دکتر عبدالله موسوی، دکتر حمید موسوی، دکتر شهرام زارع، دکتر ریحانه قدر جانی،
جلد ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری التهابی روده با شکایت از درد مزمن شکم و اسهال مورد شک قرار میگیرد و با اندوسکوپی و نمونهبرداری بافتی پیگیری میشود. هدف از این مطالعه، بررسی کالپروتکتین مدفوع در ارزیابی بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده بود.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت مقطعی در بیمارستان شهید محمدی هرمزگان در فاصله زمانی ۱۳۹۳-۱۳۹۲ انجام گردید. ۶۰ نفر مبتلا به سندرم و التهاب روده (IBD) و ۶۰ نفر مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) وارد مطالعه شدند. متغیرهای کالپروتکتین مدفوع (FCP)، سرعت سدیمانتاسیون اریتروسیتها (ESR)، هماتوکریت (Hct) و(CRP) C-reactive protein در تمامی بیماران مورد اندازهگیری قرار گرفت. جهت مقایسه FCP در دو گروه مورد مطالعه و گروههای چندگانه از آزمونهای Mann-Whitney و Kruskal-wallis استفاده گردید و جهت مقایسه سایر شاخصها از آزمون t یک نمونهای و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده گردید.
یافتهها: در این مطالعه میانگین FCP (۰۵/۰p<)، ESR (۰۵/۰p<) و CPR (۰۵/۰p<) در گروه IBD بیشتر از گروه IBS بود (۰۵/۰p<)؛ اما میانگین Hct در گروه IBS بیشتر بود (۰۵/۰p<). در بررسی سطح پیشبینیکننده فاکتور FCP جهت تشخیص بیماری IBD، بهترین نقطه جداکنندگی (Cut- off point) میزان FCP برابر با ۰۵/۷۷ واحد با حساسیت ۷/۹۶% و ویژگی ۷/۹۱% میباشد.
نتیجهگیری: در حال حاضر برای ارزیابی فعالیت بیماری، از اندوسکوپی و نمونهبرداری استفاده میشود، اما به نظر میرسد که سنجش کالپروتکتین مدفوع نیز بهخوبی با فعالیت بیماری مرتبط باشد و میتواند بهعنوان یک مارکر تشخیصی غیرتهاجمی مفید در افتراق دو بیماری IBD و IBS استفاده شود.
واژههای کلیدی: بیماری التهابی روده، سندرم روده تحریکپذیر، کالپروتکتین مدفوع، هرمزگان