۳ نتیجه برای تصفیه فاضلاب
سید هادی موسوی بفروئی، محسن امرالهی، هادی اسلامی،
جلد ۱۸، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: امروزه استفاده از سیستمهای تصفیه فاضلاب در مناطق شهری و روستایی با هدف حفظ سلامت و بهداشت جوامع، جلوگیری از آلودگی منابع آبی و استفاده مجدد از پساب ضروری میباشد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین بهترین روش تصفیه فاضلاب برای مناطق روستایی شهرستان میبد یزد بر اساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی، در سال ۱۳۹۷، به بررسی و مقایسه چهار روش تصفیه فاضلاب شامل وتلند، برکه تثبیت، هوادهی گسترده بتنی و هوادهی گسترده پیش ساخته جهت تصفیه فاضلاب روستاهای شهرستان میبد یزد پرداخته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته و جامعه آماری تعداد ۲۰ نفر از اساتید و کارشناسان متخصص بوده است. در نهایت فرآیندها بر اساس معیارهای فنی، اقتصادی و زیست محیطی و از طریق مقایسه t زوجی وزن دهی شده و با استفاده از نرمافزار Expert Choice تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: روش وتلند با وزن ۳۷/۰ به عنوان بهترین گزینه برای تصفیه فاضلاب روستایی بوده و برکه تثبیت، هوادهی گسترده پیش ساخته و هوادهی گسترده بتنی به ترتیب با وزنهای ۲۷۶/۰، ۱۷۹/۰ و ۱۷۵/۰ در رتبههای بعدی قرار گرفتند. همچنین مهمترین معیارها در انتخاب روش تصفیه فاضلاب به ترتیب معیار زیست محیطی (۶/۵۶ درصد) و فنی (۹/۲۳ درصد) بود.
نتیجهگیری: با توجه به معیارهای زیست محیطی، فنی و اقتصادی روشهای تصفیه فاضلاب مورد مطالعه، روش وتلند بهترین روش جهت تصفیه فاضلاب روستاهای مورد مطالعه میباشد.
واژههای کلیدی: مدیریت فاضلاب، تصفیه فاضلاب، تحلیل سلسله مراتبی، روستاهای میبد
طاهره زارعی محمودآبادی، . اکبر صالحی وزیری، . پروانه طالبی، . هادی اسلامی،
جلد ۲۰، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: راکتورهای ناپیوسته متوالی (Sequencing batch reactors; SBR) پیشرفته، یکی از مناسبترین سیستمهای لجن فعال اصلاح شده میباشند که بهدلیل پایین بودن هزینه، بازده مطلوب و بهرهبرداری آسان بهعنوان یک سیستم تصفیه بیولوژیکی مؤثر شناخته میشوند. هدف از این مطالعه تعیین عملکرد فرآیند بیولوژیکی SBR پیشرفته در حذف مواد آلی و نوترینتها از فاضلاب شهر یزد میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی است که به روند تغییرات مواد آلی و نوترینتها در فرآیند بیولوژیکی SBR پیشرفته میپردازد. در این مطالعه، نمونهها از ورودی و خروجی فرآیند SBR بهصورت چهار بار در هر ماه طی ۹ ماه در سال ۱۳۹۷ برداشت شد. جمعاً ۷۲ نمونه گرفته شد. سپس اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (Chemical Oxygen Demand; COD) و اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (Biochemical Oxygen Demand; BOD۵) و نوترینتها (فسفات (PO۴۳−)، فسفر کل، آمونیوم (NH۴+)، نیترات (NO۳−)، نیتریت (NO۲−) اندازهگیری و در نهایت نتایج با آزمون آماری t تک نمونهای در سطح معنیداری ۰۵/۰ آنالیز شد.
یافتهها: غلظت COD و BOD۵ در پساب خروجی ۴۲ و ۱۴ میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. در ادامه میزان غلظت فسفر کل، فسفات، آمونیوم، نیترات، نیتریت در پساب خروجی به ترتیب ۹/۲، ۴/۲، ۳/۶، ۰۱/۹ و ۹۲/۰ میلیگرم بر لیتر نشان داده شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سیستم لجن فعال در تصفیه خانه فاضلاب شهر یزد دارای وضعیت خوب و قابل قبولی بوده که موجب کاهش قابل توجهی از مواد آلی و نوترینتها شده که با استانداردهای سازمان محیط زیست ایران در استفاده مجدد از پساب، مطابقت دارد.
واژههای کلیدی: راکتورهای ناپیوسته متوالی پیشرفته، مواد آلی، نوترینتها، تصفیه فاضلاب، یزد
طاهره زارعی محمودآبادی، محمدحسن احرامپوش، مهندس پروانه طالبی، هادی اسلامی،
جلد ۲۱، شماره ۵ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: تصفیه فاضلاب صنایع بازیافت کاغذ و مقواسازی با هدف بازچرخش آب، یکی از نیازهای صنایع میباشد. لذا هدف این مطالعه، تصفیه فاضلاب صنایع بازیافت کاغذ بوسیله فرآیند انعقاد و لختهسازی و بهینهسازی با روش سطح پاسخ بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکـزی جهت طراحی آزمایشها، تعیین اثرات متغیرهای مورد مطالعه ( pH، غلظتهای آلوم، پلی آلومینیوم کلراید (Poly- aluminum chloride; PAC) و پلیمرکاتیونی) بر راندمان حذف جامدات معلق کل (Total suspended solid; TSS) و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (Chemical oxygen demand; COD) استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون آماری ANOVA با سطح معنیدار ۰۵/۰ انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که ترکیب پلی آلومینیوم کلراید با پلیمر کاتیونی (شرایط بهینه؛ ۵/۷=pH، غلظت PAC= ۴۵۰ میلیگرم بر لیتر، غلظت پلیمر کاتیونی = ۵/۱ میلیگرم بر لیتر) راندمان حذف TSS و COD به ترتیب ۳۴/۹۷ و ۷۶/۷۵ درصد بود. ترکیب آلوم با پلیمر کاتیونی (شرایط بهینه؛ ۵/۸=pH، غلظت آلوم= ۵۵۰ میلیگرم بر لیتر، غلظت پلیمر کاتیونی = ۲ میلیگرم بر لیتر) راندمان حذف ۹۶/۹۸ و ۸۳/۷۷ درصد بود. اثرات همزمان دو متغیر مستقل pH و غلظت به طور معنیداری (۰۵/۰ > P) در حذف متغیرهای TSS و COD تأثیر داشتند.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج، ترکیب PAC با پلیمر کاتیونی کارآیی بهتری داشته و همچنین مقدار COD و TSS در پساب نهایی به ترتیب بالاتر و پایینتر از مقادیر استاندارد بوده است. لذا فرآیند انعقاد شیمیایی به عنوان پیش تصفیه توصیه می گردد.
واژه های کلیدی: انعقاد و لخته سازی، بهینه سازی، صنایع کاغذ و مقواسازی، تصفیه فاضلاب، روش سطح پاسخ