۸۲ نتیجه برای رفسنجان
غلامرضا اسدی کرم، سیدمحمدعلی سجادی، محسن رضائیان، محمدرضا وفا، عباس اسماعیلی، محمد مرادی،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۱ )
چکیده
سابقه و هدف: گواتر آندمیک ناشی از کمبود ید، یکی از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. به همین دلیل کمیته کشوری مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید، اضافه نمودن ید به نمک مصرفی را پیشنهاد و از سال ۱۳۶۸ به طور فراگیری در سراسر کشور آن را به اجرا در آورد. مطالعه حاضر به بررسی گواتر آندمیک و ارتباط آن باید ادراری در کودکان منطقه کوهستانی راویز رفسنجان اختصاص دارد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی ۳۲۰ نفر دانش آموز دختر و پسر دوره ابتدایی ۶ تا ۱۲ ساله که کل جمعیت دانش آموزی دوره ابتدایی در سال ۱۳۷۴ در شش روستای دهستان راویز رفسنجان را شامل می شدند مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه تیروئید کلیه دانش آموزان بر اساس تقسیم بندی WHO تعیین شد و نمونه ادرار صبحگاهی آنها جهت اندازه گیری ید جمع آوری گردید. هم چنین قد و وزن دانش آموزان مورد مطالعه تعیین شد. به علاوه میزان ید موجود در آب آشامیدنی روستاهای مذکور نیز اندازه گیری شد.
یافته ها: در ۳۴/۸۷% دانش آموزان دختر و۴۷/۸۱% در دانش آموزان پسر مورد مطالعه درجات مختلف گواتر مشاهده شد. بیشترین شیوع درجه گواتر به ترتیب I و II بود. ۲۵% دانش آموزان کمبود شدید ید ادراری (کمتر از mg/dl۲) ۴/۴% کمبود متوسط (mg/dl۹/۴-۱/۲) و ۳/۱۰% کمبود خفیف (mg/dl۹/۹-۵) داشتند و ۳/۶۰% دارای میزان ید طبیعی (بیشتر از (mg/dl۱۰) در ادرار بودند. از شش روستای دهستان راویز که مطالعه در آنجا انجام شد، تنها در یک روستا میزان ید آب mg/dl۲/۱۵ بود ولی در ۵ روستای دیگر کمتر از mg/dl۲ بود.
نتیجه گیری: اگرچه میزان ید آب مصرفی در پنج روستا از شش روستای مورد مطالعه پائین بود، اما با توجه به اینکه در ۳/۶۰% دانش آموزان میزان ید ادراری که مشخص کننده ید مصرفی می باشد طبیعی بود به نظر می رسد اولاً جایگزینی ید از طریق مصرف نمک یددار موثر بوده است. ثانیاً شاید شیوع بالای گواتر در منطقه ارتباطی با کمبود ید نداشته باشد
واژه های کلیدی: گواتر، اختلالات ناشی از کمبود ید، گواتروژن، راویز رفسنجان
معصومه عسکری نژاد، حمید بخشی،
جلد ۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۱ )
چکیده
سابقه و هدف: مراقبتهای دوران بارداری در کاهش مرگ و میر مادران باردار ونوزادان نقش مهمی دارند. به منظور تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر رفسنجان در مورد اهمیت مراقبتهای دوران بارداری این بررسی انجام شده است.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال ۱۳۷۹ انجام شده است. نمونهگیری به صورت تصادفی از ۶۴۲ نفر زن باردار مراجعه کننده به مراکز شش گانه بهداشتی درمانی شهر رفسنجان در فاصله زمانی سه ماه صورت گرفت. ابزار گردآوری دادهها بر اساس مصاحبه بوده است.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که آگاهی ۹/۷۰ درصد زنان خوب، نگرش ۹/۹۱ درصد آنان مثبت و ۷۹/۹۴ درصد زنان دارای عملکرد خوب و قابل قبولی بودند. ارتباط بین آگاهی ، نگرش و عملکرد نمونههای پژوهش از نظر آماری معنی دار بود (۰۵/۰P<).
نتیجهگیری: این مطالعه معرف این است که زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی در مجموع دارای آگاهی قابل قبول، نگرش مثبت و عملکرد همیت آگاهی سازی بیشتر زنان با بهرهگیری از وسایل ارتباط جمعی و حضور ایشان در مراکز به طور مستمر و ارائه خدمات بهداشتی مناسب از ضروریات است.
واژههای کلیدی: مراقبت دوران بارداری، آگاهی ،نگرش، عملکرد ، رفسنجان
علی راوری، طیبه میرزایی، علی اسماعیلی ندیمی،
جلد ۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۱ )
چکیده
سابقه و هدف:حوادث عروقی مغز یکی از مشکلات مهم تهدید کننده سلامتی محسوب می شوند. تلاش در جهت کاهش شیوع این بیماری بر مبنای شناخت و کنترل عوامل خطرزای آن استوار است.هدف از این مطالعه بررسی عوامل خطرزای حوادث عروقی مغز در بیماران مبتلا به سکته حاد مغزی بستری شده در بخش اعصاب بیمارستان علیبنابیطالب (ع) رفسنجان بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد-شاهدی بود که ۱۴۶ بیمار بستری در بخش اعصاب به عنوان گروه مورد و ۱۴۷ مراجعه کننده به آزمایشگاه سرپایی همان مرکز به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند، که از نظر سن ،جنس و محل سکونت باهم جور گردیدند. تشخیص بیماری بر اساس یافتههای بالینی، معاینات دقیق عصبی،تاریخچه پزشکی و نتایج حاصل از MRI تأیید شد؛ عوامل خطرزای تحت بررسی در این مطالعه شامل: فشار خون بالا، دیابت، سابقه بیماریهای قلبی – عروقی و مصرف سیگار بود.
یافتهها: میانگین سنی گروه مورد ۸/۱۳±۸/۶۳ سال و گروه شاهد ۱۳±۴/۶۳ سال بود. میانگین تعداد عوامل خطرزای در گروه مورد ۳/۱±۳/۲ و در گروه شاهد ۲/۱±۳/۱ بود که اختلاف معنیداری بین دو گروه وجود داشت (۰۰۱/۰P<). شیوع عوامل خطرزا نظیر فشارخون بالا ،فیبریلاسیون دهلیزی ،دیابت ،مصرف سیــگار و بیماری عروق کرونر به صورت قابل توجــهی در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود(۰۵/۰P<). ازمیان یافته های آزمایشگاهی فقط قند خون ناشتای گروه مورد بالاتر از گروه شاهد بود(۰۵/۰P<).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که عوامل خطرزای حوادث عروقی شامل فشار خون بالا، مصرف سیگار، دیابت و بیماریهای ایسکمیک قلبی میباشند.
واژه های کلیدی : حوادث عروقی مغز، عوامل خطرزا، رفسنجان
زینت سالم، محمود شیخ فتح اللهی، عباس اسماعیلی،
جلد ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۱ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: سوء تغذیه از نوع کمبودهای تغذیهای، مشکل عمده کشورهای در حال توسعه است و در اکثر موارد (۶۰%) علت مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال ناشی از سوء تغذیه میباشد. بنابراین سوء تغذیه معمولیترین و بارزترین دلیل کاهش عمر، بقاء و سلامت کودکان است. علاوه بر این کمبودهای تغذیهای در کودکان با کاهش آموزش پذیری ، افت توانمندی ، کارآیی و عدم توانائی در کسب مهارتها قابل تعمق است. با انجام مطالعه قبلی و شیوع سوء تغذیه در کودکان مهد کودکهای شهر رفسنجان این مطالعه به منظور تعیین شیوع سوء تغذیه در کودکان ۵-۱ ساله این شهر طراحی شد.
مواد و روشها: این مطالعه یک بررسی توصیفی- مقطعی بود. ۱۰۷۰ کودک ۵-۱ ساله از مراکز بهداشتی شهری با نمونهگیری طبقه بندی انتخاب و پرسشنامه فردی مربوط به هر کودک توسط مادر تکمیل شد.اندازهگیری قد ، وزن برای سن و قد برای سن کودکان و مقایسه آنها با جداول NCHS-WHO بیان شد.
یافتهها: نمایه قد برای سن کودکان نشان داد که ۳/۱۰% کودکان دارای کوتاه قدی متوسط تا شدید هستند.کوتاه قدی در دختران و پسران به ترتیب ۳/۹% و ۳/۱۱% بود. نمایه وزن برای قد نشان داد که ۸/۵% کودکان دارای لاغری شدید و متوسط هستند. شیوع لاغری در دختران و پسران به ترتیب ۹/۵% و ۸/۵% بود. نمایه وزن برای سن نشان داد که ۵/۱۱% کودکان دارای کم وزنی شدید و متوسط هستند. شیوع کم وزنی در دختران و پسران به ترتیب ۴/۱۱% و ۶/۱۱% بود.
نتیجهگیری: این بررسی نشان داد سوء تغذیه مشکل کودکان این شهر میباشد هر چند شیوء سوء تغذیه نسبت به بررسیهای قبلی کمتر شده است که این امر نشان دهنده فعالیت مناسب شبکههای بهداشت و درمان است، ولی برای رسیدن به جامعه ایدهآل بایستی فعالیتها با کفایت بیشتری انجام شود.
واژههای کلیدی: اندازهگیری آنتروپومتریک، سوء تغذیه،کودکان، رفسنجان
دادا... شاهی مریدی، حسامالدین اصغرنیا، محمود شیخفتحاللهی،
جلد ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۱ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: سکته مغزی سومین علت مرگ و میر پس از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان میباشد. بررسی و شناخت عوارض حسی و حرکتی به جای مانده از این بیماری اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی اختلالات حسی و حرکتی در سه ماه اول بعد از وقوع سکته مغزی در مراجعین به بخش مغز و اعصاب مرکز آموزشی و درمانی حضرت علی بن ابیطالب (ع) رفسنجان بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی ۹۰ بیمار مبتلا به سکته مغزی که واجد شرایط تحقیق بودند و در طی ۲۰ ماه از ۱۵ فروردین ۱۳۷۹ تا ۱۵ آذر ۱۳۸۰ در بخش مغز و اعصاب مرکز آموزشی درمانی حضرت علی بن ابیطالب (ع) رفسنجان بستری شده بودند،انجام شد. پرسشنامه مطالعه که شامل ۲۵ سوال بود در ۴ مرحله (۳ روز بعد از بستری، یک ماه بعد از بروز سکته، دو ماه بعد و سه ماه بعد) تکمیل شد. بیماران از لحاظ علائم و عوارض حسی و حرکتی نظیر سمت مبتلا، نوع سکته، حس لمس، حس وضعیت مفاصل و تشخیص دو نقطه، فلج شل، اسپاستیستی, تن عضلانی طبیعی، درد شانه در حال استراحت و حرکت پاسیو، سفتی عضلات، انکار اندام، زخم فشاری، تعادل در حال نشستن، ایستادن و راه رفتن، حرکت مچ دست و پا، حرکت آرنج و شانه، حرکت انگشتان دست و پا، پل زدن، حرکت زانو و بالا آوردن اندام تحتانی به صورت مستقیم مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد بیشترین میزان بهبودی حرکات در مرحله چهارم به ترتیب شانه ۷/۷۷%، آرنج ۱/۶۱% و صاف بالا آوردن اندام تحتانی ۱/۶۱% وجود دارد. بازگشت حس لمس در مرحله چهارم، ۶/۸۵% بود که از بقیه موارد بیشتر بود. در مرحله چهارم بررسی، ۱/۲۱% نمونه ها تن عضلانی طبیعی داشتند که بیشتر از بقیه مراحل بود. در مرحله سوم بررسی درد شانه با حرکت پاسیو ۹/۶۸%، اسپاستیستی ۸/۶۷% و درد شانه در حالت استراحت ۱/۵۱% بود که بیشترین درصد عوارض را شامل می شدند. در مرحله چهارم سفتی عضلات در ۲۰% بیماران مشاهده شد که بیشتر از بقیه مراحل بود. بیشترین موارد زخم فشاری (۹/۱۸%) در مرحله دوم وجود داشت. در مرحله اول ۶/۱۵% بیماران اندام خود را انکار می نمودند که از مراحل دیگر بیشتر بود.
نتیجه گیری: از آنجایی که در ماه اول بعد از سکته مغزی مشخص شد بیشترین موارد زخم فشاری وجود داشت، بنابراین جلوگیری از این عارضه خیلی مهم است.همچنین یافته های این مطالعه پیشنهاد می کند که با توجه به بالا بودن شیوع درد شانه در مبتلایان به سکته مغزی می توان حمایت مناسب شانه و حمل درست بیماران، صورت گیرد و آموزش لازم به کارکنان بیمارستان و اطرافیان (حمل کننده) آنان داده شود.
واژه های کلیدی: سکته مغزی، عوارض حسی و حرکتی، دردشانه، اسپاستیستی, رفسنجان
فاطمه میرزایی، حمید بخشی، سید مجتبی یاسینی، نصرا.... بشردوست،
جلد ۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۲ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: دیسمنوره اولیه به قاعدگی دردناک بدون وجود بیماری لگنی اطلاق میشود .پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که به منظور بررسی شیوع و شدت دیسمنوره اولیه بر حسب تیپ شخصیتی در دختران دبیرستانهای شهرستان رفسنجان در سال ۱۳۸۰ انجام شده است.
مواد و روشها: نمونههای مورد مطالعه ۳۸۰ دختر دبیرستانی با سن ۱۸ـ۱۴سال بود، که انتخاب آنها با روش
نمونهگیری خوشهای- تصادفی صورت گرفت. پژوهشگران با ارایه پرسشنامه (شامل مشخصات فردی و مشخصات سیکل قاعدگی براساس تقسیمبندی ساندل و همچنین پرسشنامه تیپ شخصیتی بورتنر) و توجیه دانشآموزان اقدام به جمعآوری اطلاعات نمودند. اطلاعات پس از جمعآوری به وسیله نرم افزار spss و از طریق آزمون مجذور کای مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که شیوع دیسمنوره در دختران دبیرستانی ۵/۸۵ % میباشد و از نظر تیپ شخصیتی ۳/۶۳% نمونهها تیپA و ۷/۳۶% آنها تیپ B بودند. آزمون آماری نشان داد که بین دیسمنوره اولیه و تیپ شخصیتی رابطه معنیداری وجود دارد (۰۰۱/۰ p<)، بدین معنی که در افراد با تیپ شخصیتی A هم شیوع و هم شدت دیسمنوره اولیه بیشتر بوده است.
نتیجهگیری: در صورت تأئید نتایج این مطالعه توسط پژوهشهای تحلیلی، شاید بتوان بیان کرد که بین تیپ شخصیتی A و دیسمنوره ارتباط وجود دارد.
واژههای کلیدی: دیسمنوره، تیپ شخصیتی، رفسنجان، دختران دبیرستانی
مجید کاظمی، علی انصاری، محمد ا... توکلی، سیما کریمی،
جلد ۳، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: بسیاری از اندیشمندان معاصر غربی تأکید مینمایند که مشکل انسان معاصر اساساً به نیاز وی به دین و ارزشهای معنوی بر میگردد. ایمان به خدا نوعی قدرت معنوی به انسان میبخشد که او را در تحمل سختیها کمک میکند و نگرانی و اضطراب را دور میسازد. از آنجایی که تلاوت با صوت قرآن کریم میتواند به عنوان یک موسیقی عرفانی، محرکی برای ایجاد پاسخهای فیزیولوژیک و سایکولوژیک در شنونده باشد، در مطالعه حاضر اثر تلاوت با صوت قرآن کریم بر روی بهداشت روان دانشجویان بررسی شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمه تجربی پس از تعیین حجم نمونه (۱۰۷ نفر) و تقسیم تصادفی آنها در دو گروه شاهد و آزمون, نمره بهداشت روانی واحدهای پژوهش با استفاده از معیار بهداشت روانی ۱۲ موردی فارل تعیین گردید. همچنین با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، ویژگیهای فردی آزمودنیها نیز مشخص شد. سپس به مدت ۴ هفته, هر هفته ۳ بار و هر بار ۱۵ دقیقه آوای دلنشین قرآن کریم با صدای استاد منشاوی توسط یک دستگاه ضبط صوت در یک مکان ثابت پخش شد. یک هفته پس از اتمام مداخله مجدداً تمامی واحدهای پژوهش, معیار بهداشت روانی و پرسشنامه دموگرافیک را کامل نمودند و سپس نتایج قبل و بعد از مداخله توسط نرمافزار SPSS و آزمون آماری تی زوج، تی مستقل و کای دو با هم مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج بدست آمده نشان میدهند که میانگین نمره بهداشت روانی گروههای آزمون و شاهد قبل از اجرای مداخله به ترتیب ۸۳/۰±۴۸/۳۱ و ۰۵/۱±۹۲/۳۱ و پس از اجرای مداخله به ترتیب ۸/۰±۶۱/۳۵ و ۱۸/۱±۲/۳۱ بود. مقایسه نمره بهداشت روان قبل و بعد از مداخله نشان میدهد که میانگین نمره بهداشت روان گروه آزمون به طور معنیداری افزایش یافته (۰۰۰۱/۰p<)، اما تفاوت معنیداری بین میانگین نمره بهداشت روان قبل و بعد از مداخله در گروه شاهد دیده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه به نظر میرسد که گوش فرادادن به آوای دلنشین قرآن کریم که به عنوان یک موسیقی عرفانی شناخته شده است میتواند راه و روش موثری در جهت بهبود وضعیت بهداشت روانی دانشجویان باشد.
واژههای کلیدی: آوای قرآن کریم، بهداشت روانی، دانشجویان پرستاری، رفسنجان
زینت سالم، علی نشاط، کیوان باقریان، محمود شیخ فتحالهی، محمدعلی سجادی،
جلد ۳، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
سابقه و هدف: دیابت شایعترین بیماری متابولیک و عامل خطر بیماریهای قلبی - عروقی است. این بیماری امید به زندگی را تا ۲۵% کاهش میدهد. بیشترین علت مرگ و میر در بیماران دیابتی نوع دو، گرفتاری قلبی و عروقی است. به علت فقدان اطلاعات کافی در مورد شیوع دیابت در رفسنجان، این مطالعه در سال ۱۳۷۹ به منظور تعیین شیوع آن در این شهر انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه مورد پژوهش را افراد با سن بیش از ۳۰ سال ساکن شهر رفسنجان تشکیل میدادند. با نمونهگیری تصادفی به روش طبقهای ۷۵۶ نفر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه انفرادی با مصاحبه حضوری تکمیل گردید و بررسیهای تنسنجی با اندازهگیری قد و وزن انجام شد. نمونه خون ناشتای افراد مورد بررسی جمعآوری و برای تشخیص افراد دیابتی از معیار سازمان بهداشت جهانی (WHO) و انجمن دیابت آمریکا ADA)) استفاده شد. برای تعیین چاقی از نمایه توده بدن استفاده گردید. جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون کای دو استفاده شد.
یافتهها: در این بررسی شیوع دیابت در رفسنجان بر اساس معیار WHO ۷/۱۴% و با معیار ADA برابر ۱/۱۹% بود. شیوع آن در بین زنان بیشتر از مردان بود (به ترتیب۱/۱۹% و ۶/۸%). با بالا رفتن سن شیوع دیابت افزایش نشان داد هر چند این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود. همچنین در زنان میزان شیوع دیابت با شغل ارتباط معنیداری نشان داد (۰۰۵/۰ p=).
نتیجهگیری: یافتههای این بررسی نشان داد که شیوع دیابت به عنوان یک مشکل بهداشتی در این شهر قابل ملاحظه بوده و شیوع بالای آن ضرورت اجرای برنامههای مداخلهای مستمر در زمینه تغییر رفتارهای فردی و شیوه زندگی را ایجاب میکند.
واژههای کلیدی: دیابت نوع دو، رفسنجان، شیوع
زهره امین زاده، زیبا شعبانی شهربابکی، لطیف گچکار، احمدرضا صیادیاناری،
جلد ۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
خلاصه
سابقه و هدف: براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در حدود ۳۵۰ میلیون نفر از جمعیت جهان به ویروس هپاتیت B آلوده هستند و سالانه در حدود ۲ میلیون نفر از عوارض هپاتیت B، جان خود را از دست میدهند. هدف این تحقیق، تعیین فراوانی موارد مثبت HBsAg در سرم زنان باردار مراجعه کننده به زایشگاه نیک نفس شهر رفسنجان سال ۱۳۸۲ بوده است.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی درسال ۱۳۸۲ میباشد، که تعداد ۶۰۰ نفر زن باردار که از فروردین تا تیر ماه سال ۱۳۸۲ جهت زایمان به زایشگاه نیکنفس شهر رفسنجان مراجعه میکردند، انتخاب شدند و نمونه سرم آنها توسط آزمایشگاه به روش الیزا از نظر HBsAg مورد بررسی قرارگرفت، سپس پرسشنامهای که توسط پژوهشگران تدوین شده بود، تکمیل گردید. دادهها با نرمافزار SPSS ۱۱,۵ به وسیله آزمون X۲ و فیشر آنالیز گردید.
یافتهها:براساس نتایج این تحقیق، سرم خون ۸ مورد (۳/۱%)، ]دامنه اطمینان۹۵%، (۳۵/۱%-۲۶/۱%)[ از۶۰۰ مورد زنان باردار تحت مطالعه، از نظر HBsAg مثبت بودند. میانگین سنی افراد تحت مطالعه۳/۵±۲/۲۶سال، میانگین تعداد حاملگی۴۱/۱±۱۴/۲بود.ازنظرسابقه اعتیادتزریقی همسر، خالکوبی، سابقه تزریق مواد مخدر، غیربومی بودن، در گروه HBsAg مثبت با درصد بالاتر نسبت به گروه HBsAg منفی اختلاف معنیدار آماری وجود داشت.
نتیجهگیری:با توجه به میزان فراوانی هپاتیت B در این مطالعه، نیاز به آموزش همگانی، به ویژه آموزش هنگام ازدواج و نیز آموزش حین مراقبتهای زمان بارداری، میباشد تا گام موثری در کاهش ابتلا زنان باردار به عفونت هپاتیت B برداشته شود.
کلید واژهها: فراوانی آنتیژن سطحی ویروس هپاتیت B، زنان باردار، رفسنجان
حمیدرضا رشیدینژاد، سیدمحمدجواد مرتضوی،
جلد ۴، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده سابقه و هدف : کاهش انگیزه دانشآموزان پسر برای ادامه تحصیل در رشتههای مختلف تحصیلی در دانشگاههای کشور موجب شده است که نسبت دانشجویان پسر به دختر در برخی رشتههای تحصیلی کاهش یابد. این مس أ له میتواند در آیندهای نزدیک موجب تک جنسیتی شدن ارایه دهندگان خدمات بهداشتی-درمانی و بروز اختلال در نظام سلامت جامعه گردد. با توجه به این که دانشجویان دختر جمعیت غالب هر رشته تحصیلی را تشکیل میدهند، در این مطالعه موفقیت تحصیلی دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها : این مطالعه مقطعی بر روی ۱۱۴ دانشجوی پزشکی و ۵۰ دانشجوی دندان پزشکی شاغل به تحصیل در سال تحصیلی ۱۳۸۳-۱۳۸۲ انجام شد. معدل دانشجویان بر اساس پروندههای تحصیلی به سه گروه ۲۰-۱۷ (الف ) ، ۹ ۹ /۱۶-۱۴ (ب) و کمتر از آن طبقهبندی شد. فراوانی سه گروه معدلی بر حسب جنس ، بومی بودن و بومی نبودن با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها : دربررسیهای صورت گرفته، نشان داد ه شد که دخترا ن علاوه بر تشکیل دادن جمعیت غالب در هر رشته، در آزمونهای درسی نیز از موفقیت بیشتری برخوردار می باشد به طوری که در گروه پزشکی ۷/۲% پسران و ۲/۱۸% دختران از معدل الف برخوردار بودند. در گروه دندان پزشکی هیچ کدام از پسران معدل الف نداشتند در حالی که ۸% دختران معدل الف داشتند. این تفاوت ها هم در رشته پزشکی و هم در دندان پزشکی از نظر آماری معنی دار بود.
نتیجه گیری : به نظر می رسد که تفاوتهای معنی دار مشاهده شده ارتباطی به میزان استعداد تحصیلی دانشجویان نداشته و تنها از کمتر بودن نسبی انگیزه دانشجویان پس ر برای مطالعه پس از ورود به دانشگاه منش أ گرفته باشد.
واژههای کلیدی: پیشرفت تحصیلی، نسبت دختر به پسر، دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی، رفسنجان
دکتر مجید رضایینسب، دکتر فرهاد ایرانمنش، مهدیه برومندثانی،
جلد ۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: تروما یکی از مهم ترین عوامل ایجاد مرگ و میر در جوامع کنونی جهان است. در کشور ما نیز تروما یکی از معضلات مهم اقتصادی، اجتماعی و طبی مناطق مختلف به شمار می آید به طور کلی در نیمی از موارد تروما، در بیماران ارجاعی به بخش اورژانس ب ی مارستانها صدمات قفسه سینه مشاهده میشود. لذا این مطالعه با توجه به فراوانی بالای صدمات قفسه سینه در بیماران حادثه دیده، جهت بررسی وضعیت اپیدمیولوژی و هم چنین فراوانی بروز صدمات قفسه سینه، در بیمارانی که به بخش اورژانس بیمارستان علی ابن ابیطالب شهرستان رفسنجان مراجعه نموده بودند طراحی و اجرا گردید .
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی در ۲۵۰ بیمار مصدوم (۲۰۷ مرد و ۴۳ زن) که به بخش اورژانس بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) مراجعه کرده بودند صورت گرفته است. نمونه گیری در سال۷۹-۱۳۷۸ ب ه مدت شش ماه به صورت سر شماری انجام شده و کلیه بیماران تا تشخیص و درمان نهایی پیگیری شدند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون مجذور کای انجام شد.
یافتهها: در این مطالعه ۲۰۷ ( ۸/۸۲ %) نفر از بیماران مرد و ۴۳ نفر (۲/۱۷ % ) زن بودند . بیشترین فراوانی (۴/۲۶%) در گروه سنی ۲۰-۱۱ ساله دیده شده و میانگین سنی ۳۴ سال بود. بیشترین علت تروما حوادث رانندگی ( ۴/۵۲ % ) و کمترین علت آن استفاده از سلاح گرم ( ۸/۰ % ) بوده است. شایع ترین علامت در بیماران ، درد قفسه سینه ( ۲/۹۵%) و شایع ترین نشانه تند رنس قفسه سینه ( ۴/۹۶%) و بیشترین ترومای همراه با صدمات قفسه سینه، ترومای سر (۴ /۴۴%) بود.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای حوادث رانندگی به عنوان عامل ایجاد کننده اصلی اصلاح ساختاری، فرهنگی و اجتماعی در زمینه رانندگی و بهبود وضعیت حمل و نقل باید مورد توجه قرار گیرد با توجه به شیوع بالای تروما با سلاح سرد در گروه سنی ۳۰-۲۱ سال، اقدامات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در زمینه هدایت و راهنمایی نسل جوان توصیه میشود.
واژههای کلیدی: ترومای قفسه سینه ، ترومای سر ، حوادث رانندگی ، رفسنجان
مجید کاظمی، غلامرضا رفیعی، علی انصاری،
جلد ۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: همواره ازخواب ب ه عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای بشر یاد شده است و نیاز یک بیمار به خواب بیش از فرد سالم است نتایج مطالعات اخیر حاکی است که بیماری و بستری شدن در بیمارستان ، ارتباط تنگاتنگی با اختلال خواب دارد . در این پژوهش سعی شده عوامل مرتبط با اختلال خواب در بیماران بستری در بخش های داخلی و جراحی مرکز آموزشی درمانی حضرت علی ابن ابیطالب (ع) دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد ارزیابی قرار گیرد.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی ، از طریق پرسش نامه پژوهشگر ساخته انجام گرفت . تعداد نمونه با بهره گیری از فرمول تعیین حجم با احتمال ۸۰% شیوع اختلال خواب برابر ۲۴۵ نفر تعیین شد و سعی گردید به روش نمونهگیری متوالی و به تعداد مساوی از بخش های داخلی و جراحی انتخاب گردند اطلاعات پس از جمع آوری ب ه صورت آمار توصیفی بیان و برای تعیین ارتباط بین مشخصات دموگرافیک و نوع بخش با دیدگاه بیماران ، از آزمون تی و آنالیز واریانس استفاده گردید .
یافته ها: از تعداد کل نمونه ها، ۲/۵۱% را مرد و ۸/۴۸% را زن تشکیل داد بیشترین گروه سنی را افراد کمتر از ۲۵ سال تشکیل می دادند (۹/۳۳%). از نظر تغییر کیفیت خوا ب، ۱/۴۹ % نمونه ها اظهار داشتند که کیفیت خواب آن ها کاهش داشته است. در مقایسه بین عوامل مؤثر بر اختلال خواب ، اختلاف معنی دار وجود داشت ب ه طوری که بیشترین نقش را عوامل فردی ، بعد عوامل محیطی و در آخر عوامل مراقبتی ب ه خود اختصاص دادند (۰۰۱/۰ p< ) . در بین عوامل فردی مؤثر بر اختلال خواب ، بیشترین عامل را درد و ناراحتی تشکیل داد و در بین عوامل محیطی ، بیشترین نقش مربوط به صدای آه و ناله بیماران، تشک بیمارستان، حرارت اتاق و صدای حرکت وسایل بیمارستان بود و بالاخره در بین عوامل مراقبتی بیشترین نقش را بیدار ماندن برای دریافت دارو و یا داشتن سرم ب ه خود اختصاص دادند.
نتیجه گیری: با عنایت به اینکه نیمی از بیماران مورد مطالعه از اختلال خواب طی مدت بستری در بیمارستان شاکی بودند و با توجه به نظرات آن ها در مورد عوامل مؤثر براختلال خواب ، اجرای اقدامات لازم در جهت کنترل و یا رفع عوامل مورد نظر پیشنهاد می گردد.
واژه های کلیدی: اختلال خواب ، بیمار ، بخش های داخلی جراحی ، رفسنجان
محسن رضائیان، مهدی محمودی، محمدابراهیم رضوانی، فاطمه بشارت، عصمت حاجیقدرت آبادی، فاطمه ملایی،
جلد ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
مقدمه و هدف: بررسی دقیق مقالات چاپ شده در یک مجله، یکی از مهمترین روشها برای ارتقاء کمّی و کیفی آن مجله میباشد. از همین رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی روند چاپ و کیفیت مقالات نشریه علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان توسط برخی از اعضا هیأت تحریریه به مرحله اجرا درآمده است.
مواد و روشها: در این خودارزیابی، اطلاعات مربوط به تکتک مقالاتی که در فاصله سال ۱۳۸۵-۱۳۸۰ در نشریه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان چاپ شده بودند با استفاده از یک چک لیست و به طور جداگانه توسط دو نفر از اعضاء تیم تحقیق جمعآوری گردید. سپس، چک لیستهای تکمیل شده با یکدیگر مقایسه شده و در صورت وجود هر گونه اختلاف، موضوع توسط یکی از اعضاء دیگر تیم تحقیق مورد بررسی و تجدیدنظر قرار گرفت.
یافتهها: در این دوره زمانی تعداد ۲۱ شماره از نشریه علمی – پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که حاوی ۱۸۹ مقاله بوده منتشر شده است. در بیشترین موارد، یعنی ۵۹ مقاله (۲/۳۱%) نویسنده اول از شهرستان رفسنجان بوده است. نوع مطالعه در ۹۰ مقاله (۶/۴۷%) ذکر نشده است. میزان تغییرات مشاهده شده به ویژه از لحاظ میانگین تعداد کلمات متن، چکیدههای فارسی و انگلیسی بسیار زیاد میباشد. همچنین، میانگین و انحراف معیار مدت زمان دریافت مقاله تا زمان چاپ ۵۴/۹۸±۱۵/۲۳۸ روز بوده است.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعه پیشنهاد میشود که: ۱. با ارایه تبلیغات و اطلاعرسانی بیشتر امکان دریافت مقالات از تمامی شهرهای ایران فراهم گردد. ۲. با ایجاد ارتباط نزدیک و هماهنگی دقیق بین نویسندگان، داوران و ویراستاران مجله، گزارش نوع مطالعه، تعداد لغات متن مقاله و تعداد لغات چکیدههای فارسی و انگلیسی با دقت بیشتر و بر اساس دستورالعمل مجله به صورت استاندارد امکانپذیر گردد.
۳. اهتمام بیشتری در خصوص کاهش مدت زمان دریافت مقاله از نویسنده تا چاپ آن به عمل آید.
واژههای کلیدی : ارتقا، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، هیأت تحریریه
مریم فتحیپور، غلامرضا ابراهیمینژاد، صدرا... خسروی، محسن رضائیان، علیاصغر پورشانظری،
جلد ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: سعادت انسان تا حد زیادی به چگونگی ارتباط با دیگران بستگی دارد. هدف این پژوهش بررسی تأثیر آموزش تحلیل ارتباط محاورهای ] ( Transactional Analysis ) [TA اریکبرن ( Eric Berne ) بر بهبود عملکرد والدین دانشآموزان پسر دوره متوسطه شهر رفسنجان در سال ۱۳۸۸بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی با استفاده از روش خوشهای چند مـــرحلهای از بیــن دبیــــرستانهای شهــر رفسنجان تعداد ۴۰ نفر از والدینی که از پرسشنامه [FAD۱ (Family Assessment Device)] نمرات پایین کسب کرده بودند، انتخاب شدند و با روش تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جای گرفتند. گروه آزمایش طی ۱۰ جلسه (۵/۱ ساعت در هفته) به مدت ۳ ماه تحت آموزش تحلیل ارتباط محاورهای قرار گرفتند و مجدداً پرسشنامه ( FAD۱ ) بر روی هر دو گروه اجرا گردید. دادهها با استفاده از تی زوجی و تحلیل مانوا ( (manova و تحلیل واریانس بررسی شدند.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد، میانگین نمرات عملکرد پسآزمون گروه آزمایش نسبت به گروه گواه افزایش معنیداری داشته است (به ترتیب ۸۷/۹ ± ۷/۱۳۴ و ۷۲/۱۰ ± ۴/۹۶) (۰۰۰۱/۰ p< ) . همچنین پس از آزمون، تفاوت معنیداری بین مؤلفههای عملکرد والدین (نقش، حل مساله، ابراز عواطف) در دو گروه مشاهده شد (۰۰۰۱/۰ p< ) بهگونهای که نمرات گروه آزمایش به ترتیب از ۱/۴۲، ۳۹ و ۹/۱۵ به ۹/۵۷، ۹/۵۷ و ۹/۲۲ افزایش یافته بود. این نکته بیانگر این است که آموزش تحلیل ارتباط محاورهای باعث بهبود عملکرد والدین شده است.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که آموزش تحلیل ارتباط محاورهای Berne میتواند یک روش کاربردی برای برقراری ارتباط بالغانه و بهبود بخشیدن به ارتباطات ضعیف باشد.
واژههای کلیدی: تحلیل ارتباط محاورهای، عملکرد والدین، دانشآموزان پسر، رفسنجان
محسن رضائیان، زینت سالم، فاطمه بشارت، مریم هادوی، رضا وزیری نژاد،
جلد ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی مداوم روند چاپ مقالات در مجلات علمی- پژوهشی، راهگشای فعالیتهای پژوهشی آینده خواهد بود. مطالعه حاضر، به عنوان دومین خودارزیابی مجله علمی- پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، در راستای بررسی اثربخشی سیاستهای اعمال شده پس از انتشار نتایج اولین خودارزیابی، طرحریزی گردیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، کلیه مقالاتی که در فاصله سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ در مجله علمی- پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به چاپ رسیدهاند، بررسی گردیدند. اطلاعات با استفاده از چکلیست طراحی شده برای اولین خودارزیابی، که بر اساس سیاستگزاری جدید مجله گزینههای بودجه، کمیته اخلاق و تعارض در منافع به آن اضافه شده بود، جمعآوری و با استفاده از آزمونهای توصیفی t مستقل و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از مجموع ۹۴۸ مقاله ارسال شده به دفتر مجله، ۲۰۸ مقاله (۲۲%) به چاپ رسیده بودند که بیشتر آنها را مطالعات توصیفی (۲/۳۰%) تشکیل میدادند. بیست و هفت نفر (۵/۲۲%) از نویسندگان نامه پذیرش را ۶ ماه بعد از ارسال مقاله خود دریافت کردهاند.
نتیجهگیری: اگر چه در مواردی پیشرفتهایی حاصل شده است، اما روند چاپ مقالات بیش از حد انتظار میباشد. لازم است هماهنگیهای لازم جهت کاهش مدت زمان بین ارسال مقاله به دفتر مجله تا پذیرش آن و همچنین کاهش تعداد کلمات چکیدههای انگلیسی و فارسی صورت گیرد.
واژههای کلیدی: روند چاپ، کیفیت، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
امید رضاحسینی، سیّدمهدی سیّدمیرزایی، احمدرضا صیادی، سعید ستاییمختاری،
جلد ۱۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: سندرم روده تحریکپذیر ( Irritable Bowel Syndrome ) IBS یک اختلال گوارشی شایع با پاتوفیزیولوژی نامشخص است که یکی از علل مهم غیبت از کار، مراجعه به پزشکان و کاهش کیفیت زندگی میباشد. در این مطالعه فراوانی این سندرم در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ارزیابی شده است .
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-مقطعی، در سال ۸۸-۱۳۸۷ بر روی ۴۰۶ نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که به روش نمونهگیری منظم انتخاب شدند، انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها ، پرسشنامه پژوهش گر ساختهای بر اساس معیار Rome III بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری مجذور کای و - t test انجام شد.
یافتهها: از تعداد ۲۷۴ پرسشنامه بررسی شده ( ۹/۶۳%) ۱۷۵ پرسشنامه مربوط به دانشجویان دختر و ( ۱/۳۶ %) ۹۹ پرسشنامه مربوط به دانشجویان پسر بود. میانگین سنی دانشجویان مورد بررسی ۳۲/۲±۳۶/ ۲۱ سال محاسبه شد. ۱۶ دانشجو (۸/۵%) با فاصله اطمینان ۹۵% (۸/۹%- ۸/۱%) مبتلا به IBS بودند که شایعترین علامت در آنها درد یا ناراحتی شکمی بود که با تغییر در تعداد دفعات اجابت مزاج همراهی داشت (۴/۱۲%). شروع درد با تغییر در تعداد دفعات اجابت مزاج در مردان بیشتر از زنان بود (۰۱۵/۰= p ). در سنجش توزیع فراوانی متغیرهای دموگرافیک مورد بررسی، از نظر ابتلاء و یا عدم ابتلاء به IBS ، تفاوت معنیدار آماری مشاهده نشد .
نتیجهگیری: فراوانی IBS در مطالعه حاضر در مقایسه با کشورهای در حال توسعه کمتر است و به آمار کشورهای توسعه یافته نزدیکتر است. بر اساس نتایج این مطالعه فراوانی IBS بر اساس معیار Rome III با آمارهای پیشین از سایر نقاط ایران (۴/۱۸%-۲/۴%) نزدیک میباشد. انجام مطالعههای گستردهتر توصیه میشود.
واژههای کلیدی: سندرم روده تحریکپذیر، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
محسن رضائیان، مریم هادوی، فاطمه بشارت،
جلد ۱۱، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به نقش بسیار مهم نشریات علمی در انتشار دانش، به ویژه در حوزه سلامت، مدیریت آنها حائز اهمیت است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین سرنوشت مقالات مردود شده در بررسی اولیه توسط نشریه علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه پیگیر ( Follow up study )، کلیه مقالاتی که در طی سالهای ۱۳۸۶-۱۳۸۰ در بررسی اولیه نشریه علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مردود شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور تعیین سرنوشت مقالات مردود شده، سه پایگاه دادهای SID ، Magiran و IranMedex با استفاده از عنوان مقاله و نام نویسندگان مورد جستجو قرار گرفتند. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در طی سالهای مورد بررسی، ۱۰۳۰ مقاله به دفتر مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ارسال گردیده بود که ۵۱۲ عدد از آنها (۷/۴۹%) در مرحله اولیه بررسی، مردود اعلام شده بودند. از این تعداد، ۱۵۵ مقاله (۳/۳۰%) موفق به چاپ در مجلات دیگر شدند. عنوان ۹۶ عدد (۹/۶۱%) از این مقالات، با عنوان ارسال شده به دفتر مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، تفاوت داشت. تاریخ چاپ دوازده عدد (۷/۷%) از آنها، مربوط به قبل از ارسال به دفتر مجله بود.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه ۷۰% از مقالات مردود شده در بررسی اولیه مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، در سایر مجلات نیز به چاپ نرسیدهاند، میتوان چنین نتیجهگیری کرد که بررسی اولیه مقالات در این مجله به خوبی صورت گرفته است و هیئت تحریریه در این امر موفق عمل نمودهاند.
واژههای کلیدی: سرنوشت، مقالات رد شده، نشریه دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
محمد ا... توکلی، علی روحبخش، محمدرضا رحمانی، حمید بخشی، فاطمه امین، علی شمسیزاده،
جلد ۱۲، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی درونی نقش مهمی در بهبود کیفیت آموزشی ایفا میکند. مطالعات گذشته نشان داده است که با انجام ارزیابی درونی میتوان به نحو مطلوب به کاستیها پی برد و بر اساس آن در جهت بهبود کیفیت آموزشی گام بر داشت. هدف این مطالعه انجام ارزیابی درونی گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به منظور گام برداشتن در جهت تقویت و گسترش کیفیت آموزشی گروه بوده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال ۱۳۹۰ در گروه فیزیولوژی انجام شد و بر اساس عوامل پنجگانه امور آموزشی، پژوهشی، ساختار و مسئولیتها، تجهیزات و فضای آموزشی پرسشنامه تهیه شد. جامعه مورد ارزیابی شامل اعضاء هیأت علمی (۴ نفر)، دانشجویان کارشناسی ارشد (۴ نفر) و دانشجویان پزشکی ورودی سال ۱۳۸۸ (۳۸ نفر) بودند. امتیازات به دست آمده از پرسشنامهها با معیارهای گورمن مقایسه شدند و ضریب همبستگی بین آزمون جامع علوم پایه و درس فیزیولوژی پزشکی طی ده سال گذشته تعیین گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که گروه در امور آموزشی رتبه "قوی" و در امور پژوهشی رتبه "بسیار قوی" را کسب کرده است. رتبه به دست آمده (بر اساس رتبه بندی گورمن) از امکانات آموزشی- پژوهشی "بیش از رضایت بخش"، فضای فیزیکی "غیر رضایت بخش"، و ساختار و مسئولیتها " مرزی" بود. همچنین، بین نمره آزمون علوم پایه با نمره درس فیزیولوژی رشته پزشکی طی ده سال بررسی همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰ p< ، ۳۹/۰= r ) .
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این پژوهش، گروه فیزیولوژی از دیدگاه اعضاء هیأت علمی و دانشجویان در مجموع رتبه "خوب" را داشته، اما در زمینه فضای فیزیکی و ساختار و مسئولیتها دارای ضعف است.
واژههای کلیدی: ارزیابی درونی، بهبود کیفیت، گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
محمد ملکوتیان، محمد مبینی لطفآباد،
جلد ۱۲، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: دفع کنترل نشده مواد زائد صنعتی و خطرناک، میتواند مشکلات غیر قابل برگشت زیست محیطی را به دلیل آلودگی خاک، آب زیرزمینی و آب سطحی ایجاد نماید . این مطالعه به منظور اجتناب از این پیشآمد از طریق ارزیابی عناصر موظف در سیستم مدیریت پسماندهای صنعتی در کارخانههای فعال شهر رفسنجان انجام شد .
مواد و روشها : این مطالعه مقطعی در فاصله زمانی اسفند ۱۳۹۰ لغایت خرداد ۱۳۹۱ انجام گردید. تعداد ۳۸ کارخانه صنعتی فعال در شهر رفسنجان بررسی شدند. اطلاعات لازم با استفاده از چک لیست، مصاحبه حضوری و اندازهگیریهای میدانی از کارخانههای صنعتی جمعآوری گردید. اندازهگیریهای میدانی جهت تعیین درصد اجزای تشکیلدهنده پسماندهای هر واحد صنعتی با استفاده از یک بشکه ۵/۰ مترمکعبی و با تناوب نمونهبرداری در اواسط هر ماه یک نمونه و جمعاً تعداد ۱۵۲ نمونه برداشت و آنالیز گردید .
یافتهها : میانگین وزن کل پسماند تولیدی در صنایع شهر رفسنجان ۱۳/۱۱۸ ± ۵۸۵۹ کیلوگرم در روز به دست آمد . زائدات خطرناک ۶۳/۱۸% کل پسماند تولیدی را در بر میگرفت که ۴۲% آنها قابل اشتعال، ۲۹% سمی، ۲۱% خورنده، ۵% میل ترکیبی و ۳% آنها قابلیت انفجار داشتند . تنها در ۲۴/۵ % صنایع کمینهسازی زائدات با اصلاح فرآیند انجام میشد .
نتیجهگیری : مدیریت پسماندهای خطرناک در واحدهای صنعتی شهر رفسنجان به علت دفع نامناسب زائدات، ناکارآمد میباشد . بنابراین، ابتدا اجرای برنامه آموزش کارکنان و مدیران و برنامه جامع شناسایی پسماندهای خطرناک در واحدهای صنعتی شهر رفسنجان و نهایتاً اتخاذ تدابیر کنترلی کار آمد ضروری میباشد .
واژههای کلیدی : مدیریت پسماندهای صنعتی، عناصر موظف، زائدات خطرناک، صنایع رفسنجان
منور نادری، عفت شهرآبادی، محسن رضائیان، مریم هادوی،
جلد ۱۲، شماره ۸ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه، گستره علم و دانش بسیار وسیع گردیده و سرعت تولید علم افزایش یافته است. استفاده از این اطلاعات، در محیط دانشگاه منوط به آگاهی دانشجویان از محلهای انتشار اطلاعات و روشهای بازیابی و بکارگیری آن اطلاعات است. با این که اینترنت به بزرگترین منبع اطلاعاتی پیوسته در دسترس تبدیل شده است، ولی استخراج اطلاعات موجود در آن، راهبردهای خاص خود را میطلبد. هدف این پژوهش، بررسی سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بود.
مواد و روشها: جامعه آماری این پژوهش، مقطعی را ۲۶۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تشکیل میدهد. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای شامل ۵۶ سؤال در ۵ بخش بود که بر اساس مقیاس ۵ گزینهای لیکرت (اصلاً = ۱، خیلی کم = ۲، کم = ۳، متوسط = ۴ و زیاد = ۵) نمرهدهی شد. دادهها با استفاده از آزمونهای t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و ANOVA یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار آشنایی دانشجویان مورد بررسی با منابع اطلاعاتی ۵۸/۰±۷۰/۲، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی ۶۸/۰±۵۶/۲ و میزان سواد اطلاعاتی آنها ۶۰/۰±۶۲/۲ (از ۵ نمره) محاسبه شد. نتایج نشان داد بین میزان سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشکده پرستاری (۵۹/۰±۸۴/۲) با دانشجویان دانشکدههای پزشکی (۴۷/۰±۴۲/۲) و دندانپزشکی (۶۰/ ۰±۳۶/۲) تفاوت معنیدار وجود دارد (۰۰۱/۰ p< ).
نتیجهگیری: میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان پایینتر از حد متوسط میباشد که انتظار میرود ارائه آموزشهای لازم در زمینه سواد اطلاعاتی به دانشجویان موجب ارتقاء سواد اطلاعاتی در آنان گردد و یافتههای این پژوهش عدم رضایت دانشجویان از آموزش این مهارت را نشان میدهد.
واژههای کلیدی: سواد اطلاعاتی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان