جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای عابدی

دکتر مهدی عابدین‌زاده ،، مجید کاظمی، دکتر گلرسته خلاصه‌زاده، دکتر وحید مشایخی، دکتر رضا وزیری‌نژاد،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: نوزادان دارای درک کامل درد هستند و درد در نوزادان باعث تغییرات فیزیولوژیک و هیجانی و حتی عوارض منفی طولانی مدت در نوزادان می‌شود. ختنه نوزادی یکی از شایع‌ترین اعمال جراحی است و مهار عصب پشتی آلت تناسلی روش معمول بی‌حسی در ختنه نوزادی می‌باشد. اگر چه این روش مؤثر است اما دارای عوارضی از قبیل خطر تزریق لیدوکائین به داخل رگ و احتمال تشکیل هماتوم و خون‌مردگی در ناحیه تزریق است. افشانه لیدوکائین فاقد عوارض مذکور است. این مطالعه جهت مقایسه اثر ضد دردی افشانه لیدوکائین با مهار عصب پشتی آلت تناسلی طراحی و اجرا شد.

  مواد و روش‌ها: مطالعه کار آزمایی بالینی تصادفی بر روی نوزادانی که قرار بود تحت عمل ختنه قرار گیرند انجام شد. ۵ دقیقه قبل از انجام ختنه‌، ۲۵ نفر با افشانه لیدوکائین و ۲۹ نفر با مهار عصب پشتی آلت تناسلی بی‌حسی موضعی دریافت کردند. شدت درد نوزادان با استفاده ازجدول نمره‌بندی درد در نوزادان در طول ختنه‌، ۱۵ دقیقه و۳۰ دقیقه بعد از آن محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون‌های من‌ویتنی و آزمون فریدمن استفاده گردید.

  یافته‌ها: در هر دو گروه فوق با افزایش زمان در طول زمان‌های صفر‌، ۱۵ و ۳۰ دقیقه نمره شدت درد کاهش یافت. در مقایسه دو گروه با هم شدت درد در طول ختنه و در ۱۵ دقیقه بعد از آن در گروه مهار عصب پشتی آلت تناسلی به طور معنی‌داری کمتر از گروه افشانه لیدوکائین بود، اما در دقیقه ۳۰ شدت درد دو گروه با هم تفاوت معنی‌داری نداشت.

  نتیجه‌گیری: افشانه لیدوکائین دارای اثرات ضد دردی است که در طول ختنه و ۱۵ دقیقه بعد، کمتر از مهار عصب پشتی آلت تناسلی اما ۳۰ دقیقه بعد با آن برابری می‌کند. اما با توجه به عوارض خاطره درد و پاسخ‌های هیجانی و فیزیولوژیک آن‌، مهار عصب پشتی آلت تناسلی روش مؤثر برای کاهش درد است، هر چند عوارض تزریق آن هنوز ایمن بودن آن را به طور کامل تضمین نمی‌کند.

  واژه‌های کلیدی: ختنه‌، افشانه لیدوکائین‌، مهار عصب پشتی آلت تناسلی‌، نوزادان


مریم هادوی، صغری علی‌دلاکی، مریم عابدینی، فریبا امین‌زاده،
جلد ۸، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۸ )
چکیده

 

 

چکیده

  زمینه و هدف: مرگ‌ و میر پریناتال به ‌‌‌‌عنوان شاخص سلامت و مراقبت‌های بهداشتی زمان تولد مورد استفاده قرار می‌گیرد. آگاهی از علل عمده و عوامل مؤثر بر مرگ و میر پریناتال در برنامه‌ریزی صحیح جهت تقویت سیستم‌های مراقبت دوران بارداری، زایمان و نوزادان در جامعه نقش عمده‌ای دارد. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل مؤثر بر مرگ و میر پریناتال در شهرستان رفسنجان بوده است.

  مواد و روش‌ها : این مطالعه توصیفی در طی یک دوره ۲ ساله بر روی ۳۲۱ مورد مرگ و میر پریناتال انجام شد. برای هر مورد، یک نوزاد که تا روز ۲۸ پس از تولد، زنده مانده و از نظر زمانی نزدیک‌ترین تولد به گروه مورد بود به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیمارستانی مادر و نوزاد، مصاحبه با پرستار، مادر و شخصی که زایمان را انجام داده بود کسب گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های مجذور کای و t مستقل انجام شد.

  یافته‌ها: میزان مرگ و میر پریناتال، ۲/۳۲ در هزار و به تفکیک برای دختران ۱/۲۹ و برای پسران ۹/۳۴ در هزار بود. شایع‌ترین علل مرگ نوزادی، نارس‌ بودن (۸/۵۳%)، سندرم دیسترس تنفسی (۵/۲۰%)، سپتی‌سمی (۴/۶%) و شایع‌ترین علل مرده‌زایی پارگی زودرس کیسه آب (۷/۲۷%)، فشارخون ناشی از بارداری (۹/۸%)، جداشدگی جفت (۳/۶%) و ناهنجاری‌های مادرزادی (۴/۵%) بود. آزمون‌های آماری ارتباط بین وزن جنین، سن داخل‌رحمی جنین، سابقه مرده‌زایی و رتبه تولد با مرده‌زایی را معنی‌دار نشان دادند. عواملی مانند دوقلویی، سن مادر، بیماری قبلی مادر، میزان افزایش وزن مادر در حاملگی و تعداد حاملگی به عنوان عوامل خطرساز و افزایش‌دهنده مرگ و میر نوزاد مطرح بودند.

  نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه عوامل متعددی از قبیل سن مادر، رتبه تولد، میانگین سن داخل رحمی، سابقه مرده‌زایی، وزن هنگام تولد و حاملگی اول در وقوع مرگ و میر پریناتال دخیل بودند. بنابراین لزوم تصمیم‌گیری‌های اساسی در زمینه مراقبت بهتر از مادر و کودک و هم‌چنین اتخاذ تمهیدات اولیه برای پیشگیری از عوامل احتمالی مؤثر بر مرگ و میر پریناتال احساس می‌شود.

  واژه‌های کلیدی: مرگ و میر، پریناتال، جنین، نوزاد، مرده‌زایی

 


سجاد برزوئی‌سیله، علی شبستانی‌منفرد، سعید عابدیان‌کناری،
جلد ۱۲، شماره ۱۰ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

  چکیده

  زمینه و هدف: پرتوزایی طبیعی سال‌هاست مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. معمولاً سطح پرتوگیری انسان از منابع مختلف طبیعی حدود ۵/۲ میلی‌سیورت در سال است. این میزان در برخی از مناطق دنیا، بسیار بیشتر است. رامسر یکی از مهم‌ترین این نقاط است که دارای بیشترین سطح پرتوزایی طبیعی در مناطق مسکونی تمام زمین است. بر طبق گزارش سال ۲۰۰۰ میلادی UNSCEAR رامسر دارای حداکثر ۲۶۰ و میانگین ۲/۱۰ میلی‌سیورت در سال است. در این مطالعه علاوه بر دوزیمتری مجدد ناحیه و اندازه‌گیری برخی از فاکتورهای خونی، ارتباط آن‌ها با سطح پرتوزایی محل سکونت افراد مورد مطالعه قرار گرفت.

  مواد و روش‌ها : این مطالعه مقطعی از اردیبهشت تا تیر ماه سال ۱۳۹۰، روی ۶۰ نفر از ساکنین مناطق با پرتوزایی بالا و مناطق با پرتوزایی عادی رامسر به صورت تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد پس از دوزیمتری منازل آن‌ها و تکمیل پرسش‌نامه طراحی شده، نمونه خون آن‌ها در شرایط استریل به آزمایشگاه انتقال یافته و تعداد گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت‌ها و زیر گروه‌های گلبول‌های سفید شمارش شد. نتایج به دست آمده با آزمون t مستقل مورد مقایسه قرار گرفتند.

  یافته‌ها: نتایج این مطالعه تأییدکننده مطالعات قبل که نشان‌دهنده پرتوگیری بالا به‌ویژه در ساکنین طالش محله رامسر بود شمارش لنفوسیت‌ها و سایر سلول‌ها در این افراد به تفکیک جنس، در مقایسه با منطقه عادی، تفاوت معنی‌دار نداشت.

  نتیجه‌گیری: علیرغم دوز مؤثر دریافتی بالا، اثرات تحریکی بر شمارش سلول‌های خونی ساکنین آن مناطق دیده نشد و به نظر می‌رسد الگوی تغییرات تعداد سلول‌های این افراد، با شرایط محل زندگی آن‌ها سازگار شده باشد.

  واژه‌های کلیدی: رامسر، ایران، پرتوزایی طبیعی، لنفوسیت‌های خون محیطی

 

 

 

 


رضا صادقی، محسن رضائیان، نرگس خانجانی، عابدین ایرانپور،
جلد ۱۳، شماره ۱۱ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

gte vml ۱]> AWT IMAGEچکیده 

زمینه و هدف: دیابت نوعی بیماری مزمن است که می‌تواند باعث عوارض جدی در سیستم گردش خون، سیستم عصبی، کلیه‌ها، چشم‌ها و پاها شود و با درصد بالای ناتوانی و مرگ و میر همراه است. با توجه به عوارض و هزینه‌های اجتماعی و اقتصادی فراوان بیماری، غربالگری بیماری در سطح مراکز ارائه خدمات بهداشتی انجام می‌گیرد. این مطالعه با هدف بررسی کارآیی مدل اعتقاد بهداشتی در ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد مراجعین طرح غربالگری دیابت در شهرستان سیرجان در سال ۱۳۹۲ انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی آموزشی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه، ۸۰ نفر از افراد بالای ۳۰ سال مراجعه کننده جهت غربالگری دیابت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سیرجان بودند، که به طور تصادفی به دو گروه مداخله (۴۰ نفر) و کنترل (۴۰ نفر) تقسیم شدند. مداخله آموزشی طی دو جلسه ۶۰ دقیقه‌ای انجام شد. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه (حاوی ۶۴ سئوال) طی مصاحبه مستقیم قبل از مداخله آموزشی و سه ماه بعد از آن، جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون دقیق فیشر ، t مستقل و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: پس از مداخله، نمرات آگاهی در هر دو گروه مداخله و شاهد افزایش یافت. این یافته به علت اجرای برنامه‌های آموزشی معمول در آن مراکز بود. اما افزایش معنی‌داری در نگرش و عملکرد فقط در گروه مداخله مشاهده گردید. همچنین، منافع درک شده، موانع درک شده و راهنما برای عمل نیز پس از مداخله در گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (۰۰۱/۰p<). اما در گروه شاهد افزایشی نداشته و اختلاف معنی‌داری مشاهده نگردید.

نتیجه‌گیری: مدل اعتقاد بهداشتی در آموزش افراد بالای ۳۰ سال مراجعه کننده برای غربالگری دیابت مؤثر بود. بنابراین پیشنهاد می‌گردد در کنار روش‌های آموزش سنتی از مدل اعتقاد بهداشتی استفاده گردد.

واژه‌های کلیدی: دیابت، مدل اعتقاد بهداشتی، آگاهی، نگرش، عملکرد

 


شیما وهابی، پروین عابدی، پوراندخت افشاری، محمد حسین حقیقی زاده، امنه زرگانی،
جلد ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

\"AWTچکیده

زمینه و هدف: اکثر زنان درد شدید و غیرقابل تحمل زایمان را تجربه می‌کنند. امروزه به دلیل عوارض مادری و نوزادی داروهای ضددرد، توجه به روش‌های غیردارویی و طب مکمل مانند رایحه‌درمانی جهت کاهش درد زایمان رو به افزایش است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر رایحه درمانی با گلاب بر شدت درد زایمان زنان نخست‌زا انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این کارآزمایی بالینی بر روی ۸۰ زن نخست‌زا مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین اهواز در سال ۱۳۹۳ انجام گردید. نمونه‌ها به صورت تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و آزمون تقسیم شدند. در گروه آزمون استنشاق با گلاب در مرحله فعال زایمان انجام شد، درحالی که برای گروه کنترل اقدامات معمول صورت گرفت. شدت درد در دو گروه با استفاده از مقیاس دیداری درد یک بار قبل از مداخله و سه بار بعد از مداخله در دیلاتاسیون‌های ۵-۴، ۸-۶ و ۱۰-۸ سانتی‌متر اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون دقیق فیشر و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر شدت درد قبل از مداخله اختلاف معنی‌داری وجود نداشت (۲۲۳/۰=p). بعد از مداخله در دیلاتاسیون ۶-۴ سانتی‌متر (۳۱۲/۰=p) و در دیلاتاسیون ۸-۶ سانتی‌متر (۳۰۰/۰=p) از نظر آماری اختلاف معنی‌داری بین دو گروه مشاهده نشد، اما در دیلاتاسیون ۱۰-۸ سانتی‌متر (۰۲۳/۰=p) این اختلاف معنی‌دار بود.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می‌رسد رایحه درمانی با گلاب می‌تواند درد زایمان را کاهش دهد، اگرچه توصیه می‌شود مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

واژه‌های کلیدی: رایحه درمانی، گلاب، درد زایمان، زنان نخست‌زا


پویا عابدی، علی نبوی زاده رفسنجانی، سلیمان فیجان، پیمان انصاری، معین سنجی،
جلد ۱۹، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: یکی از جنبه­های کیفیت زندگی، ارتباط آن با ارتقاء سلامت است. بررسی نیاز به درمان ارتودنسی به صورت کمی دارای اهمیت ویژه بوده و شاخص ICON ((Index of Complexity, Outcome, & Need یکی از شاخص­ها جهت ارزیابی این مورد است. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه بین شاخص نیاز به درمان ناهنجاری­های فکی دندانی (ICON) با کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی در دانش آموزان پسر ۱۶ تا ۱۸ ساله در شهر رفسنجان بود.
مواد و روش ­ها: این مطالعه­ توصیفی بر روی ۱۰۷۷ دانش آموز که در سال ۱۳۹۵ به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای از مدارس شهر رفسنجان انتخاب شدند، انجام شد. به منظور ارزیابی کیفیت زندگی دانش­آموزان از پرسش­نامه کیفیت زندگی مرتبط با ارتودنسی (Orthognathic Quality of Life; OQOL) استفاده شد و تمام دانش­آموزان بر اساس اجزاء ایندکس نیاز به درمان ارتودنسی ICON، معاینه شده و نتایج در فرم ICON ثبت گردید. داده­ها توسط ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
 یافته­ ها: در مطالعه حاضر میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی ۹۱/۱۰±۵۸/۲۵ و میانگین و انحراف معیار نمره ICON برابر با ۵۵/۱۳±۳۴/۳۲ بود و این دو متغیر دارای همبستگی معکوس معنی‌دار بودند (۰۰۱/۰, p<۲۴/۰-r=).
نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که جنبه­های مختلف کیفیت زندگی می­تواند بر تمایل به انجام درمان ناهنجاریهای فکی صورتی و ارتودنسی بین نوجوانان تأثیر گذارد و درمان ارتودنسی تأثیر به­سزایی بر افزایش اعتماد به نفس و در نتیجه افزایش کیفیت زندگی نوجوان دارد.
واژه­ های کلیدی: کیفیت زندگی، ارتودنسی، ICON، رفسنجان
نجمه غیاثی، نجمه سدرپوشان، احمد عابدی، امان الله سلطانی،
جلد ۲۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: آموزش به دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی برای حل مشکلات ایجاد شده در زندگی­ آن­ها اهمیت زیادی دارد و درمان­گران با ارائه آموزش­های مختلف سعی بر این دارند تا به شیوه­ای عمل نمایند که این دانش­آموزان به روش بهتری زندگی کنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی بود.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی شهر کرمان در سال ۱۳۹۸ بود که تعداد ۴۰ نفر (۲۰ نفر گروه کنترل و ۲۰ نفر گروه آزمایش) به عنوان نمونه با اجرای پرسش­نامه اختلالات خواندن و با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش تحت آموزش مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای (۸ جلسه ۹۰ دقیقه­ای) قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ­گونه آموزشی دریافت نکردند. اطلاعات پژوهش از طریق پرسش­نامه بهزیستی روان­شناختی Ryff (۲۰۰۲) جمع‌آوری گردید. از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس یک­ متغیره جهت تحلیل داده­ها استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که آموزش مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای در افزایش بهزیستی روان­شناختی در مرحله پس آزمون مؤثر بود (۰۰۱/۰p<). بر اساس ضریب اتا، مقدار این تأثیر ۵۱/۰ بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته­های پژوهش حاضر، استفاده از آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای به­عنوان یک مداخله روان­شناختی مؤثر به­منظور افزایش بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی توصیه می­شود.
واژه‌های کلیدی: نیازهای مشاوره­ای، اختلال نارساخوانی، بهزیستی روان­شناختی، دانش ­آموز
 
حمید عباسی، ابوالفضل آخوندا، رضا شریفات پور، سعید عابدین زاده، فرحناز آیتی زاده،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: پیچ­خوردگی از شایعترین آسیبهای ورزشی مچ پا میباشد. هدف از این تحقیق مقایسه تأثیر ۸ هفته تمرین در محیط آب و خشکی بر درد و دامنه حرکتی ورزشکاران دارای پیچ­خوردگی حاد مچ پا بود.
مواد و روش­ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی می­باشد که تعداد ۳۰ نفر از بازیکنان فوتبال مبتلا به پیچ­خوردگی حاد مچ پا به عنوان نمونه انتخاب و سپس به­صورت تصادفی در دو گروه آب و خشکی تقسیم و قبل و بعد از اجرای ۸ هفته مداخله تمرین در آب و خشکی مقایسه گردیدند. برای اندازه‌گیری درد از پرسش­نامه VASscale، برای دامنه حرکتی مچ پا از گونیامتر یونیورسال و در چهار جهت اندازه­گیری گردید. داده­ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: هر دو پروتکل باعث کاهش درد در مچ پای بازیکنان آسیب دیده، گردیدند (۰۰۱/۰>p). نتایج نشان داد که تعامل بین گروه و زمان معنی­دار بود. در گروه آب، کاهش درد بیشتر بود (۰۰۱/۰>p). دامنه حرکتی مچ پا، افزایش معنی­داری در هر دو گروه داشت (۰۰۱/۰>p). میزان پیشرفت متغیر‌ درد در گروه تمرین در آب (۶۲ درصد) نسبت به گروه خشکی (۵۰ درصد) افزایش داشت.
نتیجه­گیری: با توجه به تأثیر تمرینات آب و خشکی و هم­چنین معنی­دار بودن تعامل زمان و گروه، پیشنهاد می­گردد برای بازتوانی پیچ خوردگی حاد مچ پا، از تمرین در آب و یا ترکیب تمرین آب و خشکی استفاده گردد.
واژه­های کلیدی: تمرین در آب، پیچ خوردگی حاد، مچ پا، فوتبال، فوتسال
 
سارا عبدلی، سید عابدین حسینی آهنگری، عفت صادقیان، امیرحسین غلامی،
جلد ۲۲، شماره ۶ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

سردبیر محترم
رضائیان در سخن سردبیری خود بیان می­دارد که "نامه به سردبیر" کوتاه­ترین مقاله غیر پژوهشی (Non-research article) بوده که می‌تواند به شفاف­سازی و تصحیح دانش موجود و یا حتی افزایش آن کمک نماید [۱].
در ادامه نگارنده به توضیح انواع نامه به سردبیر پرداخته که این نوع از مقاله به دو شیوه نوشته می‌شود. در شیوه اول که مرسوم‌تر نیز می‌باشد، خواننده در متن یک مقاله‌ای که به تازگی منتشر شده است، متوجه خطایی شده که در چنین حالتی، وی با استفاده از نامه به سردبیر به شیوه‌ای علمی و کاملاً محترمانه، متذکر خطای رخداده در مقاله مورد نظر میگردد. سردبیر، در صورتی­که متن نامه مورد تأیید او باشد، آن ‌را برای نویسنده(گان) مقاله علمی ارسال کرده و از آن­ها می‌خواهد که ظرف مدت کوتاهی (مثلاً دو هفته) پاسخ نامه را به شیوه‌ای علمی و کاملاً محترمانه ارائه نمایند. پس از مطالعه پاسخ ارائه شده و در صورت تأیید سردبیر، هم نامه و هم پاسخ به نامه در اولین شماره مجله به چاپ خواهد رسید و ممکن است نویسندگان مقاله در پاسخ خود، توضیحات بیشتری برای شفاف ساختن موضوع ارائه نموده و یا به خطای رخداده اذعان نمایند که در این صورت نامه به سردبیر منجر به شفافیت هرچه بیشتر موضوع یا تصحیح آن می­‌شود [۳-۲].
برای نوشتن این نوع از نامه به سردبیر الزامی نیست که حتماً فرد نویسنده، پژوهش­گری با سابقه و با مقالات منتشر شده فراوان باشد. "در واقع همه خوانندگان مقالات علمی در قبال اعمال تصحیحات احتمالی و دادن نظرات مفید در مورد مقاله علمی مسئول هستند که می­توانند از طریق نوشتن "نامه به سردبیر" این مسئولیت را ایفاء نمایند و به افزایش کیفیت و دقت متون علمی چاپ شده کمک نمایند [۴]."همچنین بیان می‌شود که اگر شما یک خواننده مقاله هستید، می‌توانید عضوی از گروهی باشید که "نامه به سردبیر" بنویسید. برای این کار، شما می­بایست یک مقاله را با دقت تمام، مطالعه نمایید و در مورد محتوای علمی آن تفکر کنید و با سایر متون علمی چاپ شده نیز آشنایی داشته باشید ].
در نوع دوم از مقالات نامه به سردبیر، یکی از خوانندگان مجله، پیرامون موضوع مرتبط با زمینه کاری مجله، نامه‌ای تخصصی می­فرستد که معمولاً چنین نامه­هایی ماحصل تجربیات نویسندگان بوده و می­تواند به روشن شدن افق­های جدید پژوهشی کمک شایانی بنماید [۳] به گونه ای که خوانندگان مجله به کمک این نوع از مقالات مطالب مهمی را در رابطه با موضوعی خاص به دست می‌آورند.
در مطلب دیگری  از سخنان سردبیری رضاییان، بیان می­شود:
"سر دبیران حلقه اتصال بین نویسندگان و داوران می­باشد و با در نظر گرفتن قضاوت داوران و سیاست‌های مجله تحت مدیریت خود و فارغ از هرگونه جانب­داری و تعارض در منافع، معقولانه­ترین تصمیم را با آزادی کامل برای مقاله اتخاذ نموده و نتیجه تصمیم خود را به اطلاع نویسندگان مقاله خواهد رساند [۶]."
با توجه به مقدمه‌ای که بیان گردید؛  و تجربه شخصی راقمین این سطور در چاپ یک نامه به سردبیر نشان می‌دهد که چند سرنوشت جالب برای نامه به سردبیر از نوع نقد مقاله می‌تواند رخ می‌دهد:
۱- سردبیر تمایلی به نقد مقاله منتشر شده در مجله خود ندارد و سریعاً اقدام به رد مقاله می‌نماید.
۲- پس از تأیید توسط سردبیر، نامه به چند داور ارسال می‌شود، در صورتی که نامه به سردبیر، خطاب به سردبیر و نویسندگان مقاله نقد شده می‌­باشد.
۳- در برخی موارد نویسندگان مقاله اصلی تمایلی به نقد مقاله خود ندارند. لازم به ذکر است در این مورد سردبیران، نقد مقاله را به سمع و نظر نویسندگان مقاله می­ر‌سانند، اما پاسخی از سوی آنان دریافت نمی­شود.
برخی معتقدند که با چاپ یک مقاله، داوری در مورد آن مقاله پایان یافته اما چاپ مقاله در واقع آغاز بحث است که می‌تواند از طریق "نامه به سردبیر" محقق شود. "نامه به سردبیر" که بعد از چاپ مقاله اصلی اتفاق می­افتد و تصویری واضح­تر از موضوع را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد [۷]، نتایج بررسی نگارندگان نشان می‌دهد که غالب نامه به سردبیران، بدون پاسخ باقی می‌ماند (جدول ۱).
۴- تعدادی از مجلات "نامه به سردبیر" را از نوع مقالات قابل ارسال به مجله حذف نموده اند.
در نهایت پس از پرسش از افراد صاحب نظر بیان شد که چاپ تعداد زیادی از نامه به سردبیر از نوع نقد مقاله در یک مجله می­تواند به خدشه­دار شدن اعتبار تیم داوری و هیئت تحریریه و مجموعه دست اندرکاران مجله بیانجامد. لذا تمایل کم‌تری به چاپ این نوع از مقالات وجود دارد و این در حالی است که بسیاری از مجلات معتبر از جمله مجله Harvard Review of Psychiatry بخش جداگانه‌ای در هر شماره به "نامه به سردبیر" اختصاص داده­اند [۸].
 راقمین این سطور تصمیم گرفتند با بررسی پایگاه­های علمی فارسی، صحت فرضیه خود را بررسی نمایند و به این پرسش پاسخ دهند که "آیا تمایل به انتشار نامه به سردبیر از نوع نقد مقاله در مجلات فارسی با اقبال کمتری روبه­رو است یا خیر؟"
در ابتدا در ۳ پایگاه SID، RiCeST و MagIran با کلید واژه "نامه به سردبیر" به جست و جوی مقالات مرتبط با حیطه علوم پزشکی در ۱۰ سال اخیر پرداخته شد که نتایج به صورت نمودار ۱ ارائه گردید.
نکته حائز اهمیت در این بررسی آن است که بسیاری از مقالات نامه به سردبیری که به نقد مقالات پرداخته­اند، بدون پاسخ باقی مانده‌اند (جدول ۱).
با توضیحاتی که در رابطه با اهمیت "نامه به سردبیر" داده شد، جای ""  که با محتوای نقد مقاله نگارش گردیده  است در بسیاری از مجلات علمی پژوهشی ایرانی خالی است که می­تواند ناشی از عدم شناخت کافی از این نوع مقاله باشد.

زهرا محسنی، بهرام عابدی، یاسر کاظم زاده،
جلد ۲۳، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: کم تحرکی می­تواند سطح سرمی برخی از نشانگرها مانند نسفاتین-۱ (Nesfatin-۱) و آیریسین (Irisin) که اثرات مثبتی در کاهش التهاب و مقاومت به انسولین دارند، را کاهش دهد. آویشن گیاهی است که برای عصاره آن خواص مختلفی از جمله اثر ضد التهابی ذکر شده است. هدف از این تحقیق تعیین تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (High-Intensity Interval Training; HIIT) به همراه مصرف مکمل آویشن بر سطوح سرمی آیریسین و نسفاتین-۱ در دختران جوان کم تحرک بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه نیمه­تجربی، ۴۸ دختر جوان به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین HIIT، مکمل آویشن، HIIT+آویشن و گروه کنترل تقسیم شدند. مکمل آویشن به صورت کپسول نرم ۲۰ میلی‌گرمـی، نیم‌سـاعت قبـل از هر وعده غذایی مصرف شد. سطح سرمی نسفاتین-۱و آیریسین با استفاده از کیت­های اختصاصی الایزا سنجیده شدند. داده­ها با استفاده از آزمون­های آماری ANOVA و t جفت شده با سطح معنی­داری ۰۵/۰ آنالیز شدند.
یافته­ها: سطح سرمی آیریسین در پیش­آزمون (۶۸۵/۰=P) و پس­آزمون (۵۵۶/۰=P) بین گروه­های مورد مطالعه تفاوت معنی­داری نداشت. مقادیر پس­آزمون نسفاتین-۱ بین گروه­ها تفاوت معنی­دار داشت (۰۰۱/۰P<). ارزیابی درون­گروهی نشان داد که تغییرات نسفاتین-۱ در گروه­های کنترل و آویشن معنی­دار نبوده است (۰۵/۰P>). با این ­حال افزایش چشم‌گیر مقادیر نسفاتین-۱ در گروه­های HIIT (۰۰۱/۰P=) و HIIT +آویشن (۰۰۱/۰P=) پس از انجام مداخلات مشاهده شد.
نتیجه­گیری: افزایش نسفاتین-۱ از تأثیرات مطلوب تمرینات HIIT همراه یا بدون مصرف آویشن بود. سطح آیریسین تحت تأثیر تمرینات یا مصرف مکمل آویشن قرار نگرفت.
واژه­های کلیدی: تمرین تناوبی شدید، آویشن، آیریسین، نسفاتین-۱، کم تحرک
 
فؤاد ایرانمنش، مصطفی هادوی نژاد، محبوبه خباز مافی نژاد، مهدی عبدالکریمی، پویا عابدی، محمدجواد رنجبرکریمی، مهدیه آذین،
جلد ۲۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: اخلاق پزشکی و تعهد حرفه‌ای از ارکان اساسی آموزش پزشکی هستند که نقش مهمی‌در شکل‌دهی به هویت حرفه‌ای و رفتارهای اخلاقی دانشجویان ایفاء می‌کنند. این مطالعه با هدف شناسایی ارکان سازمان ‌دهنده درس اخلاق پزشکی و تعهد حرفه‌ای انجام شد.
مواد و روش‌ها: مقالات و پایان‌نامه‌های مرتبط از پایگاه‌های اطلاعاتی Scopus، PubMed، Magiran و Irandoc با کلیدواژه‌های اخلاق پزشکی (Medical ethics) و تعهدحرفه‌ای (Professionalism) در ترکیب با کلیدواژه های پزشکی (Medicine) و دانشجوی پزشکی (Medical student) استخراج و بر اساس معیارهای مشخص، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از اعمال محدودیت‌ها و بررسی مقالات، ۳۳ مقاله و ۲ پایان‌نامه کاملاً مرتبط با هدف مطالعه انتخاب شدند و تحلیل محتوای کیفی برای شناسایی ارکان و عناصر سازمان‌دهنده درس اخلاق و تعهد حرفه‌ای انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که درس اخلاق و تعهد حرفه‌ای باید بر اساس ۱۰ رکن اصلی طراحی شود: اهداف برنامه درسی، شیوه‌های تدریس، راه‌کار‌های تدریس، نحوه ارزشیابی، محتوای آموزشی، سال و مدت زمان ارائه درس، مکمل‌های آموزشی، مدرسین و چالش‌های تدریس اخلاق و تعهد حرفه‌ای. اهداف برنامه باید جامع و متناسب با نیازهای جامعه باشد، در حالی که شیوه‌های تدریس باید از روش‌های فعال مانند یادگیری مبتنی بر حل مسئله و ایفای نقش استفاده کنند. راه‌کار‌های تدریس نیز باید بر تفکر انتقادی و بازاندیشی تأکید داشته باشند. محتوای آموزشی باید مفاهیم کلیدی مانند رازداری، رضایت آگاهانه، و عدالت اجتماعی را پوشش دهد و با فرهنگ و ارزش‌های جامعه تطابق داشته باشد. ارزشیابی باید چندبعدی و شامل روش‌هایی مانند پورتفولیو و ارزیابی ۳۶۰ درجه باشد. ارائه درس باید به‌صورت طولی و در تمامی‌سال‌های تحصیلی انجام شود. همچنین، آموزش اساتید و توجه به چالش‌هایی مانند پیچیدگی مفاهیم اخلاقی و نبود اساتید الگوی بالینی از عوامل کلیدی در موفقیت برنامه هستند.
نتیجه‌گیری: در نهایت، این مطالعه پیشنهاد می‌کند که برنامه‌های درسی اخلاق پزشکی و تعهد­حرفه‌ای به‌صورت یکپارچه و مبتنی بر نیازهای جامعه طراحی و اجرا شوند تا پزشکانی با تعهد حرفه‌ای بالا تربیت شوند.
واژه‌های کلیدی: تعهد‌حرفه‌ای، اخلاق پزشکی، برنامه درسی
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb