۸ نتیجه برای جعفریان
مجتبی افشارنیا، سمیه جعفریان، زهرا آقالری،
جلد ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: کارآفرینی عبارت است از فرآیند ایجاد چیز جدید با اختصاص زمان و تلاش لازم همراه با پذیرش خطرات مالی، فیزیکی و اجتماعی با دریافت نتایج پاداشهای پولی، رضایت شخصی و استقلال. کشورهای در حال توسعه از جمله ایران برای دستیابی به مزیتهای رقابتی و حل مسائل و مشکلات عمومی جامعه مانند بیکاری، ملزم به توسعه کارآفرینی هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین قابلیت کارآفرینی دانشآموختگان بهداشت محیط در استان مازندران انجام پذیرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که در سال ۱۳۹۶، با پرسشنامهای روا و پایا شامل ۷۴ گویه با مقیاس لیکرت ۴ درجهای انجام شد. نمونهگیری به صورت در دسترس میان ۸۵ نفر از فارغالتحصیلان رشته بهداشت محیط ساکن استان مازندران، انجام شد. دادههای جمعآوری شده از طریق آزمونهای آماری Pearson و t-test تحلیل گردیدند.
یافتهها: از افراد مورد بررسی ۴۹ نفر (۶/۵۷%) زن، ۷۲ نفر (۷/۸۴%) در مقطع کارشناسی، ۳۲ نفر (۶/۳۷%) دارای شغل موقت بودند. ۱۰ نفر (۷/۱۱%) راهاندازی یک کسب و کار مستقل را تجربه کرده بودند که تنها دو نفر موفق به ادامه کسب و کار خود شدند. در مؤلفههای کارآفرینی ۷۰ نفر (۳/۸۲%)، استقلالطلبی ۸۱ نفر (۲/۹۵%) و خلاقیت ۷۹ نفر (۹/۹۲%) ضعیف بودند. از نظر قابلیت کارآفرینی میان دو جنس ارتباط معنیدار مشاهده شد به طوری که این قابلیت در مردان بیشتر بود (۰۱۲/۰ p=).
نتیجهگیری: ضعف قابلیت کارآفرینی دانشآموختگان نمایانگر ضرورت برنامهریزی و توجه بیشتر به تقویت مؤلفههای مؤثر بر قابلیت کارآفرینی در برنامههای آموزشی و کمک آموزشی در دوره دانشجویی است.
واژههای کلیدی: بهداشت محیط، فارغالتحصیل، کارآفرین، مازندران
زهرا اقالری، خان سمیه جعفریان، محسن میرزایی، داوود للهی، سمیه جعفریان،
جلد ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: یکی از مهمترین وظایف بهداشت محیط، رسیدگی به وضعیت بهداشتی و بهسازی اماکن عمومی است که رابطه مستقیمی با سلامت عموم جامعه دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت بهداشت محیط اماکن عمومیشهرستان بابل انجام پذیرفت.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر روی ۶۴۹ مسجد، ۵۵۲ مدرسه و ۲۵۰ آرایشگاه زنانه شهرستان بابل به صورت سرشماری طی دو سال متوالی ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ انجام شد. اطلاعات با استفاده از چکلیست استاندارد مربوط به وضعیت بهداشت محیط مساجد، مدارس و آرایشگاهها از طریق بازدید و مشاهده مستقیم جمعآوری و آنالیز دادهها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای انجام شد.
یافتهها: آنالیز دادهها نشان داد که ۲۹۹ مسجد (۴۶ درصد) از نظر بهداشت محیط اماکن مذهبی، در وضعیت مطلوبی بودند. وضعیت بهداشت مدارس از نظر ایمنی و مهندسی انسانی ۵۰۹ مدرسه (۲/۹۲ درصد)، دستشویی ۵۱۹ (۹۴ درصد)، توالت ۵۰۶ (۷/۹۱ درصد)، دفع زباله ۵۳۸ (۴/۹۷ درصد) و دفع فاضلاب ۵۰۵ (۴/۹۱ درصد) مطلوب بودند. از میان آرایشگاههای مورد بررسی ۴۵ (۱۸ درصد) بدون نواقص و فاقد مشکلات بهداشتی و بهسازی بودند. از نظر وضعیت بهداشت ساختمان ۳۶ (۴/۱۴ درصد) آرایشگاهها فاقد تهویه مناسب، ۲۶ (۴/۱۰ درصد) فاقد شرایط بهسازی استاندارد بودند و اختلاف معنیداری بین وضعیت بهداشتی آبخوری، آب آشامیدنی، حفاظت و ایمنی ساختمان مدارس و جمعآوری و دفع فاضلاب میان مدارس شهری و روستایی وجود داشت (۰۵/۰P<).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که وضعیت بهداشتی اماکن مورد بررسی نسبتاً مطلوب بود، اما برای رسیدن به وضعیت کاملاً مطلوب، پیشنهاد میشود با همکاری مسئولین بهداشتی و جلب مشارکتهای مردمیوضعیت بهداشتی این اماکن بهبود یابد.
واژههای کلیدی: بهداشت محیط، اماکن عمومی، بابل
زهرا آقالری، سمیه جعفریان، مرضیه نجار،
جلد ۱۷، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: سطح آگاهی و نگرش دانشجویان نقش مؤثری در بهبود وضعیت تغذیهای و امنیت غذایی دارد، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان فنی مهندسی در رابطه با بهداشت و ایمنی غذایی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی با نمونهگیری در دسترس، روی ۱۰۰ نفر از دانشجویان فنی مهندسی شهر بابل در سال ۱۳۹۵ انجام شد. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامهای شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش بهداشت و امنیت غذایی استفاده شد. آنالیز دادهها از طریق آزمون آماری مجذور کای انجام پذیرفت.
یافتهها: در مجموع نتایج نشان داد که ۲۷ درصد دانشجویان آگاهی خوب و ۲۶ درصد نگرش خوبی در خصوص بهداشت و ایمنی غذایی دارند.
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها، نگرش اکثر دانشجویان در سطح ضعیف و متوسط بوده و پیشنهاد میشود کارگاههای آموزشی و یا واحد درسی بهداشت مواد غذایی برای دانشجویان فنی مهندسی برگزار گردد.
واژههای کلیدی: آگاهی، نگرش، دانشجویان، ایمنی غذایی، بابل
مجتبی حسن پور، زهرا اقالری، سمیه جعفریان،
جلد ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: از آنجاییکه بازیافت کاغذ علاوه بر صرفهجویی انرژی، از مصادیق اجرایی سازی اقتصاد مقاومتی میباشد، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل بیمارستان آموزشی ساری در خصوص بازیافت کاغذ و اقتصاد مقاومتی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در مطالعه توصیفی حاضر، ۱۵۱ نفر از کارکنان بیمارستان آموزشی ساری در سال ۱۳۹۶ بهصورت سرشماری انتخاب و نظرات آنها در خصوص بازیافت کاغذ و اقتصاد مقاومتی توسط پرسشنامه بررسی شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از شاخصهای آمار توصیفی و آزمون مجذور کای استفاده شد.
یافتهها: ۱۱۳ نفر (۸/۷۴ درصد) بازیافت را از مصادیق اقتصاد مقاومتی میدانستند. همچنین بین انجام بازیافت در محل کار و آشنایی با مفهوم اقتصاد مقاومتی ارتباط معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰p=).
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که بیش از ۷۰ درصد افراد از آگاهی و نگرش کافی در خصوص بازیافت کاغذ برخوردارند، اما از نظر عملکرد نیاز به آموزش دارند.
واژههای کلیدی: آگاهی، نگرش، عملکرد، بازیافت
زهرا اقالری، Hans-Uwe Dahms، مجتبی حسنپور، سمیه جعفریان، همت قلی نیا آهنگر،
جلد ۲۰، شماره ۸ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری نوپدید کروناویروس که در ابتدای شیوع، هیچ اطلاعاتی از چگونگی بیماریزایی آن وجود نداشت، منجر به اضطراب در شاغلین مراکز بهداشت و درمان خط مقدم مبارزه با کروناویروس شد. لذا این مطالعه با هدف تعیین اضطراب ناشی از پاندمی کروناویروس در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی در سال ۱۳۹۹ در ۲۶۰ نفر از شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل که به روش تصادفی طبقهای انتخاب شدند، انجام شد. جمعآوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه سنجش ویژگیهای فردی و شغلی و تعیین مقیاس اضطراب ناشی از کرونا در افراد انجام شد. از شاخصهای آمار توصیفی و آزمون مجذور کای جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمرات حاصل از پرسشنامه مقیاس اضطراب کل، علائم روانی اضطراب و علائم جسمانی اضطراب ناشی از کرونا در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل به ترتیب ۰۲/۸±۱۳/۱۲، ۳۵/۵±۸۶/۹، ۲۷/۲±۶۹/۳ بود. ۱۹۵ نفر (۷۵ درصد) فاقد اضطراب یا دارای اضطراب خفیف و ۶۵ نفر (۲۵ درصد) اضطراب متوسط و شدید داشتند. آزمون مجذور کای نشان داد بین جنسیت با علائم روانی اضطراب (۰۱۶/۰=p)، جنسیت با اضطراب کل (۰۱۰/۰=p) ارتباط آماری معنیدار مشاهده شد و میزان اضطراب در زنان بیشتر بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد میزان اضطراب در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل که در معرض خطر مواجهه با کروناویروس بودند، پایین بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب روانی و جسمانی افراد در مواجهه با شرایط بحرانی است.
واژههای کلیدی: کروناویروس، اضطراب، مراکز بهداشتی درمانی، بابل
زهرا اقالری، پروفسور Hans-Uwe Dahms، سمیه جعفریان، همت قلی نیا آهنگر،
جلد ۲۰، شماره ۹ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: اطلاعرسانی درخصوص ویروس کرونا میتواند مانع از ابتلاء به بیماری و کاهش بار اقتصادی بر مردم و وزارت بهداشت شود و وبسایتها یکی از ابزار اطلاعرسانی محسوب میشوند. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین عملکرد دانشگاههای علومپزشکی کشور در راستای اطلاعرسانی و آموزشهای بهداشتی پیشگیرانه در زمینه ویروس کرونا انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی در سال ۱۳۹۹ بر روی وبسایت دانشگاههای علومپزشکی ایران در سه دسته (دانشگاههای تیپ۱، تیپ۲ و تیپ۳) انجام شد. ابزار مورد استفاده چکلیستی درخصوص بررسی اطلاعات عمومی وبسایتها، وضعیت اطلاعرسانی و مطالب آموزش بهداشت فردی و بهداشت محیطی جهت پیشگیری و کنترل ویروس کرونا بود. دادهها با استفاده از آزمون مجذور کای تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: در مطالعه حاضر، صفحات وبسایت مربوط به ۴۸ دانشگاه علومپزشکی ایران از ۱۹ دانشگاه تیپ یک، ۲۱ دانشگاه تیپ دو، و ۸ دانشگاه تیپ سه بررسی شدند. میانگین و انحرافمعیار نمره وبسایتها درخصوص اطلاعرسانی و اخبار ویروس کرونا ۷۵/۱±۵۴/۸، و مطالب آموزشی بهداشت فردی و محیطی ویروس کرونا ۱۴/۱±۹۶/۱۰ بودند که نشاندهنده وضعیت مطلوبی است. آزمون مجذور کای نشان داد بین دانشگاههای علومپزشکی براساس نوع تیپ و دستهبندی نمرات درخصوص وضعیت اطلاعرسانی مربوط به ویروس کرونا ارتباط معنیداری وجود داشت (۰۰۶/۰=p) و وضعیت اطلاعرسانی در دانشگاههای تیپ یک بهتر بود.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد همه دانشگاههای علومپزشکی تیپ یک و دو و بیش از نیمی از دانشگاههای علومپزشکی تیپ سه از نظر مجموع نمرات در دو حیطه اطلاعرسانی و آموزش بهداشت در مورد ویروس کرونا در وضعیت قابل قبول قرار داشتند.
واژههای کلیدی: دانشگاه علوم پزشکی، وبسایت، آموزش بهداشت، پیشگیری، ویروس کرونا
جلال پورجعفریان، یاسر کاظم زاده، سجاد ارشدی، یحیی محمدنژادپناه کندی، عبدالعلی بنایی فر،
جلد ۲۱، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: آپوپتوز یک برنامه منظم مرگ سلولی است که با تغییرات مورفولوژیک مانند چروکیده شدن سلول، متراکم شدن کروماتین و قطعه قطعه شدن DNA مشخص میشود. هدف از پژوهش حاضر تأثیر تمرین استقامتی و مصرف مکمل نانوکورکومین بر محور p۲۱-p۵۳ و بیان ژن TERF۲ (Telomeric repeat-binding factor ۲) در بافت عضلانی موشهای نر نژاد ویستار بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ۲۴ سر موش نر با میانگین وزنی ۲۰±۲۰۰ گرم به صورت تصادفی به ۴ گروه کنترل سالم، تمرین استقامتی، نانوکورکومین، تمرین استقامتی+ نانوکورکومین تقسیم شدند. تمرین استقامتی در ۴ هفته طبق پروتکل اجرا گردید. همزمان موشهای گروههای نانوکورکومین به میزان ۸۰ میلیگرم به ازای هر کیلو وزن بدن مکمل مصرف نمودند. شاخصها بهروشReal-Time PCR و تجزیه و تحلیل دادهها با آنالیز واریانس دوطرفه انجام شد.
یافتهها: نتایج تفاوت معناداری در TERF۲، p۵۳ (Protein ۵۳) و p۲۱ (Protein ۲۱) بین چهار گروه را نشان داد (۰۵/۰>P). در گروه تمرین استقامتی و نانوکورکومین + تمرین استقامتی، میانگین متغیر TERF۲ و p۵۳ به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود (۰۵/۰>P). همچنین، تفاوت معناداری بین گروه تمرین استقامتی و گروه نانوکورکومین مشاهده شد که میانگین p۵۳ در گروه تمرین استقامتی به طور معناداری بالاتر از گروه نانوکورکومین بود (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تمرین استقامتی به همراه مصرف مکمل نانوکورکومین، بیان ژن TERF۲ را افزایش داده و میتواند سرعت کوتاه شدن تلومر و پیری را کاهش دهد. همچنین، افزایش پروتئین p۵۳ و p۲۱ در هنگام تمرین استقامتی و مصرف مکمل نانوکورکومین احتمالاً منجر به توقف چرخه سلولی و آپوپتوز شود.
واژههای کلیدی: تمرین استقامتی، TERF۲، محور p۲۱-p۵۳، نانوکورکومین، موش صحرایی
حسین فرجی، زهرا آقالری، سمیه جعفریان، مهندس داوود للهی، مرتضی ولی پور،
جلد ۲۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: در فروشگاههای مواد غذایی، برخی رفتارهای غیربهداشتی میتوانند عاملی جهت کرونا باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در فروشگاههای مواد غذایی شهرستان بابل انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر میان ۲۱۴ نفر از مشتریان فروشگاههای مواد غذایی در بابل در سال ۱۴۰۱ انجام شد. اطلاعات با مصاحبه و پرسشنامهای روا و پایا جمعآوری گردید. آنالیز دادهها با آزمون آماری مجذور کای انجام شد.
یافتهها: به ترتیب ۲ نفر (۹/۰ درصد)، ۴۴ نفر (۶/۲۰ درصد) و ۱۶۸ نفر (۵/۷۸ درصد) مشتریان اظهار داشتند که رعایت پروتکلهای بهداشتی در فروشگاههای مواد غذایی ضعیف، متوسط و خوب بود. ۷/۴۰ درصد مشتریان (۸۷ نفر) از اقدامات بهداشتی در فروشگاه کاملاً راضی بودند و ۸/۳۱ درصد (۶۸ نفر) گزارش کردند که برای خرید به برند فروشگاه مواد غذایی توجه مینمایند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد وضعیت بهداشتی فروشگاههای مواد غذایی مورد بررسی مطلوب بود. توصیههای بهداشتی میتواند کمک کننده باشد.
واژههای کلیدی: ویروس کرونا، پروتکلهای بهداشتی، فروشگاه مواد غذایی، بابل