dimensions of coping strategies and decision-making styles (Eta>0.45, p<0.001).
Conclusion: The current study showed that intensive psychodynamic therapy with an anxiety modulating approach has led to the use of adaptive coping strategies and improved decision-making ability in adolescent girls attempting chemical suicide.
Key words: Intensive psychodynamic therapy, Perceived stress scale, Decision-making, Suicide attempt, Women

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical considerations: The Ethics Committee of Lorestan University approved this study (Code of Ethics: IR.LUMS.REC.1402.164).
Authors’ contributions:
- Conceptualization: Ezatolah Ghadampour
- Methodology: Ezatolah Ghadampour
- Data collection: Sina Gholami, Fateme Bavazin, Elham Omidi Moghadam
- Formal analysis: Sina Gholami
- Supervision: Ezatolah Ghadampour
- Project administration: Sina Gholami
- Writing - original draft: Fateme Bavazin, Sina Gholami
- Writing review & editing: Sina Gholami
Citation: Ghadampour E, Gholami S, Bavazin F, Omidi Moghadam E. The Effectiveness of Intensive Psychodynamic Therapy with an Anxiety Modulating Approach on Coping Strategies with Perceived Tension and Decision-Making Styles in Teenage Girls Attempting Suicide by Chemicals: A Quasi-Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2025; 23 (10): 873-86. [Farsi]
                           
 

[1]- استاد گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) کارشناسی ارشد روان‌سنجی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
    تلفن: 36634007-026، پست الکترونیکی: 21.sinagholami@gmail.com
[3]- دانشجوی دکتری روان‌شناسی تربیتی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
[4]- کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، دانشکده روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، تهران، ایران
[5]- Prof., Faculty of Literature and Humanities, Lorestan University, Khorramabad, Iran
[6]- MA in Psychometrics, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Islamic Azad University, Central Tehran Branch, Tehran, Iran
 ORCID: 0009-0004-1403-3396
   (Corresponding Author) Tel: (026) 36634007, E-mail: 21.sinagholami@gmail.com
[7]- PhD Student in Educational Psychology, Faculty of Literature and Humanities, Lorestan University, Khorramabad, Iran
[8]- MA in Clinical Psychology, Faculty of Psychology, Islamic Azad University, Rudehen Branch, Tehran, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1403/5/9 | پذیرش: 1403/10/11 | انتشار: 1403/12/4

فهرست منابع
1. McLoughlin AB, Gould MS, Malone KM. Global trends in teenage suicide: 2003–2014. An International Journal of Medicine 2015; 108(10): 765-80.
2. Miron O, Yu KH, Wilf-Miron R, Kohane IS. Suicide rates among adolescents and young adults in the United States, 2000-2017. Jama 2019; 321(23): 2362-4.
3. McMahon EM, Keeley H, Cannon M, Arensman E, Perry IJ, Clarke M, et al. The iceberg of suicide and self-harm in Irish adolescents: a population-based study. Social Psychiatry And Psychiatric Epidemiology 2014; 49: 1929-35.
4. Mousavi SV, Ghasemi Jobaneh R, Rezaei S, Sheakhli N. Neuroticism and Problem-Solving Styles in Women Chemical Suicide Attempters. Clinical Psychology and Personality 2020; 16(2): 123-30.[Farsi]
5. Turecki G, Brent DA. Suicide and suicidal behaviour. The Lancet 2016; 387(10024): 1227-39.
6. Simbar M, Golezar S, Alizadeh SH, Hajifoghaha M. Suicide risk factors in adolescents worldwide: a narrative review. J Rafsanjan Univ Med Sci 2018; 16(12): 1153-68. [Farsi]
7. Fortune SA, Hawton K. Suicide and deliberate self-harm in children and adolescents. Paediatrics and Child Health 2007; 17(11): 443-7.
8. Rhodes AE, Bethell J, Tonmyr L. Child sexual abuse and youth suicide: A review of the evidence with implications for future research. International Journal of Child, Youth and Family Studies 2014; 5(1): 113-30.
9. Park S, Kim JW, Kim BN, Bae JH, Shin MS, Yoo HJ, et al. Clinical characteristics and precipitating factors of adolescent suicide attempters admitted for psychiatric inpatient care in South Korea. Psychiatry investigation 2015; 12(1): 29.
10. Latifzadeh S, Zarei K. Occupational stress and its' related factors in nurses working in intensive care units in educational hospitals in Ahvaz, Iran. J Novel Appl Sci 2015: 4(4): 483-7. [Farsi]
11. Fink G. Stress, definitions, mechanisms, and effects outlined: Lessons from anxiety. InStress: Concepts, cognition, emotion, and behavior. Academic Press 2016: 3-11.
12. Sadeghian L, Chinaveh M, Feily A. Comparison of the effectiveness of stress coping techniques and self-regulatory strategies on anxiety and stress in diabetic patients. MUMS 2022; 64(6): 4112-27. [Farsi]
13. Ackerman JP, McBee-Strayer SM, Mendoza K, Stevens J, Sheftall AH, Campo JV, et al. Risk-sensitive decision-making deficit in adolescent suicide attempters. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology 2015; 25(2): 109-13.
14. Ratcliff R, Philiastides MG, Sajda P. Quality of evidence for perceptual decision making is indexed by trial-to-trial variability of the EEG. Proceedings of the National Academy of Sciences 2009; 106(16): 6539-44.
15. Stevenson WB, Radin RF. The minds of the board of directors: the effects of formal position and informal networks among board members on influence and decision making. Journal of Management & Governance 2015; 19: 421-60.
16. Pakdel H, Shorabi F, Haji Alizade K. The efficacy of intensive short-term dynamic psychotherapy on job stress coping strategies, health-related quality of life, and self-efficacy of iran air traffic controler staff. Journal of Psychological Science 2022; 21(111): 543-58. [Farsi]
17. Ulberg R, Høglend P, Marble A, Sørbye Ø. From Submission to Autonomy: Approaching Independent Decision Making. A Single–case Study in a Randomized, Controlled Study of Long–term Effects of Dynamic Psychotherapy. American Journal of Psychotherapy 2009; 63(3): 227-43.
18. McCullough VL. Changing character: Short-term anxiety-regulating psychotherapy for restructuring defenses, affects, and attachment. New York: BasicBooks. 1997. pp. 178.
19. Bessonova L, Volkova N, Higgins M, Bengtsson L, Tian S, Simard C, et al. Data from the US and UK cystic fibrosis registries support disease modification by CFTR modulation with ivacaftor. Thorax 2018; 73(8): 731-40.
20. Hajloo N, Mowlaie M. Comparison the effectiveness of empathic and anxiety regulating dynamic psychotherapies on symptom reduction and defense mechanism of students with symptoms of adult separation anxiety disorder. Clinical Psychology and Personality 2020; 17(1): 1-10. [Farsi]
21. Omidi Moghadam E. The Effectiveness of Short-Term Dynamic Psychotherapy on Attachment Styles and Defense Mechanisms in People With Social Anxiety Disorder. A Thesis for The Degree of M.A in Clinical Psychology. 2024. pp: 71. [Farsi]
22. Mowlaie M, Hajloo N, Sadeghi Hashjin G, Mikaeili N, Heidari S. The effectiveness of brief empathic psychodynamic psychotherapy and anxiety regulating psychodynamic psychotherapy on self concept and emotional expression of university students with symptoms of adult separation anxiety disorder. Journal of Psychiatric Nursing 2018; 6(2): 50-60. [Farsi]
23. Ahmadi F, Vatankhah Amjad F, Kazemi Rezaei A, Mohammadi S. The Effectiveness of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) in symptoms depression, anxiety, posttraumatic stress and guilt felling in Bereaved people from the disease COVID-19. Nursing Management 2021; 3 (10): 69-81. [Farsi]
24. Taghavi F, Mirzaie P, Azandariani M, Rezaei Shojaei S. The Effectiveness of Short-Term Dynamic Psychotherapy on Anxiety, Depression and Happiness in Women with Generalized Anxiety. MUMS 2019; 62: 456-66. [Farsi]
25. Bell S, Lee C. Development of the perceived stress questionnaire for young women. Psychology, Health & Medicine 2002; 7(2): 189-201.
26. Abbasi A, Rezaei N, Asaish H, Shariati AR, Rahmani H, Molai AE, et al. Relationship between caregiving pressure and coping skills of caregivers of patients undergoing hemodialysis treatment. Urmia Nursing and Midwifery Faculty Journal 2012; 10(4): 533-9. [Farsi]
27. Bagherian R, Ahmadzadeh Gh, Yazdani E. Study of coping styles among dialysis patients. Journal of Semnan University of Medical Sciences 2009; 10(2): 111-8.
28. Scott SG, Bruce RA. Decision-making style: The development and assessment of a new measure. Educational and Psychological Measurement 1995; 55(5): 818-31.
29. Zare H, Aerab Sheibani Kh. Reliability and Validity of Decision Making Styles Questionnaire in Iranian Students. Psychologica Research 2012; 14(2): 112-25.
30. Gottwik G, Orbes I, Tressel F, Wagner G. Application of Davanloo's Intensive Short‐Term Dynamic Psychotherapy in the treatment of patients with agoraphobia, fainting attacks, anxiety, panic, somatization and functional disorders. Part I: technical and metapsychological roots of the technique; initial phase of trial therapy. International Journal of Intensive Short‐Term Dynamic Psychotherapy 1998; 12(2): 77-103.
31.  

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb