جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای نژاد

محسن رضائیان، رضا گوجانی، محمود شیخ فتح‌ الهی، رضا وزیری نژاد، آزیتا منشوری، سعید راضی،
جلد ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده

زمینه و هدف: تولد نارس و وزن کم هنگام تولد به عنوان عوامل مهم مرگ ‌و میر، اختلالات تکاملی، عوارض نوزادی و شیرخواری مطرح می‌باشند. از آن‌ جایی که پیامدهای بهداشتی در گروه‌های قومی- نژادی متفاوت است و اطلاعات کمی در این زمینه در کشور وجود دارد، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تولد نوزادان نارس و کم وزن در نژاد ایرانی و افغانی انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی ۵۹۲۵ نوزاد زنده ایرانی و افغانی زایشگاه نیک نفس رفسنجان در سال ۱۳۹۰ انجام گرفت. اطلاعات از داده‌های موجود در پرونده‌های زایمانی واحد مدارک پزشکی زایشگاه جمع‌آوری شد. ملاک تولد نارس در این مطالعه، سن حاملگی کمتر از ۳۷ هفته بارداری و ملاک اطلاق کم وزنی، وزن موقع تولد کمتر از ۲۵۰۰ گرم است. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری t مستقل، مجذور کای و آزمون دقیق فیشر استفاده گردید.

یافته‌ها: تعداد ۵۵۳۲ نوزاد (۴/۹۳%) ایرانی و ۳۹۳ نوزاد (۶/۶%) افغانی بودند. در این مطالعه میزان شیوع تولد نارس ۵/۷% (۴۴۷ نفر) بود، به طوری که این میزان در بین موالید ایرانی ۱/۷% (۳۹۱ نفر) و در بین موالید افغانی ۵/۱۴% (۵۶ نفر) مشاهده شد (۰۰۱/۰>p). میزان شیوع کم وزنی در مطالعه حاضر ۷% (۴۱۶ نفر) بود که این میزان در بین موالید ایرانی ۷/۶% (۳۶۷ نفر) و در موالید افغانی ۷/۱۲% (۴۹ نفر) به دست آمد (۰۰۱/۰>p).

نتیجه‌گیری: با توجه به بالا بودن میزان‌ تولدهای نارس و کم وزن در بین مهاجران افغانی، به نظر می‌رسد نژاد و احتمالاً عواملی چون نبود خدمات بیمه‌ای مناسب، کمبود دسترسی به خدمات بهداشتی و سطح اجتماعی- اقتصادی پایین مهاجران افغان از عوامل تأثیرگذار بر این افزایش باشند.

واژه‌های کلیدی: تولد نارس، کم وزنی، نژاد، ایرانی، افغانی


ساینا مرتضوی گازار، فرزانه تفویضی، نسیم حیاتی رودباری، پریچهره یغمایی،
جلد ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده


چکیده

زمینه و هدف: تخمک‌زایی روندی برای تولید مثل جنسی در بسیاری از جانوران است. برخی گیاهان دارویی در روند تخمک‌گذاری و بارداری مؤثر بوده و برخی دیگر باعث اختلال در آن می‌شوند. گیاه مای‌مرز (Juniper sabina) یکی از گونه‌های سرو کوهی است. این گیاه در طب سنتی به‌عنوان سقط‌کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر عصاره الکلی گیاه مای‌مرز بر روی تغییرات روند تخمک‌زایی در موش انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، تعداد ۳۰ سر موش ماده بالغ نژاد NMRI با وزن ۳۰ تا ۳۵ گرم به ۵ گروه شامل گروه کنترل، گروه شم و گروه‌های تجربی ۱، ۲ و ۳ تقسیم شدند. گروه کنترل از آب و غذای مخصوص موش‌ها که همه گروه‌ها از آن تغذیه کرده بودند، استفاده کردند. گروه شم که به آن حلال (آب و توئین) داده شد. گروه تجربی ۱، ۲ و ۳ به ترتیب عصاره الکلی گیاه مای‌مرز را با دوز‌های ۱۵، ۴۵ و ۱۳۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت ۳۰ روز به‌صورت گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره، مقاطعی از سطح تخمدان موش‌ها تهیه شد. تعداد و قطر فولیکول‌ها اندازه‌گیری شد. آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون مقایسات چندگانه Dunnett جهت آنالیز داده‌ها مورد استفاده قرار گرفت.

یافته‌ها: افزایش معنی‌دار در تعداد فولیکول‌های آتروفیه در دوزهای ۴۵ و ۱۳۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل دیده شد (۰۵/۰ >P). همچنین، تعداد اجسام زرد در هر سه دوز ۱۵، ۴۵ و ۱۳۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل نشان داد (۰۵/۰ >P). تعداد فولیکول‌های گراف در هر سه دوز ۱۵، ۴۵ و ۱۳۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن به‌طور معنی‌دار نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (۰۵/۰ >P). فولیکول‌های بدوی در هیچ‌یک از گروه‌های تجربی دیده نشد.

نتیجه‌گیری: مصرف دوز بالای گیاه مای‌مرز باعث تغییر در اندازه و تعداد فولیکول‌های تخمدان می‌شود. به همین دلیل مصرف این گیاه بایستی با احتیاط بیشتری صورت گیرد.

واژه‌های کلیدی: عصاره گیاه مای‌مرز، اووژنز، موش نژاد NMRI



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb