Ethics code: IR.KASHANU.REC.1402.040
Structural Equation Modeling of Resilience Based on Cognitive Emotion Regulation Strategies and Perceived Social Support with the Mediating Role of Self-Efficacy in Breast Cancer Patients: A Descriptive Study. JRUMS 2025; 24 (4) :360-374
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7664-fa.html
تمناییفر محمدرضا، سلیمانیان زهرا. مدلیابی معادلات ساختاری تابآوری بر اساس راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش میانجی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به سرطان پستان: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1404; 24 (4) :360-374
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7664-fa.html
دانشگاه کاشان
متن کامل [PDF 437 kb]
(36 دریافت)
|
چکیده (HTML) (91 مشاهده)
متن کامل: (49 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 24، تیر 1404، 374-360
مدلیابی معادلات ساختاری تابآوری بر اساس راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش میانجی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به سرطان پستان: یک مطالعه توصیفی
محمدرضا تمناییفر[1]، زهرا سلیمانیان[2]
دریافت مقاله: 23/11/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 11/12/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/02/1404 پذیرش مقاله: 30/02/1404
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان از جمله شایعترین سرطانها است که اثرات زیادی بر سلامت روانشناختی بهجا میگذارد. هدف از پژوهش حاضر پیشبینی تابآوری بر اساس نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش میانجی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان با پرونده فعال در بخش انکولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) و امام حسین (ع) شهر تهران در سال 1402 بودند که تعداد 250 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه نظمجویی شناختی هیجان Garnefski و همکاران (2001)، مقیاس تابآوری Connor و Davidson (2003)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده Zimet و همکاران (1988) و مقیاس خودکارآمدی عمومی Scherer و همکاران (1982) بود. دادهها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و مدلیابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی (26/0-=β، 002/0=P)، نظمجویی شناختی هیجان انطباقی (39/0=β، 001/0=P)، حمایت اجتماعی ادراک شده (22/0=β، 001/0=P) و خودکارآمدی (29/0=β، 001/0=P) بر تابآوری اثر مستقیم و معنیدار دارد. راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجیگری خودکارآمدی در مجموع 43 درصد از واریانس تابآوری را تبیین میکنند. همچنین، مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود.
نتیجهگیری: با توجه به نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراکشده با تابآوری در زنان مبتلا به سرطان پستان، پیشنهاد میشود در راستای بهداشت روان این بیماران مداخلات مؤثر با هدف افزایش تابآوری از طریق نظمجویی شناختی هیجان، ارتقاء حمایت اجتماعی و خودکارآمدی برای آنان انجام شود.
واژههای کلیدی: تابآوری، خودکارآمدی، راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان، حمایت اجتماعی ادراک شده، سرطان پستان
ارجاع: تمناییفر مر، سلیمانیان ز. مدلیابی معادلات ساختاری تابآوری بر اساس راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش میانجی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به سرطان پستان: یک مطالعه توصیفی . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1404، دوره 24 شماره 4، صفحات: 374-360.
.
مقدمه
سرطان پستان شایعترین سرطان تشخیص داده شده در سراسر جهان است (1). با حدود 685000 مرگ، این سرطان مسئول 16 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان در زنان در سال 2020 بوده است (2). همچنین، میتوان گفت که سرطان پستان شایعترین بدخیمی در زنان در ایالات متحده است و پس از سرطان ریه به عنوان عامل مرگ ناشی از سرطان در رتبه دوم قرار دارد و انجمن سرطان آمریکا تخمین زده است که در سال 2024، 313510 آمریکایی مبتلا به سرطان پستان تشخیص داده میشوند و 42780 نفر بر اثر بیماری در ایالات متحده در سال 2024 خواهند مرد (3). در ایران در سال ۱۳۹۴، ۱۳ هزار و ۱۰۶ مورد جدید سرطان پستان در ایران شناسایی شد که ۱۲ هزار و ۸۰۲ مورد آن در زنان و ۳۰۴ مورد در مردان رخ داده است (4). زنان مبتلا به سرطان پستان به دلیل تشخیص بیماری و پیگیری روند درمان مشکلات مختلفی از جمله امید به زندگی پایین (5)، کیفیت زندگی جنسی پایین (6)، افسردگی بالاتر (7)، اضطراب مرگ (8) و تابآوری پایینتری نسبت به افراد سالم تجربه میکنند (9). لذا میتوان گفت که سرطان پستان در حال حاضر شایعترین بدخیمی در بین زنان است و تابآوری عامل مهمی است که اختلالات عاطفی و روانی اجتماعی مرتبط با استرس را که هنگام دریافت تشخیص سرطان پستان ایجاد میشود، کاهش پیدا میکند (10).
تابآوری توانایی حفظ یا بازیابی عملکرد طبیعی در هنگام مواجهه با ناملایمات یا توانایی «بازگشت» از یک رویداد استرسزا است (11). مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داد که اکثریت قریب به اتفاق جمعیت حداقل یک رویداد خشونتآمیز، غمانگیز یا بسیار استرسزا را در طول زندگی خود تجربه کردهاند، اما همه آنها دچار اختلالات روانشناختی مرتبط با استرس نشدهاند (12)، که نشان میدهد سازگاری روانشناختی از طریق تابآوری میتواند نقش حفاظتی داشته باشد (13). متعاقباً، تابآوری نه تنها بهعنوان یک ویژگی نادر افراد استثنایی، بلکه بهعنوان فرآیندی پویا از سازگاری مؤثر با ناملایمات زندگی (14)، که نسبتاً مکرر رخ میدهد، تعریف شده است (15). یکی از پیشبینی کنندههای تابآوری راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان است (16). مطالعات به نقش محوری نظمجویی شناختی هیجانی در رفتارهای افراد اشاره کردهاند (17).
نظمجویی شناختی هیجان به عنوان الگوهای مقابلهای مفهوم سازی شده است که نحوه تجربه و ابراز احساسات افراد را چه به صورت خودآگاه و چه ناخودآگاه تعدیل میکند (18). بر اساس تحقیقات، سرطان پستان مسئول تغییرات مخرب در زندگی زنان است و باعث میشود آنها هیجانات منفی متنوع و شدیدی را تجربه کنند که میتواند بر درک آنها از بهزیستی تأثیر بگذارد و دشواری در نظمجویی شناختی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای انطباقی نظمجویی شناختی هیجان نقش مهمی در پیشبینی بهزیستی، بهویژه در حوزه عاطفی، که در بیماران مبتلا به سرطان پستان بیشتر به خطر میافتد، ایفا میکنند (19). از سوی دیگر، حمایت اجتماعی ادراک شده میتواند با تابآوری در ارتباط باشد و حمایت اجتماعی ادراک شده همبستگی مثبت و معنیداری با تابآوری زنان مبتلا به سرطان پستان دارد (20). حمایت اجتماعی ممکن است به ویژه در طول بیماریها مهم باشد، زیرا نشان داده شده است که نقش کلیدی در رفاه عمومی دارد و پیشبینیکننده قوی تابآوری پس از بلایا است (21). به طور خاص، حمایت اجتماعی ممکن است به عنوان یک «حافظ» بر اساس فرضیه مهار استرس عمل کند و حمایت عاطفی و روانی را ارائه کند، که عامل اصلی در حفظ رفاه و مقابله با چالشهای سلامتی در نظر گرفته میشود (22).
با توجه به آنچه گفته شد از پیشبینی کنندههای تابآوری، میتوان به راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان (16) و حمایت اجتماعی ادراک شده اشاره کرد (21-20). اما آنچه میتواند به عنوان یک مسئله پژوهشی مطرح باشد بررسی نقش متغیرهای میانجی در رابطه بین راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با تابآوری است که در این پژوهش به نقش میانجی خودکارآمدی پرداخته شده است. چرا که خودکارآمدی نه تنها از پیشایندهای این پژوهش یعنی راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان (16) و حمایت اجتماعی ادراک شده (23، 20) تأثیر میپذیرد، بلکه بر پیامدهای این پژوهش یعنی تابآوری تأثیر میگذارد (24). لذا خودکارآمدی میتواند یک میانجی کننده مناسب بر اساس سوابق و پیشینه پژوهش برای ارتباط بین راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده باشد. مفهوم خودکارآمدی از نظریه شناختی اجتماعی تغییر رفتار سرچشمه میگیرد و این به باور فرد به توانایی آنها در مدیریت موفقیتآمیز وظایف، تعهدات و چالشهای مربوط به نقش خود در زندگی اشاره دارد (25).
بر اساس آنچه گفته شد در اهمیت و ضرورت انجام این پژوهش میتوان گفت که سرطان پستان شایعترین سرطان شناخته شده در ایران (4) و شایعترین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان در جهان است (26). هر ساله تقریباً 5/1 میلیون زن در سراسر جهان به سرطان سینه مبتلا میشوند (27). سرطان پستان نوعی سرطان متاستاتیک است که میتواند به سایر قسمتهای بدن از جمله استخوانها، ریهها، کبد و مغز سرایت کند و آن را غیر قابل درمان کند. اگر سرطان به موقع تشخیص داده شود، میتوان به پیشآگهی خوب و درصد بقاء بالایی دست یافت (28). لذا با توجه به آنچه گفته شد شناخت عوامل مؤثر بر تابآوری زنان مبتلا به سرطان پستان میتواند مهم باشد و پژوهش در این زمینه میتواند به شناسایی پیشایندهای تابآوری در این زنان منجر شود و نتایج آن هم برای روانشناسان و هم برای مشاورانی که در زمینه توانمندسازی روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان فعالیت میکنند، میتواند کاربرد داشته باشد. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین معادلات ساختاری تابآوری بر اساس راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش میانجی خودکارآمدی در بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.
مواد و روشها
پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی(ره) و امام حسین(ع) شهر تهران در سال 1402 بودند. بر اساس نظر Kline (به نقل از 29)، حجم نمونه 200 نفر لازم است، اما در این پژوهش با احتساب احتمال ریزش برخی پاسخنامهها حجم نمونه 250 نفر انتخاب شد که علاوه بر پاسخ به سؤالات پرسشنامههای پژوهش، سن، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات و شغل آنها نیز حین پاسخگویی به سؤالات پرسشنامهها گردآوری شد. مکان اجرای پرسشنامهها بر روی زنان مبتلا به سرطان پستان بخش سرطان بیمارستان امام خمینی(ره) و امام حسین(ع) شهر تهران بود که در بازه زمانی بهار 1402 اجرا شد.
طول دوره مطالعه 10 روزه و رضایت نمونهها با ارائه مدرک کد اخلاق به آنها و گرفتن رضایتنامه جلب شد. سپس بعد از این مرحله زنان با پرسشنامه خودگزارشی به سؤالات پرسشنامهها پاسخ دادند و بعد از اتمام پژوهش هیچ نمونهای ریزش نداشت. ملاکهای ورود به پژوهش شامل تشخیص بیماری سرطان پستان بر اساس نظر متخصص، حداقل سواد خواندن و نوشتن، نداشتن مشکلات جسمانی (مانند بیماری دیابت، فشارخون و غیره) و روانشناختی (مانند افسردگی، اضطراب و غیره) بود. همچنین، ناقص بودن پاسخنامه از ملاکهای خروج از پژوهش بود. مقاله حاضر برگرفته از پژوهش مصوب در شورای تخصصی پژوهش دانشگاه کاشان مورخ 10/08/1402 به کد اخلاق شماره IR.KASHANU.REC.1402.040 میباشد. در زیر ابزارهای گردآوری دادهها آمده است.
پرسشنامه نظمجویی شناختی هیجان (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire): این پرسشنامه توسط Garnefski و همکاران (30) تدوین شده است و شامل 36 سؤال که 9 خرده مقیاس سرزنش خود (سؤالات 1، 10، 19 و 28)، سرزنش دیگران (سؤالات 9، 18، 27، 36)، نشخوارگری (سؤالات 3، 12، 21 و 30)، فاجعه نمایی (سؤالات 8، 17، 35 و 26)، دیدگاهگیری (سؤالات 7، 16، 25، 34)، تمرکز مجدد مثبت (سؤالات 4، 13، 22 و 31)، ارزیابی مجدد مثبت (سؤالات 6، 15، 24 و 33)، پذیرش (سؤالات 2، 11، 20 و 29)، تمرکز مجدد بر برنامهریزی (سؤالات 5، 14، 23 و 32) را اندازهگیری و بررسی میکند. نمرهگذاری در طیف 5 درجهای لیکرت است (از هرگز 1 نمره تا همیشه 5 نمره). دامنه نمرات راهبردهای غیرانطباقی در دامنه 16 تا 80 است که نمره بالاتر نشان دهنده نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی بیشتر است و دامنه نمرات راهبردهای انطباقی از 20 تا 100 است که نمره بالاتر نشان دهنده نظمجویی شناختی هیجان انطباقی بیشتر است. سازندگان روایی و پایایی آن را محاسبه و برای بررسی پایایی و ضریب 92/0 به دست آوردهاند و برای بررسی روایی از روایی ملاکی (همزمان) استفاده و ضریب همبستگی آن افسردگی از چک لیست اختلالات روانی Derogatis و همکاران (31) بررسی و ضرایب در دامنه 17 تا 55/0 و معنادار در سطح 01/0 به دست آمده است (30). این پرسشنامه در ایران ترجمه و هنجاریابی شده است و ضرایب پایایی به دو شیوه آلفای کرونباخ و بازآزمایی بررسی و ضرایب آلفای کرونباخ برای سرزنش خود 87/0، سرزنش دیگران 88/0، نشخوارگری 85/0، فاجعه نمایی، 82/0، دیدگاهگیری 79/0، تمرکز مجدد مثبت 77/0، ارزیابی مجدد مثبت 85/0، پذیرش 80/0، تمرکز مجدد بر برنامهریزی 81/0 و کل سؤالات باهم 92/0 و ضرایب بازآزمایی برای سرزنش خود 65/0، سرزنش دیگران 71/0، نشخوارگری 63/0، فاجعه نمایی، 65/0، دیدگاهگیری 59/0، تمرکز مجدد مثبت 54/0، ارزیابی مجدد مثبت 61/0، پذیرش 41/0، تمرکز مجدد بر برنامهریزی 50/0 و کل سؤالات باهم 77/0 و معنادار در سطح 01/0 به دست آوردهاند و همچنین در نسخه هنجاریابی شده روایی ملاکی (همزمان) آن با سیاهه تجدیدنظر شده افسردگی Beck و همکاران (32) بررسی و ضرایب همبستگی نظمجویی شناختی هیجان انطباقی در دامنه 25/0- تا 32/0- و نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی در دامنه 36/0 تا 48/0 و معنادار در سطح 01/0 گزارش شده است (33). در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ سرزنش خود 75/0، سرزنش دیگران 71/0، نشخوارگری 80/0، فاجعه نمایی 79/0، دیدگاهگیری 83/0، تمرکز مجدد مثبت 90/0، ارزیابی مجدد مثبت 72/0، پذیرش 76/0، تمرکز مجدد بر برنامهریزی 71/0 و کل مقیاس 88/0 محاسبه شد.
مقیاس تابآوری (Connor-Davidson Resilience Scale): این مقیاس توسط Connor و Davidson (34) تدوین شده است و 25 سؤال دارد و توانایی مقابله با استرس را در مواجهه با خطر یا ناملایمات اندازهگیری میکند و سؤالات 10، 11، 12، 16، 17، 23، 24 و 25 مربوط به تصور از شایستگی فردی، سؤالات 6، 7، 14، 15، 19، 18 و 20 مربوط به تحمل عاطفه منفی، سؤالات 1، 2، 4، 5 و 8 مربوط به پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن، سؤالات 13، 21 و 22 مربوط به کنترل و سؤالات 3 و 8 مربوط به اثرات معنوی است. نمرهگذاری مقیاس به صورت پنج درجهای لیکرت است (از کاملاً مخالفم نمره 0 تا کاملاً موافقم نمره 4). حداقل نمره 0 و حداکثر نمره 100 است و نمره بیشتر نشان دهنده تابآوری بیشتر افراد است. سازندگان مقیاس روایی افتراقی آن را با Arizona sexual experience scale از McGahuey و همکاران (35) بررسی و ضریب همبستگی غیرمعنادار 34/0- گزارش کردهاند و برای بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده کردهاند و ضریب کل سؤالات 93/0 به دست آمده است (34). در ایران برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی استفاده و مقادیر نسبت کای اسکوئر به درجه آزادی، شاخص برازش مقایسهای و خطای ریشه مجذور میانگین تقریب به ترتیب 563/1، 903/0 و 053/0 به دست آمده است و پایایی مقیاس از آلفای کرونباخ استفاده شده است که ضریب کل 82/0 و برای خرده مقیاسها در دامنه 72/0 تا 75/0 به دست آمده است (36). در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ به تصور از شایستگی فردی 71/0، تحمل عاطفه منفی80/0، پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن 73/0، کنترل 91/0، اثرات معنوی 76/0 و کل مقیاس 90/0 محاسبه شد.
مقیاس خودکارآمدی عمومی (General Self-Efficacy Scale): این مقیاس توسط Sherer و همکاران (37) تدوین شده است و شامل 17 سؤال است و 3 خرده مقیاس تلاش (سؤالات 5، 6، 7، 11، 14، 15، 16 و 17)، پشتکار (سؤالات 3، 8، 9، 10، 12 و 13) و ابتکار (سؤالات 1، 2 و 4) را محاسبه میکند (رضایی و همکاران، 2023). نمرهگذاری مقیاس بر اساس طیف لیکرت 5 درجهای است (از کاملاً مخالفم 1 نمره تا کاملاً موافقم 5 نمره). حداقل نمره 17 و حداکثر نمره 85 است که نمره بالاتر نشان دهنده خودکارآمدی بیشتر در فرد پاسخ دهنده است. سازندگان مقیاس ویژگیهای روانسنجی آن را بررسی و برای محاسبه پایایی از آلفای کرونباخ استفاده و ضریب 86/0 و روایی ملاکی (همزمان) آن با مقیاس عزت نفس Rosenberg (38) بررسی و ضریب همبستگی Pearson 51/0 و معنادار در سطح 01/0 به دست آمده است (37). همچنین، این مقیاس در ایران ترجمه و هنجاریابی شده است و جهت روایی از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است که نتایج بیانگر وجود سه عامل بود به طوری که این عوامل 75/43 درصد از نمرات خودکارآمدی را به خود اختصاص دادند و ضریب پایایی به شیوه آلفای کرونباخ 83/0 به دست آوردهاند (39). در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ تلاش 72/0، پشتکار 82/0، ابتکار 93/0 و کل مقیاس 92/0 محاسبه شد.
مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (Multidimensional Perceived Social Support Scale): این مقیاس توسط Zimet و همکاران (40) تدوین شده است و شامل 12 سؤال و سه خرده مقیاس خانواده (سؤالات 3، 4، 8 و 11)، دوستان (سؤالات 6، 7، 9 و 12) و دیگران (سؤالات 1، 2، 5 و 10) را محاسبه میکند. نمرهگذاری پرسشنامه در طیف لیکرت 5 درجهای است (از به شدت مخالف 1 نمره تا به شدت موافق 5 نمره). دامنه نمرات از 12 تا 60 است. سازندگان مقیاس ویژگیهای روانسنجی آن را بررسی و پایایی کرونباخ آن برای کل مقیاس 88/0 و برای خرده مقیاس خانواده 87/0، دوستان 85/0 و دیگران 91/0 گزارش شده است و ضریب بازآزمایی بررسی و ضریب همبستگی برای کل مقیاس 85/0 و ضریب همبستگی برای خرده مقیاسهای خانواده 85/0، دوستان 75/0 و دیگران 72/0 و معنادار در سطح 01/0 به دست آوردهاند و برای بررسی روایی از روایی ملاکی (همزمان) استفاده شده است و ضرایب همبستگی آن با فهرست نشانههای هاپکینز Derogatis محاسبه و ضرایب همبستگی Pearson با مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده با خرده مقیاسهای فهرست نشانههای هاپکینز از جمله افسردگی ضریب همبستگی 24/0- و ضریب همبستگی اضطراب 18/0- و معنادار در سطح 01/0 به دست آمده است (40). در مطالعه حاضر آلفای کرونباخ خانواده 71/0، دوستان 81/0، دیگران 73/0 و کل مقیاس 89/0 محاسبه شد.
پس از جمعآوری دادهها، تجزیه و تحلیل آنها با استفاده از نرمافزارهای SPSS نسخه 28 و AMOS نسخه 28 در دو شکل توصیفی و استنباطی صورت گرفت. تحلیل دادهها در دو بخش توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد، فراوانی، حداقل و حداکثر) و استنباطی (ضریب همبستگی Pearson و مدلیابی معادلات ساختاری) بوده است. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
تعداد افراد شرکت کننده در پژوهش حاضر 250 نفر بودند که 206 نفر (4/82 درصد) متأهل و 44 نفر (6/17 درصد) مجرد بودند. 61 نفر (4/24 درصد) ابتدایی، 53 نفر (2/21 درصد) متوسطه، 77 نفر (8/30 درصد) دیپلم، 4 نفر (6/1 درصد)، فوق دیپلم، 40 نفر (16 درصد)، کارشناسی، 12 نفر (8/4 درصد) کارشناسی ارشد و 3 نفر (2/1 درصد) دکترا بودند. 197 نفر (8/78 درصد) خانهدار و 53 نفر (2/21 درصد) کارمند بودند. دامنه سنی از 26 تا 82 سال بود و میانگین افراد شرکت کننده در این پژهش 45/49 سال و انحراف معیار سن 291/11 سال بود.
جدول 1، میانگین و انحراف معیار و نرمال بودن توزیع متغیرهای پژوهش را نشان میدهد. قبل از تحلیل آماری، مفروضههای مدلیابی معادلات ساختاری بررسی شد و مقادیر چولگی و کشیدگی در بازه 2- تا 2+ قرار داشت که نشان دهنده نرمال بودن تک متغیره توزیع نمرات باشد. همچنین، مقدار ضریب Mardia و نسبت بحرانی باید کمتر از 5 باشد (29) که در این پژوهش «ضریب مردیا» 52/1 و مقدار نسبت بحرانی 61/1 به دست آمد که نشان دهنده برقراری فرض نرمال بودن چندمتغیره توزیع نمرات در این پژوهش است.
جدول 1- میانگین، انحراف معیار و ارزیابی نرمال بودن متغیرهای پژوهش در زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران در سال 1402 (250=n)
متغیرهای پژوهش |
میانگین |
انحراف استاندارد |
حداقل |
حداکثر |
چولگی (کجی) |
کشیدگی |
تصور از شایستگی فردی |
72/21 |
21/6 |
4 |
32 |
37/0- |
26/0- |
تحمل عاطفه منفی |
19/17 |
18/5 |
4 |
28 |
08/0- |
29/0 |
پذیرش مثبت تغییر |
88/13 |
74/3 |
3 |
20 |
22/0- |
42/0- |
کنترل |
26/8 |
65/2 |
0 |
12 |
72/0- |
26/0 |
اثرات معنوی |
07/6 |
70/1 |
0 |
8 |
97/0- |
70/0 |
نمره کل تابآوری |
12/67 |
86/16 |
21 |
100 |
27/0- |
20/0- |
سرزنش خود |
50/10 |
64/3 |
4 |
20 |
02/0 |
49/0- |
سرزنش دیگران |
52/8 |
43/4 |
4 |
20 |
98/0 |
14/0 |
نشخوارگری |
99/12 |
42/3 |
4 |
20 |
24/0- |
10/0- |
فاجعه نمایی |
81/10 |
66/3 |
4 |
20 |
08/0 |
44/0- |
نمره کل نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی |
82/42 |
27/11 |
16 |
72 |
18/0 |
09/0- |
دیدگاهگیری |
78/13 |
36/3 |
4 |
20 |
46/0- |
02/0- |
تمرکز مجدد |
10/14 |
45/3 |
4 |
20 |
39/0- |
02/0- |
ارزیابی مجدد |
80/14 |
71/3 |
4 |
20 |
52/0- |
12/0- |
پذیرش |
34/13 |
29/3 |
4 |
20 |
63/0- |
72/0 |
تمرکز مجدد بر برنامهریزی |
18/15 |
37/3 |
4 |
20 |
78/0- |
62/0 |
نمره کل نظمجویی شناختی هیجان انطباقی |
21/71 |
48/13 |
20 |
96 |
81/0- |
39/1 |
حمایت خانواده |
99/23 |
01/5 |
4 |
28 |
41/0- |
14/1 |
حمایت دوستان |
99/20 |
86/6 |
4 |
28 |
62/0- |
15/1 |
حمایت افراد مهم |
23/23 |
30/5 |
4 |
28 |
52/0- |
13/1 |
نمره کل حمایت اجتماعی ادراک شده |
21/68 |
57/14 |
12 |
84 |
60/0- |
10/1 |
تلاش |
48/31 |
09/5 |
20 |
45 |
23/0 |
47/0- |
پشتکار |
96/19 |
84/2 |
9 |
30 |
07/0 |
91/0 |
ابتکار |
49/10 |
11/2 |
4 |
15 |
25/0 |
10/0- |
نمره کل خودکارآمدی |
92/61 |
30/8 |
40 |
85 |
26/0 |
01/0- |
بر اساس جدول 2، بین نظمجویی شناختی هیجان انطباقی، حمایت اجتماعی ادراک شده و خودکارآمدی با تابآوری همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد. بین نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی با تابآوری همبستگی منفی و معنیداری وجود داشت.
جدول 2- ماتریس همبستگی Pearson بین متغیرهای پژوهش در زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران در سال 1402 (250=n)
متغیرهای پژوهش |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1- تابآوری |
1 |
|
|
|
|
2- نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی |
**21/0- |
1 |
|
|
|
3- نظمجویی شناختی هیجان انطباقی |
**39/0 |
**20/0 |
1 |
|
|
4- حمایت اجتماعی ادراک شده |
**34/0 |
10/0- |
**16/0 |
1 |
|
5- خودکارآمدی |
**47/0 |
*14/0 |
**36/0 |
**19/0 |
1 |
** 01/0>P، * 05/0>P
در ادامه در جدول 3، ضرایب مستقیم مربوط به مدل اصلاح شده پژوهش گزارش شده است. همانطور که در جدول 3 مشاهده میشود ضریب استاندارد و مستقیم نظمجویی شناختی هیجان غیرانطباقی (26/0-=β، 002/0=p)، نظمجویی شناختی هیجان انطباقی (39/0=β، 001/0=p)، حمایت اجتماعی ادراک شده (22/0=β، 001/0=p) و خودکارآمدی (29/0=β، 001/0=p) بر تابآوری اثر مستقیم و معنادار دارد. مسیر حمایت اجتماعی ادراک شده بر خودکارآمدی معنادار نبود و این مسیر حذف و مدل اصلاح شد.
جدول 3- ضرایب استاندارد و مستقیم در مدل اصلاح شده پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان شهر تهران در سال 1402 (250=n)
مسیرهای مستقیم |
ضریب استاندارد |