Ethics code: 396-2-039
Khazaie M, Pooyanmehr M, Maleki A, Alimohammadi S, Haghnazari L. Protective Effect of Hydroalcoholic Extract of Ziziphora clinopodioides on Hepato-Renal Toxicity of Silver Nanoparticles in Male Rats: An Experimental Study. JRUMS 2024; 23 (7) :578-588
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7469-fa.html
خزائی میلاد، پویان مهر مهرداد، ملکی علی، علی محمدی صمد، حق نظری لیدا. اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر سمیت
کبدی-کلیوی نانوذرات نقره در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (7) :578-588
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7469-fa.html
دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران.
متن کامل [PDF 512 kb]
(54 دریافت)
|
چکیده (HTML) (65 مشاهده)
متن کامل: (27 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، مهر 1403، 588-578
اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر سمیت
کبدی-کلیوی نانوذرات نقره در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی
میلاد خزائی، مهرداد پویانمهر، علی ملکی، صمد علیمحمدی، لیدا حقنظری
دریافت مقاله: 17/05/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/06/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 18/07/1403 پذیرش مقاله:22/07/1403
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات سمشناسی روی نانوذرات نقره (Ag-NPs) به دلیل کاربردهای زیستپزشکی گسترده اهمیت زیادی دارد. به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی بالای کاکوتی کوهی، هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر محافظتی این گیاه در برابر سمیت ناشی از Ag-NPs بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 20±200 گرم به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل، گروه دریافتکننده Ag-NPs با دوز ppm200، گروههای دریافتکننده حیوانات عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی با دوزهای 20، 60 و 180 میلیگرم بر کیلوگرم همراه با ( ppm200)Ag-NPs بودند. تجویز ترکیبات به صورت خوراکی و یکبار در روز بهمدت 30 روز بود. در پایان مطالعه، نمونههای خون جمعآوری و فعالیت سرمی آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز و غلظت سرمی اوره و کراتینین اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که تجویز Ag-NPs فعالیت سرمی آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز و غلظت سرمی اوره و کراتینین را به طور معنیداری در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد (05/0>P). این تغییرات طی درمان با عصاره کاکوتی کوهی در دوزهای مختلف نسبت به گروه دریافتکننده Ag-NPs بهبود یافت (05/0>P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر کاکوتی کوهی ممکن است در پیشگیری از سمیت Ag-NPs مؤثر باشد.
واژههای کلیدی: نانوذرات نقره، کاکوتی کوهی، سمیت کبدی-کلیوی، موش صحرایی
ارجاع: خزائی م، پویانمهر م، ملکی ع، علیمحمدی ص، حقنظری ل، اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر سمیت کبدی-کلیوی نانوذرات نقره در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 7، صفحات: 588-578.
مقدمه
کاربرد فناوری نانو در پزشکی اثرات مهمی بر مراقبتهای بهداشتی دارد. نانوذرات نقره (Silver Nanoparticles; Ag-NPs) بهدلیل خواص منحصر به فرد در مقیاس نانو در بسیاری از محصولات تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده روزافزون از محصولات Ag-NPs؛ علیرغم این واقعیت که این مواد دارای مزایای بیشماری هستند، اما میتوانند باعث ایجاد انواع مشکلات زیست محیطی و سلامت انسان شوند. بنابراین مطالعه روی این ترکیبات به یک موضوع مهمی تبدیل شده است (1). مسیرهایی که بدن میتواند در معرض Ag-NPs قرار گیرد شامل تماس مستقیم، استنشاق، بلع، تزریق داخل صفاقی یا داخل وریدی است که متعاقباً این مواد در گروه متنوعی از اندامهای حیاتی مانند مغز، کبد، کلیه، ریه و طحال تجمع میکنند. مسیر و مدت قرار گرفتن در معرض، همراه با خواص فیزیکی و شیمیایی (مانند اندازه و سطح) Ag-NPs، بهعنوان عوامل اصلی تعیینکننده در توزیع زیستی و پیامدهای پاتوفیزیولوژی شناخته میشوند (2). تحقیقات بسیاری برای درک سمیت Ag-NPs انجام شده است. در
داخل سلول، Ag-NPs میتوانند تولید گونههای فعال اکسیژن
(Reactive Oxygen Species; ROS)، اختلال در متابولیسم انرژی و رونویسی ژن، و اتصال با گروههای تیول آزاد آنزیمها و پروتئینهای سلولی را القاء کنند. این مکانیسمها منجر به تشکیل سایتوکاینهای پیشالتهابی، آسیب DNA و در نهایت مرگ سلولی در اثر آپوپتوز یا نکروز میشود (3). مطالعات نشان دادهاند که
Ag-NPs پس از تجویز سیستمیک باعث ایجاد هپاتوتوکسیسیتی (4) و نفروتوکسیسیتی (5) میشوند. همچنین Ag-NPs میتوانند از سد خونی-مغزی عبور کرده و باعث اختلال عملکرد آن، تخریب نورونی و التهاب آستروسیت در موش صحرایی شوند (6). علاوه بر این، تعدیل پاسخ ایمنی توسط Ag-NPs در چندین مطالعه تأیید شده است. برای مثال، پارامترهای ایمونولوژیکی شامل ایمونوگلوبولین G (Immunoglobulin G; IgG)، ایمونوگلوبولین
M (Immunoglobulin M; IgM)، کمپلمان C3 (Complement-3; C3)، کمپلمان C4 (Complement-4; C4) و پروتئین واکنشی
C (C-Reactive Protein; CRP) در پلاسمای موشهایی که به مدت 30 روز در معرض Ag-NPs قرار گرفته بودند به شکل معنیداری افزایش یافت (7).
گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی مدتها است که به عنوان درمان سنتی برای بسیاری از بیماریها و نیز کاهش اثرات مسمویتی مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر فعالیتهای گیاهان دارویی در درجه اول به ترکیبات فیتوشیمیایی آنها نسبت داده میشود. این به دلیل اثر فارماکولوژیک و آنتیاکسیدانی و نقش آنها در پیشگیری از استرس اکسیداتیو مرتبط با شرایط مختلف است (8). کاکوتی کوهی با نام علمی (Ziziphora clinopodioides) از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) میباشد. این گیاه در سراسر جهان به ویژه در ایران، افغانستان، عراق و ترکیه پراکنده بوده و یکی از پرمصرفترین گیاهان دارویی است که در نواحی غربی ایران به ویژه استان کرمانشاه رشد زیادی دارد (9). آنالیز فیتوشیمیایی گیاه کاکوتی کوهی اجزای مختلف فعال بیولوژیکی از قبیل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با فعالیت آنتیاکسیدانی را نشان داده است که از مهمترین آنها میتوان Pulegone، Carvacrol، Thymol، p-cymene و γ-terpinene را نام برد (10، 9). تا کنون مطالعات متعددی در زمینه این گیاه انجام شده است. برای مثال اثرات ضد دردی (9)، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی (11) و ضد التهابی (12) به تأیید رسیده است. علاوه بر این، تأثیر محافظتی و ترمیمکنندگی عصاره هیدروالکلی Ziziphora clinopodioides بر آسیبهای بیضهای ناشی از تزریق استرپتوزوتوسین (Streptozotocin; STZ) و القاء دیابت در موشهای صحرایی نر گزارش شده است (13). همچنین، مهار آپوپتوز و پیشرفت رژنراسیون نورونی به دنبال تیمار حیوانات با عصارههای آبی و الکلی کاکوتی کوهی پس از آسیب نخاعی مشاهده شد (14). مطالعه Sedighi و همکاران نیز نشان داد که درمان با عصاره هیدروالکلی این گیاه از آسیبهای حافظه، اختلالات عصبی مرتبط با آلزایمر و مشکلات شناختی ناشی از تزریق داخل بطن مغزی STZ در موشهای صحرایی نر جلوگیری کرد (15). بنابراین، بر اساس مطالب ذکر شده و با توجه به خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی ویژه گیاه کاکوتی کوهی و اینکه در بررسی منابع در خصوص اثرات محافظتی گیاه مذکور بر سمیت ناشی از Ag-NPs موردی مشاهده نگردید، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) بر سمیت ناشی از Ag-NPs در موشهای صحرایی نر بالغ انجام شد.
مواد و روشها
برای انجام تحقیق، تعداد 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 20±200 گرم و سن 8 هفته که از واحد پرورش و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی تهیه شده بودند، مورد استفاده قرار گرفت. مطالعه حاضر در گروه علوم پایه و پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی در سال 1396 انجام شد. حیوانات در قفسهای جداگانه در شرایط نوری استاندارد (12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی)، درجه حرارت 2±22 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 5±55 درصد نگهداری شدند. دسترسی حیوانات به آب و غذا آزاد بود و از غذای پلیت آماده برای تغذیه موشها استفاده شد. اصول اخلاقی هنگام کار با حیوانات رعایت گردید. حیوانات پس از یک هفته سازش با محیط آزمایشگاه، به طور تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند (جدول 1). این مطالعه همچنین دارای کد اخلاق از دانشگاه رازی کرمانشاه به شماره ثبتی Ethic Nubmer: 396-2-039 میباشد.
جدول 1- گروهبندی تیمارهای مختلف استفاده شده در آزمایش
گروه 1 |
کنترل؛ دریافت کننده نرمال سالین |
گروه 2 |
دریافت کننده ( ppm200)Ag-NPs |
گروه 3 |
دریافت کننده عصاره هیدروالکلی Z. clinopodioides (20 میلیگرم بر کیلوگرم)+ ( ppm200)Ag-NPs |
گروه 4 |
دریافت کننده عصاره هیدروالکلی Z. clinopodioides (60 میلیگرم بر کیلوگرم)+ ( ppm200)Ag-NPs |
گروه 5 |
دریافت کننده عصاره هیدروالکلی Z. clinopodioides (180 میلیگرم بر کیلوگرم)+ ( ppm200)Ag-NPs |
در تمامی گروههای مورد مطالعه، همه محلولها به صورت تازه و به صورت خوراکی و به مدت 30 روز به حیوانات تجویز شدند. در مطالعه حاضر، دوزهای مورد استفاده برای Ag-NPs بر اساس مطالعات قبلی (7، 16) و با در نظر گرفتن تحقیقات انجام شده در آزمایشگاه فیزیولوژی و فارماکولوژی انتخاب شد. Ag-NPs مورد استفاده در این تحقیق با کیفیت بالا و درجه خلوص بالای 99 درصد بوده و از شرکت پیشگامان نانو مواد ایرانیان (مشهد، ایران) تهیه شد. برای ارزیابی اندازه و مورفولوژی Ag-NPs از میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning Electron Microscope; SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (Transmission Electron Microscope; TEM) استفاده شد که توزیع یک دست نانوذرات و ساختار کروی آنها را مشخص ساخته و نشان داد ابعاد این نانوذرات 40-20 نانومتر میباشد. لازم به ذکر است که این آزمایشات توسط شرکت تهیه کننده انجام گرفت که در شکل 1 آمده است. پودر عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی از مجتمع صنایع دینه ایران (شرکت داروسازی، تهران، ایران) تهیه شد. گیاه تازه کاکوتی کوهی (تأیید شده توسط گیاه شناس: دکتر معصومی، با شماره هرباریوم 6816) جمعآوری گردید و به قطعات کوچک برش داده شد. برگهای کاکوتی کوهی در دمای اتاق تمیز و در زیر سایه با هوا خشک شدند و سپس با آسیاب آزمایشگاهی آسیاب شدند تا فرم پودری آن به دست آید. عصارهگیری برای استخراج مواد مؤثر به روش خیساندن انجام گرفت. به این صورت که پودر گیاه با 400 میلیلیتر اتانول 80 درصد در دستگاه سوکسله به مدت 72 ساعت قرار گرفت. سپس عصاره هیدروالکلی سه بار از کاغذ صافی واتمن شماره 1 (Whatman, UK) عبور داده شد. در مرحله آخر با استفاده از دستگاه روتاری اواپراتور (Laborota 4000, Heidolph, Germany) با 200 دور در دقیقه و در دمای 40 درجه سانتیگراد خشک گردید. پس از خشک شدن کامل، در داخل شیشههای تیره و در دمای 4 درجه سانتیگراد تا زمان استفاده نگهداری شد.
پس از تهیه عصاره گیاه کاکوتی کوهی؛ جهت تیمار حیوانات، از عصاره خشک گیاه با دوزهای 20، 60 و 180 میلیگرم بر کیلوگرم بر اساس وزن بدن حیوانات توزین شده و در نرمال سالین تهیه شده و با حجم 5/0 میلیلیتر به صورت روزانه به موشهای گروههای مورد نظر با سرنگ مخصوص به صورت گاواژ داده شد.