زمینه و هدف: امروزه تا حد زیادی بار اختلالات روانی در کشورهای پیشرفته جهان به وسیله پرسشنامههای غربالگری و مصاحبههای بالینی شناسایی شده، اما مطالعات همهگیریشناسی اختلالات روانی در کشور ما کوتاه و تعداد مطالعات انجام شده کم و محدود میباشد. هدف پژوهش حاضر، برآورد شیوع اختلالات روانپزشکی در افراد 18 سال و بالاتر مناطق شهری و روستایی استان کرمان بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی – مقطعی در سال 1380 و در قالب طرح کشوری بررسی اختلالات روانپزشکی در ایران انجام گردید. در این مطالعه 876 نفر با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای و سیستماتیک از بین خانوادههای موجود استان انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا ( SADS ) بر اساس معیارهای طبقهبندی DSM-IV ، مورد بررسی قرار گرفتند .
یافتهها: نتایج این بررسی نشان داد شیوع انواع اختلالات روانپزشکی در استان 62/19% میباشد که این شیـوع در زنــان 48/25% و در مردان 5/13% بود . اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با 33/8 % و 19/7% ، شایعترین اختلالات روانپزشکی در استان بودن د. شیوع اختلالات پسیکوتیک در این مطالعه 46/0%، اختلالات عصبی - شناختی 93/1% و اختلالات تجزیهای 71/1% بوده است. در گروه اختلالات خلقی، افسردگی اساسی با 59/5% و در گروه اختلالات اضطرابی، وسواس فکری- عملی با 85/2% شیوع بیشتری داشتهاند. در این مطالعه 93/13% افراد مورد مطالعه دچار حداقل یک اختلال روانپزشکی بودهاند. شیوع اختلالات روانپزشکی در استان در زنان با 67/17%، افراد گروه سنی66 سال و بیشتر با 82/29%، افراد همسر فوت شده با 33/33%، افراد ساکن در مناطق روستایی با 09/16 %، افراد بیسواد با 57/17 % و افراد بازنشسته با 03/29% بیش از گروه های دیگر بوده است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه مسئولیت سیاستگزاران و برنامهریزان بهداشتی استان کرمان و کشور را در رابطه با تدوین برنامههای عملی و اجرایی بهداشت روان، بیش از پیش روشن میسازد.
واژ ههایکلیدی : همهگیریشناسی، اختلالات روان پزشکی، پرسش نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا ( SADS ) ، استان کرمان
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |